Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trenden håller i sig – SD backar opinionsmässigt!

Den nedåtgående trend jag förutspått sedan länge för SD håller i sig – Även i Svt/Novus förlorar SD stöd bland väljarna och i och med det så visar alla opinionsinstitut att stödet för SD sjunker – Därtill rätt kraftigt.

Moderaterna ökar rätt kraftigt efter partiledarbytet och stabiliseras runt 20%-nivån medan trenden för S ser stark ut runt 30% och i uppgående.

Precis som andra opinionsundersökningar som publicerats på sistone så tar M från övriga partier inom det borgerliga blocket med ett KD som även i denna undersökning ligger klart under riksdagsspärren.

På den rödgröna sidan ligger alla partier över spärren och med ett SD som tappar så ser det ut som om vi Socialdemokrater fortsatt kommer att regera landet även efter nästa val.

Den stora och klaraste trenden förutom att M återtar delar av de röster man förlorade efter det att Anna Kindberg Batra deklarerade att hon ville samarbeta med SD är den att den kraftiga nedgången för SD befästs även i denna opinionsundersökning.

Den trenden är jag inte förvånad över då den ligger helt i linje med det jag sagt länge – I nästa val kommer SD att samla ca. 10% av rösterna på sin väg ner mot den 4%-nivå som är deras naturliga hemvist på längre sikt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

  1. Olle

    Det är bra det att det fyller på lite på högerkanten M upp 4,4 % för några dagar sen. Tror nog Alliansen sitter på makten nästa period.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror inte jag Olle – Alliansen är redan död och snart begraven och med KD utanför Riksdagen så blir det fortsatt rödgrönt i Rosenbad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      GP gillar inte den politik som SD står för – Däremot har han nyktert pratat om Jimmies retoriska förmåga som politiker. Det kommer inte att behövas någon ursäkt Krister – Valresultatet kommer att bli som jag förutspått.

  2. Jonny Disenfeldt

    Återigen, det är ingen trend ännu eftersom det rör sig om olika instituts mätningar under en begränsad period. Trendmässigt har SD vuxit ända sedan de kom in i den svenska riksdagen. Trendmässigt befinner sig S på nedåtgående sedan årtionden tillbaka.

    Det är bra att du Anders nu använder order förutspått eftersom det är vad det rör sig om, en spådom som givetvis förr eller senare blir sann eftersom alla partier går upp och ner.

    AKB var en moderat version av Juholt som aldrig skulle valts till den roll hon fick. Nu har moderaterna en oerhört mycket bättre partiledare och det syns i opinionen. Man kan tillägga att Anders Forss själv gillade deenna nya partiledare… en partiledare som förstärker alliansen och försvagar SD … härligt Anders , eller hur !

    Vi ser att S ligger och kryper under 30% vilket ju är bra, partiet ska ner mot 25%, vi ser ett svagt Mp som betalar priset av att ha regererat med S och fört en katastrofal migrations och miljöpolitik. Kolbiten stannade inte i marken utan blir nu ett av europas största miljöförstörare…

    Det dåliga ur demokratisk synpunkt är 4% spärren som hotar Mp, KD, L och V, varje parti som drabbas av den gränsen innebär att hundratusentals människor inte respekteras ur demokratisk synpunkt.

    Vad ska t.ex S göra om Mp faller ur riksdagen ? Lägga sig på knä och fria vilt till L+C ? Partier som DU beskriver som ondskan …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Trenden är glasklar Jonny – Allt sedan SD:s högsta mätvärde under mandatperioden pekar trenden precis som jag förutspått nedåt – För S gäller att vi sedan vårt lägsta mätvärde under mandatperioden är på stark uppgång.

      • David

        Den ”starka” uppgången är det ingen annan som ser.
        Frågan är hur sossarnas nedmontering av LSS kommer att påverka väljarna. När vanligt folk och svaga grupper drabbas negativt av socialdemokratisk politik kommer vi att se en väljarflykt från partiet.
        Notera att nedskärningarna som sossarna genomför sker i en högkonjunktur(!)

        Man kan nästan tro att Löfven och hans bihang inte vill regera mer utan gör allt för att få sitta i opposition under nästa mandatperiod.
        Lägg därtill att sossarnas traditionella kärnväljare håller på att dö ut, bokstavligen! så ser framtiden mörk ut.

        Sossar bedriver egentligen ingen politik längre och är ett parti som helt tycks sakna visioner. Inte ens när man sitter i regeringsställning så vill man stå för något utan ältar bara om hur illa det var under alliansens tid.
        Anders Forss talar mer och hellre om hur SD tappar och kommer att krympa till nästa val än om sossarnas egna politik. Det är väldigt talande!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står för den förutsägelse jag gjorde för länge sedan och så här långt ser jag ut att få helt rätt.

  3. Michael Rönnlund

    Mycket bra att folk börjar inse vilket parti SD i verkligheten är. Ett rasistiskt parti som dessutom nu har det visat sig är vänner med Rysslands Putin. Det är enda förklaringen att SD besöker Assads Syrien.

    Man börjar fundera hur mycket draghjälp de förväntar sig få av Ryssland i valet 2018? Hur mycket desinformation ska troll fabrikerna i Ryssland bidra med för att hjälpa SD i detta val.

  4. Bergis

    Var lugn. Valrörelsen och partiledardebatterna inför valet 2018 har inte börjat än. Ingen vet vilka ess Jimmie Åkesson har i rockärmen ännu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jimmies ess är slut sedan länge vilket vikande opinionssiffror påvisar med all önskvärd tydlighet Bergis. Därtill har han sett mycket trött ut på sistone och frågan är hur länge han orkar innan nästa sjukskrivning kommer?

      • Krister

        Löfven behöver en svetsloppa i rumpan
        för han ser VERKLIGEN tröttast ut men
        det beror på att han känner ånger för att
        han snodde en gift kvinna. Kan skulle verkligen
        visas upp i #Metoo.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Löfven är full av energi Krister – Det syns på vår politik och på våra framgångar bland väljarna.

      • Bergis

        Jimmies sjukskrivning för utbrändhet berodde på att ”alla” partier var emot hans migrationspolitik. Nu kämpar ”alla” partier med att överrösta varandra i hur man bäst åtstramar migranterna från Afrika. Skrattar bäst som skrattar sist. Jimmie fick rätt till slut.

  5. Fredrik

    Det är oerhört smaklöst att ta ut en valseger 10 månader före valdagen när opinionsläget fortfarande är väldigt osäkert. Kanske måste påminna dig om att S inte är ett 50 procentparti längre. Sedan när det gäller SD så gissar jag att du säkert har någon högertidningshistoria varför SD ökar i demoskops undersökning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ingen historia varför så är fallet annat än att demoskop i regel alltid avviker från det övriga undersökningar kommer fram till.

  6. gerd

    I dagens novus/Expressen som jag utgår från att du tagit del av förlorar S 3,9%. Moderaterna ökar med drygt 4% och tar dessa från främst C. SD ökar med 3,8%. Analys?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag gjort och Expressen/demoskop är den enda undersökning som avvikit tidigare och det fortsätter den att göra.

      • Lars Norrmalm

        Intressant om Demoskop att man i denna mätning använder sig av en ny mätmetod som anses från andra opinionsinstitut vara den mest träffsäkra. Så det går inte att avvisa denna opinionsundersäkning så lätt. Något har hänt och händer just nu, i och med Ulf Kristerssons val till partiledare.
        Den som såg den sista partiledar debatten, kan se hur stor skillnad det är på den lugne och verbala Kristersson och den koleriska och stammande Löfven.
        Följer man media så vann Kristersson förkrossande övertygande. Och du pratar Sd…..jojo.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att Ulf Kristersson har en smekmånad och att många moderater som lämnade till förmån för centern och SD återvänder ser jag inte som underligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.