Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Demokratisk Socialism är framtidens glada melodi.

Den 3:e återblicken till mitt politiska engagemang handlar om insikten om varför Demokratisk Socialism är vägen framåt och framtidens glada melodi.

Demokratisk Socialism handlar i grund och botten om att skapa ett samhälle där ”flertalsvälde råder – Detta genom att säkerställa att flertalet alltid befinner sig i en sådan position att de har makten över fåtalet så att samhällsbygget gynnar flertalet snarare än ett litet fåtal.

Därtill handlar Demokratisk Socialism om att skapa och formulera en jämlik samhällsmodell som verkar som en modell där Sverige framstår som ett föregångsland vilket folket i andra länder kan kopiera att följa.

Ytterst bygger den Demokratiska Socialismen på en tilltro till människor – Tilltro till människornas vilja och förmåga att skapa ett samhälle präglat av gemenskap och mänsklig värdighet.

Vi Socialdemokrater har under årens lopp kämpat för att förena arbetarklassen och därigenom bryta det fåtalsvälde som kapitalismen skapat. Doktrinen och idéen om den Demokratiska Socialismen ska därför ses som resultatet av denna kamp.

Det är genom framstegen som vunnits i arbetarrörelsens kamp som Socialdemokratins övertygelse stärkts i sin uppfattning om att fredlig samhällsomdaning baserad på den Demokratiska Socialismens grund erbjuder den enda framkomliga vägen till mänsklig frigörelse.

Tittar vi vidare på den Demokratiska Socialismen fundament är kan vi läsa in följande:

  • Att folkliga krafter överallt i världen kämpar för sin frigörelse och för att bryta och och inifrån reformera fåtalsväldet.
  • Att denna kamp i många länder lett till väpnad kamp.
  • Att man i några länder genom en fredlig samhällsordning kunnat uppnå betydande resultat.
  • Att den gemensamma nämnaren för denna frigörelsekamp som förs utifrån olika historiska förutsättningar delar en strävan om att organisera samhällsförhållandena under flertalets aktiva deltagande.
  • Att den Demokratiska Socialismen följer denna färdriktning och bygger på mänsklig förmåga och mänskliga ansträngningar.
  • Att den Demokratiska Socialismen ser som sin huvuduppgift att skapa en produktionsordning som inte styrs av enskilda och begränsande vinstintressen.
  • Att den ska genomföras på grundval av demokratiska övertygelse under öppen debatt och under hänsyn och respekt för andras uppfattning som hör demokratin till.
  • Att vägen kan synas både mödosam och tidskrävande – Detta trots att den medför den helt avgörande fördelen att samhällsomdaningen kan genomföras under aktiv medverkan av medborgarna och att dess resultat vinner en fast och folklig förankring.
  • Att Demokratisk Socialism skapar den trygghet som behövs för att reformerna ska bli bestående.
  • Att vi Socialdemokrater genomför detta därför att denna frigörelse måste genomföras i ett samhälle som är starkt beroende av en omvärld präglad av stora motsättningar och av förtryck och ofrihet och starka kapitalistiska intressen.

För egen del är jag helt övertygad om att alla som läser ovanstående kan inse och förstå att ett samhälle som bygger på ”Fåtalets makt över flertalet” är dömt till undergång – Frågan är inte OM utan snarare NÄR.

Vidare tror jag att alla innerst inne vill leva i fred och samförstånd –  Att alla innerst inne endast har 3 grundbehov – Att äta, att dricka och att föröka sig.

Sett till dessa behov är fåtalsvälde en helt onödig därtill en helt oönskad företeelse.

Låt oss därför göra det enda rätta och acceptera det samhälle den Demokratiska Socialismen erbjuder – I ett sådant samhälle blir livet lättare och vi får tid att i akt och mening ägna oss åt livets väsentligheter äta – dricka och föröka oss.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

 

24 kommentarer

  1. Mr Tee

    Det du säger i rubriken är samma sak som ett kommunistiskt manifest. En diktatur med andra ord. I detta manifest som du påstår är höjdpunkten i utvecklingen den raka motsatsen. Människor och samhällen slutar utvecklas. Sånt där är ju bara rent ut sagt ”bullshit” du försöker inbilla människor i.

    Ta reda på fakta vilka samhällen som utvecklas. Ser du någon utveckling i Ryssland eller varför inte Nordkorea? Krigsmaskineriet utvecklas och folket har det för j_vligt. Socialism? Nä fy f_n!
    Frihet är det bästa ting, även i tanken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Mr. Tee – Läs dagens Socialdemokratiska partiprogram så kommer du att finna att den demokratiska socialismen är grundbulten i vår socialdemokratiska politik.

      Det jag anför i inlägget fungerar mycket bra och jag törs lova att jag har alla fakta på hand allaredan.

      • Tee Garden

        En gång i tiden fungerade det hyfsat när industrierna puttrade på och där människor hade sina arbetsplatser. Då fungerar det någorlunda både att sjunga Internationalen och de årliga kongresserna. Det gamla kommunistiska manifesterna. Inte idag.
        Sjukvård och annat kan vara bra dela på men det håller nu också på att falla samman. Skolan har ni själva avreglerat som var en av det bättre sakerna vi hade. Nja det var ju liberalerna som var först med det. Folkskolan.
        England och även USA ligger före i kunskap, vi står stilla. Alla som vill heta studerade åker till USA. Även Olof Palme och Jonas Sjöstedt har varit där plus många andra. Sverige är bara en mindre diktatur liksom Umeå som tror de vet allt inklusive dig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan bara upplysa om att stora delar av min utbildning skett i utlandet bara för att klargöra det.

          Sedan ska vi tillbaka till ett jämlikare samhällsbygge i likhet med det vi socialdemokrater gjorde tidigare – Vägen dit går via demokratisk socialism och vettiga reformer – Bland dem ett slopande av arbetsgivaravgifterna till förmån för en produktionsavgift som utgår oavsett av om tillverkningen sker manuellt eller maskinellt.

      • Mr Tee

        Jag ska tala om för dig i ett kort inlägg hur allt hänger ihop med samhället där vi har en vänster dit även S inbärknas.
        Ta vårt rikaste område i Sverige Lidingö. Hur många där tror du röstar V/S? Ta en annat område varför inte Västerbotten eller utsatta områden. Hur många där röstar rött? Ja det har du ju själv besvarat.
        Då ställer vi oss frågan, varifrån skulle de röda få sina röster ifrån om alla hade det som i Lidingö? Boven i dramat är att får människor det tillräckliigt bra lämnar man den röda ideologin.
        Därför vill de röda omedvetet eller inte, hålla kvar så många som möjligt i det tillståndet. Då kan man erbjuda olika typer av bidrag och på så vis få sina röster. I stort ligger till så.
        Man binder också upp människor vilket gäller nästan alla som bor i täthet. Bostadsbristen är en sådan faktor man drar nytta av. Se bara till Umeås Hilding xxxx. Hur har han blivit miljardär? Är det genom att troget gå till fabriken/arbetet varje dag och spara ihop sina miljarder? En arbetare är bara bricka likt en schackpjäs som de spelas med.
        Den ensamme fåraherden kanske har det bäst ändå.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla människor som sätter kollektivets bästa före det egna jagets bästa röstar rött Mr. Tee – Jag känner oerhört många som fortsätter rösta rött av den enkla anledningen att de är kärleksfulla och vill att alla i samhället ska ha det bra.

    • Bertil

      är det utvecklingen när man ser hur girigheten och rofferiet och talat om att bara rika få mer så kommer fattiga få mer. Sannigen är att rofferiet girigheten är det som nu påverkat klimat som i Houston.

      Det går inte hålla på som egoisterna tror vare sig det är kommunism eller kapitalism.
      tillväxt och fler företag fler i jobb till allt högre tempo i produktion.
      Allt är en utopi och det slutar med att vi alla går under.
      Men girigheten går bara ut på bara jag klarar mig så struntar jag i vad som sen sker när jag dör.

      Vi behöver mer av Castros politik där man värnar hälsan fattiga och skapar jämlik gemenskap istället för orimlig rikedom.

  2. G-A Karlsson

    Sverige bör delas i en socialistisk och en icke-socialistisk stat.
    Därefter kan socialister och icke-socialister helt enkelt lämna varandra ifred.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan man ju se på saken även om jag vet att du vet att en sådan indelning är omöjlig att göra.

      • G-A Karlsson

        Kung Salomos lösning. Från bibeln.

        Indelningen är inte alls omöjlig utan mycket enkel. Ett snabbt alexanderhugg och en nystart är att föredra framför denna EVIGHET av meningslöst trätande. En skilsmässa kan i vissa fall vara bättre än ett dåligt äktenskap där parterna förspiller alla sina resurser på att sitta och beskylla varandra med den ena elakheten efter den andra.

        Den stora skiljelinjen går inte mellan svenskar och invandrare. Jag ser en mycket djupare skiljelinje mellan socialister och icke-socialister.

        Det är uppenbart att du önskar en fullt ut socialistisk stat. Jag vill gärna hjälpa till att ge människor det som de efterfrågar.

        Ditt parti samt (V), (MP) samt (FI) och kanske även en del liberaler och centerpartister skulle få fullständig frihet att skapa er egen utopi inom er egen öppet socialistiska stat.

        Ni skulle inte längre hindras av en hoper giriga kapitalister, Sverigedemokrater – som ni ändå helst ville bli av med.

        Kapitalister och Sverigedemokrater kan sedan vifta med sina blågula flaggor på sina 220 000 kvadratkilometer.
        Och alla socialister kan vifta med sina röda flaggor på era 220 000 kvadratkilometer.

        Utrymme saknas sannerligen inte – halva Sveriges yta är fortfarande fem (!) gånger större än hela Danmark.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokrater tillämpar Demokratisk socialism G-A – Dvs. den politik som historiskt byggt välfärdslandet Sverige till den nivå där både landet och svenskarna mådde som allra bäst.

    • Bertil

      Då behöver vi bara skapa två länder av Sverige I Norrland är över 50% röda.
      men söderut och i Stockholm är man blådårar och i Stockholm är 40% ensamstående.
      finns väl ingen som vill leva ihop med en egoist.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den är tagen rakt från vårt partiprogram Petter – Läs det så kan du läsa om demokratisk socialism.

  3. Alexander

    Anders

    Menar du att de som inte röstar rött inte vill att alla ska ha det bra? I så fall är det en ganska ful beskyllning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill påstå att den som röstar på ett parti som sätter kollektivets bästa före individens bästa röstar för en kärleksfullare politik – Det uttalandet har jag anfört många gånger och det uttalandet står jag för i alla lägen.

      Vad du sedan vill kalla det uttalandet är upp till dig.

  4. Per Fjellberg

    Jag tror skillnaden i praktiken skulle bli liten mellan ditt flertalsvälde och dagens blandekonomi.

    Flertalsvälde borde betyda just det. Vänstern är idag i minoritet. Detta tror jag beror på att flertalet förstår att vänsterns politik inte vore bra för de många.

    Hade flertalet trott på att S politik vore bäst för dem så hade S haft egen majoritet. Det blir nämligen ingen skillnad på att rösta för en politik som gynnar flertalet och en politik som gynnar en själv om tillräckligt många tycker lika.

    ”Att man i några länder genom en fredlig samhällsordning kunnat uppnå betydande resultat.”
    Sant men kan du ge några exempel på länder som tillämpar demokratisk socialism som uppnått betydande, positiva, resultat?

    Det här måste strida mot allmänna och fria val: ”Att Demokratisk Socialism skapar den trygghet som behövs för att reformerna ska bli bestående”. Tänk om väljarna vill omprioritera?

    Anders Forss, du faller i samma fälla som många andra. Du har en önskelista med en massa punkter om hur du vill att samhället ska fungera, sedan ger du denna önskelista ett namn, ”demokratisk socialism”. Det är fortfarande en önskelista för du ger inga förklaringar kring hur.

    – Hur ska vi ta oss till ditt drömsamhälle? Det är väldigt lätt att spåra ur på vägen, tänk på Venezuela.

    – Hur ska ditt flertalsvälde organiseras? Kan det samexistera med representativ demokrati eller ska vi ha mer självstyre lokalt, lite som i Schweiz eller kräver det en upplyst elit som talar om för väljarna hur de ska rösta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min kamp handlar om att få människorna att förstå storheten i Socialdemokratisk politik så att vi växer och kan tillämpa den politik jag förordar – Den kampen går rätt bra och min tro är att vi sakta men säkert kommer att bli lika starka som vi varit historiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.