Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I mitt Sverige finns bara oss och vi!

Sverigedemokraterna gör allt de kan för att försöka hålla liv i invandrar frågan. En av de företeelser de använder sig av är att ständigt försöka dela in Sverige i vi och dem.

Därtill försöker de dela in de som de hänför till gruppen dem (läs invandrare) i olika kategorier med olika social status. Den typen av beteende är fel och har inget existensberättigande i vårt moderna och öppna Sverige.

Under sin levnad pratade Olof Palme återkommande om att en ordning med vi och dem inte hör hemma i ett modernt och jämlikt Sverige. Istället sa han att det som kännetecknar ett modernt och jämlikt Sverige är att vi bara pratar i termer om oss och vi.

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv och jag skriver under helt och hållet på det Palme anförde – Detta därför att en indelningen i vi och dem hotar att skapa både klasskillnader och etniska skillnader.

Att de skillnaderna blir fallet av en indelning i vi och dem blir extra tydligt när vi tittar på det många av de SD anhängare som flitigt kommenterar på min blogg anför i sina kommentarer.

Tittar vi på deras kommentarer och det budskap de försöker sända framgår det med all önskvärd tydlighet att SD och dess anhängare förespråkar en indelning i vi och dem.

För att göra skillnaderna än större gillar SD och dess anhängare att dela in invandrare i olika klasser och etikettera  dem som tillhörande den ena eller andra kategorin av invandrare.

Ett exempel är invandrare från det SD etiketterar som MENA-länderna (Mellanöstern och Nordafrika) som enligt SD är den lägst stående gruppen av människor som går att uppbringa.

Därför är Palmes uttalande om att radera ut vi och dem och ersätta vi och dem med oss och vi viktigt i byggandet av ett Sverige präglat av kärlek, solidaritet och alla människors lika värde.

Olof Palme visste på sin tid precis det jag vet idag – Att lika länge som vi ägnar oss åt att dela in människor i olika klasser och kategorier – Lika länge kommer girigheten och egoismen att frodas i vårt land.

Så länge människan kan peka finger och skylla på en annan grupp än den de själv anser sig tillhöra blir det mycket lätt att skylla det egna misslyckandet på andra i stället för att ta sitt eget ansvar och försöka göra något åt det egna misslyckandet.

SD:s synsätt löser inga problem!

Vad som behövs är att alla vi som bor i Sverige slutar upp med att prata om oss själva som tillhörande gruppen vi eller dem för att istället börjar prata i termer om oss och vi.

Ska detta ske måste vi tänka om och se på problem på följande sätt:

  • På vilket sätt berör detta problem oss?
  • Hur kan vi lösa detta problemet?

Att erodera indelningen i klasser och sluta med det vi och dem tänkande SD försöker hålla vid liv kommer att göra oss mer enade och skapa en kollektiv känsla av samhörighet som är unik.

  • Bara i ett samhälle som inte gör åtskillnad på människa och människa kan demokratin och jämlikheten frodas och växa sig stark.
  • Bara i ett samhälle med stark sammanhållning kan vi tillsammans skapa utveckling och harmoni.
  • Bara i ett samhälle som hyllar kollektivets bästa framför individens bästa kan vi skapa full valfrihet för alla på lika villkor.

Det finns otaliga bevis på att Palmes envisa arbete med att erodera vi och dem och skapa en känsla av oss och vi var helt rätt.

Det viktigaste beviset enligt mitt sätt att se på saken utgörs av ett uttalande som USA:s ambassadör i Sverige gjorde angående den nya situationen i Sverige kort efter mordet på Olof Palme.

Vad ambassadören sa var att Sverige gått från att vara ett starkt homogent land med stark kollektivism till att bli mer som ett ”vanligt” land med olika grupper nästan direkt efter Palmes död.

Han sa att vår vi känsla och det kollektiva ansvar alla kände därför att vi hade en vi-känsla under Palmes tid var unik och gjorde Sverige till landet annorlunda

Ett land som åtnjöt den fullaste respekt för sitt handlande av andra länders regeringar. Han sa att vi-känslan gjorde att Sveriges dåtida regering kunde peka finger och fungera som världens polis när det gällde att bekämpa förtryck och orättfärdiga gärningar.

Allt detta var enligt honom relaterat till svenskens starka vi-känsla som innebar att vår regering kunde göra på detta sätt och ändå ha hela folkets stöd för sitt agerande.

Ambassadörens uttalande om att Sverige efter Palmes död blivit ett vanligt land som fungerade och agerade på samma sätt som andra länder visar med all tydlig klarhet att det går att förändra bara viljan finns.

Det visar dessutom att den förändring som Socialdemokraterna genomförde under Palmes tid skapade både beundran och respekt i vår omvärld.

Därför är det hög tid att vi på nytt gör som Palme föreslog och bestämmer oss för att återskapa ett samhälle där oss och vi snarare än vi och dem präglar debatten och allt vi gör.

Med ett tänkande i banor om oss och vi snarare än i vi och dem kan vi lägga allt krut på att förändra vårt samhälle och skapa den jämlikhet som innebär att vårt övergripande mål om full valfrihet för alla på lika villkor blir verklighet snarare än en avlägsen dröm.

Låt oss därför starta genast och på nytt göra Sverige till ett land som genom kollektiv vi-känsla kan fungera som världens polis och kämpa för alla de som utsätts för krig och övergrepp.

Låt oss därtill ta chansen att visa SD och dess anhängare att ett modernt och dynamiskt samhälle präglas av oss och vi snarare än av vi och dem.

Att den bilden och det agerandet av Sverige behövs i dagens värld råder inga tvivel om därför att det agerande kommer att göra skillnad och få alla att inse att alla människor är lika mycket värda.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut VI fattar idag”

 

21 kommentarer

  1. Alexander

    Då kommer du alltså att visa respekt för Sverigedemokraterna och sluta med att smutskasta dem? Visa KÄRLEK!

  2. Krister

    Men alla människor är inte lika mycket värda.
    Det är en av de största hoax som vi har.
    Helt omöjligt att få verkligheten att fungera så.
    Vi blir värderade och bedömda hela tiden.
    När vi söker ett jobb eller när vi ska få tid till
    en operation. Eller när en gammal man inte
    får en plats att sitta på i din fulla buss… När
    ett av dina barn kanske inte får plats på den
    utbildning hen vill gå på trots kvalifikationer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Samhället ska ha tillräckliga resurser för att bereda alla plats – Det är vad jag påstår och inget annat. Därför måste samhällsbygget dimensioneras därefter så att det du anför aldrig uppstår.

      Att nå dit är inte omöjligt i ett samhällsbygge som sätter solidaritet och kollektivets bästa före individens bästa.

  3. Ville-Valle

    …min övertygelse Anders Forss är att en majoritet av invandrarna vill arbeta och göra rätt för sig i Sverige. Och de behövs i arbetslivet. Men så har vi den så kallade minoriteten, Anders Forss. Många av dem lever i Rinkeby, Biskopsgården, Rosengård och Ersboda med flera orter. Jag förstår att du aldrig hört talas om gängkriminalitet, dödsskjutningar, våldtäkter med mera som sker i dessa områden. För att inte tala om ”hedersmord” och knivskärningar på Ersboda. Det är välkänt Anders Forss att även många ”ariska svenskar” begår grova brott, och då är frågan: Räcker det inte och blir över redan med den kriminalitet vi har i Sverige med brott som begås av infödda svenskar…? Det är lätt att yvas över den falska humanitet du gör dit till talesman för Anders Forss, men är du lika kaxig om din dotter eller fru blir våldtagen eller knivskuren på Ersboda…? Och du Anders Forss, har du hört talas om alla dessa ”mopedbränder” som blossat upp på Ersboda…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ersboda är ett mycket lugnt område Ville-Valle och det är länge sedan vi hade några allvarligare incidenter här. Mopedbränder är något helt annat och så vitt jag vet så ligger det försäkringsbedrägerier bakom åtminstone 2 av dem.

  4. Per Fjellberg

    Vi och dem, De som bestämmer och vi som måste lyda.

    De har bestämt att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Vi har bara att acceptera de kostnader detta innebär. De bor i bostadsområden med få nysvenskar. Deras barn går i skolor där nästan alla elever har svenska som modersmål.

    Så ser Sverige också ut Anders. När ska du ta ställning för oss och mot dem?

  5. Anders Nilsson

    Varfor da ha statsgranser, granskontroller, medborgarskap ?
    Wigforss Och Moller hade aldrig kunnat materiellt lyfta den
    svenska arbetarklass om den varje ar spatts pa med 100 000
    inflyttade

  6. Sanningen

    Så du är inte mer värd än Anders Eklund? Och Olof Palme är inte mer värd än Pol Pot?

    Du är förmodligen alldeles ovetande om att resten av världen använder ordet dignity, dvs värdighet, där svenskar envisas att tala om allas lika värde. Det finns ingen utanför Sveriges gränser som tror på ”allas lika värde”. FN tror inte på ”allas lika värde”. FN talar om att vi ”föds med lika värdighet” men att tro att man fortsätter ha samma moraliska värde även om man beter sig som Hitler är bara moraliskt upprörande. Skärp dig!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svaret på ditt påstående är att alla människors lika värde har bäring i hela välden – Eller i vart fall i de 19 länder i alla världsdelar utom Australien som jag haft förmånen att bo ovh verks i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.