Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Här är svaret på de frågor du ställde till mig Veronica Kerr (KD).

I ett blogginlägg daterat 6 juli ställde Veronica 2 frågor till mig om Arbetsförmedlingen baserat på det inlägg jag skrivit i ämnet dagen före.

De frågor hon ställer är vilken tid jag vill gå tillbaka till i påståendet om att jag vill göra Arbetsförmedlingen lika stark som under sin storhetstid? Den andra frågan är i princip likalydande och det Veronica vill veta vilken tid jag anser var Arbetsförmedlingens storhetstid?

Då jag utlovade ett svar så kommer det här – Håll tillgodo Veronica Kerr.

Min syn är att Arbetsförmedlingen fungerade mycket bra fram till 1980-talets slut och att den fungerade som allra bäst när Arbetsförmedlingen hade mer eller mindre ensamrätt på att förmedla jobb och koppla ihop arbetstagare och företag som sökte personal – Den tid som sammanföll med att ett företag var tvungna att anmäla alla vakanser till Arbetsförmedlingen.

Första ingreppet för att försämra Arbetsförmedlingens funktion gjorde regeringen Bildt och allt sedan den tiden har AF blivit mer och mer tandlös vilket är anledningen till att jag vill reformera hela Arbetsförmedlingen så att den återfår sin rätta funktion.

Tankarna och idéerna till att göra så redovisade jag i inlägget och grundtanken är att vi ska ha en statligt ägd sammanhållen verksamhet som sköter både förmedling av arbetskraft och kompetenshöjande åtgärder och utbildning.

För mig är det självklart så att utbildning av arbetslösa så att de får en kompetens som matchar företagens behov är en statlig angelägenhet att ordna. Lika mycket som det alltid måste vara statens angelägenhet att säkerställa att svenska företag alltid har kompetent arbetskraft att anställa.

Den typen av verksamhet kan man aldrig överlåta åt de fria marknadskrafterna då dessa aldrig ens skulle tänka tanken att utbilda människor med lön under utbildningstiden och utan att ta betalt för utbildningen.

I nästa steg vill jag dessutom genomföra något jag skrivit om i flera tidigare inlägg – Införa en lagstiftning likt den som finns i Storbritannien och som innebär att alla företag med 10 eller fler anställda i samband med att de rekryterar ny personal alltid måste anställa den sökande som har det högsta meritvärdet.

Ska vi kunna säkerställa att så sker så behövs en myndighetsfunktion som kan hjälpa till att bedöma meritvärdet vid tvister och en myndighetsfunktion som företagen kan rådfråga om de är osäkra.

Ska arbetsmarknaden framledes fungera fri från ”svågerpolitik” så är det rätt och riktigt att det är meritvärdet och inte eventuella kontakter, könstillhörighet, etnicitet, sexuell läggning eller religiös åskådning mm. som styr vem ett företag ska anställa – Att det är meritvärdet och inget annat som bör styra tror jag är en uppfattning som de allra flesta delar.

Ska det kunna bli verklighet annat än på pappret så behövs en stark statligt ägd Arbetsförmedling helt fri från privata inslag.

Hoppas att du är nöjd med svaret Veronica.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

  1. Erik

    En av mina barn har fått ett sommarjobb på ett av de största svenska börsnoterade bolagen. Mitt barn har snart gått klart sin femåriga ingenjörsutbildning och rimligen kommer det att bli tal om anställning efter att studierna är klara. Eftersom detta bolaget har fler än tio anställda skulle inte en anställning kunna komma till stånd med mer än att arbetsförmedlingen får kolla att mitt barns meriter är det högsta. Att ingen svågerpolitik bedrivits, att inga brott bedrivits mot könskvotering etc. Är det så du tänker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis så Erik – Så länge företaget inte är familjeägt och den som ska anställas tillhör familjekretsen som utgörs av föräldrar, direkta syskon , barn och barnbarn.

      • Petter

        Nu flummar du igen, meriter på ett papper säger inte så mycket . Har anställt överkvalificerade personer som inte presterat nåt !! Och underutbildade som har ett stort intresse för arbetsuppgiften som presterat över sin utbildnings nivå . Detta inlägg bevisar min tes om att du tror en massa utan att veta, meritvärde som nån tjänsteman på AF ska bedöma. Vilket djävla bottennapp !!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får gärna tycka att det är ett bottennapp Petter – I Storbritannien fungerar detta mycket bra och skapar rättvisa – Meritvärde är inte bara betyg utan betyg, studier och arbetslivserfarenhet sammanräknad.

          • Jonny Disenfeldt

            Menar du att den engelska motsvarigheten till AF tillsätter alla arbeten åt företag ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad jag menar kan du läsa om i inlägget jag publicerar inom kort.

          • Petter

            I England söker man lågkvalificerade arbeten på plats hos företagen och akademikerjobb via privata rekryteringsfirmor (t ex http://www.reed.co.uk eller http://www.cityjobs.co.uk). Så funkar det oftast där. Känner inte igen det du beskriver . Kanske nåt nytt påfund sen 2013 när jag lämnade landet då ???

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ordningen med högsta sammanlagda meritvärde som tvingande anställningsgrund har funnits allt sedan 1990-talets början i UK Petter. Privata rekryteringsfirmors primära uppgift är att säkerställa att detta följs då företag som använder rekryteringsfirmor i samband med rekrytering kan överföra eventuella böter på rekryteringsfirmorna.

    • Bertil

      Så bara för att ditt barn har en begåvning och klarat en utbildning på 5 år så är hon befriad från koll.
      Hon ska kollas precis som övriga anser jag. Idag är det för mycket koll och hårda tag mot svaga grupper medan välmående som har allt ska ta allt undslippa all koll och de får göra som de vill. Det är vad jag kallar moderat frihet som sker på den svages bekostnad.

  2. Krister

    Om vi tittar på SR och SVT som ju regeringen har tillsatt översyn över så är det vanligt med att etablerade journalister och mediamänniskor får in sina barn i företagen. Klar nepotism som jag ser det.
    Kan nämna en handfull +/- 20 åringar som JUST NU har olika anställningar inom främst SR med närstående föräldrar/odyl inom eller fd anställda i företaget. Kanske skulle ditt förslag få bort denna avvart? Detta förekommer också i de stora mediahusen men då i privata företag. SR och SR är ju statligt styrda och borde akta sig för nepotism.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt förslag om sammanräknat meritvärde som anställningsgrund löser alla problem du tar upp Krister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.