Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Automatiseringens vinster tillhör inte enbart företagen – De tillhör hela samhället.

I takt med att tekniken utvecklas och det går att ersätta mänsklig arbetskraft med maskiner och robotar så sker detta. Att det sker är givetvis bra då automatisering många gånger innebär att farliga arbetsmoment och ohälsosamma arbetsmiljöer försvinner.

Det som är mindre bra med automatiseringar och robotiseringar är att behovet av mänsklig arbetskraft minskar därför att en maskin kan ersätta många arbetstagare – Något som leder till att människor blir övertaliga och på sikt arbetslösa då samma eller högre produktion kan skötas med hjälp av maskiner istället för människor.

I grund och botten borde inte heller detta vara något problem givet att samhället anpassar avgifts- och skattesystem till den nya tiden för att säkerställa att företagen även fortsatt betalar lika mycket till samhället som de gjort historiskt i form av arbetsgivaravgifter och andra skatter för att säkerställa ett välfärdssamhälle för alla på lika villkor.

Till och med i USA som är kapitalismens högborg inser man att automatiseringens vinster måste tillfalla alla och inte bara företagens ägare.

Den slutsatsen har Vita husets ekonomiska rådgivare under Obama slagit fast i en rapport – Något man kan läsa om i bland annat ETC på följande länk: http://www.etc.se/ekonomi/pengarna-robotar-sparar-maste-delas-rattvist

Jag har under lång tid påtalat detta och samtidigt påstått att dagens system med arbetsgivaravgifter är förlegat – Detta därför att de bara utgår på produktion som sköts av mänsklig arbetskraft. När robotar står för tillverkning och produktion blir samhället utan pengar då alla vinster från en automatisering i dagens system tillfaller företagens ägare.

Ska man dra saker till sin spets kan man säga ett människan och roboten inte konkurrerar på samma villkor – Detta därför att mänsklig arbetskraft innebär arbetsgivaravgifter medan maskinell tillverkning sker utan avgifter och/eller direkta och indirekta skatter.

I stort kan man om man vill jämföra roboten med ett företags kostnad för arbetskraften i ett låglöneland vs. ett höglöneland. Största vinsten för de företag som väljer låglönelandet ligger inte i själva lönekostnaden utan snarare i avsaknaden av arbetsgivaravgifter och anställningsskydd.

Nästan uteslutande är en automatisering till fördel för förtaget i form av den vinstökning som uppstår därför att man inte längre behöver betala arbetsgivaravgifter och lönebikostnader såsom avtalsförsäkringar mm.

Tittar man bara på kostnaden robot kontra lön för manuellt arbete utan att räkna med arbetsgivaravgifter och lönebikostnader är det i regel samma kostnad för bägge tillverkningssätten vilket innebär att den vinst ett företag kan göra på att automatisera stavas utebliven betalningsskyldighet för arbetsgivaravgifter och lönebikostnader.

Dagens system där företagen ensidigt kan stoppa vinsten av en automatisering i ägarnas fickor utan att bidra till samhällsbyggget är ett förhållande vi ska och måste ändra på – Detta genom att ersätta arbetsgivaravgifterna med en produktionsavgift som utgår oavsett av om produktionen sker med hjälp av mänsklig eller maskinell arbetskraft.

Rapportförfattarna till rapporten jag länkade till via ETC konstaterar följande:

  • Att de är viktigt att vinsterna från en produktionsökning delas brett.
  • Att det är de lågavlönade (i USA de med lön under 20 USD/timme) som löper störst risk att bli av med jobbet på grund av robotisering.
  • Att risken för denna grupp uppgår till 83%.

Rapportens rådgivare kommer därför med en rekommendation om att vinstökningarna som teknologin skapar ska delas brett och det rådet tar jag på största allvar.

Det är därför jag sedan länge förespråkat att dagens arbetsgivaravgifter som bara utgår vid manuellt arbete ska ersättas med produktionsavgift som utgår oavsett tillverkningsmetod.

Att detta är ett måste om vi vill värna dagens välfärdssamhällen är en självklarhet!

Baserat på samma rapport varnar rådgivarna för att nästa grupp arbetsuppgifter som ligger i skottlinjen för automatisering är de arbeten som kräver mellanskicklighet – Något som direkt skulle drabba stora grupper tjänstemän vars arbeten skulle kunna automatiseras i framtiden.

Den enda grupp som klarar sig från robotiseringar och automatiseringar enligt rapporten är de riktigt högavlönade – Något som i regel sammanhänger med hög utbildning och avancerad kunskap.

Slutligen säger rapportens författare att robotiseringen därför bör ske i en rimlig takt så att arbetsmarknaden hinner anpassa sig till de nya villkoren. Dessutom föreslås massiva utbildningsinsatser för att utbilda de grupper vars arbeten blir automatiserade.

Så långt rapporten – Det rapporten däremot pratar mindre eller inget alls om är anledningarna till varför automatisering sker vilket leder mig tillbaka till det jag skrev inledningsvis.

Konkurrensen människa maskin kan aldrig bli rättvis sett ur ett ekonomiskt perspektiv så länge mänsklig arbetskraft är förenad med arbetsgivaravgifter som saknas när maskiner står för tillverkning och produktion.

Därför upprepar jag mitt mantra – Arbetsgivaravgifterna ska ersättas av produktionsavgift så att valet av maskin kontra människa blir neutralt sett ur skatte- och/eller avgiftssynpunkt.

Ska välfärdssamhället så som vi känner det med goda pensioner och starka sociala trygghetssystem bevaras måste vinsten av en övergång till automatiserad produktion delas rättvist mellan samhälle och företag.

Produktionsavgiften ska finansiera precis samma saker som dagens arbetsgivaravgifter med den enda skillnaden att intäkterna efter en övergång kommer att räcka till mera av allt det som dagens arbetsgivaravgifter finansierar.

För mig som socialdemokrat är detta en rättvisefråga och en fråga om solidaritet och kärlek.

Ett harmoniskt samhällsbygge bygger på en solidarisk fördelningspolitik – Något som i dagens moderna tidevarv kräver en växling från arbetsgivaravgifter till produktionsavgifter för att skapa en rättvis och solidarisk fördelning.

Huruvida dessa produktionsavgifter sedan helt eller delvis ska användas för att bygga upp ett system med samhälleliga basinkomster eller inte är en helt annan diskussion även om tanken med en basinkomst rycker allt närmare ett införande som en effekt av att maskiner sköter den tillverkning som tidigare sköttes av människor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

54 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Att mänsklig arbetskraft ersätts med maskiner är 200 år gammalt. Du skriver om det som om det vore någonting helt nytt. Du har ingen personlig erfarenhet om det som du skriver om. Socialdemokratin är i grunden ett marxistisk parti, vars politik utgår från en marxistisk samhällsanalys. Det gör inte du, som bygger dina förslag på småborgerlig vänsterromantik. Dina förslag om produktionsavgift och medborgarlön är stöld av andras arbete för försörjning av haschrökande, arbetsskygga lättingar.

    Det verkliga problemet, är hur det nödvändiga arbete, som alltjämt måste göras, ska fördelas på hela den arbetsföra befolkningen, så att alla blir delaktiga i produktionen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag bygger mina förslag på Socialdemokratisk ideologi Lars och inget annat.

      Basinkomst rätt implementerad kommer att ge människor större frihet att välja hur mycket de vill jobba i olika faser av livet och huruvida de vill vidareutbilda sig eller vara hemma med barn.

      Om de du kallar ”lättingar” väljer att leva på ca. 10.000 kronor per månad utan möjlighet till ytterligare bidrag och är nöjda med det så har jag inga problem med det,

      • Lars Flemström

        Du använder fel förpackning för dina borgerliga utopier. Socialdemokratin är en ideologi som bygger på en marxistisk samhällsanalys. Har du någonsin i hela ditt liv utfört något produktivt arbete, något som har skapat realt mervärde? Om vi nu tar J M Keynes teorier om 15 timmars arbetsvecka (knappt 2 tim / dag), så stämmer det kanske med den produktionsteknik, som redan finns eller kommer att vara tillgänglig inom några decennier, för att uppnå samma levnadsstandard som de fattigaste hade under Keynes’ tid. Men kommer vi att nöja oss med det?

        Och varför ska den, som är ofrivilligt arbetslös och kanske har haft en disponibel inkomst på 30.000 kr /mån nöja sig med en en medborgarlön på 10.000 kr / mån i stället för 16.000 disponibel inkomst med a-kassa? Därför att det inte ska vara alltför lukrativt att leva som en lätting, som INTE VILL arbete. Varför ska ofrivilligt arbetslösa straffas, för att andra är frivilligt arbetslösa? Vet du inte att partiet, som du är medlem har haft om vallöfte både att återställa ersättningsnivån till 80 % och höja taket för 80 %?

        Det låter kanske bra att individen själv ska få välja om hon /han vill arbeta, studera eller bara slå dank. Ja, men då ska man leva på sparade pengar eller studielån – som förutsätter att man studerar. Systemet med arbetsgivaravgifter är alldeles utmärkt, eftersom de används för försörjning av sjuka, ofrivilligt arbetslösa och pensionärer, som har arbetat ihop till sin pension under sin yrkesverksamma tid. Det enda problemet är unga, som aldrig har haft ett jobb. Men just i deras fall kan arbetsgivaravgiften ersättas med allmänna skattemedel. Vilket delvis redan är fallet, genom försörjningsstödet från socialtjänsten.

        Din knäppa idé är att ”arbetsgivaren” ska betala socialförsäkringsavgifter för robotar. Finns det ingen garanti på maskiner. Ska de betala begravningsavgift också? Och vad händer om robotarna gör uppror, för att de tycker att människor är utsugare.

        Du säger ju dessutom emot dig själv, när du i ena inlägget påstår att jobben inte kommer att räcka till de 6 – 7 miljoner arbetsföra invånare, som redan finns här, och i något annat inlägg strax före eller efter fantiserar om att vi måste importera 20 miljoner ”nya svenskar” för att öht överleva. Trots att ingenjörerna arbetar för fullt med att konstruera en intelligent robot, som kan mata senil-dementa i samma takt som de hinner svälja.

        Tror du inte att det finns andra arbetsuppgifter, som nu kanske inte ens blir gjorda, för den mänskliga personalen?

        En grundtanke i marxismen är att bejaka den tekniska utvecklingen, se den som möjliggörare för till ett bra liv för alla, i stället för som ett hot.

        Den inställningen har vi socialdemokrater gemensam med moderaterna. Det vi kan vara oense om är fördelningen av det förbättrade produktionsresultatet. Du är däremot en reaktionär, som vill återvända till en förfluten tid, med förlegade produktionsmetoder.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har utfört många timmars arbete som utgjort reellt produktivt arbete Lars – Ska vi lösa framtidens utmaningar och se till att samhällets inkomster fördelas mer rättvist behövs nya sätt att tänka för att säkerställa det och det är sådana jag vill bolla upp och debattera grundligt.

      • Krister

        10.000 kr utan mer möjlighet till bidrag har inte många möjlighet att försörja sig på.
        Det går inte ihop med Socialdemokratin.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          10.000 kronor i basinkomst är en högst rimlig nivå och att en sådan ska ersätta studiebidrag, bostadsbidrag och en del andra bidrag är fullt möjlig.

  2. Jonny Disenfeldt

    Om du helt tar bort fördelen med att automatisera så kommer du att stoppa den tekniska utvecklingen och förstöra den svenska industrins konkurrenskraft internationellt sett, en biljett rakt ner i fördärvet signerad Anders Forss …

    Om man sedan betänker hur det ser ut numera på svensk arbetsmarknad med stor andel lågutbildade som är alltmer långtidsarbetslösa och att vi har nästan 500 000 till (ca 200 000 nytillkomna migranter plus ca 300 000 anhöriga) som kommer in i arbetslöshetssystemet under de kommande åren varav de flesta med mycket låg utbildningsnivå så inser man vart Sverige kommer att hamna , Sverige kommer att bli framtidens Grekland.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Samma sak som sker i Sverige kommer även andra länder att tvingas göra Jonny för att se till att människorna har en inkomst att leva av så jag är inte det minsta orolig för att mitt förslag kommer att äventyra vår konkurrenskraft överhuvudtaget.

      Därtill kan vi se till att införa importavgifter på importerade varor som kompenserar från eventuellt tapp Jonny.

      Produktionsavgiften är en del av en heltäckande plan och att införa en sådan kommer att fungera mycket bra då det enda en sådan påverkar är företagarnas storlek på vinsten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om andra länder tar samma steg är det bra och till gagn för välfärden i alla länder och definitivt inget som leder till handelskrig,

      • Bertil

        Självklart är du inne på rätt spår för att de samlade resurserna ska fördelas.

        Ett problem återstår och det är att ta makten från kapitalismen och storföretagen, så länge de styr kommer de köra tills de själva ”biter sig i svansen”
        D.v.s. Maskiner producerar billigt men ingen har ändå råd köpa när folk blir utan inkomst. Dit är det dock väldigt långt.
        Många länder använder fortfarande träplog för att bruka sina åkrar.
        Dessa vet inget kort sagt om den moderna galna värld vi lever vi nu.

        Medborgarlön tror jag inte på som dagens försök medfört. Det är på svältnivå så kan det inte ska vara.

        Produktionsskatten måste skapa en medborgarlön som är motsvarande en
        Lön som medelinkomsttagare har och ju

        Mer Artificiell intelligens tar över ju friare borde människan bli från s.k sysselsättning. Jobb som vård och liknande måste alltid utföras av människor men?? ger arbete i framtiden vettig lön om allt förändras så arbete är åt dem som bara knäppgökar utför.

        Kan det bli så i en framtid att vara arbetstagare kommer ses som dagens arbetslösa .

        Ja vem vet 100 år är relativt sett kort tid och tiden när folk åkte till sina jobb varjecdag kanske blir omodernt i en framtid. D.v.s om vi inte förstört Jordens atmosfär och leverne innan dess.

  3. Micke

    Självklart med en beskattning av dessa maskiner som tar över människors arbete.

    Dessutom kommer det bli nödvändigt införa en medborgarlön då många kommer inte få arbete i framtiden pga att maskiner utför dem istället.

    Taxijobbet kommer tex att snart helt försvinna då självstyrande bilar utför jobbet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Basinkomst eller medborgarlön som vissa kallar det är säkerligen en av de saker vi måste använda oss av i framtiden och då som ersättning för vissa bidrag och för att ge människor större frihet att själva bestämma hur mycket de vill arbeta under olika delar av sitt yrkesliv.

    • Bertil

      Går man efter vad man tror så kommer massor jobb försvinna. Visserligen kommer nya jobb tillkomma men till vilka effekter??
      En förändring sker när stora grupper som idag har jobb ersätts av intelligenta maskiner.
      sen hur den förändringen ser ut är osäkert. Blir det upplopp, krig, eller löser politiker detta med
      arbetsfri inkomst eller?
      Kommer ens politiker kunna få sådan makt man kan förändra nåt för mänsklighetens bästa
      eller kommer storföretagen sätta villkoren och kort sagt strunta i mänskligheten och istället enbart fortsätta kämpa för ökad vinstmaximering för fåtalet.

      Därmed kommer de rika inse sin dårskap likt Bill Gates och ändra sitt betende.
      Framtiden har lysande utsikter skapa en frihet för människor som vore unik i mänsklighetens historia eller kommer Mänskligheten gå under på sin egen dårskap. Där man inte bara tar död på sin egen art utan alla arter på vår planet.-

      Vi har bara levt 200 år med ständiga nya inovationer och framsteg inom arbetsmarknaden
      hur långt kan detta fortgå. Detta när miljö redan efter dessa år håller på ge stora märkbara förändringar.

      Det är alltså inte fler jobb och mera produktion som behövs utan tvärtom Människan måste ”tagga ner”. Minska rofferiet av Jordens tillgångar, människan har inte ens anpassats efter de sista 200 årens utveckling nya sjukdomar kommer och människan går under av sin egen dårskap detta genom pengars styrmedel och där girighet är ledordet.

  4. Lars Flemström

    Det är bättre att alla går ner i arbetstid till 2 tim /dag än att 75 % är arbetslösa. Därmed inte sagt att jag tror att detta är nödvändigt, eller ens önskvärt. Men själva idén att 25 % av arbetskraften ska jobba heltid 8 tim /dag och avstå 75 % av den ihoparbetade lönen till de arbetslösa, däribland en stor andel frivilligt arbetslösa är helt horribel. Den verkliga skatten på arbete kommer i så falla att ligga runt 90 – 95 %, inklusive de arbetandes egen skattefinansierade konsumtion. Direkt ohederligt att kalla skatt för produktionsavgift.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetsgivaravgiften är en avgift som ska ersättas med en annan avgift som jag valt att kalla produktionsavgift – Det namnen behöver inte bli det slutliga och vi kan lika gärna kalla det produktionsskatt så länge pengarna är destingerade till samma ändamål som dagens arbetsgivaravgifter.

      En sådan höjer inte skatten på arbete Lars – Allt den gör är att säkerställa att företagen bidrar till statskassan i samma grad som tidigare när det mesta av allt arbete sköttes manuellt.

  5. Alexander

    Som tur är behöver Sverige inte oroa sig för välfärden, vi har tagit emot väldigt många pensionsräddare från MENA-länderna. Det här berör inte oss.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Välfärd och byggandet och vidmakthållande av välfärden berör varje regering Alexander vilket jag är helt övertygad om att du vet.

  6. Bertil

    Sen mitten på 70-talet har automatiseringen ökat enormt maskiner gör jobben ,
    men arbetstid och löner har inte gett nån förändring realt.
    Istället går vinsterna allt mer till ett fåtal.

    Samtidigt är det märkligt att det är sådant motstånd mot svartjobb, samtidigt som en maskin eller flera maskiner kan ta jobben från hundratals eller tusentals personer men de beskattas inte.

    När ska politiker inse att så kan det inte fortsätta. John Maynard Keynes menade att med den teknikutveckling som skulle ske så skulle folk bara behöva jobba 15 tim/ veckan för försörjning.
    Men så skedde inte istället så kom det fruktansvärda, nämligen Nyliberalismen
    och den har felfördelat all den teknikutveckling som skett. Istället för mer fritid och goda försörjningsinkomster ser vi nu enbart i Sverige hur ca. 70% äger det mesta och de vill ha mer.
    Samtidigt hör man hur Moderater och de flesta riksdagspartier ja även sossarna vill sänka låglöner
    för att höglöner ska tillåtas öka.

    De jobb som blir fler beror inte på den teknikutveckling vi sett utan på att klassklyftor ökar
    och att folk jobbar för underlöner i allt större grad.
    Dessa underlöner benämns som sysselsättning.
    Det är kort sagt konstlade jobb eller jobb där välbeställt folk får bidrag medan den som utför jobbet inte ens kan nyttja tjänsten för att deras lön är för dålig. Effekt: Klassklyftor ökar ännu mer.

    Vi kan därmed ställa oss frågan hur länge kan allt fler maskiner göra jobben och låglöner bli allt lägre samtidigt som de flesta bidragen går till de som minst behöver dem.-

    Förmodligen vilket jag tror kommer förändringen ske när breda jobb försvinner. d.v.s jobb där hundratusentals människor är anställda och som övertas av Robotar.
    Det behöver inte vara ett specifikt jobb utan ett brett lager av olika jobb som relativt samtidigt försvinner.

    Nyliberal politik är på väg mot dödsryckningar, fler kommer inse att en humanare politik behövs där Människan kommer i första rummet och kapitalism och egoism som ett fåtal tar allt av kommer sättas motstånd mot.

    Det är en lögn att alla rationaliseringar som ersätter människan med en maskin ger fler jobb.
    Istället så har lönerna blivit oerhört stort spann på där massor har jobb men det handlar om små löner som arbetsgivaren betalar och istället är det subventioner o.s.v som främst företag göds med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett tänkvärt inlägg i debatten med följande tillägg:

      jag utgår från att du hade tänkt skriva att 3% av befolkningen äger ca 70% av tillgångarna Bertil – I hastigheten glömde du bort siffran 3%.

    • Johan

      Bertil du kan inte jämföra en maskin med svartarbete då har du lite erfarenhet i frågan.
      En maskin kan inte utnyttjas och inte hellre riskera livet utan skyddsnät likt försäkringar och arbetsmiljöverket. En maskin är vad det säger och en människa är en människa!

  7. Fredrik

    1. Du nämner ingenting om konjukturläget. Varför inte? I lågkonjuktur så kan företagare tvingas säga upp folk, vilket betyder lägre arbetsgivaravgift och i högkonjuktur tvärtom. Hur ska du säkerställa detta med en produktionsavgift?
    2. Du säger att produktionsavgiften ska kunna ge MER än arbetsgivaravgiften och var är rättvisan i det?
    3. Om kostnaden för produktion är lika mellan arbetare och maskin (vilket i praktiken inte stämmer) så undrar jag varför man väljer maskin före arbetare? Ditt svar är möjligen att företag kan tjäna pengar genom att slippa arbetsgivaravgift genom att ha maskin istället för arbetare, men då pratar du om EN produkt. Och med sådan jämförelse så kan aldrig ett företag ens tänka tanken att diskutera med en politiker som dig.

    Maskin producerar billigare och billigare ju längre fram i produktionen du tittar, en arbetare är tvärtom då denne blir dyrare och dyrare. Där är vinsten. Inte i din attackpunkt denna gång, arbetsgivaravgiften.

    4. Du pratar inte om investeringen som företag gör i maskiner, denna kostnad bär inte staten utan företaget och en anledning till övergång är att dels nå högre takt i produktion och dels producera till lägre kostnad. Där är arbetsgivaravgift en liten del, lön är en betydligt högre del men detta berör du inte. Du berör inte heller de amerikanska fackförbund som gått med på fryst löneläge för att behålla produktionen i sin hemstad/hemstat. Att använda jämförelse med USA är dessutom inte bra då det amerikanska systemet inte fungerar i närheten av vårt svenska.

    5. Vad säger forskningen om vad som händer med företag i ett land där skatten höjs? Stannar de kvar eller flyttar de ut? Detta förslag skadar små och medelstora företag och de stora drakarna kan enkelt lägga produktionen i ett annat land. Loose-loose med andra ord.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Produktionen kommer givetvis att vara olika beroende på konjunkturläge då min tanke är att den endera ska beräknas på omsättning eller på skillnaden mellan inköpsvärde och saluvärde – Dvs. storleken på förädlingsvärdet.

    • Bertil

      ”Vad säger forskningen om vad som händer med företag i ett land där skatten höjs?”

      Behövs ingen forskning om det. titta på tv, på nätet så ser vi hur det är i Länder med låg eller ingen skatt.,
      I länder där ingen skatt eller låg skatt existerar så äger fattiga lite eller ingenting. I Länder där skatten
      är optimal eller högre, har man fungerande sjukvård till alla, skolgång, Äldreomsorg, sociala skydd o.s.v.
      detta gör den fattige rik åtminstone i en gemenskap även om de privatekonomiskt är fattiga som kyrkråttor. Se bara USA ett ruttet kapitalistland som svälter sin egen befolkning och inte ens unnar dem sjukvård bara för att en hänsynslöst girig grupp vägrar skatta. Dessutom har man makten och styr därmed beskattningen till sin egen fördel.

      Varför ska man förhindra svartjobb när företag får oskattat sätta in maskiner som gör massor arbetslösa. Jag ser införande av maskiner som friställer folk precis lika ruttet som svartjobb.

      Med den A-kassa som är idag ser jag inte svartjobb som nåt olagligt för den som av nöd utför det.
      Däremot borde de som anlitar få sättas dit av de som svartjobbar.
      Kort sagt omvänd bestraffning.

      Vi måste helt enkelt i framtiden beskatta företag som anlitar svartjobbande Robotar och artificeill intelligens. Ett enkelt sätt genomföra det är med en produktionskatt.

      ”Du pratar inte om investeringen som företag gör i maskiner, denna kostnad bär inte staten utan företaget och en anledning till övergång är att dels nå högre takt i produktion och dels producera till lägre kostnad.” Skriver Fredrik. ’

      Vaddå högre takt i produktionen och till lägre kostnad.
      Det är lika förbenat dyrt köpa för den som inget har och där samma klientel inte vill ge en enda krona till de som inget har. Vad är ökad produktion värt om det enbart ska vara slit och släng grejer som
      skapar en massa miljöfaror.
      Nä produktionen kan gärna vara optimal till vad vi behöver. Hållbara grejer som inte behöver bytas stup i kvarten. Det är ett enormt resurslöseri på vår planet där företagandet kort sagt inte tar minsta hänsyn för framtiden utan veckorapporter till aktieägare för att stilla deras kortsiktiga hunger.

      Finansmarknaden är ruttet så det är inte klokt. Tumrullande ofta män som kort sagt inte bidrar till nåt utan väntar bara på att arbetstagarna ska öka företagens vinster allt mer som fyller deras plånböcker och där beskattningen idag är ett skämt.

      Vi behöver mer av Castros politik där den fattiga människan sattes i första rummet.

      Ska man gå efter Nyliberalers pipa finns bara en väg sänka de som har det sämst
      gynna företag som inte anställer gynna de rikaste företagen med bidrag och subventioner.
      Kort sagt med Nyliberal politik finns aldrig nåt för den lilla människan.

      Är det så att klassklyftor ska ökas ojämlikhet ökas företag får obehindrat sätta in maskiner och av det ta allt högre vinster. medan folk inte ens ska få sociala stöd utan sättas i fängelse för att företag där ska få maximalt billig arbetskraft.
      Ja då är Castros politik att föredra där alla görs fattiga och alla sätts i samma båt.

      • Johan

        Så du Bertil ser inget fel i svartjobbare som undanhåller vår välfärd skattemedel. Fast en företaget ska straffas för en större vinst. Vet du att bakom många svartjobb finns det en organiserad brottslighet som skor sig på deras arbetare likt slavhandeln. Finner din syn på svartjobb som vansinnigt osmaklig och så tycker du i din text att du inte ser något fel i det. Det gör jag för i vårt demokratiska samhälle har vi regler och lagar som gör detta direkt Olagligt! Maskiner och robotar och effektivisering är inte enligt svensk lag Olagligt!
        Sedan så tar ju en svartjobbare även han jobbet för den som jobbar vitt då de inte konkurrerar på samma villkor.

      • Sven

        Ja. Hurra för Cadtros politik. Ingen utveckling. Hellre att alla ska ha det dåligt än att bara några få har det dåligt och resten bra.

      • Fredrik

        @Bertil:

        Tyvärr Bertil så har du redan bestämt dig för vad som är rätt och vad som är fel, vilket gör det till en omöjlighet att övertyga dig om motsatsen. Däremot har du de facto fel i ditt inlägg och när du själv läser vad du skrivit så kanske du kommer på vad. Du påstår att länder med hög eller högre skatt har sjukvård för alla, skolgång för alla, pensioner m.m. men samtidigt använder du USA som ett exempel på vad? Ett lågskatteland? För det är USA inte, det finns väldigt många fler länder i världen som har lägre skatt än USA – och inte alls så många som du tror som har högre.

        Att du är socialist, och mellan raderna går att läsa USA-hatare, är så klart din åsikt och den får du gärna ha, men när du inte förstår högre produktionstakt och till en lägre kostnad när man använder maskin istället för handkraft blir det komiskt att diskutera. Du menar att om företagen fått betala en kostnad för maskiner, som ersättning för arbetsgivaravgift, så skulle de produkter de producerar bli billigare? Hur? Högre kostnad för produktion ska tas igen från någon, och denne någon är alltid kunden. Att tro något annat i vår värld av idag är att vara extremt naiv.

        Dessutom, Sverige överlever inte om vi inför ”Castros Kuba”. Vi är inte självförsörjande på det sätt som vi idag har lärt oss att leva. Ett Sverige isolerat från t ex EU, på samma sätt som Kuba var från USA, skulle vara förödande för oss i vårt svenska samhälle av idag. För det behöver vi den absolut enklaste av forskning. Gå ut på stan och fråga unga av idag om de skulle kunna tänka sig att ge upp sina mobiler, aldrig få resa utomlands och vara isolerad från omvärlden genom inskränkningar av Internet. Får du Ja av den gruppen Bertil, ja då är du på gång till något stort. Kanske till och med diktator av Sverige.

  8. Leif Andersson

    Det hela är väldigt motsägelsefullt. Svenska politiker i allmänhet talar om att svenska löntagare måste jobba ännu längre pga att pensionssystemet är underfinansierat medan du tar upp automatiseringens effekter och behovet av medborgarlön eller liknande.

    Min personliga gissning är att företagen kommer och införa detta väldigt successivt för att undgå den typ av diskussion kring beskattning av produktionsmedlen som du föreslår. Dessa jobb kommer istället och ersättas av lågavlönade servicejobb liknande den utveckling vi kan se i USA där de som berörs kommer att behöva ha minst två jobb för sin försörjning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just för att undvika en utveckling likt den i USA som jag väljer att vara proaktiv och komma med välgrundade förslag Leif.

      • Leif Andersson

        Visst men genom att detta sker gradvis kommer företagen att försöka komma undan en sådan beskattning. Dessutom har vissa branscher som t.ex. finansbranschen redan kunnat drastiskt minska sin personal i takt med digitaliseringen utan att de påförts någon extra skatt utan bankerna har kunnat slussa dessa vinster ograverade direkt till aktieägarna (i Sverige är vi dessutom så korkade att vi ytterligare subventionerar bankernas resultaträkningar genom ränteavdragen utan att kräva någon kompensation). Så frågan blir då varför andra branscher ska behöva betala skatt för sina minskade kostnader på digitalisering/automatisering när t.ex. finansbranschen redan kunnat skörda de största vinsterna av denna utveckling utan någon motsvarande beskattning?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det system vi inför måste givetvis träffa all produktin lika Leif – Detta oavsett av om man tillhandahåller produkter eller tjänster.

    • Bertil

      javisst blir det som Leif Andersson skriver två tre jobb för sin försörjning sen de som inte får jobb får svälta ihjäl eller likt vargar på annat sätt ta för sig.-

      Självklart är produktionsskatt minskad pensionsålder, minskad arbetstid rätt väg när maskiner i allt mer omfattning tar våra jobb.

      Den nyliberala politik som förs där enbart företag ska gynnas och vinstprofit vara ledordet
      ska så klart inte få utvecklas nåt där vi inte alla får vara med.

      Om så är då är ju privat företagande fullkomligt meningslöst för flertalet.
      åter mera castr och mindre av den nyliberala kapitalisordningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är jag övertygad om att de kommer att göra när jag skapat opinion nog för att så ska ske.

  9. Sixten Jonsson

    Innan du gör sådana tvärsäkra uttalande borde du undersöka källfakta om arbetsgivaravgifternas utfall vad gällande totala värde för statskassan över tid. I din världfinns inte ordet tillväxt och jag har aldrig läst ordet entrepenör i din blogg.Ett tips, lyssna på sommarpratarna P1 om Entrepenören RuneAndersson så kanske du förstår vad som har betydelse för den ekonomiska utvecklingen.Det finns också kloka socialdemokrater!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag värnar alltid entreprenörskap och tillväxt Sixten men vinsterna av sådana fenomen ska inte ensidigt tillfalla företagen utan att dela med sig till resten av samhället.

  10. Erik

    Ska robotar som eliminerat livsfarliga arbetsplatser tex inne i kärnkraftverk hårdbeskattas?
    Robotar som används vid kirurgiska ingrepp för att uppnå precision som den mänskliga handen ej klarar och som är dubbelt så effektiv och därmed kapar vårdköerna?
    AI och robotisering borde ju välkomnas inom bristyrken, inte beskattas

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inget ska hårdbeskattas Erik – Däremot ska vi säkerställa att företag bidrar i samma utsträckning till statskassan och välfärden som de gjort historiskt.

  11. Per Fjellberg

    De stora vinsterna med automatisering och mer AI (Artificiell Intelligens) i produktionen för samhället i stort kan göras i den offentliga sektorn. AI kan eliminera många felkällor och snabba upp många processer. Till exempel skulle enskilda läkare i primärvården få direkt tillgång till en ”specialist”. En specialist i form av programvara som har en enorm databas att rådfråga och som dessutom kan göra detta mycket snabbare än en mänsklig läkare.

    Automatisering skulle kunna göra underverk i vården, inte minst långvården, tunga lyft skulle kunna elimineras.

    Automatisering och AI hotar vissa yrkesgrupper, främst av administrativ karaktär men även t.ex. jurister. Dessa yrken är idag ofta medelklassyrken som kräver någon form av högskoleutbildning. Möjligheten att dra ner på dessa och istället använda de frigjorda resurserna för att skapa bättre arbetsvillkor för till exempel undersköterskor i långvården borde välkomnas av ett arbetarparti.

    Hur det mervärde som kapital och arbete tillsammans skapar ska fördelas mellan kapital och arbete har inte så mycket med automatisering att göra. Maskiner har ersatt människor i 100-tals år. Enklast och bäst vore nog att tillåta rejäla löneskillnader och premiera olika vinstdelningssystem och sedan beskatta inkomster och konsumtion ungefär som idag.

  12. Renstimmet

    Utmärkt att du funderar kring dessa saker. Däremot är en produktionsavgift inte optimal då det hämmar den tekniska utvecklingen. Samhället borde effektivisera så långt det är möjligt och således borde det inte existera någon produktionsavgift på detta. Däremot vill vi också undvika att kapital samlas i toppen, vilket det isåfall kommer att göra. Hur undviker vi detta problem i automatiseringens spår? Jo, högre skatter för de i toppen av pyramiden som sedan fördelas ut i samhället.

    Dina tankegångar är rätt, men man får se upp när det gäller tanken på en produktionsavgift så att vi inte ställer till det för oss själva. Det slutliga målet bör ju vara att alla är lediga och rika (även om det kan ses som en utopi).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En produktionsavgift förhindrar inte utvecklingen och som jag ser det så är en produktionsavgift ett bra sätt att säkerställa att toppen på pyramiden betalar sin beskärda del av samhällets kostnader för god välfärd för alla på lika villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.