Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Invandrade är en resurs som kan öka vår utrikeshandel.

För att framgångsrikt göra affärer i andra länder än det egna behövs gedigna kunskaper om landet och människorna i det land man vill göra affärer i.

Att vi med den vetskapen inte tillvaratar kunskapen och kontaktnätet hos de som invandrat till Sverige från andra länder för att öka den svenska exporten tycker jag är fel och ett samhälleligt misslyckande.

Därför tycker jag att vi Socialdemokrater ska vidareförädla en av de få bra saker Alliansen skapade under sitt regeringsinnehav – Detta genom att återstarta det arbete vår föregående Utrikeshandelsminister Ewa Björling initierade när hon startade Projektet Kosmopolit.

Hela idéen med Projekt Kosmopolit vara att använda invandrades kompetens och kunskap om kultur, affärskultur och affärsmodeller i sitt forna hemland som språngbräda och resurs för svenska företag med exportambitioner.

Till exempel lära sig varför siffran 4 inte är någon bra siffra att använda på produkter och tjänster för företag som har affärsambitioner i Kina.

Inom ramen för projektet bildades ett antal Kosmopolitföreningar runt om i vårt land av vilken föreningen i Umeå var den nordligaste – Föreningar där den initiala tanken var att föreningen skulle vara en mötesplats mellan invandrare med kunskap om sina forna hemländer och svenska företag.

Projekt Kosmopolit är i dag mer eller mindre dött vilket förklaras av att den tidigare regeringen en bit in i projektets levnad gjorde dåvarande Exportrådet till huvudman för aktiviteterna.

Jag tycker därför att vi ska återuppta och vidareförädla Projekt Kosmopolit då själva grundtanken om att använda människor invandrade till Sverige och deras kunskaper som verktyg för en ökad export är helt rätt och mycket tilltalande.

Dock måste stora förändringar till vad gäller hur projektet ska finansieras och styras om vi vill få ut maximalt med nya exportmöjligheter ur föreningarnas arbete.

För mig som tillbringat många år med bosättning och arbete utanför Sveriges gränser blir det dag för dag allt klarare att vårt svenska sätt att tänka och göra affärer på är ett hinder som gör att den fulla affärspotentialen inte nås fullt ut.

När jag försöker förmedla den kunskap jag själv skaffat mig genom att aktivt arbeta med internationell affärsutveckling kan man ibland slita sina gråa hår då man ska försöka få svenska företag att förstå hur mycket baskunskap man måste skaffa sig om ett land innan man kan nå framgång i affärer i det landet. 

De allra flesta tycks tro att den svenska modellen funkar överallt och att alla andra världsmedborgare tycker och tänker som oss svenskar – Något som givetvis är helt fel,

När man sedan misslyckas med att sälja sin vara eller tjänst skyller man misslyckandet på att den tilltänkta köparen är konstig eller avvikande och därför inte förstod nyttan och potentialen i affärserbjudandet.

Hade företaget gjort sin hemläxa på ett bättre sätt skulle företaget med lätthet kunnat anpassa den tilltänkta affärsplanen och affärsstrategin och nå mycket större framgång på utländska marknader.

Det är just här som Projekt Kosmopolit och invandrade svenskars kunskap om sina forna hemländer kommer in i bilden.

Att med hjälp av invandrade redan på hemmaplan lära sig hur människor bosatta i andra länder tycker och tänker samt hur affärskultur och sättet att göra affärer på fungerar är viktiga kunskaper att inhämta för alla företag med exportambitioner.

Görs denna läxa på rätt sätt kommer man bättre förberedd till de framtida affärsmötena – Dessutom med en affärsstrategi som är anpassad till den marknad man ska göra affärer på.

Jag har gott om egen erfarenhet av att göra globala affärer och har själv med stor framgång gjort affärer i oerhört många av jordens länder – Något som givit mig insikten att en och samma produkt går att sälja med framgång överallt så länge man är väl förberedd och gör på rätt sätt.

Innan man går in på en främmande marknad måste man därför lära sig massor av saker om den marknaden.

Bland kunskaperna som måste inhämtas finns följande:

  • Kunskap om BNP, befolknings storlek mm. – information som med fördel inhämtas via internet.
  • Kunskap om huruvida den marknad man fokuserar på är mogen för den vara eller tjänst jag vill sälja.
  • Kunskap om hur landet/marknadens konsumtionsbeteende ser ut.
  • Kunskap om vilka egenskaper och marknadsföringsåtgärder som triggar medborgarna i det land man önskar sälja till att köpa just vår vara eller tjänst..
  • Kunskap om hur produkten eller tjänsten ska förpackas för att vara attraktiv för de potentiella köparna – E.g. vilken färg, namn eller numrering som ska användas på produkten och/eller förpackning för att uppnå lyckat resultat.

Vägen till framgång är att undersöka dessa saker grundligt.

Vill man lyckas fullt ut och nå full potential måste man på djupet skaffa kunskap om hur de tilltänkta kunderna tycker och tänker – Det slutar inte där – När vi nått så långt måste vi dessutom forska bakåt i landets historia för att ta reda på vad som fått dem att tycka och tänka som det gör.

  • Vad finns det i deras historiska DNA som vi bör bejaka om vi vill nå framgång med det vi vill göra?

Författaren har insett vikten av detta och även hur berikande och lärorikt det är för en själv som individ att sätta sig in i andra människors tankesätt. Det är på detta område människor invandrade till Sverige utgör en avgörande skillnad för om vi ska lyckas eller misslyckas.

Därför är ett återupptagande av Projekt Kosmopolit en viktig beståndsdel för att öka den svenska exporten.

Jag har en klar uppfattning om hur detta kan göras på bästa sätt – Att människor invandrade till Sverige utgör en del av vägen till framgång är en självklarhet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

74 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag aldrig påstått – men man kan alltid ifrågasätta någons slutsats – Allt handlar inte om rätt eller fel utan om hur man upplever något och han beskriver säkert det han tycker sig ha upplevt.

  1. Kim

    ”Det finns betydligt fler invandrare i Sverige än i Finland Bengt och att Sverige inte lyckas bättre bevisar bara att det jag anför är korrekt.”
    Hur kan du tvärsäkert säga det och helt utesluta andra möjliga orsaker som tex
    A. Det finns ingen vinst genom att prioritera invandrare i krystade projekt före att tex kolla på kompetens internt i bolagen och anlita konsulter som är specialister.
    B. Invandringen kommer i huvudsak från länder utan relevant marknad.
    C. En förkrossande majoritet av invandringen har inte koll på relevanta frågor för det du pratar om.
    osv osv osv ?

    Bengt – De företag jag jobbat med i frågorna, tex just Volvo men även Skanska, NCC, ABB, SSAB m.fl har i vissa fall löst det med att anställa invandrare, oftast i kombination med lokala anställningar och konsulter. Att däremot tro att ett projekt av den typ Anders vill lägga pengarna på skulle göra till eller från är naivt. Det handlar om att göra pappersprodukter man sedan kan skryta med. Fin och i grunden klok och intressant tanke. Man tänkte bara inte klart och såg på hela verkligheten innan man beslutade. Resultatet har blivit därefter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En människa som kommer från ett visst land och har vuxit upp där har självfallet en oerhört stor kompetens om de saker jag anför i inlägget – Sannolikt större än många konsulter.

      Det handlar inte om några krystade projekt utan blott och allena om att skapa en mötesplats där företag och invandrare kan mötas.

      • Sven

        Du förstår alltså inte ens att konsulten kan vara född och uppvuxen i landet?
        Och specialist.
        Nog är det krystat. Pappersprodukt sa Bill. Igen sa Bull.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst kan man som konsult vara född och uppvuxen i Sverige – Därtill av svenska föräldrar och ändå ha den kunskap om andra länder som jag beskriver. Jag är et exempel på en sådan person då jag förvärvat kunskap om andra länder av att bo och arbeta i dem och skaffa mig den kunskap jag beskrivit i inlägget.

          Att hitta sådana är dock ovanligt och att skapa en mötesplats där företag med behov av kompetens kan möta sådan som sitter på kompetensen är bra och att utnyttja de resurser som finns i landet.

  2. Lars Flemström

    Har den ens gått en månad sedan du ville förbjuda all handel med länder utanför EU? Vilka ideal hade du senast, när du skrev att man ska vara trogen mot idealen och otrogen mot metoderna, och vilka ideal har du nu? Är idealet att missbruka Olof Palme för att rättfärdiga dina idéer? Jag tror inte att ändamålen helgade medlen för Olof Palme….

    Själv tycker jag att det bara är bra om f.d. invandrare återvänder till sina hemländer som agenter för svensk exportindustri. Men hur många invandrare behövs för detta?

    Och varmed ska de länderna betala importen från Sverige, om de inte får exportera till oss? Eller har du ändrat dig på den punkten också?

    Och att svenskfödda personer skulle vara dåliga på att sälja sina personer utomlands, har du fått om bakfoten. Som fynden av 2000-åriga romerska bruksföremål och 1000-åriga arabiska silvermynt, nedgrävda i den svenska marken, visar, har vi svenskar varit bra på det i alla tider. Du är inte ensam att som utlandssvensk ha bott utomlands i många år. Varför tar du inte själv jobb som utlandssäljare, om det verkligen är brist på sådana?

    Slutligen. Vi ska, om vi är första asylland, ta emot människor på flykt för att hjälpa dem. Inte för att de ska vara en resurs för oss – speciellt inte när resurserna redan finns i landet i form av svenskfödda personer och tidigare hitkomna invandrare med svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd.

    Vi ska ge skydd åt skyddsbehövande, men klarar inte ens av att skydda våra utlandsfödda svenska medborgare, som fallet Hamza Yalsin visar. Systemet med dubbla medborgarskap måste avskaffas, eftersom det invaggar dem, som har sådana, i en falsk tro att de skyddas av Sverige. Men självfallet ska ingen, som i övrigt uppfyller kraven (som dock bör skärpas), nekas svenskt medborgarskap enbart för att det tidigare hemlandet vägrar upphäva deras medborgarskap i det landet.

    Sådana fasoner av det tidigare hemlandet bör dock kunna vara ett skäl för omvandling – efter ett visst antal år, då ingen förändring skett i hemlandet, för omvandling av ett tillfälligt uppehållstillstånd (som ska vara regel) till ett permanent. Och i ett ännu senare skede erhållande av ett svenskt medborgarskap.

    Sverige har återigen skämt ut sig som ett mycket dåligt invandrarland, genom att inte säga ifrån på skarpen mot Turkiet, att respektera Yalzins svenska medborgarskap. Vi kan inte ha en ordning att svenska medborgarskap inte gäller fullt ut för alla som har sådana. Vi borde inte ha tagit emot så många, men tagit bättre hand om dem, som vi har tagit emot.

    Oavsett om de är en resurs, eller ej, för Sverige. Och man blir inge resurs, om man som nyanländ får ett jobb, som hade kunnat göras av någon som har bott längre i Sverige. Men visst kan man vara en resurs för svensk näringsliv om man som f.d. invandrare flyttar tillbaka till sitt forna hemland som agent för svensk exportindustri.

    Även i det fallet bör personer, som är födda i det landet, ha förtur till lediga jobb i det landet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ena utesluter inte det andra Lars och självklart tycker jag även nu att svenska företag ska etablera sig i andra länder genom att sälja dit och över tid tillverka där så jag har på inget sätt ändrat mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.