Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det kalla kriget är tillbaka.

Det skramlas med vapen som aldrig förr mellan Ryssland och USA och det diplomatiska spelet är tillbaka på samma nivå som när Ryssland hette Sovjetunionen och det kalla kriget pågick för fullt – Dvs. en händelse som den ena parten ser som en oförrätt mot det egna landet besvaras med en i omvänd riktning som är minst dubbelt så stor.

Den sista tidens händelseutveckling får mig därför att dra slutsatsen att det kalla kriget nu är tillbaka på allvar och att relationerna mellan USA och Ryssland blir allt frostigare.

Att detta sker i vår moderna tid är oroande. Lika oroande är det att USA och Ryssland konstant ställer sig på olika sidor istället för att samarbeta i de länder där de är inblandade i krig på ett eller annat sätt.

Att detta kan ske i vår moderna utvecklade tid där dagens människor har betydligt högre utbildningsnivå och framför allt en mycket bättre bild av hur livet ter sig i andra länder är förvånande både för mig och för många som forskar i ämnet.

Vad detta uppvisar enligt mitt sätt att se på saken är att populismen har gått för långt och att människor med stora egon styr i världens viktigaste länder sett ur militär synvinkel.

Män likt Trump och Putin som har enormt stora egon ser symbolpolitiken som ett måste för att visa att de menar allvar med sina olika utspel.

Putins militärövning runt knuten hos NATO:s och Sveriges är inget annat än ett sätt att visa sina landsmän att Ryssland är starkt och att ingen vågar ge sig på Ryssland.

Trump är inte ett enda dugg bättre och fortsätter detta vapenskrammel så bör vi på allvar börja oroa oss för framtiden.

Min förhoppning är att EU tillsammans med Kina kan få dessa herrar att sätta sig ner och prata som vuxna individer – Världens länder ska inte kapprusta – Världens länder ska avrusta.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

33 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Det är en väldigt tråkig utveckling och risken är att västvärldens inflytande minskar medan diktaturen Kina kan flytta fram sina positioner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kina sköter sin övergång från kommunism till demokratisk socialism på ett rätt kontrollerat sätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Demokrati kan aldrig öka där det råder kallt krig Krister men i Kina ökar den sakta men säkert om än inte på alla områden och inte fullt ut.

      • Leif Andersson

        Känns som det går alldeles för långsamt men de ska ha en eloge för hur man anpassat sin inhemska produktion av varor och tjänster till den globala marknadsekonomin vilket tyvärr Ryssland totalt misslyckats med.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis Leif – En så snabb omställning som Ryssland gjorde från kommunism till marknadsekonomi fungerar aldrig – Saker måste tas steg för stag så at männniskor hinner vänja sig.

  2. Johan

    Sedan Putin kom till makten så blev hotet från Ryssland genast betydligt allvarligare och har med åren bara blivit värre och värre.
    Att sedan USA fick Trump gör då inte saken bättre två ”tjurskallar” med mycket makt och stora militära resurser och för det mesta helt olika tankesätt och åsikter.

    Tror nog att världsläget skulle se lugnare ut ifall dessa två herrar blev entledigade.

    • Jonny Disenfeldt

      Problemet är nog att bakom Putin och Trump väntar tyvärr ännu värre alternativ …

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det har jag svårt att tänka mig även om risken finns – Min tilltro finns hos tilltron till att människor ska lära av sina misstag.

        • Jonny Disenfeldt

          Vi vet ju att vicepresidenten i USA är ett värre alternativ än sittande presidenten…

          Vem som lurar bakom Putin vet vi kanske inte men man kan ju misstänka att det finns ännu värre typer som lurar bland det militärindustriella komplexet som lever livets glada dagar nu i det starkt upprustande Ryssland. Putin har ju trots allt ett starkt stöd i Ryssland, alternativen kan ju leda till ännu värre diktatur eller landets sönderfall vilket kanske är ännu värre.

          Jag gör mig inga rösenröda visioner när det gäller detta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Huruvida vicepresidenten är ett värre alternativ eller inte vet vi ännu inte Jonny då denne ännu inte bestämt den politiska agendan.

  3. Fredrik

    Vilka forskare anser att det kalla kriget är tillbaka?

    Sedan måste du uppdatera historiekunskaperna lite för vår del av världen var starkt indelad i en östlig och västlig del, där det mesta av det ”kalla kriget” aldrig såg dagens ljus förrän långt, långt efter något hade hänt. Så ser inte Europa ut idag och att då påstå att det kalla kriget är tillbaka är en stor överdrift.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser det inte som någon överdrift Fredrik och vad gäller forskarna behöver du bara läsa Aftonbladet eller Expressen för att se några av namnen på de forskare som delar min uppfattning.

      • Fredrik

        Men snälla nån! Varför ska jag leta upp svaret på min fråga till dig?

        Om du skriver att forskare är förvånade över utvecklingen i världen och jag ber om namn på dessa forskare så klarar du inte av att ge detta utan säger: Läs Aftonbladet och Expressen!

        Jo, för att det är i precis dessa tidningar man läser om vad som händer i världen ur ett forskarperspektiv. När du inte på en så enkelt fråga klarar av att ge ut namn på dessa forskare så berättar det lite grann om hur du ser på världen.

        När du inte heller förstår allvaret i hur kalla kriget från murens uppbyggnad till murens fall gick till så förtydligar det dina brister i ämnet. Du är född i Sverige, Europas skyddade verkstad. Du har ingen som helst personlig referens till hur det var att leva i kalla krigets varande. Du har inte heller forskat i ämnet och det räcker inte med att läsa Aftonbladet och Expressen Anders. Det räcker inte heller med att läsa lite litteratur i ämnet, du måste läsa i princip allt i ämnet.

        När du då säger att det vi ser idag är att det kalla kriget är tillbaka så vet du inte vad du pratar om. Du har absolut INGEN aning om vad du pratar om. Du vet inte hur det är att inte veta om dina grannar som precis bjöd dig på lunch i själva verket är informatörer för staten. Du vet inte hur det är att inte få resa utomlands med din familj, för det skulle kunna innebära att du hoppade av till väst. Du vet inte hur det är att resa till väst, med vetskapen om att om du INTE återvänder så får din familj betala priset för det. Du har ingen aning om detta var för dessa miljontals människor och det är skamligt att du tror dig veta. Det är ett hån mot alla dem som genomlevt det kalla kriget, mot alla dem som tagit sig ur det, mot alla dem som INTE tog sig ur det och som fick sina liv förstörda eller ännu värre fick ge sina liv för det. Ett stort hån!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kalla kriget handlar om frostiga relationer och militär upprustning Fredrik och at dessa 2 pågår för fullt råder inga tvivel om.

          • Fredrik

            ”Det kalla kriget handlar om frostiga relationer och militär upprustning Fredrik och at dessa 2 pågår för fullt råder inga tvivel om.”. Hämtade du detta från en femteklassares uppsats i ämnet Kalla kriget? Du hånar miljoner människor som genomlevt kalla kriget, som dog pga det, som fick sina liv förstörda av det och som än idag minns detta. Vars barn och barnbarn fortfarande idag genomlever detta varje dag.

            Att du förminskar kalla kriget till frostiga relationer och militär upprustning visar på din totala inkompetens i ämnet. När du åter igen inte klarar av att ge svar på direkta frågor, såsom vilka forskare i detta ämne som menar att kalla kriget är tillbaka visar på att du inte alls klarar av att föra en debatt/diskussion på den nivå som du själv säger att den politiska debatten ska hållas.

            Om jag berättade för min far vad du anser det kalla kriget är så skulle du aldrig klara av att se honom i ögonen. Vi, i vår familj – från min far och hans syskon ner till vår yngsta medlem som är 3 månader idag – vet vad det kalla kriget var. Du har levt i den skyddade verkstaden Sverige där du haft din mor och far, syskon, mor- och farföräldrar m.fl. kring dig. Du har aldrig tvingats lämna någon, du har aldrig tvingats att hålla dina åsikter för dig själv. Allt du har är en floskel, kalla kriget är frostiga relationer och militär upprustning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hånar ingen med mitt inlägg Fredrik – Allt jag gör är att konstatera att det råder militär upprustning och militär spänning mellan öst och väst.

  4. Lars Flemström

    Putin och Trump har redan suttit ner – helt nyligen i Hamburg – och pratat med varandra som vuxna individer. Men alla i USA gillar inte det, exempelvis det militärindustriella komplexet. Dessutom finns rent maktpolitiska motiv. Dels den förlorande sidan i presidentvalet, som faktiskt fick fler enskilda röster än presidenten. Och dels det amerikanska systemet i sig, som bygger på maktdelningsläran. Trump är inte den första presidenten, som råkat ut för detta, men kanske den sämst förberedda.

    Någon övergång till demokratisk socialism är inte på gång i Kina.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kina har som mål att bli en socialistisk nation som fungerar som Sverige fungerade tidigare över tid – I vissa fall går den utvecklingen mycket snabbt och bra – I andra fall står den helt still.

      Om Kina kommer dit eller inte är den stora frågan och även om så sker så tror jag att varken du eller jag kommer att få uppleva det under vår livstid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sverige har präglats av demokratisk socialism under oerhört många socialdemokratiska regeringsår Jonny – Och då på ett bra sätt eftersom det är politik baserad på demokratisk socialism som byggt Sverige starkt och som byggt Sverige till den välfärdsnation den är.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, Sverige har präglats i huvudsak av socialliberalism under S-regeringar, ett fåtal ggr i historien har socialisterna i S tittat upp och fått maktvittring , Meidnerfonderna i sin originaltanke, åsiktsregistrering av oliktänkande på arbetsplatser mha fack och inrättande av egen olaglig säkerhetstjäns så det har givetvis funnits DDR inspirerade socialistiska moment i historien.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det enda Socialdemokratin har varit och är Jonny är bra för Sverige och bra för svenskarna.

          • Lars Flemström

            ”Socialism” har varit en vanlig benämning i Västeuropa på den sorts politik som har förts i praktiken av socialdemokratiska partier i regeringsställning i Västeuropa. Detta är inte en adekvat benämning om man följer marxistisk terminologi i bl.a. Kommunistiska manifestet, där ”socialism” är benämningen på det historiska skede som ska följa efter kapitalismen. När manifestet skrevs, hade det fortfarande aldrig funnits något demokratiskt (med allmän och lika rösträtt för alla vuxna medborgare) varför Marx utgick från att det samtida samhället var kapitalisternas diktatur, och att det som skulle följa närmast efter denna diktatur skulle bli proletariatets diktatur, som han kallade ”socialism”.

            Under vänstervågen under andra hälften av 1960- talet och 1979-talet utsattes den i jämförelse med Marx’ egen terminologi icke-adekvata användningen av ordet ”socialism” för en mycket kraftig kritik från de kommunistiska grupperingarna, som menade att socialdemokratin uppträdde i falsk förklädnad för att föra folket bakom ljuset om sina verkliga avsikter, att behålla en lätt reformerad kapitalism. Striden om begreppen går långt tillbaka i tiden. Det socialdemokratiska partiet i Sverige splittrades i en socialdemokratisk och en kommunistisk del (som uteslöts ur partiet) först 1917 efter långvariga interna strider, som har vissa likheter med de interna striderna idag.

            Det var framför allt Nils Karleby som – under intryck av utvecklingen i Sovjetunionen, som han tog skarpt avstånd från – kom att prägla den internationellt delvis unika svenska socialdemokratin. Karleby dog 1926, men hans verk fördes vidare av Wigforss, som var den egentliga arkitekten bakom det svenska välfärdssamhället, och alltjämt socialdemokratins största ideolog.

            Denna ideologi (vars komponenter var förutom traditionell klasskamp även klassfred och klassamarbete) var den huvudsakliga måltavlan för ”vänsterns” angrepp under 1960- och 1970-talen. Wigforss själv kallade socialdemokratin ”en syntes mellan en marxistisk samhällsanalys och liberalismens frihetsideal”.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som ett läsvärt inlägg i debatten innehållande en historisk återblick.

  5. Fredrik

    ”Jag hånar ingen med mitt inlägg Fredrik – Allt jag gör är att konstatera att det råder militär upprustning och militär spänning mellan öst och väst.”. Jo, det gör du. Du hävdar att kalla kriget är tillbaka, att kalla kriget är detsamma som frostiga relationer mellan i detta fall Ryssland och USA och militär upprustning.

    Det är ett hån. Kalla kriget är inte alls tillbaka, för ingen vettig forskare i ämnet påstår detta. Tro mig, sex års studier i statsvetenskap gör det relativt enkelt att kontrollera ifall någon ryktbar forskare påstår detta och INGEN gör det. Att du påstår att forskare i Aftonbladet och Expressen säger så, det visar på att din källkritik är under all kritik.

    Dessutom, kalla kriget fick sin kraft i det som skedde i skymundan. Inte i de frostiga relationerna mellan Sovjetunionen och USA. Detta vet till och med åttondeklassare, men tydligen inte aspirerande politiker från S. Den militära upprustningen mellan de två makterna var i mångt och mycket helt öppet och även om politiker, framför allt från öst, i kraftiga ordalag kritiserade sin motpart så var det öppna mest ord och ingen verkstad. Verkstaden fann vi i Östtyskland, Tjeckoslovakien, Ungern och Polen för att nämna några. Den destruktiva kraften att kontrollera medborgarna är hjärtat i det kalla kriget. Att du inte förstår detta är ditt eget fel, men likväl ett hån mot alla dem som överlevde kalla kriget och dess skräck. Men framför allt mot alla dem som inte överlevde, alla de miljontals oskyldiga människor som blev offer för den skräck som skedde i skymundan. Det är kalla kriget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Militär upprustning och militär spänning mellan öst och väst (Läs USA och dåvarande Sovjetunionen) var en del av kalla kriget och i det avseendet är kalla kriget tillbaka.

      • Fredrik

        Anders, jag behöver inte läsa på om kalla kriget. Och ingen forskare värd sitt namn påstår att det kalla kriget är tillbaka – inte nu och inte de senaste 28 åren.

        Att du inte förstår ditt hån är föga förvånande då du till ta tillbaka Sverige till en tid där Socialdemokraterna åsiktsregistrerade människor på arbetsplatser runt om i Sverige i skymundan. Dem med avvikande åsikter kunde inte få ledande ställning i samhället – speciellt om denne kritiserat Palme öppet. När du inte förstår denna svarta del i svensk historia är det så klart svårt för dig att förstå när du hånar överlevande, eller ättlingar till överlevande när du påstår att det kalla kriget är tillbaka.

        Flera gånger har du hävdat att du alltid erkänner när du gör fel. Detta är beviset på att detta inte stämmer. När du får kritik, berättigad, så letar du efter någon nämnare som kan ge sken av att du har rätt. Så, då gör jag samma sak: Du skriver att militär upprustning och militär spänning mellan öst och väst var en del av kalla kriget och att du menar att detta ger dig rätt i att kalla kriget är tillbaka, så måste jag påpeka att den militära upprustningen och den militära spänningen var enbart EN DEL av det kalla kriget. Så, rätt ska vara rätt. Det kalla kriget är INTE tillbaka, bara en del av det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Saker som hänt historiskt byggde på dåtidens forskning och allteftersom forskningen utvecklas utvecklas samhällets syn på olika saker – Så även på åsiktsregistrering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.