Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartiet i Umeå är sannolikt en skamfläck för hela Vänsterpartiet.

Rubriken avser självfallet inte alla medlemmar i Vänsterpartiet i Umeå  – Ej heller de väljare som röstade på och sympatiserar med Vänsterpartiet och den ideologi de står för – För partiets medlemmar och sympatisörer hyser jag den allra högsta respekt.

Det rubriken syftar på är snarare Vänsterpartiets ledning i Umeå som uppför sig på ett sätt som inte hör hemma i politiken som jag ser saken.

Som Umeåbo och politiskt aktiv Socialdemokrat går det aldrig att upphöra att förvånas över hur Vänsterpartiets ledning i Umeå beter sig – Som jag ser saken utgör Umeås ledande vänsterpartister sannolikt en skamfläck för Vänsterpartiet och för partiet och dess sympatisörer i partiledarens forna hemstad.

Det uttalandet baserar jag på många saker – Inte minst det faktum att Vänsterpartiet i Umeå ser ut at lida av ett mindervärdeskomplex och därför alltid med alla tillbuds stående medel försöker att få det att framstå som om de ligger bakom saker andra partier genomfört.

Den som läser min partikamrat Andereas Lundgrens blogg på följande länk: http://blogg.vk.se/lundgren/2017/08/31/svinaktigt-av-v/ kan dessutom läsa om ytterligare företeelser som gör att Vänsterpartiet i Umeå inte beter sig som Vänsterpartiet i resten av landet.

Förvisso är det inte första gången Vänsterpartiet hoppar på socialdemokratiska företrädare men sättet på vilket de gör så är allt annat än demokratiskt och acceptabelt.

Det är långtifrån första gången V och dess lokala ledning hoppar på kommunens tjänstemän (minns Tamara Spiric) – Då som nu för att försöka tvinga tjänstemän på kommunen att ändra saker så att det passar den lokala partiledningens agenda.

I detta fall handlade påhoppet om att ändra ett pressmeddelande därför att det avgivna inte passar den lokala ledningen hos Vänsterpartiet i Umeå.

I min värld är ett sådant beteende ett politiskt agerande som går över alla gränser.

Vore jag i Jonas Sjöstedts skor skulle jag se till att partiet centralt på riksnivå ser till att byta ut den politiska ledningen i Vänsterpartiet i Umeå – Något jag hoppas Jonas hörsammar även om uppmaningen kommer från mig som är Socialdemokrat.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Johan

    Du verkar inte veta mycket om hur politik funkar Anders. Tror du att partiledaren på riksnivå utser lokal ledning? Virrigt värre.

    Överlag borde du be någon korrekturläsa dina blogginlägg. Detta inlägg är osammanhängande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är normalt oerhört noga med att både korrekturläsa och se till att inläggen är lätta att läsa – Ibland kan det säkert framstå som aningen osammanhängande för ett vältränat öga vilket betyder mindre då det är budskapet i inlägget som är det viktiga.

      Jag är rätt övertygad om att partiledningen bör ingripa om någon som representerar partiet på lokal nivå ägnar sig åt de aktiviteter Andreas pekat ut i sitt inlägg.

      • Olle

        Vi ar fullständigt överrens om att partiledningen i V bör ingripa .
        Sen kan man fundera varför inte S ledningen har ingripit vad gäller dina bloggar också .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är bra att vi är överens om V Olle.

          Sedan är det på inget sätt underligt att ledningen i S inte ingriper mot mig på grundval av det jag skriver – Att de inte gör så beror på att det jag anför på inget sätt strider mot vår ideologi och det den förespråkar.

          Vad är det du anser att de borde ingripa mot Olle?

  2. Ville-Valle

    …nu får du väl ändå tänka dig för Anders Forss innan du kommer med det ena ogrundade påståendet efter den andra. Alla dom som någon gång under sina liv sedan valet 1994 varit mer eller mindre politiskt aktiva i Umeå vet att åtminstone åtta av tio, lågt räknat, av tjänstemannakåren som har någonting att säga till om är rekryterade för att de är socialdemokrater och ska i alla lägen vara trogna det egna partiet. Allt annat är ren nonsens Anders Forss och det var helt riktigt av vänsterpartiet att synliggöra de avarter av politisk korruption som frodas i stadshuset och kommunen i stort. Vad som anbelangar din partikamrat Andreas Lundgren och hans vid här laget väl kända arrogans och maktfullkomlighet är det mer märkligt att ingen gått längre i sin frustration än att skrapa lite på billacken…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du skriver får stå för dig Ville-Valle.

      Andreas är med all säkerhet oerhört drivande och en som aldrig backar för det han brinner för ideologiskt – Om du vill kalla det beteendet arrogant så har jag inga problem med det.

      Om alla Socialdemokrater vore som Andreas så skulle Socialdemokraterna ha egen majoritet.

      • Krister

        Att ett parti har egen majoritet är inte bra för demokratin.
        Kina som du har hyllat har ju bara ett parti och ingen demokrati.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om väljarna röstat fram ett parti till egen demokrati i fria demokratiska val är egen majoritet mycket bra Krister.

          Sedan finns det för och nackdelar med allt – I Kina finns politisk förutsägbarhet och ett system som gör att man kan lägga en hundraårs plan för samhällets utveckling – En plan man sedan kan dela upp i 10-års intervaller vilket gör saker lättare att genomföra.

          Det sagt finns det givetvis nackdelar men pratar du med kinesen i gemen är de rätt nöjda över den utveckling som sker i Kina för närvarande.

          • Fredrik

            Hur många kineser har du pratat med de senaste veckorna när du gör analysen om att kineser i gemen är nöjd med den utveckling de ser i sitt land?

            Kina är fortfarande det land i världen där särklass flest dödsstraff verkställs. Faktum är att de verkställs fler dödsstraff i Kina än i resten av världen tillsammans. För att ge dig hänvisning på fakta så säger jag samma sak till dig som du brukar säga till alla andra som kräver hänvisningar av dig. Sök så finner du.

            Att då hylla, även i små delar, den kinesiska strukturen är absolut inte bra Anders. Det är inte heller bra utifrån ett demokratiskt perspektiv, då demokrati i praktiken inte finns i Kina. Åter igen, sök så finner du. Ett tips, prata med en statsvetare – nej vänta nu, dessa behövs inte för det räcker med att lyssna på André Pops i morgon-tv.

            Kinas 100-årsplan, med nedbruten budget för 10 år, är inte heller något bra Anders. Det bygger inte långsiktighet, det bygger inte solidaritet, kärlek och jämlikhet. Tvärtom faktiskt. Fler kineser tvingas fly sitt hemland på grund av rädsla för repressalier för att de yttrat en åsikt som inte accepteras av de styrande politikerna. Vi pratar då inte om att de föreslår införande av ett nytt Nazityskland, som förövrigt skulle vara olagligt även i Sverige, utan de förespråkar öppet internet, fria medier som får tillgång till staten och dess ledare. De är människor som önskar mer religion i Kina, som vill bli praktiserande kristna eller muslimer. Dessa människor måste fly, fly för att inte bli satta i fängelse i 15-20 år eller än värre, dömas till döden.

            Man kan inte plocka ut russinen ur kakan och säga att den var god, utan du måste klara av att se en helhet och helheten säger att kineser är inte alls fria individer, de har inte alls demokrati och säkert rättsskydd. Då kan inte Kina vara ett föregångsland Anders.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den här vedkan har jag inte pratat med fler än 2 kineser Fredrik och det behövs inte heller för att påstå det jag påstår.

            Jag påstår inte att allt är bra i Kina men jag påstår att kineserna i gemen är nöjda med utvecklingen och att saker går framåt på ett kontrollerbart sätt. Att hylla att utvecklingen går framåt är bra och att hylla att kineserna i gemen får bättre och bättre levnadsstandard är även det bra.

            Över tid kommer Kina att nå samma läge som vi i väst vad gäller fri och rättigheter men vägen dit kan inte ske över en natt som när Sovjetunionen föll och ersattes av marknadsekonomi från den dag till en annan.

            Utveckling tar tid och det har kineserna förstått och i dag kan privatpersoner äga företag i Kina fult ut och tjäna pengar på sin verksamhet vilket du kan läsa om i princip varje dag.

  3. Alexander

    ”jag påstår att kineserna igemen är nöjda med utvecklingen”

    Nu skriver du att det är ett påstående vilket är bra. Inte fakta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att jag bygger mitt påstående på några siffermässiga underlag i detta sammanhang – jag bygger det på iakttagelser och samtal och på vad kineser säger själva i olika sammanhang – Se på landets utveckling och förundras så inser du att jag har helt rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.