Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Regering & Riksdag bör tvinga alla banker att hantera kontanter.

I dag har jag som vanligt lyssnat på radion medan jag har varit ute och arbetat – En sak som berört mig extra mycket under dagen är situationen för företagare och handlare ute på den svenska landsbygden och deras svårighet att komma åt kontanter till sina växelkassor så att turisterna som är deras livsnerv kan servas fullt ut.

Organisationen Svensk Handel är starkt kritiska till att de flesta banker slutat hantera kontanter och för egen del håller jag med fullt ut.

En av bankdirektörerna som blev intervjuad i inslaget pratar om rånrisker mm. men säger samtidigt att kontanthanteringen är en dålig affär för bankerna därför att bankerna inte tjänar några pengar på den och således inte kan göra vinst på kontanthantering.

Att bankerna inte tjänar pengar på kontanthanteringen tycker jag ska vara en självklarhet och något bankerna ska tvingas acceptera för att erhålla och behålla den bankoktroj = banklicens som gör att de kan tjäna pengar och göra enorma vinster på övriga delar av sin verksamhet.

Därför kommer jag att göra mitt bästa för att driva på och påverka regeringen i en riktning som innebär att alla banker som vägrar hantera kontanter på ALLA sina kontor blir av med rätten att bedriva bankverksamhet.

Vi måste förstå att många länder är långtifrån lika välutvecklade som Sverige när det gäller faciliteter som internetbank och bankkort som fungerar i alla lägen överallt i världen.

Att det är så innebär att många turister som besöker Sverige är beroende av kontanter för att kunna betala för sig när de vill handla. Att handlarna inte kan hantera kontanter därför att de saknar växelpengar är därför till skada både för handlare och företag och för staten som mister skatteintäkter på de vinster som skulle ha uppstått om företagen kunnat hantera kontanter fullt ut.

Så länge pengar i form av kontanter är ett legalt betalningsmedel vilket jag tror kommer att vara fallet under överskådlig framtid ska alla som accepterar betalning tvingas acceptera alla former av betalning utan att diskriminera någon av betalningsformerna.

Att handlare i glesbygd som dessutom ofta har ett enda bankkontor att välja på om ens något inte kan få fri tillgång till kontanter i den omfattning de behöver bör därför som jag nämnt ovan lösas genom ett regeringsingripande.

Huruvida bankerna ska hantera kontanter eller inte ska inte vara upp till banken själv att bestämma – Huruvida kontanter ska hanteras eller inte ska bestämmas av vår regering och av vår riksdag genom demokratiska beslut.

Därför upprepar jag som slutord det jag sagt i både rubrik och i inlägget – Alla banker ska tvingas hantera kontanter om de vill fortsätta att bedriva bankverksamhet. Därtill ska de tvingas bedriva den verksamheten som en samhällsservice utan avgiftsuttag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

17 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Anders.

    Jag trodde inte att blixten kunde slå ned på samma ställe två gånger!
    Andra gången vi har samma åsikt! Banken ska ha kontanthantering om de ska få kalla sig för bank.

    Mvh
    Patrik

  2. Fredrik

    Hej,
    Några frågor. Är det okej, för dig, att bankerna tar ut en procent i växlingskostnad för dem som vill sätta in/växla in kontanter. Låt oss säga 12%?

    För, de företag som hanterar kontanthämtning från bankkassor/handlare (som t ex Nokas) tar betalt för denna hämtning. Är det då okej för bankerna att göra detsamma för själva kontanthanteringen? Nokas är, likt de svenska bankerna privata företag och bör ha samma rättigheter/skyldigheter visst?

    Sedan, du har flera gånger sagt att man bör leva som man lär. Betyder det att du kommer att sluta som busschaufför? Det företag som du arbetar för tillåter inte kontant betalning för biljett utan du hänvisas antingen till förköp eller kort/app-betalning. Genom att fortsätta ditt jobb som chaufför så lever du inte som du lär. Du säger att så länge kontanter är en legitim form av betalning så ska ALLA acceptera den. Vilket betyder att du måste sluta ditt jobb som busschaufför, för hur ska du kunna kräva att andra ska leva som de lär om du själv inte gör det?

    Sista frågan, hur många riksdagsledamöter är idag redo att förändra lagstiftningen som gör det förbjudet att inte acceptera kontant betalning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är det inte okay att banker eller andra företag tar ut avgifter alls när det handlar om kontanthantering – pengar är ett betalningsmedel utgivet av Riksbanken och som sådant ska kontanter hanteras gratis av alla banker som vill driva bankverksamhet.

      Det är inte mitt företag utan Länstrafiken Västerbotten som inte längre accepterar kontanter och det arbetar jag på att förändra och att en förändring kommer när väl Europadomstolen får ändan ur vagnen och rundar alla lobbyister som försöker försena avgörandet i ett ärende av liknande karaktär.

      Att jag skulle behöva sluta köra buss för att leva som jag lär är et oerhört långsökt krav då jag i allra högsta grad lever som jag lär. Hade jag tyst accepterat detta utan att jobba för att kontanter ska accepteras hade saken kanske varit annorlunda men i och med att jag jobbar på saken så känner jag mig komfortabel med mitt eget ställningstagande.

      • Fredrik

        Nu skyller du ifrån dig Anders. Du accepterar ju Länstrafiken Västerbottens beslut. Om du hade levt som du lärt så hade du sagt upp dig med anledningen att du inte tror på det beslut som Länstrafiken Västerbotten tagit.

        Gäller de krav du ställer på bankerna även SBAB?

        Du hoppas på ett positivt, i dina ögon, beslut från Europadomstolen men frågan du bör ställa dig är OM det är ett positivt beslut för dina potentiella väljare? Du har i ditt svar mellan raderna accepterat att företag som t ex Nokas har rätt att ta betalt för hämtning av kontanter från handlare m fl vilket betyder att det blir en kostnadsökning för ALLA företag i Sverige. Vem får betala den kostnadsökningen? Jo, kunden. Med din önskan så kommer alla vara tvungen att acceptera kontanter, allt ifrån frisörer till byggsvängen. Mig veterligen så finns det inte ett enda företag i byggsvängen i Umeå som ens accepterar kortbetalning utan allt sker via faktura. Flera frisörer är numera kontantfria, inte för att det är en stor rånrisk just hos frisörer utan för att kostnaden för att lämna in kontanter är så hög att det inte lönar sig.

        Men, i ett Sverige där alla får göra och tänka som de själva önskar vill du inte leva för det går emot alla dina principer om hur ett land ska vara uppbyggd. Att det finns frisörer som mer än gärna tar emot kontant betalning spelar ingen roll för dig, när det finns frisörer som inte gör. Det spelar ingen roll om det är din frisör eller inte – det är principen. Har du tänkt på vilket hemskt land det skulle vara att bo i om alla tyckte och tänkte som dig Anders?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SBAB är ingen reguljär bank med lönekonton Fredrik.

          vad gäller kontantfritt på bussarna så jobbar jag precis som jag sa på att förändra den saken och det gör jag bäst utifrån den position jag har för närvarande.

          • Fredrik

            ”I december 2009 lämnade vi in en ansökan om tillstånd att bedriva bankrörelse till Finansinspektionen, vilken beviljades i november året därpå.” är ett citat hämtat från SBAB:s egen hemsida vid fliken kring deras historia.

            Att det inte finns lönekonton på SBAB är inte det som avgör ifall en bank är en bank, utan det faktum att Finansinspektionen gett tillstånd för att bedriva bankrörelse, vilket SBAB gjort sedan november 2010. Så, SBAB måste alltså ha samma krav som övriga banker i Sverige.

            Du hävdar fortfarande att du lever som du lär, men det är inte sant. Jag vet detta, och jag är övertygad om att du också vet det men du vågar inte erkänna det. Lite grann som Trump, vågar inte erkänna när du har fel. Kontantfritt på bussarna kommer att bestå, det finns inga indikationer idag från ledningens sida att ändra på detta – så ditt arbete kommer att vara förgäves. Men det mest skadliga i detta är att du förordar kontantfritt på bussarna, trots att du här säger att du är motståndare till det. För, hur kan du förklara att det är du på bilden med texten KONTANTFRITT PÅ BUSSEN på Länstrafikens hemsida? Om du lever som du lär, så hade du aldrig ställt upp på den bilden så jag måste nu faktiskt anta att du inte alls lever som du lär, utan tvärtom lever som det passar dig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Enligt lagstiftningen måste den som vill bedriva den verksamhet SBAB bedriver ha en banklicens – De banker jag pratar om är de banker som håller lönekonton och hanterar företagens dagskassor och bankaffärer vilket SBAB inte gör.

            Jag är fullt komfortabel med mitt sätt att leva Fredrik och jag lever i allra högsta grad som jag lär. Sedan är det ont om busschaufförer i Sverige och varje anställd behövs för att klara av samhällets behov av kollektiva transporter så den diskussion du försöker slå in på är om inte direkt löjlig så i vart fall på gränsen till att vara så.

            Därtill linjetränar och utbildar jag många busschaufförer och den arbetsuppgiften ser jag som mycket viktig.

            Att återinföra kontanterna är en politisk uppgift och på det politiska planet jobbar jag på med detta så med det sagt så lever jag oerhört mycket som jag lär Fredrik.

        • Jansson

          ”Nu skyller du ifrån dig Anders. Du accepterar ju Länstrafiken Västerbottens beslut. Om du hade levt som du lärt så hade du sagt upp dig med anledningen att du inte tror på det beslut som Länstrafiken Västerbotten tagit.”

          Ja precis, om man inte håller med om 100% av alla beslut som ett företag man jobbar åt (indirekt eller direkt) tar bör man genast säga upp sig………………………………………………………… suck.

  3. Fredrik

    ”Enligt lagstiftningen måste den som vill bedriva den verksamhet SBAB bedriver ha en banklicens – De banker jag pratar om är de banker som håller lönekonton och hanterar företagens dagskassor och bankaffärer vilket SBAB inte gör.

    Jag är fullt komfortabel med mitt sätt att leva Fredrik och jag lever i allra högsta grad som jag lär. Sedan är det ont om busschaufförer i Sverige och varje anställd behövs för att klara av samhällets behov av kollektiva transporter så den diskussion du försöker slå in på är om inte direkt löjlig så i vart fall på gränsen till att vara så.

    Därtill linjetränar och utbildar jag många busschaufförer och den arbetsuppgiften ser jag som mycket viktig.

    Att återinföra kontanterna är en politisk uppgift och på det politiska planet jobbar jag på med detta så med det sagt så lever jag oerhört mycket som jag lär Fredrik.”

    Först, SBAB är en bank och ska då följa samma lag som alla andra banker. Det är inte tillåtet enligt svensk och EU:s lagstiftning att göra skillnad på olika företag i samma bransch. Så, det lär bli omöjligt för din önskan om lagstiftande på kontantfronten. Dessutom, ICA Banken och Ikano Bank har nära samarbeten med SBAB – ingen av dem hanterar kontanter heller. Så, det du vill göra är att göra skillnad på bank och bank.

    Sedan, du ställer upp på en bild där texten säger KONTANTFRITT PÅ BUSSEN. Varför? Du är ju motståndare till detta, men du ställer upp med bild för att ge dina motståndare publicitet. Det vore som att du skulle rösta för moderaternas förslag, fastän du är framröstad av socialdemokraterna. Att det är ont om chaufförer är inte anledning att ställa upp för fotot Anders.

    Sen undrar jag, vad då utbildar busschaufförer. Har de inte D-körkort minst innan de anställs? Och vad har din ”linjeträning” med att du ställer upp på fotot att göra?

    Jag är involverad i IKSU, jag skulle aldrig ställa upp på ett foto för t ex USM eller IBK Dalen. DET är att leva som man lär, det du gör är att själv bestämma vad som är att leva som man lär, och så länge du är nöjd med dig själv så kommer du aldrig att våga erkänna när du gör fel.

    Att återinföra kontanterna är i allra högsta grad en politisk uppgift, och idag finns INGA antydningar om att kontanterna är på väg tillbaka. Jag har pratat med 4 högt placerade politiker med starka kopplingar till Länstrafiken Västerbotten och INGEN av dem påstår att kontanterna är på väg tillbaka i en överskådlig framtid – 15-20 år. Och ja, bland de 4 finns minst 1 som är S.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns banker och finansinstitut med olika sorters licenserr Fredrik och självklart ska även SBAB hantera kontanter den dagen de bestämmer sig för att starta med bankverksamhet som innefattar lönekonton, transaktionskonton och företagskonton – Dvs. den sorts banking vi i vanligtvis kallar consumer banking.

      Linjeträning är för din information det som sker när en ny chaufför ska lära sig linjen och alla hållplatser, godshantering mm.

      • Fredrik

        Att utbilda busschaufförer är inte detsamma som att internutbilda dem i linjekörning. De borde redan kunna köra buss, att de också borde kunna vara läskunnig om var de ska åka borde vara en självklarhet men tydligen inte.

        Men, likväl har du ställt upp på ett foto med text där där budskapet är att kontanter förbjuds på bussarna. Du har inte laglig skyldighet att ställa upp på detta foto, utan det är något du gjort av egen fri vilja.

        Av egen fri vilja så framför du ett budskap som går emot det budskap du står för själv. Detta är inte att leva som man lär hur du än vill se på det. Varför sa du inte nej? Du behöver inte ens ge en orsak till varför eftersom INGEN får använda foto av någon utan dennes godkännande på allmän plats i vårt Sverige. Och även om du hade gett dem orsaken att du inte står för det budskapet så kan inte företaget du är anställd av eller Länstrafiken Västerbotten göra något åt det, då det är förbjudet att t ex avskeda någon för att de har en åsikt (som är laglig).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          vart hållplatserna ligger och vilka rutiner som finns vid varje hållplats vid olika tider på dygnet vad gäller bussgods och annat är inget som finns på pränt Fredrik – Detta lär man sig via linjer´träning därför att varje hållplats har sin speciella rutin.

          Fotot Länstrafiken använt är taget i ett annat sammanhang och Länstrafiken har aldrig frågat mig om lov att använda fotot i detta sammanhang och att mitt foto användes var jag ovetande om fram tills dess att du upplyste mig om det – Detta därför att jag aldrig surfar på Länstrafikens sidor för resenärer utan endast på de sidor som riktar sig till trafikföretagen och till busschaufförerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det säkert se ut från din synvinkel och med din människosyn Alexander – För mig och många andra ser vi saken annorlunda.

  4. Alexander

    ”Så kan det säkert se ut från din synvinkel”

    Japp. Eftersom att en åsikt inte kan vara fel så har jag rätt.

    ”och med din människosyn”

    Just ja, jag är inte lika god och solidarisk som du är. Ändå har jag inte hjälpt folk att skatteplanera och därmed stjäla pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.