Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu är det klarlagt – Vänsterpartiet i Umeå är ett arbetsmiljöproblem för kommunens tjänstemän.

Att Vänsterpartiet i Umeå agerar på ett sätt som innebär att Vänsterpartiet blir till ett arbetsmiljöproblem för kommunens anställda säger en hel del om hur Vänsterpartiet i Umeå agerar och fungerar.

Att de dessutom gör så utan att ha lärt sig av det som drabbade Vänsterpartiet i form av kraftig kritik avseende snarlikt agerande under den förra mandatperioden förvånar än mer.

Dessutom har jag svårt att förstå hur Vänsterpartiet kan påstå sig företräda arbetarklassen när de uppenbarligen saknar respekt för den arbetarklass som jobbar inom kommunikationsavdelningen på Umeå Komun?

Artikeln som detta påstående bygger på är publicerad i VF på följande länk: http://www.folkbladet.nu/plus/1911557/tjansteman-anklagas-for-desinformation-av-v

Att som politiskt parti – I detta fall Vänsterpartiet beskyller kommunens kommunikationsavdelning för att sprida desinformation för att gynna ett annat parti – I detta fall Socialdemokraterna är löjeväckande och säger mer om Vänsterpartiet än om Socialdemokraterna och övriga partier som är representerade i nämnder och i KF.

Jag kan förvisso förstå att Vänsterpartiet är desperata när tidningar väljer bort att publicera deras debattartiklar och när tidningar väljer bort att skriva om vad Vänsterpartiet tycker och inte tycker i varje enskild fråga som behandlas i kommunfullmäktige och i kommunens nämnder därför att Vänsterpartiets åsikt av tidningarna anses sakna nyhetsvärde.

Sedan ser jag hela detta utspel och agerande från Vänsterpartiet som ren och skär populism och som ett försök att få tidningarna att skriva om saken – Att VF skriver om saken och då utan att hänge sig åt att redovisa hur Vänsterpartiet röstar i varje enskild fråga tycker jag är bra.

Att som Ulrika Edman och Vänsterpartiet ge sig på kommunikationsavdelningen för att försöka tvinga dem att bli Vänsterpartiets språkrör saknar all rim och reson och påvisar att Vänsterpartiet i Umeå har en mycket underlig syn på hur saker bör fungera i ett demokratiskt samhälle.

Jan Bergman som är kommunikationsdirektör på Umeå Kommun säger att kommunikationsavdelningens uppgift är att på ett korrekt sätt kommunicera till kommunmedborgarna vilka politiska beslut som fattats vilket självfallet är helt korrekt.

Att beslut som inte fattats av våra politiker inte behöver kommuniceras till medborgarna ser jag som självklart även om Vänsterpartiet och Ulrika har en avvikande uppfattning i den frågan.

Det allvarliga i hela denna härva är Vänsterpartiets uppträdande och Ulrika Edmans oförmåga att förstå hur ett demokratiskt samhälle fungerar.

Kommunens kommunikationsavdelning är ingen partiexpedition – Kommunens kommunikationsavdelnings uppgift är se till att kommunmedborgarna blir informerade om fattade politiska beslut och om regelförändringar och annan information som anses viktig att kommunicera till kommunmedborgarna.

Därför kan man undra hur Vänsterpartiets ledning i Umeå tänker när de anser att kommunens kommunikationsavdelning enligt dem ska ha en skyldighet att redovisa för medborgarna hur Vänsterpartiet röstat i varje enskild fråga?

Min uppmaning till Ulrika Edman och hennes kollegor i den lokala partiledningen är därför att be alla kommunmedborgare och kommunikationsavdelningens alla anställda om ursäkt.

Därtill tycker jag att både Ulrika och den övriga i ledningen för Vänsterpartiet i Umeå bör ta sig en ordentlig funderare på om de överhuvudtaget ska ägna sig åt politik när de inte ens har förmåga att inse och förstå hur demokratiska spelregler fungerar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

46 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …jo du Anders Forss som skriver:”Kommunens kommunikationsavdelning är ingen partiexpedition…”
    Med det försöker du dölja det som varit välkänt i decennier, kommunens ”kommunikationsavdelning” är just en skattefinansierad ”partiexepedition/PR-byrå” för socialdemokraterna i Umeå sedan valet 1994. Ta bara ett exempel: På vilka grunder Anders Forss anställdes din idol Jan Bergman till kommunikationsdirektör i Umeå? Denna kommunikationsdirektör rumlade runt som informationsguru under bygget av Botniabanan och när den var byggd hamnade han hos något sosseföretag i Ö-vik. Och helt plötsligt var han anställd som kommunikationsdirektör i Umeå…?
    I dina tafatta försök Anders Forss att bli landets nästa finansminister, eller åtminstone kommunalråd i Umeå, smutskastar du gång efter annan ett parti som försöker synliggöra den politiska korruptionen i Umeå. Jag röstar inte på Vänsterpartiet men jag som många andra tycker ändå att man ska visa respekt för ett parti och dess företrädare som ser de politiska uppdragen som förtroendeuppdrag, istället som socialdemokraterna och du Anders Forss som ser de politiska uppdragen som en egen kassako där ni kan roffa åt er av skattemedel. Och du Anders Forss, jag tycker att du ska redovisa för läsarna hur det ser ut med de politiska arvodena inom Vänsterpartiet och jämför de med socialdemokraternas miljonarvoden…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med känner jag inte Jan Bergman – Med det sagt är han inget annat än en vanlig kommunanställd och definitivt ingen idol.

      Kommunens kommunikationsavdelning har till uppgift att kommunicera de beslut som fattas till medborgarna – Att besluten som fattas är S-märkta är naturligt därför att det är S som tillsammans med MP som utgör majoriteten denna mandatperiod.

      Sedan har jag aldrig någonsin aspirerat på att bli vare sig finansminister eller kommunalråd i Umeå Ville-Valle även om det är smickrande att du och fler med dig utser mig till än det ena än det andra uppdraget politiskt.

      Man kan säkert beskylla mig för många saker Ville-Valle men inte för att ha för avsikt att försöka roffa åt mig skattemedel. Att det inte förhåller sig på det sättet är min blogg full av exempel på.

  2. Mr Tee

    Så talar diktaurens kreatur. Ett ungefärligt uttalande av Olof Palme och med din rubrik i åtanke. Vem har konstaterat det och gjort den utredningen att V är ett arbetsmiljöproblem? S själva naturligtvis. Mycket demokratiskt. Man funderar över era s.k demokratiska perspektiv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag bygger inlägget på den uppfattning kommunens tjänstemän anför i artikel jag länkar till Mr. Tee.

  3. Tobias Holmbom

    Är det inte bättre ju mer man kommunicerar ut från kommunikationsavdelningen? Det är ju ingen som tvingar tidningarna att publicera exakt det som kommer ut därifrån, eller hur?
    Jag tycker att det är bättre med mer information än mindre.

    Att sedan gå ut och tycka att Edman med flera i (V)s ledning bör avgå för att de inte förstår demokrati.. Det ser bara konstigt ut när det kommer från (S) i Umeå. Jag har bara följt kommunpolitiken noga i knappt ett halvår och jag har sett 2 av dina partikamrater Andreas Lundgren och Hans Lindberg anklaga sina meningsmotståndare för kriminella handlingar som inte går att kontrollera. Lundgren att någon ska ha lämnat oacceptabla meddelanden i falskt namn och Lindberg hotade folkinitiativet med polisanmälan efter att ”ha spridit lappar med desinformation”.

    Det är givetvis tråkigt, fel och synd om dessa saker har hänt men för att påstå att de har hänt så tycker jag att man som politiker bör ha något på benen innan man berättar sånt här offentligt. Lapparna som påstods vara från folkinitiativet har vi fortfarande inte sett röken av.. ej heller någon ursäkt.

    Vi kan jämföra det med det med den faktiska polisanmälan som Jan-Olov Carlsson (V) gjorde. Det är konkret och möjligt att utreda. Hade hela bostadens styrelse tillräcklig information för att fatta beslut i frågan på det extrainsatta styrelsemötet?

    Efter alla turer med försäljningen av 1601 lägenheter från Bostaden så är det väl magstarkt av någon företrädare från (S) att påstå sig veta hur ”demokratiska spelregler” fungerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kan det vara bättre med mer information än mindre men kommunens kommunikatisonavdelnings uppgift är att kommunicera det som beslutats och inget annat.

      Det som inte beslutas och hur debatten går är upp till journalister att förmedla – Anser dessa att debatten saknar nyhetsvärde är det deras beslut och ingen annans.

      Det Ulrika gjort mot tjänstemännen på kommunikationsavdelningen har hon själv vidimerat och det är den handlingen och kommunikationsavdelningens uppfattning i frågan jag kommunicerar i inlägget och inget annat.

      Med det sagt så står jag upp för det jag anfört i inlägget.

      vad gäller det som hänt Andreas och hans närstående så får det anses klarlagt – När det gäller Hans och det du anför där ska jag lämna det obesvarat då jag aldrig hört talas om det s´du anför tidigare.

      • Tobias Holmbom

        Du ska ha credd för att du tar debatten. Det gör inte många inom (S).

        Du brukar vara vettig så när du säger att det som hänt Andreas och hans närstående är klarlagt så förväntar jag mig att någon högt uppsatt person inom (V) har erkänt att hen har gjort det. Annars är det inte klarlagt. Från där jag sitter är det bara en anklagelse som knappt går att bemöta.

        Sedan vill jag ge dig en länk till folkbladet där de nämner Hans desinformationsanklagelser.

        http://www.folkbladet.nu/1867949/folkinitiativet-arrogant-av-hans-lindberg?VK-Ignore-Redirect=true

        Jag förväntar mig att Hans Lindberg inte är (S) toppkandidat i listorna inför nästa val eftersom han på oerhört svaga grunder anklagar spontana, demokratiska, gräsrotsrörelser som folkinitiativet för saker de inte har gjort. Dessutom skulle en ursäkt till dem vara på sin plats.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror att det blir mer klarlagt under veckan så att det går att skriva ännu öppnare om det Tobias.

          Jag ska ut på jobb men jag lovar att läsa länken ikväll och återkomma med en kommentar.

  4. Krister

    Skall du säga som hyllar Kinas regim och en tveksam fd ledare i Malaysia, fullproppad med nepotsim och korruption. Städa upp innan du anklagar andra! Men du kan ha rätt i V fall men hemläxa bör göras först.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hyllar inte Kinas regim Krister – Det jag säger är att det finns företeelser i Kina som är bra och som vi kan lära av. Vad gäller den Malaysiske ledare jag håller högt – Tun Mahathir så har han gjort mer för det malaysiska folket och deras välstånd än alla andra malaysiska premiärministrar gjort tillsammans.

      Sedan är det inte jag utan kommunens tjänstemän som beskyller V för att vara ett arbetsmiljöproblem vilket du kan läsa om i den artikel jag länkat till.

  5. Lars Flemström

    Ägnar du dig åt Orwellskt eller Reinfeldtskt nyspråk, när du skriver att V uppenbarligen saknar respekt för ”den arbetarklass” som arbetar som tjänstemän på Umeå kommun? Det skulle vara intressant att veta mer om din klassanalys. Finns det flera arbetarklasser?

    För att förtydliga ser inte jag facklig tillhörighet (LO eller TCO) som en klassmarkör. Och ej heller tjänstetitlar, då jag själv hade titeln ”järnvägstjänsteman”, trots att jag hade exakt samma slags arbetsuppgifter som arbetare inom privat sektor. Jag vill dock påstå att en kommunaltjänsteman tillhör, eller inte tillhör arbetarklassen. Och alltså inte utgör något särskilt slags arbetarklass som är lite finare än ”riktiga” arbetare.

    Få ting är så svåra att ta ställning till, som detaljer inom kommunalpolitiken i andra kommuner än den egna. Därför avstår jag från att ta ställning i den nu aktuella konflikten mellan S och V i Umeå kommun, förutom att jag kanske håller med Andreas Lundgren, s, om att kommunens information om tagna beslut kanske inte borde återge oppositionens ståndpunkt. Det är klart att oppositionen, om dess åsikter också återges, kan ha synpunkter på hur deras ståndpunkter ska återges. Och att detta kan skapa konflikter med de tjänstemän, som ska göra detta.

    Än märkligare att denna tjänstemannaprodukt ska godkännas av majoriteten men inte av oppositionen för publicering.Umeå kommun borde kanske göra som andra kommuner, som bara redogör för vad som faktiskt har beslutats? Och alltså låter oppositionen sköta sitt.

    Än märkligare är det emellertid, när Forss i föregående inlägg i frågan, krävde att partiledaren Jonas Sjöstedt, ska ta itu med Vänsterpartiet i Umeå. Jag tycker nog att V i Umeå ska ta itu med Sjöstedet, som i förhandlingar med regeringen har lyckats få igenom ett bidrag på 350 miljoner till landets kommuner för att de ska införa gratis kollektivtrafik för skolungdom under sommarloven, även för miljonärsbarn, och barn som bara har ett kvarter till resmålet.

    Dessa pengar behöver landets kommuner för att undvika nedskärningar och /eller taxehöjningar inom äldreomsorgen. Och enligt vad David Nyström, v, påstår på sin blogg, är det just beslutade nedskärningar och / eller taxehöjningar inom äldreomsorgen i Umeå, som tvisten mellan Vänsterpartiet i Umeå och kommunens tjänstemän handlar om, där tjänstemännen påstås inte ha återgivit V:s invändningar på ett riktigt sätt.

    Huruvida så verkligen har skett, kan jag alltså inte bedöma, men jag tycker att det är än märkligare att Forss’ i sin kamp för en plats på s-valsedlarna, vill tysta oppositionen för att densamma skulle vara ett arbetsmiljöproblem för offentliga tjänstemän. Ska även den borgerliga oppositionen i riskdagen tystas, för att den uppenbarligen är ett så allvarligt arbetsmiljöproblem, så att tjänstemän i regeringskansliet har tvingats säga upp sig?

    Lös kommunikationsproblemen i Umeå utan att oppositionen måste tystas – oavsett opposition från höger eller från vänster!

    Och är Forss verkligen rätt person att kritisera Vänsterpartiet, när han undviker att kritisera detta parti för det som partiet verkligen borde kritiseras för, nämligen tendensen att lova allt till alla. För det gör ju A F själv, och det ännu värre än V.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sedan länge klarhjort vilka jag anser tillhöra arbetarklassen Lars – Till och med i ett flertal inlägg och till nutidens arbetarklass räknar jag både de som traditionellt utgjort arbetarklassen, tjänstemän under chefsnivå och enmansföretagare.

      • Lars Flemström

        Det är helt klart att alla tjänstemän under chefsnivå och att alla enmansföretagare inte tillhör arbetarklassen. Det enda som du har klargjort i tidigare diskussioner är att du försökt blanda bort korten på samma sätt som Reinfeldt, när han påstod att Moderaterna är ett arbetarparti.

        Detta har åtminstone sedan 1920-talet varit en så het potatis för Socialdemokraterna, så att man aldrig har lyckats reda ut begreppen. Därför tilldrog sig frågan ett stort intresse inom studentvänstern efter -58, och alla kommunistiska rörelser trumpetade ut att de skulle göra en klassanalys av det moderna samhället. Men när de, som skulle göra analysen, upptäckte att de själva inte kunde kallas arbetare, enligt någon vettig definition, dog intresset väldigt snabbt.

        Vid studiet av historiska samhällen, från tiden när det inte fanns någon arbetarklass i egentlig mening, kan man dock urskilja tre klasser, nämligen överklass, medelklass och underklass, med en procentuell fördelning, 5, 15 80. Inom underklassen fanns olika skikt som var föregångare till industri-epokens arbetarklass. Det är därför riktigt att säga att arbetarklassen är en del av underklassen.

        Om man driver ett enmansföretag inom skatten medhjälp till skatteflykt, så är man ingen arbetare, och tillhör alltså inte heller någon annan del av underklassen. Om ett företag omvandlar anställningsavtalen för sina arbetare till entreprenadavtal så att arbetarna formellt blir egenföretagare, så är de fortfarande arbetare – utan anställningsskydd. Åtminstone till dess att de expanderar och själva börjar anställa folk och drar in mycket pengar.

        På en gammal valaffisch för det Socialdemokratiska Arbetarepartiet (som fortfarande är det officiella partinamnet) står det ”Rättvisa åt arbetarne och småfolket”. Det var en bra klassanalys, som man då fortfarande inte skämdes för. Affischtexten visar den socialdemokratiska strategin att bygga en allians mellan arbetarklassen och övriga delar av underklassen (d.v.s. ”småfolket”).

        Det är inte heller fel att bygga allianser med medelklassen och t.o.m. överklassen, i den mån man kan enas över klassgränserna om politikens innehåll. Arbetare och kapitalister må vara oeniga om fördelningen av välståndet, men torde vara eniga om att välståndet måste produceras. Annars finns ju inget att fördela. S har emellertid i regeringsställning valt att liera sig med partier som inte tycker att det är så viktigt att det finns något att fördela.

        Tror man att det finns en outsinlig källa till välstånd, så tror man också att det kan delas av hur många som helst, bara de lyckas ta sig till Sverige, utan att det blir mindre till var och en. Med medborgarlön behöver man inte ens arbeta ….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min enda kommentar är att jag inte försöker blanda bort korten Lars – Om man tillhör arbetarklass eller inte styrs av inkomstens storlek.

          • Lars Flemström

            Vilken klass man tillhör styrs inte enbart av inkomstens storlek. Denna har betydelse eftersom den, som har mycket pengar, kan köpa sig politiskt inflytande. Han /hon kan exempelvis satsa egna pengar på en personvalskampanj för att nå en högre politiskt position. En sak som du i ett tidigare svar till mig tyckt är helt okej. Du avstod då från att lova att inte själv göra så, om du kommer med på en s-valsedel. Du skrev t.o.m. att det numera är accepterat inom s. Att man alltså ska kunna köpa sig en politisk position inom ett arbetarparti.

            Om man tillhör arbetarklassen eller ej, bestäms av relationer – både till andra på arbetsplatsen och till det som man arbetar med. En konstnär, som själv äger sitt konstverk tills han har sålt det, är ingen arbetare. En enmansföretagare, som själv bestämmer hur arbetet ska göras, är ingen arbetare. Båda kan tillhöra underklassen, men inte arbetarklassen. Båda arbetar, och har kanske lägre inkomst än en arbetare, men tillhör likväl inte arbetarklassen. Marx uppmärksammade detta och kallade det ”alienation” – ett ord som numera har en helt annan betydelse än vad Marx avsåg.

            Socialdemokraterna är ytterst ett marxistiskt parti, trots att S – politiker sällan säger det öppet för att inte bli förväxlade med kommunisterna, som med viss framgång försökt tå något slags patenträtt på Marx. Du är inte marxist. I Internationalen, som fortfarande sjungs i högtidliga sammanhang inom S, talas om ett samhälle, där ”lättingen ej råda får”. Du vill införa medborgarlön på hela 10.000 kr /mån till lättingar, som inte vill arbeta fastän de kan, och även om de har chansen att få ett jobb.

            De, som ska betala, är de ofrivilligt arbetslösa, genom sänkta ersättningar.

            Förklara på vilket sätt en kommunanställd kommunikationsdirektör är en arbetare. Man kan inte vara både direktör och arbetare. Men även direktörer har rätt till en bra arbetsmiljö. Politisk opposition får de dock stå ut med – därmed inte sagt att oppositionspartier har rätt att gå till oprovocerade personangrepp mot kommunala chefer. Hur det är i Umeå vet jag inte. Men jag har sett exempel från andra kommuner på kommunala chefer, som har agerat som om politikerna vore underställd personal.

            Chefer ska inte gömma sig under påståenden att de själva är arbetare, när de utövar makt över andra. Om du har rätt i din kritik mot V i Umeå, så har du tagit udden av din egen kritik genom att blanda bort klassbegreppen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För mig är tillhörigheten till arbetarklassen inkomstens storlek och inget annat Lars – Det är därför jag räknar de grupper jag tidigare anfört till dagens Arbetarklass i Sverige.

    • Leif Andersson

      Håller helt med Lars Flemström om att Vänsterpartiet är ett populistparti som lovar all till alla. Dock med distinktionen att ”alla” i det här sammanhanget främst utgörs av olika bidragstagare. Motsvarigheten på den borgerliga sidan är M och KD som istället ger olika typer av vansinniga avdrag till välbeställda bostadsägare.

      Vänsterpartiets senaste idé om gratis lokaltrafik under skolloven är helt vansinnig. Bussarna är redan överfulla och de få som egenhändigt betalar för sina resor kommer och sluta åka samt välja bilen istället när situationen blir ännu värre med alla gratisåkande skolungdomar med tillhörande kaos. Vänsterpartiet borde nog bemödat sig att lyssna vad busschaufförerna som måste jobba under dessa omständigheter tycker om förslaget.

  6. Michael Rönnlund

    Håller med att det är fel att ge sig på tjänstemän som gör sitt arbete. Är själv däremot inte insatt i hur/vem/vad som hänt men jag anser att man inte i något läge beter sig på det sättet.

    Däremot tycker jag att ni sossar ska rannsaka er själva hur ni hanterade de demokratiska spelreglerna vid utförsäljning av en del av Bostadens lägenheter.

    Det hanterades inte på ett acceptabelt demokratisk sätt. Övriga partier fick information ett par dagar före man hanterade ärendet i fullmäktige. Detta fick ditt parti kritik för både från andra partier och allmänheten.

    Ibland verkar politik mer handla om smutskastning vilket är tråkigt.

    Michael Rönnlund (V)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag tycker om mitt partis handlande i samband med utförsäljningen av delar av AB Bostaden har jag klargjort för länge sedan så på den punkten känner jag mig helt tillfreds.

      Sedan håller jag med om att det är tråkigt att vi måste ägna oss åt smutskastning men i ärenden som är så flagranta som detta finns det ingen annan återvändo än att kritisera beteendet å det grövsta.

      • krister andersson

        det borde du väl veta, kommunister är inte intresserade av demokrati såvida de inte är i minoritet. Minns
        VPKaren Hurtig som gick ut och mordhotade Billström, nu tycker jag att Billström är en fjant och islamapologet men mordhot är inte godtagbart.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Mordhot är säkert straffbart beroende på hur det framförs och i vilket sammanhang det sägs i – Vänsterpartiet av idag är inte kommunister Krister.

      • Lars Flemström

        Du har inte givit ett enda exempel på att Vänsterpartiet inte ha följt demokratiska spelregler. Om de har uppträtt olämpligt är en annan sak. Det är kanske fel på regelverket i Umeå? Andreas Lundgren, s, antyder det, när han skriver att att kommunens information om tagna beslut kanske inte borde återge oppositionens ståndpunkt.

        Du tycks inte själv veta vilka regler som gäller i Umeå, när du undrar hur V i Umeå tänker när de anser att kommunens kommunikationsavdelning enligt dem ska ha en skyldighet att redovisa för medborgarna hur Vänsterpartiet röstat i varje enskild fråga.

        Lösningen på det problemet är naturligtvis att kommunen ska återge oppositionens ståndpunkter korrekt eller inte alls. Och vem avgör då vad som är korrekt? Mitt förslag till lösning är att oppositionen får sköta informationen om sina ståndpunkter helt på egen hand.

        Jag har också mycket kritik mot V, men kan inte heller komma på något exempel på att de inte har följt demokratiska spelregler. V:s förslag om kollektivtrafiken måste stoppas, eftersom förslagen undergräver finansieringen av kollektivtrafik av hög kvalitet, vilket vi måste ha om bilägare ska anlita kollektivtrafiken.

        Men A F vill ju hellre diskutera ”ideologi” än sakfrågor… Och tydligen är beskyllningar mot meningsmotståndarna för att inte följa demokratiska regler ”ideologi”, medan taxehöjningar i äldreomsorgen (som det tydligen handlar om i detta fall) en av dessa förhatliga sakfrågor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att bete sig olämpligt på det sätt som V gjort är att inte respektera demokratiska spelregler som jag ser saken Lars.

          Den som vill läsa om de olika partiernas ståndpunkt kan gå tillbaka och läsa protokollen – Något jag tror oerhört få vill göra.

          Däremot är det viktigt att informera kommunmedborgarna om fattade beslut som berör deras vardag och att kommunikationsavdelningen gör precis det ser jag som naturligt och något som kommunikationsavdelningarna i alla kommuner gör.

          • Lars Flemström

            Andreas Lundgren, s, som är ordf. i individ och familjenämnden i Umeå har skrivit på sin blogg: ”I andra kommuner redovisas inte oppositionens uppfattningar alls utan enbart de politiska besluten. Det är verkligen inte önskvärt men kanske den väg Umeå kommun måste börja gå…” Jag ville bara ge mitt stöd till Lundgrens ”hot” att Umeå börjar göra som andra kommuner och överlåter åt oppositionen att sköta sin information själva. I så fall behöver den situation, som nu har uppstått, inte uppstå.

            Jag konstaterar också att det finns tre olika uppfattningar om Vänsterpartiets (i Umeå) agerande: Dels Vänsterpartiets egen, dels Andreas Lundgrens och socialdemokratins och dels Anders Forss’. Kanske borde kanske även Socialdemokraterna i Umeå få förtroendet att sköta sin information själva, om vad de tycker om oppositionens agerande?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min syn och Socialdemokraternas syn är densamma Lars – Allt jag refererat till i mina 2 inlägg är det kommunens informationsavdelning och Andreas anfört och inget annat.

            Jag har inga problem med att oppositionen framför och sköter sin egen information själva – Gör de det så blir saken lättare för alla och av den anledningen är det helt rätt att kritisera V som försöker tvinga kommunens kommunikationsavdelning att informera för deras räkning.

          • Lars Flemström

            Vad jag har förstått av Lundgrens blogginlägg, har V inte – som du skriver – försöker tvinga kommunens kommunikationsavdelning att informera för deras räkning, utan det är en ordning som ni har i Umeå. Så, på den punkten råder ingen oenighet mellan V och kommunikationsavdelningen. Tvisten bottnar i stället i att V anser att deras ståndpunkter inte har återgivits korrekt. Den åsikt i frågan som jag har framfört går ut på att kommunen ska presentera oppositionens åsikter som oppositionen vill, eller inte alls.

            Du vill själv gärna framstå som Umeå-sossarnas egen kommunikationsavdelning?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Följ länken till den artikel i VF jag länkar till så kan du läsa att det är som jag påstår.

          • Lars Flemström

            Min uppfattning i frågan grundas på vad Andreas Lundgren, s. som är ordf i Individ- och familjenämnden i Umeå har skrivit på sin blogg. Anser du att han ljuger? Hans kritik mot V är förvisso kraftig, men han har inte krävt att Umeå-avdelningen ska uteslutas ur partiet. Talar du verkligen för S, när du kräver att S ska bestämma vilka som får vara medlemmar i andra partier? Du kan vara helt trygg med att inget oppositionsparti kommer att kräva att du utesluts ur S, så stor tillgång som du är för oppositionen.

            Jag tänker inte ta e-prenumerationer på tidningar över hela Sverige för att få tag i källmaterialet till sådant som du påstår. Du kränker ingens upphovsrätt genom att citera delar av artiklar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag går förvisso längre i mina krav än det Andreas gör Lars – Men jag står för det jag skrivit och tycker att Vänsterpartiet centralt borde ta sig en titt på vad som pågår i Umeå inom deras eget parti.

            Det artikeln gör är att intervjua chefen för kommunens informationsavdelning och det är han som framför att V försökt tvinga medarbetare på hans avdelning inklusive honom själv att ändra det pressmeddelande som var gjort.

            Sedan kan du läsa avd Peder Westerberg (L) säger i ämnet på sin blogg så ser du att jag inte är ensam om att kritisera Vänsterpartiet.

          • Lars Flemström

            Nu erkänner du plötsligt att du har gått längre i din kritik mot Vänsterpartiet än vad Lundgren har gjort. Du skriver t.o.m att du har ställt krav på V, vilket Lundgren inte har gjort uttryckligen. Du har fortfarande inte presterat ett direkt citat ur VF-artikeln. Svagt! Om V verkligen har försökt ”tvinga” – det ord som du använder – någon kommunal tjänsteman att göra något, som denne inte är skyldig att göra, kan det vara ett brott (olaga tvång), som offren i den här härvan borde polisanmäla.

            Om den skyldiga blir fälld för brottet, så får domstolen också ta ställning till om brottet är så allvarligt, så att vederbörande ska avsättas från sina offentliga uppdrag. Det har varken Anders Forss eller Jonas Sjöstedt befogenhet att besluta. Det är de regler som gäller i Sverige, och som du har att följa om du skulle bli invald i kommunfullmäktige.

            Jag vidhåller fortfarande min åsikt att om lokala regler i Umeå säger att kommunen i sin information om tagna beslut även skall informera om oppositionens ståndpunkter, så ska den delen av informationen godkännas av oppositionen. Och att regelverket därför bör ändras, så att oppositionen fortsättningsvis får sköta sin information helt på egen hand.

            Jag hoppas verkligen att V inte får gehör för sina förslag, som man har fört fram runtom i landet, att återkommunalisera busstrafiken. Men det är en helt annan sak. V har ju faktiskt rätt att föra fram sina egna åsikter i frågan …

            Det är ju märkligt att du, Anders Forss, efter att under lång tid ha argumenterat mot all privat ”inblandning” i offentlig verksamhet, nu har svängt 180 grader och motiverar detta enbart med att det skulle bli för dyrt, utan att prestera en enda siffra. Mina invändningar mot V:s förslag om återkommunalisering är huvudsakligen av principiell och politisk natur. Jag misstänker att din plötsliga omsvängning mest har att göra med att du inte vill försämra dina chanser att få en plats på s-valsedlarna genom att driva en politik som alltför mycket liknar Vänsterpartiets.

            Eller betyder det att vi numera verkligen är överens om att tillåta privata entreprenader inom offentlig verksamhet, och kanske rentav ser detta som något bra?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Till att börja med har vi aldrig haft någon debatt om huruvida jag gått längre än Andreas i mina krav eller inte så jag kan med det tycka att du drar oerhört stora växlar på något jag aldrig ens talat om.

            Visst kan jag presentera citat ur den artikel jag länkar till Lars: Här är en framförd av dess chef Jan Bergman – citat ”Vänsterpartiet anklagar kommunens kommunikationsavdelning för att sprida desinformation för att gynna Socialdemokraterna” slut citat.

            Flera finns men läs övriga bloggar i samma ämne från Liberaler och andra så ser du att jag har helt rätt i min kritik.

            Min kritik har jag anfört i 2 inlägg och allt jag skrivit där står jag för fullt ut.

          • Lars Flemström

            I ditt näst sista svar till mig skrev du att du ”förvisso” går längre i dina krav än Andreas gör. Hur ska du ha det? Är du eller Andreas officiell talesperson för S i omsorgsfrågor?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Har jag någonsin utgett mig för att vara officiell talesperson för vårt parti Lars?

  7. Bergis

    Socialdemokraterna i Umeå har gått och blivit ett borgerligt alternativ. Vänstern behöver inte be om ursäkt för det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det råder helt delade meningar Bergis – Så vitt mig anbelangar så är Umeås Socialdemokrater vänster mer än höger.

  8. Krister

    I Österåkers kommun norr om Sthlm har M anklagats för samma sak mot tjm.
    Flera chefer/tjm har sagt upp sig.
    Och jag tror att det förekommer i hela Sverige, även av S, i en del fall.
    En del politiker och en del tjm måste gå igenom spelreglerna för säkerhets skull.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det förekommer på andra håll och utfört av andra partier försvarar på inget sätt det V gjort i Umeå.

  9. Alexander

    Något mer som är klarlagt är att Sveriges Radio har en politisk agenda. Jämför agerandet mot Kristersson och mot Löfven så blir det övertydligt. Och Anders klagar på Avpixlat….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sveriges Radio har ingen politisk agenda överhuvudtaget Alexander – Däremot en skyldighet att rapportera det som händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.