Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att kritisera och ifrågasätta SD politik är inte tabu – Snarare något vi borde göra oftare.

Att vara kritiskt gentemot SD genom att hävda att de saknar politik, har fel politik eller att hävda att SD passerat bäst före datum och befinner sig på nedgång är ett säkert sätt att skapa uppror i kommentarsfälten och utsättas för tillmälen av olika slag.

De som blir upprörda vill i vanlig SD-anda sällan och aldrig debattera realpolitik utan bara det de upplever som en attack på något som enligt dem borde vara förbjudet att attackera och då väldigt ofta genom att förlora fattningen och använda sig av ett mycket vulgärt språkbruk.

Att SD sedan är ett högerpopulistiskt parti långt ut på högerkanten – Dessutom ett parti med nynazistiska och rasistiska rötter som man delvis fortsatt håller fast vid tack vare sin svenskhetsdebatt lämnar dessa kommentatörer därhän och tycker att det är fel att kritisera SD.

Förvisso så får man stå upp för det man tror på och jag är öppen att ta en debatt med vilken SD företrädare som helst närhelst om de så önskar – Dock hoppas jag att vi kan sköta den debatten med hjälp av ett språkbruk som gör att jag kan publicera kommentarerna istället för att tvingas att slänga dem i papperskorgen.

Saken är att SD saknar politik på alla områden utom för halva migrationspolitiken. Inte ens när det handlar om hur framtidens integrationspolitik ska se ut och utformas har SD någon politik utan allt handlar om svenskhet, rasbiologi och rasifiering och att invandrarna ska kastas ut ur vårt land.

Att det är så och att det endast är vad som näst intill kan betecknas som ett hat mot alla som invandrat till vårt land som är SD:s politik råder inga tvivel om – Alldeles speciellt så för de som läst och lyssnat till de motioner mm. som SD:s Petter Nilsson och den före detta SD-aren och numera politiske vilden Henrik Agerhäll lägger fram i Kommunfullmäktige i Umeå.

Lyssnar man på deras förslag så blir man mörkrädd vågar jag påstå utan omsvep.

SD saknar som sagt politik för alla områden utom den halva av migrationspolitiken som handlar om invandringens vara eller icke vara och många av de väljare vars sida man påstod sig stå på har insett att SD är ett högerpopulistiskt parti långt ut på högerkanten.

  • Det är just därför att SD är högerpopulistiska som man lämnat den vanlige arbetaren i sticket och stödjer politiska förslag som försämrar anställningstrygghet, löneutveckling, och fackens ställning på svensk arbetsmarknad.
  • Det är just därför att SD är högerpopulistiska som man sviker Sveriges pensionärer och alla  förslag som handlar om att göra deras situation bättre.
  • Det är just därför att SD är högerpopulistiska som man stödjer förslag som fortsatt sparkar på sjuka och arbetslösa.
  • Det är just därför att SD är högerpopulistiska som man attackerar media när de kritiserar SD och hotar med en utrensning om man får makten.
  • Det är just därför att SD är högerpopulistiska som allt som inte stödjer SD:s uppfattning avfärdas som kommunistiskt och ”fake news”.

Högerpopulism är en avskräckande politisk linje som handlar om att skaffa herravälde och likt diktatorer styra allt med hjärnhand. Skulle den sorts politik SD står för få något som helst inflytande och än värre – Reell makt så är det i sådan fall slutet på demokratin och åsiktsfriheten så som vi känner den.

Den typ av samhälle SD vill bygga är bara till för de riktigt rika och för SD:s inre krets – Den sortens samhälle vill inte jag se och i samma takt som detta går upp för väljarna i stort så förlorar SD röster – Ett tapp som jag tidigare sagt kommer att ta SD ner till den nivå där de hör hemma vilket är någonstans i trakterna av 4%.

Svenska väljare börjar som jag anfört att vakna och inse vad högerpopulism och främlingsfientlighet ställer till med i och med att Donald Trump genom sina klavertramp klart och tydligt blottlägger den dolda agenda som högerpopulismens företrädare länge dolt.

Att högerpopulistisk och främlingsfientlig politik inte fungerar kan vi se i både Polen och Ungern och inte minst i USA där Donald Trump på mycket kort tid isolerar USA med hjälp av en högerpopulistisk politisk agenda som bara handlar om att skapa mer välstånd för de redan rika.

USA kan sannolikt överleva med den sortens politik ett tag även i ett internationellt perspektiv då USA är världens mäktigaste land även om resten av världen sluter sig samman och agerar mot USA.

Den typen av land är inte Sverige då Sverige inte har samma maktposition i världen som USA.

Ett Sverige som väljer samma väg som USA vilket blir fallet om SD får reellt inflytande över politiken kommer på oerhört kort tid att utvecklas från en välmående välfärdsnation till ett svagt och hjälpbehövande u-land.

Ett Sverige där SD har inflytande över regeringsmakten kommer att bli ett Sverige vars företag ser sina produkter ratade av resten av världen baserat på hur Sverige agerar politiskt och på hur Sverige lever upp till internationella åtaganden och ingångna avtal.

Det är i det uppvaknandet bland väljarna och i det faktum att partier som står för samma sorts politik som SD i andra länder passerat bäst före datum och nu backar som jag finner orsaken till att SD:s trend är på nedåtgående och det är i den utvecklingen jag påstår att högerpopulism och nationalism spelat ut sin roll som politisk ideologi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

45 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Alla partier ska givetvis utsättas för granskning och kritik vilket ju i allra högsta grad SD är utsatta för så ditt inlägg är ju helt fel. Däremot kan man ju önska att politiker slutar ljuga om sina politiska motståndare.

    * Att påstå att ett parti saknar politik är ju en direkt lögn.
    * Att påstå att ett parti vars trend är uppåt i opinionen istället är på nedåtgående är också en direkt lögn.
    * Att påstå att SD är ett parti långt ut på högerkanten är lika stor lögn som att påstå att miljöpartiet är ett parti långt ut på vänsterkanten. SD och Mp är inte som de traditionella partierna som kan placeras på en enkel höger/vänsterskala.

    SD har i flera frågor en betydligt generösare och bättre politik för t.ex pensionärer och arbetare än de andra partierna.

    Donald Trump’s isolationism är ju den isolationism du själv förespråkar för Sverige, du vill ha extrema tullar och importskatter för att tvinga produktion tillbaka till Sverige. En helt vansinnig politik som skulle föröda den svenska ekonomin och slå sönder levnadsstandarden för oss svenskar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För denna kommentar har jag bara en sak att säga Jonny – jag ljuger inte och jag står upp till 100% för det jag anfört i inlägget.

      • Jonny Disenfeldt

        Du har ljugit många gånger, detta är inte de första och inte de sista gångerna Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har inte för vana at ljuga Jonny – Snarare är det vad du brukar påstå då du har slut på argument för att argumentera emot mina förslag på ett konstruktivt sätt.

          • Jonny Disenfeldt

            Visst Anders, det överlåter jag till läsarna att bedöma.
            Här ovan hade du de senaste lögnerna, helt uppenbara sådana.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte Jonny – Att du påstår så är som vanligt något du tar till när dina argument tryter.

  2. Per

    Men Anders, jag skulle vilja höra från dej varför Löfven diskriminerar kanske upp till 20% av sveriges befolkning, dom som röstar på Sd, genom att med alla medel hålla dom borta från något inflytande i regeringen? Dom är ju faktiskt sveriges näst största parti som det ser ut nu./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD har i dagsläget ca 13% av rösterna vilket var resultatet i det förra valet och politik handlar om att bygga relationer och allianser inom politiken. Min fråga till dig blir därför varför 13% ska tillåtas omkullkasta det de övriga 87%:en tycker?

      • alve

        Varför hänvisar du till valresultat siffror i denna fråga? när du i andra inlägg hänvisar til aktuella väljarsiffrror från opions undersökningar. Är du inte konsekvent?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I riksdagen gäller det röstetal som fastställdes i föregående val och kommer så att göra fram tills nästa val är avklarat så att använda de siffrorna är att vara konsekvent Alve.

          Den andra diskussionen handlar om trender och där är det opinionssiffrorna och förändringen av dem som utgör underlag.

      • Anders Strömqvist

        Min fråga till dig blir därför varför 13% ska tillåtas omkullkasta det de övriga 87%:en tycker?

        Först är det där en direkt felaktighet.
        Att 87% inte har SD som förstahandsval betyder inte att det är 87% som är 100% helt emot SD, även innan valet fanns det väljare som ville att sina respektive partier ville samarbeta med SD. Det synns inte minst i opinionen för han tror väl inte att det är folk som har gjort en total kullerbytta som nu överväger att gå och rösta på SD.

        och om du inte håller med om det så kan jag påminna om att 94.11% inte röstade på Miljöpartiet men nog har de fått igenom reformer värda mer än de 6.89% som de faktiskt hadde.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I en demokrati är det alltid majoriteten som bestämmer Anders – 87% är vansinnigt mycket mer än 13% och att de som utgör 87% gör allt de kan för att hålla de som har 13% utanför besluten är naturligt.

          Att väljarna vill se sina partier samarbeta med SD finns det inga belägg för Anders – Att så är fallet kan vi se i M som förlorat stort sedan de förde sådana tankar på förslag.

    • Sven

      Varför slulle de samarbeta med dem om de inte gillar deras politik? Mycket märkligt resonemang. Isf kan man lika gärna fråga sig varför inte SD anpassar sig till övriga 80-85%?

  3. Per

    Sedan skriver du att du tycker att man ska inte använda så vulgärt språk. Varför inte då? Det är väl bra att dom skriver i klartext vad dom känner och tycker tex dej och Löfven. Och som jag har skrivit förut så känner jag och träffar många människor som vill att Löfven försvinner, och det är INTE bara Sd: are, utan till och med människor som är Socialdemokrater. Förklara det du? Hur kan denna så kallade landsfader vara ogillad av vissa svenskar, och som jag skrev, inte bara Sd:are? Skulle vilja höra din förklaring om det Anders, eftersom du verkar ha svar på det mesta!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har korrigerat de riktigt vulgära uttrycken i din kommentar då dessa inte publiceras eftersom det är personangrepp och kränkning och sådant har jag lovat att inte publicera.

      En partiledare gillas aldrig av alla – Inte ens i sitt eget parti men sett till det stora hela så har Löfven ett hyfsat stöd och framför allt respekt hos merparten av svenskarna och det räcker mer än väl.

      Man kan inte vara älskad av alla Per.

  4. Patrik

    Hej Anders

    Hur är det med dina nazistiska rötter då du företräder ett parti som har Rasbiologiska institutet på sitt samvete. Ett parti som bad statschefen hota med att abdikera om inte riksdagen gick med på att låta nazisterna få fri lejd till tågen genom Sverige.
    Man kanske inte ska vara så kaksig och slå sig för bröstet allt för mycket.

    Mvh
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som tillhör en sedan länge svunnen tid och som var vad vetenskapen i en majoritet av världens västländer ägnade sig åt innan de visste bättre (läs forskningen) bör ses för vad det är – Att verka i den riktningen idag när vi vet bättre är fel.

      Att tyskarna fick fri lejd till viss del var sannolikt ett val mellan att endera dras in i kriget eller stå utanför och då jag inte var född då och delaktig i besluten ska jag inte uttala mig i frågan av den enkla anledningen att jag saknar kunskapen för att kunna göra så.

    • Bertil

      Tro inte allt sossarna gjort är perfekt.
      Historien går alltid hitta fel.
      Men nog är jag sosse för det. Detta för den gemenskap som
      socialism har där jämlikhet och klassklyftor varit små
      lockar mig .

      Sen högerivrare de försöker ju sen jämföra med kort sagt vad som helst.
      Nazister, Stalin Nordkorea. o.s.v
      Dock glömmer man Castro han som skapade bra sjukvård läkare
      o.s.v där fattiga kunde gå på Bio för en struntsumma
      Han utsattes även för 600 mordförsök.-

      Mycket finns dock i negativa termer sägas om Castro.
      Men just läkare sjukvård, skola. Ja det vallfärdade Högerns Amerikaner till.-

      Vad blir det nu ni tar till Nordkorea eller??
      Trams hålla på så där verkar som ni har dåliga försvar ni blådårar.

      Patrik han verkar inte kunna försvara på nåt sätt det han sympatiserar för utan kör med
      en massa dynga enbart.

      Man småler kort sagt åt de idiotiska osakliga svaren

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Alla både kan och begår misstag Bertil – Hade det inte varit så hade vi inte varit levande människor av kött och blod.

      • Patrik

        Hej Anders

        Det som jag presenterar är historiska fakta som går att verifiera om man orkar lyft upp en historiebok.
        Sen att det inte passar in i läsarens världsbild gör inte den mindre korrekt utan troligen visar hur inskränkt man själv är. Den viktigaste tiden i Svensk historia, den före, under och strax efter världskrigen, behandlas med endast medan ett par rader i skolans historieböcker. Det står till exempelvis inte att LKAB hade bara en kund under andra världskriget, Nazi-Tyskland. Det borde ha varit med riksdagens godkännande då LKAB är statligt. Lika lite står det att en högt uppsatt Tysk flygofficer hade flickvän och sommarhus i Västerbottens inland.
        Det som retar mig mest är att de etablerade partierna hela tiden envisas med att dra upp rasist och nazist historien så fort de inte klarar av att argumentera sakligt i diskussionen med SD. Det trots att deras egen historia är lika smutsig om inte smutsigare än SD:s.
        Vem som vinner diskussionen borde vara solklart när nazist anklagelserna börja hagla. Om inte borde SD:s opinions resultat tala för sig.
        Som svar till Bertil kan jag meddela att jag är Liberal i grunden och numera medlem i KD.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att SD:s rötter tas upp beror på att de inte öppet tagit avstånd från dem och därför att deras ideologiska grundvärden andas detta ursprung.

          • Patrik

            Hej Anders.

            Då måste jag ha missat när socialdemokraterna tog avstånd från sin nazistiska historia.
            Kan du upplysa mig om när det skedde.

            Med vänlig hälsning

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Socialdemokratin har i sak aldrig haft någon nazistisk historia Patrik.

  5. Bergis

    Jag hittar inget på Sverigedemokraternas hemsida som styrker dina påståenden. Förresten! Är vänsterpartiet ett parti med stalinistiska rötter?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan nog vara så att det inte står klart uttalat Bergis men det är så det är om du tittar på SD:s historia och den svenskhetsdebatt man för förs i arvet av det ursprunget.

  6. Patrik

    Hej Anders

    Fick slut på ström innan jag hann skriva klart.
    Alla partiers politik ska ifrågasättas! Det är det som är grundbulten i vår demokratin. Däremot att utesluta ett parti som är på ett demokratiskt sätt inröstat i riksdagen pga dess historia som man själv delar är bara hyckleri.
    När man dessutom har delat säng med en av historiens värsta mördare, kommunismen, så visar det på en självinsikt som inte existerar eller mest troligt förvriden till den nivå som Hitler, Napoleon, Caligula etc borde ha haft.
    Hoppas att du enligt ditt resonemang slutar diskutera med partier som har haft en historia som innefattar kommunism, nazism eller andra tveksamma -ismer. Då blir det väl bara Kd kvar eller inte. För hade inte Kd en tysk som medlem i efter andra världskrigets slut.

    Mvh
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis politik ska alltid ifrågasättas och det är det som är budskapet i inlägget om du läser noga.

      Sedan har vi aldrig samregerat med Vänsterpartiet om det är dem du avser och i en jämförelse så torde nog ett samarbete med dem vara betydligt bättre än ett samarbete med SD.

      • alve

        men att ta stöd av V har man gjort under ex Palmes tid. och då hette dom Vpk vad är då skillnaden att M i dag har öppnat för en dialog med SD.? Rent krasst är det mindre dåligt en att samarbeta med ett kommunistiskt parti som S historiskt har gjort

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur man ser på den saken beror nog på vilka värderingar man har Alve – S har inte suttit i samregering med VPK.

      • Ördög

        ”… torde nog ett samarbete med dem vara betydligt bättre än ett samarbete med SD.” I klartext: allt samarbete är bra, ifall det för Sosseadeln närmare makten.

  7. Niklas Karlssson

    Kritisera på rätt sätt tack, gå inte ut och säg att SD ska skära ner på utgifter till det offentliga när deras politik ska minska invandringen så att utgifterna inte behövs… Ifrågasätt HUR dom ska minska invandringen så kraftigt , dels finns det stor chans att det är rätt bruna förslag som sen blir lätta att ifrågasätta och dels så finns det en risk att dom har överskattat sin egen effekt på att minska invandringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förbehåller mig rätten att kritisera på det sätt jag finner för lämpligt Niklas – Sedan finns det inget som helst bevis på att SD:s sätt att nedskärningar ens är möjliga och/eller fungerar.

  8. Niklas Karlssson

    Nej det finns det inte , men gruppen av väljare som attraheras av budskapet är ofta misstänksamma mot etablerad media och etablerade partier, varför kan man fråga sig? Verkligheten dom ser stämmer inte med övriga partier och medias verklighetsbeskrivning därför fungerar inte den vanliga ”Pondus argumenten” inte ,den fungerar lika lite på Trump som den fungerar på SD, för det finns en inbyggd viktning mot SD/Trump etc eftersom det just kommer från ”etablissemanget”
    Argumentet för den misstänksamma målgruppen på din kommentar blir: Det finns inga som helst bevis för att SD´s politik inte fungerar..
    Det är klart det är svårt att köpa SD´s världsbild för att sen argumentera emot den men finns det något annat sätt? Att slänga ”sänka” varumärket historiskt brun koppling fungerar uppenbarligen inte..
    Eller att hävda att det blir sämre för LO-Grupper aka högerspöke ,fungerar uppenbarligen inte heller, för om man köper SD´s värdbild med att alla får det bättre med minskad invandring så faller det argumentet ganska fort.

    Ett mycket tydligt exempel är att invandring är lönsam, ja om man blandar arbetskraftsinvandring från 1960 med asyl invandringen sen 1980-talet ja då blir det möjligtvis ett plus, men det är ju en designad bild som människor lätt genomskådar..
    Prata om ”utmaningarna” med asylinvandring ljug inte och skönmåla inte , ingen tjänar på det det mer än SD och deras ”fria media”.
    Nej asylinvandring kostar pengar, det medför en del sociala problem, dels för att andelen med social problem i hemländerna är större och dels för att det blir ett utanförskap i Sverige, det är varken svårt att förstå eller sympatisera med.. Men när det blir en nedtystning, skönmålning då märks det och det är just det som att SD går framåt.. (Inte bakåt som vissa hävdar)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den samlade kamp som pågår för att synliggöra tillkortakommandena i SD:s politik fungerar bra Niklas – Om det vittnar den nedåtgående trend SD befinner sig i.

  9. Jonny Disenfeldt

    Intressant ny bok om den svenska biståndskulturen under 60-talet och framåt i socialdemokratisk regi … vilken smutsig byk !

    ”Det svenska stödet till befrielserörelser i Afrika inleddes på 1960-talet och pågick i flera decennier. Totalt överfördes många miljarder kronor, ofta i hemlighet utan att vare sig riksdag eller skattebetalare visste om det. Förre statsministern Ingvar Carlsson berättar i boken ”I tyst samförstånd” av journalisten och författaren Bengt G Nilsson att han och regeringen medvetet valde att inte känna till detaljer i den hemliga verksamheten. Stödet hanterades till stor del av tjänstemän på Sida och UD av vilka många hade uttalade vänstersympatier. Pengarna gick till rörelser som hade en privilegierad ställning hos Sovjetunionen.

    Bengt G Nilsson beskriver i boken hur svenska skattebetalare under decennier slussat miljarder till regimer och aktörer som fört krig och förtryckt befolkningen på den Afrikanska kontinenten. ”

    https://ledarsidorna.se/2017/06/i-tyst-samforstand-en-dagsaktuell-studie-av-svensk-bistandskultur/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Utan att ha läst boken så utgår jag från att den är vinklad eller i vart fall från att den länk du hänvisar till är vinklad då det är ledarsidorna du hänvisar till.

      Vid tillfälle när jag har tid över ska jag ta mig en titt.

  10. Jonny Disenfeldt

    ”Hösten 1938 nominerade en svensk riksdagsman den tyske naziledaren Adolf Hitler till Nobels fredspris, det visar dokument som tagits fram av Nobelmuseet i Stockholm. Nominering, som skedde efter det att Hitler börjat visa sina tendenser mot etnisk diskriminering, drogs bara några månader senare – i januari 1939 – tillbaka av samme riksdagsman. Troligen, enligt personal på Nobelmuseet, efter hårda påtryckningar från andra svenska riksdagskollegor.”

    Riksdagsmannen var socialdemokrat och hette Erik Brandt

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=518522
    https://petterssonsblogg.se/2014/06/03/socialdemokrat-nominerade-hitler-till-nobels-fredspris/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för den historiska återblicken Jonny och den tillhör just historien och inte vår nutid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Besluten är historia men effekterna lever vi till viss del med än idag beroende på vilket område vi pratar om.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD har allt att stå till svars för och att de fortsatt odlar en svenskhetsdebatt som påminner om partiets rötter gör inte saken bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.