Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En enad arbetarrörelse är Svenskt Näringslivs värsta fiende.

Den sista tidens vilda strejker bland sopåkarna i Reno Norden och framför allt den efterföljande debatten sätter fokus på något mycket viktigt – Behovet av en enad arbetarrörelse som med kraft står upp mot landets arbetsgivare och mot de politiska intressen som försöker splittra arbetarrörelsen.

När politiker som den Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner börjar angripa sopåkarna och hävda att de har löner som undersköterskor bara kan drömma om bör vi ta oss en riktig tankeställare och försöka förstå vad han vill uppnå med sitt inhopp i debatten?`

För mig är det glasklart att hans inhopp har ett enda mål – Att ösa på mer bensin för att splittra arbetarrörelsen genom att ställa arbetstagare mot arbetstagare så att de är mer upptagna av att slåss inbördes än att slåss mot organisationer såsom Svenskt Näringsliv och Almega.

Att detta dessutom framförs av en person som själv har lön och förmåner som väldigt få ens vågar drömma om håller han tyst om. Ska vi överhuvudtaget göra någon jämförelse så borde det i sådana fall vara den mellan Fjellner och de strejkande sopåkarna.

Jag kan till viss del hålla med om Fjellners kritik mot Transport och att de skulle vara flata i frågan. Dock tycker jag i motsats till honom att Transport borde ställt sig upp och stöttat den principfråga som gör att sopåkarna strejkar.

Den fråga jag avser är huruvida det ska vara möjligt för landets arbetsgivare att sänka arbetstagarnas löner och försämra deras arbetsvillkor bara därför att man som företag gjort en kraftig felberäkning när man lämnade anbud i en offentlig upphandling.

För mig är svaret på den frågan självklart NEJ!

Det kan aldrig vara arbetstagarnas uppgift att betala för ett företags förluster – Ansvaret för dessa ligger i sin helhet på företaget och dess ägare.

Att en arbetsgivare räknade in sänkta löner och försämrade arbetsvillkor i sitt bud och då utan att fråga arbetstagarna huruvida de skulle komma att acceptera sådana är horribelt och ett mycket fult tilltag.

Det är därför jag står upp för sopåkarna och det är därför jag säger att Arbetarrörelsen måste stå enade bakom de principer som skyddar landets arbetare från lönedumpning och försämrade arbetsvillkor.

Att Fjellner vräker ur sig att klassklyftorna är för små i Sverige påvisar bara hans förakt för Sveriges samlande arbetare och för det jobb de gör – Hans utspel visar även förakt gentemot OECD och deras uttalande om att klyftorna är på tok för stora i Sverige som en effekt av 8 år med Allianspolitik.

Därför upprepar jag det jag sa i rubriken – Arbetarrörelsens fiende finns inte i den egna rörelsen – Snarare hos mindre nogräknade arbetsgivare som sätter den egna vinsten framför arbetstagarnas väl och ve.

Det är därför Arbetarrörelsen ska stärkas och utvecklas så att vinsterna av allas arbeta kan fördelas mer rättvist när vi bygger ett jämlikare Sverige.

Det hoppas jag att de flesta ställer sig bakom – Så även LO och Transport.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

51 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”När politiker som den Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner börjar angripa sopåkarna och hävda att de har löner som undersköterskor bara kan drömma om”

    Är det inte sant att dessa sophanterare har just löner som undersköterskor bara kan drömma om ?

    ”Att detta dessutom framförs av en person som själv har lön och förmåner som väldigt få ens vågar drömma om”

    Ja, han och andra politiker har för höga löner men DU vill ju att politiker ska tjäna uppåt ca 90 000:- i månaden, det är din dröm för dig själv…

    Löner skall sättas genom förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare och arbetstagare kan välja att låta en fackförening föra deras talan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller mitt förslag om politikerlöner så handlar det om att begränsa dem jämfört med i dag och övre gräns blir snarare mellan 75-80.000 kronor än den summa du nämner.

      Sedan är det principfrågan jag lyfter i inläget som är viktig. Vad lönen är är underordnat principen för hur löner och arbetsvillkor ska förhandlas – Att arbetsgivaren ensidigt går emot den ordningen är fel.

      • Bertil

        Detta med politikerlöner är en svår fråga.
        politiken styrs ju av kapitalet. Den med pengar ställer kraven och de hotar t.o.m vår demokrati,

        ger man politiker höga löner ja då glömmer man sitt ursprung och slåss inte för svaga.
        ger man dem låga löner ja då vill ingen bli politiker då tar man andra uppdrag istället.

        Så var ska lönen ligga för en politiker??
        Det viktiga till syvene och sist är att denne politiker representerar folket och ger stöd för de som inte kan tala för sig. sen bör de vara återbetalningsskyldiga om de medvetet slår mot svaga grupper.

        Det finns politiker som verkligen gör en insats för folket och vill folket väl.
        Jonas Sjöstedt är ett praktex på en som vill alla väl och har ödmjuk ton och talar med stor saklighet.

        Men det finns politiker som även har ond blick flinar åt den lilla människan och företräder enbart kapitalet för att man efter politikens slut kan tjäna enormt på gamla meriter.

        Reinfeldt var en sån. Vad fanns för godhet i honom. Inte mycket .
        Såg honom i en lokal tv-kanal för typ Stockholm som fanns på Youtube.
        Där visade han verkligen kort sagt vilken dygnstövel han var.

        Sen behöver man bara höra hans tal och hur han manipulativt och med ond blick slår mot svaga grupper.

        Moderater får ursäkta men så tycker jag. hans blick var ond och misstänksam mot svaga grupper.

    • Bertil

      Det är nog inte sant att sophanterare har lön högre än sjuksköterskor generellt.

      Sen är det löjligt jämföra som högern gör skatter som man säger man sänkt för sjuksköterskor vilket gjort art se fått mer i plånboken och nu att en sophanterare har högre lön än en sjuksköterska.

      Bägge varianterna är ju felaktiga.
      På en privat marknad är det tillgång efterfrågan som styr så är det även delvis inom vårt gemensamma att då jämföra löner blir helt enkelt galet.

      Är det jämlika löner vi vill ha då är det vänsterpolitik som måste till.
      Men nu är det nyliberal politik som tyvärr gäller och då är jämförelser bara korkade och ännu mer korkat om man jämför sophanterare med sjuksköterskor.

      Då bör vi även jämföra sjuksköterskor med läkare VD-ar i typ Volvo , Atlas Copco.

      Hela jämförelseresonanget är helgalet som nu göra mellan sophanterare och sjuksköterskor.
      Sophanterare ska jämföras med dynghögar med orimliga löner som ex:
      Fjellner i bägge fallen handlar det om sopor som bör bort och de som ska bort med dem ska inte utsättas för en lånespiral neråt som dessa Moderater vill
      Vilket benämns med sänkta trösklar och andra påhittade ordramsor så folk ska bli lurade.
      Minns hur Reinfeldt med ordklyschor lurade Svenska folket gällande arbetslösa och sjuka en om massarbetslöshet
      Men politiken den sänkte sjuka arbetslösa men inte arbetslösheten
      Så bort med sopor som Fjellner och Reinfeldt vi behöver ärlig politik och att jämlikhet införs liksom att klassklyftor som skapas borde straffbelägga.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil :

        Det gällde undersköterskor Bertil i den jämförelsen.

        Jag vet även att du ogillar att vanliga heltidsarbetare fått ca 2000:- mer i plånboken varje månad tack vare alliansens skattesänkningar på arbete. Trots det satsade alliansen mer än någonsin på skola, vård och omsorg OCH lyckades sänka statsskulden OCH lyckades sänka skatt för pensionärer i flera steg än vad S brukar göra…

        Dessa löner för sopåkare har vuxit fram under S-regeringars styre.
        Givetvis kan man jämföra utbildning, ansvar, etc mellan olika yrken och då får nog sopåkare anses vara ovanligt välavlönade.

        Att kalla politiker för ”sopor” tyder inte på en balanserad argumentation men det är ju som det är med dig Bertil.

        • Bertil

          Heltidsarbetare har inte alls fått 2000 mer i plånboken det tas från deras egna sociala skydd.

          Däremot har välbeställt folk fått pengar i plånboken från just arbetstagarna taget från deras sociala skydd.

          Arbetstagarna får inget de måste jobba för att få lön. Lönen lam sen via sociala arbetsgivaravgifter gå till olika poster i sociala skydd. Detta saboterade Alliansen och överförde till en post som heter allmän löneavgift som var skapad för att betala EU-avgiften den användes sv Alliansen till jobbskatteavdrag .
          Detta har i sin tur inneburit att sjuka arbetslösa betalar högre skatt på lika inkomst samma gäller pensionerna ,

          Högern för en vidrig plundringspolitik för man med osanningar lurar folket .

          Sophaternas strejk gäller Sämre villkor för lägre lön att då börja jämföra sjuksköterskor med sophanterarna i en marknad där tillgång efterfrågan styr den privata arbetsmarknaden är kort sagt helt skilda saker.
          Att sjuksköterskor fått mer i plånboken via jobbskatteavdrag är helt galet fel.

          Det skulle betyda att då skatten är borttagen att sjuksköterskor skull jobba utan lön.

          Högern ljuger så man slår knut på sig själva.

          Sen att Diselstinkaren stinker är inget nytt.

          • Jonny Disenfeldt

            Ser att som vanligt när argumenten tryter så kommer skällsorden fram, tråkigt värre.

            Vad gällde jämförelsen så var det för att vara korrekt undersköterskor och inte sjuksköterskor, de senare har betydligt bättre lön än de förra trots att arbetsuppgifter ofta inte skiljer så mycket.

        • Bertil

          ”Vad gällde jämförelsen så var det för att vara korrekt undersköterskor och inte sjuksköterskor, de senare har betydligt bättre lön än de förra trots att arbetsuppgifter ofta inte skiljer så mycket.”
          skriver Disenfeldt.

          Hur arbetsuppgifter skiljer sig är relativt. men sjuksköterskor har akademisk utbildning
          och därmed även vissa kompetenser som undersköterskor saknar.

          Att påstå att arbetsuppgifterna inte skiljer sig visar att du gissar.
          Jag kan lätt påstå att jag vet mera när jag har både undersköterska och sjuksköterska i familjen .
          Så jag vet ganska väl vad det handlar om.

          Den enda kompetens du besitter är att smutskasta och angripa med personliga påhopp i din blogg
          inte minst. Du är en bitter man Disenfeldt

          • Jonny Disenfeldt

            Du verkar förvirrad Bertil.
            Jämförelsen ovan var alltså gentemot undersköterskor och då har sophanterarna alltså en mycket högre lön. Sophanterare har innga krav på akademisk utbildning , eller hur Bertil ? Men de är ju män i ett manligt yrke så du tycker väl att oavsett utbildningskrav etc så ska de ha mycket bättre lön än kvinnor i kvinnoyrken. Även jag har släktingar/vänner inom sjukvården. Jag är inte den som dansar och är glad när riksdagspolitiker från alliansen avldider tragiskt men det finns det vissa sjuka människor som gör, känner du någon kanske Bertil ?

      • Mr Sound

        Bra Bertil. Då återstår frågan vilket straff du själv anser vara rimligt för ökade klassklyftor? För hyckleriet blir inte bättre än så här.

        Ni västerkoftor är alltid lika rolig att läsa, med någon sorts kamp vill ni visa på den orättvisa som råder samtidigt som ni skapar den själv. För så långt tänker ni inte, om vi har en arbetsmarknad där det nästan råder full sysselsättning bland inrikesfödda och arbetslösheten är helt på grund av invandringen så kan man ställa sig frågan hur detta ska lösas?

        Ska lågutbildade anställas i offentligsektor? Blir landet rikare av det? Ökar resurserna till exv Polis, sjukvård, skola?

        Om något skulle vara straffbart vore det ihåliga och destruktiva politiska idéer, men då vore många ur vänsterfalangerna bakom lås och bom.

        • Bertil

          Konsekvenser av klassklyftor slutar ofta i kaos och t.o.m. Krig.
          Det vi ser nu är hur kriminalitet ökar.
          Vem bryr sig om lagar när bordet är rensat och inte ens smulor är lämnat.

          Nyliberalismen kommer falla och den faller på sin egen dårskap.

          Att från höger jämföra sophaterarnas löner med sjuksköterskor är bara korkat.

          Alla vet vi hur misshandlad sjuksköterskornas branch är den följer inte alls tillgång efterfrågan.
          På Karolinska i Solna läggs avdelningar ner för att sjuksköterskor saknas.

          Människor för för att just sjuksköterskor inte får strejka och ingå i lön där tillgång efterfrågan följs.

          Detta i sim tur beror på de 140 miljarder som Aöliansen sänkt skatter, skatter som avlönar sjuksköterskor bl.a

          Sophaterarna i detta fall tillhör den fria arbetsmarknaden där tillgång efterfrågan styr löner. Att då som i detta fall erhålla sämre villkor i en konjunktur när arbetsgivare sägs skrika efter folk är så klart fel utveckling sophaterarna ska så klart inte utsättas för sämre villkor bara för att företag inte ska sättas i konkurs.
          Det är alltså bort med sådana här företag som är det rätta inte att sophanterans ska vika för sig för sämre villkor.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil –
        Deras löner bestäms i förhandlingar mellan arbetsgivare och dem själva alternativt fack, det är inget som företag ensidigt kan ändra på och så ska det vara. Ingen har sagt annat vad jag vet.

        Däremot var strejken olaglig och det ska de dömas till skadestånd för. Samma sak om de trotsar arbetsdomstolens beslut och om om de felaktigt sjukskriver sig

    • Bertil

      Vem tror på Jonny Disenfeldt, det är bara Nazister och högerextrema som lockas av hans texter.
      Han skriver på sin blogg om Anders Forss.

      Denne notoriske lögnare som i sitt tidigare liv ägnat sig åt att hjälpa skatteflyktingar att gömma pengar utomlands försöker nu att få en politisk position för att kunna få en betydligt bättre lön än den han har som busschaufför. Han tvingades flytta hem till Sverige efter den stora finansiella kraschen då det blev för dyrt att hålla 3 barn i privatskolor i Malaysia och kundunderlaget för hans minst sagt dubiösa verksamhet rasade ihop”

      Det är personpåhopp på hög nivå och
      Där debatteknik övergått till rena rama smutskastning där varken fakta eller belägg finns för det Jonny D skriver.

      Jonny vill aldrig hålla sig till ämnet heller utan hugger direkt med personangrepp så fort möjlighet finns.

      Hans blogg bör utsättas för rejäl granskning om hur många personangrepp och förtal som finns
      Men där berörda inte vet nåt om det hela

      Du är ute på hal is Jonny det stinker om det du häver ur dig.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Bertils svar till Jonny med följande tillägg:

        Jonny är ute på mycket tunn is då inget av det han anför är sant.

        Till att börja med har jag aldrig ägnat mig åt dubiös verksamhet utan åt helt laglig verksamhet, Sedan bodde jag kvar i Malaysia hela 4 och 1/2 år efter det att jag pensionerade mig från bankarbete och orsaken till m in flytt till Sverige har inget at göra med ekonomiska motiv utan enbart motivet att mina barn önskade bo I Sverige av olika anledningar – Bland dem närhet till sina farföräldrar vilka de håller av oerhört mycket.

        Att jag skulle söka efter högre lön är inte sant då jag inte jagar ekonomisk framgång eller har behov av densamma – Mitt politiska engagemang har en enda drivkraft – Att verka för ett bättre Sverige

        • Jonny Disenfeldt

          Jo, det var en högst dubiös verksamhet och det har vi faktiskt fått från Anders Forss själv som medgett att det varit djupt moraliskt fel det han gjorde. Att gömma pengar från beskattning är olöagligt i många länder. Forss vägrar berätt vilka kunderna var, hur stora berlopp det rörde sig om och hur mycket han själv gömt på konton utomlands.

          Skatteflykthjälpverksamheten ökade enligt bolagets egen information starkt i samband med att samme Anders Forss flyttade till Malaysia vilket givetvis är naturligt eftersom det var hans bolag där han, hans fru och en till medarbetare arbetade. 2009 i samband med finanskrisen kollapsade marknaden även för dessa tjänster och det var då spm AF avbröt detta men trots det finns än idag bolaget och gör reklam för sig.

          AF klagade över att kostnader för privatskolor var extrema, 150 000 per barn och år nämndes så då är det ju tur att svenska skolor är gratis, eller hur.

          AF har föreslagit att politikerlöner inom t.ex kommuner ska kunna vara upp till 3 gånger en genomsnittlig lön, då talar vi i runda tal om 90 000 i månaden, en alldeles för hög lön tycker jag själv.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är ingen dubiös verksamhet dp jag redan från dag 1 berättat vad jag jobbat med i mitt tidigare arbetsliv och vad jag avser använda den kunskapen till i mitt politiska värv Jonny.

        • Bertil

          Självklart förstår folk med nåt bak pannbenet att dina texter har ärliga syften Anders
          Sen kan alltid sådant debbateras förfinas eller förkastas-

  2. Lars Flemström

    Vice vd:n för Svenskt Näringsliv ligger nog närmast sanningen, när han som svar på frågan om det relativt höga löneläget, har sagt att det beror på vanliga ekonomiska ”lagar” om tillgång och efterfrågan. Att det är så enkelt. Yrket är inte attraktivt, och det är ”arbetsmiljörelaterat” säger han. Ja, tänk att gå i den stanken hela dagen, med nästan över sopkärlen. Tanken att ett oattraktivt lågstatusjobb ska vara väl betalt, känns kanske främmande för alla som vant sig vid att lön och status samt attraktiva och intressanta arbetsuppgifter ska följas åt.

    Om vi i stället ser jobbet som en uppoffring, kommer saken i ett annat läge. Och även med lönesättning enligt ”lagen om utbud och efterfrågan”, bör många högre löner ifrågasättas. Varför ska de läst avlönade läkarna (legitimerad, men i början av sin yrkeskarriär) tjäna 15.000 – 20.000 kr mer än de högst betalda arbetarna, som redan har nått toppen på sin i praktiken obefintliga karriärstege? Icke för att läkare har stora studieskulder, eftersom själva utbildningen är gratis, och studielånet bara avser uppehället under studietiden, som inte är längre än för en gymnasielärare.

    Dessutom har de flesta läkare inte längre arbetstid än vad sopåkarna i Stockholm uppges ha, detta p.g.a. generösa regler om ledighet som kompensation för arbete på obekväm arbetstid. Att denna fritid använder somliga läkare till att arbeta som stafettläkare åt andra landsting – med ett arbetsresultat som är i nivå med en sopåkares under en strejkdag. Många sjukdomar missas. Men skillnaden är att en läkare under en sådan dag kan kvittera ut dubbelt så hög lön som under en ordinarie arbetsdag.

    Läkare är ett högstatusyrke och jag kan inte tänka mig att en person, som har poäng nog för att komma in på läkarutbildningen skulle avstå dessa studier om han /hon fick nöja sig med samma timlön hela livet, som de bäst betalda arbetarna har när deras prestationsförmåga är som bäst. Det är den sällan hela livet. Och vad säger att en läkare, om han /hon valt att bli arbetare i stället, hade hamnat bland de bäst betalda arbetarna? De flesta hade nog valt att välja bort sopåkeriet, och nöjt sig med ett trevligare men sämre betalt jobb.

    Och vad säger att denna person inte hade haft studieskulder, då få ungdomar får jobb direkt efter grund- och gymnasieskola idag? Det är en förbannad myt, att en genomsnittlig akademiker idag skulle ha en kortare yrkesverksam tid än en arbetare idag.

    En sista fråga är om fastighetsägarna har fått sänkta avgifter för sophämtningen till följd av att kommunen har antagit ett för lågt anbud på sophämtningen, eller om kommunstyrelsen har stoppat vinsterna i något ”hål”. Det stinker om hela upphandlingen.

  3. Lars Flemström

    I ditt inlägg om SACO den 13 juli, där du påstår att SACO stödjer ditt bisarra förslag om meritvärde har du skrivit ”SACO ger mig därmed helt rätt i min inställning av vikten av att Sverige likt Storbritannien skapar en ordning där det är det sammanlagda meritvärdet och inget annat som styr anställningar och anställningsvillkor och lön.”

    Då gör ju Reno Norden helt rätt enligt dig, när de vill sänka renhållningsarbetarnas löner? Du försöker rida på två hästar samtidigt, som springer åt olika håll …

    Trots att SACO-medlemmarna har mest att vinna och LO-medlemmarna (samt de som hade varit LOK-medlemmar, om de haft jobb) har mest att förlora på ditt förslag, stöds ditt förslag inte ens av SACO, som ser nackdelar även för sina medlemmar.

    Vilka exklusiva meriter har renhållningsarbetarna, som enligt din mening skulle motivera deras löneläge enligt ett meritvärderingssystem? Är det deras unika ”nyckelkompetens”?

    Nej, det är precis som Svenskt Näringslivs vvd säger, att tillgången på bra och pålitlig arbetskraft styr. Det är ju inget attraktivt jobb precis. Vad slags arbetskraft har skandalföretaget Reno Norden tänkt rekrytera som strejkbrytare, när maffiamedlemmar har försökt infiltrera ett konkurrentföretag genom att söka anställningar där? De har avskedats från det företaget.

    Renhållningsarbetarna torde inte heller ha någon exklusiv förhandlingsskicklighet, vilket du tycks utgå från. Det är helt enkelt så att renhållningsarbetarna inte konkurrerar om löneutrymmet med anställda i någon skattefinansierad verksamhet, eftersom deras arbete samt administrationskostnader är till 100 % avgiftsfinansierat. (Källa: den kommunala förvaltningen, som upphandlar entreprenaderna). Avgifterna, som fastighetsägarna betalar, har alltså bestämts av bl.a de löner, som entreprenörerna hittills har betalat till renhållningsarbetarna.

    En högst berättigad fråga är hur majoriteten, som består av S. Mp och Fi har kunnat tillåta förvaltningen att upphandla till underpris, från ett företag som självt kan misstänkas för kriminell verksamhet (svindleri mot aktiespararna), om inte för att finansiera andra kommunala verksamheter med överskottet. För det är väl inte tänkt att sänka avgifterna för fastighetsägarna?

    De tre nämnda partierna är inte precis några arbetarpartier i Stockholm. Men att de bedriver en rent arbetarfientlig politik är dock en nyhet. Inrikesminister Anders Ygeman, S, som är ordförande för den så kallade Arbetarekommunen har en del att förklara….

    Det är detta som är den svenska modellen: Att en arbetsgivare (eller beställare av en entreprenad) som kan höja priset mot kund, när det är nödvändigt för att rekrytera och behålla bra personal, kan betala bra löner. Därför har svensk arbetarrörelse alltid gillat lönsamma företag och i viss mån accepterat att ”låglönejobben” har flyttat utomlands.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker inte rida på flera hästar samtidigt Lars – Granskar du alla mina förslag i olika frågor kommer du att finna att det finns en klart och lysande röd tråd – En röd tråd som går rakt av tillbaka till vår socialdemokratiska ideologi.

  4. Fredrik

    I princip kan jag hålla med om att det är företaget som bär ansvar för att dom helt enkelt lämnat ett för lågt anbud som det inte går att leva på, men frågan är väldigt mycket mer komplex än så. Kommunen som ansvarar för upphandlingen borde som många statliga upphandlingar gör förkasta det billigaste och det dyraste budet i en upphandling för att säkerställa att det efterfrågade arbetet blir ordentligt utfört. Jag driver själv privat företag och får man ett pris från en leverantör som är för lågt, kan du utgå från att kvalitén är dålig för du får aldrig pris, kvalitet och leveranssäkerhet i samma kaka, är det för billigt faller nåt annat. Nu tycker jag det är beklagligt att du som politiker stödjer en strejk som sker under rådande kollektivavtal, som riskerar att smitta av sig till andra branscher beroende på utfall. Det finns lagar och ordningar i Sverige och dom är till för att följas, kommer dom inte överens så kommer bolaget att gå i konkurs och ett nytt kommer ta över, men det kommer att vara problem kortsiktigt. Sen måste du väl ändå hålla med om att dessa arbetere är fruktansvärt överbetalda kontra det arbete dom skall utföra, men så blir det tyvärr när facket bara kräver mer i stället för studera hur verkligheten ser ut!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den princip du hävdar om att förkasta det högsta och det lägsta anbudet kan säkert lösa många problem men faktum kvarstår – Lämnar man ett anbud har man anbudskrav och skallkrav att följa och allt upphandlarna gjort är att säkerställa att så är fallet.

      Ansvaret ligger sedan på den som vinner anbudet och att vi är överens om det tycker jag är bra.

      • Fredrik

        Tycker det är tråkigt att du bara agiterar emot det som du själv tycker passar dig bäst. Det finns många aspekter att diskutera i detta specifika fall som du gärna undviker, t ex kommunens ansvar i utfallet avgiven upphandling, fackliga representanters ansvar att bibehålla parters ansvar gällande avtalsfred, men det väljer du att hoppa över helt, jag kan jämföra dig med opinionsbildare utan ansvar för samhällets utveckling, jättetråkigt att du inte kan svara på allt i inläggen utan bara ta det du kan hitta motargument mot. Svenska arbetsmarknad kommer inte att fungera om det inte inte finns två parter, dvs svensk näringsliv och de fackliga parter, men för dig duger bara att facket får bestämma allt!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En upphandlande kommun har en enda sak att göra Fredrik – Se till att företaget och anbudet ett företag lägger uppfyller alla skallkrav och övriga villkor i upphandlingsunderlaget. Därtill att kontrollera att företaget har ekonomi för att genomföra den tjänst de åtar sig att genomföra.

          I övrigt är kommunens ansvar att i alla lägen övervaka att arbetet utförs i enlighet med avtalet.

      • Fredrik

        Men du stödjer en vild strejk. Hur är det okej utifrån ett fackligt perspektiv? Utifrån den starka arbetarrörelse som du eftersträvar?

        Grundprincipen måste alltid vara att politiker ska hålla sig borta från konflikter på arbetsmarknaden. För ni politiker är varken arbetstagare eller arbetsgivare i en sådan konflikt.

        Och det mest grundläggande i en konflikt måste vara att förhandla. En sådan kan stranda, så klart, och efter förhandling kan även strejk vara ett sätt att agera, men en vild strejk har inte uttömt alla möjligheter. En vild strejk är aldrig sanktionerad. Och detta är inte det som ingår i vår strejkrätt i Sverige, detta är inte det som mina mor- och farföräldrar slog för att vi skulle få. Och då är det extremt osmakligt att du eller andra politiker uttalar stöd för någon av sidorna i denna konflikt.

        Du tror att du vinner i längden Anders genom att ta ställning på detta sätt, men det innebär ju också att nu vet alla arbetsgivare i Umeå att du inte alls följer reglerna så varför ska då dem göra det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står upp för en viktig princip Fredrik – Den att löner och arbetsvillkor ska bestämmas i en ömsesidig förhandling och inte ensidigt av arbetsgivarsidan genom att byta ut det avtal sopåkarna arbetar under idag till ett som är sämre.

          • Sven

            Innebär inte att man bestämmer saker vid förhandlingar i enighet med regler att vilda strejker borde fördömas eftersom man då INTE följer förhandlade regler?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I mina ögon är det inte någon vild strejk därför att arbetsgivarna vill byta avtal för arbetstagarna utan att fråga arbetstagarna om det är okay att göra så.

        • Lars Flemström

          Fredrik
          Som du kan se av mina kommentarer, stödjer jag DEN HÄR vilda strejken mer tydligt än Forss gör. Och jag har motiverat varför. Det är en filosofisk fråga. Men en del av den filosofiska frågan är också vad som händer, om alla har frihet att själva bestämma om det är en sådan situation, då det kan vara rätt att inte följa lagen. Lagstiftaren kan då välja att lagstadga om undantag, då huvudregeln inte behöver följas, eller överlåta åt domstolarna att avgöra om det har varit en sådan nödsituation, så att straff ej bör utdömas.

          Alla känner till nödvärnsrätten, när någon hotas av våld, men det finns också en nödrätt för situationer när ingen hotas med våld, utan det handlar om andra ”hot”. Vad gör du om grannens hus brinner och du vet att grannen har värdefull egendom, som kan bli lågornas rov. Du gör kanske inbrott, som i sig är en otillåten handling. Men detta är straffrätt och inte arbetsrätt.

          Som jag också har skrivit råder en ojämnlikhet mellan arbetstagare och arbetsgivare, eftersom en arbetsgivare har rätt att avskeda (utan uppsägningstid) en arbetstagare för grov misskötsamhet. Någon rätt i motsatt riktning, för en arbetstagare att avskeda arbetsgivaren finns inte. Inte ens när arbetsgivaren är en anställd chef. Jag vill här säga att det går inte att lagstifta om allting, utan att det blir oönskade konsekvenser, som kan bli till ett större problem än det problem som skulle lösas med lagstiftningen. Arbetsdomstolen borde därför, i likhet med brottmålsdomstolarna, ha möjlighet att fria i vissa fall – som naturligtvis ska vara extremt sällsynta.

          Frågan om en politiker kan stödja en strejk – lovlig eller ej – vill jag besvara med att politiker även är medborgare och att Forss ännu inte är politiker. Han har ju inte använt någon politiskt makt för att stödja den ena sidan, utan har bara använt den rätt som även borgerliga politiker och blivande politiker har att uttala en personlig åsikt i frågan.

          Den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (som f.ö. hyllas av Forss för hans Expressen-artikel i en helt annan fråga,) har mycket kraftigt fördömt de strejkande. Jag tar visserligen avstånd från hans fördömande, men erkänner fullt ut hans rätt att uttala sig i frågan och på det sätt som han gjort.

          Min enda invändning mot Forss uttalade stöd för de strejkande, rör hans ansats att utnyttja konflikten politiskt i diskussionerna om privata inslag i offentlig verksamhet. Att ett enda företag har behandlat sina anställda så illa, så att de har gått ut i en vild strejk, ska sannerligen inte få till följd att andra företagare riskerar att mista sina kontrakt. På den punkten måste arbetarrörelsen var mycket tydlig.

          Fackföreningsrörelsen ska inte bara skydda sina egna medlemmar. Den ska också skydda arbetsgivare, som har gått med på de fackliga kraven, mot sådana konkurrenter som Reno Norden.

  5. Lars Flemström

    AF har antingen inte förstått eller inte läst ordentligt en kommentar som jag skrev till förra inlägget i samma ämne. Den enda ”riktiga” frågan enligt AF är om sophämtning över huvud taget skall upphandlas eller ”drivas i offentlig regi utan privat inblandning”.

    Frågorna, som jag ställde, om arbetares rätt till värdighet och om det finns undantagssituationer då en olovlig strejk borde vara tillåten, är enligt AF inga ”riktiga frågor”. Jag skrev att detta är en filosofisk, men också politisk fråga. Men filosofi är kanske ett alltför svårt ämne för AF, som drar ner diskussionen på käbbelnivån genom att göra frågan om offentligt / privat till den enda ”riktiga” frågan.

    Följden blir att AF, trots att han inte tillhör den fackförening, som har avtalsrätten och fredsplikten, inte kan stödja strejken, d.v.s. säga rent ut att renhållningsarbetarna har gjort rätt som har gått ut i en vild strejk. Vilket jag däremot har gjort, eftersom det för mig hade varit lika rätt att strejka om verksamheten hade drivits i offentlig regi utan ”privat inbladning”. Men AF har ju flera gånger uttalat stöd för kommunistisk diktatur, där strejker är helt förbjudna, eftersom det heter att arbetare kan inte strejka mot sig själva, d.v.s. mot ”arbetarstaten”.

    Faktum är ju att den ”rödgröna” majoriteten i Stockholm, bestående av S, Mp, V och Fi, har använt ett skandalomsusat privat företag för att frånta renhållningsarbetarna deras värdighet och pressa ner deras löner för att kommunen ska göra vinst på deras arbete. Man har alltså en arbetarfientlig majoritet i Stockholm, bestående av tre vänsterextrema partier och en socialdemokratisk partiavdelning som befinner sig ljusår till vänster om S på riksplanet.

    Sophämtning är ett mansdominerat arbetarklassyrke. Även här i bloggdiskussionerna har debattörer (dock ej AF, som ej heller klart har tagit avstånd från påståendet) framfört åsikten att renhållningsarbetarna är ”fruktansvärt överbetalda”. Vilket inte bara är en överdrift, utan en ren lögn som bygger på klassfördomar. Varför skulle inte en anställd arbetare få tjäna så mycket?

    Jag skrev i nämna kommentar att ”ingen kan förutse alla framtida situationer, som egentligen kräver reglering genom lag. Det måste alltid finnas ett spelrum för ett agerande i strid med lagen. ” Detta med hänvisning till strafflagskommitténs betänkande inför den då nya strafflagen 1865 (alltså för 152 år sedan). Strafflagskommittén insåg alltså att ingen lagstiftning kan vara så perfekt, så att det inte kan finnas situationer då det kan vara försvarbart att bryta mot en lag, och att domstolarna inte bör utdöma straff (eller döma till mildare straff) i sådana situationer.

    Men det handlar nu inte om strafflagen, utan om arbetsrätten och i den medges inga undantag från strejkförbudet under fredsplikt. Men det handlar nu – som jag skrev – om arbetares värdighet – och att det kan vara rätt att lägga ner arbetet för att försvara sin värdighet och lön, oavsett om arbetsgivaren är ett privat företag eller en offentlig förvaltning. Ingen ifrågasätter arbetsgivares rätt att avskeda – utan uppsägningstid – en anställd som har kränkt arbetsgivarens rätt på ett ytterst allvarligt sätt. Men här råder det omvända förhållandet, och arbetarna är rättslösa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit 3 inlägg i ämnet Lars och i det första så säger jag rakt ut att jag tycker att sopåkarna gör rätt samtidigt som jag förklarar varför.

      Den stora frågan jag lyft upp är att de gör det för att försvara att rätten att sänka löner och försämra arbetsvillkor måste ske genom ömsesidig förhandling och inte ensidigt bestämmas av arbetsgivarna.

      Att den frågeställningen sedan i slutändan leder till att fråga oss själva om sophämtning ska drivas i offentlig eller privat regi är naturligt Lars.

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss ”I mina ögon är det inte någon vild strejk ”

    Arbetsdomstolen ansåg tydligen något annat än Anders Forss, liksom fack…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Helt rätt så ser AD det på ett annat sätt men det förändrar inte mitt sätt att se på saken då strejken handlade om en viktig princip – Den om huruvida ett företag kan byta löneavtal för sina anställda utan att först förhandla om saken.

      För mig är det självklara svaret på den frågan nej och att de står upp för sin rätt tycker jag är rätt och riktigt.

    • Bertil

      arbetsdomstolen är Nyliberaliserad. genom att facken idag är svaga arbetstagarna menlösa.
      Så blir arbetsdomstolen en makt som stöder arbetsgivarna.

      Så enkelt är det.-
      Sophanterarnas strejk är en strejk och sånt är aldrig olagligt.
      De har fått ett anbud som är nedslående och därmed är strejk berättigat.-

      Det borde strejkas mera men massor grupper är i beroendeställning där strejk är meningslös.
      Där är istället samhällstrots det som måste gälla.

      Alla som är satta i sysselsättning och inte har kollektivbaserade försörjningsinkomster har bara ett vapen och det är samhällstrots.

      Så illa är det tyvärr. Men folk är oerhört tålmodiga må jag säga.
      Det ska mycket till innan folk tar fram högafflar dynggrepar och liar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.