Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rätten till försörjningsstöd ska styras av behov och inte av kommunernas budgetar.

Även denna gång ska jag använda mig av en artikel i en tidning – I detta fall ETC som underlag för mitt blogginlägg.

Ni hittar artikeln på följande länk: https://www.etc.se/inrikes/socialsekreterare-larmar-budget-gar-fore-behov

I övrigt ska detta inlägg ses som del 2 av det inlägg jag publicerade tidigare med titeln ”Hög ekonomisk tillväxt är inte per automatik en fattigdomsbekämpare”

Att Akademikerförbundet SSR ska behöva gå in och larma om att socialtjänsternas klienter inte får den hjälp de har rätt till enligt lagen och att högutbildade akademiker inte får ägna sig åt det de är utbildade till därför att budgetdiciplin är viktigare än mänskliga behov och mänsklig omtanke är skrämmande – Alldeles speciellt när så sker i ett välfärdsland som Sverige.

Med det sagt är jag på inget sätt förvånad över att det artikeln påstår sker faktiskt sker.

Anledningen till det är det jag påstått länge – Nämligen att Alliansregeringen vältrade över stora kostnader på landets kommuner då de kastade ut människor från sjukförsäkringssystem och a-kassa för att spara statliga pengar – Pengar som Alliansen sedan användes för att sänka skatter istället för att hjälpa svaga och utsatta grupper i samhället.

Att landets kommuner i det läget måste parera för dessa ökade kostnader genom besparingar är en självklarhet. Att besparingarna påverkar alla kommuninvånare mer eller mindre och att de påverkar de mest behövande allra mest ligger i sakens natur.

Akademikerförbundet SSR beskyller ”New public management” modellen – Dvs. nyliberal politik för att vara den stora boven i dramat och den beskrivningen håller jag med om fullt och fast då den är densamma som jag framfört under lång tid.

Beskrivningarna om att socionomer och landets socialtjänster tvingas se ner på hjälpbehövande och misstänkliggöra dem istället för att se till deras behov och hur de kan hjälpa dem till ett värdigt liv förfasar inte bara mig utan även Akademikerförbundet SSR.

I den bästa av världar borde detta faktum förfasa alla samhällsmedborgare och få oss att inse att utvecklingen måste vändas så att människors behov sätts framför budgetdiciplin och framför skattesänkningar för de redan välmående.

Akademikerförbundet SSR anför att många socionomer säger upp sig alternativt går in i väggen därför att de inte orkar med de tuffa krav som ställs på dem – Krav som innebär att de måste ställa sin profession och det de lärt sig under sin utbildning åt sidan för att istället ägna sig åt besparingar och budgetdiciplin.

Artikeln jag länkat till kommer i slutet fram till tre viktiga slutsatser:

  1. Att orsaken till det uppkomna läget är en trend som pågått länge – En trend som innebär att det gemensamma samhällskontraktet vittrar sönder.
  2. Att bilden av att de som tvingas utnyttja försörjningsstöd målas upp som lata bidragstagare som utnyttjar systemet och att den bilden på nytt måste bytas mot ett solidaritetstänkande och mot att de gemensamma skyddsnäten är något fint och nödvändigt.
  3. Att det ökade behovet av försörjningsstöd tillfullo beror på urholkningen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

Ovanpå dessa slutsatser ska jag lägga till en sista och personlig slutsats som sammanfattar allt som beskrivs i artikeln.

Den slutsatsen lyder som följer – Den uppkomna situationen beror fullt ut på nyliberal politik och dess idéer om att vissa människor ska anses ha högre värde än andra människor och att den värderingen ska göras utifrån ekonomiska parametrar samt att man som samhällsmedborgare därför ska sätta sina egna behov före kollektivets behov.

Ska den trenden brytas – Brytas så att landets medborgare på nytt kan lita på att de får försörjningsstöd om de är i behov av det samtidigt som de socionomer som jobbar inom socialtjänsten på nytt kan börja ägna sig åt de arbetsuppgifter de är utbildade för finns bara en väg – En återgång till den traditionella socialdemokratiska politik som sätter kollektivet före individen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

71 kommentarer

      • Björn

        Säkert någon som vill skylla allt på några få invandrare igen. Vakna upp, det är inte invandrarnas fel att samhället har brakat utför de senaste 20 åren. Det handlar om politik och storföretag som göder lobbyismen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Där är vi helt överens Björn – Att samhällsbygget vittrar sönder beror på att nyliberal politik och New Public Management fått för mycket genomslag i samhällsbygget.

          • Lars Flemström

            Förutom den stora elefanten, som inte ens får nämnas, har vi en massa små elefanter, som visserligen får nämnas men sällan nämns. En av de elefanterna är Johan Ehrenberg, ägare till tidningen ETC. Hur mycket får ETC och alla hans energiprojekt i statsstöd? Och hur mycket har hans för honom själv mycket lönsamma konkurser kostat skattebetalarna? Ännu en elefant är regeringens förslag att avskaffa reklamskatten på tidningsreklam. Den var väl till för att finansiera presstödet? Det har gått några år sedan jag föreslog på s-bloggar att det borde vara skatt även på TV-reklam.

            Fler elefantungar är på väg att födas. I förhandlingar med regeringen har V fått igenom ett anslag på 350 miljoner för att slopa biljettavgifterna i kollektivtrafiken för skolungdomar. Jag har tidigare skrivit att det inte kommer att räcka, när man tar med samtliga kostnader. Och borde inte de pengarna gå till att täcka hålen i kommunernas socialbudgetar?

            Regeringen föreslår även ett nätt litet bidrag på 60.000 kr till välbeställda personer för att köpa nya bilar.

            Bidrag blir det också till unga och friska och inte helt utfattiga personer för att köpa elcyklar.

            Regeringen lovar också nya bidrag till solpaneler, trots att vi redan har elöverskott under den varma årstiden, när det inte behövs så mycket el.

            Regeringen har också fullföljt den förra regeringens höjningar av lönerna till 1 / 3-del av lärarkåren – på ytterst godtyckliga grunder.

            Inte nog med att regeringen tar från de fattiga för att betala valfläsk till Mp:s kärnväljare. Det handlar dessutom om ren miljöförstörelse (batterierna) och dessutom ökad energiförbrukning (omvandlingsförlusterna i batterierna), när solen inte skiner. Andelen Mp-sympatisörer är mycket stor bland journalister jämfört med befolkningsgenomsnittet. Förmodligen gäller samma för lärare.

            De små elefantungarna, som inte har ett dugg att göra med invandringen, är många nog och hungriga . För att inte säga giriga

        • Bertil

          Självklart är set lobbyism som styr
          Att återgå till ett Samhälle där 1/4 är slavar ligger i nyliberalismens politik.

          När Anders Borg drog fram pitten så var det ett tecken på människans lågas Ida där intelligensen snarare sitter mellan benen än mellan axlarna.

          Set är inget märkligt när fattigt folk ser kriminalitet, tiggeri, t.o.m. Våld som sista utväg för överlevnad och liv och politiker ser problemet genom att tillsätta fler poliser.

          Det om någotvvisar hur slaveriet går i främsta rummet i stället för att lösa grundproblemet.

          Högern är inte bara fel ute. De ser helt enkelt människor på felaktigt sätt.

          Vi behöver inga finansministar som styrs via lobbyister och stora snoppar utan vi behöver de med nåt bak pannbenet som
          Inte är psykopater och hänsynslösa plundrare som Allianaen visade prov på
          Vi behöver folk i politiken med normala hjärnor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problemen med försörjningsstödens budget stavas att den förra regeringen skapade regelverk som vältrar över kostnader från staten till landets kommuner – Detta i form av at människor kastas ut från sjukförsäkringssystemet som är en statlig angelägenhet till försörjningsstöd som är en kommunal angelägenhet.

      Lösningen är enkel – Återgå till den gamla funktionen för sjukförsäkringen samt att se till att staten kompenserar kommunerna för de kostnader man vältrat över på dem.

      • Krister

        En person invandrar till Sverige.
        Hur länge skall staten stå för försörjningen?
        När skall kommunen träda in?

      • Kim

        Skönt att alltid kunna skylla på någon annan.
        SD har sin ursäkt för allt och du har Alliansen. Så enkelt det då är …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I grunden skriver jag om vad jag vill åstadkomma och vad mitt parti vill åstadkomma – Att i det arbetet kasta lite skit på de som vill åstadkomma det omvända är naturligt.

    • Bertil

      Att det dröjer så lång tid är ett led i Nyliberal politik sedan 70-talet.
      76-82 så lämnade höger över enormt budgetunderskott hade sänkt de sociala skydden o.s.v.
      91-94 samma där men då lämnades gigantiskt budgetunderskott på det arbetslöshet sänkta ersättningar i socialförsäkringarna. 2006-2014
      Ja då lämnade högern ett Sverige som splittrats plundrats skapat klassklyftor
      Löneskillnader ökad invandring 100 miljarder i budgetunderskott och en finansminister som var mer intresserad visa picken än att ge stöd åt svags grupper. Minns när han sa typ ” bättre jobba än supa röka ” sen söp han till själv så han förlorade alla uppdrag.
      På det hade vi EM statsminister under denna period som hatade socialism så mycketvså taktiken han hade var ta för sig så mycket han kunde innan han sparkades ut från regeringsmakten se öka invandring och ropa om öppna hjärtan.
      Detta när han nyss skild sig och tagit ut alla förmåner i bidrag fast han hade jobb.

      Sen skyller sign Krister på sossarna
      Känner ni inte igen samma dynga från högerskrävlare.

      Man hurves över hur empatilösa de kräken är .

  1. Oberoende Observatör

    Det har väl knappast undgått någon och även du att om Sverige behållit de ofantliga kostnaderna som invandringen kostat och kostar så skulle det inte vara något problem att dela ut försörjningsstöd. Alla utom regeringen insåg tidigt att det höll på att spåra ut men de stod handfallna och lät det ske och resultatet kommer att påverka svenska folket under lång tid framåt. Samma brist på insikt som under tsunamin i Thailand där andra fick gripa in och rädda situationen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Krisen för försörjningsstödet och den belastning det utgör för landets kommuner beror inte på invandring Oberoende Observatör – Krisen för socialtjänsten och kommunerna beror på ansvarslös nyliberal politik som vältrat över enorma kostnader på landets kommuner genom att kasta ut människor ur a-kassan och ur det sjukförsäkringssystem som är en statlig angelägenhet.

      • Nils Lindholm

        Anders 60% av sossbidraget går till utlänningar
        80% av svenskarna ’i arbetskraften’ är sysselsatta 90% av åldern 35-55
        Dom som är bedömda sjuka (tyvärr har tjänstemän sista ordet) har sjukpeng, dom som bedöms inte kunna jobba har förtidspension.
        Den som är arbetslös och med i a-kassa har a-kassa, utförsäkrad hamnade i FAS3 fick 680:- som mest.
        Just nu stog dina högsta Ministrar o predikade budgeten att den flykting som inte uppfyllde målen vart utan bidrag, tycker du o ETC att den personen ändå ska vara bidragsförsörjd utan krav ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till att börja med heter det försörjningsstöd och försörjningsstöd är inget bidrag utan som namnet anger ett stöd till försörjning.

          Sedan finns det ingen statistik som påvisar att 60% av de som uppbär försörjningsstöd är utlänningar – vart har du hämtat den siffran Nils?

  2. Alexander

    ”Vem utgör elefant enligt dig?”

    De tiotusentals som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Du vet, de som ska rädda pensionerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt politik så kan vi få in alla på arbetsmarknaden och det är i den riktningen jag strävar i mitt politiska värv.

      • Per Fjellberg

        Anders, du bara önskedrömmer. Det räcker inte med att få in alla på arbetsmarknaden. De måste ha produktiva jobb också. Jobb som åtminstone skapar lika mycket värde som de resurser de förbrukar.

        Det är inte att skapa jobb som är problemet. Det är att ge de som arbetar vettiga löner som är utmaningen. Vi skulle till exempel kunna ha massor med renhållningsarbetare på Stockholms gator men det skulle bli svårt att ge dem en lön som räcker till mer än att överleva, det vill säga boende i logement och slippa svält. .

        Arbetslöshet är ett globalt problem. Att just du Anders skulle ha kommit på en politik som löser detta finner jag osannolikt men låt oss göra saker i rätt ordning. Först får du chansen att visa att din ekonomiska politik fungerar sedan kan vi börja ta på oss en massa nya utgifter.

        Det här tankemönstret är vanligt i politiken: Vi har ett problem, lösningen på det påstår man vara något som vi inte heller vet lösningen på.

        Varför ska vi leta efter lösningar som kanske inte finns när det finns en lösning som fungerar hjälpligt: Begränsa invandringen kraftigt tills vi har lyckats med integrationen av dem vi redan har tagit emot.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De allra flesta jobb är produktiva jobb Per – Även de inom offentlig sektor och att människor ska ha lön enligt avtal och en lön de kan leva på är en självklarhet.

          Sedan så är robotisering och automatisering ett globalt problem som behöver en lösning – Det är mot den bakgrunden jag föreslagit att arbetsgivaravgiften ska ersättas med en produkltionsavgift som utgår oavsett tillverkningsmetod och det är mot den bakgrunden jag förordar en grundlig utredning om huruvida en basinkomst kan vara lösningen vi söker för framtiden.

      • Bertil

        Att få om alla på arbetsmarknaden är utopi som hela det politiska systemet är uppbyggt. Dessutom är det inte ens önskvärt alla kommer in på arbetsmarknaden.

        Det bästa är faktiskt att vissa faktiskt försörjs hela livet av sociala stöd.

        Många ställer till mer skada på arbetsplatser än de gör nytta.

        Arbete ska aldrig utföras om inte lönen är den rätta. Därför ska arbete faktiskt inte utföras då är vi inne på Moderaternas och Centens strategi avälta ut folk i arbete.
        Därmed kommer vi hamna i politiska system där 1/4 del faktiskt är slavar
        Vilket faktiskt varit vanligt ända fram till 1930- talet.

        Arbete är idag inte nåt nödvändigt ont
        Arbete ksnnidag utföras av maskiner och då bör de som kastad ut på grund av detta delvis försörjas med rejäla sociala skydd.
        Finns pengar för pig och stylingbudrag finns pengar för att folk ska få ett liv inte vara slavar och fråntas livet.

        Knäck den moderata ideologiska galenskapen med sänkta trösklar o.s.v.
        Sånt för Sverige tillbaka 2000 år .

  3. Per Fjellberg

    Alla utgifter är utgifter. Att vältra över kostnader på kommuner är inget som bara Alliansregeringen ägnade sig åt.

    Systemfelet är att samhället behandlar människor som inte kan försörja sig själva genom arbete olika.

    En del får A-kassa men reglerna för denna är inte anpassade till dagens arbetsmarknad, många kvalar inte in för A-kassa trots att de jobbar ganska ofta och mycket.

    Sedan har vi de långtidssjukskrivna, läkare ska bota, lindra och trösta, men borde inte ha makt över människors privatekonomi.

    Lösningen på båda ovanstående problem är medborgarlön (kallas även basinkomst).

    Behovet av finansiering försvinner inte för att vi flyttar utgifter mellan stat, landsting och kommuner. En utgift är alltid en utgift.

    ETC-hör till den vänster som aldrig behöver tänka på finansieringen å andra sidan ställer inte ETC upp i några val heller och lever hyggligt på presstöd men vi kan inte alla leva på olika typer av stöd, bidrag och försäkringspengar. De flesta måste jobba ihop ett överskott. De flesta måste betala mer i skatt än de får tillbaka i form stöd, bidrag och försäkringspengar.

    Alla stormaktsambitioner drabbar unga och redan utsatta grupper. Sveriges långtidssjuka, arbetslösa och fattigpensionärer har helt enkelt råd med Socialdemokratins humanitära stormaktsambitioner.

  4. Alexander

    Anders

    Extremt oseriöst att låtsas som att invandringen inte har en stor del i detta. Kommun efter kommun har larmat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Invandringen har ingen stor del i detta Alexander – Det som spelar in är det jag anfört i inlägget – Dvs. att staten vältrat över stora kostnader på landets kommuner.

  5. Anders Nilsson

    Vet du inte att gruppen med utlandsk bakgrund (20% av bef.) tar
    mer an 60% av forsorjningsstodet ? Regeringen har hittat en
    nodlosning: fler ska kunna ga pa a-kassa!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om de som är arbetslösa har a-kassa samtidigt som de som är sjuka uppbär ersättning ur sjukförsäkringen skulle försörjningsstödet fungera som avsett.

  6. Alexander

    Anders

    Titta på siffrorna för socialbidraget så det du att invandrade utgör en stor del. Många av dem har aldrig haft ett jobb. Varför förnekar du det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns självklart invandrade som tar emot försörjningsstöd – det har jag aldrig förnekat. Däremot förnekar jag med bestämdhet att det är invandringen som är orsaken till den situation jag beskrivit i inlägget och till att landets kommuner går på knä.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla ökningar av antalet människor som tar emot försörjningsstöd ökar kommunernas kostnad för densamma men problemet är inte invandringen – Problemet är statens övervältrande av kostnader från staten till kommunerna.

      Sedan är denna din kommentar ett bra exempel på hur du i allt du skriver försöker skylla allt som händer på invandringen – Dvs. precis det jag anfört vara din agenda.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är ju exakt det som sittande regering gör, vältrar över ansvaret och kostnaderna för migrationen på kommunerna nu, vissa kommuner går redan på knäna pga detta. Initialt lockades kommunerna av frikostiga statliga bidrag att husera tusentals migranter men nu får de stå där med svarte petter när de själva ska betala kalaset… det är dessa som nu utgår en snabbt växande andel av de som behöver försörjningsstöd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du är helt fel ute när du påstår att asylsökande lockades till vårt land Jonny – Så vit mig anbelangar lockade vi ingen at komma till vårt land.

          Att landets kommuner går på knä beror till största delen på föregående regering och då av de anledningar jag angett i inlägget.

  7. Olle

    Låt oss se det gamla Sverige också där inte utländska ligor hämtade våra ägodelar . Där man kunde gå på stationen i Sthlm utan att bli antastad av skäggiga barn som försöker sno det man har med sig. Där man inte mördade med militära skutvapen i förorterna.OSV… .Vet att du tycker det är helt ok eftersom det bara är ca 20 personer som mördar enligt ditt tidigare blogginlägg. Då kan man fundera varför inte S gör nåt åt detta personer idag ,tror inte vi behöver 10 000 poliser till för att lösa detta .Kartläggningen påstås var gjord redan. Du bara matar på med din propaganda utan att möta med fakta, vet inte var ni fått Fattigsverige från .Det var inget bättre förr enda skillnaden var att man fick rätta matsäcken efter plånboken . På 70-talet hade vi i våran klass barn som hade samma kläder i hela mellanstadiet ,det ser man inte så ofta nu.Nu är man fattig om man inte har råd med bilar skotrar och en massa annat lullull.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Vi ska självfallet även återge Sverige den trygghet vi hade i gamla tider – Något vi gör om alla som bor här känner tillhörighet.

  8. Alexander

    ”du försöker skylla allt som hander på invandringen”

    När en minoritet uppbär en majoritet av socialbidragen som utbetalas går det inte att undvika den kopplingen, eller hur? Det är just detta strutsbeteende som gjort att vi är i dagens situation. Förresten har ytterligare en ”skröna” besannats, 83% av ”barnen” visade sig vara över 18 år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte så att en minoritet uppbär majoriteten av försörjningsstödet Alexander – Det finns ingen statistik som uppvisar att det är på det sättet så ånyo försöker du dig på att påstå något som är fake news och alternativa fakta.

  9. Krister

    http://www.barometern.se/nybro/flyktinghjalpen-har-kollapsat/

    Nu fruktar Nybro kommun att kostnaderna för försörjningsstöd ska explodera och öka med 10 miljoner kronor under 2015.

    – Systemet har kollapsat. Det är en tickande bomb, säger Ann-Christin Quist-Karlsson (S), ordförande för individ- och familjenämnden, till Barometern.

    Enligt Quist-Karlsson är Nybros problem med socialbidragskostnader som skenar i höjden på grund av invandringen inget unikt, utan ett återkommande mönster i alla kommuner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En artikel från 2015 är oerhört gamla nyheter Krister – Min syn på saken är att kommunernas ansträngda läge beror på det jag anför i inlägget.

      • Jonny Disenfeldt

        Du är som vanligt helt oinformerad och vet inte hur det svenska systemet fungerar.

        Ett flertal kommuner har de senaste 2 åren signalerat att deras ekonomi är på väg att krascha pga just bördan av att försörja de ekonomiska migranter som kommunerna initialt lockades att ta emot mha feta statliga bidragspengar. När nu kommunerna ska ta över eftersom S+Mp regeringen skyfflat över det ekonomiska ansvaret på kommunerna så rasar hela det kommunala korthuset.

        Märkligt att du inte är medveten om så grundläggande fakta om vad som händer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är fullt medveten om hur det ser ut med flyktingmottagandet bland landets kommuner och att det för vissa kommuner kan vara betungande initialt. Med det sagt så är det jag vänder mig emot påståendet att anledningen till att försörjningsstöden blivit betungande för kommunerna på grund av invandring – Det är inte sant utan problemen jag beskriver i inlägget beror på de anledningar jag anfört i inlägget.

  10. Alexander

    ”Min syn på saken är att kommunernas ansträngda läge beror det jag anför i inlägget”

    Vilket alltså Ann-Christin-Quist-Karlsson påpekar är fel. Fast naturligtvis har du ändå rätt, så är det ju jämt. Ljuger din partivän?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har med största sannolikhet misstolkat det hon sagt och uttalat sig om på samma sätt som du brukar misstolka det jag säger – Därtill lyfta det ur sitt sammanhang. jag är rätt övertygad om att hon och jag har samsyn i frågan om vi sätter oss ner och pratar om saken.

  11. Alexander

    Anders

    Vi gör det enkelt och kommer fram till att du som vanligt har rätt. Det är alltid så. Extremt märkligt att inte partiledningen hade dig i åtanke när ministrarna skulle ersättas. Du kan ju allt och har aldrig fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När man ersätter statsråd/ministrar så gör man i regel så genom att ta en person som redan sitter i riksdagen – Jag sitter inte i riksdagen för närvarande så därför är partiets handlande i den frågan mycket naturligt.

  12. Leif Andersson

    Det blir ju bara löjligt och inte våga erkänna att de akuta problemen med skenande kostnader för försörjningsstöd senaste åren beror på invasionen av flyktingmigranter. Enligt ditt eget parti är det ju nästintill full sysselsättning för arbetsföra etniska svenskar i den glödheta högkonjunkturen så hur kan dessa bidra till ökande kostnader?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte invandringen utan den statliga övervältringen av kostnader på kommunerna som är orsaken Leif.

      • Leif Andersson

        Jag kan rekommendera statistik från Socialstyrelsen men tyvärr finns ännu ingen för 2016 tillgänglig:

        http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/ekonomisktbistand

        Om det du påstår att flyktingmigranternas påverkan är marginell så kan man fråga sig varför kommunerna inte larmade för länge sedan eftersom denna övervältring började ske redan 2006? Man kan också fråga sig varför din regering i så fall inte reverserar alla jobbskatteavdrag och återinför fastighetsskatten samt skrotar ROT/RUT och för tillbaka dessa pengar som ”stulits” från kommunerna?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är många skatter som kommer att skrotas när det parlamentariska läget medger att så sker Leif.

      • Leif Andersson

        Som exempel jämförde jag antal hushåll i hela riket som hade försörjningsstöd 2004 dvs innan alliansregeringen och 2012 när alliansregeringen styrde och enligt dig hade sett till så att mängden som behövde försörjningsstöd exploderat. Resultatet visade att det var färre antal hushåll som behövde försörjningsstöd 2012 jämfört med 2004 trots att dessa utförsäkrats från a-kassa och sjukpenning med alliansens politik. Detta samtidigt som befolkningsmängden ökat så baserat på socialstyrelsens statistik ökade inte kommunernas kostnad i riket som helhet mellan 2004 till 2012.

          • Jonny Disenfeldt

            Ungefär lika många individer 2012 och 2015 men med tanke på den växande befolkningen mindre antal i procent 2015 … kolla själv …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Och 2012 var en bra bit in på Alliansens regeringsinnehav och efter tidpunkten för övervältring från stat till kommun.

            Sedan är en logisk följdfråga hur du mot bakgrund av det du anför påstår att det är invandringen som är skulden till en ökning du nu påstår inte existerar?

  13. Jonny Disenfeldt

    ”Sedan är en logisk följdfråga hur du mot bakgrund av det du anför påstår att det är invandringen som är skulden till en ökning du nu påstår inte existerar?”

    Men den stora ökningen beror ju på att NU överförs försörjningsbördan för den extrema migrationen 2015 på kommunerna. Vad är det du inte förstår ? Du är ju blind för verkligheten, helt döv för vad kommunerna själva säger

      • Jonny Disenfeldt

        ”Jag är varken döv eller blind Jonny och problemen beror på det jag anfört.”

        Varför håller inte Sveriges kommunledningar med dig då ? Inte ens de S-ledda kommunerna…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns ingen undersökning där landets kommuner uttalar sig i den frågan – Att en eller två har påstått så innebär inte att detsamma gäller alla kommuner.

          • Jonny Disenfeldt

            Finns det någon kommun som gått ut och sagt motsatsen Anders Forss, någon ?

            I Hultsfred har man gått så långt att man vägrar ge försörjningsstöd till fler migranter som vill komma till kommunen. Många kommuner har larmat om detta, finns det någon kommun som är av annan åsikt Anders Forss ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det har jag aldrig undersökt in detalj Jonny men det är rätt få kommuner som larmar så jag ser inte att det är som du försöker anföra – Att försörjningsstöden exploderar har inget med invandring att göra.

  14. Jonny Disenfeldt

    ”Att försörjningsstöden exploderar har inget med invandring att göra.”

    Total okunskap om verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.