Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Regeringen bör omorganisera sitt sätt att arbeta och internrapportera.

I grunden är det bra att Stefan Löfven klivit fram och axlat ansvaret gällande IT-skandalen i Transportstyrelsen även om jag faktiskt kan hålla med vissa kritiker att så borde ha skett redan för ett par veckor sedan.

Efter att ha analyserat både presskonferensen och framträdandet i Aktuellt samt inhämtat ytterligare information i ärendet så känner jag mig på inget sätt nöjd med det som hittills presenterats då det fortfarande finns flera frågor som behöver besvaras trots att jag är Socialdemokrat och trots att jag har fullt förtroende för vår statsminister.

Till de 3 frågor jag ställt i tidigare inlägg adderar jag därför följande 3 frågor:

  1. Hur kan en organisation i detta fall Sveriges regering ha en delagationsordning och ett arbetssätt som innebär att högsta chefen inte kontinuerligt blir informerad om händelseutvecklingen i hela organisationen och om vilka frågor och utmaningar som finns på agendan på respektive avdelning/departement?
  2. Hur kan chefen för ett departement – I detta fall Infrastrukturminister Anna Johansson fortsatt ha statsministerns stöd när hon uppenbarligen inte ens vet vad som händer i de verksamheter hon är tillsatt att leda?
  3. Varför har en myndighetschef delegeration att skriva under ordrar om outsourcing av offentlig verksamhet utan att dessa ordrar attesteras av endera ansvarigt statsråd eller av statsministern?

Därtill behövs svar på de 3 frågor jag väckt i alla de 3 föregående inlägg jag skrivit i ämnet:

  1. Vem bestämde att IT-tjänster inom offentlig sektor ska upphandlas istället för att drivas i egen regi?
  2. Vem bestämde att sådana upphandlingar skulle ske internationellt istället för nationellt?
  3. Vilka politiker ingick i den församling som fattade besluten?

När det gäller de 3 sista frågorna så kom det ganska klara och raka svar på dem under presskonferensen och under intervjun i Aktuellt.

Det vi fick veta är att de politiska beslut som gav ordern till Transportstyrelsens styrelse att outsourca och upphandla IT-verksamheten togs av Alliansregeringen i början av 2014. Därutöver fick vi veta att frågan beretts av Alliansregeringen allt sedan 2010.

Således är beskedet att Alliansen är klart delaktiga vad gäller skulden till det inträffade.

Med det konstaterat bör vi alla fråga oss vilken sorts desperation och populism det är som driver politiker som klart och tydligt har del i skulden att kräva misstroendevotum för ett eller flera statsråd?

Att som medskyldig till det inträffade ensidigt försöka lägga skulden på någon annan utan att själv ta ansvar för sin del i skulden är hyckleri på hög nivå.

Min tro är att man gör så från Alliansens sida i hopp om att vinna kortsiktigt stöd i väljaropinionen – En erfarenhet som jag tror kommer att bli mycket dyrköpt framgent för Alliansen då det beteendet är ren och skär populism som väljarna kommer att genomskåda med tiden.

Därutöver är jag helt överens med Göran Greider på ett par punkter baserat på vad han anfört i debatten om det inträffade:

  1. Att nyhetsvinkeln på IT-skandalen i Transportstyrelsen borde ha varit ”Nyliberal outsourcing har åter misslyckats”
  2. Att NPM eller New Public Management som är nyliberalismen terminologi för att beskriva hur offentlig sektor ska göras mer marknadslik är ett djupgående drag inom politiken som håller på att få enorma negativa och skadliga konsekvenser.

NPM har under den nyliberala vågen fått alldeles för stort gehör bland politiker på den borgerliga sidan men även hos vissa Socialdemokrater – Något som inneburit en resa bort från den blandekonomi som historiskt garanterade balans mellan offentlig- och privatsektor. 

Att offentlig verksamhet ska göras marknadslik och anpassas på ett sådant sätt att den ska upphandlas och skötas av privata företag är precis som IT-skandalen påvisar skadlig och potentiell farlig för varje demokratiskt samhällsbygge.

Det är just därför och mot den bakgrunden jag lutar mig närt jag envetet under lång tid hävdat att vi måste återskapa blandekonomin för att säkerställa att samhällsfunktionerna fungerar som avsett efter den klara och tydliga devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”

Offentlig verksamhet ska skötas av det offentliga utan privat inblandning och utan att marknadsanpassas. Att den ordningen måste återskapas hoppas jag utredningen av Transportstyrelsen öppnar ögonen för hos en majoritet av väljarna.

Slutligen vill jag säga att jag om jag varit regeringschef aldrig skulle tillämpa det arbetssätt och den delegationsordning sittande regering använder sig av. I de organisationer jag haft förmånen att leda har jag uppnått samma mått av frihet för medarbetarna med med full kontroll.

Att ge sina medarbetare fria händer att sköta de områden de är tillsatta sköta är en självklarhet i alla dynamiska organisationer och rätt väg att gå givet att man har rapportsystem som kan hantera ett sådant arbetssätt.

Som chef i den typen av dynamisk organisation handlar chefsskapet inte om att detaljstyra men väl om att lita på sina medarbetare och ge dem utrymme för egna beslut utifrån ett förutbestämd regelverk på en spelplan med klara och tydliga avgränsningar – Detta utan att fortlöpande peta i besluten på detaljnivå annat än om det är oerhört nödvändigt att ingripa.

En sådan organisationsstruktur och ett sådant arbetssätt kräver som jag nämnde ovan att man har ett rapportsystem som fångar upp allt som händer i syfte att hålla den ytterst ansvarige chefen underrättad om allt som pågår – Den sortens system ser ut att saknas i regeringskansliet och behöver därför införas snarast möjligt.

Mitt råd till Stefan Löfven och till mina partikamrater är att de ska lära av det inträffade och så skyndsamt som möjligt inrätta system som möjliggör att högste chefen altid har full kontroll på allt som sker – Därtill att statsråden har rapportsystem i sina respektive verksamheter som innebär att de har full kontroll på allt som sker där.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

68 kommentarer

  1. Fredrik

    ”Således är beskedet att Alliansen är klart delaktiga vad gäller skulden till det inträffade.”

    Pinsamt beteende Anders. Det finns inga bevis för att själva beslutet från 2014 är den bakomliggande orsaken till denna skandal. Beslutet från 2014 är inte orsak till varför tre ministrar hemlighållit detta för svenska folket. Beslutet från 2014 är inte orsaken till varför statsministern hemlighållit detta för svenska folket. Åter igen ett patetiskt försök från din sida att ge skulden till denna skandal på Alliansen.

    När Alliansen tar beslut, under sin tid vid regeringsmakten, så är dessa beslut alltid av ondo. Det finns inget gott i de beslut, tydligen. När däremot din regering fattar beslut som sänder landet in i inte bara en utan två finanskriser så är det tydligen inte så att dessa beslut är av ondo utan då är det fortfarande Alliansens fel då dessa satt i regeringsställning när kriserna genomgicks. Så, du bemöter inte alla på samma sätt Anders. Inte på långa vägar.

    Att genomföra en upphandling, som denna inom Transportstyrelsen, är mer än bara ta ett sådant beslut. I en upphandling ska det vara strikt beskrivet vad den innehåller, vilka krav som ställs på upphandlaren m.m. Du tar inget av detta i beaktande. Du har ett fel, från ett beslut som tog av Alliansens och därmed ligger skulden på Alliansen. Men denna skandal handlar i första hand om två saker. Ett, sekretesshandlingar kan ha kommit på avvägar och personer som INTE ska ha tillgång till dessa kan ha haft detta. Inte bara i Sverige utan också utomlands. Två, ansvariga ministrar har veta om detta under lång tid UTAN att meddela svenska folket. Skandalen är tvådelad, men du gör allt i din makt Anders får att inte belysa den ena delen utan enbart lägga ditt fokus på en del och vem som tog beslutet av själva upphandlingen.

    Var upphandlingen i sig inkorrekt? Eller var det handhavandet av IT-säkerheten? Två ytterst viktiga frågor för om svaret på den första är NEJ och på den andra JA så har Alliansens INGEN skuld i detta. Då vilar ALL skuld på ansvariga för IT-säkerheten, Transportstyrelsen och Regeringen.

    Det är beklaglig av någon som söker offentligt uppdrag att inte våga erkänna när man har fel. Ytterst beklagligt. Det är mänskligt att fela, men du Anders anser att S aldrig gör fel specifikt – åtminstone inte i den grad att det kräver avgång. Jag undrar vad som skulle krävas för en avgång Anders? Mord?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är på inget sätt pinsamt att säga det jag säger i inlägget Fredrik – Däremot tycker jag att det är oerhört pinsamt och till och med klandervärt att påstå att Alliansen helt skulle sakna skuld till det inträffade.

  2. Lars Flemström

    Den viktigaste lärdomen av det inträffade är att Socialdemokraterna och Moderaterna, övriga allianspartier samt Mp och V måste komma överens om att säga absolut NEJ till koalitionsregeringar, som saknar egen majoritet i riksdagen.

    Löfvéns tanke, när han lovade ministerposter till Mp ett halvår före valet var sannolikt att de båda partierna skulle få egen majoritet i riksdagen, åtminstone med stöd av V, som han förutsatte inte skulle stödja alliansen i viktiga omröstningar i riksdagen. En felspekulation som hette duga. Han hade inte räknat med väljarna, som inte stödde hans ”spelteori”.

    Om valresultatet inte ger något av blocken (S, V, Mp eller M, C, L, Kd) egen majoritet i riksdagen, ska ett blocköverskridande samarbete på regeringsnivå vara den enda lösningen. Eftersom vi har ett kristallklart besked från alliansen, att det samarbetet ska vara mellan S och hela alliansen, har vi bara att respektera detta. Det ger ändå en del olika möjligheter för utformningen i detalj av det blocköverskridande samarbetet. Och vi vet idag inte om M fortfarande kommer att vara största alliansparti efter valet.

    Sverige behöver ingen diktator, inte en regeringschef med övermänskliga egenskaper, för sådana människor finns inte. Löfvén har försökt göra det omöjliga, när han inte fick den majoritet för S, Mp och V, som han troligen hoppats på.

    Det som Forss har skrivit här ovanför, vad han skulle ha gjort om han varit regeringschef, hade förutsatt – förutom allt annat – att Socialdemokraterna tillsammans med ett mycket starkt Vänsterparti hade haft egen majoritet i riksdagen. Inte ens Mp hade varit med på båten, på grund av en för stor slagsida åt vänster. Vänster reling ligger under vattenytan.

    Man kan inte räkna bort väljarna på det sättet, inte ens om man tror att man har en så hypnotisk utstrålning så att man kan manipulera väljarna. Vad Sverige behöver är en regeringsduglig regering och inte en karismatisk ledare som Benito Mussolini eller Fidel Castro, när de hade massorna med sig.

    Forss berör i sitt inlägg här ovanför inte med ett enda ord vilka egentliga uppgifter Transportstyrelsen har, utan beskriver Transportstyrelsens som ett typiskt svenskt ämbetsverk i en nyårsrevy: Myndigheten för slickandet av sina egna sår.

    Om man inte kan få den regering man helst vill ha, måste man nöja sig med en regering som åtminstone fungerar. Det måste både sossar och alliansare inse. Och inte fantisera om något som inte kommer att inträffa under överskådlig tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar i mitten så var både Palmes och Erlanders sätt att leda sina regeringar oerhört bra sätt där bägge alltid hade full kontroll på allt som hände tack vare goda rapportsystem.

      Sedan kommer det med all säkerhet att finnas utrymme för en regering bestående av S samt C och L lite beroende på hur valresultatet ser ut.

  3. Alexander

    Givetvis ska det ställas misstroendeförklaringar. Finns det några skäl till att det inte ska göras?

  4. Lars Martell

    Svårt fossiliserad, skulle man kunna beskriva din argumentation. Outsourciing är inte lika med lagbrott. Vilket du uppenbarligen tycks tro. Det är problemets kärna.
    I övrigt, en fullständigt inkompetent regering och drivande av densamma. Hade ett företag drivits på detta sätt hade styrelsen avsatt Vd.
    I övrigt vad vi såg igår är ett exempel på att rädda Anders Ygemn och offra Anna Johansson. Det har mindre betydelse i sammanhanget attt Johansson hanterar sitt departement när den första informationen gick till Ygeman som är högst ansvarig som inrikesminister för Säpo.
    Ygeman måste gå.
    Att vara en duglig regeringschef innebär, precis som en duglig Vd, att man måste kunna organisera sin verksamhet. Löfven är inte vuxen sin uppgift. Att sköta informationsflödet mellan olika avdelningar är inte rocket science, utom för Löfven och hans medarbetare.
    Här har vi något intressant att reflektera över. Din kritik mot allt privat är allerstädes närvarande. MEN, i privata företag fungerar nästan alltid informations och dito kommunikationsstrukturer. Det här är ett exempel på politiska broliers, uppfostrade på Bommersvik, som inte kan någonting om detta. Pinsamt och patetiskt. Rocken för Löfven är för stor. Ansvaret för det uppkomna läget, faller tungt på Stefan Löfven.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt att outsourcing är ett lagbrott utan bara att de beslut Alliansregeringen tog är orsaken till att det inträffade kunde inträffa.

      Sedan är jag inte fossiliserad utan bara realist och en som jobbar på envetet för att återskapa den ordning som fanns när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

  5. Mr Sound

    Nu verkar du snöat in dig på att det var Alliansen som la grunden till detta ”haveri” genom de tre frågor du fortsätter hänvisa till. Men som sagt det är sekundära frågor, att en generaldirektör för transportstyrelsen inte har bättre koll på vad hon får och inte får är knappast Alliansens fel. Att Ygeman kände till detta är uppenbart och han borde få sparken, likaså Hultkvist. I slutändan är det kanske så att Johansson inte alls kände till detta då ovannämnda ministrar valt att mörka.

    Självklart ska outsourcing fortsätta för det är ett sätt att hålla nere kostnader men man bör ha helt klart för sig vad som gäller, SD var som enda parti emot att svenska uppgifter skulle få hanteras av utländska företag/personer. Att Löfven säger sig ha fullt förtroende för alla dessa ministrar gör saken än värre.

    Ministerimmunitet är risken vi får om inget händer, därför är misstroendeförklaring mycket bra.

          • Lars Winter

            Det är bara välja, generaldirektör Maria Ågren ( S ) tillsatt mars 2015 av Anna Johansson ( S ), styrelseordförande Rolf Annerberg ( S ) tillsatt januari 2015 av regering Löfven, Anders Ygeman ( S ), Peter Hultqvist ( S ), Anna Johansson ( S ) eller statsminister Stefan Löfven. Alla är lika skyldiga.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De som är mest skyldiga är de Allianspolitiker som i februari fattade det beslut som gav Transportstyrelsens styrelse order att upphandla IT-tjänsterna i konkurrens – hade det beslutet inte fattats hade det som nu inträffat aldrig inträffat.

            Den generaldirektör och den styrelse som tillsattes hade givetvis att förhålla sig till de regeringsorder och beslut som var fattade eller hur Lars?

      • Mr Sound

        Och? Vad har det med saken att göra? Hon är väl knappast den ende GD som saknar kompetens.

        Att du inte bemöter det andra måste tyda på att du tycker Hultkvist, Ygeman och Johansson bör sitta kvar? Att Johansson kanske pratar sanning vet vi ej men de övriga visste om detta.

        Du säger dig värna om demokrati men klavertramp som detta verkar du inte ha problem att ministrarna sitter kvar. Vad krävs i dina ögon för att få sparken? Du är en farlig politiker, ministerimmunitet, som du indirekt förespråkar, klarar vi oss utan. Tyvärr förstår du inte bättre!

        Fäll hela pajasregeringen och utlys nyval.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag säger i sak ingenting om huruvida misstag begåtts eller inte utan det jag talar om är den delegationsordning som finns och den ser ut att ha följts utom vad gäller Anna Johansson.

          Med det sagt så säger jag i inlägget att jag ogillar delegationsordningen och att den måste göras om så att statschefen och andra statsråd alltid har full information.

  6. Sixten Jonsson

    Det behövs inga nya rutiner eller omorganisationer för hur en minister ska utföra sitt ämbete och därtillhörande uppdrag.Det handlar helt enkelt om kompetens och ansvar vilket berörda bör få prövat i Riksdagen och då Statsministern agerar fackombudsman som vanligt så måste hela regeringen bytas ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Statsministern har visat att han tar ansvar Sixten och nya rutiner är precis vad som behövs då de gamla uppenbarligen inte fungerar som de ska.

    • Bertil

      Tycker man i så fall aka byta regering ständigt. Första veckan med Alliansen
      2006 skulle sen bytts ut om man sen håller på byter regim vid varje misstag.

      Ja då blir det lönlöst rösta.
      Alltså behöver vi en diktator likt Castr han värnade verkligen de svaga och det viktigaste sjukvård och utbildning.
      Rensade ut såna som han ogillade o.s.v.

      Så gjorde även Alliansen med sjuka, arbetslösa . Sp det är tydligt vi behöver en diktator . Reinfeldt agerade ju som en sådan också.
      Men jag föredrar dock Castro framför blåmesar som Reinfeldt.
      Eller hur Sixten.

  7. Jonny Disenfeldt

    Svar på dina inledande tre frågor.
    1. Inkompetens.
    2. Inkompetens.
    3. Inkompetens.

    Dina tre följdfrågor är irrelevanta, det är inget fel med outsourcing om den sköts av kompetenta människor som följer lagar och regler, det gjordes inte i detta fallet och regeringens ansvar är stort som drev på beslutet av ekonomiska skäl och INTE gjorde något för att korrigera problemet trots att man tidigt fick veta att det gått snett.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag och med all säkerhet majoriteten av alla har en annan uppfattning än dig och finner frågorna som mycket relevanta Jonny – Därtill är det helt fel med outsourcing av offentlig verksamhet – Den ska inte läggas ut på privata intressen utan skötas internt av offentlig sektor.

      • Jonny Disenfeldt

        Sluta påstå att du talar för en ”majoritet” Anders Forss. DU talar inte ens för ditt eget parti eftersom du oftast avviker från partiets linje, du talar för dig själv,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vet at jag har en majoritet med mig Jonny och att min uppfattning ibland avviker från den sittande partiledning har betyder inte att jag saknar stöd i partiet eller att jag går emot partilinjen.

          Politik handlar om att skapa opinion och stöd för den politik man vill driva och för de frågor man brinner för och det är precis det jag gör varje dag Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Politik handlar om lagarbete, att underordna sig partiet man tillhör, tyvärr Anders Forss, du är inte en socialdemokrat, du är en gammal rostig socialistisk kanon som skjuter lösskott

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Politik handlar om att rösta som majoriteten i partiet bestämt i en specifik fråga som ligger för omröstning i en folkvald församling – I det avseendet ska man följa den linje en majoritet av partiet bestämt och det har jag aldrig förnekat eller motsatt mig Jonny.

            Det betyder dock inte att man inte får driva sina egna frågor utanför den folkvalda församlingen för att försöka skaffa stöd för dem – I vart fall inte så länge de frågor man driver följer partiets ideologi vilket alla mina hjärtefrågor gör.

            Som Palme så klarsynt sa så handlar politik om att vara otrogen vad gäller vilka metoder man använder men om att vara oerhört trogen mot idealen vilket är precis vad jag är.

            Den typ av socialdemokratisk politik jag står för är saknad och efterlängtad av många och rannsakar du dig själv så tror jag att det är precis det du insett och att det är därför du lägger stor kraft vid att försöka motarbeta det jag anför.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Jag vet at jag har en majoritet med mig”

            Det är vad du har att prestera i form av argumentation… löjligt, den ende du lurar är väl dig själv .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag lurar ingen Jonny – Allra minst mig själv.

            Att det är som jag påstår kommer du att bli varse över tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det stöd jag får från oerhört många håll för det arbete jag gör och för de förslag jag lägger – Hur stort det är vet vi efter nästa val.

      • Oberoende Observatör

        Fångad i en dröm sjöng Björn Skifs och det kan jämföras med Anders Forss dröm om en framträdande roll inom Socialdemokraterna efter nästa val.Uppvaknandet när något sådant inte inträffar blir naturligtvis en chock men kommer att återföra honom till verkligheten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min politiska gärning handlar om att förändra politiken i den riktning jag vill att den ska förändras genom att driva mina hjärtefrågor och skapa stöd för dem.

          För mig är det viktiga att det jag vill åstadkomma genomförs – Huruvida jag får en framträdande position eller inte spelar mindre roll då jag redan gjort en karriär jag är mer än nöjd med.

  8. Alexander

    ”Det stöd jag får från oerhört många håll”

    Vilka är det då? Du säger så om i princip allt du skriver. Vilka är alla som håller med dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Oerhört många är de som håller med mig Alexander och det stöd jag får är stor hjälp för mig i mitt envetna arbete att fortsätta kämpa för ett bättre och jämlikare Sverige.

  9. Lars Flemström

    Har någon annan än Paula Bieler från SD hotat regeringen med misstroendevotum? I så fall har jag missat det. Annars är det intressant att SD skickar fram Bieler, som torde tillhöra skiktet närmast under den absoluta partitoppen, för att förklara hur partiet tänkt agera. Och det, som hon sa, var villkorat (beroende på Löfvéns fortsatta agerande) och inget definitivt besked. Betyder det att SD inte vill stå ensamma, utom stöd från något annat parti (än möjligen V….) i en eventuell misstroendeomröstning mot regeringen?

    SD:s chanser att bli en part, som en eventuell alliansregering kommer att förhandla med, torde vara mikroskopiska. Men är SD-toppen verkligen beredd att spela bort den chans, som dock eventuellt finns att bli en sådan part, genom att få i otakt med allianspartierna för tillfälliga opinionsvinster? Det kan nog vara en klok strategi, sett ur SD:s egen synvinkel, att inte riskera det stora opinionsstöd som man faktiskt har i nuläget.

    Kommer det verkligen att bli en misstroendeomröstning om regeringen, när t.o.m. SD tycks vilja avvakta statsministerns kommande mått och steg innan man eventuellt begär en sådan?

  10. Micke

    Solklart att alliansen har det största ansvaret i detta fundamentala misslyckande.

    Personer som i denna blogg undviker se orsak och verkan vill naturligtvis när valet närmar sig hitta på lögner om vems fel detta är.

    Nyliberal outsourcing har åter misslyckats är den rätta rubriken men allians vänliga tidningar som DN väljer ett annat spår då det mest troligt gynnar alliansen nästa val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skriver under på det fullt ut Micke och det tror jag även väljarna kommer att göra drygt ett år från nu.

  11. Alexander

    ”solklart att Alliansen har det största ansvaret”

    Varför har vi en regering om de ALDRIG är ansvariga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt att regeringen saknar ansvar Alexander – Dock har Alliansen större ansvar än sittande regering till det inträffade baserat på de argument jag anfört i inlägget.

      • Lars Winter

        ”Dock har Alliansen större ansvar…..”. Själva förslaget om outsourcing kom i början från Riksrevisionen som hade gjort utredning 2011 med tydlig slutsats att myndigheterna måste börja använda outsourcing för att minska kostnaderna. Och hela riksdagen röstade genom förslaget utom V även S var med i tåget, men nu när man har klantat till börjar lögnerna komma fram och som alltid har Alliansen största ansvaret. Är inte dags Anders att lämna sandlådan och ta ansvaret som en vuxen person.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag är i allra högsta grad vuxen och ansvarstagande Lars vilket jag tycker att de politiker som ägnar sig åt populism inte är.

          Fokus borde ligga på hur vi ska lösa problemet och varför det uppstått och hur det kan undvikas i framtiden mer än något annat.

          Att Alliansen har stor del i skulden för saker som händer på grundval av beslut de fattade går aldrig att krypa undan och att det kommer fram i debatten är viktigt.

  12. Leif Andersson

    Snarast löjeväckande och skylla den uppkomna situationen på fenomenet outsourcing. Som det redogjordes för vid presskonferensen igår har man mitigerat de misstag som gjorys och situationen är nu under full kontroll med outsourcing. Därmed borde det ingångna kontraktet med IBM kunna fullföljas till slutdatum under 2020 utan några säkerhetsrisker. Först därefter utan några skadestånd till IBM ska beslut tas om att återbörda driften i offentlig regi. Eller menat du att skattebetalarna ska stå för skadestånd till IBM på x antal miljoner för att redan nu bryta kontraktet när det bekräftas från högre ort att situationen är under kontroll?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      NPM är ett problem Leif och hade Allianspolitikerna inte fattat det ödesdigra beslutet att outsourca hade skandalen aldrig inträffat.

      • Leif Andersson

        Ett ganska irrelevant svar för att hantera den aktuella frågan. Varför ska kontraktet med IBM brytas med tillhörande skadestånd som vi svenska skattebetalare måste stå för när Löfven, den nya GD för Transportstyrelsen, Säpochefen och ÖB bekräftat att ev. problem är mitigerade? Rent ekonomiskt och eftersom inga problem föreligger bör kontraktet fullföljas. Eller är det så att vi serverades lögner på gårdagens presskonferens?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte sagt att kontraktet ska brytas utan bara att det som upphandlas ska återföras i offentlig regi – När det ska ske har jag aldrig anfört och att det lämpligen sker när kontraktet tar slut torde vara självklart så länge sekretessbelagda uppgifter inte blir kvar hos IBM under kontraktstiden.

          • Leif Andersson

            Informationen är väl knappast i IBM:s ägo utan den finns lagrad på servrar som IBM har till uppgift att säkra driften för. Problemet handlade såvitt jag förstår främst om att den förre GD:n som rimligtvis borde få betala skadestånd på mångmiljonbelopp och dömas till fängelse istället för futtiga 70 000 kronor inte säkrade att endast säkerhetsklassad personal hade tillgång till den den information som ansågs som känslig.

            Det förefaller som sagt var egendomligt att regeringen nu verkar jobba på att bryta kontraktet med IBM så snart som möjligt vilket renderar i skadestånd som de svenska skattbetalarna får stå för och återbörda driften till staten. Detta eftersom man utåt hävdar att alla problemen har mitigerats och därmed borde kontraktet kunna löpa fram till 2020 som avtalats. Vi får se vad som händer men om regeringen bryter kontraktet är min tolkning att den information som delgavs på presskonferensen inte var sanningsenlig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Se mitt föregående svar Leif – Jag har aldrig påstått att kontraktet ska brytas men väl att allt som är outsourcat ska flyttas hem –
            Något som lämpligen sker när kontraktet löper ut

  13. Alexander

    Anders

    Det är fantastiskt att även detta till största delen beror på Alliansen. Samma sak angående terrordådet, då var det Alliansens fel eftersom att gärningsmannen kom hit när de styrde. Jag brukar inte hålla på och larva mig med Stalin osv, men nu gör jag ett undantag. Din hyllning av Socialdemokratin påminner om Nordkorea. Skrämmande!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Terrorattentatet är i sak ingens fel då inget samhälle någonstans på jordklotet kan skydda sig helt och fullt från en enskild galnings infall.

  14. Lars Flemström

    Jag finner det märkligt att en person, som vanligtvis råskäller på alla ”nationalister” och vill göra oss ursprungliga svenskar till en minoritet i vårt eget land genom att importera 20 miljoner ”nya svenskar” – som kommer att vara svenska medborgare efter fem år i landet – så här över en natt förvandlas till en ultranationalist, som grips av vild panik för att alliansregeringen (?) har outscoursat en entreprenad inom svensk offentlig sektor till ett utländskt företag – som har anlitat utlänningar som fortfarande är bosatta i sitt hemland för jobbet i Sverige.

    Varför denna enorma och plötsliga rädsla för utlänningar? Ja, den kritiken kan förvisso riktas även mot allianspartierna, som vanligtvis vill göra Sverige till ett Nato-land för att gripas av panik för att personal, som säkerligen är säkerhetskontrollerad av Nato i sitt eget land, som är Nato-medlem sedan 2004. Har Sverige, som dock utan att vara medlem är en ”partner” till Nato, helt plötsligt hemligheter, som Nato inte redan känner till?

    Det har Sverige inte haft sedan 1950-talet, när Sverige lade ner sitt eget kärnvapen-projekt i utbyte mot att Sverige ska skyddas av Nato:s ”kärnvapenparaply”. I den uppgörelsen ingick även att Sveriges hela krigsplanläggning skulle lämnas över till Nato. Har vi återigen hemligheter för Nato, kanske ett superhemligt vapen med aldrig tidigare skådat sprängkraft? Kanske en midnattssol, som lyser så starkt på vintern, så att fiendens stridsvagnar smälter i solgasset? Energiomställningen …

    Allvarligt talat, skulle Nato verkligen tillåta IT-tekniker från ett Nato-land att läcka försvarshemligheter från sin partner Sverige till något utomstående land? Den nationalistiska hysterin i Sverige, där Anders Forss är med och spelar första fiol om Sveriges fornstora dar, när vi var på god väg att utveckla en egen atombomb, har nu nått sådana höjder som brukar föregå ett krigsutbrott. Ska unionen med Norge återupplivas eller ska svenska armén på nytt ockupera Prag och bortföra nya bokskatter därifrån, som vi gjorde under 1600-talet?

    Fienden idag är ju ett gäng tjeckiska IT-tekniker … privatanställda utlänningar i svensk offentlig sektor! Ladda kanonerna! Slipa svärden! På med bajonetterna, framåt marsch! Upp till kamp för nationen, ty nationalismen åt alla lycka bär!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig uttryckt någon önskan att göra svenskarna till någon minoritet i vårt eget land Lars – För mig har alla människor lika värde och är man svensk medborgare så är man svensk.

      • Lars Flemström

        Men nu handlade det inte om det, utan om din plötsligt påkomna rädsla för utlänningar och allting utländskt, att du plötsligt har blivit ultranationalist. Skrev du inte för någon vecka sedan att de flesta våldtäktsmän är ”etiska” (= moraliskt högtstående) svenskar? I så fall är väl även de flesta spioner moraliskt högstående svenskar? Som inte säljer sitt fosterland för pengar, utan av ideologiska motiv…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Fortsätt gärna att försöka lägga ord och värderingar i min mun som jag aldrig framfört Lars – Att försöka sig på det är ingen framkomlig väj.

          Vill du ha framgång i debatten så bör argumenten vara sakliga och tillhöra det jag anfört i inlägget.

          • Lars Flemström

            Varför är svenska medborgare, som ganska nyligen har invandrat från någon skurkstat och med ett delvis okänt förflutet, mer pålitliga än medborgarna i ett Nato-land, som är en f.d. kommuniststat?Du verkar på något sätt fixerad vid den formella svenskheten. Dessutom saknar du humor …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur det står till med humorn hos mig låter jag andra avgöra Lars och jag sätter inte mer tillit till någon utan ser alt ur perspektivet att alla människor har samma värde och att alla människor därför bör tillskrivas samma tillit.

  15. U

    En statlig myndighet har alltså medvetet begått lagbrott och spridit sekretessbelagd information. Av detta drar du slutsatsen att endast statliga myndigheter ska få hantera sagda information? Allvarligt? Att skylla på att brottet skedde i samband med en outsourcing är helt befängt. Om jag ber dig att åka och handla så är det knappast mitt fel om du sveper en kvarting innan du sätter dig i bilen.
    Det är ett sanslöst utslag av företagarfientlighet när man håller statligt anställda som moraliskt överlägsna (Inte minst när det är dessa statligt anställda som nyss gjort bort sig).
    Påföljden för att sprida sekretessbelagd information är straffrättslig och inte arbetsrättslig. Det gör m.a.o. fullständigt detsamma vilken arbetsgivare den som begår brottet har. Straffet blir detsamma och incitamenten att hålla sig till lagen är också desamma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag påstått är på inget sätt befängt signaturen U utan ren och skär sanning.

  16. Mattias Nordman

    Det är imbecilla svar du hänger dig åt. Du förstår varken outsourcing, riskhantering eller kvalitetssäkring. Punkt.
    Det är tur att vi lever i ett demokratiskt land där man kan välja vem man tror på och vem man kan rösta på.
    Hörde mig för i ditt partidistrikt om vem du är och synen på dig. Gemensamt svar; han kan aldrig erkänna fel. Och där tror jag jag stannar. Du får ha din världsuppfattning. Jag ler åt dig med milt överseende, ja ja ännu en kuf på S bloggar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förstår outsourcing oerhört bra Mattias. När jag var chef i det företag jag tidigare jobbade i fattade jag flera beslut om sådan så hur den ska kvalitetssäkras mm. har jag full koll på.

      Om du tänker lite mindre populistiskt så borde du inse att det är de tjänstemän som utfört den och inte politikerna som borde ha haft kunskap och gjort rätt.

      Jag vidmakthåller att problemet måste lösas från roten för att säkra att det inte inträffar igen – Ska vi göra det måste vi se vad roten är och i detta fall råder inga tvivel om att roten till problemet är det oansvariga och ödesdigra beslut Alliansen tog om att upphandla och outsourca Transportstyrelsens IT-drift.

  17. Alexander

    I dag tar faktiskt kammaråklagare Eva Grandestedt bladet från munnen. Hon konstaterar att svarta trafikskolor är en följd av invandringen. Går att läsa om på SVT Text. Hur ska Anders bortförklara detta? Dessutom springer gatubarnen från Nordafrika runt med knogjärn på Södermalm och rånar och misshandlar. Nu får vi se hur glada alla journalister blir när de får ta del av det som de propagerar för. Kan inte Anders åka dit och prata gärningsmännen tillrätta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns sannolikt ännu fler svenskar än invandrare som jobbar svart Alexander – Svartjobb är ett problem och de problemen ska vi lösa men att som du ensidigt försöka lägga all skuld till allt som händer på invandrare påvisar inget annat än en fruktansvärt rasistisk och främlingsfientlig människosyn från din sida.

  18. Alexander

    Anders

    Det är kammaråklagaren som säger att det är en följd av invandringen så du får rasiststämpla henne. Jag konstaterar att ytterligare ett område påverkats negativt av den stora invandringen, och att du inte vill bemöta det är inte förvånande. Kan verifiera det Mattias säger, dina partivänner tycker också att du aldrig kan erkänna att du har fel.

    Sedan är det ingen partivän mer än Lennart Holmlund som påstått till mig att jag har fel och debatten gentemot Lennart om huruvida han eller jag har rätt har jag alltid tagit mot honom om så anmodats – Utöver honom har ingen partivän påstått att jag har fel Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag rasiststämplar ingen kammaråklagare Alexander däremot räknar jag dig som starkt främlingsfientlig då allt du ägnar dig åt är att i nästintill varje kommentar du skriver skriva negativt om invandrare och lägga skuld på dem,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.