Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det behövs mer visionärt tänkande inom den svenska politiken.

Det finns två sätt att se på livet och på samhället och dess utveckling. Endera är man visionär och ser möjligheten i allt fylld av insikten om att allt man vill tillräckligt mycket kommer att bli verklighet. Det andra sätet att betrakta saker på är att vara negativ och bara se problem.

Dessa två sätt att betrakta världen genomsyrar hela samhället och hela världen enligt mitt sätt att se på saken.

Min personliga uppfattning är att de flesta politiker och de flesta politiska partier ägnar sig mer åt att se problemen och grotta ner sig i dem snarare än på att tänka visionärt och förstå att möjligheterna till en bättre och framgångsrikare morgondag ligger gömd i ett visionärt synsätt.

För mig är den självklara slutsatsen därför att visionärt tänkande är något som saknas i svensk politik i alla partier – Framförallt hos M och KD och mest av allt i SD som ser invandringen som ett så stort problem att den redan förstört all framtida tillväxt och alla visioner om en ljus och framgångsrik morgondag.

Som varande en människa med visioner och en människa som ser möjligheterna i varje problem och varje utmaning ska jag därför ägna detta inlägg till att skriva om vikten av att ha ett visionärt tänkande och prata visioner – Stora VISIONER.

Mitt liv och min livsgärning har så här långt präglats av just visioner och övertygelsen om att drömmen om en framgångsrik morgondag är fullt möjlig så länge den stöds av en väl definierad plan strukturerad för att nå det mål visionen målar upp.

I mångt och mycket borde jag kanske uttrycka mig precis som Dr. Martin Luther King gjorde när han yttrade de bevingade orden och sa  – ”I have a dream” – Då baserat på mitt sätt att analysera verkligheten och komma runt problemen som hindrar att drömmen besannas.

Min analys av den svenska politiken ger vid handen att Sverige av idag befinner sig i en situation som präglas av en total avsaknad av visioner och visionärt tänkande.

Tiden när ljusa visioner fanns och när allt var möjligt inom politiken och i Sverige är sedan länge borta och dog enligt min mening samtidigt som Olof Palme.

Den optimism och nyfikenhet som präglade Sverige under regeringarna Erlander och Palme och skapade välstånd och framtidstro i landet har i vår tid ersatts med pessimism, misstänksamhet och en svartmålning av verkligheten som ligger som en våt filt över samhället och hindrar dess utveckling i positiv riktning.

Hur har då detta kunnat hända?

Min syn på saken är enkel – Därför att vi i vårt dagliga liv och leverne saknar visioner och bara ser problemen och därför helt glömt bort att man måste ha visioner och visionärt tänkande för att förändra morgondagen till det bättre.

Personligen är det den enda förklaringen jag kan finna till många av de saker som nu inträffar i vårt samhälle – Hur kan vi annars förklara varför:

  • Politiken präglas av debatter där ideologi och framtidsvisioner ersatts av debatter om sakfrågor ryckta ur sitt ideologiska sammanhang?
  • Vi stillasittande kan sitta och titta på när våra arbetstillfällen migrerar från Sverige till låglöneländer?
  • Välfärden och dess viktigaste beståndsdelar tillåts vittra sönder?
  • Vi svenskar i gemen och vi norrlänningar i synnerhet kan köpa industrin och företagens förklaringar till alla industrinedläggningar – De med skälet att Norrland och Sverige ligger för långt från ”Marknaden”?
  • Klassklyftorna ökar och att de redan rika blir rikare på de fattigas bekostnad?

En del av förklaringen kan sannolikt vara att journalister likväl som vi svenskar i övrigt ser ut att fullkomligt älskar skandaler, mord, krig och andra hemskheter emedan mycket få av oss – Om ens någon skriver om positiva händelser eller om människor med visioner.

Detta inkluderar till viss del även mig själv och är tillsammans med min devis om att ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” anledningen till att jag författar detta blogginlägg.

När jag tänker tillbaka på mitt eget liv och analyserar olika situationer har jag kommit fram till att visioner är lika viktiga för den personliga utvecklingen som de är för ett lands utveckling – Utan visioner försvinner drivkraften och dådkraften.

För att bygga en stark och välmående nation behövs många beståndsdelar av vilka de viktigaste är:

  • En stark ideologisk debatt som med stora visioner och storslagna planer som förmår ingjuta mod, optimism, framtidstro och nyfikenhet hos befolkningen.
  • En stark folkligt förankrad regering full av visionära personligheter som kan åstadkomma det ovanstående.
  • Ett starkt koncensus och en stor förståelse för hur dessa visioner vinner förtroende bland medborgarna.
  • En stark folkrörelse där alla känner sig delaktiga i fullgörande av visionen och byggandet av nationen.
  • En nationell stolthet och en stark VI-känsla bland befolkningen – Detta oavsett om man är etnisk eller invandrad svensk.

Jag vet av egen erfarenhet att en verklighet där det ovanstående är självklara ingredienser kommer att fungera och leda till önskat resultat.

Bevisen för att visioner och framtidstro är viktiga komponenter i samhällsbygget går att finna i den starka folkrörelse skapad av oss Socialdemokrater som byggde välfärdsnationen Sverige från mitten av 1920-talet fram till slutet av 1980-talet.

Därutöver går samma mönster vad gäller vikten av visionärt tänkande att finna modern tid i form av Malaysia som under en tid från 1970-talet fram till 2014 utvecklats från ett fattigt utvecklingsland till en välmående industristat med god välfärd.

Visionerna som byggde det moderna Malaysia kom från en enda man – Malaysias forne premiärminister Tun. Dr. Mahathir Mohammad och påvisar att stora visioner parad med förmågan att förankra dem hos befolkningen i landet gör en enorm skillnad i ett lands utveckling.

Hans visioner parade med hans förmåga att förklara, förankra och skaffa acceptans för och göra människorna delaktiga i hans visioner för landet är nyckeln till Malaysias framgångsrika utveckling – Då på samma sätt som Sveriges positiva utveckling under Erlander och Palme tid till fullo kan tillskrivas dem.

Hur gjorde Tun. Mahathir för att uppnå detta?

Kortfattat kan man säga att han genom att åskådliggöra visionerna på ett tydligt och lättfattligt sätt fick Malaysias befolkning att känna sig delaktiga och motiverade.

Genom att skaffa acceptans för sina visioner skapade han en anda av optimism och framtidstro bland befolkningen – Genom ideologisk förankring skapade han en rörelse som istället för att gå åt olika håll styrde in på samma väg – Vägen mot uppfyllandet av visionerna.

Resultatet!? 

Nationell stolthet, delaktighet och en stark tro på en ljus framtid för alla. Dessutom har denna starka framtidstro medfört att Malaysia ökat befolkningen från 10 miljoner 1970 till 30 miljoner 2014.

Samma sak vill jag göra i Sverige – Det är därför jag gjort mitt val och är Socialdemokrat.

Vi Socialdemokrater har redan alla verktyg vi behöver i vår Ideologiska verktygslåda och ovanpå det vet vi genom Erlander och Palme att verktygen fungerar.

Kärlek, solidaritet och alla människors lika värde är starka visionära fundament och allt som behövs för att bygga ett JÄMLIKARE samhälle och återupprätta välfärdslandet Sverige.

Allt som nu behöver göras är att damma av dem och förankra dem och få människorna att inse storheten i det samhälle som blir resultatet av att på nytt sätta dem i arbete på alla nivåer i samhället.

Låt oss tillsammans bygga en framtid som präglas av optimism och framtidstro – En framtid där ingenting är omöjligt – En framtid där vi i likhet med visionen kan känna oss stolta över att vara svenskar och delaktiga i byggandet av ett välfärdssamhälle värt namnet.

Är visionen tillräckligt väl förankrad kan vi kanske vi till och med kan komma tillbaka till den tiden när människan trodde att framtidens bilar skulle flyga.

Tron försätter ju som bekant berg och tror vi bara nog mycket så kanske bilen i vart fall kan upplevas som varande flygande även om den i själva verket fortfarande rullar på marken.

Därför avslutar jag inlägget genom att upprepa samma ord som jag använt i rubriken – Det behövs mer visionärt tänkande inom den svenska politiken.

Mitt löfte till väljarna och till alla som läser min blogg är att jag ska göra mitt yttersta för att se till att den visionen blir verklighet så att devisen som avslutar alla mina inlägg uppfattas som den lyder av alla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

20 kommentarer

  1. Krister

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mahathir_Mohamad

    Hans Wikipedia är rena skämtet.
    Snacka om personkult och reklam…

    Antisemitiskt citat:
    – ”We (Muslims) are actually very strong. 1.3 billion people cannot be simply wiped out. The Europeans killed 6 million Jews out of 12 million. But today the Jews rule the world by proxy. They get others to fight and die for them.” – Oct. 16, 2003, in speech to a summit of 57
    Islamic countries.
    Om Vietnanemesiska båtflyktingar:
    We will shoot [any Vietnamese migrants] on sight.
    Om ledarstil:
    To be known you have to be a little bit nasty.

    Korruption och nepotism, det var verklighet under hans styre.
    Hans söner är ENORMT rika.

    K.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har hans familj kunnat berika sig under hans styre men det viktiga för malaysierna i gemen är den resa han tagit med dem på – En resa som började som ett fattigt utvecklingsland och slutade som ett fullt utvecklat industriland där landets medborgare har rättigheter såsom fri sjukvård, fria skolor och rätt till pension på ålderns höst.

      • Krister

        Jag är förvånad att landet rankas så lågt gällande demokrati och politisk frihet och att DU hyllar det som ligger så långt ifrån Sverige.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har bott och verkat i Malaysia under många år och jag har med egna ögon upplevt hur folket fått det allt bättre och hur de upplever och uppskattar sitt land med stolthet.

          Jag påstår på inget sätt att alt är perfekt men väl att landet gjort en klassresa på en kort tidsrymd som inget annat land kommer i närheten av.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Jag har bott och verkat i Malaysia under många år”

            Läs 2006 .. början av 2009

            Anders Forss gillar att hylla denne semidiktator och hans korrumperade familj.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Längre än så Jonny och jag hyllar på inget sätt allt denne man har gjort men att utveckla landet och göra medborgarnas liv bättre på det sätt han gjort saknar motstycke i modern tid.

          • Krister

            ”Om man ser en eld på avstånd behöver man inte gå ända fram så hettan bränner av en hårstråna”. Så sa min farfar på 60-talet till mig när han brände upp en hög till valborg och jag kom för nära och han tog tag i mig och lyfta mig 50 m bort. ”Här blir lagom”, sa han. Drygt 50 år sen och jag kommer ihåg det som det var idag. Även vattenhinken som jag fick passa.

  2. Leif Andersson

    Personligen tycker jag Malaysia är ett extremt dåligt exempel som någon form av förebild för Sverige och andra europeiska länder för den delen. Vi har sedan länge passerat det stadium då någon form av diktaturliknande styre skulle vara effektivt och accepteras av medborgarna. Däremot kan Malaysia vara ett bra exempel för vissa länder i Asien, Mellanöstern och Nordafrika. Vi har t.ex. sett de fruktansvärda resultaten av den s.k. ”arabiska våren” som tydligt visar att dessa länder inte är mogna för demokrati utan behöver starka despotiska ledare med hårda nypor för att hålla ihop de olika extremreligiösa grupper som finns.

    Det Sverige borde studera är snarast våra grannländer Danmark, Norge, Island samt Schweiz.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag lyft om Malaysia i inlägget är i sak hur stor betydelse en mans visionära tänkande varit för landets utveckling – Att så varit fallet går inte att motsäga Leif,

      • Olles brorsa

        ”Hur stor betydelse en mans visionära tänkande varit för landets utveckling”.

        Detta är en rent fascistisk tanke, som strider totalt mot all socialdemokratisk ideologi, som snarare är medelmåttornas och de oprivilegierades revansch. Rena ledarkulten, som förkunnas av en som själv vill vara en ledare med mytiska egenskaper. Både Hitler och Mussolini var stora visionärer. Vem vet hur det hade gått, om inte England och Frankrike hade förklarat krig efter det tyska angreppet mot Polen 1939 och om inte Italien hade varit allierat med Tyskland?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att ha en visionär som entusiasmerar och får övriga att av fri vilja dela visionen är ingen fascistisk tanke Olles brorsa utan sättet på hur framgång byggs.

  3. Per Fjellberg

    Jag förstår inte hur Anders Forss har tänkt sig att det ska gå till att få S visionärt. Som jag ser det är det stora hindret rekryteringsprocessen: Vilka blir politiker, vilka får bli politiker, hur går urvalet till.

    Jag ser SSU som ett av de stora hindret för att skapa ett visionärt S. Vill S vara visionärt så måste man locka till sig människor med visioner och det räcker inte att de har visioner de måste ha en tydlig och realistisk idé om hur dessa förverkligas. Där försvann Anders Forss som även om har visioner inte har några lösningar annat än att föreslå sådant som antingen inte fungerar eller är omöjligt.

    ”Låt oss tillsammans bygga en framtid som präglas av optimism och framtidstro – En framtid där ingenting är omöjligt – En framtid där vi i likhet med visionen kan känna oss stolta över att vara svenskar och delaktiga i byggandet av ett välfärdssamhälle värt namnet.”

    Inga små visioner Anders Forss kommer med!

    Stoltheten är enklast att återerövra. Det handlar bara om att vi tillåter oss att vara stolta över allt vi trots allt åstadkommit och vågar stå upp för dessa värden. Det handlar om att kunna säga att andra ibland har fel, även om de som har fel ibland är både fattigare och mörkare i hyn.

    Ytterligare en sak är någorlunda enkel att åstadkomma. Anders Forss visioner kräver förändring hur verklighetsfrämmande just de ens är. Alla visioner som handlar om att vi ska bli bättre måste innebära förändringar. Man kan givetvis ha andra visioner som att vi ska bli fattigare, vi ska flytta ut på landet, att befästa patriarkatet. Att ha visioner är inte något självklart bra. I många fall kan det vara bättre att nöja sig med små men säkra framsteg istället för att satsa stort och riskfyllt.
    Men ska vi ha stora visioner så måste vi också vara beredda på stora förändringar.

    Teknik saknas helt Anders Forss visioner men ändå är det bara ny teknik som kan förändra världen till det bättre.

    Vill Anders Forss verkligen bygga ett välfärdssamhälle värt namnet så måste Anders Forss först ta reda på vad de många värdesätter. Sedan måste han inse att jordens resurser är begränsade. Att långväga transporter påverkar miljön negativt, att antalet människor är viktigt i många sammanhang.

    Jag gissar att jag har ett helt annan syn på vad politik är och ska vara än Anders Forss. Därför vill jag konkretisera:

    – Sverige behöver en migrationspolitik som tar stor hänsyn till Sveriges behov. Detta av hållbarhets- och uthållighets skäl. Vi måste se långsiktigt på vår solidaritet. Vi ska inte riskera uthålligheten genom att kortsiktigt försöka göra mer än vi kan.

    – Sverige måste hela tiden bli effektivare. Min vision är att vi avvecklar delar av glesbygden och istället satsar på att bygga upp kluster av medelstora och stora städer. Sverige ska inte vara ett stort Skansen. I Sverige frågar vi inte bara vad samhället kan göra mer för mig utan vi frågar oss också var vi kan göra mer för samhället.

    – En väldigt konkret punkt som avslutning. Sverige ska inte satsa på höghastighetsjärnvägar. Det miljösmarta och mycket billigare alternativet är att vi ska resa mindre. Dessutom är miljövänligare flyg på gång, Hyper-Loop kan bli något. Sverige ska inte plöja ner 100-tals miljarder i något som kommer att vara omodernt redan när det är färdigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inom dagens Socialdemokrati så är det möjligt att komma fram på många sätt genom hårt arbete Per.

      Vad gäller min egen person så är jag glad över att du tycker att jag har visioner – Tvärt emot vad du påstår har jag även lösningarna på problemen och drivet för att genomföra de visioner jag har.

      Det enda som behöver bli effektivare i Sverige är att leva hållbart vilket vi klarar om vi går över till cirkulär ekonomi – Därutöver behöver ekonomin effektiviseras genom att använda fördelningspolitik för att göra landet mer jämlikt.

    • Leif Andersson

      Att våra politiker fortfarande överväger höghastighetsjärnvägar är skrämmande. Är personligen helt enlig med Per Fjellberg att avveckla landsbygden och istället fokusera på förtätning. Detta då främst av den del av landet som är mest tätbefolkat och närmast kontinenten dvs Skåne. Vill man inte detta bör man införa förhandlingar och folkomröstning för Skånes återbördande till Danmark.

        • Leif Andersson

          Med EU blir nationalstaten mindre intressant och Skåne har som sagt mer gemensamt med Danmark än Stockholm.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sveriges gränser ska inte förändras Leif på samma sätt som övriga länder och gränser ska bestå – I vart fall i Europa.

    • Olle

      OK Per, du vill alltså avveckla landsbygden .Lite att kapa den gren man sitter på med andra ord.Vet du att det du äter kommer från landsbygden.Vet du att de flesta råvaror vi exporterar kommer från landsbygden, utan denna funnes inte mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.