Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Branden i London visar att människor dör i onödan när pengarna tillåts styra.

Även om man bör vänta tills utredningen efter den katastrofala branden i London är helt klar så går det redan nu att dra vissa slutsatser av det som kommit fram och av vad experter på bygg- och brandsäkerhet säger – Att pengar ska få styra på ett sätt som sätter människoliv på spel är förfärligt.

Den byggnad som brann med katastrofala följder är ett kommunägt hus för hushåll med svag ekonomi som renoverade så sent som 2015 – Dock med renoveringsmetoder som starkt kan ifrågasättas då samma material som användes vid renoveringen sedan tidigare orsakat katastrofala bränder i höghus i Frankrike, Australien och Förenade Arabemiraten.

Att pengar ska få styra på det sätt som uppenbarligen är fallet i London och att människor ska utsättas för livsfara bara därför att de är ekonomiskt svaga förskräcker och kommer sannolikt att bli ännu en sten i kistan för Theresa May.

Det som framkommit så här långt är at fasaden som monterades i samband med renoveringen är gjort av plasten polyetylen och att den typen av fasad användes därför att den är betydligt billigare än mer brandsäkra alternativ.

Därutöver finns ännu obekräftade misstankar om att de viktiga komponenter som ska installeras mellan fasadens isoleringspaneler för att förhindra bränder likt den i London aldrig installerades. Varför kan man säkert sia om men min tro är att anledningen till att de aldrig installerades stavas pengar.

Trots att utredningen inte är klar än så vill jag med detta inlägg uttrycka min avsky över att pengar ska få styra när det handlar om brandsäkerhet och säkerhet i övrigt – Detta då även ekonomiskt svaga hushåll har rätt att kräva ett fullgott brandskydd trots att de saknar resurser – Alldeles speciellt så när de bor i ett kommunalt ägt hus.

Slutligen så tycker jag att branden i London bör leda till ett läge där svenska brandmyndigheter inventerar hur, när och om samma renoveringsmetod som använts i London använts i Sverige och i sådan fall vart.

Även om den renoveringsmetoden inte används idag så säger vissa experter att den är använd tidigare och är så fallet bör dessa hus åtgärdas för att undvika en upprepning av det som hände i London i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

76 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Att försöka lägga detta på Theresa Mays ansvar känns väldigt långsökt eftersom hon inte ens var premiärminister 2015. Då är det mer relevant att kräva ansvar av Löfven för terroristattacken i Stockholm samt flyktingkaoset hösten 2015.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Boris Johnson som är hennes partikamrat var borgmästare så det parti hon leder bär ansvaret Leif.

      • Lars Flemström

        Nja, det är följden av ett system, som vi sannolikt kommer att få i Sverige också om Anders Forss får bestämma. Forss vill ju höja hyrorna i det befintliga beståndet, som ägs av allmännyttan, för att subventionera hyrorna i nybyggda hus. Och har dessutom deltagit i opinionsbildningen mot den finansieringslösning, som socialdemokratin i Umeå har valt. Vart ska de, som inte har råd att bo kvar i sina lägenheter, ta vägen? Ska de bo på gatan, vilket är fallet i många städer i Sverige, eller i undermåliga och brandfarliga ”sociala hus” som in England och Frankrike – och i många andra EU-länder?

        Vilka är för resten ”vi socialdemokrater” i Umeå? Forss brukar ju skriva att han själv är ”vi socialdemokrater”, men nu har kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg skrivit att ”vi socialdemokrater har beslutat”. Tydligen utan att ”vi socialdemokrater” Anders Forss ens varit tillfrågad.

        Trots den hemska branden måste ändå sägas att antalet hemlösa som skulle frysa ihjäl i Sverige varje vinter skulle vara vida större, om Anders Forss fick bestämma, med sin okänsliga inställning till verkligheten, när det ska visas ”handlingskraft”. Och det är ju bara ett fåtal, som drabbas….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vill du prata om vad jag vill genomföra för allmännyttan så bör du belysa hela inlägget jag skrivit och vad det innebär. En sak kan jag lova med bestämdhet och det är att en inventering av det svenska fastighetsbeståndet skulle inledas direkt för att ta redan på om det finns konstruktioner liknande den i London i Sverige.

      • Jonny Disenfeldt

        Lövfen och hans regering är därmed fullt ansvariga för till exempel varenda våldtäkt och sexuellt övergrepp som begås i Sverige av de migranter som hans regering släppt in i Sverige.

        Hur ska vi avkräva ansvaret på Lövfen tycker du Anders ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du kan inte jämföra på det sättet utan att göra dig löjlig Jonny – Speciellt så därför att migrationspolitiken är gemensam och något som alla partier har del i.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, alla partier delar inte alls hur migrationpolitiken sköttes 2015 och tidigare.

            Anders Lövfen och hans regering är ansvariga eftersom de styr landet och styr det oerhört inkompetent. De är direkt ansvariga för varenda våldsbrott, varenda stöld etc som begås av dessa migranter.

      • Petter

        Då kan vi också belasta sittande regering i Sverige när det sker dödsolyckor på vägar utan mitträcke enligt din retorik .Pengarna styr detta också. Du har nu matat på här i flera år om vad som ska göras och din lösning ekonomiskt är att detta ska företagarna betala

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Lösningen på det jag lyfter upp är att hela samhället ska vara med och betala Petter.

    • Håkan Öhgren

      Leif! Bry dig inte dom den där mannen,jag brukar läsa den här bloggen enbart för att få ett gott skratt.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det är hälsosamt att skratta Håkan – Ett gott skratt förlänger livet brukar man säga och kan jag bidra till det så är det bra.

  2. Micke

    Helt rätt och viktigt ta upp.

    Att riskera hyresgästers liv för att tjäna mer pengar vid renoveringar är kapitalismen i ett nötskal.

    Girigheten har inga gränser och det är den här fruktansvärda branden ett exempel på.

    Man har sparat på skyddet, tjänat lite mer och avslöjats när tiotals om inte hundratals hyresgäster brunnit inne.

  3. Sven

    Flera hus i Sverige har liknande konstruktion. Till och med i Umeå.

    Eftersom alla i Umeå är byggda under s styre antar jag att de inte styr efter nästa val?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag sa i inlägget är att vi ska inventera för att ta reda på om det finns hus byggda med denna teknik och utan de brandspärrar som måste byggas in – Är så fallet ska vi som socialdemokrater se till att de konstruktionerna åtgärdas och görs säkra vilket är precis vad jag säger i inlägget.

      • Sven

        Var den finns och risken har många vetat länge. Vad har s gjort? Var togs då ansvaret? Nu då tragedin är ett faktum pekar du finger åt att andra inte gjort något isf att rannsaka diTT eget parti. Lågt. Mycket lågt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har gjort något och ställt krav på att vi ska undersöka och utreda om och vart den typ av renovering som gjordes i London gjorts i Sverige och i sådana fall om erforderliga brandspärrar är monterade – Att ställa det kravet tycker i vart fall jag är att ta ansvar.

  4. Fredrik

    Det är fruktansvärt osmakligt att försöka ta politiska poänger från en katastrof som hittills kostat 17 människor livet, där 65 fortfarande saknas och flertalet finns på sjukhus svårt skadade. På väg mot ditt mål, med S som ledande parti likt en diktaturstat där S:s ord är lag, så visar du här att du inte tänker ge vika för något. Hur osmakligt det än är så kommer du att smutskasta dem som står emot dig med sådan kraft att du förlorar all värdighet.

    Städa framför egen dörr först Anders innan du ger dig på grannen! I kommunal verksamhet runt om i landet där S sitter i ledande ställning och har så gjort i många år har bristande underhåll gjort så att personal blivit sjuka, elever och brukare blivit sjuka. Detta pågår fortfarande, även i Umeå. Varför åtgärdar du inte detta Anders? Varför vågar du inte kritisera detta på samma sätt som du utmålar Teresa May och Boris Johnson för rövarpack? Och nej, du har ALDRIG kritiserat S på samma sätt.

    När du sedan föregår en utredning om orsak till denna tragiska olycka så visar du att du är inte värdig att vara medlem i S. Du är en avart av något som du tror vara S.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att lyfta upp hur pengar tillåts styra och äventyra människoliv är inte att försöka sig på att vinna politiska poänger utan blott och allena ett sätt att lyfta problemet till ytan och göra allt som går för att en liknande sak inte ska hända ytterligare en gång.

      Att städa framför egen dörr är något jag gör konsekvent genom att lyfta upp och kritisera och komma med förslag på förbättringar och då oavsett av om det är mina agna partikamrater eller oppositionen som ligger bakom det som är fel så på den punkten känner jag mig mycket trygg med mitt agerande.

  5. Alexander

    Anders

    Om Theresa May är ansvarig för detta bör väl Löfven ta ansvar för det som skedde på Drottninggatan?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som skedde på Drottninggatan har han redan tagit ansvar för som statsminister Alexander.

      • Fredrik

        Löfvén har inte avgått efter terrordådet på Drottninggatan. Du anser att May bör avgå, men inte Löfvén. Hur är detta konsekvent?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är mycket konsekvent – Alldeles speciellt så då den som utförde attentatet på Drottninggatan kom till Sverige före Socialdemokraternas regeringsinnehav medan det var Boris Johnson som var borgmästare i London när huset renoverades.

          • Fredrik

            Nej Anders, du är inte konsekvent. Om Theresa May bör avgå pga att Boris Johnson var borgmästare under renoveringen av höghuset i London som brann ner så borde Löfvén avgå pga terrordådet på Drottninggatan därför att det var under tiden för dådet en socialdemokratisk majoritet som styrde Stockholm. Alltså, S misslyckades med att förhindra dådet och då ska alltså Löfvén avgå. Det var Stockholm Stad som bestämde att det skulle vara möjligt för lastbilar att köra längs den aktuella delen av Drottninggatan. Om Stockholm Stad stängt av gatan hade kanske dådet inte inträffat. Alltså, Löfvén bör avgå. Allt med din logik Anders.

            Att den misstänkte terroristen kom till Sverige under Reinfeldts styre är inte Reinfeldts fel, tvärtom fungerade systemet då Migrationsverket ledda av dåvarande GD Anders Danielsson avslog terroristens asylansökan och enligt gängse regler gav denne tre månader på sig att lämna landet. Att den misstänkte terroristen avvek från detta kan inte lastas en sittande statsminister. Om så, då måste alla som avvikit sedan valet 2014 lastas Löfvén eller hur?

            Om man ska jämföra något, så ska man jämföra lika. Inte olika som du ger dig på i desperata försök till att försvara det du tror på. Detta är ytterligare bevis på att du inte alls bedömer alla lika utan olika. Dem som finns på din sida utgår du ifrån att de är oskyldiga, medan dem på motsatt sida utgår du ifrån att vara skyldiga. Det är ett knep som socialister/kommunister använts sig av länge men riktiga socialdemokrater har slutat med. I svensk politik idag används det bara av extremvänster som t ex V och längre vänsterut.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Till att börja med så går inte händelserna att jämföra med varandra då en galning som bestämmer sig för att begå illdåd aldrig kan förhindras. Däremot kan man förhindra att byggnader renoveras på ett undermåligt sätt.

  6. Alexander

    Varje gång ett invandringsrelaterat mord sker så bör SD göra partipolitik av det. Anders Forss sätter ribban med detta inlägg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På ett sätt som i stort sett alla hyllar och som han fått mycket beröm för. Hur menar du att han borde ta ansvar Alexander?

      Lägg därtill att attentatsmannen kommit till Sverige innan Socialdemokraterna tog över makten när du kommer med ditt svar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det jag säger at du kan läsa dig till om du är intresserad – vad anser du att han konkret bör göra Alexander?

      • petter

        Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.
        Ökningen de senaste åren har varit explosionsartad.
        – Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i en TT-intervju.
        Det ger tyvärr SD ytterligare bränsle till väljarökning medan S sitter och utreder men inget händer .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SD:s bränsle är sedan länge slut och partiet hackar fram på ångorna av det bränsle som en gång fanns.

  7. Lars Flemström

    Eftersom social housing är ett system som de länge har haft i flera EU-länder, dock inte i Sverige, och vi inte vet hur ansvaret är delegerat i den berörda kommunen och Storbritannien, har vi ingen grund för att lägga ansvaret på något speciellt parti. Vi får se vad den aviserade utredningen kommer fram till. Innan vi vet är det osmakligt att försöka partipolitisera frågan på det sätt, som Anders Forss nu försöker göra.

    Om det har skett något förbiseende av någon politisk makthavare, kan ingen svära sig fri från att inte ha gjort samma ”misstag” i samma position. Det luktar illa att försöka framställa sig själv som felfri, när man hela tiden uttalar sig som om man tillhörde en styrande politisk elit, när man inte gör det, när man inte har en sådan position, där man måste ta hänsyn till helheten. Vem som helst kan kräva ”åtgärder” när katastrofen redan har skett. Jag har inte sett Anders Forss klaga på brandskyddet i något EU-land innan detta hände.

    Med ett system, som innebär att man hänvisar fattiga människor till speciella bostäder, som man måste flytta från om man får en inkomstförbättring, är risken stor att man försöker pressa kostnaderna för dessa hus särskilt mycket. Det är en orsak till att jag kritiserar Forss’ idéer om hyressättningen i kommunala bostadsbolag, vilka skulle medföra att det inte skulle finnas några billiga lägenheter i det ordinarie beståndet. Detta skulle, även om Forss själv inte kan se följderna av sina förslag, om de genomförs, öppna dörren för ett liknande system även i Sverige, med de särskilda risker som det medför.

    Dessbättre är det, som Forss kämpar för, inte socialdemokratisk politik i Sverige i dag. Såvitt jag vet, har inte heller något annat parti fört fram något liknande förslag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag gör samma sak som i den debatt som förekommer i Storbritannien och då i Mays eget parti och som du kan se så säger jag inledningsvis att vi bör vänta med att dra de stora slutsatserna tills efter det att utredningen är klar. Det jag anför är sådant som redan kommit ut och som kommit från brandexperter och experter på byggnadsteknik som jag utgår från kan sitt jobb och bet vad de talar om.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror nog att din fråga saknar betydelse i sammanhanget vilket jag hoppas att du inser.

  8. Alexander

    Christer Pettersson föddes under socialdemokratiskt styre. Betyder det att det är Socialdemokraternas fel att Palme mördades?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu är du ute med jämförelser som inte kan göras Alexander – Ägna dig åt huvudfrågan i inlägget istället för att försöka avleda uppmärksamheten.

  9. Alexander

    Anders

    Det är du som påpekar att gärningsmannen kom hit när Alliansen styrde. Med ditt sätt att resonera kommer alla brott som begås av de som kommit hit 2014-2018 vara Socialdemokraternas fel, eller hur? Du kommer inte att svara ja eller nej utan slingra dig.

  10. Alexander

    ”Jag tanker inte ens besvara frågan”

    Som vanligt. När ditt resonemang vänds mot dig ser du hur ihåligt det är. Enligt egen utsago är du väldigt intelligent, använd den styrkan att reflektera innan du skriver. Bara ett tips från en som inte är på din nivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har på inget sätt lyckats vända resonemanget mot mig Alexander – Nivån på dina frågor ligger ljusår från en seriös debatt i ämnet.

      Därutöver försöker du dig på en debatt som inte berör ämnet jag skrivit om vilket visar at du saknar argument mot det jag skrivit om.

  11. Alexander

    Anders

    Du anser att det är viktigt att Akilov kom hit när Alliansen styrde och att det fråntar regeringen ansvar för det som skedde. Borde då inte samma sak gälla efter valet om en gärningsman kom hit när ni styrde? Kan du berätta vad som skiljer?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ägna dig åt att kommentera det jag skrivit i inlägget istället för att försöka avleda uppmärksamheten Alexander.

  12. Alexander

    ”Ägna dig åt att kommentera det jag skrivit”

    Fegt av dig att inte svara.Inser du nu att ditt resonemang inte går ihop? Givetvis inte, för i din värld har du aldrig fel. Hoppas att du inte överför det på dina barn.

  13. Alexander

    ”Mitt resonemang går alltid ihop”

    Nej ,alla människor har någon gång fel. Även du. Jag förstår inte varför du har så svårt att ta till dig att det inte är farligt att göra/ha fel. I går på jobbet gjorde jag fel flera gånger. Är det obekvämt för dig att erkänna dina brister?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag gör fel ibland och då har jag inga problem att erkänna det men i det du tycker jag har fel i har jag inte fel.

  14. Alexander

    Anders

    Du skriver att ansvaret för Akilov ligger på Alliansen eftersom att de styrde när han kom hit. Då borde, logiskt sett, alla brott som begås av de som kommer under den här mandatperioden vara denna regerings ansvar. Om inte så kan du gärna förklara varför du anser att så inte är fallet. Jag frågar lugnt och stilla hur du tänker, men du vill helt enkelt inte svara.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grund och botten hade vilken enskild galning som helst kunnat utföra attentatet på Drottninggatan och att skapa 100% skydd mot sådant är mer eller mindre omöjligt så det är något vi tvingas leva med oavsett vi vill det eller inte är min gissning.

  15. Leif Andersson

    Enligt svttext har användningen av samma material som i den aktuella byggnaden eskalerat i Sverige senaste tio åren dvs tre år då Löfven varit statsminister. Vad anser du att Reinfeldt och Löfven har för ansvar kring att byggnadsindustrin tillåts använda detta material och sätta människoliv i fara för att kunna visa bättre resultaträkningar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jaga har skrivit vilket ansvar jag tycker att regeringen har i inlägget och min förhoppning är att vi ska göra en ordentlig inventering av vart och hur materialet är använt för att sedan göra om jobbet och byta ut materialet till ett som är mer brandsäkert.

      Människoliv får aldrig ställas mot ekonomisk vinning enligt mitt sätt att se på ett bra samhällsbygge.

      • Jonny Disenfeldt

        Domen måste falla hårt på gamla socialdemokratiska regeringar som lät tillåta asbest vid byggnation etc … ajaj .. listan kommer att bli lång när vi då ska börja skärskåda ditt partis gamla synder …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Asbets är ett material som användes i hela världen innan forskningen påvisat att det var farligt Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Byggmaterialet på huset i London samma sak så vad vill du då ha sagt ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag vill ha sagt om byggmaterialet på huset London har jag skrivit om i inlägget.

      • Leif Andersson

        Anser du då att de aktuella byggföretagen ska stå för kostnaden för du kan väl inte mena att vi skattebetalare ska betala för byggföretagens slarv alternativt medvetna bristfälliga materialval?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Skattebetalarna ska definitivt inte betala notan Leif – Om något så ska den betalas av fastighetsägarna.

  16. Alexander

    Ja du Anders, det var inget svar på min fråga. Är Löfvén ansvarig för brott som begås av de som kommit under denna mandatperiod, även om de utförs under en annan regering?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan kan du fortsätta att fundera på Alexander då det svar jag givit är det svar du får på en fråga som är ställd utifrån helt felaktiga grunder då den jämförelse du vill göra inte låter sig göras i en seriös debatt.

  17. Fredrik

    ”Till att börja med så går inte händelserna att jämföra med varandra då en galning som bestämmer sig för att begå illdåd aldrig kan förhindras. Däremot kan man förhindra att byggnader renoveras på ett undermåligt sätt.”

    När fakta presenteras för dig som inte styrker det du säger så avsäger du dig debatten. Du vågar inte förlora, vilket gör dig till det exakt det motsatta du påstår dig stå för. Du har sagt att du vill ha den sakliga debatten tillbaka, men när fakta presenteras som inte stödjer din tro så vägrar du. Det är fegt.

    Du påstår att det är Alliansens fel till varför den misstänkte terroristen finns i Sverige. Migrationsverket har rutiner för dem som inte får asyl, de får tre månader på sig att frivilligt lämna landet. Den misstänkte terroristen avvek från detta. Och du påstår att detta är Alliansen fel eftersom han avvek 2014 i maj. Men från september 2014 till april 2017 har socialdemokraterna haft ansvaret att hitta honom, men inte lyckats. Varför lyckades ni inte? Var är kritiken mot dina egna?

    Boris Johnson är enligt dig högst ansvarig för alla renoveringar i London, men Stockholm Stad är inte på samma sätt ansvarig för det som händer i Stockholm? Varför inte? Okej, det är alltså på den nivån som du vill lägga dig – okej!

    I Stockholm är det möjligt att fuska sig förbi bostadskön medan hemlösa dör på gatan. Nu måste Löfvén avgå! Det är din logik som gäller Anders. Människor dör på gatan i Stockholm, där S styr i majoritet i Stockholm Stad. Vi kan inte ha en statsminister som låter människor dö på gatan. Tänk om de fått en lägenhet? Då hade de kanske levt idag? Löfvén måste avgå Anders. Du måste tydligt ta avstånd från statsministern nu. Man får ingen andra chans.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inga fakta som säger att illdåd utförda ev enskilda galningar går att undvika Fredrik – Om du vill hävda det så undrar jag vilka fakta du lutar dig emot?

      Vad jag sa till den som blandade in den enskilde terroristen och ville beskylla Löfven för denne var att den personen kom under alliansens tid vid makten varför invändningen inte ens är en invändning att ta på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.