Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste skapa en motor med högre verkningsgrad för att vända samhällsutvecklingen.

Jag tycker att Olof Palme hade rätt när han sa att kapitalismen inte längre är den drivkraft för ekonomisk tillväxt som den tidigare varit. Det är just därför vi som land måste titta på andra sätt att sätta fart på hjulen och skapa nya jobb.

Historiskt ska vi veta att kapitalismen i ord och sanning fungerade som en tillväxtmotor och drev ekonomisk tillväxt i det privata näringslivet. Tillväxten i det privata näringslivet ledde även till att den offentliga sektorn växte i samma takt som en effekt av att vi blev tvungen att tillfredsställa de behov en växande privat sektor skapade.

Att offentlig sektor växte i samma takt beror även på att den tidens politiker insåg vikten av att balansen mellan privat och offentlig sektor måste finnas i ett välmående samhälle.

Trots att Sverige i dag totalt sett är rikare än då ser vi en privat sektor som inte längre fungerar och fyller sin plats som tillväxtmotor i samhället – Det som tidigare var en 16 cylindrig motor med högt vridmoment och hög verkningsgrad har nu övergått till att vara en gammaldags 2-takts motor med mycket lågt vridmoment och ännu lägre verkningsgrad.

Varför har det blivit så?

Förklaringen står att finna i det faktum att att det för kapitalismen och kapitalägarna inte spelar någon roll om ett samhälle har ekonomisk tillväxt eller inte – Det enda som spelar roll för en kapitalist är att det eget kapital växer så att denne kan berika sig själv.

Därför kan vi aldrig sätta vår tilltro till att kapitalistisk och nyliberal politik kommer att sätta fart på Sveriges ekonomiska tillväxt. Vad kapitalismen gör driven av nyliberala tankar är att göra precis det jag skrev i stycket ovan – Se till att kapitalägarnas förmögenheter växer.

Beviset på att så är fallet återfinns i de åtgärder kapitalägarna använder sig av för att öka sin förmögenhet.

  • Utbredd och avancerad skatteplanering för att undvika beskattning av sina vinster i syfte att öka förmögenheterna och klyftorna mellan rik och fattig.
  • Flytt av tillverkning och arbetstillfällen till låglöneländer med ett enda motiv – Att öka vinsterna.
  • Sämre anställningsvillkor med tidsbegränsade anställningar och allmän visstidsanställning som staplas ovanpå varandra i all oändlighet – Dessutom ett utbrett användande av bemanningsföretag i syfte att öka vinsterna.

Svaret på varför kapitalägarna agerar på detta sätt är givet – För att tjäna mera pengar och öka på sin redan stora förmögenhet ännu mer.

Att kapitalägarna i tider av ekonomiska osäkerhet i samhället frångår långsiktiga lösningar och långsiktiga investeringsplaner genom att begränsa sina investeringar och bara ägna sig åt kortsiktiga lösningar och kortsiktig vinstjakt är det slutgiltiga beviset på att kapitalism inte fungerar som tillväxtmotor i samhället.

Kloka företag investerar i tider av lågkonjunktur för att skörda vinsterna av gjorda investeringar när konjunkturen vänder vilket dagens kapitalägare verkar förbise helt och hållet därför att de bara tänker på kort sikt och på snabba klipp.

Resultatet av och beviset för att detta blivit kapitalismens/nyliberalismens melodi i dagens Sverige går bland annat att finna i följande beteenden:

  • Att företagsledningar och företagsägare i dag inte ser långsiktigt på investeringar och att man inte tar hänsyn till långsiktiga framtida vinster när man investerar.
  • Att företagsledningarna i allra bästa fall ser en investering med medföljande avkastning som något som ska ge vinst i en nära framtid – I bästa fall har ser man på förhållandet investering kontra vinst i ett 12 månaders perspektiv även om man i de allra flesta fall inte ser längre än till nästa kvartalsbokslut.
  • Att kapitalismen/nyliberalismen inte tror på långsiktighet utan bara på ”snabba klipp”.

Det är därför vi inte längre ser eller hör företagsledare som pratar om viktiga basinvesteringar – Den sortens investeringar som genererar vinster om 3 år eller mer men skapar resultatpåverkan när de görs.

Det kapitalismen och nyliberalismens politik om ”snabba klipp” skapat är en verklighet där personer i ledande ställning i våra börsföretag vet att de inte kan överleva och behålla sin position om de några kvartal på raken uppvisar lägre vinster eller hemska tanke en förlust – Det är därför deras investeringsfilosofi följer samma mönster.

Allt dagens företagsledarna strävar efter är därför att via kortsiktiga investeringar och snabba klipp tillfredsställa de ofta överdrivna vinstökningsmål aktieägarna oavsett konjunkturläge kräver som ett resultat av aktieanalytikernas förutsägelser inför nästa kvartalsrapport – Detta för att skydda sig själva så att de kan behålla sin position och fortsätta berika sig själva.

Otvetydigt är det så att klyftan mellan människornas krav och kapitalismens/nyliberalismens förmåga att uppfylla kraven marscherar i otakt – En verklighet vi ser varje dag året runt.

Att den ekonomiska koncentrationen ökat på så sätt att förmögenhetsklyftorna ökat är en verklighet. Samma sak gäller de ekonomiska besluten som åtminstone på pappret flyttat till maktcentrum långt utanför Sveriges gränser med enda syfte att begränsa skatterna.

Palme som jag ser som den mest framsynte av alla politiker genom alla tider sa på följande sätt redan 1976:

”Kommunism och kapitalism representerar inte längre någon dröm om frihet för Europas folk. Nej folkens krav på en levande demokrati, på nationellt oberoende och social rättvisa vittnar om ”Den Demokratiska Socialismens” attraktionskraft och styrka därför att det endast är med demokratin och solidariteten som instrument som vi kan finna vägen ut ur krisen, värna rätten till arbete, möta kraven på ett mänskligt arbetsliv, skapa trygghet och gemenskap och en god livsmiljö”

Palme konstaterade också att detta kräver att Socialdemokraterna kan formulera delvis nya lösningar. Att en offensiv krävs. Han sa att ”Stå stilla är att med stormsteg gå bakåt” och att det handlar om att förändra arbetslivet.

Det är detta som inträffat i Sverige! – Vi har inte gått bara ett steg utan flera steg bakåt i utvecklingen – Dessutom har arbetslivet inte förändrats på det sätt han avsåg. Arbetslivet har om något gått tillbaka till de former det hade innan upproret i Ådalen 1931.

Slutsatsen är därför att de nya lösningar som Palme sa att Socialdemokratin måste formulera för att skapa ett dynamiskt och jämlikt Sverige som präglas av harmoni översatt till vår tid innebär en återgång till den politiska ideologi som formade den politik vi förde fram till mitten av 1980-talet.

Offensiven vi måste genomföra är att attackera de nyliberala idéerna och få folket att förstå att en återgång till den politik som fungerar är ett framgångsrecept.

Först när offensiven är genomförd och vi med gemensamma krafter återskapat det Sverige som på Palmes tid präglades av kärlek – solidaritet och alla människors lika värde och den harmoni som krävs för att vi  ska kunna gå vidare i kampen för att skapa ett jämlikare Sverige för alla på lika villkor kan vi i sanning säga att samhällsbygget är klart.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

86 kommentarer

  1. Micke

    Bra skrivet och sant.

    Kapitalismen är dessutom det sämsta systemet för miljön

    Kapitalister bryr sig inte om vad de lämnar över till sina barnbarn, kortsiktig vinst är vad som gäller.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var det som blev min yrkesbana i den internationella bankvärlden och jag såg en utmaning i att skapa lösningar som följde alla lagar och regler men ändock ledde till önskat resultat. Den banan påbörjades som relativt ung och i takt med att jag blev äldre och klokare så han moralen ikapp och jag nådde en tidpunkt i livet när jag sa att det är nog och att jag inte kan se mig själv i spegeln om jag fortsätter.

      Det handlar sålunda om personlig mognad och den tid jag spenderat med att skatteplanera kommer på inget sätt att vara förgäves då den lärt mig vilka brister i lagstiftning och regelverk som gör skatteplanering möjlig – Att nu kunna använda den kunskapen för att bekämpa och stoppa eller i vart fall kraftigt begränsa skatteplanering ser jag som en styrka och som en kunskap jag aldrig skulle ha haft om jag inte hade jobbat med det jag jobbat med.

      • Jonny Disenfeldt

        Vilka sammanträffande att du

        * slutade 2005 i den europeiska banken året innan den blev utredd av engelska staten och ett stort skadestånd för skattefusk utmättes … och då öppnade eget i Malaysia istället

        * slutade din verksamhet i Malyasia 2009 i samband med den stora finanskrashen 2008/2009 …

        Personlig mognad var det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att påstå att jag är utredd av den engelska staten är en ren och skär lögn då jag aldrig blivit utredd så vitt jag vet. Att banken sedan efter det jag slutat och för affärer som gjort efter det jag slutade gjorde fel och hamnade i trubbel har inget med min person att göra och i samband med att jag slutade så var jag oerhört noga med att tillskriva finansinspektionerna i de länder jag verkat i om att jag inte längre företräder banken ifråga så jag kan med fog påstå att jag har ryggen fri.

          Sedan är Jukana et bolag som startades långt innan 2005 så även där har du fel Jonny.

          Att vi flyttade hem till Sverige har helt andra orsaker än någon finanskris som vi förövrigt aldrig kände av – Vår flytt hem berodde på våra barns vilja och på att jag hade åldrande föräldrar jag ville spendera mer tid med.

          Förövrigt så drev min hustru 3 nattklubbar/restauranger under vår tid i Malaysia – nattklubbar vars intäkter mer än väl räckte för vår försörjning flera gånger om.

          Om du har slut på argument eller om du saknar argument för att bemöta det jag skriver i mina inlägg vore det mer klädsamt om du säger så istället för att komma med lögner och spekulationer.

          • Jonny Disenfeldt

            Som jag skrev ovan var det banken som utreddes och dömdes till skadestånd…

            Jukana själva påstår att du 2005 började i Jukana …

            In 1999 Mr. Forss joined Bermuda Commercial Bank Ltd and their majority owner First Curacao International bank as Senior Vice President and acting manager, a position he held up to his withdrawal from the industry in December 2005.

            ”Since his retirement from the banking industry Mr. Forss has acted as the President & CEO of Jukana International Sdn. Bhd. working out of their base in Kuala Lumpur, Malaysia. Since he joined Jukana, its business has grown extensively and Mr. Forss has helped a big number of clients around the world with First Class Tax Optimization structures. ”

            Din fru är duktig, hon hann ju vara med och arbetade i Jukana samtidigt som hon var nattklubbsägare..

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – Bolaget hade jag ägt långt innan jag började jobba i det aktivt med affärsutveckling men starten för det blev i januari 2006 när jag avslutat min anställning i banken.

            Märk väl att det jag ägnade mig åt var affärsutveckling och matchmaking – Främst inom organisk gödsel och mot Afrikanska kunder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jonny får gärna spekulera men ljuga ska vi alla avstå från Alexander.

  2. Alexander

    Hur känns det att ha hjälpt till med att ”stjäla” pengar som skulle gått till välfärd?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inga pengar är stulna i och med att alla lagar och regler följts – Det du borde fråga dig är hur det kan vara möjligt och fullt lagligt att undvika 22% bolagsskatt i Sverige och istället betala 0,5 promille i skatt i Nederländerna?

      Den frågan är den jag ställt mig själv – Det är därför jag krigar på för en omskrivning av skatteavtalen så att scenariot ovan inte blir möjligt i en framtid.

      vad gör du själv för att bekämpa skatteplaneringen Alexander?

      • Leif Andersson

        Svaret är väl så enkelt som att Stefan Löfven och Magdalena Andersson antingen tycker detta är helt i sin ordning, avlönas av storföretagens lobbyister eller helt enkelt inte vågar ta upp frågan till debatt.

        När de ”svenska” storföretagen säger hoppa frågar den sittande svenska regeringen hur högt och hur långt. Så har det varit åtminstone de senaste 60 åren. Det är ju även därför den svenska kronan fortsätter och devalveras via konstlat negativ styrränta från Riksbanken på uppdrag från regeringen via storföretagen. Svensk arbetskraft har blivit ca 10% billigare i lönekostnad mätt i EUR bara på ett par år.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min tro är att man inte fullt ut insett och förstår hur skatteplaneringen fungerar och vilka saker den använder som verktyg.

  3. Jonny Disenfeldt

    Nja Anders, enligt Jukana så framgår det klart och tydligt att du tillträdde 2005 ”joined Jukana” – vilket ju är osant eftersom du startade bolaget långt tidigare som du nu erkänner

    Vidare framgår det av Jukana.com att huvudverksamheten är hjälp till skatteflykt. ”Since he joined Jukana, its business has grown extensively and Mr. Forss has helped a big number of clients around the world with First Class Tax Optimization structures.”

    Gödselverksamheten startades enligt Jukana 2009 , dvs i samband med att du lade ner all verksamhet …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      man kan äga ett bolag utan att vara aktiv i dess verksamhet Jonny.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ett flertal lokalanställda personer som var anställda i bolaget inom affärsutveckling och restaurangutveckling.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders, du skrev ovan ”Märk väl att det jag ägnade mig åt var affärsutveckling och matchmaking – Främst inom organisk gödsel och mot Afrikanska kunder.”

        Det stämmer inte, enligt Jukana började du med gödsel först 2009 dvs strax före det att du lade ner Jukana i malpåse … hur ska du ha det Anders … ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är den som vet vad jag ägnat mig åt inom ramen för Jukana och organisk gödsel, affärsutveckling och matchmaking i främst Afrika men även på andra platser för organisk gödsel har Jukana gjort länge – Det som hände 2009 var att Jukana fick försäljningsrätten till vissa länder.

          Vill du debattera Jukana så bör du nog prata med mig då det är jag som äger bolaget tillsammans med min hustru.

          • Jonny Disenfeldt

            Så märkligt då att man på jukanas web inte nämner något om denna gödselverksamhet förrän 2009 … 95% av web-informationen handlar ju om hur Jukana kan hjälpa till att undvika skatter … och man skryter med att man expanderat denna affärsdel kraftigt under din regi …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det beror på att skatteplanering flaggas – Tittar du på hemsidan i sig så pratar den om många andra saker än skatteplanering.

            Att gödseln kom in sent beror på att agenturen kom då trots att Jukana jobbat med gödsel länge,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det påståendet får stå för dig – För egen del ser jag annorlunda på saken och det vet jag att oerhört många gör Petter.

  4. Per Fjellberg

    Anders,

    Vi kan inte backa Sverige tillbaka till 1980-talet. Omvärlden ser inte ut som den gjorde då.

    Evolutionen går bara åt ett håll. Utdöda arter återuppstår inte men nya kan komma fram.

    Helt öppna gränser för varor och människor medför obönhörligen att Sverige blir mer likt resten av världen.

    Globaliseringen medför att eliten i de stater som är bäst på att hålla nere lönekrav och krav på anständiga arbetsvillkor i övrigt för sin arbetare kan bli rika på konkurrera ut andra arbetare.

    Vill vi inte konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor så måste vi skydda oss från den typen av konkurrens. Då kan vi inte ha helt öppna gränser för vare sig varor eller människor.

    Jag tror att EU är lagom stort och tillräcklig homogent för att först skydda sina gränser och sedan bibehålla och helst förbättra välfärden för de många och inte bara för den mindre delen av invånarna som tjänar på globaliseringen:

    Gränserna ska inte vara helt stängda: Handel med länder utanför EU ska baseras på ömsesidighet: Vi köper av er om ni köper av oss. Migrationen ska baseras på EUs behov och EU befolkningens önskan. Andra ska inte kunna ställa krav på EU.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att vi ska backa Per – Snarare att vi ska bygga ett samhälle som vilar på samma ideologiska grund och övertygelse men anpassat till vår tid.

      Det är inte politiken och det samhälle vår politik vill bygga som måste förändras/förnyas – Det enda som behöver förnyas är sättet på vilket vi framför budskapet och då till förmån för en modell dagens medborgare kan förstå och relatera till.

      Ett jämlikt samhälle för alla – Byggt enligt devisen – Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov med kärlek, solidaritet och alla människors lika värde som grund blir aldrig omodernt.

  5. Alexander

    Påstår man att man aldrig ljuger så är det en lögn, alla får vi ibland med osanning. Till och med Anders Forss. Varför förneka det?

    Sedan är det Anders som jämfört skatteplanering med stöld. Bara att titta i bloggen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis rätt Alexander jag säger att det går att jämföra med stöld trots att det är lagligt och förklarar i samma inlägg att det går att ändra skrivningarna i skatteavtalen så att det även blir stöld på riktigt och därmed straffbart.

      Det är bland mycket annat det jag försöker åstadkomma politiskt genom att använda mig av den kunskap jag förvärvat genom åren.

      Men du är fortfarande svaret skyldig på vad du aktivt gör för att stoppa eller förhindra skatteplanering Alexander?

      • Jonny Disenfeldt

        Du är medskyldig till stöld enligt din egen terminologi Anders.

        ”vad du aktivt gör för att stoppa eller förhindra skatteplanering ”

        Vi ber dig att avslöja de personer du hjälpt med skatteflykt. Det är ett exempel på vad vi aktivt gör just nu.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att jag skulle avslöja identiteten på de jag hjälpt ger inget resultat då alla lösningar som används av dem ligger inom lagens råmärken och ett avslöjande av deras identitet inte skulle leda till något stopp så tror du det skjuter du dig själv i foten.

          jag ställer frågan igen – vad gör du aktivt för att stoppa skatteplaneringen Alexander.

          • Jonny Disenfeldt

            ”ger inga resultat” …

            Säg det till dem som drabbats av avslöjandena i Schweiz …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De som har lösningarna i Schweiz som avslöjas har inte följt lagen vilka mina klienter gjort till punkt och pricka – Därav mitt påstående.

  6. Alexander

    Anders står fast vid att han aldrig ljuger. Jag, och alla andra, erkänner utan omsvep att vi inte alltid talar sanning. Orsakerna kan vara att skydda någon, egen vinning osv osv. Vidhåller herr Forss fortfarande att han ALLTID talar sanning?

    ”Jag säger att det går att jämföra med stöld”

    Och du har hjälpt till. Ändå kastar du invektiv på andra som gjort samma sak…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag jämför skatteplanering vid stöld Alexander och jag gör därför allt jag kan för att stoppa den av den anledningen att den kan genomföras lagligt i dagsläget – Det är bara genom att förändra lagstiftningen som jag kan göra saken till stöld även ur et rättsligt perspektiv.

  7. Alexander

    Jag gör ingenting för att stoppa skatteplanering. Jobbar åtta timmar varje dag, ibland mer, för att se till att hålla landet flytande. Tacken jag får är att bli kallad det ena och det andra, trots att politikerna nu gör det jag länge sagt.Varför ska jag komma med förslag när självutnämnda experter hånar/förlöjligar mig med div invektiv? Jag har berättat för herr Forss om mina möten med lokala politiker. Nu är de inte så pigga på att förneka könsdiskriminering, åldersfusk och papperslösa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi jobbar alla på vårt sätt Alexander och även jag jobbar heltid och lägger därtill minst 8 timmar till på att komma med förslag på förbättringar för samhällsbygget så allt beror på hur man prioriterar.

      Tack för ditt svar då jag ser det som ärligt och från hjärtat.

  8. Alexander

    Står Anders fast vid att han ALDRIG ljuger? Inte en vit lögn för sina barn? Eller ”glömma” att berätta för någon? Det är tråkigt att han försöker upphöja sig till en supermänniska. Anders, gör inte det utan erkänn att du précis som alla nadra har brister och där ingår att ibland ljuga.

    ”Jag jämför skatteplanering med stöld”

    Du har alltså medverkat till stöld.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har medverkat till något som är lagligt om än omoraliskt och dessutom tagit avstånd från det genom att berätta vad jag arbetat med och vad jag nu avser att göra med den kunskap jag skaffat mig på området. Att använda kunskapen för att bekämpa skatteplanering kommer med all sannolikhet att kompensera mer än väl för det jag gjort i mitt tidigare arbetsliv.

  9. Alexander

    Jag tolkar Anders inlägg som att han ALDRIG ljuger. Han är ALLTID ärlig även om barnen ställer svåra/orealistiska frågor, kanske tex om tomten. Det ger ett oseriöst intryck eftersom att ALLA människor någon gång slirar på sanningen. Jag gör det, Johnny Disenfeldt gör det och resten av världen gör det. Det är ett mänskligt drag. Det är bara herr Forss som besitter onaturliga/övermänskliga egenskaper.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tolka saken som du vill Alexander – Dessutom var det inte det utan något helt annat som var budskapet i inlägget – Vill du debattera tycker jag att du ska debattera inlägget snarare än försöka avleda uppmärksamheten från det som står i inlägget.

  10. Alexander

    Då konstaterar jag att Anders ibland ljuger, precis som alla andra. Skönt att även du har brister. Tack för ditt klargörande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får självklart tycka vad du vill Alexander – Vi lever i ett demokratiskt samhälle med åsiktsfrihet där detta är varje människas rätt.

      Vad människorna i övrigt tycker och om de anser att du eller jag har rätt överlåter jag åt dem att bestämma.

  11. Alexander

    Om vi då tittar på vad som skrivs här är det tydligt att jag har rätt. Lägger man till politikerna i Umeå så är bilden glasklar. Jag kan tycka att det är larvigt av en vuxen människa, speciellt med politiska ambitioner, att försöka framstå som ett helgon utan mänskliga brister. Varför det görs är oklart. Någon förklaring ges inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har varken försökt framstå som helgon eller som utan brister – Det påståendet kommer från dig och inte från mig Alexander. vart har jag skrivit så?

  12. Alexander

    Påstår man att man ALDRIG ljuger försöker man att framställa sig som en övermänniska. Erkänn nu att du précis som alla andra ibland slirar på sanningen, annars bekräftar du bara bilden som ”dryg” och ofelbar.

  13. Alexander

    ”Precis, det gör han inte”

    Ditt svar på min fråga om du aldrig ljuger. 2 juni 21.55. Ditt direkta svar, inte klippt och klistrat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad vill du påstå att jag skriver och på vilken fråga Alexander och i vilket sammanhang?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.