Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bevisen hopar sig – Privata inslag i välfärden kostar skattebetalarna stora pengar.

Till att börja med så vill jag länka detta inlägg till följande länk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OVxkk/forsakringskassan-kan-ha-betalat-ut-miljoner-felaktigt – Är det som står i inlägget sant så är det inget annat än ren och skär skandal.

Det som anförs i artikeln i Aftonbladet har sitt ursprung i uppgifter som baseras på uppgifter till DN och att Försäkringskassan utan att kontrollera saker noga ska fungera som bank för privata företag verksamma på offentlig sektors område är fel – MYCKET FEL.

Det artikeln säger är att Försäkringskassans nya system för att följa upp assistansersättningar är ett hafsverk som istället för att öka kontrollen och minimera fusket gör det omvända och öppnar för ett fuskande utan motstycke.

Att ledningen för Försäkringskassan föredrar snabba utbetalningar till privata assistansföretag framför ett säkerställande av att de fakturor man betalar är fullt ut korrekta påvisar enligt mitt sätt att se på saken två saker.

  1. Att Försäkringskassans ledning till fullo förbrukat sitt förtroendekapital då man prioriterar felaktiga utbetalningar till privata företag högre än ett säkerställande av att skattepengar betalas ut på ett korrekt sätt ställt mot korrekta faktureringsunderlag.
  2. Att privata inslag i offentlig sektor leder till att privata företag fuskar för att lura till sig skattepengar.

Inget av ovanstående är önskvärt och utifrån det som nu beskrivs tycker jag att vi med omedelbar verkan bör vidta två konkreta åtgärder:

  1. Byta ut Försäkringskassans ledning fullt ut.
  2. Kasta ut alla privata företag från rätten att bedriva personlig assistans.

Förvisso kan bägge förslagen ovan ses som kontroversiella – Alldeles speciellt det andra! Trots det så är min åsikt att vi för att få ordning på assistansfusket måste ta till stora släggan för att i alla lägen kunna garantera att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt.

Därför upprepar jag samma krav som jag ställt åtskilliga gånger tidigare – Återkommunalisera och återför offentlig och kommunal serviceverksamhet i offentlig regi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

31 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Det är ju ungefär samma obefintliga kontrollsystem som även används för ROT och RUT. Våra gemensamma skattepengar flödar ut till fifflare och bedragare utan att ansvariga lyfter ett finger för att förhindra detta.

  2. Jonny Disenfeldt

    Det är ju den STATLIGA försäkringskassan och deras nya handläggningssystem för assistansersättning som började användas i slutet av maj detta år som gör fel och betalar ut för mycket … lösningen borde ju då vara att privatisera försäkringskassan … den statliga myndigheten verkar ju sköta det hela inkompetent…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lösningen är att inga delar av offentlig verksamhet ska privatiseras Jonny – Vi ska återgå till en ordning med en väl fungerande och blomstrande blandekonomi.

  3. Micke

    Håller med.

    Att privata företag fuskar får negativa konsekvenser för de som verkligen behöver denna assistansersättning.

    Att ta bort dom tycker jag verkar vara ett rimligt åtagande.

    • Bertil

      Reinfeldt och Borg la upp en politik där fiffel kort sagt uppmuntrades.
      Allt för att knäcka fackföreningar och plundra svaga grupper så klassklyftor kunde genomföras.

      Jag känner företag i Stockholm som fick pengar utan att ansöka och man behövde den inte.
      Det Borg Reinfeldt gjorde handlade om rent kriminella handlingar.
      Det är även därför som man inom Moderaterna snabbt lämnade politiken när reformer genomförts och man skapt sitt syfte.
      Moderaterna av den Svenska varianten är oerhört skadligt för Sverige.
      Vi har även sett hur skandaler poppar upp nu senast Borg ni vet han som tvingades erkänna han knarkat innan någon annan avslöjade det.
      Att han nu försöker stärka sin manlighet
      Genom att visa familjelyckan kan ha med att i festen förekom annat än alkohol som dryck.
      Löfven, är en bra man även Juholt var en bra man med rätt pondus och politik.
      Tyvärr föll Juholt på mediadrev och set var så klart oerhört trist.
      Jag tyckte Juholt skulle satt ner foten och vägrar avgå.
      Han var vänstersosse vilket även jag är.

  4. Petter

    Det visar sig gång på gång att även statliga verk som FK ,Arbetsförmedlingen ,Statens Fastighetsverk är fullkomligt värdelösa . Vissa inkompetenta ,vissa myglare. Det är nog inte fel med privata inslag ,men det ska då finnas de som tar sitt ansvar i de kontrollerande myndigheterna.
    Stod i kö till Nolia i lördags och studerade vuxet folk med halvstora barn hur de gick till väga när de !”smet” före i kön . Om de lär sina barn smita före i köer förstår man hu samhället ser ut som det gör,tänk bara på dig själv. Men, det intressanta var när en person som sitter i toppen för ett stort kommunalt företag sakta men säkert forcerade 200 meter kö. Inget allvarligt med detta men tycker detta säger mycket om hur personens syn på medmänniskorna är. En annan person som gick före och faktiskt hälsade på mig var en kille som jag hade anställningsintervju med förra veckan. Hans CV får nu gå i korgen på grund av detta beteende.

  5. Alexander

    Socialdemokratisk politiker fuskar under demokratikurs på universitet. Anders, fram med krav på avgång!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man fuskar ska man straffas för det oavsett vem man är – Vem påstår du ska ha fuskat i detta fall och är fusket bevisat?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte än men om USA gör allvar av sina hot vilket man ännu inte gjort är min övertygelse att så kommer att ske.

  6. Patrik

    Hej Anders.

    Det går bra för Sveriges företag nu när det är högkonjunktur men trots det rapporterar riksbanken att istället för att bara låna 2 miljarder är man tvungen att låna 10 miljarder för att klara ekonomin i juni.

    Mvh
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige har en statsbudget som skapar överskott Patrik och väljer regeringen att låna istället för att använda egna pengar så gör man så till investeringar som senare skapar en intäkt och därför att det är förmånligare att låna än att använda egna pengar.

      Vad vill du påstå att Riksbanken behöver låna till för att klara ekonomin?

  7. Lars Flemström

    Aftonbladet hänvisar till en låst DN-artikel. Men vad påstår man egentligen? Jo, att FK ”kan ha” betalat ut miljoner felaktigt, inte ”har”. Och att FK har ”fungerat som bank” för privata företag. Tja, om pengar ska betalas tillbaka, kan man ju säga att företagen har lånat pengarna. Men hallå! Om utbetalningarna grundas på osanna fakturor, är det bedrägeri och de skyldiga bör åtalas för det brottet.

    Men varför ska FK:s ledning avgå? Varför inte statsminister Stefan Löfvén? Det är ju han och hans regering som har bestämt att storföretag (och stora offentliga betalare) inte får använda mindre företag som ”banker” genom att inte betala fakturor i tid… När detta beslut offentliggjordes fick regeringen bara beröm. Jag minns inte en enda kritisk röst. Vare sig från alliansen, vänsterpartiet eller SD. Alla var jättepositiva.

    Vad sysslar Aftonbladet med, egentligen, när man tar till stora släggan mot de svagaste i samhället, de som har de svåraste handikappen. För det är ju de som får assistans. Men det är de, som det ska sparas på, för att betala migrationens kostnader. Detta är inte första gången som just assistansbolagen utpekas som fuskare.

    Jag känner till ett fall, där fusk verkligen ha förekommit. Det företaget har blivit avstängt och får alltså inte längre leverera assistanstjänster. Men övriga anklagelser verkar grundas på att företagen har gjort det som de ska göra, enligt lag. Företagen ska inte bara leverera assistanstjänster, utan även bistå de hjälpbehövande med ansökningar, trots att de själva är en part i målet.

    Det är en konstig ordning, och man kunde ju inrätta en oberoende instans, som bistår med detta. Men det skulle inte bli billigare för samhället.

    När regeringen har bestämt att fakturor ska betalas i tid, får även den offentliga sektorn rätta sig efter, det, även i semestertider. Hur skulle det fungera, om privata utförare förbjuds, och deras personal anställs direkt hos den offentliga betalaren? Kommer de att få sina löner i tid? Julilönen kommer kanske i oktober?

    Om nu storsläggan ska tas till mot de assistansbehövande, bör nog somliga rannsaka sig själva. Vem ställer grupper mot varandra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har läst din kommentar men anför fortsatt att min linje är den korrekta.

  8. Per Fjellberg

    Den via skatter finansierade välfärden kostar skattebetalarna stora pengar. Får vi valuta för dessa pengar?

    För att ta till storslägga mot felaktiga assistansersättningar måste vi ta bort dem helt. Inga halvmesyrer som att förbjuda privata aktörer.

    Tillbaks till institutionsvård för dem som behöver tillsyn dygnet runt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag nämner inte ett enda ord om att vi ska återgå till institutionsvård – Det privata företag idag gör ska skötas av kommunerna i offentlig regi via den kommunala hemtjänsten.

      • Lars Flemström

        Men det är ju ett helt annat slags verksamhet än den kommunala hemtjänsten. Flyktingkrisen är
        upprinnelsen till kampanjerna mot assistansföretagen. Finansdepartementet hade nämligen lagt sparkrav på de andra departementen. Och Socialdepartementet svarade med att dra ner på assistanstimmarna, alternativt helt dra in stödet, till de svårast handikappade. Detta möttes av en omfattande kritik mot dåvarande socialförsäkringsministern (nu befordrad till sjukvårdsminister) Annika Strandhäll.

        Någon på Socialdepartementet hade kokat ihop att antalet beviljade assistanstimmar är för högt, och skyllde på att assistansföretagen hade hjälpt sina klienter med ansökningarna, vilket de är skyldiga att göra enligt lag. Man anförde vidare att utgifterna ökat jämfört med när reformen var ny och förteg helt att även flyktingar med svåra handikapp har rätt till assistens. Hanteringen är en skamfläck för regeringen, och den blir inte vitare för att DN och Aftonbladet drar igen kampanjen igen. Man slår mot de svagaste i samhället, eftersom man inte vågar ge sig på de starka, som har bättre resurser att protestera.

        Denna kampanj mot de svagaste maskeras som kritik mot assistansföretagen, som alltså påstås tjäna för mycket. Och naturligtvis: Ju fler arbetstimmer för de anställda i assistansbolagen, desto större blir ersättningarna och därmed troligen också vinsterna för bolagen. Kraven på kommunalisering av verksamheten har enbart som syfte att skära ner antalet assistanstimmar, utan att någon protesterar. DN har en mycket smutsig historia av kampanjer mot sjukbidragen.

        FK administrerar en mängd olika slags ersättningar, bl.a. utbetalningarna av det statliga tandvårdsstödet till tandläkarna. Tänk dig om din tandläkare skulle säga: ”Jag har avskedat alla mina anställda och hinner inte själv behandla dig eftersom jag har fullt upp med de patienter som vill betala hela kostnaden själva, eftersom FK fortfarande inte har betalat fakturorna som jag skickade i våras”.

        Tänk bara vilket liv det skulle bli på landets tandvårdspatienter. Nej, bättre då att sparka på de svårast handikappade, genom att ljuga ihop att de inte behöver så mycket hjälp. Vore jag journalist skulle jag leta upp någon svårt traumatiserad krigsinvalid från Syrien och skriva en riktig (och alldeles sann) snyfthistoria: ”Muhammed får inte ha kvar sin personliga assistent. Beskylls av FK för att fejka på uppmaning av assistans-bolaget”.

        Varför inte i stället granska kommunernas kostnader för gode män, HVB-hem och familjehemsplaceringar för fullt friska unga män, som kan antas ljuga om sin ålder? Även om de skulle råka vara 17 1/2 år, har de betydligt bättre förutsättningar att klara sig själva än de, som anonym byråkrater (med partibok i s eller mp?) i regeringskansliet vill skära ner assistans-timmarna för.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill med bestämdhet hävda att du har helt fel i den inledande delen av din kommentar Lars – Det finns inget samband mellan kampanjerna mot assistansföretag och invandring – Att påstå så är att fara med osanning.

          • Lars Flemström

            Det är inte alls att fara med osanning. Det är du som inte har följt det här från början. Jag känner väl till dina ideliga försök att få dina läsare att tro att invandringen är en investering, som kommer att ge vinst längre fram. Även om du mot förmodan skulle ha rätt i detta, så måste ”investeringen” betalas nu. Och sparkraven från finansdepartementet har ett klart samband med ”anstormningen” (ditt uttryck) av asylsökande under 2015. Vad som exakt fått DN och Aftonbladet att ånyo hoppa på de svagaste i vårt samhälle, känner jag inte till, men det är helt klart en fortsättning av Strandhälls påhopp på den gruppen för att ha för många assistans-timmar samt FK:s beslut i flera enskilda fall att helt dra in tidigare beviljad assistans.

            I diskussionen om Trafikverket har jag klart tagit avstånd från påståendet att det dåliga järnvägsunderhållet har något samband med invandringen. Jag har redogjort för de verkliga orsakerna. Du borde därför veta att jag inte skyller någonting på invandringen, som inte har med invandringen att göra. Det är sällan det finns så tydliga ”raka rör” mellan invandringen och någonting annat som i frågan om försöket att spara på de svagaste i samhället, de gravt handikappade.

            Du borde också känna till min inställning sedan tidigare, att vi ska hjälpa människor i nöd, så länge de behöver hjälp, utan krav att de själva ska betala, och att asyl således ska beviljas oberoende av egenförsörjning eller ej, alltså enbart på grundval av asylskäl.

            Och som framgår av ovanstående kommentar, som du är så kritisk mot, anser jag också att flyktingar och andra invandrare ska ha samma rätt till assistans som den infödda befolkningen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vidhåller att det inte finns något samband mellan invandring och striktare kontroll av assistansbolag Lars och vi hoppar inte på de som behöver assistans när vi hoppar på fuskande assistansbolag.

            Lösningen är enkel – Återför all assistans i offentlig regi utan privata inslag – Gör vi det får vi kontroll på pengaflödet och stopp på fusket.

            I övrigt är jag glad för att du avstår för att skylla allt som går fel i samhället på invandringen då ingen tjänar på en sådan debatt.

  9. Jonny Disenfeldt

    Ovanstående fel som FK gör är ju bara toppen på isberget… ytterligare ett par allvarliga exempel på en dålig statlig koloss :

    ”Nu har Försäkringskassans ledning beslutat att kraftigt strama åt internutredarnas frihet att på eget initiativ starta utredningar om misstänkt korruption och oegentligheter. Bland annat får de inte längre granska högre chefer.”
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6110572

    ”Utredningsgruppen hyllades för att ha sparat miljoner till Försäkringskassan. Ända tills höga chefer pekades ut för felaktigheter. Nu väljer en i gruppen att öppet berätta om trakasserier från ledningen.”
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/hyllad-grupp-frystes-ut

    ”Försäkringskassan ägnar sig åt olaglig kameraövervakning av sina anställda. Det menar Datainspektionen efter en anmälan från ett före detta skyddsombud på myndigheten. Trots det fortsätter Försäkringskassan med den kontroversiella tjänsten”
    https://www.arbetaren.se/2016/01/14/forsakringskassan-filmar-sina-anstallda/

    etc etc …

  10. Alexander

    Anders

    Du som är ständigt uppdaterad borde ha läst om socialdemokraten som fuskade. Leta så finner du, och jag antar att du kommer att kräva hennes avgång….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag ägnar inte hela mitt liv åt att leta reda på alla misstag som politiker begår Alexander – Alldeles speciellt så de som inte slås upp stort i rikspressen såsom varande något stort som påverkar politiken.

  11. Alexander

    Anders

    Fast du som läser Expressen kan inte missa det. I och för sig är det ju inte första gången du inte riktigt hänger med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag läser Expressen varje dag även om jag inte läser den ordagrannt – Så vitt jag sett har detta inte varit någon huvudnyhet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så förstår jag att du ser det men jag ägnar min tid åt försöka bygga ett bättre samhälle och inte åt att leta upp situationer där någon av annan etnicitet än den svenska har gjort ett misstag eller gjort sig skyldig till brott.

  12. Nils Lindholm

    Det kommer från tiden då Dan Eliasson var chef, då personal påvisades fel och pekade på ledningen så sparkades dessa o Eliasson nickedockor anställdes.
    Sen drog Socialdemokraten Eliasson till Migrationsverket och förstörde det verket, nu sitter han och raserar polisen.
    Det är nuvarande FK som upptäckt detta strul som Eliasson ställde till med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska inte säga emot ej heller hålla med – Din åsikt får stå för dig Nils.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.