Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är dags att vi Socialdemokrater visar Sveriges arbetstagare att det är vi som bäst företräder dem.

Dagens inlägg tar på nytt upp en av mina hjärtefrågor – Den om att de som ställer sig på arbetstagarnas sida och löser arbetstagarnas vardagsproblem kommer att få arbetstagarna med sig och erhålla deras röster i kommande val.

Att ställa sig på arbetstagarnas sida innebär i min värld att se till att arbetsrätten stärks och att skadliga fenomen som visstidsanställningar, delade turer, närvaro på arbetet utan betalning, urholkade LAS-regler och andra för arbetstagarna skadliga fenomen åtgärdas genom politiska beslut och politisk handlingskraft.

Den sortens politik stod vi Socialdemokrater alltid för historiskt och den sortens politik står jag såsom varande Socialdemokrat av idag bakom helt och fullt.

Min förhoppning är att vi som parti framgent kan påvisa för landets arbetstagare att vi Socialdemokrater tar ansvar för deras väl och ve i alla lägen där vårt politiska inflytande så medger – Därtill att vi kämpar för att få det inflytandet där vi inte har det idag.

Med det sagt vill jag att vi Socialdemokrater verkar för följande förändringar och kommunicerar dessa med väljarna på ett sätt de förstår och kan relatera till:

  1. Att anställda som berörs av en upphandling av offentlig verksamhet alltid följer med till den vinnande entreprenören och att denne ska ha tillsvidareanställning på heltid som norm för sina anställda.
  2. Att vi både i den verksamhet vi driver i egen regi och i upphandlad verksamhet redan vid upphandling ska kräva att all den tid en arbetstagare tillbringar på jobbet jämte 1 timmes avdrag för rast ska vara betald arbetstid.
  3. Att krav ställs både i egen och upphandlad verksamhet om att fenomen som sovande natt där full betalning inte utgår eller rast utöver 1 timme som inte är fullt ut betald inte får tillämpas.
  4. Att delade turer inte får tillämpas med mindre än att den anställde själv så begär.
  5. Att LAS ändras så att den återfår sin ursprungliga form och betydelse.
  6. Att visstidsanställning slopas som anställningsform.

Kan vi genomföra dessa för landets arbetstagare viktiga förändringar till det bättre så är min övertygelse att alla arbetstagare som på ett eller annat sätt känt sig svikna av oss Socialdemokrater återvänder till fadershuset av den enkla anledningen att en röst på Socialdemokraterna är bäst både för dem själva och för deras familjer.

Därtill vill jag som jag tjatat om många gånger tidigare se en ordentlig ideologisk debatt som slutar fokusera på sakfrågor ryckta ur sitt sammanhang – Detta för att istället fokusera på ideologi och den plan för samhällsbygget som ideologin formulerar.

Ska Sverige och svenskarna på nytt återfå hoppet och framtidstron måste vi bort från den sorts politik och den sorts debatt som enbart styr individer till att först se till sitt eget bästa innan man tittar på vad som är bäst för kollektivet.

Ska Sverige och svenskarna må bra och känna framtidstro – Framförallt på lång sikt och ska samhället bli mer jämlikt kan människors fokus inte ligga på vad som är bäst på individnivå – Ska det bli verklighet måste fokus alltid ligga på vad som är bäst för kollektivet och folkflertalet.

Min förhoppning är att det är i den riktning jag förespråkar vi är på väg – Åtminstone känner jag stort hopp om att så är fallet när jag pratar med våra yngre som insett att egoism och girighet på individnivå är skadligt för samhällsutvecklingen – En inställning som förövrigt delas av många äldre med stor livserfarenhet.

Därför är mitt budskap till alla och framför allt till mina partikamrater följande – Låt oss tillsammans fokusera på Sveriges bästa så kommer det per automatik att leda till det långsiktigt bästa för alla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

40 kommentarer

  1. Fredrik

    Hur stort stöd har du bland folket för denna vision? Hur stort stöd har du lokalt, regionalt och nationellt för denna vision?

    Denna gång behöver vi siffror, något du aldrig tidigare klarat av att presentera. Folket är duktig på att förstå procent, så använd detta för att presentera hur stort stöd denna vision har. Tack.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du vill ha siffror får du göra en opinionsundersökning i ämnet Fredrik – Min övertygelse är att stödet kommer att öka sakta men säkert och att en majoritet kommer att stödja mina idéer och förslag.

      • Fredrik

        Anders, det är inte jag som påstår att ”vi socialdemokrater” vill detta utan det är du och att då jag ska göra en undersökning är ju att jag gör ditt jobb eller hur? Så åter igen, hur stort stöd har du bland övriga socialdemokrater i Sverige för dessa förslag?

        Dessutom, vad kostar detta? För oss skattebetalare är det viktigt att veta då vi gärna inte betalar mer än vad vi behöver. Så hur mycket högre kommunalskatt är att vänta för oss i Umeå?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är du som påstår att en majoritet av alla Socialdemokrater inte stödjer mina tankar och idéer Fredrik coh vill du hävda att så är fallet ligger bevisbördan inte på mig utan på dig eller hur?

    • Bertil

      Det borde du väl förstå Fredrik att det är bäst om socialism styr.
      Förstår inte vad du vill hävda.
      Menar du att du stöder annat än socialism??
      I så fall är det bara beklaga.
      Annars är du välkommen i en gemenskap
      För man blir väldigt ensam med Nyliberal attityd.

      • Fredrik

        @Bertil:

        Det finns enbart några få som får det bättre av socialism, diktatorn och alla dem som säger ”hur högt” när denne skriker HOPPA. Det andra Bertil, jag kommer aldrig att stå ensam – speciellt inte OM socialismen styr – för vi är många som inte tror på diktatur i detta land, vi är många som vet att tiden efter 1917 fram till 1989 i forna öst var ingen picknick. Vi är många som vet hur det är att fly från socialismen. Vi är långt ifrån ensamma Bertil, långt ifrån.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Fredriks svar till Bertil med följande tillägg:

          Fredrik – Socialdemokratisk politik och demokratisk socialism är ingen diktatur.

  2. Jonny Disenfeldt

    Väljarna har lämnat ditt socialdemokratiska parti steg för steg i årtionden eftersom de sett att ni inte har lösningarna på våra enorma samhällsproblem utan tvärtom är de som i snabb takt trasar sönder det svenska välfärdssamhället och nu till och med bryter samhällskontraktet mellan stat och medborgare. Tyvärr är ni inte medicinen, ni är orsaken till sjukdomen. Ni är cancern i samhället.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna och socialdemokratisk politik är vad som behövs för att återskapa det Sverige som fanns när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

  3. Per Kjellén

    Fastnade för denna passus: ”Därtill vill jag som jag tjatat om många gånger tidigare se en ordentlig ideologisk debatt som slutar fokusera på sakfrågor ryckta ur sitt sammanhang – Detta för att istället fokusera på ideologi och den plan för samhällsbygget som ideologin formulerar.”

    ”Laissez faire” betyder ju och menade att låta människor göra/arbeta och vara kreativa. Detta är tydligen ett rött skynke för vänstern. Som vanligt används metoden ’felöversättning’. Den som präglade uttrycket för 250 år sedan såg positiv på det. Nu verkar det som generellt sätt uppfattas det som ’skit i allt’.
    Det ligger ideologi i uttrycket – värt att diskutera.

    Som t.ex. Om du ser till vad som händer på arbetsmarknaden så är det individer som skapar arbetstillfällen. Kollektivet saknas i den gruppen och stat och kommun misslyckas ofta helt men misslyckas alltid med att driva företag utan subventioner, dold eller öppna.

    Att ’bland ekonomi’ skulle vara ett ekonomiskt system bör du glömma.

    Bärkraftiga system som skapar välstånd och välfärd är den fria marknadsekonomin och kapitalismen. Men vänstern orkar vanligtvis inte sätta sig in i vad dessa två system innebär.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det offentliga ska driva offentliga serviceverksamheter och verksamheter som direkt finansieras med skattemedel såsom sjukvård, skolor mm.

      En återgång till en god blandekonomi är vägen framåt.

      • Per Kjellén

        Jo, Jo -en ordentlig ideologisk debatt…..
        Med en ideologi som tillåter individer att driva serviceverksamheter och offentligt finansierade verksamheter åstadkommer vi konkurrens inom dessa områden. Konkurrens är tävling, inte att förgöra någon. Ansvaret hos utföraren ger ansvar för ekonomin. Den ideologi som du företräder har fördärvat offentlig verksamhet som vård skola och omsorg därför att politiker är folkvalda människor, valda för att lagstifta och använda sitt förnuft och använda logiska resonemang. Förtroendevalda till riksdag och kommun skall inte syssla med verksamheter. Det skall de med kunskaper om verksamheten göra.

        Blandekonomi är en floskel. Alltså gin är dåligt, tonic är dåligt, gin och tonic det är bra det – vad är det för logik – är det ens förnuft?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska inte ha tävlingar inom offentlig sektors områden och definitivt inte sådana som försämrar arbetstagarnas villkor.

          Blandekonomi är det vi hade när välfärdslandet Sverige byggdes till ett läge där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst och när landet var som mest jämlikt – Att kala det en floskel är nog just det – En floskel.

  4. Micke

    Socialdemokrati handlar inte om att företräda. Det handlar om att kontrollera. Va snäll och blanda inte ihop begreppen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får stå för dig – För mig gäller det jag anfört i inlägget vilket på inget sätt är att blanda ihop begreppen.

  5. Per Fjellberg

    Hur ska det gå till om S samtidigt vill att Sverige ska vara en humanitär stormakt?

    Det är alltid arbetarklassen som får betala med svett och blod för elitens stormaktsambitioner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det behöver inte vara så Per – Vi ska tillbaka till en politik som sätter de breda massorna och deras bästa högst upp på agendan.

  6. Sven

    De flesta anser att arbetsgivare skapar fler jobb än arbetstagare.
    De flesta vill att fler ska ha jobb.
    Vad ska göras för arbetsgivarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För arbetsgivarna gör vi mycket och den bästa hjälp vi kan ge dessa är att säkerställa att de har människor med rätt kompetensprofil att anställa.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det beror nog mer på hur du tolkar det som jag skrivit Kim. För egen del tycker jag att det jag skrivit innehåller konkreta exempel.

  7. Alexander

    ”Många saknar en utbildning som är gångbar på svensk arbetsmarknad”

    Sagt av analyschefen på AF angående de ”nyanlända”. Märkligt att Anders Forss påstod att många är välutbildade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – men med komplettering så blir den gångbar Alexander vilket är vad jag påstått.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För den som helt saknar utbildning så måste vi börja från början så mycket är helt klart men tack och lov har de flesta som kommer från Syrein utbildning i en eller annan form som vi kan komplettera för att någorlunda snabbt och effektivt sätta dem i arbete.

  8. Bergis

    Du vill ja. Men det du önskar är inte längre socialdemokratisk politik. Det du räknar upp liknar Vänsterpartiets idéer. Har du funderat på att byta parti?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är och förblir Socialdemokrat Bergis och min förhoppning är att Socialdemokratin ska återgå till att vara socialdemokrati fullt ut – Ska vi bli det gäller det jag anfört i inlägget.

  9. Per Kjellén

    Den ordentliga ideologiska debatten…….

    I Socialdemokraternas program står det: ”…. har vi uppfattningen att statschefen ska utses i demokratisk ordning och att monarkin ska avskaffas.”

    Vad menar socialdemokraterna med detta? Skulle inte den nuvarande kungen tillkommit i ’demokratisk ordning’ eftersom riksdagen 1974 accepterade Regeringsformen enligt vilken innehavaren av Sveriges tron (enligt Successionsordningen) skall vara Sveriges statschef.????

    Skall ’demokratisk ordning’ betyda att folket skall rösta i ett val till statschef? Om så, skall statschef vara en hederstitel eller skall det innebära ett statschefsämbete?

    Sveriges statsskick enligt riksdagen är parlamentarism, inte monarki. Eftersom Sverige inte är en monarki kan den inte avskaffas. Varför skriver ni så här i ert partiprogram.? Kan det vara en övertygelse om att era medlemmar inte vill föra en ideologisk diskussion om vad som är ett demokratiskt statsskick.???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som står i partiprogrammet är det är det en majoritet medlemmarna för närvarande tycker och eftersträvar även om jag personligen inte håller med om att monarkin bör avskaffas.

      I övrigt fungerar det svenska statsskicket mycket bra som jag ser saken även om jag vet att du är av annan uppfattning.

      En ordning där det är ett politiskt partis medlemmar som väljer partiledare och en ordning där det är det största partiet i regeringskonstellationen som har statsministerämbetet är helt ok.

  10. Alexander

    ”men med komplettering blir den gångbar vilket är vad jag påstått”

    Nej, du hävdade att många är välutbildade. Få se om du nu kan erkänna det. Antagligen inte….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker märka ord – Om du läser hela inlägget så skriver jag klart och tydligt att vi ska ta hand om de som är välutbildade och se till att ge dem kompletterande utbildning så att de snabbast möjligt kommer i arbete.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”vi ska ta hand om de som är välutbildade och se till att ge dem kompletterande utbildning så att de snabbast möjligt kommer i arbete….

        Men vad ska vi göra med de flesta, de flesta är ju inte välutbildade …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De flesta har utbildning upp till svensk grundskolenivå och för den gruppen behövs förvisso aningen längre utbildning men trots det en som kompletterar den utbildning och den erfarenhet de redan har i dagsläget.

  11. Per Kjellén

    Du skall inte föreslå en ’ordentlig ideologisk debatt’ och sedan använda argumentet att partiprogrammet endast är vad en majoritet tillfälligt tycker. Senast vi var ideologiska hävdade du att flertalet skall styra över fåtalet. Förbryllande nog vill du behålla monarkin. Men monarkin har fler skepnader. Vill du ha envälde eller konstitutionell monarki? Du säger att du vill behålla monarkin – hur går det ihop med RF74 som kallar Sveriges statskick för parlamentarism.

    En ordning som säger att riksdagen skall godkänna en regeringsbildare kan inte genomföras om en partipolitiskt vald talman ur det största riksdagspartiet föreslår riksdagen en regeringsbildare ur det största partiet. Detta kan kan inte vara ’i demokratisk ordning’. Hela upplägget är felaktigt. Och det beror på att statschefsämbetet är borta och att statschefen har blivit ett hedersuppdrag för personer som ärver denna heder.

    Tidigare har du sagt att du vill ha en statschef som är vald. Försök nu allvarligt att reda ut din åsikt i en ordentlig debatt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I ett politiskt parti gäller de beslut kongresserna fattar i demokratisk ordning vilket innebär att det är den linjen flertalet röstar för som ska gälla vilket innebär att flertalet alltid styr över fåtalet.

      Jag vill behålla monarkin på det sätt den fungerar idag då kungahuset är en viktig symbol och bra draghjälp för att marknadsföra Sverige i andra länder – Inte minst i Asien och i Afrika.

      Att vi har olika åsikt om hur regeringsbildningen ska gå till är känt sedan länge för oss bägge och min linje är att det fungerar mycket bra som det fungerar idag. Därtill blir det mycket lättare för det regerande partiet att genomföra sin politik och utse statsråden vilket är helt i sin ordning.

  12. Alexander

    ”Du förrsöker märka ord”

    Nej, i ett tidigare inlägg skrev du att många är välutbildade. Även då försökte du slingra dig. Sjukligt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker aldrig slingra mig Alexander – Däremot verkar du ha uppenbara problem med att förstå vad jag säger i mina svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.