Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Britterna spelar ett högt spel i brexitförhandlingarna.

För den som följer brexitförhandlingarna som förs mellan Storbritannien och EU-länderna går det inte att låta bli av att britterna spelar ett mycket högs spel och att de har en hög svansföring i förhandlingarna.

I britternas värld verkar det förhålla sig så att man vill behålla alla delar man tyckt varit positiva med ett medlemsskap samtidigt som man gör sig av med det som varit negativt och därtill med kostnaderna för att vara medlem.

Att de EU-länder som ska kvarstå i unionen kommer att godkänna att detta blir resultatet av britternas berxitförhandlingar ser jag som uteslutet.

På måndag kommer Storbritannien att presentera sitt förslag på hur man vill att det säkerhetsavtalet mellan Storbritannien och EU ska utformas efter brexit och som jag tolkar det som sagts och skrivit så vill britterna se att det avtalet blir till deras fördel.

Jag har skrivit om brexit tidigare och även om att vara medlemmar i en union likt EU. Även om britterna har ett starkt förhandlingsläge och därtill hotat med att mer eller mindre göra Storbritannien till ett skatteparadis för företag från andra länder så ser jag inte att EU bör avstå från att straffa britterna hårt för utträdet.

Att brittiska företag ska få verka och sälja till andra EU-länder på samma förmånliga premisser som idag ser jag som uteslutet.

På samma sätt ser jag på det regelverk britterna vill införa vad gäller medborgare från andra länder som vill bo och arbeta i Storbritannien och motsvarande avtal för brittiska medborgare som vill arbeta i resten av EU. Storbritanniens förslag är inte godtagbart i mina ögon.

Min grundinställning är glasklar – Väljer man att ingå i en union likt EU så måste man följa alla regler som gäller för unionen – Positiva likväl som negativa. Att påstå sig vilja vara medlem i en union men vägra att följa alla föredrag som gäller inom unionen är uteslutet.

Den saken måste påvisas klart och tydligt i samband med brexit.

Skulle resten av medlemsländerna uppleva det som att britterna tjänade på sitt utträde och uppleva att det utträdet innebar att Storbritannien fick behålla fördelarna men slapp nackdelarna kommer fler länder att följa i britternas fotspår.

Därför tycker jag att EU-kommissionen ska sätta hårt mot hårt och syna britternas kort ordentligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

17 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Om EU-kommissionen agerar som du vill, är det även dags för ett swexlit. Sedan kan vi bilda ett nordvästeruopeiskt frihandelsområde tillsammans med Storbritannien och Norge. Danmark kommer nog också att ansluta sig. Vi ska inte vara med i en union som utvecklas till en diktatur. Din idé att britterna ska ”straffas” för att de vill lämna EU är direkt upprörande. Då har Ryssland rätt att ”straffa” baltstaterna för att de har utträtt ur Sovjetunionen?

    Naturligtvis ska målet med brexit-förhandlingarna vara att åstadkomma ett win win-resultat. Detta innebär självfallet inte att EU ska gå med på alla brittiska krav. Men jag tycker dock att man ska se till de praktiska konsekvenserna. Det ligger i den brittiska – liksom i den svenska – arbetarklassens intresse att stoppa arbetskraftimporten från övriga EU-länder, speciellt i Östeuropa.

    Vad jag vet är arbetskraftimporten från Storbritannien inte ett lika allvarligt hot mot svenska arbetares löner och anställningstrygghet, som den från Östeuropa. Detta är en aspekt som måste vägas in. Med ett swexit kan vi upprätta ett separat avtal om arbetskraftutbyte med Storbritannien. Det kan vi kanske göra även om vi står kvar i EU. Den idé att om att ”straffa” britterna skulle skada Sverige.

    Din syn på demokrati är märklig. Jag ska inte bemöta dina åsikter om demokrati i kyrkan, förrän kyrkovalet är över. Jag ger inga råd om hur väljarna ska rösta, förutom att jag avråder från att rösta på SD, som inte talar om vad man vill med kyrkan, vilket man däremot gjorde i förra kyrkovalet, då man inte hymlade med att man ville göra kyrkan till ett propagandaverktyg för sina egna nationalistiska mål.

    Jag håller dock med POSK, när man skriver på sin hemsida att vad som helst är bättre än en röst på SD. Det kunde du också har kostat på dig att erkänna, i stället för att utmåla POSK som det största hotet mot demokratin i kyrkan. I klartext tycker alltså POSK att en röst på S är bättre än en röst på SD. Tacka för det. I många församlingar har man ett bra samarbete mellan POSK och S.

    Din syn på demokrati är att eftersom övriga svenskar är fler än samerna, ska samerna underkastas regelverk, som gör det omöjligt att fortsätta med den traditionella renskötseln. Eftersom övriga européer är fler än svenskar och britter, ska svenskar och britter underkastas EU-regelverk, som slår undan benen för den inhemska arbetarklassen i Sverige och Storbritannien. Eftersom övriga världen är fler än européerna, ska vi …?

    Men ha en jämnare fördelning mellan EU-länderna, så att Sverige inte behöver ta emot fler än 20 miljoner nya invånare. Ska Polen, som idag har 38 miljoner invånare ta emot 76 miljoner nya ”polacker”. Hur många av alla dessa sammanlagt 114 miljoner polacker ska jobba i ditt 30 -miljonerssverige?

    Du har stora planer för dig själv. Nu vill du också bestämma över EU-kommissionen, som ska sätta hårt mot hårt, enligt dig. Vilket med all säkerhet kommer att praktiseras även mot Sverige, om vi i framtiden skulle misshaga någon EU-potentat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jämförelsen mellan Ryssland och EU låter sig inte göras då Sovjetunionen upphört att existera som nation och delats upp i sina ursprungsländer.

      Hur arbete enligt gemenskapsregelverket ska regleras ska befästas i utstationeringsdirektivet och ingen annan stans – Med rätt utstationeringsdirektiv så är den arbetskraftsinvandsringen inget problem.

      Att en röst i kyrkovalet på vilket annat parti som helst utom SD är att föredra anförde jag i ett tidigare inlägg i samma ämne – Att lyfta upp POSK i detta inlägg och deras strävan att skapa en elitkyrka tycker jag är viktigt.

      • Lars Flemström

        EU är kapitalisternas gemenskap, och det kan inte du ändra på, Anders Forss. EU är inte intresserade av något utstationeringsdirektiv som skyddar den inhemska arbetarklassen i något land. Man vill göra arbetskraften till en handelsvara. Med ”rätt utstationeringsdirektiv” blir det ännu mer attraktivt med tillfälliga påhopp i andra EU-länder, i stället för att kämpa för bättre villkor i det egna landet. Det var detta som de brittiska arbetarna röstade mot. Och nu vill du straffa de brittiska arbetarna för att de kräver rätt till jobb i sitt eget land.

        Utstationeringsdirektivet är till för att tillförsäkra den utländska arbetskraften ett minimum av rättigheter, som ligger under vad landets egna arbetare har lyckats tillämpa dig. Vilket inte hjälper den inhemska arbetskraft, som trängs ut – eller tvingas jobba dubbla skift, som på byggen i Sverige numera. Om svenska EU-politiker ska straffa brittiska arbetare, för att de i en demokratisk folkomröstning har sagt nej till EU, kommer det att dra straff över svenska arbetare.

        Dessutom är det ett klart besked till Putin att han har rätt att straffa f.d. sovjetrepubliker, som inte vill vara med i den handelsunion, som skapades efter Sovjetunionens fall för att fortsätta det handelsutbyte mellan dessa länder, som de hade under sovjettiden. Det handlar alltså inte om att de ska kvarstå i Sovjetunionen, för det gör ju inte ens Ryssland.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi är förvisso överens om dina inledande ord men som det ser ut nu blir det nya utstationeringsdirektivet ett som innebär att nationella lönenivåer och arbetsvillkor i landet där arbetet utförs är vad som ska gälla framvart.

      • G-A Karlsson

        Det grundar jag på (a) det som jag har läst på din egen blogg plus (b) många år av accelererande övertramp från Bryssel.

        Jag ser ett par paralleller mellan din egen politiska verksamhet och herr Junckers dito även om ni agerar på olika nivåer:

        1) ingen av er är folkvald
        2) ni gör båda anspråk på makt för vilken legitimt mandat i nuläget saknas
        3) både Junckers EU och ditt eget parti har en historia av att INTE respektera minoriteter särskilt väl (t.ex. samer, finns även andra grupper)

        Att ha storslagna idéer är gott och väl och din blogg brister inte på det området. Men sen slirar du och skriver att EU inte skulle avstå från att ”straffa britterna hårt”.

        För vad då? För att GB genomförde en demokratisk folkomröstning…?

        Besinning, bäste Anders. Gå inte den totalitära vägen. En politikers uppgift är att LYSSNA på medborgarna och föra DERAS talan.

        Politikerns uppgift är inte att köra över eller ”straffa” andra. I genuina rättsstater finns det oberoende rättsväsenden som sköter den saken.

        Europa får INTE bli en ny lekstuga för personer med totalitära ambitioner. För en del Brysselpampar verkar maktberusning och prestige dessvärre ha stigit dem åt huvudet.
        Där ligger också kärnan till Brexit, menar jag. Brexit är en signal till Bryssel med budskapet: ni gick för långt.

        Mvh Gerry

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag gör inga maktanspråk G-A – Allt jag framför på min blogg är min åsikt om hur saker bör fungera och vilka beslut som bör fattas – Vill väljarna sedan se dessa bli verklighet kommer jag att bli folkvald.

          Vi ska inte straffa britterna för att de gjort en folkomröstning i frågan men väl lära dem at man inte kan behålla fördelarna av en union utan att vara med i unionen och även leva med det som är negativt för dem – M.a.o. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Väljer man att ingå i en union likt EU så måste man följa alla regler som gäller för unionen”

    Så då anser du Anders Forss av vi t.ex ska införa euro snarast samt ta bort alla de undantag vi har…

      • Jonny Disenfeldt

        Snälla du, vi är förpliktiga enligt undertecknade avtal att införa euro, i den frågan har vi inte ens ett undantag dvs då i linje med vad du skriver vill du alltså att Sverige omedelbart inför euro som valuta.
        Eller är du som vanligt inkonsekvent ?

  3. Anders Norberg

    Försök förstå hur affärer går till! Ett ex, England är en gigantisk marknad för Mercedes,BMW och Volkswagen. Att Tyskland skulle vilja störa den handeln är uteslutet. Franska bönder och vintillverkare,samma sak. Ericsson och andra Svenska bolag samma sak. Inbilla dig inte att det är Juncker och Merkel som bestämmer. Den stora vinnaren i hela det här kommer att bli England,ingen tvekan.

    Med vänlig hälsning
    Anders Norberg,Smedsgatan 6 B, Umeå

  4. Anders Nilsson

    Just sa. Har ett land undertecknat Maastrichtavtalet men anda 23 ar senare
    inte infort euron, da ska Det landet inte laxa upp Andra lander som vill betala
    for sitt uttrade ur EU. Eller Polen nar Det galler asylantera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.