Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Inte uteslutet att Labour slutar som segrare i det brittiska valet.

När Theresa May helt plötsligt utlyste val i Storbritannien så angavs skälet vara att hon ville stärka sin majoritet inför det stundande arbetet med Brexit.

Den tanken och idéen ser för stunden ut att gå om intet då Labour under Jeremy Corbyn går som tåget och nu endast ligger 5 % efter i opinionsmätningarna med en knapp vecka kvar till valdagen.

May och hennes partikamrater trodde på en riktig storseger och hade så sent som för två veckor sedan 15% fler röster än Labour i opinionsmätningarna – Ett förhållande som förändrats kraftigt på bara två veckor så att skillnaden nu är nere i ynka 5% skillnad.

Det vi kan lära av detta är att man i politiken aldrig kan räkna bort väljarna och deras känsla för vad som är rätt respektive fel sorts politik för ett starkt och stabilt och någorlunda jämlikt samhällsbygge.

Att Corbyn och Labour på endast två veckor klarat av att knapra in 10%-enheter på Tories visar att de belackare som hackat på Corbyn och påstått att han kommer att leda Labour ner i avgrunden som parti med sin politik har helt fel.

Uppenbarligen gillar väljarna både Corbyn och den politik han avser föra – Annars hade opinionsutvecklingen inte sett ut som den gör.

Huruvida de 5 dagar som är kvar fram till valdagen den 8 juni räcker för att Corbyn och Labour ska kunna komma ikapp och förbi ska jag låta vara osagt – En sak är dock säker – Fortsätter samma utveckling som skett de senaste 2 veckorna fram till valdagen så kan Labour och Jeremy Corbyn mycket väl stå som segrare.

Avslutningsvis vill jag säga att Labours och Corbyns framfart i Storbritannien så här långt visar på att traditionell Socialdemokratisk politik byggd på stabil Socialdemokratisk ideologisk grund aldrig blir omodern – Det enda som är omodernt är sättet att förklara politiken och sättet att söka stöd för politiken.

Att stödet finns bara det förklaras på rätt sätt tycker jag är bevisat av att Labour på blott två veckor klarat av att äta ikapp hela 10% av ett 15% stort försprång.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

32 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Uppenbarligen gillar väljarna både Corbyn och den politik han avser föra – Annars hade opinionsutvecklingen inte sett ut som den gör.”

    Så då förstår du inte läget i den engelska politiken heller då …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du anser att jag inte kan tolka opinionssiffror som redovisas i klartext så har du säkert rätt Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Problemet är nog mera varför opinionen ser ut som den gör men det förstår du inte Anders eftersom du vet för lite.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det påståendet får stå för dig och om du påstår att jag vet lite – Vad tror du att orsaken till Corbyns framgång är?

  2. Alexander

    Märkligt att du som är så förutseende inte skrev detta innan Labour började öka. Etta tvåa och gardera med kryss….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit om Labour och vad jag tror om deras utveckling tidigare Alexander – En utveckling som ligger i linje med den vi nu ser.

  3. Sven

    Det tittas för mycket på opinionssiffror. Borde intesvenska politiker ha lärt sig hur trovärdiga de är vid de senaste valen?

  4. Leif Andersson

    Du kan inte jämföra den socialliberala politik som Corbyn företräder med vad Löfvenregeringen praktiserar här med EU:s lägsta beskattning av privata bostadsägare, ränteavdrag samt ROT och RUT för höginkomsttagare, avsaknad av en fastighetsskatt värd namnet osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      RUT och ROT gäller alla även om användningen sannolikt är mest utnyttjad av höginkomsttagare Leif. I övrigt är min övertygelse att privata bostadsägare privilegier kommer att angripas inom rimlig tid.

      • Micke

        ROT gäller inte för de som äger hyreshus dvs det gäller inte för hyresgäster.

        All renovering och ombyggnation i hyreshus bidrar fullt ut till hyreshöjningar.

        Hade ägaren av hyreshuset fått dra av 30% av arbetskostnaden hade hyreshöjningarna blivit mindre eller 0.

        Magdalena Andersson finansminister (S) vägrar ta bort eller sänka ränteavdragen. Hennes motivering är att de som köpt villa eller bostadsrätt har gjort sitt livs investering.

        Det resonemanget håller inte och är ett bevis på att dagens (S) favoriserar individer med villa- eller bostadsrätt.

        Det är inga småsummor heller som skattebetalarna får ställa upp med i bidrag till villa- och bostadsrättsägare, + 40 miljarder år 2015. I det närmaste lika mycket som 2 hela poliskårer kostar per år.

        Det är ekonomisk rasism mot hyresgäster, inget annat.

          • Micke

            Jo, du skrev att ROT gäller alla och det var det jag ville förtydliga att det enbart gäller individer i villa eller bostadsrätt.

            Ha det bra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – Där har du rätt och det var det du påpekar jag avsåg vilket i sådana fall inte framgick tydligt nog – Tack för hjälpen Micke – Det känns skönt att veta att jag har uppmärksamma läsare som även läser kommentarerna och svaren på dessa.

  5. Erik

    De brittiska opinionsinstitutens trovärdighet fick sig en rejäl knäck efter att dom missade Brexit-resultatet med ca ett ljusårs differens.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida de är trovärdiga eller inte är inget som jag kommenterat – bara det faktum att försprånhet inom ramen för samma institut minskat med 10% inom loppet av 2 veckor.

      • Sven

        ”Minskningen” är inomfelmarginalen för de värden som dessa institut ger. Har de inte visat det förut? Om och om igen?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det får vi se när valet är avklarat – Jag ser inget fel i att uppmärksamma att gapet minskat drastiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag refererar till är det jag framfört i inlägget och att äta in 10% av ett 15%-igt försprång på bara två veckor talar sitt tydliga språk.

  6. Jonny Disenfeldt

    Du påstod ”Forskare delar min uppfattning om att SD är på tillbakagång/nedgång.” och menade att detta var professor Hinnefors åsikt baserat på SCB’s siffror.

    Dessa SCB-siffror är periodiskt uppmätta mätvärden :
    12.4 , 14.4 , 19.9 , 17.3 , 17.5 , 18.4
    Så finns det bara EN tolkning och det är att vi har ett ökande värde, trenden är STIGANDE.
    Detta är INTE en tolkningsfråga utan ren matematisk statistik.

    Det innebär att Hinnefors inte kan grundläggande matematik och därför vill jag att du ger en länk till var Hinnefors uttalar sig så .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis forskare delar min uppfattnings och läser du det Hinnfors säger med ord så ser du att jag har rätt i det jag säger.

      Han säger bland mycket annat att svenskhetsdebatten som innebär att SD inte gör upp med sina rötter kommer att leda till SD:s fall.

      • Jonny Disenfeldt

        Så då var det en lögn från din sida alltså. Hinnefors delar inte din matematiska oförmåga.

        Det är av just dessa skäl som jag skrev att du bör referera med länkar till det du skriver om så vi kan ta ställning till det du skriver..

        Du beter dig ohederligt Anders. Det går inte att lita ett uns på dig

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du försöker märka ord som vanligt Jonny – Det jag refererade till är vad han uttalat och inte matematik.

  7. Lars Flemström

    Corbyn har anklagats av EU-vänliga labour-medlemmar för att ha hålllit en låg profil inför brexit-omröstningen. Kritikerna menar att han borde ha utövat en kraftfull ledning av motståndarna till brexit. Detta gynnar honom nu, då han anses vara en bättre ledare för utträdet ur EU än May.

    För denna slutsats talar även hans val av förhandlare med EU. De kommer att ta Storbritannien ut ur EU inom rimlig tid, medan May verkar vackla om tidsschemat. Hon anklagas i den nu pågående brittiska debatten för att prioritera ett ”bra” avtal med EU högre än att Storbritannien faktiskt lämnar EU. Detta ger EU:s förhandlare en trumf på hand, som de inte kommer att ha, om Corbyns förhandlare får företräda Storbritannien. Detta kan bli helt avgörande för utgången av parlamentsvalet, och inte frågan huruvida Corbyn står på ”traditionella socialdemokratisk ideologisk grund”, eller ej.

    Det finns alltså inga som helst lärdomar att dra av ”Corbyns framfart” för svensk socialdemokrati. Han kör med alldeles för mycket vänsterretorik för att locka några större väljarskaror, om det kommande parlamentsvalet bara hade handlat om inrikespolitik. Men helt uppenbart finns i alla politiska läger EU-motståndare som är beredda att förlåta Corbyn hans vänstersekterism och han bara tar Storbritannien ut ur EU.

    Pajasen Macrons seger i det franska presidentval gynnar också Corbyn. Den politiskt helt omogna Macron kommer att bli en dyr och smärtsam erfarenhet för de länder – och särskilt deras befolkningar – som blir kvar i EU. Den förre presidenten Hollande, må ha varit väldigt impopulär, men han kunde i alla fall jobbet som president.

    Trumps beslut att USA ska lämna klimatavtalet gynnar också Corbyn och hans lite mer resoluta förhandlingslinje. May har däremot försäkrat att Storbritannien ska följa klimatavtalet. Svenska forskar i det s.k. Stockholmsinitiativet menar att klimatavtalet bygger på ”den största vetenskapliga bluffen sedan rasbiologin”. Snart är det bara politiker och journalister som tror på klimathypotesen.

    Jag har kollat hur världens börser har reagerat på Trumps besked. Jodå, aktiemäklarnas reaktion världen över kan beskrivas som ”glädjefnatt”. Den ledande svenska klimatalarmisten, Johan Rockström som är professor i ”miljövetenskap” (vad är det?) sa i svt att klimatavtalet inte handlar om miljö utan om ekonomi och investeringar. ”Klimatomställningen” kommer att visa sig vara en gigantisk felinvestering.

    Hur kan en professor i ”miljövetenskap” ha missat att kol och olja är en miljöbelastning? Har han inte sett bilderna på kineser med munskydd? Sveriges miljöminister Isabella Lövin tror på världens undergång om klimatavtalet rivs upp. Sådana domedagsprofetior har vi hört förr. De tillhör religionernas värld. Brittiska kommentatorer ser faktiskt likheter mellan Corbyn och Trump. De är inte speciellt lättlurade och vågar vara ”politiskt inkorrekta”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns säkert många sätt att se på varför Corbyn attraherar fler och fler väljare – Jag redovisade min teori och du beskriver din i din kommentar och i slutändan spelar vilket mindre roll så länge det betyder att regeringsmakten i UK övergår till Labour.

  8. Bengt Svensson

    Fast det spelar ingen roll hur det går i valet, du kommer oavsett hävda att resultatet är en framgång och att du förutspått detta. Till och med om Labour gör ett katastrofval så som skedde både i Holland och i Frankrike.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om Labour gör ett dåligt val så kommer jag att säga så Bengt. Men jag säger som Corbyn – Let June be the end of May.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.