Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med visionärt tänkande ökar framtidstron.

När man lyssnar till talen från Almedalen – Ingen nämnd och ingen glömd så slås i vart fall jag av avsaknaden av visioner och framtidsdrömmar. Därför har jag bestämt mig för att i detta inlägg prata om visioner – STORA VISIONER.

I mångt och mycket kanske jag borde uttrycka mig precis som Dr. Martin Luther King när han yttrade de bevingade orden och sa ”I have a dream”

Den optimism som tidigare fanns i Sverige saknas idag och Sverige befinner sig i en situation som präglas av en total avsaknad av visioner och visionärt tänkande.

Den tid när allt var möjligt är sedan länge borta. Den optimism, framtidstro och nyfikenhet som tidigare präglade vårt samhälle är ersatt med pessimism, misstänksamhet och svartmålning av läget där allt som sker är att måla upp problemställningar utan att presentera visionära lösningar på problemen.

Hur har då detta kunnat hända?

Min syn på saken är enkel – Därför att vi i vårt dagliga liv och leverne saknar visioner och bara ser problemen och att vi helt glömt bort att man måste ha visioner och visionärt tänkande för att förändra morgondagen till det bättre.

Att visioner och drömmar saknas blir självklart om man betraktar följande saker:

  • Att politiken präglas av debatter där ideologi och framtids visioner ersatts av debatter om sakfrågor ryckta ur sitt ideologiska sammanhang.
  • Att vi stillasittande kan sitta och titta på när våra arbetstillfällen migrerar från Sverige till låglöneländer.
  • Att välfärden och dess viktigaste beståndsdelar tillåts vittra sönder därför att det är viktigare med vinster i privata välfärdsföretag än det är med en väl fungerande välfärd för alla.
  • Att svenskar i gemen och norrlänningar i synnerhet köper företagens förklaring att industrinedläggning i Norrland beror på att  Norrland och Sverige ligger för långt från ”Marknaden”.
  • Att klassklyftorna ökar och att de redan rika blir rikare på de fattigas bekostnad.

Journalister likväl som vi svenskar i övrigt ser ut att fullkomligt älskar skandaler, mord, krig och andra hemskheter emedan mycket få av oss om ens någon skriver om positiva händelser eller om människor med visioner.

Detta inkluderar i allra högsta grad även mig själv och är det som tillsammans med min devis om att ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” är anledning till att jag författar detta blogginlägg.

När jag tänker tillbaka på mitt eget liv och analyserar olika situationer har jag kommit fram till att visioner är lika viktiga för den personliga utvecklingen som de är för ett lands utveckling – Utan visioner försvinner drivkraften och dådkraften.

För att bygga en stark och välmående nation behövs många beståndsdelar av vilka de viktigaste är:

  • En stark ideologisk debatt som med stora visioner och storslagna planer kan ingjuta mod, optimism, framtidstro och nyfikenhet hos befolkningen.
  • En stark folkligt förankrad regering som man åstadkomma det ovanstående.
  • Ett starkt koncensus och en stor förståelse och förankring av dessa visioner bland medborgarna.
  • En stark folkrörelse där alla känner sig delaktiga i fullgörande av visionen och byggandet av nationen.
  • En nationell stolthet och en stark VI känsla bland befolkningen – Detta oavsett om man är etnisk eller invandrad svensk.

Jag vet av egen erfarenhet att detta kommer att fungera och leda till önskat resultat.

Bevisen för att detta fungerar går att finna både i den starka folkrörelse skapad av oss Socialdemokrater som byggde Sverige från 1920-talet och fram till slutet av 1980-talet samt i det moderna exemplet i form av Malaysia som under en tid från 1970-talet fram till 2014 utvecklats från ett fattigt utvecklingsland till en välmående industristat med god välfärd.

Visionerna som byggde det moderna Malaysia kom från en enda man – Malaysias forne premiärminister Tun. Dr. Mahathir Mohammad. Hans visioner parade med hans förmåga att förklara, förankra och skaffa acceptans för och göra människorna delaktiga i hans visioner för landet är nyckeln till deras framgångsrika utveckling.

Hur gjorde han?

Kortfattat kan man säga att han genom att åskådliggöra visionerna på ett tydligt och lättfattligt sätt fick Malaysias befolkning att känna sig delaktiga och motiverade. Genom att skaffa acceptans för sina visioner skapade han en anda av optimism och framtidstro bland befolkningen, Genom ideologisk förankring skapade han en rörelse som istället för att gå åt olika håll styrde in på samma väg – Vägen mot uppfyllandet av visionerna.

Resultatet – Nationell stolthet, delaktighet och en stark tro på en ljus framtid för alla. Dessutom har denna starka framtidstro medfört att Malaysia ökat befolkningen från 10 miljoner 1970 till 30 miljoner 2014.

Samma sak vill jag göra i Sverige – Det är därför jag gjort mitt val och är Socialdemokrat.

Vi Socialdemokrater har redan alla verktyg vi behöver i vår Ideologiska verktygslåda – Dessutom vet vi att verktygen fungerar. Kärlek, solidaritet och alla människors lika värde är starka visionära fundament och allt som behövs för att bygga ett jämlikare samhälle och återupprätta välfärdslandet Sverige.

Genom att damma av dem, förankra dem och få människorna att inse storheten i det samhälle som blir resultatet av ett samhällsbygge baserat på dessa visioner skapar vi optimism och framtidstro.

Låt oss tillsammans bygga en framtid som präglas av optimism och framtidstro – En framtid där ingenting är omöjligt och en framtid där vi i likhet med visionen kan känna oss stolta över att vara svenskar och delaktiga i byggandet av ett välfärdssamhälle värt namnet.

Vem vet? – Kanske vi till och med kan komma tillbaka till den tiden när människan trodde att framtidens bilar skulle flyga. Tron försätter ju som bekant berg och tror vi bara nog mycket så kanske bilen i vart fall kan upplevas som varande flygande även om den i själva verket fortfarande rullar på marken.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

81 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Nuförtiden är det största problemet att ARBETSLÖSHETEN MIGRERAR TILL Sverige. Hundratusentals människor med låg eller obefintlig utbildning som kommer hit med drömmen att leva på det svenska välfärdssystemet. Det är inget fel med deras personliga målsättning, de vill leva ett liv långt över vad som erbjuds i sina hemländer, felet ligger hos den svenska regeringen som på det viset totalt underminerar det svenska välståndet.

    Anders Forss vill på ca 30 år öka Sveriges befolkning med ytterligare 20 miljoner människor, det kommer att få 2015 med 163000 ekonomiska migranter att te sig som en liten vindpust i jämförelse…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att människor kommer med en dröm om att leva på välfärdssystemet är en grov överdrift Jonny. Alla människor med några få undantag vill arbeta och försörja sig själva – Att tro något annat är naivt.

      Sedan ska vi genom utbildning och effektiv integration se till att alla som kommer sätts i arbete så att de kan försörja sig själva vilket är fullt möjligt med rätt sorts poltik.

      • Jonny Disenfeldt

        Överdrift Anders ???
        Vad sade man t-ex i SVT / Aktuellt :

        ”Med tanke på att det är på den afrikanska kontinenten som demokratiseringen och tillväxten är som starkast nu i Afrika så är ökade migrationsflöden från Afrika bara i sin linda. Många migranter skönmålar sitt liv i Europa och berättar inte om sina umbäranden. Alla känner någon vars släkting i Europa skickar hem pengar. Därmed framstår Europa som en enda stor bankomat, ett pärleporten med enorma möjligheter.”

        https://www.svt.se/nyheter/migrationen-fortsatter-att-vara-en-mansklig-tragedi

        Vinden har vänt, till och med i gammelmedia börjar man våga säga sanningen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Legala migranter är de som har genuina asylskäl enligt FN:s stadgar – Har man inte det ska man söka visum till det land man vill åka till enligt gängse visumregler för det landet.

          Det du gör är att försöka påvisa något som inte kommer att hända och sedan rita upp ett worse case scenario på det.

          • Jonny Disenfeldt

            Du förnekar som alltid det som för de flesta är allmänt känt och uppenbart. Varför för du dessa löjliga strider i förnekelsens namn ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag förnekar ingenting Jonny – Däremot använder du dig av alternativa fakta för att påvisa en situation runt migrationen som är felaktig.

      • Mr Sound

        Struntprat, ”EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans menar att fler än hälften av flyktingarna som tagit sig till EU-länderna har ekonomiska motiv och därmed inte rätt att få asyl.”
        https://www.europaportalen.se/2016/01/eu-kommissionar-majoritet-flyktingar-har-inte-ratt-att-stanna
        http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6731742

        Det kanske är så att i din drömvärld är alla flyktingar som kommer en homogen grupp som bara väntar på att få göra rätt för sig, så synd att samhället vänt alla dessa ryggen så de måste livnära sig på stenkastning, kriminalitet och sjunkande skolresultat.

        Även om jag inte håller med Tino i allt så är ändå denna intervju en ögonöppnare, även på hur feministerna i Sverige tänker framkommer. Ren humor.
        https://www.svd.se/tino-sanandaji-den-mest-kansliga-fragan-man-kan-tanka-sig/om/almedalen-2017

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tittar på inlägg jag skrivit i ämnet migration och migrations- och integrationspolitik så kommer du att finna att jag dels anser att den största utmaningen ligger i att skilja på ekonomiska migranter och migranter med genuina asylskäl.

          Läser du vidare ser du att min inställning är att ekonomiska migranter ska skickas tillbaka därför att den inte fyller kraven för att erhålla asyl.

          Sett till den uppfattningen som jag framfört rakt av hela tiden kan de skäl du anger inte ses som något annat än att försöka avleda uppmärksamheten från det jag skrivit.

    • Bertil

      Säg som det är man tror dessa som kommer enbart vill leva på bidrag.
      Det är därför högern får anledning propagera för sänkta trösklar och sämre sociala stöd.

      De som kommer är mycket billigare ge bidrag än om svenskar själva föder barn
      Och med allt vad det betyder i satsning innan se efter 20 år förhoppningsvis får jobb.

      Med invandring borde de sociala välfärdssystemen stärkas, de som kommer hit är snabbare i jobb än våra egna spädbarn. Se konsumerar för bidragen och de sätts i jobb på sikt.
      Felet är hur snacket går man vill utnyttja läget att försämra våra sociala system.
      Du är ju själv invandrare bor med en invandrare ni bägge kom snabbare i jobb än de spädbarn som föds.
      Myten att invandring kostar är en påhittad myt.
      Den kostar i startskedet när många kommer.
      Men så skulle även ske om våra unga helt plötsligt satte igång ett enormt barnafödande. Vi behöver inga sänkta trösklar utan höjda sociala skydd så ingen tar ett jobb under 26000 sådan kan nyttja RUT, Rot fullt ut.

  2. Lars Flemström

    Dom behöver jobb i låglöneländerna också. Det var inte Olof Palmes politik att hindra deras utveckling, men däremot att stödja uppbyggnaden av starka fackföreningar i de länderna för att de på sikt inte skulle vara några låglöneländer. Det stora pappersbruket (som är ganska litet, mätt med svenska mått) i Bai Bang) initierades under Olof Palmes tid och är Sveriges största biståndsprojekt någonsin.

    Pappersbruket har idag runt 2.000 anställda, vilket är fyra gånger så många som vid ett svenskt pappersbruk av jämförbar storlek, och har bidragit till 25.000 nya jobb runtomkring. De vietnamesiska pappersarbetarnas levnadsstandard är märkbart högre än för en genomsnittlig vietnamesisk arbetare, och välståndet har börjat spridas till de indirekt sysselsatta.

    Detta projekt, som vi svenskar med rätta ska vara stolta över, hade inte blivit av om den svenska politiken hade styrts av din protektionism, som är en grov feltolkning av Palmes solidariska politik. Projektet har utsatts för mycket hård kritik från inte minst borgerliga debattörer i Sverige. Kritiken var delvis befogad eftersom den svenska regeringen grovt hade överskattat den tekniska kompetensnivån i Vietnam.

    Den svenska regering trodde att de militära framgångarna i kriget mot USA berodde på en hög teknisk kompetensnivå hos det i själva verket tekniskt starkt efterblivna landet. Arbetsförhållandena var inledningsvis under all kritik, och vi fick en yrvaken debatt om detta när det avslöjades att de kvinnliga skogsarbetarna saknade mensskydd – något som de inte ens hört talas om. Kritiken i Sverige har nu tystnat, men vi väntar fortfarande på att den successivt höjda levnadsstandarden, som projektet har bidragit till, ska resultera i krav på mer än materiell nödtorft, d.v.s. politisk frihet.

    Det är dock värt att notera att den kommunistiska regimen i Vietnam har valt en annan väg vad gäller mänskliga rättigheter och öppenhet mot omvärlden än partikollegorna i Nordkorea, då man har goda diplomatiska relationer även med den forna fienden. I Sverige hade vi omfattande protester mot företagsnedläggningar, när hela branscher var på gränsen att utraderas, bl.a. till följd av utflyttningen av jobb till låglöneländer. Regeringen pratade mycket, men gjorde ganska lite för att rädda kvar jobben i Sverige.

    Regeringens linje var i stället att främja tillväxten av nya jobb i branscher, som krävde högre kompetens än man hade i låglöneländerna, med bl.a. arbetsmarknadspolitiken som ett medel. Och detta är socialdemokratins linje än idag. Emellertid är den arbetsmarknadspolitik och den Arbetsförmedling som utmejslades för en speciell tid och för att lösa problemen då inte rätt lösning på dagens problem. Jag har därmed inte alls påstått att allianspartierna har några bättre alternativ. Deras idéer om lågbetalda enkla jobb, är en resa ännu längre bakåt i tiden än till Olof Palmes tid.

    Faktum är att den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitik, som du vill återgå till, krackelerade totalt redan under 1990-talet. Har du själv någon erfarenhet av svensk arbetsförmedling? Eftersom du så gärna framhåller andra länder , och särskilt Malaysia, som föredömen, kan du kanske svara på frågan: Om kommunala och /eller privata arbetsförmedlingar är förbjudna i Malaysia. Och om svaret är ja, hur detta förbud motiveras.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag pratar om tillverkning och flytt av jobb avser jag tillverkning av de produkter som ska säljas här hos oss.

      Det som tillverkas i Vietnam säljs på andra håll än i Sverige och Europa så vitt jag förstår och att hjälpa till att bygga verksamhet och starka fackföreningar runt om i världen har jag inget emot.

      Den ordning vi bör eftersträva är att tillverkningen sker så nära sin slutmarknad som möjligt – Gär vi det så skapas jobb i låglöneländer likväl som hemma hos oss.

      • Fredrik

        Du svarar inte på Lars frågor som kommer på slutet. Varför? De är i allra högsta grad aktuella frågor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst inlägget och gett mitt svar Fredrik – Svar baserat på det jag skrivit och inte på Lars kommentar som är både lång och försöker förändra andemeningen i det jag skrivit.

          • Fredrik

            Du tycker inte det är relevant att ha personliga erfarenheter, som i detta fall av Arbetsförmedlingen? Finns kommunala och/eller privata arbetsförmedlingar i Malaysia?

  3. Krister

    ”Mahathir bin Mohamad har också fått stark kritik för vad som beskrivits som hans auktoritära styrelsesätt och vänskapskorruption i regeringen.”/Wikipedia

    ”I en bok framställer han judar som ”…not merely hook-nosed, but understand money instinctively.”/Wikipedia

    Dr M admits being a dictator :
    https://www.nst.com.my/news/2016/03/135479/dr-m-admits-being-dictator

    ”The Israelis have not learnt from their own experience at the hands of the Nazis and are using the same tactics of fear on the Palestinians, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said yesterday.
    He said they should be compassionate and understanding towards others after their experience.
    “The Israelis have learnt a lot from the Nazis. They are using Nazi methods against the Palestinians. I thought they would sympathise with other people, having been oppressed and tortured by the Nazis… but no, now they want to do the same things to others,” Dr Mahathir said after delivering the keynote address at the Forum for Palestine yesterday.
    He said nothing could be done about Israel as its sphere of influence was wide and varied.
    He also said the Jewish network controlled the media and ensured its perspective on the issue prevailed.
    Dr Mahathir said United States President Barack Obama was “quite free to do a lot of things but with regard to Israel, he is paralysed. His hands are tied”.
    “No American president is free to act on Israel. Israel owns America. I said the last time that Israel rules the world by proxy,” he said, alluding to the powerful Jewish lobby in the US.”
    Source: New Straits Times of Malaysia

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tun. Dr. Mahathir ledde en oerhört framgångsrik transformation av landet och han är varmt älskad och respekterad av invånarna.

      Att han sedan kritiserar situationen mellan Israel och Palestina och att varje amerikansk president inte har full frihet att agera mot Israel om man är intresserad av att bli omvald är känt sedan länge av anledningar vi har kunskap om.

      Titta bara vilket fasligt liv det blev när USA i slutet av Obamas presidentskap lät bli att lägga in sitt veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd så är det lätt att förstå varför Tun sa som han sa.

  4. Fredrik

    Det är oroväckande att du inte är ett dugg källkritisk överhuvudtaget Anders utan enbart plockar ut russinen ur kakan. Precis så lösryckt ur sitt sammanhang som du i inlägget kritiserar tänkandet idag i vårt samhälle, så lösryckt är ditt påstående att Malaysia är något som vi svenskar ska se upp till.

    Samkönade äktenskap existerar inte, faktum är att en sexuell relation mellan två män kan resultera i upp till 20 års fängelse. Sharialagar förbjuder transpersoner att överhuvudtaget existera öppet. Och det kanske mest tragiska, barnäktenskap är full tillåtet och senast 2016 försökte aktivister föra upp frågan på den politiska dagordningen att diskutera en höjning av åldern för äktenskap till 18 år men den malaysiska regeringen, som styrt landet sedan 1973, blockerade detta 2016 och har blockerat liknade försök till lagändring tidigare.

    Det malaysiska advokatsamfundet har fått restriktioner från regeringen som markerat att advokatsamfundets ledning ska innehålla minst två ledamöter utvalda av regeringen samt att samfundets möten måste innehålla minst 4000 medlemmar på plats för att beslut ska vara lagliga, vilket i princip omöjliggör beslutstagande i samfundet då medlemsantalet är 17000 totalt. Beslut tagna av den malaysiska regeringen år 2017. Ett grymt övertramp av en regering som påstår sig värna om alla malaysiers rätt till rättsligt skydd.

    Men till sist det kanske mest tragiska. Över 150 000 människor i Malaysia saknar existens. Människor som i Sverige skulle klassas som flyktingar eller asylsökande. Malaysia är inte en medlemspart i Flyktingkonventionen från 1951. UNHCR meddelar att dessa klassas som illegala invandrare, en sorts andra klassens människor. De har inte rätt till skola och utbildning, dom får inte jobba på en öppen marknad utan tvingas svartjobba med allt det skumt som pågår i en sådan marknad och speciellt kvinnor kan tvingas till prostitution. Malaysia har dessutom ingen riktad lag gentemot trafficking, något som EU starkt kritiserat vid ett flertal gånger. Senast 2015 upptäcktes massgravar med offer från trafficking kring gränsen mellan Malaysia och Thailand.

    Det är landet vi ska se upp till Anders? Du glömmer också bort att nämna att Malaysia är en av världens ledande producenter av Tenn, att man har både olja och naturgas som naturtillgångar och extremt tydliga band med Kina. Och då menar jag inte att Kina är Malaysias största exportland, vilket det är, utan banden att stödja Kina politiskt och militärt.

    Jag har svårt att tro att du är så naiv att du inte sett kopplingen mellan de Sharialagar som existerat sedan länge och fortfarande existerar idag i landet inte har mening i hur landet utvecklats. Jag menar att alla människors rätt att vara sig själv, som hetero-, bi-, homo- eller transsexuell är en grundpelare vi medmänniskor aldrig kan göra avkall på och den eller dem som gör detta aldrig kan ses som likar eller ens se upp till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst finns det fortfarande saker att utveckla i Malaysia Fredrik något annat har jag aldrig påstått.

      Det jag beskrivit i inlägget handlade om helt andra saker och jag har bott länge i Malaysia och till och med drivit företag där så jag vet mycket väl vad jag pratar om.

      Det inlägget handlade om var visioner och hur dessa förankrades hos folket och i det avseendet är Malaysia ett föregångsland. Sedan ska tilläggas att nuvarande ledning är långt ifrån lika duktiga och framsynta som Tun. Dr. Maharhir.

      • Jonny Disenfeldt

        Som vanligt har någon spolat ner din argumentation där den hör hemma Anders men nu vet vi hur ditt ideala Sverige ska bli med Anders Forss som enväldig diktator !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I en demokrati finns inga diktatorer Jonny och så vitt jag vet så lever vi i ett demokratiskt land – har du slut på argument så är det betydligt klädsammare att säga så än att försöka sig på förolämpningar.

          • Fredrik

            Men en mans visioner är inte demokrati Anders, det är de facto exempel på diktatur.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om denne mans visioner delas av folket och har stöd av folket kan det aldrig bli exempel på diktatur – Därtill hålls demokratiska val i Malaysia Fredrik.

      • Fredrik

        En sak har med den andra att göra Anders. Att påstå något annat är att lura sig själv. Och de saknar som fortfarande kan ”utvecklas” i Malaysia är inte några smågrejer utan det är mänskliga rättigheter Anders. Mänskliga rättigheter. Du lovordar en ledare som under 22 år inte lyckades med att göra Malaysia medlemspart i Flyktingkonventionen från 1951. Du nämner ingenstans den kritik som finns gentemot honom utan helt enkelt väljer vilken sida du tror på. Detta är inte källkritik Anders och då spelar det ingen roll att du bott i landet och till och med drivit företag i landet. Bara den kommentaren, drivit företag i landet, gör dig egentligen till part i målet. Är det något som den malaysiska regeringen efterfrågat sedan början av 1970-talet så är det fler företagare i landet. Att dessa fått fördelar som övriga befolkningen INTE fått är självklara.

        Men, det mest anmärkningsvärda är att du drar en parallell mellan EN människa och dennes visioner med EN stor gruppering (tusentals) människor som är det socialdemokratiska partiet och deras jämkade visioner. För, de socialdemokratiska visioner som såg dagens ljus från speciellt 1930-talet och framåt är INTE en enmansshow utan resultatet av ibland hätsk debatt sinsemellan. De visioner som du hyllar i inlägget är visioner från EN man, som inte hade lika högt i tak när det gällde debatt med meningsmotståndare och framför allt inte i närheten lika högt i tak när det gällde intern debatt. Dennes flera gånger kritiserade ”vänskapsutnämningar” till familjemedlemmar eller nära vänner är starka bevis på detta.

        Det övergår mitt förstånd att du inte ser detta Anders. Eller så gör du det och önskar verkligen detta i Sverige? En mans visioner och en mans styre? Det är inte demokrati. Du påstår också att de politiska visionerna i Malaysia var folkligt förankrade, att det blev en VI-känsla men det fanns också kritik Anders. Hur såg den ut? Hur togs kritiker emot i Malaysia under hans styre? Hur många politiska fångar finns det i Malaysia, än idag?

        Jag vill starkt hävda att ett land, oavsett vilka visioner de haft och hur långt de kommit i sin utveckling, aldrig kan vara ett land att se upp till om de basala mänskliga rättigheterna inte beaktas. Och så är fallet med Malaysia. Med din syn Anders är också Ryssland ett föregångsland, ett land med flest antal miljonärer per capita måste med andra ord vara ett rikt land, där visioner och möjligheter finns för varje invånare, med en president som väljs utan motståndare då opposition mer eller mindre är direkt livsfarligt. Väljer man ut russinen så får man alltid det man vill Anders, precis det som du motsätter dig när det gäller den politiska debatten idag. Saker taget ur sin kontext är det som präglar debatten idag, men det vill du förändra till detsamma?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En enkel fråga Fredrik – Har du likt mig levt i Malaysia? Levt och umgåtts med människor av alla samhällsklasser och ur alla de 3 folkgrupper som utgör landets befolkning för att ta reda på och veta vad de tycker om situationen i landet?

          Har du därtill levt och umgåtts med de som invandrat i landet för att på ort och ställe fråga dem vad de tycker om landet?

          Det har jag gjort och alla möten med alla människor ger vid handen att de nästan undantagslöst älskar sitt land och att de är tillfreds med levnadsförhållandena.

          Sedan handlade inlägget om visioner och hur man om man är duktig på att förankra dem bland folket får en entusiastisk befolkning med sig som har framtidstro och framtidshopp.

          • Fredrik

            Nu Anders ska jag visa dig hur enkelt det är att svara på frågor.

            Nej, jag har inte levt i Malaysia. Men, eftersom du anser att teoretiska kunskaper om något är att likställa med praktiska kunskaper så måste väl ändå mina påståenden vara likvärdiga som dina? Och eftersom jag inte levt i Malaysia så har jag inte heller umgåtts med alla de 3 folkgrupper som finns i Malaysia. Så svaret på första och andra frågan fick du direkt. Och nej på den tredje frågan också, eftersom jag inte levt i landet.

            Se så, det var enkelt att svara på frågor. Synd bara att du inte vågar göra detsamma. Men tillbaka till kärnfrågan, visioner. Socialdemokratiska visioner från 1930-talet och framåt är resultatet av ibland hätsk debatt bland socialdemokrater. Visionerna som EN man i Malaysia framhävde var resultatet av dennes visioner, inte samma sak eller hur? Och skulle du hävda att Kim Jong-Un är en ledare med visioner då denne samlar befolkningen?

            Jag förstår att du inte klarar av att kritisera de visioner som uppkom i Malaysia från början av 1970-talet eftersom det passar dina högst personliga visioner av idag. Men faktum kvarstår Anders, du lovordar visioner från EN man i ETT land som inte anser att Flyktingkonventionen från 1951 är något att ta hänsyn till. Ett land som anses vara muslimskt fastän cirka hälften av medborgarna INTE är muslimer. Att land som delvis styrs av Sharialagar. Som accepterar barnäktenskap. Som anser att cirka 150000 människor är andra klassens människor, inte medborgare för de tillåts inte bli medborgare i landet, och som tvångsinterneras och massdeporteras från landet. Vi i vårt land lever inte i ett land utan skamfläckar, en stor är det sätt som alla de politiska partierna la sig platt för Nazityskland under andra världskriget och tillät tyska trupper att använda Sverige som språngbräda mot t ex Finland.

            Men skillnaden mellan oss och Malaysia är att vi utvecklas som individer, inte enbart som land. Vårt styre har uppdaterats genom åren, vi har följt och skrivit under de internationella förordningar som t ex Flyktingkonventionen från 1951, allt för att se till att situationen inte upprepas. Det var och är tanken med dessa internationella förordningar, att det inte ska upprepas. Och jag anser att dem som inte står upp för detta, ALDRIG kan ses som goda exempel.

            Så här är min motfråga och jag är ytterst tveksam om du kan, vill eller vågar svara. Nämn fem saker som din hyllade visionär kritiserats för från 1970-talet och framåt och antingen ta avstånd ifrån det eller acceptera det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De bästa svaren får man om man har både teoretiska och praktiska kunskaper Fredrik – Därför att teorin och praktik för det mesta skiljer sig åt.

            För mig är Malaysiernas generella uppfattning om sitt land oerhört viktig när jag pratar om landet. Att den nuvarande regeringen sedan inte är lika omtyckt som den som leddes av Tun är något helt annat även om malaysierna i gemen trivs bra i sitt land även idag.

            I inlägget skrev jag om vikten av att ha visioner och vikten av att förankra dem hos folket – Inte via tvång utan därför att folket av egen fri vilja tycker att det är rätt vision och en som de vill medverka till.

            Exemplet med Malaysia använde jag för att påvisa hur det kan göras och att det gjorts är Malaysia ett bevis för på det sätt jag beskrivit i inlägget.

  5. Lars Flemström

    Jag blir faktiskt irriterad av att du som utlandssvensk talar om för oss, som bott i Sverige hela livet och kan det här landet utan och innan, att allting som vi själva, och inte minst tidigare generationer socialdemokrater, år fel, fel, fel och måste ändras, demokratiska institutioner avskaffas, etc för att någon auktoritär typ, som denne Tun Dr, i någon diktaturstat eller halvdemokrati, har haft vissa framgångar med sitt auktoritära styre. Hyllas av folket? Alla diktatorer, som Mussolini, Hitler och Stalin – för att inte tala om Kim Jung-un har väl hyllats av sina förtryckt folk?

    Men när jag frågar om denne märklige ledare har förbjudit kommunala och /eller privata arbetsförmedlingar och i så fall varför, så svarar du inte ens. Jag frågade för att jag inge vet. Men naturligtvis anade jag vad du skulle ha svarat, att det åtminstone finns privata. Kanske inte kommunala. Så för en tid sedan ett reportage om ett privat företag, som har specialiserat sig på rekrytering av hembiträden i Sydostaslen för arbete under slavliknande förhållanden i bl.a. Hong Kong och Libanon.

    Men när jag tänker efter, var reportaget inspelat i Filippinerna och inte i Malaysia. Är du säker på att inget liknande förekommer i Malaysia? Kan privata arbetsförmedlingar, om de nu finns, rentav vara en del av förklaringen till det ”ekonomiska undret” i Malaysia, som du har skrivit sä mycket om?

    Och – på tal om det intima samarbetet mellan Kina och Malysia – såg jag ett reportage om hur Kina använder Malaysia som sopstation för medelaktivt radioaktivt avfall. Dock inte bara från de kinesiska kärnkraftverken utan även för anrikningen av de sällsynta jordartsmetaller, som används för tillverkning av komponenter för ”den gröna revolutionen” i Kina. Den nya tekniken bakom den fossilfria energiproduktionen. Allting har en baksida. Detta avfall kommer att förbli livsfarligt under hundratusentals år, och inget har gjorts för att skydda den malaysiska civilbefolkningen. i har hört det förr: att det går bra för landet, när man offrar landets befolkning för ”framstegen”.

    Det jag skrev, att vi inte ska ta ifrån utvecklingsländerna den kanske enda konkurrensfördel som de har i inledningsskedet av deras industriella uppbyggnad, handlade om att VI INTE SKA UTESTÄNGA DEM FRÅN VÅRA MARKNADER genom skyddstullar som är riktade mot dem. Inte ens i det vällovliga syftet att behålla en del arbetstillfällen i Sverige. Det straffar sig i längden, när de inte kan köpa från oss, för att de tjänar för dåligt.

    Jag skrev inte att det är fel om de inför skyddstullar – temporärt – för att skydda sitt eget spirande näringsliv mot mördande konkurrens utifrån, tills de kommit upp i konkurrenskraftiga kvalitéer på sina produkter. Erfarenheten visar dock att utvecklingsländer, som har den typen av skyddstullar för länge, går miste om den konkurrens som de dock behöver för att utvecklas. Som arkeologiska fynd (av bl.a. romerska mynt) i den svenska jorden visar, har Sverige varit ett exportberoende land i minst 2000 år.

    Svenska arbetarrörelse har från begynnelsen varit frihandelsvänlig – vilket också var en orsak till den när samarbetet med liberalerna (som också är för fri handel) i arbetarrörelsens barndom. Detta har inte alltid varit politiskt lätt, då det svenska jordbruket tidvis har varit utsatt för mycket hård press från billiga importerade livsmedel. Min huvudinvändning mot svenskt EU-medlemskap inför folkomröstningen om EU-inträde, var risken för att EU skulle utvecklas till en ”Festung Europa”, som utestänger utvecklingsländerna från de europeiska marknaderna.

    Det har blivit ännu värre än jag trodde, med de strida strömmarna av illegala migranter till Europa. När utvecklingsländerna inte kan eller får sälja sina varor på våra marknader, exporterar de sin arbetskraft i stället, därmed inte sagt att det är en medveten politisk strategi. Men det gör ju inte dig någonting, som vill ha 30 miljoner invånare i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får du bli irriterad Lars – jag har inga problem med det och påståendet att jag inte skulle känna till hur Sverige fungerade under de år jag var borta är felaktigt.

      • Lars Flemström

        Ingen, som följt vad du har skrivit, kan ha missat att du har mycket stora kunskapsluckor om svenskt samhällsskick, offentlig förvaltning, rättsväsen och rättssäkerhet. Du vet inte vad regler, som kan te sig besynnerliga för utlänningar, är till för. Vi har förmodligen bättre rättssäkerhet i Sverige än i de flesta andra länder, men rättsskandaler som Kaj Linna, Thomas Qick och de båda bröderna som stämplades som mördare utan att ens dömas i en domstol, talar sitt tydliga språk. Och hur är det då i småmål, som inte är medialt intressanta? Inte ens i Sverige är rättssäkerheten vad den borde vara.

        Men med din beundran för auktoritära ledartyper som Tun Dr. vill du försämra i stället för att förbättra rättssäkerheten. Det är kanske att visa handlingskraft att vräka ut radioaktivt avfall från kinesiskt solcellstillverkning bland byarna på landsbygden i Malaysia utan att de, som riskerar strålskador, ens har en instans att överklaga beslut ”i majoritetens intresse” till?

        Ingen människa kan vara på två platser samtidigt, om man inte är padre Pio, som nu väntar på sin helgonförklaring. Han kunde celebrera mässan i Rom samtidigt som han kunde se vilka som gick i mässan mässan i Katolska domkyrkan i Stockholm exakt samtidigt och exakt hur de var klädda. Han befann sig ju i båda kyrkorna samtidigt. Beviset för att mirakler kan ske även i vår tid. Naturligtvis har jag inte kunnat sitta i Sverige och se vad du gjorde i Kuala Lumpur exakt samtidigt, om det inte var direktsänd TV. Men du menar tydligen att du har sett, hört och upplevt exakt samma saker som jag har gjort här i Sverige, t.o.m. innan du var född.

        Jag har aldrig betvivlat att du vet mer än jag om länder, som du men inte jag har besökt. Men det betyder inte att jag inte har tillgång till mer fakta om de länderna än du kan föreställa dig, i din underskattning av oss, som inte alls eller mycket lite har bott utanför våra födelseländer. Jag kan t.o.m. veta mer än du om en viss plats i Malaysia, som du aldrig har besökt. Och dessutom finns fler svenskar än du, som har besökt landet i fråga och kan dela med sig av sina intryck.

        Dina kunskaper om Sverige är på samma nivå som hos en vetgirig 25-årig invandrare, som har bott några år i Sverige. Eftersom jag är fullt medveten om att du kan veta saker, som jag inte vet, frågade jag dig om det finns privata arbetsförmedlingar i Malaysia. Detta därför att det inte alls är fel att lära av andra, om de har bättre lösningar på någon specifik sakfråga än vi själva. Men du har ännu inte svarat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du försöker allt som oftast att påstå att jag har kunskapsluckor Lars. Har tanken någonsin slagit dig att jag i och med med att jag tillbringat mycket tid utanför landet sett andra system än det svenska som kan användas med framgång i Sverige?

          Att både ha kunskap om det svenska systemet och många andra system är en styrka Lars och något som hjälper mig storligen när jag lägger förslag på hur vi bör göra för att lösa problem och samhällsbygge på bästa sätt.

          Jag törs lova att jag klarar av att vara på betydligt fler än 2 platser samtidigt i förståelsen av vad som händer – Detta därför att jag har levt där, kan systemet och därför kan förstå hur det händer och varför det händer.

          Analys av komplexa situationer och kunskap om hur man tar reda på fakta för att klara av att ställa sändare och mottagare på samma frekvens i samtal med människor av olika ursprung är väsentliga delar av alla de ledarskapsutbildningar jag genomgått genom åren Lars – Det är därför jag med stor framgång klarat av att göra affärer runt hela jordklotet på ett sätt som innebär att merparten av alla jag gjort affärer med i alla lägen upplever att de gjort sitt livs affär när de gjorde affär med mig.

          • Krister

            ”Det är därför jag med stor framgång klarat av att göra affärer runt hela jordklotet på ett sätt som innebär att merparten av alla jag gjort affärer med i alla lägen upplever att de gjort sitt livs affär när de gjorde affär med mig.”

            Och nu kör du buss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – Att jag kör buss är självvalt då jag av egen fri vilja pensionerat mig från mitt tidigare yrkesliv för att numera bara göra sådant jag tycker är roligt och givande.

  6. Alexander

    ”Alla människor med några få undantag vill arbeta”

    Hur vet du det? När jag jobbade inom barnomsorgen träffade jag många som inte hade en tanke på att göra det. Ett exempel är en somalisk mamma som fick bidrag motsvarande en lön närmare 30 000 kr innan skatt. Ett annat en kvinna som skaffade barn till höger och vänster,”skönt att vara mammaledig”. Kan räkna upp betydligt fler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns alltid undantag från regeln Alexander – Dock utgör undantagen en oerhört liten klick och med den klicken får vi arbeta specifikt för att få dem att ändra uppfattning.

      • Kim

        Många vill arbeta, men knappast med det de måste jobba med. Frågan kommer ofta upp i bekantskapskretsen i samband med vansinnesförslagen om medborgarlön. Många diskussioner i olika vinklar.
        Man kan, helt ovetenskapligt, konstatera att i gruppen med ”högre tjänster” och god lön och i många fall väldigt driftiga människor vill många jobba, men påfallande många vill göra annat. Tar man gänget som har mer ”traditionella industrijobb” inkl offentlig sektor så vill INGEN jobba. (Men man gör det för att man måste få in pengar.) INGEN. Visst vill man ha sysselsättning, men då i form av att påta hemma, resa, träna ett ungdomslag i fotboll ed, osv osv.

        Därför undrar jag vad som ligger bakom påståendet att det är en ”oerhört liten klick”??? Är det som vanligt bara en gissning utifrån din begränsade verklighet eller finns det denna gång någon verklighetsbaserad fakta?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst finns det människor som vill byta jobb och den chansen ligger öppen för alla om man vill anstränga sig och se till att man har utbildning nog för att arbete med det man vill.

          Medborgarlön är i grunden inget vansinnesförslag då en sådan rätt använd och rätt utformad kan bli en samhällsinvestering och något som ger människor större frihet att vidareutbilda sig och hoppa mellan olika jobb.

          Att majoriteten av alla arbetstagare jobbar för att tjäna de pengar som behövs för att ställa mat på bordet är säkert helt korrekt och jag vet många som trivs utmärkt med sina jobb och som jobbar inom både industri och offentlig sektor.

          • Sven

            Medborgaren vettigt?

            Hur många vill då ta extra ansvar? De som får välja mellan tex rensa avlopp eller skira i att jobba och bara resa runt …. Undra vad de väljer?

            Oerhört verklighetsfrämmande och infantilt att tro att det skulle fungera i verkligheten även om tanken och drömmen är fin.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Beroende på hur stor en basinkomst är och beroende på vilka samhällsstöd den ersätter eller kompletterar så kan det eventuellt fungera. Mitt förslag sedan länge är att vi ska betrakta det finska försöket ingående och utreda basinkomst ordentligt sett ur alla dess aspekter innan vi eventuellt gör allvar av saken och inför en sådan.

  7. Alexander

    ”Dock utgör undantagen en oerhört liten klick”

    Jag hävdar motsatsen och det grundar jag på de erfarenheter jag har. Bland vissa grupper är det väldigt utbrett att inte vilja jobba. Socialbidrag kombinerat med illegala företeelser ger en fin inkomst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tittar du procentuellt på saken sett till den totala befolkningen så är den gruppen försvinnande liten och det är på det sättet saken ska jämföras.

      • Kim

        Glömde – jag har bott och rest i större delen av Malaysia och alla dess skiftningar. Jag upplever inte samma odelade positivism som du i frågan.

        Däremot har de ett helt annat sätt att uttrycka sig än vad vi är vana vid. Det kommer sällan gnäll och toksågningar på samma sätt som tex i Umeå. Men det här med kulturella skillnader finns väl inte heller i detta fall?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst finns det kulturella skiftningar Kim men när man väl lärt känna en människa kan man ha både djupa och givande diskussioner med dem – Det har jag haft med människor ut alla 3 folkgrupper som utgör Malaysia och med människor av olika samhällsklass och det jag anför i inlägg och kommentarssvar stämmer.

          Jag bodde dessutom länge i landet så mitt underlag för det jag påstår är stort.

          Sedan har du helt rätt i att man agerar annorlunda och att toksågningar inte förekommer lika ofta som här.

          Sittande regering får dock mycket och svidande kritik och min tro är att de kommer att förlora mhttp://blogg.vk.se/andersforss/wp-admin/edit-comments.php#comments-formakten vid nästa val då Najib inte har samma politiska pondus som Tun och framför allt därför att Najib sätter sitt eget bästa framför folkets bästa på ett sätt som Tun aldrig gjorde.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur många som helst Alexander – Titta runt så får du se.

      Motfrågan till dig är given – Vilka bevis har du för att gruppen som inte vill jobba är stor och utbredd?

      • Sven

        Efter ett så intetsägande svar blir din fråga väldigt mörklig eftersom man helt enkelt kan klippa in samma svar som du gav.

        Alltså ett typiskt politikersvar.

  8. Alexander

    Av mina bekanta som jobbar inom olika yrken såsom målare, snickare,sjuksköterska, lastbilschaufför, arkitekt osv så skulle majoriteten sluta jobba om de hade ekonomisk möjlighet. Återigen skiljer sig min syn på världen från den Anders har. Och vi vet ju alla vem som alltid har rätt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om en människa anser att de har tillräckligt med pengar för att leva utan at arbeta så kan det säkert vara så Alexander. Även många av mina arbetskamrater hoppas på storvinsten så att de kan sluta jobba och göra vad de vill.

      Fram tills storvinsten kommer är deras val att fortsätta att arbeta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tun är på inget sätt korrupt Krister och att hans söner lyckats bra har inte skett på bekostnad av det malaysiska folket. Sedan är siffran 8 miljarder USD oerhört överdriven.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är rätt uppenbart att han är korrupt… precis som så många andra asiatiska ledare. Tun och hans familj är bara ovanligt duktig på att göra sig en hacka.

        Du försvarar detta samt att landet inte ens uppnår grundläggande mänskliga rättigheter… vilket mönsterland som du vill ha som modell för hur ditt Sverige ska se ut med dig som den svenske Tun …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag skrivit om i inlägget handlar om att förankra en vision och få folket med sig vilket Tun gjort oerhört bra. Att det är det inlägget handlar om framgår av titeln på inlägget.

  9. Fredrik

    Åter igen svarar du på något som jag inte ställt frågor om. Du frågar mig om jag levt i Malaysia och mött den inhemska befolkningen, vilket jag inte gjort. Levt i Malaysia alltså, men åter igen – behövs verkligen det för att kunna dra slutsatser om dess folk och dess ledning?

    Du vill ju prompt hävda att både teoretisk och praktisk kunskap inte alls är nödvändig för att veta hur något står till eller hur? Du har hävdat i svar på dina inlägg att du specifikt inte alls behöver sitta i Kommunfullmäktige för att veta hur det går till där. Du har enbart bevittnat det från åhörarperspektiv och om detta gör dig till kunnig kring området Kommunfullmäktige och dess arbete, vilket jag och andra såsom t ex Peder Westerberg inte tycker, så måste samma principer gälla för mig eller hur Anders?

    Och eftersom jag besökt Malaysia, fyra gånger sedan 1991, och där har jag så klart observerat och pratat med människorna som lever där och på grund av detta så är jag absolut kapabel att beskriva läget för jag har samma kunskap om Malaysia som du har om Kommunfullmäktige och du har ju koll, så då borde jag också ha det?

    Det anmärkningsvärda är trots allt att du inte vill kännas vid den andra sidan av myntet. Du vill inte ens vända på myntet och titta efter, det är det som är så hemskt. Och åter igen, en mans visioner är inte nödvändigtvis tillkomna på demokratisk väg även om det finns val. Det finns val i Kina också, Ryssland och till och med i Nordkorea. Du har redan bestämt dig, du kommer aldrig att erkänna att du kan ha fel om Malaysia, att det inte alls är den idyll och paradis som du vill hävda. Så, en fråga om du törs svar.

    Hur stor del, i procent, tror du att dina visioner är genomförbara inom de närmaste 20 åren?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att ha levt i ett land och själv upplevt samhällsklimatet och lära sig hur människor tycker och tänker och varför är oerhört viktigt för att kunna bilda sig en uppfattning av hur landet fungerar i verkligheten.

      Kunskap om andra länders sätt att verka och fungera förändrar och utvecklar i regel den egna saken på olika företeelser vilket är betydligt mycket viktigare än någonsin teoretisk kunskap och en bedömning utan att ha den kunskapen eller upplevelsen.

      • Lars Flemström

        Efter att ha läst minst 99 % av alla dina inlägg och svar på kommentarer, så konstaterar jag först det självklara att du aldrig har varit någon annan än Anders Forss. Hur det är att vara någon annan än Anders Forss kan du alltså inte veta genom någon EGEN upplevelse att vara någon annan än Anders Forss. Allt du vet om den saken, vet du genom sådant som andra har berättat för dig.

        Och sedan konstaterar jag att för dig är Sverige är ett av alla dessa ”andra länder”, som du tror att du vet så mycket om. Du har mycket begränsad kunskap om hur Sverige fungerar i verkligheten. Och den kunskapsbristen är särskilt framträdande när det gäller samhällsskick och politik. Hur Sverige styrs. Du har inte ens nöjaktig teoretisk kunskap om den saken. Har du ens deltagit i någon grundkurs i frågan i studiecirkel-form hos ABF?

        Och när det gäller vanliga svenskars kunskap om andra länder, hur det är att leva i andra länder och hur människor i andra länder tänker, så glömmer du att vi numera har oerhört många invandrare i Sverige. Det är hart när omöjligt att inte träffa och umgås med invandrare i dagens Sverige. Genom de får man veta, och det är ingen teoretisk kunskap, som de förmedlar. Vilket du tycks tro.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har den kunskap och den erfarenhet jag har Lars och den skäms jag inte för. Min politiska gärning handlar om att driva på för att förändra samhällsbygget till att bli det samhällsbygge jag vill se bli verklighet. I det arbetet lägger jag förslag och försöker skapa opinion för det jag tror på.

          Det sättet tycks du tycka är fel Lars men så vitt jag vet står det alla fritt att göra så då det är detta som är demokratins villkor.

      • Fredrik

        Med andra ord, Peder Westerberg hade rätt när han påstår att du inte alls har kunskapen om hur fullmäktige och de kommunala bolagen fungerar?

        Du kan ju inte hävda att jag inte förstår eller kan ha kunskap om Malaysia och dess ledarskap på grund av att jag inte bott där och mött och lärt känna människor, att jag saknar den praktiska kunskapen och sedan hävda att detsamma inte gäller för dig?

        Du saknar praktisk kunskap kring fullmäktiges arbete och de kommunala bolagens arbete, därmed har Peder Westerberg rätt. Du är inte kapabel att förstå helheten kring detta. Det är kontentan av ditt svar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror Peder hade mycket fel i det påståendet Fredrik – Jag vet mycket väl hur det fungerar men då min åsikt är att det fungerar på fel sätt så måste jag kritisera det och komma med förslag på hur det borde fungera – Att göra så är at aktivt driva politik och politiska frågor.

          jag förstår helt och fullt hur det fungerar idag genom att prata med mina partikamrater som sitter där och genom att besöka KF vid i stort sett varje möte.

  10. Alexander

    ”Titta runt så får du se”

    Och då ser jag människor som jobbar för att de måste ha pengar till mat, bostad osv. Fick de det utan jobb skulle de sluta.

    ”¨många av mina arbetskamrater hoppas på storvinsten så att de kan sluta att jobba och göra vad de vill”

    Då håller du ju med mig. De vill inte jobba men gör det för att de är tvungna.

    ”Vilka bevis har du?”

    Egna erfarenheter och sunt förnuft. Enligt dig brukar det räcka…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är snarare bevis på att jag har rätt Alexander – Människor vill jobba och göra rätt för sig. Att många sedan kan drömma om ett välmående liv i sus och dus är något helt annat och i mångt och mycket enbart en dröm.

      Att leva ett liv i sus och dus på samhällets bekostnad låter sig inte göras då ersättningsnivåerna är alldeles för låga för att det ska kunna bli möjligt.

      • Fredrik

        Men Anders citat ”Människor vill jobba och göra rätt för sig.” stämmer inte. Jag jobbar för att tjäna pengar. Jag driver skogsbruk och företag för att tjäna pengar. Jag köper fastigheter, för att på sikt sälja fastigheter för att tjäna pengar. Det handlar inte om att göra rätt för sig.

        Och många av dem jag möter i min fritid där jag bland annat samlar in både pengar och saker till olika sjukhus/sjukhusavdelningar i Sverige så handlar deras arbete inte om att göra rätt för sig, det handlar om ren och skär överlevnad. Få människor arbetar genom ett kall, väldigt få. Och ju fler som studerar på högskola/universitet, desto färre kommer arbeta genom ett kall.

        Jag tänker närmast på t ex präster, detta skulle jag vilja hävda är ett kall även om många präster kanske inte tycker så, så är nog den sektorn rätt stor i ”kallet”. Men intresse är inte detsamma som ett kall, viktigt att poängtera och många som t ex söker sig till sektorn sjuksköterskor gör det inte av ett kall, de gör det av ett intresse och med framtidsutsikter.

        Om du ställde frågan till hela Sveriges befolkning om de tycker att den skatt de betalar hamnar på rätt ställe, så är jag övertygad om att en stor del av oss skulle säga att vi INTE tycker att fördelningen sker på ett bra sätt. Varför ska t ex pensionärer betala skatt för skolor? Det är ett i mina ögon horribelt synsätt. Att människor som är i slutskedet av sina liv ska betala för något de absolut inte har någon användning av.

        Den kollektivistiska tanke som du företräder, och som förtycker allt som står för individuellt tänkande, är inte ett modernt sätt att se på världen menar jag. Jag får t ex inte hemskola mina barn, jag får inte slippa landstingsskatten och själv betala för sjukvården för mina barn och min familj och allt detta är förbjudet i landet Sverige utifrån en kollektivistisk tanke om att det inte är bra. Det är inte bra för mig och min familj och därför är det förbjudet. Men, kollektivet Sverige känner inte min familj eller mig. Hur kan kollektivet dra denna slutsats?

        En av mina grannar är en familj på fyra personer, två vuxna och två barn. De vuxna är lärare, båda två, en i tidiga åldrar och en i senare åldrar. Jag vill bestämt hävda att deras barn hade kunnat få en bättre utbildning i hemmet än i skolan, kunskapsmässigt. Och med deras stora engagemang i föreningsliv runt om i Umeå så ser jag inte heller några problem med den sociala biten för deras barn. Så varför får inte dessa barn hemskolas? Jo, därför att din ideologi Anders inte tillåter det. Tänk om deras barn blir bättre än andras barn?

        Kollektivet förtrycker individen, inget görs. Individ som förtrycker kollektivet, straff utges direkt. Det är den sanna socialistiska ideologin. Ingen ska vara annorlunda, alla ska vara lika.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har säkert olika syn på varför vi arbetar Fredrik men de allra flesta vill jobba och den uppfattningen står jag fast vid övertygad om att det är så det är.

          • Fredrik

            Citaten ”Människor vill jobba och göra rätt för sig.” och ”Vi har säkert olika syn på varför vi arbetar Fredrik men de allra flesta vill jobba och den uppfattningen står jag fast vid övertygad om att det är så det är.” är två citat från dig, men dessa två citat anspelar inte på samma sak Anders.

            Du påstår i ett svar till Alexander (det första citatet) att människor vill jobba och göra rätt för sig. När jag påpekar att det inte alls är sant, att människor (både mig själv och i min närhet) jobbar för att tjäna pengar så svarar du med det andra citatet här ovan, att de allra flesta vill jobba och att du är övertygad om detta.

            Men, att vilja jobba och att jobba och göra rätt för sig är INTE samma sak. Så vilket svar är det rätta Anders, för båda kan inte vara det.

            Att vilja jobba antyder att anledningen till att vilja jobba är kanske att man vill tjäna pengar, att man kanske inte vill vara ledig, att man vill jobba därför att man är duktig på det eller någon annan anledning. Att jobba och göra rätt för sig antyder att man vill bidra till det samhället behöver. Två olika saker, men du påstår bägge. Det är i praktiken omöjligt.

            Jag tror att de flesta vill jobba. De vill inte vara arbetslösa. Men, det betyder inte att man kan dra slutsatsen att de vill göra rätt för sig. Om du frågar 4 personer inom hemtjänsten kanske du får den slutsatsen, men du frågar 18000 på Volvo i Torslanda så kanske svaret blir annorlunda?

            Du personligen kanske vill göra rätt för dig, men det betyder inte alla vill det. Inte ens alla dem som håller med dig i andra frågor. Ingen, jag lovar detta utan att ha något som helst vetenskaplig forskning bakom mig, håller med en i ALLA frågor. Ingen. Och hur väl du än känner någon, som inte ingår i din familj, så kan du aldrig veta till exakthet vad denne tycker och känner, eller vad denne i själva verket kommer att rösta på. Jag lovar, INGEN, vet vem jag röstar på även om det finns extremt många som tror sig veta.

            Att du, garanterat, blivit lovad röster av människor du mött sedan du började göra anspråk på politiska drömmar innebär inte att du kan räkna in dem. Långt ifrån. När det väl kommer till kritan så är människan mer rävaktig än du anar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag påstår att det är sant att människor vill jobba och göra rätt för sig Fredrik. Att göra rätt för sig är i min värld endera att arbeta för att sörja för sin egen försörjning eller att utbilda sig för att höja kompetensen till en nivå som innebär att man i framtiden kan göra det förstnämnda.

            Sedan handlar det för mig inte om att märka ord, uttryck eller meningar i kommentarer – Dessutom utbrutna ur sitt sammanhang utan om att se till helheten i det som sägs i mina inlägg.

            Gör man det är mina förslag i regel både raka, klarsynta och lätta för läsaren att förstå.

        • Lars Flemström

          För några år sedan, när vinsterna i välfärden och just då särskilt skolan var på tapeten, hade de svenska socialdemokraterna bjudit in ledande socialdemokrater i Norge, Finland och Danmark i syfte att de skulle berätta hur man såg på denna sak i deras respektive länder. De största skillnaderna var mellan Danmark och Norge, där man trodde sig ha kommit på ett idiotsäkert system för att hindra vinsttuttag.

          Det norska systemet verkade fungera så osannolikt bra, så att det efter Sverige-mötet uppstod en intern debatt i Norge, om det verkligen var sant att inga vinstuttag förekom i Norge. En utredning tillsattes. Svaret blev sannolikt en chock för de norska sossarna. I Finland fanns i stort sett inget vinstproblem, eftersom det nästan inte finns några friskolor där.

          De i praktiken minsta vinstuttagen verkade göras i Danmark, p.g.a. den hårda konkurrensen mellan de vinstdrivande skolorna. Den danska socialdemokraten, som var mäkta stolt över det danska systemet, berättade att i Danmark har man ingen skolplikt för barnen, men däremot undervisningsplikt för föräldrarna. Denna undervisningsplikt kan föräldrarna uppfylla genom att själva undervisa sina barn eller låta någon annan göra det. Och för det finns både kommunala och privata skolor. Hur ersättningssystemet var ordnat, minns jag inte, men gissar att det måste vara någon form av kommunal skolpeng.

          Danmark är ett till ytan mycket litet land, där skolorna ligger tätt. Det är svårt att tänka att det danska systemet skulle fungera i Norrlands inland, med de långa avstånden till närmaste skola, för att inte tala om avståndet till näst närmaste skola. Det intressanta är dock hur synsättet kan skilja mellan socialdemokrater i olika länder. En annan intressant skillnad är att medan S i Sverige har tappat över 1/3-del av väljarsympatierna, har väljarstödet för S i Danmark varit nästan osannolikt stabilt. Det skiljer några tiondelar mellan olika mätningar och så har det varit i mer än tio år.

          Raset för de svenska socialdemokraterna efter 2008, har resulterat i att väljarstödet under flera år ligger på ungefär samma nivå som för S i Danmark. Eftersom Danmark, sett till befolkningssammansättningen är ett mer ”borgerligt” land än Sverige är de danska sossarnas prestation att hålla ställningarna så exakt mätning efter mätning oerhört imponerande. Medan svenska S förvånar: Från att ha varit Europas största socialdemokratiska parti till en plats bland medelmåttorna. Somliga tror att gammalt vänstertugg och en rigorös och fyrkantig inställning till det mesta ska återge fornstora dagar. Det tror inte jag.

          Det är för övrigt samma sak inom den danska borgerligheten. Även där finns mindre av förlamande ideologiskt motiverade låsningar. Detta gäller i synnerhet arbetsmarknadspolitiken, där man har lagt fokus på att göra det lättare för arbetslösa att få nya jobb – med följd att danskar vågar byta jobb och prova något nytt i mycket större utsträckning än svenskar. I jämförelse framstår Sverige som en trögrörlig koloss på lerfötter, där alla bevakar sina revir.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den stora frågan Lars är vad du vill säga med detta inlägg?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ursäkta om jag frågar i vilket inlägg Lars – med så många kommentarer jag har varje gång jag öppnar datorn – Väl över 50 i genomsnitt är det inte lätt att hålla ordning på vilken kommentar som hör till vilken av dian kommentarer då de inte kommer i ämnesordning utan i ordning efter vid vilket klockslag de är skrivna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visionärt tänkande och handling väl förankrad hos folket fungerar i alla länder Krister.

  11. Alexander

    ”Det är snarare ett bevis på att jag har rätt”

    Naturligtvis. Allt är bevis på att du har rätt. Jag har haft fel flera gånger när det handlar om politiska diskussioner. Inte vid något tillfälle har jag hört dig erkänna samma sak. Du framställer dig som ofelbar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får se saken som du vill Alexander – jag står upp för det jag tror på och för det som jag anser rätt. Sedan är det upp till väljarna att avgöra hur de ser på saken om vem som har rätt och det är den vägen jag använder mig av då det är den enda vägen i ett demokratiskt samhälle.

  12. Alexander

    Anders

    Mina erfarenheter och sunt förnuft borde väl vara bevis på att jag har rätt? Så resonerar du om dig själv…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      bevisbördan ligger på dig Alexander då det är du som påstår att jag har fel i att visionärt tänkande ökar framtidstron.

  13. Alexander

    Du blir bara larvigare och larvigare i dina kommentarer. Är sidan kapad eller menar du allvar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att mina förslag inte faller dig på läppen förstår jag men det finns många som anser att de är bra och det är detta som bär mig och gör att jag orkar fortsätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.