Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

New Public Management är orsaken till att Myndighetssverige vittrar sönder.

Sakta men säkert framträder en blid av ett Sverige där nyliberal politik och dess New Public Management-doktrin – En doktrin som innebär att offentlig verksamhet ska konkurrensutsättas och upphandlas av privata aktörer ställer till med stor oreda i offentlig förvaltning och i Myndighetssverige.

Just därför är min åsikt att New Public Management-modellen skrotas och ersättas av en modell som fungerar då vi inte kan fortsätta på inslagen väg.

Att förverkligandet av doktrinerna inom New Public Management skulle innebära att Myndighetssverige vittrar sönder det har jag lyft fram i många inlägg.

Alldeles speciellt i alla de inlägg där jag hänvisar till att vägen framåt och vägen mot ordning och reda stavas ett upphörande av outsourcing av offentlig verksamhet och en återgång till den traditionella blandekonomi som tillämpades när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst under 1970- och 1980-talet.

Låt oss därför en gång för alla slå fast att New Public Management och den fria marknadsekonomin inte är tillämpbar på offentlig sektors verksamhetsområde.

Fri marknadsekonomi fungerar bra i det privata näringslivet – Inom offentlig sektor har fri marknadsekonomi inget att tillföra.

Inom offentlig sektors verksamhetsområden ska vi ha en annan ordning – En ordning där den fria marknadsekonomin hålls utanför till förmån för offentlig förvaltning i egen regi.

Det är den ordningen jag hela tiden hänvisar till när jag säger att jag vill se en återgång till traditionell Socialdemokratisk politik och till den politik som byggde välfärdslandet Sverige till en position som världens ledande välfärdsnation.

Därför får det nu vara slut med experimenterandet som innebär att rikets och därmed medborgarnas säkerhet styrs av privata företag snarare än av stat och regering.

Med det sagt bör vi så snart det är möjligt förpassa alla de idéer som tillhör New Public Management och hela fenomenet dit där det hör hemma – På historiens soptipp som ett avskräckande exempel på ett icke fungerande system för offentlig förvaltning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

17 kommentarer

  1. G-A Karlsson

    Du får ju först definiera upp vad som egentligen ingår i ”offentlig sektors verksamhetsområde”.

    1) Vilka områden ingår?
    2) Vilka områden ingår INTE?

    Exempel:
    Ska exempelvis lokalbusstrafik drivas offentligt eller privat?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grunden utgör offentlig sektor allt som drivs med skattemedel och där samma taxa eller gratis tillgång gäller alla medborgare på lika sätt – T.ex sjukvård och skola.

      vad gäller lokaltrafik så har den sedan urminnes tider körts av privata entreprenörer – Så var det under min barndom och så kan det fungera idag.

  2. Krister

    ”när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst under 1970- och 1980-talet.”

    Jag tycker du skall modernisera detta med hur det fungerade då men med tanke på
    att mycket har hänt sen dess. ”Vi skall inte bara nå den fulla sysselsättningen utan
    den fysiska och psykiska hälsan. Staten och jaget skall vara i toppform.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag avser de nya styrmetoder för offentlig sektor som introducerats allt eftersom under lång tid och som förespråkar avreglering och konkurrensutsättning som varande NPM – Dvs. det jag berört i inlägget.

  3. Jonny Disenfeldt

    Nej, huvudproblemet är oerfarna och inkompetenta socialdemokrater. Antingen vet de inte om hur lagar och regler ser ut och om de vet så bryr de sig inte om dem utan bryter medvetet mot dem

  4. Fredrik

    Det är en sak att vara emot det system som idag existerar, men att enbart kräva en återgång till något förlegat – för det är förlegat när man vill återgå till någon som existerade på 1970- och 1980-talet – utan att för den skull presentera VAD det innebär i verkligheten för medborgarna, och dessutom HUR mycket kommer detta att kosta medborgarna.

    Anders, du vill återgå till en tid då muren existerade. Ett samhälle som delade in människor i vilka man kan lita på och vilka man måste hålla koll på. Det är den tid du vurmar efter. Du kan inte kopiera de politiska beslut som togs under denna tid och klistra in dem i vår tid, utan du måste förstå VARFÖR besluten togs och det är denna kunskap du inte besitter. Du vet inte varför Erlander, Palme och Fälldin tog besluten då utan du försöker måla upp en bild av ett samhälle där ”allt var guld och gröna skogar”, men där verkligheten för de politiker som var verksamma då var långt mer komplex.

    Du vill kasta NPM på den historiska soptippen och samtidigt när du ändå är där, på soptippen, plocka fram nåt annat skräp. Det finns en anledningen till varför 1970- och 1980-talet ligger på soptippen, just därför att de är inte överförbara till idag 2017.

    Sedan blir det en stor portion hyckleri när du i ena andetaget kräver att den fria marknaden ska hållas borta från offentlig sektor och bara tillämpas i den privata sektorn för att i andra andetaget presentera förslag på hur staten ska gå in och se till att de privata företag som verkar i Sverige ska se till att de delar med sig till stat och anställda MER än vad de redan gör idag. För då Anders verkar du inte för en fri marknad i den privata sektorn, då verkar du för en statskontrollerad marknad i den privata sektorn. Så hur ska du ha det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad en återgång till blandekonomi och traditionell socialdemokratisk politik innebär för medborgarna kan man titta i vår historia för att se – Den återgången innebär framväxten av ett jämlikare samhälle där det offentliga sköter offentlig sektor utan privat inblandning samtidigt som privat sektor sköter sin egen sektor utan statlig inblandning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Noterar – Och den uppfattningen har fler än du.

      För egen del har jag skrivit om saken när den inträffade och det jag skrev i det inlägget står jag för.

  5. Leif Andersson

    Varför vill du då ha statliga företag i det privata näringslivet som inte innefattar infrastruktur, råvarutillgångar eller annan verksamhet som kan anses tillhöra grundläggande samhällsservice?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sagt att jag vill ha statliga bolag där – Undantaget bank & finansmarknaden som behöver en statligt ägd bank för att se till att hålla övriga bankers vinsthunger på en rimlig nivå.

  6. Per Kjellén

    Hemma hos mig har vi ett kommunalt bostadsbolag. Styrelsen består av 5 ordinarie och 5 suppleanter, samtliga förelade strikt efter valresultatet i kommunen. Jag vet inte om någon av dem har hållit i en hammare eller låst en ritning. Men jag vet att ingen av styrelsemedlemmarna sitter där på grund av sina kunskaper om byggnation, om fastighetsförvaltning, om finansiering. Förmodligen vet de en hel del om NPM.

    Bostäder skall inte ägas av stat eller kommun. Det finns företagsformer som passar alla syften. En fungerande bostadsmarknad kan bara komma fram genom konkurrens, genom frivillighet ja faktiskt genom den fria marknadsekonomin.

    Om du skulle låta den fria marknadsekonomin verka som den är tänkt blir allting bra.

    Vårt problem är socialismen – som sitter djupt hos många . Socialism kamouflerad med demokratisk socialism och blandekonomi. Och underligt nog också monarki. Vi lär nu ha 7 st hertigar och hertiginnor. Hur skall de försörja sig? Fortsatt försörjingsstöd?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den fria marknadsekonomin fungerar kanske bra i teorin – I praktiken fungerar den inte alls därför att den allt som oftast manipuleras av storföretagen – Allt du behöver göra är att se hur kedjebutikerna numera dominerar en marknad som tidigare var diversifierad på ett helt annat sätt än idag.

      vad gäller bostadsbolag så är allmännyttiga bostadsbolag ägda av landets kommuner ett måste för att säkerställa både tillgången på bostäder och att hyresnivåerna hålls på en nivå som människor har råd at betala.

  7. Maria N

    NPM kännetecknas ju bl a av lean production, något som utvecklades för att öka produktionen inom bilindustrin, vilket leder till stor extern kontroll av produktionen. Att applicera detta tänk till offantlig sektor, blir kontraproduktivt! Arbetskraften på golvet kan aldrig känna yrkesstolthet, utan det är de högsta cheferna som anses vara oersättliga. Men nu måste Eliasson väl avgå? Människan har uppenbarligen fler än 7 liv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.