Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbete åt alla och stärkt välfärd viktigare än sänkta skatter och vinstoptimering.

Den som bemödar sig med att göra en ordentlig analys av skiljelinjerna i svensk politik kommer att finna att skiljelinjen ligger i frågan om sänkta skatter för de rika och ökade vinster för företagen vs. stärkt välfärd för alla, minskad arbetslöshet och effektiv samhällsintegration.

Enda undantaget från den skiljelinjen är SD som förutom att man efter påtryckning från Svenskt Näringsliv vill se sänkta skatter och ökade företagsvinster för de rika fortsätter att lägga skulden för allt som enligt dem går snett på invandrarna.

I gårdagens inlägg beskyllde jag Alliansen för fulspel angående arbetslösheten med ett SD sponsrade av Svenskt Näringsliv som ivriga påhejare – Den beskyllningen står jag fast vid.

Sakta men säkert börjar börjar vi skönja en klarare och tydligare ideologisk debatt – En debatt som handlar om just frågan om vilket sorts samhälle vi ska bygga och för vem det samhället ska byggas.

Alliansens svar är att samhället ska byggas för de redan rika och därtill för företagens och kapitalets ägare – Detta i form av sänkta skatter och sänkta trösklar och löner så att företagen kan göra större vinster.

Ovanpå detta predikar Alliansen den fria marknadsekonomins lov och vill att välfärden ska privatiseras för att bereda än större möjlighet för storkapitalet att profitera på övriga samhällsmedborgares bekostnad.

SD predikar förutom att man delar Alliansens syn på ovanstående för bygget av ett samhälle som ska byggas enbart för svenskfödda etniska svenskar – Detta genom att stoppa invandringen och precis som Jomshof uttryckte det kasta ut de som redan invandrat då de enligt honom inte är välkomna i Sverige.

För oss Socialdemokrater så är inget av ovanstående något vi vill se och uppleva i den typ av samhällsbygge vi förespråkar.

För oss Socialdemokrater är det till att börja med en självklarhet att samhällsbygget ska omfatta alla oavsett vart man råkar vara född – Detta därför att vår grundsyn är att alla människor har lika värde.

Därutöver prioriterar vi välfärd för alla på lika villkor och ett jämlikare samhälle byggt på devisen att vinsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist framför privatisering, ökade företagsvinster och sänkta skatter för ett fåtal.

För oss Socialdemokrater är rätten till ett arbete och rätten till egen försörjning mycket viktigare än sänkta skatter för de som redan har mer än tillräckligt.

Det är därför det samhällsbygge vi propagerar för aldrig kommer att göra avkall på att samhällsbygget ska byggas enligt devisen Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.

Med det sagt vill jag ta tillfället i akt och tacka Stefan Löfven för att han i ord och handling gör skiljelinjen i svensk politik tydligare och tydligare.

Att svenska folket på allvar inser att valet står mellan ökad välfärd och egen försörjning för alla eller sänkta skatter och ökade vinster för ett fåtal är viktig information inför det kommande valet då det är hur man som individ värdesätter dessa saker som kommer at avgöra på vem man röstar på.

Att en majoritet av väljarna insett att nationalism, främlingsfientlighet och högerpopulism inte bygger ett starkt samhälle tar jag för givet.

För egen del ger jag följande löfte – Jag kommer att ägna alla min tid och allt mitt politiska engagemang åt att klargöra varför välfärd för alla är bättre än sänkt skatt för vissa väl utvalda. Därtill till att ständigt och jämt förklara varför det är lögnaktigt att skylla allt som gått snett på invandrare och invandring.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

44 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lyssna på din partisekreterare och hans uttalande så blir det klart och tydligt hur SD:s agenda ser ut.

      • Leif Andersson

        Invandring från EU/EES kan inte stoppas. Det är ett befängt påstående och hävda att något riksdagsparti kan stoppa eller vill stoppa denna. Alla från dennna grup måste försörja sig själva och blir därmed en lönsam affär för landet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I EU har vi fri rörlighet och alla har rätt att vistas som turist i ett annat EU-land än hemlandet i 3 månader. Först därefter gäller försörjningskrav.

  1. Jonny Disenfeldt

    Men S+Mp politiken har ju som resultat gett av vi nu står inför en explosion i arbetslöshet (har redan börjat öka trots brinnande het högkonjunktur), allt värre långtidsarbetslöshet, en välfärdssektor som går på knäna pga mycket stora extrakostnader (rekordstor migration senaste åren, Sverige är på 2:a plats nu vad gäller befolkningstillväxt).

    Vidare ser vi en explosion i antalet områden i Sverige där kriminaliteten tar över och antalet våldtäkter ökar kraftigt.

    Detta är S+Mp regeringens fel Anders Forss, en regering som pga sin maktkåthet och inkompetens inlett det stora raset av det svenska välfärdssystemet, något vi medborgare ser tecken på dagligen.

    Och vad vill då Anders Forss – Jo han vill att vi ska växa i ännu snabbare takt och ta in ca 500 000 om året tills vi blivit ca 30 miljoner invånare om ca 30 år … för att vi ”ska behålla vår procentuella andel av världsbefolkningen” samt för att rasförädla de svenske …

    • Bertil

      Du kommer som vanligt med egna fantasier Disenfeldt. Det luktar dynga som vanligt av allt du skriver.
      Läste senast i går hur allt färre i kommunerna är arbetslösa.

      Med Alliansen sänkte man de försäkringar folk inbetalt till och gav det till det rikare klientelet. Effekten blev ökad arbetslöshet.

      Det är fakta att effekten blev så den kan du bara ljuga om om du försöker säga nåt annat.

      Dessutom finns det inget bevis på att sänkta skatter och mer pengar till rika ger fler jobb kombinerat med högre välstånd sammantaget är effekten precis tvärtom.

      Det är jämnare fördelning av de samlade resurserna som ger bättre och jämlikare Samhällen med mindre klassklyftor.

      Din debattavängartaktik och dina ständiga lögner är bara pinsamma.
      Sen din blogg bör uppmärksammas mer så den kommer fram i mediedebattör o.s.v.
      Du är ett praktexempel på hur pajasar som av bitterhet och ständiga personangrepp bör få mer uppmärksamhet i debatter.

  2. Lars Flemström

    Det är väldigt fult gjort av dig, Anders Forss, att i samma menig klumpa ihop nationalism, främlingsfientlighet och högerpopulism. Det är helt skilda saker, som i vissa konstellationer kan gå hand i hand och i andra konstellationer kan gå helt skilda vägar. Jag skrev en gång på den blogg att det finns en god nationalism och en ond nationalism, och du svarade då att det var ”tänkvärt”.

    Du är alltså klart medveten om att du förolämpar många människor, i synnerhet de danskar och norrmän som kämpade för sina länders frihet och utsattes för tortyr under andra världskriget samt Finland, som just i år firar hundraårsjubiléum som eget land samt alla oss svenska FNL-aktivister som offrade våra bästa år för att stödja ett annat folk långt borta i dess kamp för rätten att bestämma i sitt eget . land.

    Tyvärr fanns en trotskistisk svans, som anklagade det vietnamesiska kommunistpartiet för att vara nationalister – vilket detta parti faktiskt har varit sedan grundandet 1930. Detta eftersom alla andra ideologier hade visat sig odugliga som ledfyrar i kampen för nationellt självbestämmande.Jag ångrar inte alls att jag stödde en kommunistledd befrielserörelse, eftersom jag kände till bakgrundshistorien och att det var en mycket djup ideologisk klyfta mellan det vietnamesiska kommunistpartier och röda khmererna i Kambodja. Skräckväldet där slutade ju med att Vietnam, tvärtemot sina principer om alla länders rätt till självbestämmande, tvingades invadera Kambodja och avsätta tyrannerna.

    Mig veterligt finns idag inget riksdagsparti som i sina programskrifter eller genom uttalande från ledande företrädare ha sagt att Sverige ska byggas ”enbart för svenskfödda etniska svenskar” och att de som redan har invandrat ska kastas ut. Du ljuger och skadar socialdemokratin när du tillskriver Jomshof att ha gjort ett sådant uttalande helt nyligen. Men lägg då märke till att jag inte vill gå i god för att han faktiskt tycker så i största hemlighet – lika lite som jag inte kan gå i god för att inte du vill göra alla framtida etniska svenskar till en av majoriteten diskriminerad och förtryckt minoritet i sitt eget land.

    Du uppfyller själv alla kriterier på högerpopulism.

    Vad Jomshof sa, var ju att en person, som sagt att alla svenskar inte är välkomna till alla delar av Sverige, själv inte är välkommen till Sverige. Han sa inte att ens denna person ska ”kastas ut” – än mindre att andra från samma folkgrupp ska kastas ut. Jag har tidigare givit dig rådet att ta hjälp av stiftelsen Expo, om du vill ha komprometterande material om SD. Så att du åtminstone kan undvika så lättgenomskådade lögner, som du har fört ut här – för det ökar ju bara väljarstödet för SD.

    Och sänker väljarstödet för S – när du gång på gång låtsas vara en ledande socialdemokrat. Men du är alldeles för högfärdig för att ta hjälp av någon. Det gör du visserligen, låter dig inspireras av de mest oseriösa vänsterextremisterna, men då låtsas du ha kommit på allting själv.

    Det finns en god nationalism, som endast kräver frihet för det egna landet och accepterar samarbete på jämlika villkor med andra länder. Och det finns en ond nationalism, som kräver rätt för det egna landet att härska över andra länder – inte sällan med grumliga rasteorier som motivering. Naturligtvis vill jag se ett tydligare avståndstagande från SD:s sida från den onda nationalismen.

    Men även från dig, Anders Forss. Att blanda ihop ont och gott, och ljuga om alla som du gör, är inget tydligt avståndstagande från det onda.

    Inte heller lyckas du klargöra skiljelinjen mellan borgerlig och socialdemokratisk ideologi och synen på lönedumpning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tycker inte att det är fult att bunta ihop dem Lars.

      I övrigt står jag för det jag anfört i inlägget.

      • Lars Flemström

        Du tycker alltså inte att det är fel att bunta ihop nazister med nazismens offer, som gjorde uppror mot den nazistiska ockupationen av deras hemländer. Verkligen en omvälvande historieskrivning,

        Beträffande ditt ljugande om SD, så kunde du ha skrivit ”Jomshof har sagt bla, bla, bla…… . vilket jag tolkar så här blä, blä, blä…” Även om det inte finns minsta överensstämmelse med vad Jomshof har sagt och din tolkning, så hade det ju i någon mening sant att du har tolkat honom så. I så fall hade ingen kunnat beskylla dig för att ljuga. Vi hade kanske fått en intressant diskussion med argument för respektive mot din tolkning.

        Men som du nu har skrivit, kan ju alla som uppfattar dig som en typisk sosse, få för sig att alla sossar ljuger och att SD talar sanning. – utan att ens behöva bevisa att så är fallet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig pratat om nazister i inlägget Lars.

          Vad gäller Jomshof så har jag tolkat det han uttryckte i genmälet mot moderaten tillsammans med annat han sagt tidigare för att dra slutsatser – Den jag dragit står jag för.

      • Krister

        S har ju drivit en form av nationalism tidigare i historien.
        Se lika valaffischer från början av 30-talet –
        en från de svenska Socialdemokraterna och
        en från det tyska nazistpartiet.
        Socialdemokraterna skulle inte vara ett klassparti,
        utan ett folkparti. När den ideologiska kampen intensifierades
        ytterligare så lade man även beslag på den nationalistiska
        föreställningen om ett folkhem.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokraterna varken är eller har varit ett nationalistiskt parti – Däremot ett parti som ser till folkflertalets bästa vid varje tillfälle,

  3. Krister

    EXTRANYTT!
    Brasiliens expresident Luiz Inácio Lula da Silva döms till nio och ett halvt års fängelse, rapporterar AFP.
    En sosse i kurran.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Brasiliens politik har inget att göra med den svenska Krister men begår man brott ska man straffas oavsett partitillhörighet då alla ska vara lika inför lagen.

  4. Alexander

    ”Lyssna på din partisekreterare”

    Jomshof har ingenstans eller någon gång sagt att invandringen ska stoppas. Din vinkling av vad han sade till moderaten är oväsentlig, eller är det fritt fram att tolka hur man vill? Jag tycker att du blir ohederligare och ohederligare. Frågan är varför? Är du trots allt rädd för SD så du känner att du måste ljuga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tycker att mitt sätt att bedriva politik på är ohederligt så borde du nog ta dig en funderare på vad sättet som SD driver sin politik på ska kallas – Detta då SD ständigt använder sig av”fake news” och alternativa fakta i debatten och av misstag och brott som invandrade gör för att elda på främlingsfientligheten.

      Precis som du framför så kan man tolka det Jomshof sa på olika sätt – För mig gäller att jag tolkar det han sa tillsammans med annat han sagt tidigare för att komma till den slutsats jag kommit till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du lyssnar till vad SD och dess företrädare säger så vill man förutom att stoppa invandringen även kasta ut många av de som redan kommit till vårt land – Sådana med tillstånd att vara i vårt land.

      Allt som drivs och är den dolda agendan med SD:s politik står inte i deras partiprogram och det är det som gör SD farligt som politiskt parti.

      • Erik

        Anders, om du hade vinnlagt dig till att lyssna på den presskonferens SD hade med anledning av regeringskaoset i december månad år 2015 hade du hört att Mathias Karlsson säga att SD inte tänker stödja en regering som inte minskar invandringen från dagens nivåer. Ett ganska beskedligt krav vid den tiden och som i efterhand visade sig att de flesta partierna anammade. Nu är ju gränserna till Sverige i det närmsta stängda.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Resten av partierna reagerade på en ohållbar situation vilket är naturligt om man är ansvarstagande. Det finns en väsensskild skillnad mellan övriga partier och SD vad gäller invandringen och den skillnaden stavas ideologi.

      • Andreas

        Men snälla nån. Har du förstått hur politik fungerar? Inom ALLA partier finns olika agendor som av olika anledningar inte står i partiprogrammet. Nu får du det till att framstå som att SD är unika. Men titta på ditt eget parti. Sossarna har i decennier haft falangstrider som lett till 180 graders svängar i vissa frågor.Frågor som vissa inom partiet drivit som egna agendor. Frågor som diskuterats internt men man inte velat stå för utåt eftersom ”folket inte är redo” osv.
        Samma sak har du även inom andra partier, men kanske syns tydligast just nu inom Moderaterna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det handlade inte om vad jag förstått utan om vad Alexander förstått som hävdade att det inte står i partiprogrammet.

  5. Alexander

    Anders

    Jag förstår. Det är vad du säger om SD som vi ska förhålla oss till, inte vad som faktiskt står i partiprogrammet. En enkel fråga, kan vi göra likadant när det handlar om Socialdemokraterna? Ja eller nej?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs den kommentar Andreas skrivit så kanske poletten om vad jag menar ramlar ner.

  6. Alexander

    Anders

    Jag kan räkna upp många citat från företrädare för ditt parti som ger en minst sagt otäck bild…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan du säkert göra – I vart fall citat som går emot det samhällsbygge du och SD vill se bli verklighet.

  7. Lars Flemström

    Som jag skrev i min förra kommentar, så har du frihet att dra vilka slutsatser du vill, utan att beskyllas för att ljuga, om du bara skriver att det är dina egna slutsatser. Men detta naturligtvis med risk att inte bli trodd – inte minst mot den bakgrunden att du tidigare har fantiserat hej vilt om både alliansen och de styrande sossarna i Umeå. Varför lyder du inte mitt råd att ta hjälp av stiftelsen Expo, som under drygt 20 år har samlat komprometterande material om SD.

    Kan det verkligen vara så illa så att inte ens Expo kan styrka dina slutsatser? För det gör dom mer än gärna, om de bara kan… utan att tappa egen trovärdighet. Eller har du så svårt med ”jaget och laget”, så att du ständigt ska vara sololiraren, som ger order hit och dit, men vägrar underordna dig själv som en i kollektivet?

    Till att börja med, tycker jag att vi ska vårda språkbruket. Vill SD (eller något annat riksdagsparti) verkligen ”kasta ut” någon? Det är ett språkbruk som stämmer in på den halvfascistiska finska lapporörelsen, som härjade under 1930-talet och kidnappade finska kommunister och dumpade dem på andra sidan gränsen till Sovjetunionen.

    I det nutida Sverige använder vi två begrepp: De, som har fått avslag på sina asylansökningar ska avvisas. Detta gäller även dem, vars tillstånd har gått ut, och inte har fått förlängt. Det kan man få, om man har fortsatt skyddsbehov. Sådana, som i.o.fs. har ett fortfarande giltigt tillstånd, kan av domstol dömas till utvisning, om de har begått ett allvarligt brott. Det finns kritik mot domstolarna – inte bara från SD – för att inte tillämpa den möjligheten så ofta som lagen medger.

    Du anklagar alltså SD för att vilja ”införa” någonting, som S och Mp redan har infört efter förhandlingar med alliansen – och som åtminstone S vill ska fortsätta att gälla. Mp kommer nog att foga sig för att få sitta kvar i regeringen om inte alliansen vinner valet nästa år. I denna liksom i så många andra frågor talar du inte för socialdemokratin. Det är bara vad du försöker ge sken av.

    Det är dessutom ingen socialdemokratisk partilinje att ”ta debatten med SD”. Men det gör du ständigt och jämt genom att provocera både SD och andra till debatt och publicera alla kommentarer och försöka påskina att alla, som invänder mot DIG, företräder SD.

    Enligt Novus stödjer 29 % av väljarna regeringens migrationspolitik – som du låtsas att SD, och bara SD, står bakom – medan 49 % vill skärpa migrationspolitiken ännu mer. Det är två och en halv gånger så många som nuvarande väljarstöd för SD. Och av de 15 %, som vill ha en mer generös invandringspolitik, vill de flesta förmodligen bara att det ska finnas aningen fler undantag. Därmed är minst 90 % av väljarkåren motståndare till din extrema politik.

    De åsikter, som jag har fört fram som mina egna, visar sig vid förnyad genomläsning ligga helt inom ramen för nuvarande lagstiftning (Källa: Migrationsverket webbplats).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sedan länge klargjort att allt som jag skriver som saknar hänvisning är mina egna tankar, idéer och slutsatser Lars – Om någon annan dragit slutsatsen så anger jag givetvis det.

  8. Lisbeth Beselin

    Jag tror att du, AF, är en av många, goda valarbetare för SD. För alla de misstolkningar som framförs av vad de säger och är, gör att människor bara blir irriterade, och de växer och växer.
    Självklart var det bra att R. Jomshof reagerade på ett så oförskämt utspel som att säga att en svensk partiledare i Sveriges näst största parti inte var välkommen till förorten. Det är väl rekommendabelt att höra vad som verkligen sägs och inte tolka in en massa som inte har sagts.
    Dessutom undrar jag vem som tar bort en del av dina gamla blogginlägg? Är det du själv eller Vk?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar från slutet så är listan på de blogginlägg som syns utan att söka automatisk och styrs av antal inlägg och datum för när de varit publicerade så rätt svar är att det är systemet som tar hand om det. Alla inlägg jag skrivit går dock att hitta om man söker.

      Det är ett vanligt påstående från SD anhängare att påstå att den som kritiserar partiet skulle agera valarbetare åt SD – Så är givetvis inte fallet – SD befinner sig i en nedåtgående spiral Lisbeth och den kommer att fortsätta länge än.

  9. Alexander

    Anders

    Jag frågar igen, kan jag göra likadant med Socialdemokraterna som du gör med SD? Dvs jag tar ett citat från en politiker och påstår att det är den politiken som ska genomföras. Halmgubbe var ordet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får kalla mig halmgubbe om du vill Alexander – Jag röds inte att du kallar mig det.

  10. Alexander

    ”Du får kalla mig halmgubbe om du vill”

    Nu var det ju inte dig jag menade, jag syftade på det retoriska begreppet….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fråga dig själv den frågan så kanske du förstår varför jag gav det svar jag gav Alexander.

  11. Alexander

    Kan du inte berätta varför du gav det svar du gjorde? Det du skriver gör ju att jag antar att du tror att jag menar dig, eller hur? ”Du får gärna kalla mig halmgubbe”….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fundera vidare på varför Alexander – Sedan handlade inte inlägget om det utan om det jag skrivit i inlägget.

  12. Alexander

    ”Fundera vidare på varför”

    Ett vanligt svar från dig. Ska du agera likadant i debatter när/om du blir politiker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag agerar på det sätt som jag anser vara bäst i varje fråga Alexander – Vilket jag tycker at det är bestämmer jag själv från gång till annan. Att jag svarar dig på det sättet beror på att du försöker avleda debatten från ämnet i inlägget. Att den taktiken inte fungerar på mig har jag sagt åt dig åtskilliga gånger.

  13. Alexander

    ”Att den taktiken inte fungerar på mig har jag sagt åt dig åtskilliga gånger”

    Fast det är du som skapar en halmgubbe och sedan argumenterar efter den. Ett tydligt exempel är att du påstår att SD vill kasta ut alla invandrare, sedan för du diskussionen efter de premisserna. Ska du göra likadant som politiker så är du tyvärr inte ett dug bättre än t ex Edvard Riedl som du anklagat för det ena och det andra. Men, du är ju den utsände.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skapar ingenting annat än politiska förslag på min blogg och jag står upp och argumenterar för dem är naturligt och något varje politiker som brinner för att förändra samhället borde göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.