Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Aktiemarknaden är i sanning en manipulativ marknad.

Det faktum att aktiekurserna går ner trots att ett företag presenterar en kvartalsrapport som slår marknadens förväntningar på områden som vinstnivå, orderingång, lönsamhet samt ordning och reda på finanserna är förbluffande.

Att det sker borde leda till eftertanke och till en ordentlig debatt/diskussion om hur analytiker och andra finansiella intressen ska få tillåtas påverka ett företags aktiekurs i framtiden.

För mig är nedgången i AB Volvos aktiekurs helt huvudlös då AB Volvo presenterar ett resultat som vida överstiger förväntningarna.

Att analytiker tillåts pressa ner aktiekursen trots ett strålande resultat drabbar småsparare på ett negativt sätt och den sortens marknadspåverkan vill jag begränsa så gott det går.

För mig så är det som nu händer med en sjunkande aktiekurs för AB Volvo tecken på marknadsmanipulation på hög nivå därför att alla logiska skäl till varför aktiekursen ska sjunka saknas.

Huruvida kursen sjunker därför att många investerare blankat och spekulerat i sjunkande aktiekurs eller inte vet jag förvisso inte men misstanken finns.

Jag har varit en del av den finansiella världen under tillräckligt många år för att veta att det inte behövs speciellt mycket för att manipulera (eller för att tala fackspråk ”köra”) kursen i ett bolag – Allt som behövs är att några ledande aktörer är ense om att göra så.

Som jag sa så har jag inga bevis för att så är fallet denna gång men det inträffade borde definitivt utgöra underlag nog för att skapa en ordentlig debatt om hur vi ska värdera bolag.

För mig är den enda korrekta och rättvisa värderingsmetoden en värdering strikt enligt substansvärdesmetoden – Dvs. en värdering som bygger på ett substansvärde beräknat på summan av tillgångar minus skulder.

Den typ av värdering som nu sker där man spekulerar i framtida vinster och deras storlek eller i andra mer eller mindre kända framtida faktorer som vi vet mycket lite om är ingen sund värderingsmetod utan mer att se som ett lotteri likt Triss där ingen i förväg vet vilken lott som ger vinst.

Min övertygelse är att den kortsiktighet som skapas på en marknad där företagsvärderingar görs med dagens metoder verkar menligt på ett företags utvecklingspotential – Detta därför att företagsledningarna med dagens värderingsmetod aldrig kan planera på lång sikt utan bara för innevarande kvartal och den vinst man behöver göra under kvartalet för att tillfredsställa marknadens och analytikernas girighet.

IKEA och Ingvar Kamprads svar på frågan om varför han strukturerat IKEA på ett sätt som innebär att IKEA aldrig kan börsnoteras är fullt ut rätt och påvisar att det jag vill åstadkomma är rätt väg att gå.

Det Kamprad sa är att en börsnotering innebär att IKEA aldrig skulle kunna följa sin egen strategi och investera på ett sätt som framkallar initiala förluster under ett antal år om man var börsnoterade – Detta med hänvisningen till att marknaden skulle kräva avgång för varje företagsledning som fattar sådana beslut.

Som exempel den gången använde han IKEAS intåg i Ryssland som under lång tid visade röda siffror – Röda siffror Kamprad och IKEA var villiga att ta därför att man visste att de svarta siffror som kommer att komma mer än väl kompenserar för de initiala förlusterna.

Med det sagt och med det jag anfört i inlägget som helhet vill jag därför binda ihop säcken genom att säga följande – Det är hög tid att vi frångår dagens värderingsmetoder på världens aktiemarknader och återgå till värderingsmetoder som bygger på en strikt substansvärdesvärdering.

Aktiehandel och ägande av aktier ska inte ske på grundval av fluktuationer i börskurser drivna av luft – Aktiehandel och ägande av aktier ska ske därför att man tror på en långsiktigt positiv utveckling för bolaget och därför att man förväntar sig en aktieutdelning som är större än motsvarande räntebärande placering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

56 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Det är hög tid att vi frångår dagens värderingsmetoder på världens aktiemarknader och återgå till värderingsmetoder som bygger på en strikt substansvärdesvärdering.”

    Ett företags värde bestäms inte av dig, inte av politiker, inte av enkla regler, ledsen om du förlorat på VOLVO aktier men sånt är livet.

    Det man däremot bör göra är att införa en transaktionsavgift för att få bort otyget med börsrobotar som köper/säljer varje miljarddels sekund …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte förlorat ett enda öre på Volvoaktier Jonny men det är hög tid att vi går in och reglerar marknaden en aning för att skydda småsparare.

      • Michael

        Vet du vad kursen skulle vara i Volvo om substansvärdesvärdering användes? 46 kr och inte som nu 13 9 kr.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte räknat exakt på den men den skulle definitivt vara stabilare och ge företagsledningen bättre möjlighet att jobba långsiktigt.

    • Bertil

      Gällande Volvo så har den varit en dålig investering sedan åtminstone 2012 men de som köpte redan 2008 har inte sett mycket till uppgång i aktien.
      Förmodligen så har många tröttnat på aktien. Dels när massor andra företag visat uppgång och volvo bara vandrat mellan 80 och 100 kr ungefär.

      Den uppgång som skett har skett närapå sedan årskiftet och därmed har Volvo visat återhämtning
      genom de besparingsprogram man genomfört men aktien har också ”körts” uppåt
      för att nu vid rapport så klart backa fast rapporten var bra.

      jag tror dock det är en tillfällig rekyl och att volvo kommer.
      Dock är det frågan om hur stark den är är det en segdragare eller blir den en hit om besparingsprogrammet slår igenom

      Sen gällande börsen så är den till för att blåsa den lille knegaren på sina besparingar
      och att de kapitalstarka lobbar för borrtagande av skatt o.s.v
      Aktiehandel idag är kort sagt skattebefriad.
      Detta genom kapitalförsäkringar där man t.o.m kan köpa sälja aktier och kort sagt skatta obefintligt.m

      Hur kunde regering låta en aktiemarknad bli mer skattebefriad än en lönemarknad där man sänker trösklar slår ut a-kassa och behandlar arbetslinjen som nåt katten burit in.

      Det ska löna sig jobba menar högern och vill ta bort sociala försäkringar sänka låglöner och sänka skatten för högavlönade enormt.

      Det lönar sig inte jobba idag. därför slutar många jobba före pensionsåldern för att man tjänat så enormt på sin fastighet eller sina fastighete på aktier m.m och där jobbet kort sagt gett real löneförsämring
      och där vårt gemensamma utarmas för att man sänker skatter på fel ställen och beskattar svaga grupper så de går på knäna.- Den falska arbetslinje Högern kom med är genomrutten och den äkta arbetslinjen som fanns före -90 är den som behöver komma tillbaka.

      Bort med nyliberalism och in med mera Castro.

      Höj skatten enormt på finasiella instrument och gynna den äkta arbetslinjen.

      • G-A Karlsson

        Hur vore det att taxera aktieklipp och (i synnerhet) bostadsklipp lika högt som arbete?

        Inflationsskatt på de groteska prisstegrinarna på bostäder tas ut vid försäljningstillfället (är enda gången när pengarna faktiskt finns). I övrigt är jag tveksam till ”fastighetsskatt” eftersom det inte finns någon inkomst. Men vid ett försäljningstillfälle så finns pengarna. Klipp bör taxeras på samma sätt som alla andra inkomster menar jag.

        T.ex. om nån köpte en kåk för 300.000 en gång i tiden och idag kan sälja den för tre miljoner, så menar jag att det gott kan utgå 55 procents inkomstskatt på de 2,7 miljonerna i inflationsdriven prisstegring = Inkomstskatt, statlig skatt och värnskatt på bostadsklippet alltså.

        Exemplet innebär 1,5 miljoner i inflationsskatt till staten på den nollräntedrivna bostadsprisstegringen.

        Bostadssäljaren gör ändå en ordentlig nettovinst på 1,2 miljoner efter skatt.

        • Bertil

          Håller med detta om man utgår från hägerns arbetslinje. Det ska löna sig jobba då ska det vara hög skatt på
          Uppgångar där du enbart rullat tummarna.

          Ta senaste årens bostaduppgångar
          Folk har på ett år tjänat årslöner utan att ens torka golvet i den bostad de sålde.

          Det vore mera riktigt med hög skatt på sådant och istället kompensera om förlust inträffar ex säljer du för 100 000 i förlust så bör du få göra avdrag så förlusten enbart blir säg 10 000.

          Allt detta om vi ska följa arbetslinjen och jämföra hur sjuka,arbetslösa behandlas under ett löjligt och hånfullt försvar att arbetslinjen ska uppfyllas.

          Dock ska ni veta sånt här går aldrig igenom i en värld där företag och kapitalism tillsammans med en politik där nyliberalism godkänner storföretagens makt,

          Vi bör verka gör en ändring där allt måste
          Förstatligas att så därmed inte blir kommer därmed ge den rätta balansen

          Vi måste kort sagt provocera med mera Castro och mindre Trump.

          Saklighet och en slags förståelse håller inte det kommer köras över med lögner
          Utan det måste till kraftiga överdrifter för att bända skutan.

          Hör hur det låter i USA där republikaner menar att politiken är för saklig och måste bli mer av oärliga grepp.
          Helt vansinne men så har även blivit
          Fake News är en helt galen och ny trend där lögner ska fälla de ärliga och sakliga politikerna.

      • Sven

        Castor har ju verkligen åstadkommit utveckling…

        Trevligt att åka till Cuba. Att byta plats med de som ”fått ta del av utvecklingen ” – nej tack.

        • Bertil

          Ja Castro gav sjukvård bostad utbildning sen fick även de rika som förr förtryckt de fattiga leva i samma misär som de fattiga

          Det är kanske det även vi behöver i väst
          Sätta även de rika i fattigdom då är vi alla likställda och det är mera värt för många än vad all rikedom åstadkommit .

          Hur kul är det som sjuk arbetslös alltid höra om hur man ska sätta åt dessa mer media rika gynnas på alla sätt.

          Då är det lika bra vi får en Castro som sätter alla insamla båt

          Då blir det kust så kul som du beskriver
          Då lär de rika skrika som stuckna grisar
          Över att man inte får ta för sig .

          Detta medan fattiga ler glatt och är nöjda över de basmedel som gäller alla.

          Klassklyftor är det värsta som Världen skapar det leder till enormt lidande och även krig medan fåtalet rullar tummarna och tycker livet är toppen.

          Mera Castro han är väl den ende diktator som värnat de svaga,
          Det är nåt som inte nån president i USA åstadkommit och det landet ska kallas demokratiskt, de borde skämmas.

          Så fort man nämner Castro så visar sig nyliberalerna och hur liten empatisk hjärna de har.
          De vill så klart ligga kvar i klassklyftor och ojämlikhet, fortsätta plundra förtrycka utnyttja dem lilla fattiga individen,

          Man hör det från högern så fort de öppnar käften,

          • G-A Karlsson

            Bertil … har du sommarstuga själv…? Har för mig att du skrev det i nån gammal tråd på s-info, minns inte riktigt. Ber om överseende om jag har fel i detta.

            Hursomhelst, om du får det kommunistiska Castro-styre som du efterfrågar så lär du få din sommarstuga konfiskerad ganska omedelbart. ”Omfördelning”, du vet… någon annan anses behöva den bättre än du.

            Du får nog behålla din lägenhet – i alla fall som hyresgäst. (Räkna dock inte med att få behålla den som ägare. Bostadsägande kan bli historia mycket snabbt. Staten tar över rubbet.)

            Du ser inget problem med den typen av ingrepp…?
            Jag ser stora problem. Jag tycker du ska ha din sommarstuga ifred.

            (Återigen, ber om överseende om du nu inte har nån stuga. Men exemplet är ganska talande eller hur?)

            ——————————-
            Vill även förtydliga en sak:

            Mitt inlägg om statlig skatt och värnskatt på bostadsprisklipp ska INTE ses som något stöd för extremt höga skatter. Jag försöker påvisa orimligheten i dagens svenska taxering av arbete. Jag tror helt enkelt att staten taxerar arbete för att det är … lättast. Det är lättast att sno lite mer av lönen från den som arbetade och FÖLJDE alla regelverk.

            Indirekt belönar staten även fusk. Det blir ju oerhört lönsamt att fuska. Det är mest bekvämt att köra över skötsamma och laglydiga personer i stället, beskylla dem för sånt som inte är sant, och sen taxera de laglydiga lite extra (för att täcka upp förlusterna så att skurkarna ska slippa undan). Eller hur?

            Av denna anledning vill jag se SAMMA skattenivåer oavsett inkomstslag. Det blir ointressant att växla ett inkomstslag mot ett annat.

            Staten har redan signalerat klart och tydligt vad man vill ha MER av (=lån, bidrag och beroendeställning).
            Staten har också signalerat tydligt vad man vill ha MINDRE av (=arbete, sparande och självgående människor).

            Eftersom Sverige defacto straffar ut både arbete och sparande blir man naturligtvis av med båda två.
            Och eftersom lån och klipp har resulterat i så extrema prisstegringar (33 procent i Alingsås på TRE MÅNADER!!!) så får Sverige självklart både överbelåning, spekulation och bostadsbrist – samtidigt som företag och jobb rinner ur landet.

            Tyvärr är det ju så som statsmakten vill ha det. Eftersom det är så man har satt regelverken.

    • Bertil

      Förstatliga allt och ta bort pengar.
      Aktier är osunt .
      Kolla djurens värld inte bryr de sig om budgetunderskott och aktiekurser.

      De försöker överleva få sig en matbit säg man dödar snabbast möjligt.
      Överflöd siktar de aldrig efter.

      Människan är den enda varelse som kan förinta Jorden och sig själv.

      Världens ledare äg ofta psykopater liksom stora kapitalister.

      Sen så har vi Disenfeldt mitt i all denna röra som med sin blogg kränker andra människor med åsikter som han ogillar.

      Är det livets guldkant eller???

  2. Lars Flemström

    Har du läst Sparbankernas informationsfonder om aktiehandel för nybörjare? Du brukar ju propagera för att ”AB Sverige” ska drivas som ett nyöppnat IKEA-varuhus i Ryssland, förluster i början ger storkovan i slutändan… Men då ska jag lära dig något nytt: Det är inte vinstförväntningar som driver upp aktiekurserna utan förväntningar om fortsatta kursstegringar. Köp till kursen idag och sälj till kursen i morgon. En del av förklaringen är att att pensionsfonderna är stora aktieägare. Det är ju kul att få lite avkastning på pensionskapitalet medan man fortfarande lever.

    Ser för övrigt att vår gemensamma gamla bekant Ingvar Kamprad har tagit hjälp av dig och investerat långsiktigt. Det var tider, när Ingvar och jag försåg studenterna i Uppsala med möbler, som i bästa fall höll studietiden ut. Det var innan du blev en i gänget.

    En annan av våra gemensamma bekanta, Stefan ,ringde alldeles nyss och var bekymrad: ”Den där jäkeln i Umeå har nu halva regeringen på sin sida. Miljömupparna förstås, men allt fler av vara egna också. Det är snart bara Magdalena och jag, som håller emot. Det kommer att gå åt h*elvete för Sverige… Är inte Magdalena född i samma socken som din mor? Tänk vad världen är lite ändå. Ja, vi måste hålla ihop, vi som har rätt.”

    Och Robert Mugabe, som vi båda har träffat, är fortfarande diktator i Zimbabve. Tyvärr gav jag honom bara en del råd om hur han skulle vinna befrielsekriget mot kolonialmakten England. Jag borde också ha givit honom råd om hur han skulle styra landet efter segern.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För pensionsfonder så görs de stora vinsterna på långsiktiga innehav och på utdelningar på de aktier man äger. Kortsiktig spekulation ligger inte för den som investerar på lång sikt.

      Att man vid långsiktig investering tittar på ett företags långsiktiga vinstpotential och tillväxt är helt rätt – Men att spekulera på det sätt som görs idag där man i bästa fall tittar på kursutvecklingen på kvartalsbasis och sänker kursen för sunda företag med sund ekonomi och stabil orderingång hör inte hemma på finansmarknaden då sådana fluktuationer ensidigt gynnar de som är ute efter snabba klipp.

      Resten av inlägget publicerar jag som ett ironiskt inlägg i debatten.

      • Lars Flemström

        Ja, det är vi pensionärer som sänker kursen för sunda företag, eftersom vi vill göra de stora klippen medan vi fortfarande lever. Är det så konstigt? Detta är också förklaringen till att pensionsfonderna driver upp aktiekurserna. Detta må vara tvärtemot de ”ansvarsfulla” råd, fondbolagen själva ger ut, men de agerar precis som förväntas av dem av deras kunder. Att jag var ironisk, beror på att du låtsas vara kompis med alla och veta allting. Men ingenting av det du skriver behöver vara egen unik erfarenhet, utan är sådant som vem som helst kan läsa sig till, även sådant som är fel i sak. Sådant kan man också läsa sig till, exempelvis i tidskriften Etc.

        När jag skriver i bloggdebatten, så är det för att all den erfarenhet, som jag har samlat på mig om utvecklingen i ett land under ett långt liv i samma land, inifrån samma land, inte ska gå förlorad utan föras vidare till nya generationer. Det handlar om lång sikt, som du inte kan se, trots att du passerat 50. Men när jag planerar för resten av mitt eget liv, måste det av naturliga orsaker bli på ganska kort sikt.

        Det är också en del av den erfarenhet som du inte har. Och det är förklaringen till att jag så ofta, dock inte alltid, har invändningar mot det som du skriver. Du förstör framtiden för de unga, om din ”socialdemokratiska” – som sannerligen avviker från det mesta som S tidigare har stått för – blir verklighet. Jag är inte rädd för egen del, bortsett från de besparingar i äldreomsorgen som kommunerna kan tvingas till ganska snart för att finansiera följderna av migrationskaoset 2015, det som du kallar ”investeringar”. Nedmonteringen har redan börjat i fattigare kommuner än den jag bor i, exempelvis genom nedläggning av träffpunkter för äldre.

        Men när den stora smällen kommer, vilar jag och hela min generation i trygghet hos Gud. Jag kommer aldrig att behöva konkurrera om jobben på en krympande arbetsmarknad med 20 miljoner ”nya svenskar”, som du vill ta hit, det du kallar ”investering”. I vad, om inte sänkta löner och höjda vinster för ett fåtal kapitalister av den sort som har startat Reno Norden? Det är den klassiska modellen för lönenedpressning, att öka utbudet av arbetskraft och slå till mot dem, som har jobb. Vad vet du om produktiva investeringar, som ger jobb och välfärd?

        Enligt vad som står på ditt företags hemsida är du expert på att gömma stora förmögenheter så att de inte kan beskattas, men påstår att du aldrig har sysslat med något ”olagligt”. Du påstår att uppläggen har prövats i domstol, men vill inte avslöja dina f.d kunder. Vad ska man tro?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får tro precis vad du vill Lars men jag vidmakthåller att jag inte genomfört ett enda skatteupplägg som bryter mot någon lagstiftning. Hur lagen ska tolkas inhämtar man ur domslut i Högsta förvaltningsdomstolen och dess motsvarigheter i andra länder för att sedan skruva ihop upplägget på ett sätt som följer dessa prejudicerande domslut.

          O övrig så är det jag jobbar för ett jämlikare Sverige som ser till att vinsten av allas arbete fördelas mer rättvist – Om du vill kalla den sortens Sverige som vi hade under Erlanders och Palmes dagar för ett sämre Sverige och för ett stort risktagande så har jag inga problem att leva med det.

          Med det sagt så kommer jag att jobba på för att söka stöd för de förändringar jag vill genomföra och det med löftet att jag inte tillhör den typ av människa som ger upp bara för att jag får mothugg – Trägen vinner och allt man vill nog mycket samtidigt som man är beredd att lägga ner det jobb som behöva för att det ska inträffa kommer att inträffa därför att frågan inte är om utan bara när det man strävar efter blir verklighet.

  3. Alexander

    Lustigt att Anders vurmar för småspararna. Skatter har de råd med, men inte fallande börskurser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har alltid vurmat för folkflertalet och deras situation Alexander och för den vanlige löntagaren har jag aldrig aviserat några skattehöjningar – Snarare skattesänkningar givet att de med högre inkomst och landets företag betalar de skatter de rimligen borde betala.

  4. Alexander

    Många vanliga löntagare kommer att drabbas av höjda skatter på kapitalinkomster och återinförd fastighetsskatt. Dessutom vet vi hur det blev för dem som köpte hus på fel ställe, då blev det förmögenhetsskatt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett hus ska bara vara underlag för förmögenhetsskatt i lägen när den övriga samlade förmögenheten uppgår till 2 miljoner eller mer – Fram tills dess utgår ingen förmögenhetsskatt därför att jag vill skydda vanliga löntagare.

      • Lars Flemström

        ”Ett hus ska bara vara underlag för förmögenhetsskatt i lägen när den övriga samlade förmögenheten uppgår till 2 miljoner eller mer”

        Lustigt att du har sänkt ”övriga förmögenheter” från 5 till 2 miljoner, som var ditt förslag för bara någon månad sedan, innan du ens har lyckats sälja in förslaget hos regering – trots dina påståenden om att du står i nästan daglig kontakt med några ministrar, som du påstår har gått över på din sida.

        För ett par år sedan var ditt förslag att den samlade förmögenheten, inkl. fastigheten, skulle vara minst 10 miljoner. Inte heller det förslaget var helt problemfritt, men dock betydligt mer realistiskt än det som du kommer med nu. Du drivs allt längre ut på vänsterkanten, vilket får mig att tänka på en tidigare Vänsterparti-ledares kloka ord: ”Till vänster om oss finns bara avgrunden”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När det gäller förmögenheten så har jag länge svävat på den exakta storleken och det gör jag till viss del fortfarande men 2 miljoner i förmögenhetsmassa är en rimlig nivå när jag fått tid att tänka över saken tillräckligt.

      • Bertil

        Det är väl rätt lustigt hur det talas om en arbetslinje. Detta när fastigheter och aktier d.v.s tumrullande investeringer skjuter iväg och ger enorma inkomster.
        Detta samtiditgt som man talar om en inflation som är nära noll.

        Detta visar hur nyliberal nationalekonom i och snacket från nyliberaler inte alls stämmer med verkligheten.
        Arbetslinje och inflatioonsberäkning är kort sagt rena bluffen. Det bär sig snarare att inte jobba än att jobba.

        Det som nyliberaler vill är att de som kan berika sig på icke arbeten ska premieras medan de som sliter och jobbar de ska påföras högre pensionsålder så de aldrig hinner uppleva nån guldkant som pensionär.

        Den nyliberala nationalekonomin som trubbas in unga på universitet och som skapar dessa vattenkammade sprättar bör helt omprövas. Nationalekonomiska termer bör bytas ut mot mänskliga konsekvenser istället. D.v.s människan ska gå före all galen nationalekonomi.

        Kort sagt mera Castro och mindre Trump.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det ligger en del i det du säger Bertil även om jag inte håller med om att vi behöver mera Castro.

  5. Sixten

    Du uttalar dig så förtroendegivande i ekonomiska frågor att nog borde du veta att dagens börskurs alltid speglar framtida vinster vilket betyder att det råder osäkerhet om vart nuvarande högkonjuktur är på väg.
    Ett råd brukar vara att när experterna konstaterar att det är högkonjuktur då brukar den vara slut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska ha mindre av spekulation och mer av direkt samband till dagens värde när aktier värderas Sixten – Spekulationsekonomin har bara banker och finansinstitut som riktiga vinnare i slutändan.

      • Leif Andersson

        Vad du skriver har ingenting med långsiktigt aktiesparande att göra utan handlar bara om spekulation. Om du och regeringen menar allvar med att ta itu med spekulation kan ni börja med att avveckla ränteavdragen så att det inte blir lika attraktivt att spekulera med lånefinansierad hävstång på varken börsen eller bostadsmarknaden.

        Väl drivna företag utan behov av statliga subventioner, ständiga devalveringar av vår valuta, politisk lobbyism och liknande kommer långsiktigt att växa med tillhörande stigande aktiekurs. Det kan varken du eller dina partikamrater förhindra trots att ni hellre vill ösa pengar över skumraskföretag genom att betala hela lönekostnaden för arbetskraften utan några krav på vidareanställningar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du är i vart fall konsekvent Leif när det gäller räntesubventioner och annat och en utfasning kommer att komma när tiden är rätt är jag övertygad om vilket jag skrivit om ett flertal gånger Leif.

  6. Alexander

    Jag och mina vänner som sysslar med aktier har mindre problem med fallande aktiekurser än skatter. Varje månad är det tydligt hur mycket som försvinner. Bara att titta på elräkningen, bensinräkningen, lönespecen osv osv. Därför är jobbavdraget en mycket viktig del för många svenskar, och detta ville inte Anders genomföra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag vill åstadkomma är ett skattesystem där de med de höga inkomsterna betalar mer i skatt så att de med låga inkomster får betala mindre i skatt – Ett sådant system kommer jag alltid att stå upp för.

      • Bertil

        Vi får inte glömma att låga inkomster skapar de med högainkomster genom att lobba och via val rösta på högern. Hur många har inte hört talas om högerns retorik att sänka trösklar samt att bidragen måste bli lägre för att en arbetslinje ska gälla.

        Allt detta är formuleringar som när man benar ut de kufiskt manipulerade orden så får man fram följande. Man vill sänka a-kassa, sjukförsäkring så försörjningsstöden även kan sänkas sen sätta folk i tvångsjobb med oerhört låga bidrag. Det är inte ens lön det handlar om. Det i sin tur sänker löner som är avtalsenliga i dessa verksamheter. I gengäld frigörs pengar som sedan ger högre höglöner
        och när så blir kan dessa betala medlemsavgifter till Lobbyfirmor för att dessutom få enorma skattesänkningar.
        Så hela resonemanget från högern utgår ifrån att klassklyftor ska öka sen lägga en del skattepengar på massor poliser och sen skapa bostadsområden som är skyddade med murar kameror och direktkontakt till polisen.-

        Så är högerns politik.
        Det vi ska verka för är att A-kassa sjukförsäkring höjs att jobb inte tas för lönen är avtalsenlig
        och överskrider en rejält höjd a-kassa med 10%.

        CVi får aldrig ett sammanhållet land om målet är ökande klassklyftopr där man vill högavlönade och förmögna ska få allt lägre skatter.

        Vi ska helt enkelt inte följa den Nyliberala USA-trend som gäller.
        Utan vi måste sträva efter en mer Castroliknande politik där fattiga prioriteras och där vårt gemensamma stärks med välfärd för alla inom ex vård skola omsorg.

        Den nyliberala Ayn Randpolitiken leder till krig och kaos på sikt.
        Sen är evig tillväxt som den ser ut nu en omöjlig konstruktion.
        tillväxt måste ändras begrepp på.
        Amen!

    • Bertil

      Jobbskatteavdrag betalas av de som dels jobbar men framförallt från de sociala skydd som utgår när du inte jobbar. Därför är jobbskatteavdrag en helt
      Felaktig konstruktion den betalas av löntagarna själva.

      Ett skatteavdrag ska gälla alla även de som av olika anledningar inte jobbar.
      Istället borde skatt på avkastning där du inte jobbar vara mycket hög,
      Idag äg den obefintlig.

      En klok aktiespelulant köper inte och säljer aktier via en depå utan via en kapitalförsäkring därmed undviker du i princip all skatt på vinster.
      Vinster som kort sagt skett i aktier sedan 2008 .

      Där finns massor pengar som vårt gemensamma missat. I gengäld har man från hägerns sida kränkt tagit livet av sjuka och misshandlat och förvarat arbetslösa.

      Att Alliansen inte åtalas för detta visar hur en samlad makt med pengar kommer undan alla straffskalor.

  7. Alexander

    Anders

    Du kan inte bortse från skatternas oerhörda påverkan för alla löntagare. Titta på bensinräkningen, matkvittot, elräkningen,sophämtningsavgiften mm mm. Det är det systemet du vill ha, och med alla nyanlända som ska försörjas så är skattesänkningar långt borta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Moms och andra typer av skatter på det vi använder är punktskatter Alexander och i egentlig mening inte att se som skatter då vi själva väljer hur mycket vi ska köpa och därmed betala.

      Vad gäller de nyanlända så är min övertygelse att dessa precis som de som kom från Balkan kommer att visa sig vara ett tillskott och inte en kostnad för statsfinanserna sett över tid.

  8. Krister

    Jag har arbetat i bank och trots det har jag aldrig gillat detta
    med spekulation i aktier. Gillar inte att spela med mina pengar.
    Reglera mera!

  9. Lars Flemström

    Forss försöker nu påskina att jag skulle ha kallat ”den sortens Sverige som vi hade under Erlanders och Palmes dagar för ett sämre Sverige och för ett stort risktagande”. Forss ljuger. Till skillnad mot Forss var jag med på den tiden och gammal nog att minnas hur det var. Naturligtvis var det sämre i den bemärkelsen att det fortfarande fanns dåliga bostäder, utedass i städerna, barnförlamning, inga skolbespisningar, ingen hemtjänst för äldre, hemska institutioner där folk vanvårdades, o.s.v. Men det blev bättre.

    Finansministern hette Gunnar Sträng, och om honom sades att han använde både svångrem och hängslen. Han blev en given måltavla för extremvänster, som framträdde under slutet av 1960-talet. Att jag skulle ha beskyllt honom för ”ett stort risktagande” är en fet lögn. Sanningen är ju att Forss försöker slå sönder det Sverige, som byggdes upp under den tiden, och döljer detta genom att kidnappa först Palme och nu även Erlander.

    Du vidhåller att du inte har ”genomfört ett enda skatteupplägg som bryter mot någon lagstiftning”. Och fortsätter: ”Hur lagen ska tolkas inhämtar man ur domslut i Högsta förvaltningsdomstolen och dess motsvarigheter i andra länder för att sedan skruva ihop upplägget på ett sätt som följer dessa prejudicerande domslut.”

    Detta påstående visar att du inte vet mycket om rättsskipning. För det första är prejudikat inga lagar utan ”vägledning för rättstillämpningen”. Det är stor skillnad. För det andra har du lockat kunder till ditt företag Jukana genom att utnyttja skillnader i olika länders lagstiftning samt lovar att gömma tillgångar så effektivt att varken allmänheten, media eller myndigheter kan spåra dem.

    Dina upplägg har alltså inte prövats i någon domstol, särskilt inte i det land dit skatten rätteligen borde ha betalats. Du pratar som om du själv vore både domare och tilltalad. I den ena rollen har du frikänt dig själv i den andra rollen.

    Du blev visst störd av mitt påpekande att pensionsfonderna driver upp aktiekurserna genom att placera kortsiktigt. Visste du inte det? Stockholmsbörsen har haft en stark utveckling under första halvåret 2017, så det är följdriktigt att det sker en inbromsning nu. Samtidigt ökar utländska aktier som har haft en svag utveckling. Vi får se om några månader om trenderna håller i sig. I så fall kan det vara allvarligt för Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Prejudikat är inte en lag men väl något som talar om hur lagen ska tolkas Lars och det är just detta man använder sig av när man skatteplanerar – Att hålla sig inom det prejudikatet medger innebär att man gör det som är lagligt Lars.

      Nu var det inte detta inlägget handlade om då jag sedan länge slutat med den sortens rådgivning av skäl som jag klart och tydligt deklarerat i samma stund som jag gav mig in i politiken.

      Sedan vill jag påminna att även jag är gammal nog att minnas både Erlander och Palme och hur saker fungerade på den tiden. När jag pratar om en återgång till den sortens politik så talar jag om en återgång till de värderingar och den sorts samhälle den politiken man förde då strävade emot – Dvs. en strävan mot ett jämlikt samhälle byggt på devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” i ett samhällsbygge där alla människor har lika värde.

      Att jag påstår att du vill kalla den sortens Sverige för ett sämre Sverige är därför att det var precis det du gjorde Lars.

      Pensionsfonder ägnar sig inte åt kortsiktiga placeringar Lars – För pensionsfonder är det långsiktiga investeringar med långsiktigt stabil avkastning som är målet.

      • Lars Flemström

        Du har fel. Jag har aldrig skrivit att det var sämre under Erlanders och Palmes tid, sett till vilka förutsättningar som fanns, både vad gäller att behandla sjukdomar och finansiera dyra offentliga åtaganden inom välfärden. För den som var ung och frisk var det i flera avseenden bättre än idag. Och det är vad jag under flera år har förmedlat till de som är unga idag. De bör inte accepteras att behandlas som småbarn. Det är vad jag har skrivit. Antingen blåljuger du eller förväxlar mig med någon annan. Imponerande för resten att du har egna minnen av sådant som hände innan du ens var född….

        Du behöver inte undervisa mig om rättstillämpning. Prejudikat är inte bindande. Och du förstår inte skillnaden mellan svensk rättstillämpning och det som kallas ”common law”. Om man jämför Sverige och Schweiz – ett land som du gärna hänvisar till, när du påstår att du inte har medverkat till något olagligt, så torde svenska domstolar ha betydligt större frihet att döma mot prejudikat. Det har jag t.o.m själv varit med om. Inget fall är det andra helt likt.

        Du låtsas veta allting. Jag tvivlar inte alls på att du själv har gjort det som du skriver ”och det är just detta man använder sig av när man skatteplanerar”. Men det bevisar inte att det var lagligt i ditt fall. Det är nämligen domstolen och inte du, som bestämmer vad som är ”lagligt”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har definitivt egna minnen av Palmes regeringsår Lars och när Erlander avgick var jag 8 år och en av de som dagligen läste tidningar och följde nyheterna på TV sedan länge så att jag har egna minnen av det han gjorde är helt klart.

          Dessutom har jag sett många dokumentärer från hans regeringsår och har tillräckligt med kunskap för att dra slutsatser av det jag sett och läst.

          Som jag sa i den förra kommentaren så är det jag eftersträvar en återgång till samma ideal som styrde Erlanders och Palmes politiska värv och att återinföra dem i dagens politik betyder på inget sätt att vi även måste lyfta tillbaka sjukvården till samma nivå som då. Det viktiga är att den tidens ideal genomsyrar dagens sjukvård och annat när det gäller vårt samhällsbygge och inget annat.

          Förvisso är det domstolen och inte jag som bestämmer om de skattelösningar jag konstruerat är lagliga eller inte men i och med att ingen domstol fram till idag hoppat på en enda av mina forna kunder och dragit dem inför rätta torde ge en bild av att det jag genomfört följer lagar och regler.

          Jag vet flera kunder som genomgått granskningar – I 2 fall med effekten att lagstiftningen skruvades om en aning för att stänga dörren för den konstruktion som använts vad gäller framtida skatteupplägg. Varje gång det inträffade så skruvade vi om lösningen och anpassade den till det nya regelverket och sista gången ett upplägg granskades så slutade den granskningen med att lagstiftaren kom fram till att det är bättre att släppa igenom skatteupplägget än att ändra lagstiftningen för att stoppa densamma – Detta därför att ett stopp för det kryphål/vidöppna dörr jag använt för den lösning skulle få negativ inverkan på andra saker som berör större delen av befolkningen.

          Ska vi stoppa skatteplanering vilket min inställning är att vi ska måste vi ändra det verktyg = skatteavtal som möjliggör densamma.En enkel ändring av dessa skulle i ett slag göra det mesta av världens skatteplanering omöjlig att genomföra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det handlar inte om att vinna Lars utan bara om att inse att vi i grund och botten kan tycka samma även om vi framför det på olika sätt.

  10. Fredrik

    För vilka länder och deras ledare har du presenterat detta förslag? Har du av någon utländsk ledare fått respons om att detta är ett förslag de vill genomföra? G8/G20? Är dom med på detta? Är börserna i Tokyo, London, Frankfurt och New York med på resan? Är detta förslag realistiskt?

    Du vurmar för ett jämlikare Sverige, bland annat ska skatten höjas för de rika så att skatten kan sänkas för de fattiga. Men det förändrar inte totalen. Den är fortfarande densamma. Men alla de förslag du föreslår kostar pengar, som du aldrig berättar om hur du ska få utan likt en troende socialist/kommunist så tror du att säcken med pengar är oändlig.

    100kr är 100kr oavsett hur du fördelar dem. Men när kostnaden stiger, utan att intäkterna gör det så hamnar du i problem. De stora investeringarna du föreslår kräver antingen en större statsskuld eller högre skatt för alla. Något som då går emot din ambition om lägre skatt för vissa.

    Min mormor sa en gång när jag var liten, du kan inte äta kakan och samtidigt behålla den. Och här måste du göra ett val Anders, för annars kan du inte finansiera det du vill.

    Till sist, moms må vara en punktskatt men den är likväl en skatt. Att du vill hävda att människor kan undvika den genom att inte handla så mycket är extremt korkat, då allt vi människor behöver för att överleva är momsbeskattat. Vår mat som inhandlas är med moms, likaså räkningen från energibolagen för ditt vatten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns större och större förståelse inom EU och på andra ställen om att vi måste ha en bättre reglering av banker & finansinstitut och om att vi måste stoppa möjligheterna att skatteplanera på det sätt som nu förekommer.

      Mitt förslag är ett förslag och för det ämnar jag söka stöd och i det arbetet har jag aldrig tvivlat på min förmåga och på att jag kommer att lyckas – Frågan är inte om Fredrik utan snarare när så sker.

      Jag hänger mig inte åt att bryta ut varje enskild sakfråga och diskutera den enskilt vad gäller finansiering då allt tillhör en och samma plan.

      Ska man diskutera något så är det totalen och hur det kommer att se ut på sista raden i balans- och resultaträkningen och den diskussionen kommer jag att ta när det är tid för den Fredrik.

      Som jag sagt tidigare Fredrik så skulle de skatteintäkter Sverige får om skatteavtalen skrivs om så att möjligheten att skatteplanera mer eller mindre upphör räcka till både kraftigt utbyggd välfärd och sänkt skatt för de med låga inkomster och dessutom skapa en ekonomisk buffert för framtida investeringar.

      Dagarna när vi ska använda oss av nyliberalismens taktik att diskutera varje enskild sakfråga och relatera den till den privata plånboken är över Fredrik – Det vi nu ska göra är att återgå till Palmes retorik och hans sätt att diskutera totalen av allt som görs genom att diskutera vilken sorts samhälle vi ska bygga och för vem vi ska bygga det.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Som jag sagt tidigare Fredrik så skulle de skatteintäkter Sverige får om skatteavtalen skrivs om så att möjligheten att skatteplanera mer eller mindre upphör räcka till både kraftigt utbyggd välfärd och sänkt skatt för de med låga inkomster och dessutom skapa en ekonomisk buffert för framtida investeringar.”

        Vilket inte är sant. Vänsterpopulistiskt trams.

        Bara det migrantindustriella komplexet kostar staten ca 100 miljarder i år som jämförelse. Det är en merkostnad på ca 80 miljarder pga sittande regerings förlamade politik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag anför är inte vänsterpopulistiskt trams Jonny utan ren och skär fakta.

  11. Alexander

    ”vi själva väljer hur mycket vi ska köpa och därmed betala”

    Just det. Barnfamiljer väljer ju att äta alla dagar i veckan och därmed får de betala moms därefter. Likaså åker de bil till dagis och skolan, det borde de sluta med. Menar du allvar med ditt resonemang?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Barnfamiljer kan bestämma för att äta olika saker och hur de ska tillaga det man äter. Gör man som i min familj och lagar all mat från grunden så blir inköpen bra mycket billigare än om man använder sig av halvfabrikat som är mycket dyrare i inköp så att man kajn påverka sina kostnader är på inget sätt fel att säga.

      Sedan finns det inget som säger att man behöver åka bil till dagis och skola då dessa i regel ligger rätt nära bostaden. För många funkar cykel, promenad eller buss minst lika bra som bil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.