Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det går som planerat – Socialdemokraterna ökar samtidigt som SD tappar.

Jag känner stor glädje över att vi Socialdemokrater ökar vårt väljarstöd till den högsta nivån sedan mars 2015 och nu har stöd av 32,1% av väljarna. Att SD samtidigt förlorar väljarstöd och nu landar på 15,3% gör glädjen än större då detta följer den förutsägelse jag gjort sedan länge vad gäller resultatet i nästa val.

De som följer min blogg vet att jag sedan länge hävdat att vi Socialdemokrater kommer att landa på +35% i valet och att SD kommer att landa runt 10% i valet – Att den trenden påvisas i opinionsundersökningarna gör mig glad och stärker min övertygelse om att förutsägelsen är helt rätt.

Den klaraste trenden i den väljarbarometer Demoskop gjort för Expressen titulerad ”Demoskops väljarbarometer oktober 2017” är att SD tappar kraftigt och förlorat 2,8% sedan föregående månads mätning – Ett tapp de gjort till S som ökar 1,8% och till C som ökar med 1,4% medan övriga partier utom KD står för blygsamma tapp.

Mätningen gjordes därtill under perioden 25/9 till 1/10 och avspeglar väljaropinionen i tider där vi Socialdemokrater både gjort en regeringsombildning och tappat ministrar samtidigt som skandalen i Transportstyrelsen rullat på och hoten om misstroendeförklaringar duggat tätt.

Min tro och övertygelse är att vi stärker vårt väljarstöd därför att väljarna nu klart och tydligt kan se skillnaden mellan socialdemokratisk politik och borgerlig allianspolitik och därför att väljarna äntligen insett vilket renodlat arbetarfientligt högerparti SD är.

Att det rödgröna blocket har det största övertaget på mycket länge över den forna alliansen är självfallet bra trots att jag sedan länge dödförklarat blockpolitiken och hoppas att den är ordentligt begravd i tid innan nästa val.

Därför ska jag avsluta inlägget genom att återknyta till rubriken – Det går som planerat och som jag förutspått sedan länge vad gäller väljarstödet i Sverige – Socialdemokraterna ökar och SD tappar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

45 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Det härskna valfläsket bör givetvis ge en kortsiktig reaktion men allt är inom felmarginalen Anders.

    Att notera är att om vi då tar Demoskop så är S enligt din egen modell på nedåtgående trend eftersom man har lägre än högsta värde sedan senaste valet (det är DIN modell, inte min Anders)…
    Samma med övriga mätinstitut : https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018#Ipsos

    Man kan även notera att alliansen i denna mätning ökar lika mycket som de rödgröna, dvs 1.6% totalt sett …

    Det oroande ur demokratisk synpunkt är att Mp, L och KD ligger farligt nära 4% spärren och skulle dessa tre partier falla ur riksdagen talar vi om många hundratusentals till väljare som som inte blir representerade, ett högst odemokratiskt system.

    Blockpolitiken gynnade ditt eget parti under många årtionden, nu när ditt parti kraftigt minskat i väljarstöd vill du och dina partifränder givetvis hitta nya sätt att få stanna vid maktens köttgryta och då står blockpolitiken i vägen… dubbelmoral som vanligt. Du yrkar alltså på samarbete med allianspartier som du svartmålar så, väldigt trovärdigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller S så har vi varit nere och vänt på en låg nivå och allt sedan dess har trenden pekat stadigt uppåt. Den långsiktiga trenden för bägge partierna följer min förutsägelse vilket känns oerhört bra.

      Skillnaden mellan rödgröna och alliansen är dryga 6% Jonny.

      • Olle

        Jo ni rider fortfarande på högkonjunktursvågen, men det vet vi men inte när denna lägger sig. Och då kommer även S att tappa igen .Så funkar det väljarna förstår inte att ekonomin går upp och ner. Läste nåt annat intressant ,det var att de flesta ”beredskapsjobb” gick till personer med eftergymnasial utbildning, var det tänkt så ??

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min förutsägelse är att S får +35% i nästa val medan SD landar på ca:10% samtidigt som M tappar från förra valet – Den förutsägelsen gjorde jag för länge sedan och den blir bara mer och mer sannolik för varje opinionsmätning som görs.

          • Olle

            SD skiter jag fullständigt i de kommer att försvinna på sikt, i alla fall med nuvarande ledning. Men alla medlemmar är inte som ledningen .De är människor som är trötta på att bli pinkade på av etablissemanget

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sett till den sista meningen så håller jag helt med dig Olle – Politikerföraktet måste brytas och ersättas med förtroende och hur det ska göras har jag skrivit många inlägg om där jag påtalar vikten av att som politiker lyssna på väljarna, ta deras oro på allvar och som politiker leva som man lär.

            Det finns ingen anledning att rösta på ett främlingsfientligt högerpopulistiskt parti som kommer att förvärra livssituationen för folkflertalet än mer och driva arbetarfientlig politik bara därför att man är missnöjd. Det man bör göra är att rösta på kandidater i sitt vanliga parti som är beredd att jobba för förändring och på att bryta det du anför.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Skillnaden mellan rödgröna och alliansen är dryga 6% Jonny.”

        Ja, det innebär att det bara är 3 procentenheter som behöver skifta för att det ska bli lika …

        PS .. allians med stöd av SD blir mycket större än de rödgröna.
        En alliansledd minoritetsregering kan söka stöd av SD i många frågor, av Mp i andra och även av S i många andra …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alliansen kommer aldrig att söka stöd från SD Jonny – Det har Lööf och Björklund lovat sina väljare.

          • Kim

            Ja, att hålla löften är ju verkligen något man förknippar med politiker?

            Lokalt senast den ”lilla” diskussionen om Holmlund/Lindbergs löften kring att inte sälja lägenheter…. I sig var väl beslutet rätt, men med de löften man gett i kombination med den ”kommunikation” man åstadkommit i frågan blir det bara ännu ett bevis för politikers trovärdighet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ska varken säga bu eller bä i den frågan då allt jag ville säga och anföra i ämnet redan är skrivet och anfört.

    • Bertil

      Vad finns för val, Landet måste styras och går Alliansen spräcka så kommer moderater bort från regeringsmakten därmed minskar Stockholms politiska kraft över landet,

      Återstår centern och liberalerna därmed att sammarbeta med. De har relativt svaga siffror fast centern har överraskat

      Glöm inte Sverige är i grund och botten ett socialistisk Land. Det är bara en del vilsna väljare som närmast ofrivilligt hamnat på högersidan detta på grund av att de snubblat till och blivit yra i knoppen.

      .
      Därmed kan man ta stöd av vänstern i vissa frågor. Det bästa vore om FI kom och överraskade med över 4% låter omöjligt men hoppas kan vi.

      En sak är säker vi behöver ett arbetarparti i makt inte nån blekt kopia som inbillar sig man är ett arbetarparti detta när man sitter och rullar tummarna eller visar sin ”pick”.

      Vi behöver även en arbetslinje och den bör sättas på finansiella instrument och rå kapitalism. man bör även överväga att sätta den på stora företag. Bidragslinjen för berikade måste skärpas.
      Bort med RUT, ROT, o.s.v.

      • Krister

        Men det svenska valet 2018 har du redan analyserat
        i förväg och det hedrar dig med en sån framsynthet.

      • Jonny Disenfeldt

        Samma trend som övriga europa, socialdemokratiska partier går dåligt. De verkar ha passerat sitt bäst-före-datum …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokratiska partier går mycket bra Jonny – Titta på Sverige och titta på Storbritannien,

          • Jonny Disenfeldt

            Vem styr i England Anders ?

            Titta på Norge, Island, Tyskland, Frankrike, Holland, Österrike, etc etc Anders …

            Trenden är klar och har varit så i många årtionden, socialdemokratin backar på bred front.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Förvisso styr ett starkt försvagat Tories i UK men Labour stärktes och vann enormt stort stöd hos de yngre. Svensk socialdemokrati kommer att gå segrande ur nästa val därför att väljarna fått upp ögonen för alla bra saker socialdemokratisk politik åstadkommer.

  2. Bergis

    Jag är ledsen Anders. Demoskops mätning är inte riktig eftersom väljarna som blir uppringda inte vågar svara sanningsenligt på vad dom skall rösta. Vad vi har observerat i årets senaste riksdagsval är att instituten har varit relativt dåliga på att fånga upp stödet för SD, förmodligen för att SD:s väljare verkar mindre benägna att svara ärligt om vad de ska rösta på i dessa undersökningar. En möjlighet är att detta delvis är beroende på undersökningens utformning, dvs. om det är telefonintervjuer eller internetbaserade undersökningar. Trots att det är uppenbart t o m för de mest okunniga att Demoskops mätningar är inkorrekta nappar Anders Forss likt en svälten mört på betet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra försök från din sida är allt jag har att säga – Så du menar att de som blivit uppringda mörkade även när SD ökade?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så brukar det alltid låta från SD håll när siffrorna går ner – Bäst att du vänjer dig vid att trenden pekar nedåt Bergis.

  3. Lars Flemström

    Du skrev i förra inlägget att valet av Kristersson till moderatledare är bra för oss socialdemokrater. Det har du rätt i, och jag är inte ensam om att tycka det. Johan Westerholm, exempelvis. Men du har inte rätt på det sätt som du själv tror. Om Kristersson kan göra M till ett tillräckligt stort parti igen, för att S + M tillsammans ska få egen majoritet i riksdagen, kan vi äntligen få en konstruktiv politik, som utgår från verkligheten, och det är bra för Sverige.

    Moderat fördelningspolitik lämnar visserligen en del övrigt att önska, men med ett konstruktivt samarbete mellan S och M kommer det åtminstone att finnas något att fördela i framtiden. Det kommer det inte att finnas om MP, V och C, med sin skrämselpolitik, får bestämma. Och har ju nu dessutom lagt sig ljusår till höger om M i just fördelnigspolitiken. M-politik, men sju gånger värre, kan man säga.

    Jag har skrivit förut att moderata direktörer och socialdemokrater har rutin sedan snart ett sekel på att lösa svåra problem tillsammans Westerholm skriver att Löfvéns erfarenhet och skicklighet som facklig förhandlare kan komma bättre till sin rätt med Kristersson som moderatledare. Det tror jag också. Vem av de två som i det läget kommer att vara statsminister får valet utvisa. Kristersson har gjort klart att han inte tänker regera med stöd av SD. Och det vore ju helt uteslutet att en M-ledd regering skulle kunna regera en hel mandatperiod med stöd av SD, utan att SD skulle kräva gentjänster.

    Det är något som SVT fantiserar om och kanske hoppas på. För det vore ju en nyhet som skulle höja tittarsiffrorna. Programledarna ser gärna politiken som en TV-såpa med sig själva som manusförfattare och politikerna som skådespelare, som ska drillas i att ”svara rätt”.

    Redan för några år sedan gissade jag att SD inom en ganska snar framtid skulle nå sitt all time high på strax under 20 % och därefter backa. Om vi håller oss till de mer seriösa väljarunersökningarna, så visar de att jag hade rätt, trots att det dröjt längre än jag trodde innan SD började backa. Jag har dock varit helt övertygad om att SD inte skulle backa hela vägen ner till 10 % redan före valet 2010, o inte partiet drabba av en riktigt allvarlig skandal.

    Hanna Wigh-affären hade möjligen kunnat utvecklas till en sådan skandal, om inte journalisterna – och vissa privattyckare – hade varit så oerhört sexfixerade. HW själv påstås ju ångra att hon tog med den detaljen – där ord står mot ord – som kom att undanskymma allting annat, som fanns med i TV4-reportaget. Detta stärker misstanken att SVT inte vill skada SD, i varje fall inte nu. SVT vill ha ett parlamentariskt kaos, där ingen block kan regera utan stöd av SD.

    Tänk om vi får någon form av fastare blocköverskridande samarbete i stället?!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har olika syn Lars och olika infallsvinkel och det accepterar jag vilket du vet sedan tidigare.

      Min ståndpunkt är att vi ska låta valet avlöpa för att därefter se vilken regeringskonstellation som är möjlig att bilda genom att göra upp i de frågor som är möjliga att göra upp om för att sedan låta övriga frågor lösas genom hoppande majoriteter i riksdagen.

      • Lars Flemström

        Först rättelse / förtydligande av min förra kommentar.
        1) Jag skrev att något parti har lagt sig ljusår till höger om M i just fördelningspolitiken, men missa att skriva vilket parti. Det gäller C, som i praktiken har gjort sig skyldigt till idéstöld från M, men försöker dölja detta genom att gå ännu längre än M någonsin skulle våga göra av hänsyn till de svåra konsekvenserna för hela samhället av den sociala misär för stora grupper, som C nu förespåkar helt öppet. Det finns alltid en gräns, där hopplöshet och apati övergår i desperation och uppror.
        2) Diskussionen om väljarstödet för SD handlar givetvis om valet 2018 och inte 2010. Hittills har inget hänt, som tyder på att SD skulle rasa hela vägen till 10 % före valet 2018, trots TV4-reportaget, som förutom intervjun med HW innehöll intervjuer med ytterligare en kvinnlig SD-politiker samt två manliga f.d. anställda hos SD. Ingen av dessa tre påstod sig själva ha varit utsatta för sexuella trakasserier, utan framförde annan allvarlig kritik mot partiet – vilken helt har förtigits av SVT, som i stället tog chansen att svärta ner i praktiken alla manliga SD-medlemmar. Vilket är en typ av ”journalistik” som enligt erfarenhet alltid ger SD fler väljare.

        – –

        Jag utesluter visserligen inte att valresultatet kan göra en regering, som styr med hoppande majoriteter nödvändig. Men anser dock att detta är ett av de sämsta alternativen. Förra gången vi hade ett sådant experiment i Sverige under en längre tid, slutade det med att fyra arbetare som deltog i en demonstration och en åskådare sköt ihjäl av svensk militär. Den dåvarande socialdemokratiska oppositionen, som regeringen ofta hade kohandlat med, hade drabbat av handlingsförlamning under det alltmer tillspetsade förspelet till händelsen.

  4. Michael Rönnlund

    Känns bra att rasisterna tappar väljare. Helt förståeligt då de i praktiken är ett parti med enbart invandring på agendan. Dessutom ett extremt högerpopulistiskt parti spunnet ur nazismen.

    Att partiet är de med % överlägset flest åtal mot sig gör inte saken bättre.

    Bra att svenskarna börjar vakna upp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att opinionssiffror hamnar olika är helt sant Oberoende Observatör och det är därför en sammanvägning av resultaten av alla de olika undersökningarna är det som är viktigast att titta på. För egen del är det trenden i de olika undersökningarna som är den viktigaste komponenten att titta på – Viktigare än siffrorna i sig och tittar man på trenderna så är S på väg upp medan SD är på väg ner.

  5. Krister

    – EU- och handelsminister Ann Linde (S) får stark kritik. I två månader har hon undvikit att ställa upp på en intervju med DN om sin roll i skandalen på Transportstyrelsen./DN

    Vad tycker du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som jag anfört tidigare så kommer jag att uttala mig i fallet när konstitutionsutskottets utredning är klar – Allt jag vill säga fram tills dess har jag redan sagt och nu gäller att jag vill ha alla fakta på bordet innan jag uttalar mig vidare.

      Att Ann Linde säkerligen vill samma sak och därför avstå intervjuer för att undvika spekulationer ser jag som rätt och riktigt då spekulationer är att inte veta därför att man inte har alla fakta på bordet.

  6. Lars Flemström

    Sedan nu även M har presenterat sin budgetmotion, besannas det som jag har skrivit ovan: Att M:s fördelningspolitik lämnar en del övrigt att önska, men att C har lagt sig klart till höger om M i fördelningspolitiken.

    Hur kommer KD att agera i det läget, när utrymmet för ”borgerlig vänster” är tomt och ödsligt och bara väntar på att tas i anspråk av något borgerligt parti? Kommer hela alliansen att lämna över det utrymmet till SD, som inget har emot att framstå som det borgerliga vänsteralternativet? När Mona Sahlin – och senare Stefan Löfven lovade ministerposter till MP, tänkte de inte på att de därigenom outtalat lovade bort mittfältet till SD.

    Och. Envar, som föredrar en minoritetsregering, som styr med hoppade majoriteter, framför en regering, som har en majoritet i riksdagen, måste acceptera att SD kommer att avgöra alla frågor om vilka man inte kommer att kunna bilda en majoritet tillsammans med övriga partier. SD kommer att få ett oerhört stort inflytande, speciellt i komplicerade frågor av särskilt känslig natur.

    Detta kan inte ändras med ett önsketänkande att SD bara kommer att få 10 % i nästa val För övrigt är 10 % nog för att fungera som tungan på vågen, om landet ska styras med hoppande majoriteter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det blir som jag förutspått sedan länge och SD landar på en nivå runt 10% blir det inga problem på det sätt som du anför Lars – Sedan är min grundinställning för närvarande en koalition mellan S, C och L den som med säkerhet kommer att få egen majoritet efter valet om nuvarande trend står sig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det varierar mellan opinionsinstitut och opinionsinstitut och så har det alltid sett ut – Det är därför jag håller den sammanvägda mätningen högst.

      Det som är intressant är trenden i den och den är solklar – S är på väg upp medan SD är på väg ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.