Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Måttet är rågat – Dan Eliasson bör entledigas som Rikspolischef.

Nyheten om att Rikspolischef Dan Eliasson överträtt sina befogenheter genom att bryta mot säkerhetsregler och handla utanför sin befogenhet är droppen som borde få bägaren att rinna över även för regeringen.

Därför tycket jag vi som regerings ska avsätta Dan Eliasson snarast möjligt och ersätta honom med en Rikspolischef som har allas – Läs personalens, politikens och väljarnas fulla förtroende.

Jag har i tidigare inlägg hävdat att Dan Eliasson trots att han fram tills nu verkar ha haft regeringens fulla förtroende måste skiljas från sitt uppdrag därför att han saknar både medarbetarnas och väljarnas förtroende i sitt arbete som Rikspolischef.

Mitt initiala skäl till att Dan Eliasson bör bytas ut är att han inte har förtroende från den personal han ska leda – Det misstag han nu begått förändrar inte min inställning det allra minsta utan förstärker snarare min övertygelse om att Dan Eliasson snarast möjligt bör skiljas från sitt uppdrag som Rikspolischef.

En chef som inte har personalens förtroende och respekt ska alltid bytas ut av den enkla anledningen att en organisation och/eller företags väl och ve är viktigare dess chefs väl och ve. Saknar man som chef i offentlig verksamhet därtill folkets förtroende i sin yrkesutövning är saken glasklar – Individen – I detta fall Rikspolischefen ska bytas ut snarast.

Oavsett vad vi tycker om den stora omorganisation som genomförts inom Polisen så är det helt klart så att mycket i den gått fel eller hotar att gå fel vilket det nu avslöjade felsteget av Dan Eliasson bevisar.

Allt detta hade sannolikt kunnat undvikas om Polisen haft en Rikspolischef med förmåga att få sin personal med sig i de förändringar som måste till för att få den nya organisationen att fungera.

Ska Polisens problem lösas och förtroendet för Polisen återskapas finns bara en väg – Byta ut chefen – I detta fall Dan Eliasson och ersätta honom med någon som har personalens och väljarnas fulla förtroende och någon som kan driva utvecklingen inom polisen i rätt riktning.

Polisen är en viktig organisation i en rättsstat som Sverige och en sådan organisation måste ledas av någon som har personalens och väljarnas fulla förtroende.

I min värld får vi aldrig göra partipolitik i tillsättningen av så viktiga positioner som tillsättandet av en Rikspolischef – Därför är min tro och övertygelse att regeringen kan hitta andra arbetsuppgifter för Dan Eliasson än den som Rikspolischef.

Skulle sedan den utredning som jag utgår från kommer att göras påvisa att Dan Eliasson grovt överträtt sina befogenheter ska han gå självfallet gå samma öde tillmötes som Maria Ågren och avskedas på grått papper utan fallskärm.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

27 kommentarer

  1. Per Kjellén

    Enligt Regeringsformen 74 står det utnämningar enbart skall grundas på förtjänst och skicklighet. I ditt inlägg talas enbart om förtroende. Vill du lite närmare berätta om hur du ser på utnämningarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att utnämningar ska grundas på både förtroende och på förtjänst och skicklighet är självklart – Till och med så självklart att de inte ens behöver nämnas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är många skandaler i Myndighetssverige som ett resultat av New Public Management och dess doktriner är vad du borde säga larry.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej Anders, det är oerfarna, inkompetenta socialdemokrater som inte vet hur lagar och regler ser ut och när de vet om det så skiter de ändå i dem…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det uttalandet får stå för dig – Bryter man mot regelverk och lagar ska man bytas ut.

  2. Oberoende Observatör

    Det börjar likna tio små negerpojkar inom regeringskansliet. Först ut bostadsminister Mehmet Kaplan sedan Anna Johansson , Anders Ygeman och på tur står Peter Hultqvist. Maria Ågren redan avsatt och Anne Linde och Dan Eliasson också i pipeline. Förutom IT-skandalen nu också som det verkar läckage inom polisen och som grädde på moset kombilotteriet som skickar medborgare som inte kan betala till kronofogden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hultqvist sitter nog säkert i båten och det som hände inom Transportstyrelsen kan till största delen skyllas på den förra regeringen.

  3. Krister

    Jag vet inte om regeringen kan lastas till 100 % för detta.
    Oppositionen hoppas jag har insett detta och ligger lågt.

  4. Anders Nilsson

    Redan 1756 ars riksdag forbjod omflytttning av myndigheteschefer
    utan hansyn till att de hade sakkunskap Och erfarenhet av den
    nya myndigetens verksamhet. Vem Minns inte Rode Borje, befordrad
    Fran kommunalrad I Dalarna till forsvarsminister !! S har liten
    respect for kunnande, Det ersatts I basta fall av kompetenta radgivare

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man behöver i sig inte vara expert på den verksamhet man ska leda för att vara chef Anders – Som chef ska man vara duktig på att leda människor och duktig på att omge sig med rätt människor i ledningsgrupperna som sitter på expertkunskap. Så ser det ut i det privata näringslivet och att det ser så ut även inom offentlig sektor ser jag inga problem med.

      • Lars Flemström

        Detta är en grundtanke i NPM. Ju mindre de höga cheferna vet om den verksamhet, de ska leda, desto bättre. Fungerar det bra ens i privat företagsamhet? Att Forss i hemlighet sympatiserar mycket starkt med denna grundläggande princip för NPM och låtsas att det huvudsakligen och enbart handlar om privatiseringar, förstår man av hans hårdlansering av sig själv som politisk beslutsfattare på toppnivå för ”AB Sverige” – ett land som han vet ganska lite om efter sina långa utlandsvistelser. En frisk fläkt utinfårn, med nya omstörtande idéer, som har praktiserats av hårdhänta semidiktatorer, som Tun i Malaysia och nu Erdogan i Turkiet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du försöker få det till att jag skulle veta lite om Sverige Lars – Det är givetvis en lögn och så långt från sanningen man kan komma – Att jag bott utanför Sverige betyder på inget sätt att min kunskap om Sverige blivit mindre – Detta därför att jag hela tiden följt med i debatten och hållit mig uppdaterad både genom att följa nyhetsflödet och genom egna besök.

          Jag håller på inget sätt med om NPM och dess doktriner – Däremot står jag upp varje dag i veckan för att en GD/VD inte behöver vara expert på den verksamhet denne ska leda – En chef ska vara expert på att leda människor och på att se till att ha rätt människa på rätt plats i den organisation som praktiskt ska leda arbetet.

          • Jonny Disenfeldt

            Lars har rätt.
            Du Anders Forss har upprepade gånger visat hur stora kunskapsluckor du har om Sverige, dess nutidshistoria och hur det svenska samhället fungerar, vad som hänt under de senaste årtiiondena etc

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt Jonny – jag har oerhört bra koll både på vas som skett och på vad som behöver göras för att återuppbygga Sverige till sin forna glans.

  5. Olle

    Regeringen har ett fruktansvärt dåligt omdöme när de tillsätter myndighetspersonal. Men kanske det är meningen att dumpa ut känslig information . Transportstyrelsen och nu Polisen ,vet att diskussionerna fanns redan på alliansens tid vad gäller TS men det var ju faktiskt S regeringen som slutförde detta elände utan att lyssna på de som varnade för det absurda i detta handlande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Privatiseringen inom TS är Alliansens verk – Eliassons tillsättning är något vi socialdemokrater är ansvariga för.

  6. Lars Flemström

    Eftersom du skyller allting på NPM (New Public Management), som enligt dig i nästa inlägg är ”en doktrin som innebär att offentlig verksamhet ska konkurrensutsättas och upphandlas av privata aktörer” frågas vilka brottsutredningar som har tagits över av privata polisaktiebolag.

    Märkligt att du nu återigen vill förbjuda privata inslag i offentlig verksamhet, efter dina hårda angrepp för bara ett par dagar sedan mot Vänsterpartiet och Arbetarpartiet i Umeå, för deras förslag att återkommunalisera stadstrafiken i Umeå. Ja, jag tycker också att det vore fel väg att gå. Men ditt argument mot detta, att det inte skulle vara möjligt – av ekonomiska skäl – att återupprätta det kommunala bussbolag, som tidigare funnits i Umeå fastän under en kortare tid, är direkt löjlig.

    Bussar är nämligen i det närmaste att anse som förbrukningsvaror med bara en femtedel av den avskrivningstid som gäller för tåg. Ändå fungerar det bra med privata tågbolag, trots att tågtrafik inte är någon typisk småföretagarbransch. Ska då inte även den offentligt finansierade busstrafiken dra nytta av den bevisade duglighet som företagsledare, som ägarna till privata buss- och lastbilsåkerier bevisligen har? Kollektivtrafikens andel av det totala resandet har ökat mycket kraftigt på både tåg- och bussidan, sedan upphandlingarna infördes.

    Som ett genmäle till V och AP, som anfört att ett mycket stort bussbolag har dumpat anbuden för att ta över stadstrafiken i Umeå, svarar jag att så har de stora bolagen också gjort för att slå ut mindre, privata konkurrenter i andra delar av landet. Detta är av ondo, då det inte är givet att stordriftsfördelarna uppväger fördelarna med lokala buss- och taxibolag. Vilket torde ge dyrare buss- och taxitrafik i glesbygderna – särskilt märkbart för den enskilde resenären vid taxiresor, som de betalar själva.

    Det är på den nivån jag tycker att vi ska ta debatten med Vänsterpartiet, diskutera sakfrågorna och erkänna att vänsterpartisterna har rätt, när de har det, i stället för att beskylla dem för att vara giriga och kärlekslösa individer, som helst bör uteslutas ur sitt parti. Men det här är svårt för Anders Forss, som vänder kappan efter vinden från den ena dagen till den andra, nu när det börjar dra ihop sig till nomineringstider, när valsedlarna ska fastställas. Mina egna åsikter grundas på mina erfarenheter från tiden som SJ-anställd, när SJ – förutom att man hade monopol på all tågtrafik på det statliga järnvägsnätet – bedrev en omfattande buss- och lastbilstrafik.

    Inte de minsta del av Polisens verksamhet har blivit konkurrensutsatts. Inte en enda polisbil har sålts till något privat polisbolag. Inte en enda polis har sagts upp för att polisstationen har blivit konkurrensutsatt. Däremot får den privata säkerhetsbranschen ständigt nya uppgifter, eftersom Polisen i det närmaste har abdikerat från många av sina tidigare arbetsuppgifter och helt har slutat bekämpa viss typer av brott. Allt fler poliser har själva sagt upp sig och fått nya jobb i den privata säkerhetsbranschen.

    NPM – och rikspolischefens extrema tillämpning av NPM – är förvisso orsaken till poliskrisen. Privatiseringar KAN förvisso vara ett led i en verksamhetsledning enligt NPM, men behöver inte vara det. Grundbulten går emellertid ut på att man i ledningen av offentliga verksamheter har kopierat den bolagsstyrning som tillämpas i privata – och i synnerhet varuproducerande privata företag – med en i det närmaste enväldigt VD, som har ett enda mål, nämligen maximal vinst till ägarna.

    Lönar dit sig verkligen att bekämpa brott? Är det inte mer lönsamt att låt busarna skjuta ihjäl varandra och låta knarkarna knarka ihjäl sig? Det är väl ingen vinst för samhället att sätta fast och rehabilitera en knarkare, som redan är så skadad av sitt missbruk, så att han aldrig kan komma i egen försörjning även om han blir helt drogfri?

    Nu när det dessutom har blivit en trend att anv

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hemligstämplad information och handhavandet av för riket sekretessbelagt information ska inte handhas av privata företag – Den sortens information ska handhas av det offentliga in egen regi.

      Att jag angriper V och AP beror på att vi vad gäller Ultratrafiken inte kan rulla tillbaka bandet med nuvarande ekonomiska läge för kommunen – Hade de velat göra det skulle de ha drivit den tesen stenhårt när det begav sig och sett till att skapa väljarnas stöd för sin linje.

    • Lars Flemström

      Eftersom slutet av min förra kommentar klipptes bort, återges detsamma här. Obs. ironi:

      Nu när det dessutom har blivit en trend att använda före detta (?) kriminella som experter på brottsbekämpning och praktiska hantlangare till polisen i det brottsförebyggande arbetet, är det klart att Eliasson ska sitta kvar, när han själv har ertappats som lagöverträdare. Om han ska bytas ut, ska det vara någon med ett ännu digrare brottsregister.

  7. Lars Flemström

    Ett komponent i NPM är också rekryteringen av myndighetschefer, som saknar erfarenhet av de verksamheter, som de sätts att leda. Den som är helt novis, vad gäller den verksamheten, men har erfarenhet av andra chefsjobb, inte minst från den privata sektorn med dess nästan enväldiga verkställande direktörer, ses närmast som en frisk fläkt utifrån, som rensar upp i gammal unken myndighetsbeslut, pekar med hela armen och tar snabba beslut – utan att hindras av långsamma demokratiska beslutsgångar.

    Detta stämmer ju mycket bra på Dan Eliasson, förutom att han (mig veterligt) saknar erfarenhet av chefsjobb inom den privata sektorn. Men hans tidigare beteende som myndighetschef (generaldiektör) uppvisar alla karaktäristika på NPM. Det gör även Anders Forss i sin hårdlansering av sig själv som blivande politisk beslutsfattare. En frisk fläkt utifrån utan närmare kännedom om det land, som han har tänkt leda och omdana i grunden, med bl.a. nedläggning av landstingen och järnhård centralisering av skola och sjukvård.

    NPM handlar alltså inte enbart om privatiseringar, som inte nödvändigtvis behöver vara en del av NPM, men kan vara det. NPM står i första hand för ett toppstyrt och maktfullkomligt offentligt ledarskap. Chefen ska, precis som Forss skriver, ha personalens förtroende. Men det är inte chefen som får gå, om förtroendet saknas, utan de anställda som inte visar fullt förtroende för chefen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En duktig chef har alltid de anställdas fulla förtroende – har man inte det är man inte en bra chef.

  8. Leif Andersson

    Om jag inte missminner mig höll du inte med mig för ett par veckor sedan när jag ansåg att Eliasson var helt inkompetent och skulle entledigas. Ditt inlägg gällde att du hyllade de extra anslag till polisen som regeringen budgeterat medan jag anförde att även organisationens effektivitet skulle ses över och Eliasson sparkas eftersom han bevisligen inte skött sitt jobb.

    Emellertid bra att även du numera insett detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skrev ett inlägg långt innan dess där jag anförde att han borde entledigas så därvidlag har jag tyckt samma under lång tid – I det inlägget var det Polisens organisationsproblem som var orsaken till att jag tyckte att han borde entledigas.

      • Leif Andersson

        Jag skrev då följande: ”Min personliga åsikt är att man även behöver arbeta med organisationen eftersom denna inte verkar optimalt uppsatt. T.ex. måste den oduglige Dan Eliasson bort och hela polisverksamheten genomlysas för att organisera arbetet på mest effektivt möjliga sätt.”

        I ditt svar instämde du inte i min kritik mot Dan Eliasson vilket vore naturligt om du hade denna åsikten redan då.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I sådana fall har jag missat den passagen i det du skrivit – Jan Eliasson som rikspolischef har aldrig stått högt i kurs hos mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.