Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som Socialdemokrater ska vi leva som vi lär och föra politik som gynnar folkflertalet.

Till att börja med så vill jag säga att jag är och för alltid kommer att förbli Socialdemokrat – Bara så att alla som med jämna mellanrum brukar föreslå att jag ska byta parti vet att det aldrig kommer att inträffa.

De saker jag inte gillar i den politik vi som parti för kommer jag att göra mitt yttersta för att förändra och skaffa stöd för så att vår politik i allt den gör lever upp till vår ideologi och därmed innebär att vi som Socialdemokrater kan leva som vi lär.

Med det sagt är min grundinställning att vi som det arbetareparti vi är alltid måste stå upp för den politik som gynnar det arbetande folkflertalet – Allt annat är att säga en sak och sedan göra tvärt emot.

Tvärtemot vad några av mina folkvalda partikamrater verkar anse anser jag att vi gör helt fel i bland annat följande fall:

 • I förslaget att höja pensionsåldern till 69-års ålder och möjligheten till förtida pension från 61 år till 63 år – Ett förslag som per automatik höjer den ordinarie pensionsåldern till 67 år – Då trots att vi vet och har kunskap om att den genomsnittliga pensionsåldern för bland annat Kommunals medlemmar är strax över 63 år på grund av fysiskt tunga arbeten.
 • I förslaget från Vännäs Socialdemokrater att minska arbetstiden med 5% för de som jobbar i äldre- och LSS-omsorgen i Vännäs kommun – Ett urbota dumt förslag som äventyrar försörjningen för alla som arbetar i de verksamheterna.
 • I vår hållning att som socialdemokratiska politiker avstå från att i samband med offentliga upphandlingar av offentlig serviceverksamhet i upphandlingens skallkrav avstå från att kräva att all personal ska följa med till den nya entreprenören vid entreprenörsbyte. Avstå från att kräva att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm och att avstå från att all tid en anställd tillbringar på jobbet med avdrag för 1 timmes rast ska vara betald tid.
 • Att avstå från att förändra och skriva om skatteavtalen med andra länder för att förhindra skatteplanering.
 • Att avstå från slopande av räntesubventionerna på bostadslån.

Att kalla sig Socialdemokrat och företrädare för vår ideologi utan att leva upp till ovanstående är otänkbart för mig som varande Socialdemokrat.

Med det sagt lovar jag därför dyrt och heligt att jag som Socialdemokrat i allt jag gör – Förtroendevald eller inte kommer att göra allt som står i min makt för att skapa majoritet bland medlemmarna i partiet för att leva som vår ideologi förespråkar och se till att sakerna på listan ovan åtgärdas.

Därtill lovar jag dyrt och heligt att fortsätta att vara ”finnen i röven ” på alla partikamrater som inte lever som vår ideologi lär och förespråkar.

Politik handlar om att leva som man lär och om att genomföra det man lovat väljarna.

Som Socialdemokrater har vi lovat väljarna att stå på arbetarnas sida och företräda dem i allt vi gör för att skapa ett jämlikare samhälle där inkomsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag.

Det löfte tar jag på största allvar och lovar därför att jag ska göra allt som står i min makt för att infria både löftet och de förväntningar väljarna har på socialdemokratisk politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

44 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  Jag vill med denna sista kommentar tacka för mig vad gäller inlägg på bloggen. Jag har insett att det är meningslöst att föra en diskussion med Anders. Man kan lugnt säga att han är urtypen för en besserwisser. En person som anser sig veta bättre än andra. En besserwisser tenderar att ofta och gärna upplysa världen om sina ( eventuella kunskaper ). Ordet viktigpetter är en ungefärlig svensk synonym. Då han dessutom aldrig kan erkänna att han har fel trots bevisning i form av faktainlägg så inser jag att det inte finns förutsättningar för en fortsättning. Dessutom svarar han inte på vad som skrivs i kommentarerna så det är ytterligare en anledning till varför jag slutar och önskar lycka till. Till sist, Anders påstår sig följa en ideologi som lyssnar till vad folket anser men de åsikter han för fram påminner många gånger om det man finner i kommunismen så han har en lång väg att vandra innan han kan kalla sig själv politiker vilket han gör. Om alla som kommenterar följer mitt exempel så skulle Anders bli ensam kvar i sin bubbla och få filosofera för sig själv.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Som jag sagt många gånger tidigare så har jag inga problem med att erkänna att jag har fel så länge en annan person lägger ett förslag som bättre bygger den typ av samhälle jag vill bygga – Försöker du dig på att få mig att erkänna att den typ av samhälle jag vill bygga är fel och därmed mena att jag ska gå emot min ideologiska övertygelse har du helt tätt i ditt antagande Oberoende Observatör.

   Att jag skulle vika från att stå upp för min ideologiska övertygelse finns inte ens på kartan.

   • krister andersson

    gör ni? Här i Malmö betalar dina partikamrater ut socialbidrag till personer som är här illegalt och
    er lokala potentat svarade aldrig på denna fråga, saken är kommer du att göra det? En sak till inga
    floskler. Frågan är enkel skall Svenska skattebetalare finansiera illegalas uppehåll. ingen svår fråga eller?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Mitt svar på den frågan är självklart Nej Krister Andersson. har man fått avslag på sin asylansökan ska man avvisas – Fram tills dess avvisningen verkställs om den inte är möjlig att genomföra har vi ett ansvar för individernas uppehälle då papperslösa inte tillåts arbeta och försörja sig sjäälva.

     Sedan var frågan långt från ändet i inlägget Krister.

     • Krister andersson

      Och det märkliga är att det är ytterst få som åker självmant, ohh undrar vad det beror på?
      Det hade kanske varit en bra ide att dra in deras bidrag och ge dem en enkel flygbiljett eller?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att tro att människor ska åka självmant om de får ett utvisningsbeslut är naivt Krister.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag backar inte för hårt arbete larry – Snarare är det utmaningarna som driver mig.

 2. Jonny Disenfeldt

  För några dagar sedan raljerade Anders Forss i en diskussion och skrev att det var lätt att hitta AT-tjänster för blivande läkare.

  Sanningen – Rekordlång väntetid på AT-plats.

  ”Drygt tio månader tar det i snitt för en läkare att få sin AT-tjänst, en ökning men 50 procent jämfört med år 2008. Det visar den årliga undersökning som Sveriges yngre läkares förening (SYLF) gör bland sina medlemmar sedan 2008.

  På bara ett år har väntetiderna ökat i 15 av 21 landsting och regioner och ökningen är värst i Norrbotten där ökningen är 150 procent.”

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/vantetiderna-pa-att-bli-at-lakare-rekordhog-skl-kraver-lagandring

  Ännu en lögn (fake news) från Anders Forss exponerad

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns mer än nog AT-platser Jonny – bara inte där de som ska göra AT tjänstgöring vill att de ska finnas.

   • Jonny Disenfeldt

    Anders Forss kör vidare utan att bry sig om verkligheten och skriver då ”Det finns mer än nog AT-platser Jonny – bara inte där de som ska göra AT tjänstgöring vill att de ska finnas.”

    Var då Anders Forss ? Vilket landsting Anders Forss ?

    På bara ett år har väntetiderna ökat i 15 av 21 landsting och regioner

    Väntetider i månader i olika landsting :
    Stockholms 19,8
    Uppsala 15,2
    Jämtlands 11,7
    Västmanland 11,2
    Gotland 10,0
    Skåne 9,8
    Västerbottens 9,7
    Västra Götaland 9,6
    Norrbottens g 9,4
    Sörmland 9,1
    Värmland 9,1
    Jönköpings län 8,8
    Halland 8,4
    Blekinge 7,9
    Östergötland 7,7
    Gävleborg 7,3
    Örebro 7,2
    Kronoberg 6,7
    Västernorrland 5,8
    Dalarna 5,1

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag påstår inte att köerna inte ökat Jonny men i ett trögrörligt system tar det tid och det är Alliansens politik som rår för det som inträffar idag.

     • Jonny Disenfeldt

      Du fortsätter att ljuga Anders Forss.
      DU skrev att ”det var lätt att hitta AT-tjänster för blivande läkare.”
      Du skrev ”Det finns mer än nog AT-platser Jonny – bara inte där de som ska göra AT tjänstgöring vill att de ska finnas.”

      Båda påståendena är lögn vilket jag bevisat ovan.

      Ny skyller du på alliansen trots att det är S-regering sedan 3 år … trots att bara det senaste året har tiderna ökat mycket , som värst 150% ökning i väntetid (Norrbotten).

      Du ljuger väljarna rakt in i ansiktet och har ingen skam i kroppen.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ljuger inte på något sätt Jonny – Snarare redovisar jag fakta.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Bostadsförsörjningen fungerade alldeles utmärkt fram tills dess Alliansen avskaffade bostadsförsörjningslagen Krister.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det finns inte et us strutsmentalitet i det inlägget Olle – bara fakta även om du inte delar min politiskas hemvist och den ideologi jag står upp för.

    • Olle

     Tror mitt inlägg hamnade lite fel skulle ha varit under ditt där du säger att AT tjänster finns så de räcker till ,sorry

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Se föregående svar Ville-Valle – Därtill är det den förra Alliansregeringen som bäddat för köerna.

   • Jonny Disenfeldt

    Fake news oige Anders , köerna kortades under alliansen Umeå Bob, under de rödgröna har de ökat …

   • Patrik

    Hej Anders.

    Du måste ha gått med huvudet under armen de senaste 15 åren.
    Köerna till vården minskade trots skattesänkningarna. Alla med lite kunskap vet att resurserna till vård, skola och omsorg ökat under Alliansens styre trots att världen hade en lågkonjunkter i nivå med Krugerkraschen som tillslut startade andra världskriget.
    Nu när Sossarna styr i en extrem högkonjunktur ÖKAR köerna i vården. Antalet som väntar på operation har ökat från 20000 när Alliansen lämnade över till S till dagens 48000.
    Så när är S politik en politik för alla?
    Inte om du råkar vara sjuk i alla fall!

    Mvh

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Du har nog fått en hel massa saker om bakfoten Partik.

     Öven om vi Socialdemokrater på inget sätt är fria från skuld vad gäller nedrustningen i Sverige är det helt klarlagt att de forna Alliansregeringarna och nyliberal politik är det som skapat de problem vi lever med idag.

     • Patrik

      Hej Anders

      Vem är det som har klarlagt det?
      Dina egna kompisar inom S eller.
      Ge gärna länkar till de påståenden som kommer med.

      Med vänlig hälsning

      Patrik

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag skrivit i inlägget är min åsikt Patrik – Citerar jag andra länkar jag givetvis dit.

 3. Bertil

  Samtalade igår med ett äldre par på en affär.
  Samtalet handlade mycket om hur matvarubutiker försöker bluffa med sina extrapriser. Men det får jag ta en annan gång om hur det sköts.

  Sen talade vi om politik och hur Sverige blivit.
  Sverige har blivit ett land med en massa motsatser.
  kort sagt enkelt beskrivit ett land med stora klassklyftor.

  Det går nämna i massor sammanhang.

  Löner som är väldigt goda för vissa för andra så handlar det om låglöner och där vill man sänka dem ännu mer.

  Det handlar om pensioner där folk i pensionsålder har överflöd av pengar. dels hög pension men även stort sparande inga lån för bostad o.s.v
  I Motsats är det tvärtom Pensionärer som har låg pension bor kanske i Inland med värdelös kåk o.s.v.

  Vi ser det även i bostäder äldre som bor i obelånade bostadsrätter Villor och där unga inte ens har råd med insatsen för att köpa en bostad.
  har man samlat ihop till en bostad så tvingas man till stora lån. Åter en motsats

  Vi ser det även i de sociala skyddsystemen.
  Vissa har i alla fall en sjukförsäkring. Andra har utförsäkrats eller stoppats från ersättning trots att läkare anser dessa sjuka men sen stoppas ersättning av s.k försäkringsläkare som kort sagt kan beskrivas som Djungeldocktorer. d.v.s ingen medicinsk kompetens.

  Vi ser det i A-kassan en del är med i facket och har sedan gammalt en A-kassa.
  Idag så är facket en sak och A.kassan nåt annat. Är du med i A-kassan så är du inte med i facket med automatik.

  sen har du de som inte är med i nåt av dessa varken fack eller A-kassa. De står oskyddade och har försörjningsstöd som sista utväg. Sådant som nu högern vill försämra ännu mer.

  Vi lever kort sagt i motsatsernas tid
  Alla har fått det bättre skanderar Högern. Med alla räknar man enbart de som har jobb är friska och resten räknas inte.

  När ska motsatsernas politik bytas ut mot Jämlik politik.
  Vi ser nu hur Jämställdheten kommit i enorm focus.
  Måtte samma explosion i uppmärksamhet ske gällande de övvergrepp som skett och som lett till en enorm ojämlikhet.
  När ska en Timell-skandal drabba de som verkat för ojämlikhetsövergreppen.

  Reinfeldt lär i så fall ligga risigt till liksom Maud Olofsson och snoppen Borg.

  Vilka applåderade 2008 när utförsäkringslagen klubbades i riksdagen. Finns det nån som videofilmat det och kan sätta åt de hemska typerna som ville sjuka skulle utförsäkras.

  Var håller kräken hus kort sagt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Köerna till vården ska minskas – Det är därför vi satsar extra resurser på vården i denna budget Ville-Valle.

  • Bertil

   Svar till Ville-Valle

   Vilket parti värnar de svaga i Samhället?? Det är stört omöjligt ge stöd för svaga.
   Det som tog 50 år bygga upp faller nu ihop bit för bit, och Nyliberalister gnuggar händerna och ser chansen slå mot svaga ännu mer.
   Värst är SD och Moderaterna sen i fallande skala överiga högerpartier.
   Sossarna och vänstern är de som försöker värna svaga och utsatta bäst och mest.
   Men folket är idioter och oerhört hatiska och knäppa mot utsatta hur ska då politiker hur mcyket de än vill kunna göra nåt som ger stöd för svaga.

   Finns det då dessutom jubelidioter som Björklund, Kristersson, Svantesson, Åkesson.
   ja vad går då göra förslag om att slå extra hårt mot utsatta är deras enda pondus.
   Dessutom oerhört lätt uppgift. Det svåra i politiken är ge stöd åt fattiga och svaga grupper.
   Den enda som lyckats är Castro trots 600 mordförsök höll han fattiga om ryggen hela sitt liv.
   Otroligt av en Diktator , men det gjorde hela landet fattiga och det krävdes en del utrensningar.

   Men visst det finns poänger med Castro.

   Det är alltid de starka de förmögna de stora företagen som bestämmer.
   Flygskatt verkar omöjligt driva igenom trots att det rör sig om småsummor.
   Politiker har kort sagt inte makten köra över stora företag de hotar bojkottar och har sina knep som de trumfar mot politiska partier som inte ger dem stöd.

   ”Jag har reagerat mot att kravretoriken ofta riktas neråt i samhället mot dem som redan har det tufft. Mot flyktingar, mot invandrare, mot arbetslösa. Ingen har ställt krav uppåt, mot dem som har makten.”
   Det var Birgitta Ohlsson som sa det där, innan hon blev folkpartistisk EU-minister.

   Rätt överraskande eller hur.

 4. Bertil

  ”Som Socialdemokrater ska vi leva som vi lär och föra politik som gynnar folkflertalet.”
  skriver Anders:
  Håller så klart med Anders inte mycket att tillägga i hans inlägg.

  Tar upp lite annat istället i första resp andra inlägg som också tillhör Socialdemokratins viktiga beståndsdelar.

  Det är så mycket som blivit fel. Tänk er bara Alliansens inställning till bostadsbyggande. Den fanns kort sagt inte. Dessutom hade Sossarna inte följt jämna steg med bostadsefterfrågan när de var i makt före 2006.

  Alliansen hade korkade förslag som att folk skulle flytta oftare då friläggs bostäder. Att bostadsbrist löses genom bostadsbyggande verkar ingen ha tänkt på eller ens lagt i debatt. Sjukt så det förslår.

  Det som nu dessutom byggs är enbart för de med tjock plånbok för att driva upp priser.

  353 000 unga är idag bostadslösa, landets 33 högskoleorter har ett samlat underskott på 17 000 studentbostäder.

  Sen börjar man tala om överhettning på bostadsmarknaden. Bostad ska inte enbart vara en marknad. Bostad ska vara en rättighet liksom mat och pengar. Samhället är politiskt lagt så att pengar bostad mat är det primära människan behöver för överlevnad.

  Därför är Keynesianism det enda rätta vilket sen utvecklats till socialdemokraterna och vänsterpartiet
  i den tid vi nu lever.
  Monetarismen som kom på 70-talet har spelat ut sin roll och en ny tid med återgång till Keynesianism anser jag är det enda rätta.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att jag var emot det beslutet i fråga har jag skrivit egna inlägg om så det är ingen hemlighet att jag är det.

 5. Kuya Larsson

  Tack för ditt engagamang.
  Det är ett stort svek av ett arbetareparti att höja pensionsåldrarna.
  Dom bryter samhällskontraktet med sina väljare och svenska folket.
  Jag förstår att fler behöver jobba längre men det skall uppmuntras med morötter, typ skattelättnader mm.
  Inte med piska på utjänta kroppar.
  Gör om, gör rätt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis vi ska göra om och göra rätt och som jag skrev i ett tidigare inlägg i närtid se till att finansieringen till pensionssystemet ökar så att pensionsnivåerna kan säkerställas.

  • Bertil

   Svar till Kuya Larsson

   Jag förstår inte alls att fler måste jobba längre. Det är dessutom inte de välutbildade de högavlönade som ska jobba längre. Dessa har i oerhört många fall så goda löner så de har placerat i pensionslösningar eller i ISK där knappt nån skatt betalas. Dessa kan sluta jobba
   Långt före stipulerad pensionsålder.

   Det är se med långt slitsamt arbetsliv som man tänker höja pensionsålder för
   Detta så att de jobbar tillför skattesänkningar för välmående och dör snabbt efter fullbordat arbetsliv.

   Höjd pensionsålder är fel i en tid när AI och övriga tekniska landvinningar jobbar allt mer men till priset av att de inte varken får lön eller betalar skatt.
   Bedrövligt!!

 6. Leif Andersson

  Förutom det lokala inslaget som jag inte har några synpunkter på kan jag hålla med om övriga. Tyvärr tror jag inte regeringen vågar göra någonting innan valet. Det kommer t.ex. alarmerande signaler att man inte vågar ta i Finansinspektionens välbehövliga förslag om utökade amorteringskrav för att få ner den skenande skuldsättningen för bostadslån.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min tro är att vi måste ha ett annat parlamentariskt läge för att driva igenom en sådan förändring Leif.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.