Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det gick som jag trodde för Nordea – Kunderna flyr när huvudkontoret flyttar.

Pressen är full av artiklar om Nordea och konsekvenserna av bankens besked att de flyttar sitt huvudkontor till Finland – Bland annat i Aftonbladet på följande länk: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/nzlE5/stor-kundflykt-fran-nordea-efter-flyttbesked.

Artiklar som påvisar att Nordeas kunder gör som jag uppmanade till och som jag förutspått och lämnar banken efter dess svek mot Sverige och svenska skattebetalare som räddat banken från undergång.

I skrivande stund flödar 50 miljoner i timmen ut ur Nordea och enligt artikeln i Aftonbladet innebär det att Nordea innan fredagen är slut har förlorat långt över 2 miljarder av sin affärsvolym.

Min tro och förutsägelse är at de dryga 2 miljarder som redan flytt banken bara är början på något ännu större.

När stat, kommuner och fackföreningar flyttar sina bankaffärer därför att de vill göra sina bankaffärer i banker vars huvudkontor ligger i Sverige är min tro att Nordeas affärsvolym i Sverige kommer att vara mindre än hälften av vad den var före flyttbeskedet.

Fram tills nu har människor i gemen inte reagerat nämnvärt på bankers och dess ägares girighet – Detta trots att jag och många andra skrivit om saken,

Min övertygelse är att flytten av Nordeas huvudkontor för alltid kommer att ändra på den saken. Nordeas flytt kommer at få betydligt större konsekvenser för bank & finanssektorn än de som verkar inom sektorn någonsin anat.

Nordeas flytt kommer att innebära att människor på ett helt annat sätt än tidigare kommer att granska bank & finanssektorn med lupp och ifrågasätta rimligheten i att banker och finansinstitut har de vinstmarginaler de har,

Förhoppningsvis kommer den granskningen att skapa förståelse för något jag hävdat oerhört länge – Att bank & finanssektorn behöver återregleras.

Skulle detta bli resultatet av Nordeas flytt till Finland så lovar jag att personligen tacka Nordeas koncernledning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Glader

    Anders, du verkar ju vara en man som kan se in i framtiden. Åtminstone om man läser i dina tidigare blogginlägg. Vad ser du om valresultatet i kommunfullmäktige i Umeå 2018?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan har jag aldrig fått tidigare och därför ska jag be att få återkomma med svaret,

  2. Per Kjellén

    Jo men om Wahlroos och Nordea har rätt, att Nordbanken räddades av staten 1990 men att nu finns inte längre Nordbanken som bank eller som ägare i Nordea.

    Nordea med marknad i Skandinavien, i Finland, i Baltikum och nu nämndes också Ryssland kanske inte längre är en svensk angelägenhet utan dess aktieägares angelägenhet.

    Länge har rådet från rådgivare varit att ’Byt bank’. Det är ett övervägande som var och en får göra och som varje bank måste ha med i sina åtgärder. Valet är ditt.

  3. Krister

    Ett finskt företag vill ha sitt HK i Helsingfors.
    Låter väl rimligt.

    Volvo tex har sitt HK i Göteborg.
    Låter väl rimligt.

  4. Lars Winter

    Du kommer med ganska vinklat åsikt, vilka grunder tycker du att huvudkontoret ska ligga i Sverige men inte Danmark, Norge eller Finland ? När Nordea bildades början av 2000-talet var 5 banker som gjorde grunden till ny bank Nordea, ( Finska Merita, Danska Unidanmark, Norska Cristiania bank och Kreditkasse och svenska Nordbanken). Du säger tidigare inlägg att största delen av Nordeas intäkter kommer från Sverige, vilket stämmer inte Sveriges del av totala intäkterna är 26 % även Finlands del är större än Sveriges. Att skattebetalare har betalat Nordeas framgångar är bara lögner, statskassan har fått sammanlagt överskott 60 miljarder kronor för sina investeringar Nordbanken och Nordea och själva Nordea har inte tagit mot ett enda krona av skattepengar från garantiprogram som gjordes under senaste finanskrisen. Att LO spänner muskler med sina kaffepengar tror jag inte att gör någon hot mot Nordea som har 11 miljoner privatkunder och 700.000 företagskunder 19 olika länder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att förlusten av en merpart av de svensk kunderna gör skillnad för Nordea Lars – Hirn stor återstår att se.

  5. Jonny Disenfeldt

    Det är fortfarande struntsummor för Nordea, nu kanske finnarna strömmar till SIN bank Nordea istället.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida finnar strömmar till ska jag låta vara osagt Jonny – Min tro är fortsatt att Nordea både på lång och på kort sikt kommer att förlora på sitt beslut om en flytt av huvudkontoret,

  6. Lars Flemström

    Regeringen bör omedelbart förbjuda Nordeas personkonton, alltså transaktionskonton, där personnumret fungerar som kontonummer. Det är ett hot mot både den enskildes och rikets säkerhet att hundratusentals (miljoner?) svenskar aningslöst lämnar ut sina personnummer varje gång de gör en betalning. Det underlättar för bedragare att med hot om inkasso kräva nya inbetalningar, sedan någon har lurats att göra en första betalning för en provprenumeration. Naturligtvis bör personnummer skyddas även hos folkbokföringen.

    En ytterligare anledning att avsluta sina personkonton hos Nordea är att den statliga insättningsgarantin (att man kan få ut sina pengar, även om banken gör konkurs) gäller för banker med huvudkontor i Sverige. Utländska banker med filialer i Sverige kan ansöka om att den svenska insättningsgaranti även ska gälla för deras svenska kunder. Jag förmodar att de i så fall måste betala samma resolutionsavgift till den svenska staten som de banker som har sitt huvudkontor i Sverige. Det är den avgiften som Nordea vägrar betala. Utländska banker med svensk insättningsgaranti är Danske Bank samt Ålandsbanken.

    Om svenska kunder hos Ålandsbanken nu skulle börja ta ut sina pengar från nämnda bank, skulle väl det närmast uppfattas som en krigsförklaring mot Finland, och särskilt mot det självstyrande landskapet Åland, som är ett svenskt landskap med annan statstillhörighet än Sverige.

    Anders Forss fiskar som vanligt i grumligt ultranationalistiskt vatten, och gör ett stort nummer av var huvudkontoret ligger, när det för oss alla andra handlar om bankens politiska agerande samt beteende mot sina kunder. Nu skriver han att ”Nordeas kunder gör som jag uppmanade till”.

    Nordea-kundernas reaktion har säkerligen andra orsaker än Forss` hets mot allt utländskt och icke-svenskt. Personer med socialistiskt övertygelse, vilka har personkonton i Nordea i tron att Nordea skulle vara en statlig bank, har nu fått upp ögonen för att så icke längre är fallet. Men även personer med annan politisk övertygelse har reagerat. Jakob och Marcus Wallenberg, som är SEB-bankens huvudägare, har sagt att Nordeas beteende skadar Sverige och tilltron till det svenska ”företagsklimatet”.

    För ett tag sedan upprepade Forss sitt förslag om så höga skyddstullar mot låglöneländer, så att varor som produceras där skulle bli lika dyra som om de producerades i Sverige. Detta är precis tvärtemot Olof Palmes internationella engagemang. Forss är ingen lärjunge till Olof Palme, som drev en utrikespolitik som gick ut på att hjälpa dessa länder att ta sig ur fattigdomen och bli välfärdsnationer som Sverige, bl.a. genom handel.

    Hur ska dessa länder någonsin kunna ta sig ur fattigdomen, om de inte inledningsvis får använda det enda konkurrensmedel som de har, nämligen de låga lönerna?

  7. Lars Flemström

    Har du verkligen jobbat i bank, Anders? Ibland undrar jag. På ditt företags hemsida, framställer du dig själv, som ett megageni, som kan gömma pengar från beskattning, så att varken media eller myndigheter kan hitta dem. Och här på din svenska blogg försäkrar du att du aldrig har gjort något olagligt (Lätt att påstå om bevisen, d.v.s. pengarna, är så väl gömda, så att inget lands myndigheter kan hitta dem…). Samt att du ska gottgöra allt genom att ställa dina ”expertkunskaper” till den svenska regeringens förfogande.

    Men i stället för att leverera en rejäl finanspolitisk genomlysning – värdig en bankekonom – av Nordeaflytten, fiskar du i grumliga nationalistisk vatten. Varför ska HK ligga i Sverige. Om vi tar strejkkassorna som exempel, så vore det kanske smart att placera dem i en bank i ett annat land än i det strejkdrabbade landet. I vart fall om man placerar i aktier.

    Jag har surfat runt, och hittat en möjlig förklaring till Nordea-flytten. En förklaring som banken nog inte vill tala om, ifall uppgiften stämmer. Men som en bankekonom borde känna till. Om det krisar riktigt rejält, så att euron är hotad, kan EU sätta insättargarantin ur spel, och ge banker med huvudkontor i ett euro-land tillstånd att konfiskera spararnas pengar. För att rädda banken. Det verkar ganska logiskt, eller hur. Som att strejkfonder, som är placerade i aktier i det strejkdrabbade landet, kan falla i värde.

    Insättningsgarantin (som alltså ska hålla spararna skadelösa, om en bank gör konkurs) finansieras med en fond, som bankerna måste betala avgifter till. Och det är just de avgifternas storlek, som tvisten mellan Nordea och svenska staten handlar om. Nordea tycker kanske att fonden inte behövs, om man har möjlighet att beslagta innestående pengar på kundernas lönekonton och sparkonton. Finska staten torde vara mindre intresserad än den svenska staten att rädda de svenska Nordea-kundernas pengar.

    Det här också till saken att även de nämnda garantifonderna kan smälta bort, nämligen om hela landet eller hela euro-området – kastas in i en svår statsfinansiell kris. Magdalena Andersson har fått mycket skäll från vänster, som Forss brukar instämma i, för att hon vill ha en stram statsbudget. Det vill hon av flera orsaker, men lyckas inte så bra som önskvärt. Utgifter av snart sagt alla de slag kallas ”investeringar”. i vänsterretoriken. Och de helt obudgeterade utgiftsökningarna, som kom under hösten 2015 får man inte ens tala om.

    Men vore det då inte bra med en återinförd fastighetsskatt av tidigare modell och slopade ränteavdrag? Nej, det skulle utlösa krisen. Bostadsägare med små marginaler skulle inte har råd att bo kvar. Låg och medelinkomsttagare skulle drivas från hus och hem. Och alla lån är ju inte banklån. De vänsterpopulistiska utspelen om slopade ränteavdrag skulle slå hårdast mot de fattigaste. Och de, som har det något bättre, de som har pengar på banken, skulle kanske få sina pengar konfiskerade för att rädda banken och euron.

    Kritisera gärna Nordeas agerande – Nordeas agerande är ansvarslöst – men gör det på riktiga grunder. Det finns en god nationalism och en ond nationalism. Den senare varianten ska vi ta bestämt avstånd från.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla skatteupplägg jag medverkat till innebär att pengarna inte göms överhuvudtaget – I stället går det att följa pengarna och se hur de helt lagligt följer det upplägg som är gjort.

      Mitt förflutna i bankvärlden har inget alls att göra med min kunskap om banker i gemen eller om skatteupplägg utan rakt av med min ideologiska övertygelse och de skäl den anför till varför Nordea fattat fel beslut när de beslutade att flytta HK till Finland,

  8. Johnny

    Bara bra för svenska skattebetalare när Nordea går i konkurrens så får finska skattebetalare betala notan. Världen måste få ett nytt penningsystem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.