Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fackligpolitisk samverkan är nyckeln för fortsatt framgång för AB Sverige.

Jag har ägnat helgen åt en av de bästa saker jag vet – Åt att diskutera politik och åt att lägga upp strategin inför nästa val. Något jag gjort genom att tillbringa helgen på Medlefors Folkhögskola i Skellefteå där jag deltagit på Arbetarrörelsens helg.

Helgen innehöll många intressanta diskussioner och många oerhört kompetenta föreläsare som pratade om högaktuella ämnen – Bland dem vikten av att behärska sociala medier fullt ut och att inse att den största delen av den politiska debatten äger rum i kommentarsfälten på olika sociala media.

Därför vill jag inleda med att säga ett stort TACK till organisatörer, föreläsare och alla entusiastiska och kunniga deltagare i Arbetarrörelsens helg.

Den största och viktigaste nyheten är dock att det fackligpolitiska samarbetet fått en renässans och att LO och fackföreningsrörelsen kommit fram till att det bara finns ett parti som driver den politik som bäst tillvaratar arbetstagarnas behov och önskemål.

Facklig politisk samverkan mellan LO, dess förbund och oss Socialdemokrater har historisk åstadkommit mycket – Bland dem följande:

  • Att Sverige tack vare denna samverkan haft en reallöneökning på ca 2%/år för svenska löntagare medan 90% av de amerikanska arbetarna haft en reallöneökning på 0% i en verklighet där de övriga 10% erhållit en ökning på 100% och 1% av arbetstagarna erhållit 200% i reallöneökningar sedan 1970.
  • Att merparten av den svenska arbetstagarna till skillnad från sina brittiska motsvarigheter har en lön de kan leva på. I Storbritannien har många löntagare olika skattebidrag som komplement till lönen och hela 27 olika bidragstyper att söka bland för att klara sin vardag.
  • Att den svenska modellen och fackligpolitisk samverkan skapat en situation där både arbetstagare och arbetsgivare känner sig trygga.

Allt detta har uppnåtts tackvara att fackföreningsrörelsen insåg att den måste skapa ett eget politiskt parti för att driva på sina krav och skapa sig inflytande. Det är därför Socialdemokratiska Arbetarepartiet skapades och det är därför fackligpolitisk samverkan är viktig.

Att banden nu knyts hårdare mellan partiet och LO kommer att gagna svenska arbetstagare och återställa många av de saker Alliansen och nyleberal politik raserat under de år de satt vid makten – Bland annat nivåerna i a-kassan och avdragsrätten för fackföreningsavgiften.

Att svenska arbetstagare är betjänta av starka fackföreningar med hög anslutningsgrad bland de anställda är självklart – Ju fler vi blir ju större blir vårt gemensamma inflytande över svensk arbetsmarknadspolitik.

  • Att bara 3 arbetstagare av 10 inom Handels avtalsområde har en tillsvidareanställning på heltid och att resterande 7 av 10 i mångt och mycket saknar den anställningstrygghet som LAS innebär är skrämmande när vi skriver 2017.
  • Att arbetsgivare på de allra flesta avtalsområden – Byggnads undantagna kan hyvla de anställdas anställningar och utan förvarning minska antalat arbetade timmar och därmed lönen utan att de anställda kan anlägga moteld skrämmer.

Den svenska modellen är unik och en modell som många regeringar och arbetstagare runt om i världen avundas oss.

Att den svenska modellen därför ska utvecklas snarare än avvecklas är viktigt – Viktigt därför att den svenska modellen står som garant för 3 viktiga företeelser i Sverige.

Den svenska modellen garanterar:

  • Att det är arbetsmarknadens parter som tillsammans sätter lönenivåerna för svenska arbetstagare genom ömsesidig förhandling.
  • Att de sociala trygghetssystemen innehållande bland annat sjukförsäkring, pensionssystem och a-kassa består och utvecklas i samma takt som samhället i övrigt.
  • Att välfärdsystemet finansieras via skattesystemet som alla solidariskt betalar till via skattsedeln.
  • Att samhällsbygget bejakar ett samhälle som bygger på principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”

Mot den bakgrunden är jag stolt att vara facklig företrädare i Kommunal – Mot den bakgrunden är jag stolt att vara Socialdemokrat.

Att starka fackföreningar är bra för landets företag har Alliansen, dess företrädare och många storföretag ingen förståelse för.

Ett företag som dock förstått betydelsen av fackligpolitisk samverkan är IKEA som därför tagit bort alla visstidsanställningar och andra för arbetstagarna osäkra anställningsformer till förmån för tillsvidareanställning på heltid – Tack IKEA.

Avslutningsvis vill jag anföra att ett av målen är att den fackligpolitiska samverkan ska leda till en situation inom offentlig sektors område som innebär att eventuella privata inslag i välfärden är behovsstyrda snarare än vinststyrda.

Sedan har jag en viktig frågeställning som jag tycker att alla arbetstagare ska fundera på ordentligt.

Varför är man som vanlig arnetstagare medlem i en fackförening och i a-kassan om man i valet röstar på ett parti som driver en politik som vill bekämpa fackföreningarna och försämra anställningstryggheten?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

40 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett stärkt fackligpolitiskt samarbete mellan de 2 parter som tillsammans kan göra skillnad LO och S är vägen framåt.

      Vad gäller länken så har du svaret på den i föregående kommentarssvar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vår Socialdemokratiska grundinställning har sedan tidernas begynnelse varit densamma – Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.

  1. Krister

    Det blir ju inte nån skillnad eftersom de bägge har samma förslag.
    S sitter i LO:s knä och omvänt. LO är en staty som måste dras ned från sin sockel. Innovationsförmågan är NOLL.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Viljan att stärka arbetsrätten och se till att samhällsbygget blir så jämlikt som möjligt blir aldrig omodernt Krister.

  2. Johan

    Bra och kompetent personal bra företagare som vågar anställa plus högkonjunkturen är det som driver AB Sverige. Där ifrån kommer skattepengarna som driver Sverige och inte från det du påstår!

    Facken missbrukar arbetarnas pengar och är en dyr och ineffektiv rörelse.
    Gissar att många i kommunal inte glömt det som hände! Tänk dig för innan du lovordar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kommunal ökar i medlemsantal så att det knakar Johan och jag står upp för varje ord jag skrivit som varande sanningen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ska ta fram den exakta statistiken men när jag träffade Baudin i lördags så fick jag veta att vi tagit igen alla vi tappat plus fler därtill.

          • Jonny Disenfeldt

            Men du påstod ju ovan att medlemsantalet i kommunal ökade så det knakar … det låter inte korrekt… då har du uppenbarligen väldigt lågt stäälda krav och ambitioner …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att ta tillbaka det vi förlorat och sedan fortsätta öka är att växa så det knakar.

      • Johan

        Va bra Anders då säger vi företagare upp alla anställda och låter facken och sossarna driva Sverige då måste ju allt bli otroligt bra!

        Ska jag vara ärlig så begriper jag inte hur du tänker eller om du är seriös!
        Spelar ingen roll vad du säger om facken de ånjuter höga löner och fifflar gärna där till.
        Jämför kommunals snittlön med kommunalsordförandes lön är det jämställt?
        Att du kommer att säga att de har ju ett sådant ansvar därav den höga lönen är skitsnack då man inte har koll på hur medlemmars pengar används!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror nog att företagen behöver sina anställda för att klara sin verksamhet Johan.

          Att fackföreningsledare på hög nivå har alldeles för höga löner har jag skrivit om förr och den inställningen har jag inte ändrat på. En sektionsordförande eller en distriktsordförande har inte hög lön utan samma lön som den de skulle ha i sitt ordinarie arbete som de är tjänstledig från när de jobbar fackligt.

          Således hade den förra sektionsordföranden i Kommunal Umeå samma lön som när denne arbetade som personlig assistent osv.

          • Johan

            Vad behövs vi företagare för när enligt dig det som driver AB Sverige är fack och sossarnas politik?
            Fast det blir ju skönt slippa sena kvällar, stressiga arbetsdagar! Bara att luta sig tillbaka och njuta av välfärden som Sossarna och facken skapar!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Många företag gillar socialdemokratisk politik och starka fackföreningar därför att det skapar ordning och reda på svensk arbetsmarknad – Bland dem hittas du som jag nämner i inlägget IKEA.

        • Bertil

          Är väl inga problem om företagare säger upp folk och låter facken och sossarna driva företag. Vi lär ändå ha väldigt många driftiga personer som vill både driva företag vara sossar och behandla sin personal korrekt. Det är storföretagen som är den stora faran med nyliberal politik.

          Får de all makt slår ihop sig till gigantiska karteller och styr all produktion.
          Då är vi övriga väldigt små människor där fackföreningar förbjuds arbetsvillkor ställer arbetsgivaren o.s.v

          Så ditt senario vore bäst om stora företag tuktas av fack och anställda då kan vi hellre gynna seriösa småföretag så de blir driftiga och enträgna sossar.

          Övriga företag de kan få dra dit pepparn växer om målet enbart är vinstmaximera och använda folk som slavar.

          Ett jämlikare Samhälle skapas med balans mellan arbetsgivare och arbetstagare där sociala skydd som A-kassan sjukförsäkring är goda så folk inte tar jobb för vilken pisslön som helst.

          En viss arbetslöshet kommer alltid finnas men ersättningarna ska vara optimala och goda så en balans för jämlika löner kan uppnås.
          Detta betyder inte att lönerna ska vara slaviskt lika utan de ska vara balanserade precis som det en gång var när socialismen stod på topp.

          Vad som nu skett sedan 70-talet och som exploderat på 2000-talet är enorma klassklyftor i löner.
          På det har bostäder blivit en marknad som totalt spårat ur.
          Där du måste ha minst 150 000 i sparade medel för att kunna köpa en bostad.

          ta detta i beräkning när Högerpartierna föreslås sänkta trösklar där lönen ska enbart ska räcka till mat
          och kläder: men där lönen aldrig räcker till sparande.
          Hyresrätter ockras på i hyreskostnader. Bostadsrätter har krav på enorma kontanta insatser
          Jobben finns i Städer och inlandet där jobben inte finns där är bostäderna värdelösa.

          Därmed menar man att lågavlönade ska trängas ut ur stadskärnan bo på landet med långa resor
          där en inkomstkrävande bil och resesummor tar all lön.
          Alliansen drev en bostadspolitik medvetet för att även där skapa klassklyftor. Man
          gjorde ingen ting för att bygga bostäder utan marknadsanpassade bostäder så entreprenörer
          satte igång bygga först när det blev lönsamt ockra på priser så endast de med välfylld plånbok kan köpa.

          Det är så vidrig politik som skett sedan 70-talet och som smög sig in i våra kroppar och som nu övergått till hysterisk egoism individualism som i sin tur leder till galna Ledare i hela Väst.

          Nu ser vid det tredje steget i denna raket som är på väg kracha nämligen valet av Donald Trump
          men även av Macron i Frankrike. I Sverige fick vi en halvkriminell trojka när Reinfeldt med sin falska politik lurade Svenskarna bli egoister och individualister.

          Där är vi men det kommer bli värre sanna mina ord. Det ligger enorma spänningar i Världen
          Dels muslimerna men även dessa länder som är utfattiga och där USA varit och rumstrerat och tagit för sig.- En dag kommer konsekvenser av all dårskap som skett.

          Det lär förmodligen bli en atombomb av varianten större. Den dagen tystnar Världen och t.o.m de rika kommer då lägga benen på ryggen och t.o.m med bli mer lojala.

          • Johan

            Ditt tankesätt köper jag inte då du vill tukta företagare på samma sätt som du menar företagare tuktar sina anställda! Då är du lika svinig!

            På tvinga oss småföretagare att bli sossar hoppas du skämtar! Att alla företagare är giriga skurkar och behöver tuktas finner jag ingen sanning i.
            Du måste ju ha haft fruktansvärt otur i ditt yrkesliv.
            Visst finns det företagare som är sossar lika som det finns arbetare som röstar på alliansen.

            Jag är för demokrati tyvärr verkar du inte dela det med mig!
            Fast det förvånar mig inte då man är så trångsynt i sitt tankesätt som du är!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vill inte tukta några företagare men väl se till att svenska arbetare har schyssta anställningsvillor och en bra anställningstrygghet.

  3. Bergis

    Facklig politisk samverkan innebär att facket anpassar sig efter politikerna och vilka ramar de sätter för skattefinansierad verksamhet. Sedan om om personalen får dra det kortaste strået bekommer inte facket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag utgår från att du är fullt medveten om att inte en enda bokstav av det du skriver stämmer Bergis. Facklig politisk samverkan innebär det jag anfört i inlägget.

  4. Petter

    Ni slår er för bröstet för den oerhört stora lättnad vi får med avdragsrätten för fackavgiften. Jo man får tacka för de 80 kronor extra i månaden detta ger , när ni nu kommer att ta tillbaka detta med tusenlapp i månaden i andra skatter i form av skatt på avstånd. Detta är bara ett valfjäsk.Och framgången i AB Sverige beror inte på S utan den allmänna konjunkturen som är för tillfället ,lika hög fart i andra EU länder där inte S styr. Men snart krackelerar ekonomin i och med bostadsbubblan spricker framåt våren.Denna närmar sig med stormsteg vilket indikeras av att det var många år sen det fanns så många lägenhetsobjekt ute till försäljning. Priserna kommer troligen att rasa med början nån gång efter årsskiftet. Jag kan ha fel förhoppningsvis ,men då vad gäller när bubblan spricker. För spricker det kommer den att göra, och denna gång kommer det att värre än sist den var lågkonjunktur.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Budgeten är på inget sätt valfläsk Petter utan blott vad ett ansvarstagande parti som socialdemokraterna gör för att återuppbygga det borgerligheten raserat.

      För en människa med låga inkomster är skatteavdraget för fackavgiften och höjda barn- och vårdnadsbidrag något som gör stor skillnad.

  5. Sven

    Kom ut på arbetsplatser för tex förskollärare och sjuksköterskor och se hur imponerade de är av facket. Facket som de alla ser i första hand är kopplade till politiken, dvs i deras fall arbetsgivaren. De får villkor och löneutveckling därefter. Nu börjar politikerna se effekten av detta fackliga arbete. Se hur lätt det är att få tag i personal. Ändå verkar inte politikerna ha förstått problemet…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag träffar många sådana varje dag Sven och det jag upplever är att man nu andas optimism och signalerar att vår politik hamnat rätt just därför att facket kunnat påverka den i rätt riktning.

      • Sven

        Alltså ännu ett tecken på din totala oförmåga att ta in andra åsikter och fakta än de som bara bekräftar de tankar och åsikter du redan har. Härligt att nidbild av politikernas förmåga att ta in verkligheten än gång bekräftas.

        Jag känner 7 stycken som bytt arbete för att slippa politikernas syniska ledarskap. Bara sedan i påskas. Mångfalt fler funderar på detsamma. Vilket slöseri.
        Men för all del. Fortsätt vara nöjd och låtsas som om det går åt rätt håll.

          • Sven

            Då är det ju extra synd att du inte kan se att så många drabbas.
            Och att flertalet i detta fall tycker det går åt FEL håll. Men ser man bara det man vill se isf verkligheten kan ju fortsätta vara nöjd ändå.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min upplevelse är att fler och fler återfått tron på facket och på vad fackligt politiskt arbete kan åstadkomma – I vart fall på min arbetsplats och hos andra jag träffar inom LO-kollektivets arbetarkår.

  6. Krister

    Vad har du för råd till dom som inte röstar på S och som inte gillar fackligt-politisk samverkan? Det finns ju uppenbart VÄLDIGT många.
    Kanske drygt 50 %. Då skall väl din syn på att det gynnar folkmajoriteten i demokratins namn även vara ditt kall?

    Jag minn mitt första jobb på Pressbyråns centrallager i Sthlm
    där förmannen sa till mig att jag måste gå med i facket för annars
    skulle de ”göra mitt liv på arbetet till ett helvete”. På köpet blev jag tvångsansluten till S. Jag hade då som nu inget emot facket som princip men medlem i ett parti, oavsett vilket, ville jag välja själv.
    Detta gav mig anledning till att gå med i MUF där jag blev ordförande i vår kommun senare.

    Som jag skrivit tidigare har socialismen och nazismen flera likheter.
    Endast socialister har under 1800- och 1900-talen offentligt propagerat för massmord. Doktor Goebbels, nazisternas senare propagandaminister, hävdade 1925 i New York Times att skillnaden mellan Hitlers tro och Lenins lära var liten och att Lenin var störst efter Hitler. Så ligg lågt med SD kritiken tex.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse och min strävan är att en överväldigande majoritet av de som är fackligt anslutna ska rösta på S Krister – Att vara medlem i facket och samtidigt rösta på ett parti som motverkar facket är enligt mitt tankesätt vansinne då en röst på ett sådant parti gör det meningslöst att vara fackmedlem.

      Vilken Socialdemokrat har propagerat för massmord Krister?

  7. Johan

    Om nu sossarna är så bra Anders så vill jag upplysa dig om följande! S styrda Umeå kommun köper ut långtidssjukskrivna så de ska sluta sina tjänster.
    Står du upp rakryggad som du brukar säga för detta? I mina ögon är detta vedervärdigt! Så här behandlar kommunen sina anställda undrar just vad facket tycker ifråga!
    Du kanske kan fråga när ni nu går armkrok som företrädare för arbetarnas trygghet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska definitivt fråga varför både hos mina partivänner och hos facket för att försöka förstå motiven. För egen del tycker jag inte att man som kommun ska agera på det sättet men innan jag uttalar mig i ämnet måste jag inhämta fakta.

  8. Olle

    Detta är din S styrda kommun, och hon är inte ensam. Detta hade aldrig fungerat för mig som företagare vi har högre krav på oss.Det är detta jag reagerar över när du snackar S och vad de står för. De är inget bättre än nåt annat parti!!! Ger med ena handen och tar med andra, sänka pensionsskatten det tog ni fort igen med annat .Totalt blev minuset större.

    Köptes ut för bara fyra månadslöner: ”Tacken för all slit”

    Hörnefors. Therese Lindgren skadade sig på jobbet och blev långtidssjukskriven. Efter att ha jobbat åt Umeå kommun sedan 1996 erbjöds hon tre månadslöner för att sluta sin anställning. Trots att Therese hade egna förslag kunde arbetsgivaren inte ge henne något annat jobb.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns alltid saker vi måste rätta till – Detta är en av dem och läser du artikeln ordentligt så kan du läsa att detta sätt att arbeta inte är något spm politiken krävt eller uppmanat till.

      Att arbetssättet nu uppdagas kräver dock politisk inblandning och min syn på saken är glasklar – En socialdemokratiskt styrd kommun ska inte handla på detta sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.