Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Reclaiming Public Services är en stark trend i världen.

En oerhört viktig trend har startat runt om i världen  – Den om att återta tidigare privatiserad samhällsservice för att på nytt driva den i offentlig regi.

Så här långt har fler än 830 städer runt om i världen gjort detta och antalet städer/kommuner som ansluter sig till trenden växer dag för dag.

En annan viktig faktor är att trenden är global – Trenden återfinns i alla världsdelar och är nu tillräckligt stark för att på allvar hävda att den nyliberala trenden om att avreglera och privatisera nu på allvar vänt i omvänd riktning som innebär att återföra offentliga serviceverksamhet till offentlig drift utan privata inslag.

Att det är viktigt att offentlig serviceverksamhet drivs i offentlig regi utan inblandning av privata intressen har jag hävdat länge – Att detta blivit till en global trend påvisar inget annat än att jag hela tiden haft rätt i mitt påstående om att den samhällsutvecklingen är viktig.

De nyliberala politiker och ekonomer som under lång tid hävdat att offentligt driven verksamhet till sin natur är dyr, ineffektiv och föråldrad får säkert mycket att tänka på nu när trenden vänt och motsatsen bevisats.

Att 835 städer i 45 länder till dags dato tagit tillbaka tidigare avreglerad och privatiserad verksamhet talar sitt tydliga språk – Ett språk som om man lyssnar till vad det säger unisont säger att privata inblandning i offentlig serviceverksamhet är en mycket dålig idé.

Vatten, Energi och sjukvård toppar listan på verksamheter som återtagits och återkommunaliserats därför att privatiseringarna trots löften om motsatsen misslyckats med att leverera förbättringar för medborgarna.

Tyskland som sedan länge styrts av CDU toppar listan på länder som återkommunaliserar vilket påvisar att även det land som drivit nyliberalistiska idéer hårdast insett att den fria marknadsekonomin inte fungerar i praktiken på det sätt teorin säger att den ska fungera.

Med allt detta sagt vill jag på nytt anföra det jag anfört länge – Ska Sverige och svenskarna på nytt bli lika välmående som de var när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst behövs en återgång till den Socialdemokratiska politik som såg till att så blev fallet.

Det är därför jag med en dåres envishet predikar att en återgång till en fungerande blandekonomi där offentlig sektor och privat sektor balanserar varandra är nödvändig.

Ska det läget uppnås finns bara en väg att gå – En stark Socialdemokrati och stark arbetarrörelse.

Som slutord vill jag säga följande till er som funderar på när Anders sover och hur Anders kan vara så aktiv politiskt trots att han har ett heltidsjobb – Jag varken behöver eller har ro att ha någon sömn så länge det finns politiska strider att utkämpa för att i akt och mening bygga ett jämlikare samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

57 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Vatten är via vår kommun, vårt lokala elnät är via vår kommun…vår sjukvård bedrivs via vårt landstinget via framförallt landstingets utförande men kompletterat med lite privata utförare …så VAD är det som du vill ändra ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vi ska göra är att haka på trenden och återkommunalisera de verksamheter som privatiserats – T.ex. skrota LOV.

  2. Tobias Holmbom

    Men (S) har ju sålt ut delar av offentlig sektor i hela landet.. och Stefan Löfven drar ju partiet åt höger för att kunna regera efter nästa val med stöd av (C) och vid behov (L)…

    Jag tror att (V) är det enda vänsterpartiet som finns kvar i Sverige och att folk måste börja inse att de inte längre är särskilt extrema i sina åsikter. De verkar mest driva gamla sossefrågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den linje jag driver politiskt handlar om att påverka både partikamrater och väljare – För partiet så innebär det att jag vill föra mer av traditionell socialdemokratisk politik och mindre av det som är mer nyliberal politik.

  3. Urban Bengtson

    Det låter väldigt märkligt att så lyfta fram att det går att i längden med lite sömn kunna utföra både viktigt tankearbete på fritid och viktigt jobb på arbetstid så att det blir bra resultat i längden, människan är ingen maskin (och sådan behöver också översyn för att den ska vara hållbar).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allt sedan jag var 16 år så har jag inte behövt mer än 5 till 5,5 timmars sömn för att vara helt utvilad. Den mängden sömn ser jag givetvis till att få då det är villkoret för hålla i längden precis som du helt rätt påstår Urban.

      • Fredrik

        Har du medicinsk på fötter när du påstår att du enbart behöver 5 till 5,5 timmars sömn per natt? Har du kollat upp din sömn de senaste två åren?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag känner själv när jag är fullt utvilad och för mig räcker den mängden sömn.

  4. Lennart Odhström

    Jag tycker du har helt rätt i att vi ska ta tillbaka det som privatiserats. Fast i Umeå finns ju ingen ”En stark Socialdemokrati och stark arbetarrörelse.” . Det var visst några stycken i komunfullmäktige som var emot privatisering av Bostaden, men de gick snällt undan och lät sig ersättas av jasägare till utförsäljning. Hur gick diskussion i de socialdemokratiska föreningarna om att sälja ut allmännyttan? Blev det mycket diskussion?

  5. Lars Flemström

    ”Public service” är i Sverige en etablerade benämning på det programföretag inom radio- och TV-branschen, som styrs av bl.a. Oscar Sjöstedt, SD. Han är styrelseledamot i bolaget. När jag såg rubriken trodde jag förstås att Forss ville återinföra det tidigare monopolet för detta bolag. Men det fick vi inte veta… Det kan ju dock vara värt att veta att den, som ropar på en stark offentlig sektor i monopolställning, ropar på ökad makt åt politikerna, och inte bara åt det egna partiets politiker.

    SD kommer efter nästa val att utse fler styrelseledamöter i nämnda programbolag, som är Sveriges främsta ”agendasättande mediaföretag”, efter nästa val, oavsett hur det går för SD i valet. Detta enligt regelverket, som inte kan ändras innan, innan den utökade styrelserepresentationen för SD är ett faktum. Jag skulle gissa att programdirektören Jan Helin blir den första som får sparken, om han inte lyder den nya styrelsen.

    Han var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet, och ytterst ansvarig för den mediakampanj som ledde till Sen-Otto Littorins avgång som moderat arbetsmarknadsminister samt Håkan Juholts avgång som socialdemokratisk partiordförande. Men kanske han lyder den nya styrelsen ,och fortsätter som han är van vad gäller kampanjer mot partier inom ”sjuklövern”? Programbolaget ifråga har ju redan intagit en något mjukare linje mot SD jämfört med tidigare, och bl.a. givit SD fler tillfällen att delta i debatter i ett av sina nyhetsprogram Det räckte tydligen med Oscar Sjöstedts blotta närvaro i styrelsen…

    Anders Forss vet nog ändå inte så mycket, som han låtsas, om Sverige och de regler som gäller här, efter att upprepade gånger ha framställt nämnda programbolag som det mest trovärdiga, som vi verkligen kan lita på – och har ju dessutom tillrättavisat socialdemokrater som vågat kritisera journalister ”som bara gör sitt jobb”. Men det konkreta fallet gällde kanske bara VK?

    Kommunalt vatten och kommunal eldistribution kallas inte ”public service” i Sverige utan ”kommunaltekniska verk”. Men vet man verkligen mer om hur detta är ordnat i andra länder för att man har vistats i andra länder, än en person som har bott i Sverige hela sitt liv, men i egenskap av kommunalråd e. dyl. har haft ansvar för den egna kommunens kommunaltekniska verk? Jag förmodar att kommunalråd med det ansvaret, har gjort en del studieresor i utlandet för att se hur det är ordnat där, och dessutom har läst diverse offentliga utredningar, där jämförelser brukar göras med andra länder.

    Om man bara tar in på ett lyxhotell i en utländsk storstad, så litar man väl på att vattnet håller tillräckligt god hygienisk kvalitet för att man ska kunna tvätta händerna under kranvattnet utan smittorisk, medan man däremot dricker buteljerat vatten? Inte funderar man väl på om hotellägaren betalar för vattnet till ett kommunalt eller privat vattenverk? Även jag har bott på hotell – för all del inga lyxhotell, men ställde ändå inga frågor om vattenleverantör. Återigen frågan: Vem vet bäst? I Umeå torde svaret vara Lennart Holmlund, som har varit kommunalråd, s, under 20 år fr.o.m. 1994.

  6. Lars Flemström

    Om du är lika vårdslös som bussförare som du är som politisk debattör (vilket du är, fastän du inte är någon politiker), så är du rent livsfarlig i trafiken. Det är lätt att drabbas av tunnelseende, när man inte är utvilad nog, i såväl trafiken som politiken.

    Att 835 städer i 45 länder tagit tillbaka tidigare privatiserad verksamhet. kände jag inte till. Men det beror inte på att jag inte har rest tillräckligt mycket i utlandet. Utlandsvistelser ger i.o.f.s. inga kunskaper om andra länder – förutom om just den plätt man råkar befinna sig på. Sverige är dessutom (tror jag) ett ovanligt utåtriktat land, som följer vad som sker i andra länder, och med internet är man inte längre beroende av vad svensk media väljer att rapportera.

    Och med mitt stora intresse för geografi, som jag läste på Hermods under 1960-talet. Problemen med trafik, sophantering, vatten och avlopp mm. i världens största städer, som jag läste om då, har ju snarare förvärrats än förbättras sedan dess. Att man i vissa länder har gått för långt med privatiseringarna, var dock ingen nyhet för mig. Men stärker detta verkligen din tes att detta ”unisont säger att privat inblandning i offentlig serviceverksamhet är en mycket dålig idé” – förutsatt att du menar ALL ”privat inblandning”?

    Om hade kritiserat kapitalismen som system, i stället för att hoppa på alliansregeringen och enskilda S-politiker för att allting som inte stämmer med dina dogmer, så hade vi kanske haft en meningsfull diskussion om var gränserna måste gå för det enskilda ägandet – och då även mellan privat enskilt ägande och offentligt enskilt ägande. Som exempel är all järnvägsmark i Sverige alltid enskild och inte allmän mark. Allemansrätten gäller inte inom järnvägens område.

    Allemansrätten i Sverige är ett exempel på en – visserligen till viss användning begränsad – s.k. fri nyttighet. Så är även luften och vatten. Naturligt källvatten får vem som helst ta. Vad man betalar för är eventuella uppfordrings- och reningsanläggningar samt distribution av vattnet. I många länder måste man DESSUTOM betala för själva vattnet till någon kapitalist – som i kraft av ett monopol kan ta hutlöst betalt. – Vilket även offentliga monopol KAN göra.

    Inom svensk politisk debatt (särskilt inom S) har vi ett begrepp som kallas ”naturliga monopol”. Att dessa skulle ägas eller i vart fall kontrolleras av ”samhället” fanns som politisk idé långt innan vi fick en socialdemokratiska regering. Vad som hänt under senare tid, är att möjligheterna till politisk styrning av privat drivna verksamheter är större än idag jämfört med 1888, då första tankarna på ett statligt telemonopol lanserades.

    Anledningen var att förhandlingarna mellan dessa om ett nytt samtrafikavtal hade kollapsat, så att man inte längre kunder ringa till andra bolags abonnenter. Teknikens begränsningar och kostnaderna för parallella ledningsnät med olika ägare, hade skapat ett ”naturligt monopol”, som borde ägas av staten.

    Alla naturliga monopol har dock sin födelse, sin storhetstid och sin död. Det har vi socialdemokratier att förhålla oss till – eller överlämna den politiska makten till dem som begriper bättre. Nya naturliga monopol, som vi inte kan föreställa oss idag, kanske kommer, samtidigt som befintliga fortsätter att falla. För att överleva som parti, måste S förbli ett ”medelvägs-parti”, utan extrema utspel hit eller dit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En oerhört lång kommentar som inte tar fasta på kärnan i budskapet som är att trenden att återkommunalisera växer sig starkare dag för dag.

      med det sagt så står jag upp för det jag anför i inlägget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den politik jag företräder ger mest vård för pengarna Mr. Sound – Dessutom en som garanterar att vinster på välfärdstjänster inte hamnar i skatteparadis.

      • Mr Sound

        Nej, det gör du inte. Du förespråkar en politik som går ut på att ge kolossen offentliga sektorn med dess slukande byråkrati mer resurser, hur det kan ge mer vård för pengarna, samtidigt som fakta (läs länken) talar för att det är tvärtom.

        Kan företag göra vinster och samtidigt leverera högre kvalité (enligt länk) är det det offentliga vi måste minska ner, för resurserna är inte oändliga även om ni på vänsterkanten tycks tro det. Trolleri trollera och vips har ni roffat åt er några miljarder, tyvärr kommer det vara som om man urinerar på en villa som brinner. Hela offentligasystemet måste ses över, om detta ska hålla i längden (vilket redan nu ser kört ut).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att offentlig sektor skulle vara en koloss med slukande byråkrati är fel utgångsläge att bygga ett resonemang på då då inte är fallet.

          Offentlig service ska inte drivas i privat regi – Den ska drivas i offentlig regi. Att fler och fler städer återkommunaliserar är beviset för att den uppfattningen blir mer och mer utbredd.

  7. Krister

    Socialdemokraterna är fullt medvetna om att deras kompanjoner ute i Europa är på väg att utraderas från kartan. Det gör att de etablerade partierna är räddare än någonsin tidigare. Med all rätt. Nu skall ni
    ut och S kommer inte få mer än 18 % i nästa val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratin är på stark tillväxt Krister – Labour i Storbritannien gjorde ett mycket bra val så även Macron i Frankrike som i grund och botten för samma sorts politik som Sveriges Socialdemokrater.

      vad gäller nästa val så kommer S att samla mellan 35-40% – vad gäller SD så är 10% det mest troliga utfallet.

      • Jonny Disenfeldt

        Din bild av hur det går för den europeiska socialdemokratin stämmer dåligt med verkligheten, i nästan samtliga av de senaste valen i olika länder har S gått mycket kraftigt bakåt, endast England är ett undantag. I Frankrike utraderades nästan socialdemokraterna och vinnaren Macron är liberal. Vem tror du att du lurar med dina påhittade fakta ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte för avsikt att lura någon Jonny då jag inte ägnar mig åt den typen av verksamhet – Jämför Macrons politik med den vi Socialdemokrater för i Sverige så kommer du att finna att Macrons politik är socialdemokratisk politik.

  8. Lars Flemström

    I och för sig ser jag ingen anledning att tvivla på att 835 städer i 45 länder har återtagit tidigare privatiserad verksamhet i kommunal regi. Jag råkar själv bo i en av de städerna. Men att det skulle vara en trend som växer sig starkare dag för dag, håller jag inte alls med om. I synnerhet som den återkommunalisering, som jag råkar känna till, har slutat i ett totalfiasko. Nu har hela den numera och redan före detta kommunanställda personalen fått sparken.

    Medan cheferna och det ansvariga kommunalrådet – som för bara två år sedan gjorde ett stort nummer om att allianspartierna minsann inte tvekar att ta i med hårdhandskarna mot privatföretag som missköter sig – sitter kvar. ”Trenden” att återkommunalisera har i vart fall fått en knäck. Få se nu om det hjälpte att byta ut personalen. Men om så är fallet, så är ju frågan varför det inte gjordes förra gången verksamheten drevs direkt av kommunen.

    Jag har inte alls missförstått ”kärnan i budskapet”. Den är ju densamma som alltid. Däremot har du missat kärnan i mina båda kommentarer, och den är att man i vissa länder – och även i vissa fall i Sverige har gått för långt med privatiseringarna. Detta var en sak som jag diskuterade mycket på S-bloggarna innan du debuterade som S-bloggare, och därefter även på din blogg.

    Men du har tydligen missat kärnan i mitt budskap, som bl.a. är att jag har kritiserat privatiseringen i vissa länder hos sådant som hos oss räknas som s.k. fria nyttigheter. Det jag skrivit är också ett försvar av principen att s.k. naturliga monopol ska drivas av samhället – även om utföraren är ett privat företag. Vilket kan vara en lämplig modell i de fall då det finns goda möjligheter att kontrollera och styra utförandet. Vilket dock inte alltid är fallet. De undantagen har jag också diskuterat.

    En sådan diskussion förutsätter kanske vissa kunskaper om det som diskuteras, och då inte minst om den tekniska utvecklingen, som faktiskt gör att gamla naturliga monopol faller och att nya naturliga monopol uppstår. För att vinna tillbaka väljarna måste socialdemokratin undvika att framstå som ett medelvägs-parti i stället för att ständigt inta den motsatta extrempositionen jämfört med vem man för tillfället uppfattar som den farligaste politiska motståndaren.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      (35 städer bland dem mycket stora städer och det faktum att fler och fler städer ansluter sig till trenden gör det just till en trend och till en trend som växer.

      jag betvivlar inte på att det finns exempel på återkommunaliseringar som inte blivit framgångsrika och i de fallen ska vi titta på vad som blev fel och rätta till det då det inte är återförandet av ägandet till offentlig regi som utgör problemet.

      • Lars Flemström

        Det blev ett fel i sista meningen av min förra kommentar, som ska lyda så här: För att vinna tillbaka väljarna måste socialdemokratin FRAMSTÅ som ett medelvägs-parti i stället för att ständigt inta den motsatta extrempositionen jämfört med vem man för tillfället uppfattar som den farligaste politiska motståndaren.

        Jo, det var just återförandet av ägandet och driften i offentlig regi som är orsaken till problemen. På samma sätt som överförandet av verksamheten i privat regi var orsaken till problemen under den privata tiden. Felet är att vi har politiker, som är mer intresserade av att bevisa sina ideologiska teser än att lösa de verkliga problemen; det som föraktfullt kallas ”sakfrågorna”. Det mesta tyder dessutom att det privata bolaget var på väg att lösa problemen, när man genom elefantinhopp av en ”handlingskraftig” borgerlig politiker – som tydligen hade förläst sig på föga saklig vänsterpropaganda mot just det bolaget – plötsligt fråntogs uppdraget.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur gången var i den verksamhet du hänvisar till i kommentaren är och var ska jag inte uttala mig om då jag inte känner till fallet.

          Sedan ska politiker som vill framstå som seriösa leva som de lär och stå upp för den ideologi och den typ av samhällsbygge de står för i ord ska byggas genom handling.

          Ideologi är ett politiskt partis affärsplan och ska den följas måste samhällsbygget följa ideologin – Görs så är lösningen på sakfrågorna given och bara en liten bricka i en stor heltäckande plan.

          Det förhållningssättet skapar förtroende och det förhållningssättet vinner tillbaka väljarna.

  9. Leif Andersson

    Att Tyskland skulle varit det land som drivit nyberalistiska idéer hårdast låter osannolikt. Jag skulle säga att det är USA.

    Sen ser jag en viss skillnad vad gäller vatten och energi resp. sjukvård. De två första baseras främst på någon form av infrastruktur i form av vattenledningar och elnät vilket gör det naturligt att drivas i offentlig regi. Sjukvård i primärvården kräver inte detta och kan därför drivas även i privat regi om effektivitet och kostnad för skattebetalarna inte överstiger vad samma vård kostat i offentlig regi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den kontext jag pratade om är Europa och EU och så vit jag vet ligger inte USA i Europa.

      Sjukvård i privat regi fördyrar den som bedrivs i offentlig regi vilket jag skrivit flera inlägg om – Stafettläkeriet är ett exempel på sådana fördyringar.
      LOV ska skrotas det är min grundinställning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Återkommunalisering är en global trend Leif – Om än mest i Europa och Asien så här långt.

  10. Lisbeth Beselin

    Lars Flemström har naturligtvis helt rätt! Public Service är ett bolag för radio och TV och har inte ett dugg med el eller vatten att göra!
    Man ska nog använda orden rätt om inte det man skriver ska bli helt förvirrande! Eftersom jag är mycket intresserad av just Public Service förväntade jag mig ett helt annat innehåll i ditt blogginlägg!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Uttrycket är ett engelskt uttryck för ett fenomen som pågår i många länder Lisbeth.

  11. LIsbeth Beselin

    Det är givetvis skillnad på public services och Public service. Skriver man med stort P är det ett namn.
    I Sverige är Public Service ett mediebolag. När jag läste rubriken till ditt inlägg trodde jag att det handlade om den mediekritik som dyker upp både i Sverige och inte minst i Trumps USA.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förväxla kan man alltid göra men jag stavade namnet på fenomenet på det sätt det används i den internationella journalistiken och i medierapportering.

      • Jonny Disenfeldt

        Fel Anders, korrekt text på din inledning ska vara ”Reclaiming public services..” och inget annat.
        ”public services” är ett substantiv och inleder här inte meningen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag använder mig av den benämning av fenomenet den internationella pressen gör Jonny – Därtill inlägget handlade inte om stavning av ord eller fraser utan om det som anförs i inlägget.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är oavsett FEL Anders Forss, det ska i detta sammanhang vara ”public…”, lär dig när du blir korrigerad istället för att fortsätta spinna in dig i dina fel. Sättet du skrev leder till missförstånd. Lär av dina misstag Anders Forss!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag spinner inte in mig i fel Jonny och inlägget handlade inte om ord utan om ett fenomen som inlägg och rubrik klargör mycket klart.

            Saknar du argument så får du avstå debatten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte fel Jonny hur mycket du än framhärdar – faktum kvarstår många städer har återkommunaliserat och detta innefattar städer i många länder och fenomenet tilltar i styrka.

      • Jonny Disenfeldt

        NEJ Anders Forss, du har fel och det kan vem som helst verifiera.
        ”Public service” innebär en sak och ”public services” (om det inte inleder en mening – då ska det vara ”P”) är något helt annat och ditt fel ledde till missförstånd, vi var flera som insåg det när vi läste din rubrik.

        Att du som vanligt inte kan erkänna att du hade fel är symptomatiskt.

        Ditt tal om trend har inget stöd, du talar om en rapport som beskriver ett antal fall, detta är ingen trend. Hur många städer/länder genomför motsatsen i form av privatiseringar av verksamhet Anders Forss ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte fel Jonny – Titta på rubriken till inlägget du just kommenterat – Vad står det där?

          jag vet vad jag skrivit och jag vet vilket uttryck man använder sig av i internationell press.

          Sedan vill jag ånyo påminna om att debatten borde handla om det som står i inlägget och inget annat.

  12. Jonny Disenfeldt

    Privatisering är en mycket stark trend i världen …

    ”Governments raised a record $319.9 billion (€289.5 billion) through privatization sales worldwide during 2015, substantially more than the $218.8 billion (€166.5 billion) total for 2014”

    PS – Din rubrik är även fel vad gäller versal/gemen användande, inte ens det kan du erkänna…
    https://www.merriam-webster.com/dictionary/public%20service

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, den är fel dels stavningsmässigt vad gäller användandet av versaler som leder till missförstånd med vad som avses vilket flera redan påpekat samt givetvis fel vad gäller budskap. Istället är det som sagt som så att privatisering en stark trend i världen där rekordomsättningar sker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inget stavningsfel när ordet kommer först i rubriksättningen Jonny – Vill du påstå så är et bäst att du lär fig svenska språket och grammatiken.

          • Jonny Disenfeldt

            Fel, det ska stå ”Reclaiming public services…”, du förstår fortfarande inte ???
            Jag hade nog bättre betyg än dig både i svenska och engelska misstänker jag nu, liksom definitivt i matematik… eller så är det kanske som vanligt att Anders Forss fått nobelpriset i litteratur (3 gånger) och undervisat i 12 olika språk i 47 olika länder för ca 500 000 elever …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag förstår fullt och fast vad jag skrivit och sättet på vilket jag skrivit det är densamma som det som används i internationell press och i de forum som beskriver fenomenet.

            Men åter igen det är inte skrivningen vi ska debattera utan fenomenet i sig vilket du gör ditt bästa för att försöka avleda debatten från.

            För övrigt kan jag säga att jag hade högsta betyg i både svenska och engelska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.