Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag tycker att det är helt rätt av Stefan och Karl-Petter att skippa Almedalen.

Både Stefan Löfven och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har bestämt sig för att skippa deltagandet på politikerveckan i Almedalen. Samma sak har Byggnads och Fastighets respektive ordföranden gjort – Beslut som är helt rätt då politikerveckan i Almedalen spelat ut sin roll och blivit till ett kommersiellt jippo och en mötesplats för klubben för inbördes beundran.

Den enda fördelen jag kan se med Almedalsveckan är alla avgiftsfria seminarier som ges – Seminarier som givetvis är bra för de som har räd att åka till Almedalen.

För vanliga människor med politiskt intresse tror jag att Almedalen i allt större utsträckning framstår som en mer eller mindre ouppnåelig dröm – Detta  därför att det pris man måste betala i form av pengar för att närvara i Almedalen vida överstiger vad en vanlig arbetstagare har råd att spendera utan att göra avkall på livets nödtorft.

Att upprinnelsen till politikerveckan är Olof Palmes spontana tal från ett lastbilsflak i juli 1968 och de tal som Palme sedan gjorde årligen i Almedalen under sommartid tror jag att de allra flesta känner till.

Utan att veta exakt så är min tro att Palme gjorde både det spontana talet från lastbilsflaket och övriga sommartal för att känna närhet till vanliga väljare snarare än den närhet till politiker, tjänstemän och lobbyister som annars präglade hans vardag i regeringskansli och riksdag.

Att Almedalsveckan av idag inte är det spontana möte med väljarna som det en gång var har förändrat betydelsen för hela politikerveckan tycker jag.

Att samma människor som träffas nästan dagligen resten av året i Stockholm träffas även på Gotland sommartid flyttar inte politiken närmare väljarna vilket torde ha varit den initiala tanken med hela arrangemanget.

Därför gör Stefan, Karl-Petter och alla övriga som väljer att skippa Almedalsveckan till förmån för spontana möten med väljare på andra platser helt rätt.

Ska bilden av att politiker inte bryr sig om vanliga medborgare och deras åsikter bytas mot en bild av att politiker faktiskt lyssnar på vanliga väljare är det initiativ Stefan och Karl-Petter påbörjat rätt väg att gå.

Sedan länge har jag framfört åsikten om att politiker ska röra sig mer bland vanliga människor och mindre bland lobbyister och andra politiker – Detta för att fånga upp känsloläget i landet och för att ta del av den debatt och de politiska frågor som är viktiga för gräsrötterna.

Min övertygelse är att Stefans resa runt om i landet för att besöka mindre orter kommer att ge honom mer kunskap och större insikt i vilka frågor som är viktiga för den vanlige medborgaren än ett deltagande på politikerveckan i Almedalen gör.

Därför tycker jag att det borde vara obligatoriskt för  landets riksdagspolitiker att ägna åtminstone två av sina sommarveckor till att åka runt och träffa vanliga väljare på olika håll i Sverige.

Ska politiken komma närmare väljarna bör politikerna besöka väljarna på deras hemmaplan istället för att umgås med varandra i Almedalen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

27 kommentarer

      • Krister

        Dom bägge verkar helt OK som personer.
        KPT är den som jag gillar bäst.
        Om jag hamnade på en öde ö skulle han
        gärna få vara med tillsammans med Göran
        Greider. Dom får samla ved och Jimmy Å
        och jag får hålla vakt vid elden sen. Det blir
        väl mest grillad fisk att äta…

  1. Leif Andersson

    Som omväxling är jag helt överens med dig.

    Almedalsveckan borde avvecklas med det snaraste. Detta har mest blivit en tummelplats för diverse intresseorganisationer och lobbyister som tyvärr påverkat riksdagspartierna på ett odemokratiskt sätt.

  2. Bergis

    Jag gissar på att politikerna inte skippar Almedalen för ett pyttelitet obskyrt nazistparti längst ut på högerkanten. Jag gissar politikerna bojkottar Almedalen i år därför att Sverigedemokraterna har nått över 20 procent i opinionen. Stefan Löfven börjar inse att loppet är kört att bilda opinion därför lägger han inte energi på Almedalen. Nu är goda råd dyra för sossarna. De tror de kan stoppa väljarflykten till SD genom att kampanja på hemmaplan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD är inget hot då SD i nästa val kommer at landa runt 10% väljarstöd.

      Att Löfven skippar Almedalen beror på att man inte träffar väljarna där. Vill man träffa vanliga medborgare och väljare ska man besöka andra ställen än Almedalen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst följer människor talen i Almedalen men att följa talet på TV gör inte att deltagande politiker träffar fler väljare vilket var andemeningen med Almedalen när det hela startade.

          • Bergis

            Jo men det spelar ingen roll så länge flera miljoner TV-tittare följer sändningen..

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det spelar en oerhört stor roll Bergis. Ska politiken utvecklas och komma närmare medborgarna måste politikerna träffa väljarna vilket de inte gör i Almedalen.

          • Mr Sound

            Löfven kan åka land och rike runt och sprida floskler, faktum är att Löfven redan visat att han struntar i medborgarna.

            När asyltrycket var som störst och människor i de flesta undersökningar ville att Sverige skulle dra igen står dumfan och säger att Sverige bygger inga murar. Blev duktig fail på den.

            Sen är S ett parti som har sin väljarbas bland äldre, så är det något parti som kommer rasa är det S pga naturliga orsaker. För inte lockas dagens unga av en politik S för, så någon tillväxt kan ni glömma.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När trycket blev större än Sverige kunde klara av på grund av en invandring ingen kunnat förutse så tog vi tillsammans med övriga partier vårt ansvar och drog i handbromsen.

            Tittar du på vilka grupper som attraheras av socialdemokratisk politik så kan vi se vad som hände i t.ex. Storbritannien där Jeremy Corbyn samlade flest röster av alla bland de unga. Att han gjorde så påvisar att Socialdemokratisk politik har framtiden för sig på precis samma sätt som den alltid har haft.

            Det är därför Socialdemokraterna sakta men säkert växer samtidigt som Alliansen och högerpopulistiska och nationalistiska partier spelat ut sin roll.

          • Krister

            Han kunde åka till Åbo och träffa de föräldrar som skickas
            dit från svenska sjukhus med för tidigt födda barn.
            En SKANDAL!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis som du tycker jag att det är en skandal – En skandal signerad LOV och det fria vårdvalet.

  3. Per

    Du menar väl att S är inget hot mot Sd, för då står det rätt och riktigt. Löfven når ju inte ens upp till början av Jimmies byxben, han är fullständigt talang lös. Löfvens prat går ut på ”käbbel…..nazister….käbbel….nazister……käbbel…..flosker…..käbbel….nazister. Han är så värdelös./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För den minoritet du tillhör upplevs Stefan säkert så Per – För majoriteten på ett helt annat sätt.

      • Kim

        Politiskt är Sd en katastrof och det är förvånande att så många går på ytan.

        Däremot när det gäller partiledare så är tyvärr JÅ fullständigt överlägsen SL på retorik och att få ut sitt budskap. Beklagligt, men uppenbart.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att JÅ är duktig på retorik – Nästan lika duktig som Jonas Sjöstedt har jag sagt många gånger när jag varnat för att man måste titta under den glättiga ytan när man granskar SD och andra politiska partier.

  4. Per

    Du måste mena en majoritet som tycker att Löfven är värdelös? Förstår att det blir fel ibland när du ska köra buss och leka politiker samtidigt. Och över 25% borde Sd ha enligt min undersökning, beroende på hur många av våra äldre som hinner dö innan valet så borde S hamna på under 30%…..för trenden visar nedåt för S. Länge leve Sd och sverige åt svenskarna./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven är på inget sätt värdelös Per och SD borde ha mellan 4-5% om rätt ska vara rätt då det motsvarar hur många som är öppet främlingsfientliga.

      Vad gäller kommande val så kommer SD att landa runt 10% medan S landar runt 35% eller mer.

  5. Per

    Forsätt dröm om det du Anders, har inget problem med det haha…! Kör inte buss samtidigt bara./P Länge leve Sd och sverige åt svenskarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.