Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trump måste begränsa rätten att äga automatvapen i USA.

Först av allt vill jag börja med att framföra mina djupaste kondoleanser till alla som drabbats av vansinnesdådet och skjutningen i Las Vegas USA – I själ och hjärta är jag med er och delar er sorg och er smärta.

Att en människa ger sig på oskyldiga människor och skjuter besinningslöst och urskiljningslöst går aldrig att förutse – Däremot går det att vidta åtgärder som gör den sortens dåd svårare att genomföra.

Därför är det hög tid att man i USA börjar göra något åt orsaken till att saker som dessa sker med jämna mellanrum – Detta genom att skärpa vapenlagarna i hela USA ordentligt och ta bort rätten för privatpersoner att äga ett automatvapen.

Trump sitter förvisso mer eller mindre i knät på den amerikanska vapenlobbyn som tycker att det är en mänsklighet rättighet för varje människa som så önskar att beväpna sig men efter gårdagens vansinnesdåd har Donald Trump inget annat val än att agera oavsett vad vapenlobbyn tycker om saken.

Vore jag i Trumps skor skulle jag titta över lagstiftningen och i vart fall begränsa rätten att äga ett automatvapen till ett minimum.

Att privatpersoner ska kunna ha kulsprutepistoler och andra automatvapen avsedda för krig i privat ägo saknar motstycke i världen och för det finns bara ett ord – Vansinne!

I min tankevärld finns det inte ett enda hållbart argument till varför en privatperson ska äga ett automatvapen såsom en kulsprutepistol om inte orsaken till den önskan är att någon gång döda så många medmänniskor som möjligt i en attack likt den i Las Vegas.

Kan man i USA få bort automatvapen från privat ägo blir det betydligt svårare för en enskild galning att genomföra dåd med så dödlig effekt som det i Las Vegas.

Därför tycker jag att omvärlden via FN ska framföra sin kritik till USA och Donald Trump och kräva att landet börjar respektera mänskliga rättigheter och människors rätt att leva – Detta genom att kräva att Trump begränsar rätten för amerikanska medborgare att äga ett automatvapen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

33 kommentarer

    • Bertil

      Vem vågar ha ansvar för att stoppa köp av vapen.
      Se hur det gick för Kennedybröderna.

      Sen vilken attityd har Trump som vill utplåna nordkorea .
      Därmed skulle kanske vapnen komma bort om en Atombomb utplånade USA.

      Nä förbjud tillverkning av amunition till nu existerande vapen och
      beslagta all nuvarande amunition.
      Nytillverka och skapa lagar utifrån det.
      Men hur genomföra det utan att massavrättning sker i USA.

      Glöm inte heller att USA har 1/4 del av alla fångar i Världen.
      Privata fängelser som ser fångindustrin som vinstmaximerande som vill skapa lagar så fler kan ”haffas”. På det företag som ser fångar som det närmaste man kan komma gratis arbetskraft.

      USA dräller av problem och Europa tar ideér från USA och de flesta är dåliga.
      Se bara i Sverige och tv-programmen. Tävlingar eller våld är det som gäller. Familjefilmer som Göta kanal eller skärgårdsdocktorn lär inte nån Amerikanare se.

      Finns en sekt som kan förgöra USA steg för steg och det är muslimerna.
      Men de är inte mycket att hurra för som världledare heller.

      Nä USA fick en president som hade rätt visioner.
      Nämligen Roosevelt.

      • Leif Andersson

        Muslimerna som världsledare? En medeltidsideologi utövad av dårar vars länder domineras av kaos och terror.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det beror på vilket land du talar om Leif – Malaysia och Indonesien är exempel på muslimska länder som fungerar mycket bra.

          • Fredrik

            Seriöst? Religiösa minoriteter förföljs och trakasseras av den muslimska majoritetens poliser i Indonesien. Hur är detta bra Anders? Och för att förtydliga, det är inte bara ett påstående från mig personligen som besökt Indonesien för bara fem månader sedan utan också HRW påstår detta.

            Hur är det bra att den religiösa majoriteten förtrycker, förföljer och trakasserar den religiösa minoriteten Anders?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag besöker Indonesien ofta Fredrik och har tillbringat mycket tid i landet och att förföljelse skulle vara ett utbrett problem är att överdriva även om det sker mot vissa religiösa grupper i isolerade delar av landet.

      • Fredrik

        @Bertil:

        Roosevelt var president i USA mellan 1933 och 1945, det är 72 år sedan han dog. 72 år. Jag säger inget om Roosevelts era som president, men ditt inlägg tyder på att du verkligen inte lever i det samhälle som jag har utanför mitt fönster. Det är idag 2017 Bertil, och trots att det finns många människor som påstår att det var bättre förr, så är det ingen absolut sanning utan snarare tvärtom ren och skär lögn.

        Idag 2017 kan vi utföra operationer på våra sjukhus som kirurger 1945 bara kunde drömma om, om ens det. Idag överlever cirka 2/3-delar av alla dem som drabbas av cancer, 1945 var det i princip en dödsdom. Men även utanför det medicinska området har det skett förbättringar, våra kommunikationer t ex. 1945 hade ingen kunnat läsa det du tänkte, inte heller påtalat de fel du för i ditt inlägga men det kan vi dag 2017 Bertil.

        Du har fel angående Kennedybröderna, hur vet jag det? Jo, därför att jag dels bott i USA under 12 år och dels studerat Statsvetenskap med inriktning på USA och Ryssland så jag är väl insatt i hur, när och vad som händer och har hänt historiskt i dessa två länder utifrån ett politiskt eller samhälleligt perspektiv.

        Jag vill absolut inte ta ifrån dig rätten att påstå något, även om det är bevisligen inkorrekt, men är då ärligt Bertil och säg vad du egentligen står för. Du står för en återgång till en tid då S styrde Sverige från en punkt i politiken som kan beskrivas som till vänster om dagens Vänsterpartiet. S från 1945 är precis detta, en relik av en ideologi sedan länge svunnen tid. Men, det är helt okej om du vill ta Sverige närmare diktatur – helt okej, men våga stå för det.

  1. Jonny Disenfeldt

    Visst är det galet att privatpersoner kan inneha automatvapen men det lär inte bli några ändringar i USA eftersom ägandet av dessa vapen har ett starkt försvar bland breda grupper. Varje inskränkande ses som ett angrepp på deras konstitution och frihet.

    Ett förbud skulle nog kräva införandet av en polisstat i USA för att genomdriva ett sådant beslut samt händelser gränsande till inbördeskrig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att ett genomförande inte skulle bli lätt har jag aldrig trott Jonny men det betyder inte att man bör avstå från att försöka genom att lägga förslagen och starta debatten ordentligt.

  2. Bertil

    I USA sitter 1/4 del av världens fångar i fängelse främst privata.
    Detta är en enormt lönsam industri där en del av pengarna används för hårdare tag mot fattiga i USA
    och för att man ska göra fler fattiga så sänker man skatter för rika där fattiga får betala priset.

    Att USA är ett land i förfall råder ingen tvekan om det sker inte bara i Detroit när Bilindustrin försvann det sker i hela landet när klicken rika tar för sig allt mer till allt större förfall i infrastruktur välfärd och Demkorati. Att dårar som Trump blev vald som president har samma tendenser som diktaturstater där
    fattigdom skapar dåliga och kort sagt korkade Ledare.

    Det är ingen större skillnad på extrem höger liksom extrem vänster. I bägge fallen tar en liten klick makten och resten av landet faller ihop.
    Att får bort vapen i USA är oerhört svårt. försöker nån med det slutar det oftast med mord.
    Så skedde när Kennedybröderna försökte minska vapenanvändandet.

    Vi lär förmodligen även i fortsättnigen få se vapen härja fritt i USA.
    Det är så många företag som lever på denna handel så de lär ta till vapen om det skulle bli hårda tag för att få bära vapen.

    Den mänskligheten bör ställa sig globalt, vad händer när USA tappar den globala makten.
    Vem blir ”herre på täppan då” förmodligen blir det återigen Kina.

    Eller kommer kärnvapen plockas fram som tar död på all ekonomi politik som vi idag ser??
    Inte vet jag.

  3. Krister

    Varför sker dessa masskjutningar i stort sett bara i USA?
    För att dom har generösa vapenlagar + historia av att lösa
    konfliker i stort och smått med vapen.

  4. Lars Flemström

    Jag kan försäkra dig att om du hade varit president i USA och agerat, som du vill att Trump ska agera, så hade du fått ett väpnat uppror på halsen. Det är just därför som amerikanerna har rätt att ha vapen. Visste du inte det? Du påstår att du har besökt 55 afrikanska stater och vet allt om könsroller i var och en av dem, men vet inte hur USA styrs…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart vet jag att det inte är lätt att genomföra det jag vill att Trump ska genomföra men trots det tycker jag att han ska prova.

      • Jonny Disenfeldt

        Du Anders Forss uppmanar alltså president Trump att tända gnistan till ett nytt amerikanskt inbördeskrig … mellan stat och stora grupperingar i det amerikanska samhället. Jojo ..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag uppmanar inte honom att starta inbördeskrig Jonny men väl till att titta över vapenlagarna.

  5. Anders Nilsson

    Men Anders ! Sedan 1986 ar Det forbjudet for privatpersoner att kopa automatvapen – enligt
    federal lag! Vapen som kopts fore 1986 Och ags av privatpersoner ska registreras.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag förstår saken så är det fritt fram för privatpersoner att köpa automatvapen i många delstater – Bland dem staten Nevada.

    • Petter

      Jo så är det vad gäller automatvapen ,men går att köpa halvautomat och modifiera enkelt så har du ett automatvapen.

  6. Nils Lindholm

    I Sverige är det förbjudet, utan licens, vilket gör att vår pistolskytt som gått i pension helt plötsligt inte får inneha vapen, utan nu är det bara brottslingar som har vapen.
    Men likt förbaskat så skjuts det, så . . . .
    Likt det fiffiga som Ygeman tänkte, förbjuda för allmänheten att inneha skyddsväst, så att det bara skulle bli bovar o poliser som bar väst.

  7. Johan

    Att folk som vill döda andra är inte något man kommer undan med att förbjuda vissa vapen typer! Bomber finns inte att köpa i europa trots det så smäller vissa lite nu och då.
    Problemet är personen bakom vapnet.
    Hårdare kontroller av licensen sållar inte hellre bort dessa.
    I Sverige har vi ett system som funkar bra tycker jag som själv är jägare.Fast så fort det är en skjutning med ett vapen så brukar det dyka upp frågeställningar kring jägare vapen.

    Efter Balkan kriget så formligen flödade det av vapen över gränsen och dessa är lättare och mer attraktiva i olagliga syften.

    Vill någon döda någon eller några så är tyvärr inte det något som stoppas av lagar. Möjligtvis försvårar men inte stoppar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hårdare lagar kan inte stoppa alla Johan – Där har du helt rätt. Däremot tror jag att hårdare lagar kommer att begränsa antalet vansinnesdåd i en framtid.

  8. Lars Flemström

    Breivik stoppades inte av de stränga norska vapenlagarna, som är aningen hårdare än de svenska. När fakta nu börjar komma fram om Las Vegas-skytten, bör det stå klart att detta inte var något s. k. vansinnesdåd. Det var ett välplanerat dåd, som skytten hade förberett under flera dagar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är även välplanerade dåd vansinnesdåd Lars och just detta dåd hade kanske inte kunnat stoppas men nya lagar. En sak är jag dock övertygad om och det är att ju svårare det blir att skaffa vapen ju färre dåd får vi se.

      • Jonny Disenfeldt

        Det finns tyvärr många mycket enklare sätt att mörda ett stort antal människor än med vapen Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns det säkert Jonny men det innebär inte at vi ska avstå från att begränsa möjligheten att äga skjutvapen.

  9. Fredrik

    Andra tillägget i den amerikanska konstitutionen är den mest diskuterande och debatterande tillägget utanför den amerikanska gränsen. Många, såsom du Anders, pekar på fel i det amerikanska samhället och drar direkta paralleller mellan i detta fall ”generös” vapenkontroll och vansinnesdåd. Detta utan att invänta all fakta i fallet, t ex har varken LVPD slutgiltigt presenterat sin undersökning och enligt DA:s kontor i Las Vegas kommer inte den förrän tidigast i början av november. Dessutom har FBI en egen utredning i detta ärende, och även denna utredning är inte heller klar och dessutom är de båda utredningarna under strikt sekretess så det vi i Sverige får ”veta” om detta dåd är inte nödvändigtvis en absolut sanning, inte heller något slutgiltigt.

    Så, när du då Anders använder detta dåd i din populistiska politiska åskådning på ett sätt du inte gör gentemot ditt eget parti så påvisar du än en gång att i dina ögon finns enbart ETT rätt och det är vad du tycker. Alla andra har således fel, och dessa fel är till för att korrigeras. Ett horribelt sätt att se på samhället.

    Du vet inget om det amerikanska politiska systemet, det är bevisat här i detta inlägg, då du tydligen tror att det är FN:s sak att påtala USA:s vapenlagar. USA:s vapenlagar utgör inte ett hot mot något annat medlemsland i FN, varvid detta påtalande blir löjeväckande direkt. För att förtydliga, att köpa en revolver i USA hotar inte en svensk på Ersboda i Umeå. Därmed ingen fråga för FN Anders, som drömmande politiker borde du veta detta – om inte, ring upp din SO-lärare från högstadiet och skäll ut vederbörande.

    Andra tillägget i konstitutionen är en vattendelare, det är INGET du gör lättvindigt och när du i svar här säger att du vet att det är svårt och en svår fråga så förstår du inte. På riktigt du förstår absolut inte. Denna fråga kan avgöra om du ska bli politiker i karriär eller arbeta som servitör på en Diner längs med A46. I USA får du ingen andra chans, du får en. Förlorar du är du borta, för evigt. Det är extremt få som klarar av att komma tillbaka, varför tror du att Romey INTE ställde upp en andra gång i valet till president? Om pengar är prioritet nummer ett för alla amerikanska politiker så är förtroende nummer två. Förlorar du förtroendet, då är du slut. Du kan inte gömma dig som du Anders när du gömmer dig bakom S-symbolen. Det går inte i USA. Det är Winner takes all i USA, partipolitiken existerar bara i Washington. Det finns ingen partipolitik i Texas, Kalifornien eller New York. Där är det personpolitik. Något du missar Anders, du försöker se på amerikansk politik på samma sätt som du ser på svensk politik och det går inte. Har ALDRIG gått. Inte då, inte nu och inte i framtiden. ALDRIG.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur vapenlicenser beviljas och vem som ska ha rätt att inneha en vapenlicens är något som berör alla i hela världen Fredrik och därför är den frågan i allra högsta grad en fråga för FN.

      Nu verkar det som om NRA i USA själva inser att det är viktigt att begränsa automatvapen och halvautomatiska vapen så långt det är möjligt genom att själva gå ut och agera för att så ska bli fallet. Att det sker visar att jag var helt rätt ute i det jag anförde i inlägget,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.