Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Därför skapades skalan som talar om huruvida politiska förslag är kärleksfulla eller giriga.

På förekommen anledning och därför att min blogg ständigt får nya och tillkommande läsare och följare är det på sin plats att repetera vissa av de grundläggande principer och företeelser jag använder mig av i mitt bloggande och i mitt politiska engagemang.

De som läser min blogg ser att många av de som kommenterar mina anlägg hänvisar till att jag anser att politiska beslut ska klassificeras som varande kärleksfulla eller giriga. Därför kommer här förklaringen till varför och varför jag för mer än 3 år sedan skapade den mätmetod med vilken jag klassificerar och bedömer politiska förslag.

Min övertygelse är att politik angår alla och inte bara ett fåtal. Därför handlar politik bland mycket annat om att skapa ett referenssystem som är lätt att förstå och relatera till för att skapa en verklighet där alla på alla kan bli delaktiga i politiken.

Ett av mina bidrag för att skapa politisk tydlighet är att jag satte upp ett mätsystem som har kärlek och girighet som ytterligheter på var sin sida på den skala på vilken man mäter politiska beslut och förslag.

Anledningen till att jag använder kärlek och girighet som referenspunkter är enkel – Alla människor förstår och kan relatera till dessa 2 begrepp.

Jag skapade referenssystemet som klassificerar politiska förslag på en skala mellan kärlek och girighet därför att jag är övertygad om att den sortens mätmetod underlättar för alla att känna sig delaktiga och på allvar ta del av den politiska debatten.

Därtill för att alla på allvar ska kunna känna att politiken är öppen och lätt att förstå och att det är lätt att ta ställning till hur ett politiska beslut/förslag påverkar samhällsbygget  – Något det blir om man använder kärlek och girighet som referenspunkter i sin bedömning.

För mig, och förhoppningsvis för många andra är politik mer än att vart 4:e år i allmänna val välja de som ska representera oss i politiska församlingar. Politik handlar om att engagera alla väljare på alla nivåer i samhället och engagera dem i den politiska debatten varje dag på året.

Just därför måste politiken vara lätt att förstå och relatera till för att på allvar vara fast förankrad i människors vardagsliv.

Olof Palme sa på sin tid att en av politikens största utmaningar är att förhindra att den tekniska utvecklingen får orimliga konsekvenser. Detta kan bara tillfredsställas om folket fullt ut förstår politikens mekanismer.

Just detta uttalande och hans rädsla kan vi se förverkligade i dagens Sverige där bortrationaliseringar och flytt av jobb till låglöneländer blivit verklighet helt i enlighet med nyliberalismens teser om att en fri marknad löser alla problem.

Jag är helt övertygad om att detta inte hade hänt om Palme fortfarande funnits bland oss och på ett naturligt sätt kunna påvisa varför de politiska beslut som fattas leder dithän.

Olof Palme sa många kloka och framsynta saker under sin politiska gärning. Den av hans insikter som fått störst fotfäste i mig och som driver mig att med näbbar och klor kämpa för ett mer kärleksfullt och solidariskt Sverige är följande kloka ord:

”Ty ett gott samhälle kan bara växa fram om människan känner att de själva kan styra och kontrollera utvecklingen i samhället. När anonyma krafter tycks styra blir människor otrygga – tappar förtroendet för demokratin och därmed dör en bit av framtiden. Förutsättningen för framtiden är att människor känner sig trygga – först då kan de växa och kasta av sig oken. Det behövs helt enkelt ett starkt samhälle som kan påverka produktionens inriktning och fördelning i stort”

Det är baserat på det uttalandet från Palme och för att jag har en vilja att engagera fler i politiken som jag skapade den mätmetod många kommentatorer nu relaterar till när de kommenterar mina inlägg. 

  • Det är därför referensmodellen tar sin kraft ur huruvida ett politiskt budskap är kärleksfullt eller girigt baserat på vem som gynnas av beslutet –  Dvs. huruvida beslutet gynnar folkflertalet eller folkfåtalet.
  • Det är därför jag oförtrutet jobbar med att vidga och fördjupa demokratin så att vi tillsammans kan nå målet om ett jämlikt samhälle där valfrihet för alla på lika villkor är norm.
  • Det är därför jag oförtrutet jobbar på för att vidga och fördjupa demokratin på ett sådant sätt att både nuvarande och framtida generationer ska kunna leva i ett Sverige präglat av kärlek, solidaritet och alla människors lika värde.
  • Det är därför jag är Socialdemokrat.

Skalan skapades för att göra ditt val enklare vilket jag hoppas att den bidrar till då politik i grund och botten handlar om hur samhällsbygget ska utformas och för vem samhället ska byggas. 

Min förhoppning är att alla med hjälp av denna skala lätt ska kunna mäta politiska beslut och förslag för att därefter fråga dig själv vilken sorts Sverige besluten eller förslagen syftar till att skapa – Skapar beslutet/förslaget det kärleksfulla och solidariska samhälle som byggs för folkflertalet eller skapar beslutet/förslaget det giriga och egoistiska samhälle som byggs för folkfåtalet?

Valet är som sagt ditt – Mitt bidrag i detta avseende har ett enda syfte – Att erbjuda ett verktyg som förenklar ditt val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

88 kommentarer

  1. Kim

    Skalan Verklighetsförankring eller drömmar och fantasier skulle en del fundera lite mer kring. Inte bara v, ap och mp…

  2. Fredrik

    Anders, finns det inga andra val än kärlek eller girighet? Dessutom, är kärlek och girighet detsamma för alla människor? Om inte, hur kan då din ”skala” bli korrekt? Om jag väljer något jag anser vara kärlek, men du anser att det är girighet – vem av oss har då rätt?

    De kapitalsvaga i Sverige är dem som är mest utsatta för den bränsleskatt som regeringen Löfvén aviserar uppbackade av Mp och V. Genom att kraftigt beskatta både bensin och framför allt diesel så kommer fler kapitalsvaga människor att hamna i ekonomisk kris, inte minst ensamstående föräldrar i Norrland, eftersom de inte har råd att köpa laddhybridbilar eller elbilar. Lägg därtill att majoriteten av transport av varor, mat, sjukhusmaterial, mediciner m.m. görs idag med lastbil som drivs med diesel som kommer att bli än dyrare och vars pris kommer att få betalas av kunden så drabbas ytterligare Norrland med sina enorma områden och den glest bebodda befolkningen. Tilläggas bör också att Sverige med sina knappa 10 miljoner människor är 0,1% av världens befolkning och den miljöförändring som den tilltänkta skatten ämnar göra inte är mätbar över en period av 20 år då vårt lilla land är i så hög grad beroende av våra grannländer samt handelspartner i övriga världen.

    Detta är då ditt budskap, eftersom du säger dig vara socialdemokrat och då socialdemokraterna vill genomföra detta så måste detta vara kärlek enligt din skala? För mig är detta girighet då det är de svagaste som drabbas värst. De starka, ekonomisk, klarar av omställningen och för denna bedrift får dessutom dessa ekonomiskt starka ytterligare mer i sin plånbok genom att staten subventionerar deras bilköp genom att göra deras bil skattebefriad. Så dubbelt upp i plånboken för den som har råd, medan dubbelt minus för den som inte har råd. Åter igen, för mig är detta girighet och inte kärlek.

    Din skala blir dessutom än mer löjeväckande när du inte tar med VEM som drabbas ekonomisk av de politiska besluten. Är det nånting som folket är duktiga på så är det att veta hur deras ekonomi är och hur den förändras, genom att lägga in detta i beräkningen på om ett beslut är fyllt av kärlek eller girighet så skulle din ”skala” växa ytterligare, men jag förstår att socialdemokraterna generellt och du Anders specifikt inte vågar detta, för då skulle förslag som jag nämnt ovan vara omöjliga att genomföra för er socialdemokrater då detta inte är kärlek utan girighet ni håller på med.

    De senaste 100 åren har socialdemokraterna, från Branting till Löfvén, styrt Sverige i drygt 70 år. Genom att naivt tro på sin egen skicklighet har vi det samhälle vi har idag. Om Sverige under Erlander, Palme och Reinfeldt hade vågat lyfta blicken längre fram än sina egna näsor och slutat stå på den egna barrikaden och prata för gruppen för inbördes beundran och titta på vad andra länder gjort under samma tid, då hade vårt samhälle sett annorlunda ut idag. Vi har sedan generationer aldrig behövt fly, slåss för våra liv, offra oss för demokratin eller på andra sätt tvingat oss från vår skyddade verkstad. Men det har länderna omkring oss, länder runt om i världen. När du så varmt talar om tiden med Palme och då Sverige var bäst och mådde bäst, så tog alla andra länder tillfället i akt och gjorde vad? Jo, dels tittade de på länder som utmärkte sig. Bland annat kom det besökare från i princip alla världens länder till Sverige för att titta på vår skola, vår läskunnighet och sedan åkte de hem och gjorde vad? Kopierade? Nej, de förfinande allt vi gjort.

    Vi i Sverige är inte bäst på något idag. Inte i någon del i samhället kan vi stoltsera med att vara bäst. Vems fel är det? Jo, vårt eget. Socialdemokrater och Moderater. Centerpartister och Liberaler. Spelar ingen roll vilken betäckning du har politiskt, du är en del av problemet.

    Så när du gör en skala mellan två punkter utan att ha specificerat vad som finns i mitten så blir den

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grund och botten är kärlek och girighet samma för alla människor Fredrik vilket gör att mätmetoden fungerar mycket bra – Alldeles speciellt så med tilläggsförklaringen att ju fler människor som omfattas ju kärleksfullare är beslutet.

      • Fredrik

        Åter igen så har du fel. Kärlek och girig är ytterst personlig, baserad på empati bland annat vilket är olika från människa till människa så din skala fungerar inte alls bra. Du presenterar inte heller vad som finns mellan dessa punkter vilket gör skalan än mindre användbar. Som att ha en linjal som börjar på 0 och slutar på 30, hur ska du då mäta fram 17?

        Att du inte heller vågar svara på mina frågor är ert bevis på att du inte klarar av att stå för dina åsikter när de kritiseras av någon som inte delar dina åsikter. Svara på mina frågor i mitt första inlägg tack.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Kärlek och girighet kan appliceras på det mesta som görs Fredrik. Sedan har jag preciserat vart på skalan det hamnar i tillägget om att ju fler ett beslut gynnar ju kärleksfullare är det – Motivet till skalan är inte millimeterprecision utan skalan är till för att kunna påvisa huruvida ett politiskt beslut/förslag är girigt eller kärleksfullt.

          I ett starkt samhällsbygge som skapar större jämlikhet och mindre klyftor kan vi inte fatta giriga beslut – I ett sådant samhällsbygge måste besluten vara kärleksfulla och gynna folkflertalet.

          • Fredrik

            Åter igen så svarar du inte på mina frågor från mitt första inlägg, varför? Är du verkligen så feg att du inte vågar?

            Din skala utgår ifrån dig själv. Det är din syn på kärlek och girighet som är grunden för denna ”skala”, men den är inte applicerbar på alla människor – faktum är att den INTE är applicerbar för en majoritet av dem som bor i världen.

            Kärlek är ytterst personligt, vilket gör att du inte säga att kärlek är detsamma för alla människor. Vissa människor anser att frihet är kärlek, andra pengar, en tredje kanske anser att sex är kärlek. Det är med andra ord relativt, vilket gör din skala bara aktuell för just dig.

            När sedan din beskrivning av hur man ska ”använda” skalan, där ju fler som berörs positivt av ett beslut desto mer kärlek så är det åter igen din syn. Och det är helt okej att du har den synen, men denna syn är inte någon universell sanning. Det är INTE fakta.

            Och åter igen, du vågar INTE sätta in ekonomi i din skala eftersom detta skulle förgöra skalan då du vet, liksom mig, att ekonomi är något en majoritet av dem som röstar i vårt land kan något om. Åtminstone ens egen ekonomi. Så när ett politiskt beslut gör så att din egen ekonomi blir sämre, då kommer den normale människan att tycka att det beslutet är ett dåligt beslut, alltså ett girigt beslut enligt din skala. Så, hur kan S då tycka att sparka på den kapitalsvage är ett kärleksfullt beslut? För det är precis detta som S gör när man föreslår att införa förbud med diesel, högre skatt på bensin och därmed göra det svårare för den ekonomiskt svage att lyfta sig. Hur kan du stå för den typen av politik Anders, en politik som tydligt är girig?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vilka frågor skulle jag inte ha svarat på Fredrik?

            Jag utgår inte från min egen syn på kärlek och girighet Fredrik – Snarare utgår jag från den vedertagna synen på vad som är girigt respektive kärleksfullt.

            Med det tillägg som finns där jag förklarat att ju fler som gynnas av beslutet eller förslaget ju kärleksfullare är det kan det jag anfört inte misstolkas vilket gör att mätmetoden fungerar mycket bra på politiska beslut/förslag.

    • Leif Andersson

      Precis, många vägrar inse att Sverige numera är ett högst ordinärt land med europeiska mått. Våra politiker har låtit medborgarna bli fattigare och landet halka efter sedan mitten på 70-talet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Den stora ökningen av inkomst- och förmögenhetsklyftorna skedde under Alliansens tid vid makten även om de växte även under regeringarna Persson.

  3. Jonny Disenfeldt

    Du kan hitta på vad du vill (och det gör du ofta) men du står där ensam med ditt påhittade värdelösa begrepp. Du har visat upp osedvanlig girighet i ditt yrkesliv genom att hjälpa skatteflyktingar och jag har inte sett någon bättring från dig. tvärtom driver du fortfarande din site och försöker fånga kunder.
    Berätta istället vilka kunder du hjälpt genom ditt Malysiska baserade ”företag” (enskilt bolag) att undandra medel för beskattning …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är på inget sätt ensam Jonny och många uppskattar den mätmetod jag lanserat därför att den klart och tydligt visar huruvida ett politiskt beslut eller förslag är kärleksfullt eller girigt eller någonstans däremellan.

      • Jonny Disenfeldt

        Vilka ”många” uppskattar denna påhittade ”mätmetod” … hur många hundratusen ? Miljoner ?

        Ett förslag kan ofta gynna en stor majoritet (flertalet) men innebära stor skada för en minoritet (fåtalet), dina ideer är som vanligt helt värdelösa och dåligt genomtänkta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Mina förslag är väl genomtänkta Jonny och mätmetoden vinner större och större genomslag dag för dag.

          Att den mätmetoden är besvärande för dig som företräder en politik där folkfåtalet ensidigt ska gynnas kan jag förstå och det var just för att bevisa hur girig den sortens politik är som jag skapade mätmetoden.

          • Jonny Disenfeldt

            ”mätmetoden vinner större och större genomslag dag för dag.”

            Bevisa detta. Genomslag var ? Du pladdrar ju bara som vanligt.

            ”Att den mätmetoden är besvärande för dig som företräder en politik där folkfåtalet ensidigt ska gynnas ”

            ”Flertalets makt över fåtalet”, det kan leda till oerhörda övergrepp från staten på minoritetsgrupper. Det ligger ju helt rätt för dig som socialist som inte inser att svaga grupper behöver skyddas mot just sådana dumheter.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna tycka att jag pladdrar Jonny – Som jag sagt tidigare så har jag inga som helst problem med att du inte tycker som jag.

            Som Socialdemokrat så lever jag tryggt förvissad om att vi Socialdemokrater alltid skyddar och bejakar svaga och utsatta grupper – Detta till skillnad från dig och den politik som du företräder som gärna sparkar på de som redan ligger ner.

            Hur stort genomslag mitt sätt att mäta politiska förslag och beslut får kommer du att upptäcka under den stundande valrörelsen.

      • Krister

        Precis som BRA eller DÅLIGT så har det olika innebörd för olika personer.
        De som tex inte delar din ideologi utan nån annan kanske inte håller med dig
        beträffande frågan x eller y,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är rätt övertygad om att alla beskriver kärlek och girighet som företeelser rätt lika. Däremot kan man sedan se ett enskilt förslag som varande närmare det ena eller det andra och det är därför tillägget i mätmetoden är att placeringen på skalan avgörs av hur många som gynnas av beslutet – Ju fler som gynnas ju kärleksfullare är det.

  4. Ville-Valle

    …jo du Anders Forss, socialdemokraterna har verkligen lyckats ge girigheten ett ansikte, ett mycket smutsigt ansikte. Och du Anders Forss platsar väl i gänget med dina internationella meriter från ”omoraliska affärer”, för att använda ditt eget uttryck. Titta bara på arvodena inom Umeå kommun, Region Västerbotten med flera. För att inte tala om ministerarvodena som höjdes med cirka 600 000 kronor per år (drygt 50%) efter det att socialdemokraterna tog över regeringsmakten 2014…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det Mona gör är inget annat än det t.ex. Reinfeldt gjort så jag ser inget girigt i hennes beteende. Det som bör angripas är att villkoren för före detta statsråd är allt för gynnsamma.

          • Fredrik

            Seriöst? Du tycker inte det är girigt att ett före detta statsråd begär 35 miljoner från staten? Jag personligen anser att det spelar ingen roll VEM du är, när du begär sådana summor från staten så är du girig. Att du inte ser detta som girigt visar än en gång att du inte klarar av att kritisera ditt eget parti, eller dem som är socialdemokrater.

            Ditt skäl till att inte kritisera, att Reinfeldt också lyfter summor från staten, är bara skitsnack.

            Alla före detta statsråd, riksdagspolitiker m.fl. som i år lyfter stora summor från staten utan att lyfta ett finger är giriga. ALLA. Oavsett partifärg. Det är min åsikt, att du inte delar den Anders är svagt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I sådan fall är alla före detta och några av de nuvarande riksdagsmännen giriga Fredrik. Jag delart helt din uppfattning om att de är giriga och har i ett flertal inlägg över åren kritiserat detta och sagt att riksdagsmän och övriga politiker ska leva som de lär och ha ersättningar i paritet med resten av befolkningen.

  5. Lars Flemström

    Väljarna är alltså för dumma för att förstå vilka konsekvenser olika politiska förslag får, om de genomförs. Vi ska se till förslagsställarens goda avsikter, och bortse från ordspråket ”Vägen till helvetet är stensatt med goda avsikter”, vilket syftar på teologiska irrläror om att bli frälst genom goda avsikter. Samt ”De ville så väl, men det blev så fel”, vilket syftar på västeuropeiska kommunisters stöd till kommunistdiktaturerna i öst.

    Det är den gamla vanliga uppdelningen i vi och dom, de goda mot de onda. Av vad vi har förstått av AF:s våldsamma utfall mot vissa Umeå-politiker så tillhör Vänsterpartiet i Umeå de onda, medan Vänsterpartiet i riksdagen tillhör de goda, som borde utesluta hela partiavdelningen i Umeå. Att man motsätter sig taxehöjningar inom äldreomsorgen, utan en tanke på hur kommunens budget påverkas, tyder onekligen på en viss girighet…

    Till de goda hör också flyktingar som har kommit i egen försörjning, trots att deras arbetsinsats egentligen inte behövs (finns inhemsk arbetskraft som kan göra samma jobb) och trots att situationen i hemlandet har förbättras så att de kan återvända hem. Till de onda hör däremot flyktingar som inte har kommit i egen försörjning fort nog för att ”integreras”, utan de ska avvisas oavsett situationen i hemlandet.

    Det är alltså girigheten hos svenska arbetsgivare, som ska avgöra asyl som ska avgöra om man får stanna och hur länge, och inte skyddsbehovet, om Anders Forss får bestämma med sin skala om kärlek och girighet. Till de onda hör naturligtvis också ledande personer i Somaliska Föreningen i Västerbotten, som trots Anders Forss veto valde att stödja Vänsterpartiets 1 maj-demonstration.

    De hade onda avsikter. Den som är kärleksfull måste vara beredd att stödja Forss’ kommande personvalskampanj för att få en bättre placering på S-listorna än vad nya kandidater vanligen får. Och det gör man som invandrare genom att inte stödja något parti som konkurrerar om invandrarnas röster….

    Det är förstås mycket kärleksfullt att hänvisa personer, som bott i Sverige hela sina liv och inte får något jobb, fastän de vill ha ett, att leva på en ”basinkomst” på 10.000 kr mån. Jag förstår att det gäller busschaufförer, med undantag för Forss själv som kan försörjas av hustrun och (dolda tillgångar). Eftersom jobbet inte är någon uppoffring för busschaufförer enligt Forss, som har skrivit:

    ”Köra buss är inget jobb som betungar – Köra buss är ett rent nöje där man kommer hem helt utvilad.” Svar till sign Bergis under inlägget om återkommunalisering av Ultratrafiken. Ska busschaufförer ö.h.t. ha lön? Vi andra får ju betala får våra nöjen. För övrigt en märklig kovändning av Forss, som tidigare varit helt emot privata inslag i offentlig verksamhet.

    Tydligen har Forss själv stora svårigheter med tillämpningen av sin skala om kärlek och girighet… Att jag själv ogillar Vänsterpartiets politik i den här och många liknande frågor beror inte på att jag misstänker vänsterpartisterna för att vara giriga och ha onda avsikter. För det tror jag inte att de har.

    Jag tror inte att demonisering av politiska motståndare leder till ett bättre samhälle. Men det är ju vad du mest sysslar med, Anders Forss, när du slår vilt omkring dig mot både höger och vänster.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan börja med att säga att jag inte har några som helst problem med att tillämpa den skala jag skapat. Med det sagt så säger jag på inget sätt att väljarna är dumma eller att väljarna inte förstår – Allt jag gör är att göra det enklare att avgöra vilken sorts politik som är rätt politik och då byggt på Palmes devis om att vi kan vara otrogna vad gäller metoderna så länge vi är trogna gentemot våra ideal.

    • Krister

      ”Köra buss är inget jobb som betungar – Köra buss är ett rent nöje där man kommer hem helt utvilad.”

      Har en kompis från Ethiopien som kör buss 4 i Stockholms innerstad mellan Gullamarsplan- Radiohuset. En blå ledbuss. Frågan han om han kommer hem utvilad. Knappast.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Precis – Det beror många gånger på vart man kör – I Norrland är det på långa vägen och långa avstånd. Att köra stadstrafik är något helt annat.

  6. Krister

    ”I all vänskaplighet blir mitt råd till hela regeringen: avgå!”
    Olof Palme,Tal 1 maj 1981.

    Jag upprepar och kopierar det nu och till dagens regering.

  7. Per Fjellberg

    Är det girigt att vilja behålla den svenska välfärden? Livet är fullt av målkonflikter, vår svenska välfärd är i mycket beroende av att vi kan ta bra betalt för vår export.

    Det här vet vi inte fungerar: ”Det behövs helt enkelt ett starkt samhälle som kan påverka produktionens inriktning och fördelning i stort” just eftersom vi är så beroende av vår export och vi kan inte tvinga andra att köpa vår export till ett visst pris.
    Dessutom den typen av ekonomisk politik har prövats i verkligheten och inte levererat, så varför tjatar du om det?

    Viktigt är också att försöka förstå vad en sådan politik skulle betyda på det personliga planet, för arbetare, småföretagare och för näringslivet i stort.
    Ska staten dela ut någon slags licenser till företagen?
    Går modellen att förena med fria fackföreningar och löner som bestäms genom förhandlingar eller ska staten bestämma alla löner?
    Ska konsumenterna tvingas köpa vissa produkter eller få välja från ett mycket begränsat urval bestämt av staten?

    Frågorna hopar sig!

    ”När anonyma krafter tycks styra blir människor otrygga – tappar förtroendet för demokratin och därmed dör en bit av framtiden.”

    Krafterna handlar inte om enstaka personer, på det sättet är de anonyma, men det betyder inte att vi inte vet vilka det är: Det handlar om en åldrande befolkning, det handlar om att världens befolkning växer och att konkurrensen om naturresurser därför ökar, det handlar om att arbetare i andra länder strävar efter att lyfta sin levnadsnivå och därför dels lockar till sig arbetstillfällen från Sverige och dels kräver och får bättre betalt för sitt arbete.

    Palme visste säkert en hel del om allt detta men Palme talade till de redan troende. De som är mer intresserade av de vackra orden, bekräftelse och tröst än att inse att den politik de tror på inte kan leverera allt det de vill ha.

    PS.
    Vi har i dagarna fått information om att S har sålt lotter på kredit till redan skuldsatta. Det kan inte jag tolka som en akt av kärlek utan så ser girighetens fula tryne ut.

      • Lars Flemström

        Uppenbarligen inte, eftersom Forss i början av sitt bloggande slog följe med extrema svensknationalister (d.v.s. fascister) och ville förbjuda den traditionella renskötseln i Lappland med motivering av samerna är en minoritet, som inte ska ha ärftliga rättigheter som majoriteten saknar.

        Efter mitt påpekande att Forss riskerar att förstöra Socialdemokraternas valrörelse med denna storsvenskhet, har Forss modifierat sitt förslag till att vem som helst ska ha rätt att bedriva renskötsel och således konkurrera ut samerna inom sin egen näring med renfarmer i Skåne och på Gotland. Detta kombinerat med en så omfattande människoimport, så att även svenskarna blir en minoritet i sitt eget land.

        För Forss handlar det hela tiden om vi och dom, de goda mot de onda, de kärleksfulla mot de giriga. Efter att under ett par års tid ha förespråkat en politik, som är nästan identisk med Vänsterpartiets, går nu Forss till hårda angrepp mot just V, var stora synd verkar vara att man konkurrerar med Forss om samma väljare, d.v.s. ”nysvenskarna” (bl.a. Somaliska Föreningens medlemmar).

        En ny innebörd av uttrycket ”Rör inte min kompis”? Forss företräder majoriteten, men denna ”majoritet” ska inte ha någon rätt att själva bestämma vem de vill företrädas av? En ska torde dock vara säker: Att ju längre någon har bott i Sverige, och ju mer man vet om Sverige, desto mindre hågad torde man vara att företrädas av ”majoritetsföreträdaren” Anders Forss.

        Den burmesiska militären gör kanske alldeles rätt som fördriver landets muslimska minoritet, som i likhet med de svenska samerna är ett ursprungsfolk i de områden, där de bor?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig någonsin anfört att jag vill införa något förbud mot renskötseln Lars – Att påstå det är att ljuga å det grövsta.

          Det enda jag anfört är att jag tycker att alla som vill ska få äga renar så länge de hålls på egen ägd mark och drivs på samma sätt som ett traditionellt jordbruk och då utan att avkräva att de som är samer får fortsätta med sin renskötsel på samma sätt som idag.

          • Lars Flemström

            Jag ljuger inte. Jag skrev att du vill förbjuda ”den traditionella renskötseln i Lappland”, vilket du nu bekräftar att du vill. Du utgör därmed en mycket allvarligt hot mot hela den samiska kulturen, som bygger på den traditionella renskötseln, ifall du skulle få något politiskt inflytande.

            Ditt hat mot samer och andra minoritetsfolk är långt ifrån kärleksfull. Ditt hat mot traditionell svensk kultur tyder inte heller på kärlek. Vad är det för ”mångkultur” att göra Sverige till en kulturell smältdegel, där det varken kommer att finnas traditionell samisk eller traditionell svensk kultur?Är de 20 miljoner nya svenskar, som du med lock och pock vill tvinga kvar i Sverige även sedan deras skyddsbehov som flyktingar har upphört, verkligen anhängare av ett mångkulturellt Sverige?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vart och i vilket inlägg har jag påstått att jag vill förbjuda den traditionella renskötseln i Norrland Lars?

            Jag hyser vare sig agg eller hat gentemot samer Lars – vad får dig att påstå så och vart har jag anfört att jag gör det?

            Sedan har jag aldrig någonsin framfört något hat mot svensk kultur – Man behöver inte bygga murar för att bevara en kultur – Kultur ska komma från hjärtat och föras över från generation till generation.

            Slutligen har jag varit mycket klar och tydlig över att Sveriges framtida befolkningstillväxt inte ska bestå enbart av flyktingar. Ska landet växa så ska det ske via traditionell invandring där människor kommer hit därför att de fått jobb här och därför att de vill bo i vårt vackra land och vara en naturlig del av vårt samhälle.

          • Fredrik

            Men Anders, det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är inte staten/landet Sverige som ska bestämma vad som är brukligt inom den samiska kulturen och de arv de har ärvt. Det är staten/landet Sveriges uppgift att acceptera de arv och i det arv är det så att det är den renägande samen som har rätten att ha renskötsel. Således inte vem som helst. Inte ens vilken same som helst. Du ska som same ha renmärke.

            Med andra, att föreslå att vem som helst ska kunna äga renar och därmed konkurrera med samerna är ett direkt brott mot de mänskliga rättigheterna kring minoriteter som Sverige ratificerat år 2000. Så även om du inte föreslagit förbud mot renskötsel så har du ändå föreslagit något som bryter mot det mest kärleksfulla rättigheterna vi har, de mänskliga rättigheterna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inom den grupp som är samer har jag aldrig föreslagit några förändringar – Däremot är det inget brott mot något att påstå att alla som vill hålla renar ska få göra så givet att det görs inom hägn och på ett sätt som liknar ett vanligt jordbruk.

            Det finns ingen domstol någonstans i världen som skulle fälla en dom gentemot den saken.

          • Lars Flemström

            Ingår inga samer i gruppen ”alla som vill hålla renar”? Fördrivningar och folkmord på ursprungsbefolkningar har i många fall börjat med den typ av retorik som Anders Forss använder mot de svenska renskötarna. Man inför regler, som gör det omöjligt för dem att fortsätta med sina traditionella näringar. Och anklagar dem sedan för att bryta mot regler som gäller för alla.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte förespråkat något folkmord men det är bra att du tillstår att det jag anfört inte är olagligt i sak.

          • Lars Flemström

            Det, som du föreslår strider mot både renbeteslagen och Sveriges grundlag, samt mot en dom som har meddelats av dåvarande Nordmalings tingsrätt.

            Sedan är det ett faktum, att få folkmördare efter Hitler öppet har förepråkat folkmord, innan de har iscensatt åtgärder som i förlängningen har lett till folkfördrivningar och folkmord – inte sällan i majoritetens namn. Men jag förstår att detta är känsligt för Anders Forss, som förespråkar en migrationspolitik som under några få decennier kommer att göra oss svenskar till ett minoritetsfolk i vårt eget land – d.v.s. att vi kommer att drabbas av samma öde som andra minoritetsfolk.

            Det skriver ju inte bara om in- och utvandring (vilket är en naturlig följd av att människor träffas och flyttar ihop och då måste bosätta sig i samma land, det ena eller andra i ungefärliga samma proportioner), utan om en synnerligen kraftig befolkningstillväxt till följd av en så kraftig invandring, så att inte ens flyktinginvandringen kommer att räcka till.

            Jag vidhåller att denna din politik är symptom på hat mot de svenska ursprungsbefolkningarna, såväl samer som övriga svenskar. Du är dessutom inte det universalgeni, som du själv tror. Du vet i stort sett ingenting om lantbruk och boskapsskötsel. Det vet däremot jag, som har arbetat som lantarbetare. Det är inte lätt att få lönsamhet i konventionellt jordbruk inom det primära renskötselområdet, eftersom de naturliga förutsättningarna är mycket dåliga.Du bör be samerna om ursäkt för att du tagit dig före att tala om för dem, hur de ska bedriva renskötsel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det kan aldrig strida mot renbeteslagen att utfodra renar innanför hägn – Vart i renbeteslagen står det?

      • Fredrik

        Hur?

        Per ställer många intressanta frågor som du inte vågar svara på, varför?

        Det blir ju bara löjligt Anders när du påstår att din modell fungerar överallt och på alla människor och områden utan att du preciserar HUR. Du är ingen förespråkare för sanningen Anders och då måste du kunna bevisa dina påståenden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det behövs inga bevis för det Fredrik – Det du försöker göra är att grotta ner dig i detaljerna när det viktiga är att skapa konsensus och stöd för den målsättning som ska uppnås. När vi är överens om målet så kommer vi altid dit – När vi är överens om målet blir lösningarna på sakfrågorna självklara och mer av en biprodukt för att nå slutmålet.

          Med det sagt så är det i arbetet med att skaffa stöd för det man vill uppnå som kraften ska läggas.

    • Ville-Valle

      …och inte bara sålt lotter till redan skuldsatta, socialdemokraterna har dessutom skickat tusentals ärenden till kronofogden för att driva in lotteriskulderna från dom redan skuldsatta, de som trodde på en ljusnande framtid med socialdemokratins lotter. Ja, denna öppna socialdemokratiska girighet måste moraliskt sett vara ett snäpp värre än råna en bank. Och det här beteendet försvarar Anders Forss med näbbar och klor. Jo, jo…

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag har inte försvarat att vi som parti ägnar oss åt att driva ett lotteri – Snarare har jag skrivit till partiets VU och krävt att vi ska upphöra med densamma så jag har inget att skämmas över i det avseendet.

        • Krister

          VU år säkert massor av mail.
          Kan dom läsa upp alla på mötena?
          Jag undrar om det är bästa sättet
          att påverka…
          Om Löfven la sin hand på din axel
          och sa: ”Du är väldigt engagerad i
          partiet men jag tror du skall verka
          lokalt istället för att närmast gödla
          VU med mail…”. Går du över till V då?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Konkurrens är alltid bra då sådan gör att man måste vässa sig än mer för att nå dit man vill.

  8. Alexander

    Anders

    Girighet och kärlek är inga begrepp som du har ensamrätt att definiera. För mig kan girighet vara att lämna landet för att tjäna pengar/göra karriär, och låta oss andra betala höga skatter och bygga upp landet. Att sedan komma tillbaka och ta del av välfärden samtidigt som man pekar finger åt alla med en annan politisk åsikt är inte speciellt kärleksfullt i mina ögon. Är min syn i vanlig ordning fel?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis jag har ingen ensamrätt på dessa 2 uttryck och du är givetvis fri att använda dem på ditt sätt – Min flytt utomlands för att hitta den utmaning jag letade efter yrkesmässigt är ett privat beslut och inget politiskt beslut – När et handlar om att värdera politiska beslut fungerar de alldeles utmärkt med det tillägg jag gjort om att ju fler som gynnas av ett beslut ju kärleksfullare är det

  9. Fredrik

    ”Vilka frågor skulle jag inte ha svarat på Fredrik?”

    – Om jag anser att ett beslut är kärleksfullt, men du anser att det är girigt. Vem har då rätt? Du eller jag? Den frågan ställde jag i mitt första svar på detta inlägg. Du har inte svarat på den frågan ännu.

    ”Jag utgår inte från min egen syn på kärlek och girighet Fredrik – Snarare utgår jag från den vedertagna synen på vad som är girigt respektive kärleksfullt.”

    – Detta är också felaktigt, girighet och kärleksfullt är två syner som utgår ifrån en individs empati, en individs egna föreställningar. Alltså, det finns tusentals, för att inte säga miljontals olika versioner av kärleksfullt och girighet och det enda du ger uttryck för är din version av dessa.

    ”Med det tillägg som finns där jag förklarat att ju fler som gynnas av beslutet eller förslaget ju kärleksfullare är det kan det jag anfört inte misstolkas vilket gör att mätmetoden fungerar mycket bra på politiska beslut/förslag.”

    – Gynnas hur? Detta har du inte heller förklarat någon gång, trots att det är efterfrågat. Ett beslut kan gynna 10 miljoner människor om 200 år, men missgynna 10 miljon människor idag. Är detta ett kärleksfullt eller girigt beslut/förslag?

    Svar tack.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som avgör vem som har rätt är hur många som gynnas av beslutet – Ju fler som gynnas ju kärleksfullare är det.

  10. Fredrik

    ”Inom den grupp som är samer har jag aldrig föreslagit några förändringar – Däremot är det inget brott mot något att påstå att alla som vill hålla renar ska få göra så givet att det görs inom hägn och på ett sätt som liknar ett vanligt jordbruk.

    Det finns ingen domstol någonstans i världen som skulle fälla en dom gentemot den saken.”

    Jo Anders, det är faktiskt ett brott. Som jag sa, det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna som Sverige ratificerade år 2000. FN:s skydd för minoritetsbefolkning ger dessa rätt att t ex hävda kulturarv för sådant som exempelvis renskötsel. Renskötsel är i tradition ett arv av och för den samiska befolkningen, den befolkning som finns i Norge, Sverige och Finland. Den är i den samiska kulturen strikt styrd och kontrollerad sedan århundraden. Och när då den svenska staten erkänt den samiska befolkningen och dess kulturarv, där renskötseln bland annat ingår, genom att ha skrivit under den internationella lag om mänskliga rättigheter så betyder det att precis det jag anför. Renskötsel blir för gemene man därmed olagligt, detta eftersom det anses vara ett samiskt kulturarv som enbart ska skötas av dem som fått tillstånd av samerna själva.

    Det finns hundratals andra saker runt om i världen som är förbjudet för gemene man att göra, då detta är skyddat av mänskliga rättigheter för minoriteter. Man skulle kunna se det som varumärkesintrång, för att beskriva det enkelt. Att föda upp renar på Gotland skulle vara att göra varumärkesintrång. Med andra ord förbjudet. Det är bara att fråga en same Anders. Renägande same för säkerhets skull, det finns fiske- och jaktsamer också. Eller bara samer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inget brott mot mänskliga rättigheter att låta andra än samer ägna sig åt renskötsel så länge den sker som jag anför.

      Påvisa ett enda dokument eller domslut som ger samerna ensamrätt att äga renar – Något sådant finns inte.

      Sedan finns det samer i andra länder än de du nämnt bara för att göra en rättelse.

      Skulle jag däremot hävda att alla som vill skulle kunna bedriva renskötsel på samma sätt och på samma premisser som samerna så hamnar läget i ett helt annat läge – Nu är det inte det jag anför så därför är det inget brott mot något regelverk.

      Sedan är det inte samefrågan inlägget handlade om utan något helt annat.

      • Fredrik

        Nu blir jag förbannad! Ska jag helt plötsligt påvisa mitt påstående om samer och deras rätt enligt FN:s skydd för minoriteter när du ALDRIG påvisat en enda sak vi bett dig om? Hur har du mage att ens skriva något sådant? Skäms ta mig fan!

        Jag kan lova dig att jag känner fler samer än du har träffat i ditt liv, jag kan lova dig att jag vet vad de går igenom varje år när såna som dig påstår den ena lögnen efter den andra om samer och deras rättigheter. Du har, genom ditt parti, varit starka motståndare under många, många år till att se till att samerna får sina rättigheter. I norra Sverige har socialdemokrater styrt under många år och fattat politiska beslut som tagit rätten ifrån samerna under lång tid. Detta har man från S:s sida gjort kallhjärtat och nu sitter du och påstår att vem som helst får ägna sig åt renskötsel i Sverige. Skäms ta mig fan!

        Du hävdar att du är allsmäktig, att du vet allt och att du kan allt men du behöver aldrig bevisa detta. Du är den mest oempatiske människa jag mött i hela mitt liv, du har noll förståelse för den som inte delar din åsikt. Du hyllar Olof Palme som din idol, men han skulle skämmas om han kunde läsa det du skriver och på det sätt du beter dig. Du hyllar Olof Palme för hans idéer och visioner där mångfald och flertalet ska gynnas, medan du själv har ett enda mål vilket är att vara ledaren som står ovan allt och alla. Du hyllar Olof Palme och ger honom rätt i allt det han sagt och gjort utan att se hur samhället såg ut före Olof, varför Olof växte upp och varför Olof tog den riktning han tog och att faktiskt förstå detta – allt för att du inte har kunskapen att inse dina egna begränsningar. Skäms ta mig fan!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Titta på den kommentar Lars Flemström skrivit så ser du att jag har helt rätt Fredrik – Det ligger inget olagligt i det jag påstått.

          • Lars Flemström

            Du borde skämmas, Anders Forss. Jag har inte givit dig rätt på en enda punkt vad gäller renskötsel och lagstiftningen kring densamma. Fredrik har rätt. Att jag har mycket goda kunskaper om både lantbruk i allmänhet och boskapsskötsel och utfodring av boskapsdjur, och på den grunden förklarat varför du har fel om renskötseln och varför dina förslag, om de genomfördes, skulle leda till att de svenska samerna utplånas som folkgrupp, betyder inte att dina förslag stöds av någon lag.

            Du använder samma typ av retorik, som öppet nazistiska grupper när de har försökt värva proselyter bland norrländska markägare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte fel Lars – Påvisa ett enda ställe i lagen eller ett enda domslut där det klart och tydligt står att renskötsel inte kan ske i lantbruksform och att andra än samer inte har tillåtelse att äga renar.

        • Lars Flemström

          Det gör jag inte på order från dig. Du är inte min chef och ej heller den äldre av oss två. Du har bevisbördan, när du lägger förslag som skulle utplåna samerna som folkgrupp, om de genomförs. Du slingrar dig alltid. Du påstår att du inte har medverkat till något olagligt, när du har hjälpt till med skatteflykt, även om det hela var olagligt i det land, som skatten skulle ha betalats i.

          När någon frågar efter källor till dina påståenden, brukar du uppmana vederbörande att leta själv. Det får du också göra. Fredrik har rätt. Du kan ju ta till dig vad han har skrivit.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När det handlar om de skatteupplägg jag varit delaktig i att bygga så är en sak helt klar – De upplägg jag medverkat till har aldrig brutit mot någon lag i något av länderna det berör.

            Jag ger inga order Lars – Det enda jag gör är att ifrågasätta vilken lagstiftning som förbjuder det jag anför – Att du inte vill svara på den frågan kan jag förstå därför att sådan lagstiftning saknas.

  11. Fredrik

    Behöver man inte bevisa sina påståenden Anders?

    – Ok, svenska busschaufförer är bland de sämsta i norra Europa.

    Det måste stämma eftersom jag nu skrivit ner det. Eller hur Anders?

    1956 startade det lotteri som genererat hundratals miljoner till SSU och Socialdemokraterna. För dig Anders har detta lotteri varit helt okej, fram till en vecka sedan då det uppdagades att ni inom SSU och S faktiskt marknadsfört er på att sälja lotter på kredit till människor som inte har råd, för att sedan skicka dessa skulder vidare till kronofogden för indrivning. Om vi leker med tanken att du bestämde dig för S när du var 18, och du är 56 idag, så har du varit S:are i 38 år. I 38 år har det varit okej att skuldsätta utsatta och svaga i samhället. 38 år.

    En normal människa tänker så här Anders: Vad hade hänt med detta lotteri om det inte uppdagades att ni sålt på kredit till utsatta och svaga? Ja, den normale människa tänker med största sannolikhet detta: Ingenting.

    Ni har trots kritik genom åren fortsatt att marknadsföra ert lotteri, fortsatt att sälja lotter till dem som faktiskt inte klarar av att betala för sig. År efter år. Med den insyn i partiet som du hävdar att du har, VARFÖR har du väntat till nu att kritisera detta? Det är så horribelt GIRIGT att det inte går att beskriva. HUR kan du med din insyn svära dig fri från detta? Det finns bara två svar på den frågan som jag ser det:

    1. Du har inte den insyn i partiet som du hävdar och är precis som alla andra ”dödliga” upprörd över avslöjandet som ditt parti hållit på med.
    2. Du har insynen, och därmed också vetskapen om detta lotteri och hur det fungerat sedan många år tillbaka, och därmed faller på eget grepp på din egen skala om kärleksfullt och girigt då detta lotteri inte kan ses på annat sätt än girigt.

    Så Anders, vad är du? En 1:a eller 2:a?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker dig på en argumentationsmetod som inte fungerar Fredrik – Jag har förklarat hur jag jobbar politiskt och det handlar om att skapa stöd för den typ av samhälle jag vill bygga och för den politk jag tycker att vi som socialdemokrater ska driva.

      Som jag sa tidigare så är lösningarna för att nå målet självklara när väl målet är fast förankrat och har stöd.

      Jag har rätt bra insyn i vad som händer och beroende på vad väljarna säger i nästa val så är det inte omöjligt att både inflytande och insyn blir ännu större.

      • Fredrik

        Min argumentationsmetod fungerar alldeles utmärkt eftersom du så många gånger visat att du inte klarar av det jobb som du eftersträvar, nämligen att bli politiker. När du ertappas så försöker du svära dig fri från vetskap genom att hävda att du inte tror på det som uppdagas.

        Du har aldrig bevisat ett enda påstående du för fram. Du menar på fullaste allvar att när målen är klara, så kommer lösningarna att uppenbara sig. Inte ens makarna Myrdal trodde på det, och de var några av de mest utopiska socialdemokrater som fanns. Läs Yvonne Hirdman så förstår du.

        På en direkt fråga så klarar du inte av att ge svar. Du påstår att du skrivit ett brev till socialdemokraternas VU där du kräver att partiet slutar med lotteriet som S och SSU äger, och den enda anledningen till varför du skriver detta brev nu är för att det uppdagas att partiet säljer lotter på kredit till dem som inte klarar av att betala för sig och sedan hamnar hos kronofogden. En normal människa förstår Anders att du inte alls skulle ha skrivit detta brev till VU OM nu inte detta hade uppdagas.

        Så när skandaler uppdagas, ja då gör du precis som alla andra socialdemokrater. Du skyller på någon annan än dig själv. Varför har ni så svårt att ta ansvar för era misstag?

        Det som är intressant är att alla människor gör fel. Alla. Och normala människor erkänner detta. Men inte socialdemokrater generellt och Anders Forss specifikt. Nej, nu var jag dum. Det finns socialdemokrater som faktiskt erkänner sina misstag, dock inte du Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Huruvida jag passar som politiker eller inte vet vi efter nästa val när väljarna sagt sitt Fredrik.

          Om en majoritet är överens om att målet är X så är det självklart att vi ska ta oss till det målet. Därför är det också självklart att vi löser de hinder vi behöver lösa för att ta oss dit.

          Det viktiga är att säkerställa att lösningarna tar oss närmare målet och har vi ett gemensamt mål kan planen för att ta oss dit bli till en sammanhängande plan för samhällsbygget på samma sätt som den var när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

  12. Alexander

    ”Jag har rätt bra insyn i vad som händer”

    Först nu kritiserar du lotteriet. Varför inte innan media tog upp det?

    ”Den utmaning jag letade efter yrkesmässigt”

    Exakt. Du visade upp att du först och främst tänker på dig själv. Hade du varit så solidarisk som du hävdar att du är hade du stannat i Sverige. Kollektivet före jaget var det väl?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Av en enda anledning – Jag har inte tittat närmare på lotteriet någon gång överhuvudtaget.

      Även med de pengar jag tjänat under åren utomlands har jag satt behovet hos andra före mina egna behov – Många och då menar jag många är de barn i Afrika för vilka jag betalat utbildning och skolavgifter för att erbjuda dem en bättre morgondag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var inte karriär i sig jag var ute efter utan en yrkesmässig utmaning som inte fanns att finna i Sverige – Sedan är det inte det utan det inlägget handlar om som vi ska debattera.

      • Jonny Disenfeldt

        ”yrkesmässig utmaning som inte fanns att finna i Sverige”

        Jaså, det fanns även i Sverige ett klientel av kunder som behövde hjälp att gömma pengar från beskattning i Sverige, kanske t.o.m. i högre grad än många andra länder….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig medverkat till att gömma pengar undan beskattning – Däremot har jag medverkat till att lagligt se till att oerhörda summor pengar kunnat beskattas med lägre skattesatser än de som gällt i Sverige – Något jag förövrigt sedan länge slutat med för att istället använda min expertkunskap på området för att motverka alla former av skatteplanering,

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Däremot har jag medverkat till att lagligt se till att oerhörda summor pengar kunnat beskattas med lägre skattesatser än de som gällt i Sverige – ”

            Det är olagligt t.ex i Sverige att gömma pengar utomlands från svensk beskattning, det är exakt det du varit behjälplig med enligt egen utsago. Som du själv skriver ”The core objective with Tax Optimization is to make it difficult or even impossible for authorities, individuals or organizations to take control over and/or seize your assets.”, dvs göra det omöjligt för myndigheter att se dessa gömda medel.

            Anders fortsätter ”Något jag förövrigt sedan länge slutat med för att istället använda min expertkunskap på området för att motverka alla former av skatteplanering,”

            Men varför bedriver då jukana.com efter så många år (du säger att du slutade 2009) fortfarande sitt fiske efter nya kunder, mer än 90% av sidorna handlar om just skatteflykt … OM du verkligen vore ärlig skulle du givetvis avslöja vilka kunder ditt lilleputtföretag i Malaysia hade under perioden 2005 till 2009. Du skulle vidare ta ner din web-site jukana.com, det finns inget som helst som förhindrar det men istället förnyar du den och betalara för den, senast den förnyades är i vintras …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – Det är olagligt att gömma pengar undan beskattning och det är just därför jag aldrig medverkat till att gömma pengar.

            Det finns lagliga strukturer där man som företagare kan använda Nederländerna som säte för ett holdningbolag ägt av ett bolag på Nederländska Antillerna – Använder man sig av ett sådant upplägg kan man istället för att betala 22% i vinstskatt i Sverige komma undan med att betala 0,5 promille i Nederländerna – Därtill som sagt helt lagligt.

            Det är den typen av skatteupplägg jag nu arbetar enträget för att stoppa.

            Jukanas hemsida förnyas av ett enda skäl – Därför att min mailserver ligger under den domänen.

  13. Alexander

    Anders

    Orsaken är oväsentlig, du lämnade Sverige för dina egna behov och satte dig själv framför kollektivet. Hur skulle landet se ut om alla gjorde som dig?

    ”Många är de barn i Afrika för vilka jag betalat utbildning och skolavgifter”

    Ok. Kan vi få se några papper på det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan få resa till Afrika och prata med barnen om du önskar göra så.

      Du kan aldrig jämföra en enskild individ och ett land Alexander – Den typen av yrkesmässig utmaning jag sökte fanns inte att finna i Sverige – Svårare än så är det inte.

  14. Alexander

    Man kan ju undra varför Socialdemokraterna agerar efter att media avslöjat vad de håller på med? De har med andra ord med gott samvete sysslat med detta, och nu när sanningen avslöjas backar de. Allt snack om solidaritet är inte värt ett s-it. Hycklare!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är inga hycklare Alexander – Att det är så syns i Demoskop/Expressen där vi nu passerat 30% på vägen mot de +35% jag förutspått.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då skulle vi ha en värld utan debatt och den sortens värld är inte utvecklande alls. Det är bra att vi tycker och tänker olika – Detta därför att det är i debatten argumenten för hur människor bör rösta kommer fram – Jag gör mitt för att de ska rösta på den politik jag vill föra och så här långt har det arbetet gått mycket bra.

  15. Jonny Disenfeldt

    ”Jukanas hemsida förnyas av ett enda skäl – Därför att min mailserver ligger under den domänen.”

    Så behåll mailserver (så dina gamla skatteflyktingskunder kan nå dig…men ta bort själva web-sidorna … sluta tramsa med svepskäl Anders Forss

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tramsar inte med några svepskäl Jonny och jag har inget att dölja utan står för den jag är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.