Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Väljarnas dom är glasklar – Politik får aldrig bli ett karriärval.

Jag har ägnat mycket tid och möda till att träffa och samtala med oerhört många människor som själva inte är inblandade i politiken och som inte är eller planerar att bli framtida medlemmar i ett politiskt parti – Då för att lyssna av vad de tycker om politik och hur de ser på rollen som politiker.

Att träffa vanliga människor på alla nivåer i samhället är för mig den bästa vägen att lära sig hur gemene man tycker och varför gemene man tycker som hen tycker – Därtill vad som måste förändras för att nå ett läge där väljare och samhällsmedborgare har full tillit till politik och politiker.

Den metoden hjälpte mig till stor framgång under alla år i bank & finansvärden därför att det är vanliga människor som har svaret på hur man ska arbeta för att få gehör och framgång.

Dagens inlägg lyfter därför på nytt frågan om hur politik ska byggas och styras baserat på det jag lärt mig genom samtalen jag refererar till ovan.

Det jag kommer att anföra kommer säkert att leda till en storm av påhopp från mina kollegor i politiken men som den i många stycken kontroversiella och utåtriktade människa jag är väljer jag trots den risken att redovisa det jag fått mig till livs genom många givande samtal med mina medmänniskor.

Vad lärde jag mig då av dessa samtal?

  1. Att människor i gemen ser politiker som en grupp människor som sätter sin egen karriär före samhällets och väljarnas behov.
  2. Att politiker alltid sätter sitt eget bästa före samhällets bästa.
  3. Att heltidsarvoderade politiker är beredda att gå över lik för att behålla sin plats som heltidsarvoderade politiker.
  4. Att politik blivit ett karriärval snarare än ett kall baserat på en ideologisk vilja att förändra samhällsbygget.

På grundval av de insikterna jag fått från vanliga samhällsmedborgare enligt ovan tycker jag att vi som politiker och som samhälle bör ställa oss följande 3 frågor vad gäller hur politikerrollen ska se ut framgent:

  1. Hur länge och på vilket sätt ska man tillåtas sitta som heltidsarvoderad politiker?
  2. Ska krav ställas på yrkesarbete i det reguljära arbetslivet innan man kan bli folkvald och ska det kravet sedan kvarstå med arbete mellan mandatperioderna innan man man bli vald på nytt?
  3. Ska personval genom kryss för det namn väljarna föredrar skapa den slutliga rangordningen för vem som blir invald för respektive parti i en politisk församling?i

Att jag lyfter dessa frågor beror på en enda sak – Att de stora människor jag mött och samtalat med signalerat att dessa frågor är viktiga för dem som väljare.

Precis som många av de jag talat med tycker även jag att politikerrollen i dagens Sverige precis som i många andra länder blivit ett yrke och en karriärmöjlighet snarare än ett kall som beror på ett ideologiskt ställningstagande.

Mot den bakgrunden måste vi skapa en förändring som attraherar väljarna om vår vilja som politiker är att bryta politiker föraktet och skapa en ordning där politiker ses som samhällets stöttepelare.

Personligen tycker jag att drivfjädern till att involvera sig politiskt och bli politiker måste bygga på ett ideologiskt ställningstagande och på en ideologisk övertygelse snarare än som varande ett yrkesval.

För mig är det förfelat att ge sig in i politiken om man inte brinner ideologiskt för att genomföra den förändring i samhällsbygget som den ideologiska övertygelsen stakar ut och om man inte är villig att sätta allt annat åt sidan för att uppnå den förändringen.

Därför tycker jag att det borde vara så att att man ger sig in i politiken därför att man ideologiskt brinner för en viss ideologi och därför att det är denna ideologi man vill kämpa för att föra fram och genomföra.

Slutsatsen av mina många samtal med vanliga människor är därför att den brinnande lågan för ideologin och den förändring i samhällsbygget den stipulerar är det som väljarna vill se hos en politiker.

När potentiella politiker ser politiken som ett karriärval blir politiken precis som vilket annat jobb som helst –  Efter ett tag blir jobbet slentrian och drivs politiken på detta sätt är vi ute på mycket tunn is. 

Politik och rollen som heltidsarvoderad politiker ska därför aldrig tillåtas bli en karriärmöjlighet och ett aktivt yrkesval.

Därför tycker jag baserat på det vanliga människor berättat för mig att politikens spelregler ska utformas enligt nedan:

  1. Att den maximala tiden som heltidsarvoderad politiker ska begränsas till 3 mandatperioder under en människas livstid.
  2. Att den tiden ska fördelas så att man kan sitta maximalt 2 mandatperioder i rad med minst 1 mandatperiod utanför heltidspolitiken innan man kan gå in och sitta den 3:e och sista mandatperioden.
  3. Att dessa regler ska omfatta alla politiker som betecknas som heltidspolitiker och inte jobbar jämte sina politiska uppdrag.
  4. Att tidsgränsen om maximalt 3 mandatperioder som heltidsarvoderad politiker ska gälla även om man blandar uppdrag som politiker i riksdag, landsting/region och kommun.
  5. Att det ska stå alla politiker fritt att efter tiden som heltidsarvoderad politiker verka som fritidspolitiker om väljarna så önskar genom sina personliga kryss.

Om regelverket inte ses över och anpassas till det vanliga människor anser vara rätt riskerar vi att få en verklighet där politikerkåren består av politiska broilers som aldrig haft ett arbete utanför politiken och därtill aldrig avser att skaffa sig ett sådant i framtiden.

Risken är då uppenbar att dessa ”broilers”, utan att själva vara medvetna om det har noll eller ingen koll på hur livet ter sig för den vanlige medborgaren. Således förstår de inte heller konsekvensen av de beslut de är delaktiga i att fatta och hur dessa beslut sedan påverkar gemene man i dennes vardag.

Jag har genom egna erfarenheter förvärvade i det egna yrkeslivet insett att teori och praktisk tillämpning av samma teori är två helt skilda saker.

De åsikter jag fått höra genom mina samtal ger vid handen att människor i gemen anser att samma sak gäller politiska beslut.

För den som aldrig levt i världen utanför politiken är det svårt att förstå hur besluten som i teorin ser vettiga ut rent politiskt kan få förödande konsekvenser för vanliga människors dagliga liv och leverne.

Mot den bakgrunden tycker jag att vi skyndsamt ska införa de begränsningar för rollen som politiker som jag angivit ovan.

Därtill vill jag som avslutning anföra följande – Det jag förespråkar är på inget sätt nytt utan snarare en återgång till hur det politiska systemet fungerade i Sverige fram till mitten av 1980-talet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

40 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Håller med dig.

    Sen kan man tillägga att det parlamentariska läget och rädsla att förlora röster i nästa val gör att man undviker ta riktiga men impopulära politiska beslut. Det är en svaghet i vår demokrati.

    Har sagt det förut men ränteavdragen för villor och bostadsrätter är ett sådant beslut att man undviker röra det då det kan få negativa konsekvenser nästa val. Idag finns det majoritet i Sveriges Riksdag att ta bort eller fasa ut dem men inget görs. Jag kallar det politisk rädsla och feghet, viktigare att planera för nästa val än genomföra ekonomiskt rättvisa politiska beslut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är böjd att hålla med och att ränteavdragen ska fasas ut har jag anfört i fler än ett blogginlägg.

      • Krister

        Problemet är att det drabbar medelklassen som ju är den grupp i samhället som varje parti utom V måste vinna. I sak tycker jag som du.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kommer inte att drabba medelklassen Krister – I vart fall inte den del av medelklassen som utgör majoriteten av medelklassen i människor räknat.

      • Michael Rönnlund

        Tog bara ränteavdragen som ett exempel på en politisk fråga där politikerna är rädda ta ett riktigt beslut då det kan kosta röster i nästa val. Finns flera sådana ”heta” frågor där politikerna känner sig ”bakbundna” pga framtida val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – men som politiker anser jag att man aldrig får backa från det som är rätt – Sedan tror jag i motsats till många andra att en utfasning av räntesubventionerna kan öka vårt röstetal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilket uppdrag det blir och om det blir avgör väljarna Krister – För egen del är jag nöjd med den karriär jag redan gjort i yrkeslivet men tycker mina medmänniskor att jag ska röstas in i en politisk församling därför att de gillar mina idéer och den politiska agenda jag har är jag villig att acceptera det.

      • Krister

        Jag tror du lyckas bäst i Umeå där du inte styrs av partipiskan
        lika hårt som högre upp. Jag får önska dig lycka till eftersom
        du arbetat hårt och står mitt i verkligheten och inte är anonym.
        Landstinget är för anonymt, undvik det! Jag däremot skulle gärna
        vilja sitta i landstinget. Sjukvård har jag stor erfarenhet av.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Partipiska är en sam men en sådan kommer aldrig att stoppa mig för att bygga en majoritet internt för de reformer och förslag jag brinner för – Misslyckas jag initialt betyder det på inget sätt att jag kommer at ge mig – Trägen vinner och för mig gäller bara segrar och hårt arbete för att nå dit jag vill.

  2. Jonny Disenfeldt

    Din tolkning av ”oerhört många” känner vi till Anders.

    ”Stor framgång inom bank och finans” ? Du levde på att hjälpa skatteflyktingar att stjäla pengar som tillhörde välfärdssystem i olika länder men när finanskraschen kom raserades allt och, du tog dig hem till Sverige.Du har varit medhjälplig till att skada staters välfärdssystem.

    Du är karriärist om något, du är inte en kugge i ett partimaskineri, du är en ensamvarg som försöker ta dig en plats, en välbetald plats. Reglerna ovan skulle passa dig utmärkt som en välbetald reträttplats fram till pensionen …

    Ditt tidigare yrkesliv borde vara röd flagg, du är högst olämplig som politiker och det bevisar du själv dagligen genom ditt sätt att argumentera, dina konstanta lögner.

    Det du förespråkar ovan är inte alls hur det politiska systemet fungerade förr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I detta fall handlar mitt grundmaterial om flera hundra samtal Jonny – Tillräckligt många för att dra en slutsats som är korrekt.

      Jag har aldrig hjälpt någon skatteflykting Jonny då skatteflykt är olagligt. Däremot har jag byggt åtskilliga lagliga skatteupplägg som minimerat skatten helt lagligt. Därtill har min pensionering från bankvärlden inget alls att göra med någon finanskrasch och den typen av banking jag ägnat mig åt är inte speciellt känslig för upp och nergångar på finansmarknaden då den banking jag sysslat med nästan uteslutande handlar om skattejuridik.

    • Krister

      Det är lite tröttsamt det där med att du arbetat med skatt.
      Tyvärr kommer du höra det hela ditt politiska liv framåt.
      Jag själv satt på HK i Kungsträdgården ett antal år och
      det är ju ett stort maktcentrum. Men man skall inte använda
      det emot en.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag vet att jag kommer att få höra det till ledan men det är jag beredd på och det är inget jag kan göra något åt då jag historiskt arbetat med det jag arbetat med – Vi kan inte ändra vår historia – Det enda vi kan förändra är framtiden och det är det jag siktar på att göra.

  3. Lena Mimik

    Väldigt svårt att ta till sig detta , eftersom du skriver så långt och repeterar stycken. Budskapet är klart efter en tredjedel. Resten blir tyvärr ordbajseri.

  4. David

    Du är helt klart inne på rätt spår i denna fråga. Problemet är att vi redan är där.
    Politik är idag en karriärväg där vissa kommer direkt från ungdomsförbunden och gör politisk karriär och i andra fall rör det sig om personer med en misslyckad yrkesbakgrund istället väljer den politiska banan. Av de politiker vi har idag finns det de som har haft ”ett vanligt jobb”, men där det ligger så långt tillbaka i tiden att det inte ens är relevant längre, även om de gärna själva spelar an på detta för att vinna poäng hos vanligt folk.

    Politiska broilers har vi haft i minst 25 år så det är inget nytt eller något vi riskerar att få.
    Vi är redan där. Problemet är att det måste vara politikerna själva som måste fatta ett majoritetsbeslut om att avskaffa detta. Det är givetvis lika orimligt att tro att de ska göra det som att de skulle fatta ett beslut om sänkta arvoden till sig själva, avskaffade pensioner eller ens införa närvaroplikt i riksdagen. Det kommer aldrig att hända.
    Sedan är gemene man mer intresserade av vem som vinner Idol eller Let’s Dance än vem som nomineras till olika poster. Det finns helt enkelt inget engagemang att organisera sig och därför saknas det personer som ska ersätta dagens politiker. Håkan Juholt har helt rätt. Demokratin håller successivt på att avvecklas.

  5. Olles brorsa

    Du får väl ändå vänta till efter valdagen, innan du börjar dra slutsatser om ”väljarnas dom”? Vad du i övrigt påstår är märkligt. Så du har träffat ”vanligt folk på alla nivåer i samhället” inom bank- och finansvärlden, när du har hjälp dina kunder att undandra stora förmögenheter från beskattning? Aha, du menar alltså snickaren Sven Svensson, som har jobbat svart åt grannen sin? Fuskare finns ju på alla nivåer i samhället.Hur mycket har Svensson haft möjlighet att betala för professionell hjälp med avancerad skatteplanering? Svensson svettas nog idag, när experten på avancerad skatteplanering hux flux bestämt sig för att byta bransch och göra karriär som socialdemokratisk politiker, och därmed blir utsatt för påtryckningar att avslöja sina forna kunder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit ett inlägg baserat på flera hundra samtal jag haft med vanliga människor på alla nivåer i samhället om politik och politiker – Varför jag skulle vänta till efter valdagen med att skriva om det som framkommit har jag ingen förståelse för då det helt saknar relevans för det som jag anfört i inlägget.

  6. Fredrik

    Anders, kan du lägga ut länken till varifrån du fått ditt underlag till detta inlägg.

    Detta är så klart inget du kan göra, eftersom allt detta ovan är inte vetenskapligt belagt. Detta vet du, men trots detta så skriver du en rubrik som missleder läsaren och detta är Anders falsk marknadsföring. Det är fake news.

    Det är mycket möjligt att en vetenskaplig studie av detta ämne skulle komma fram till samma sak som dig, men den skulle också kunna komma fram till den direkta motsatsen. Varför? Jo, därför att du har inte pratat med ett så stort antal människor så att det kan utgöra en bra referensgrupp. Du har inte pratat med människor i alla åldrar från 16 till 100 i tillräckligt stort antal för att få fram ett genomsnitt, du har inte pratat med tillräckligt många i olika inkomstgrupper. Bristerna i detta är oändliga, nästan, och det är anmärkningsvärt att du vill framhäva detta som en sanning. Att du inte skäms?

    När sedan ditt eget parti INTE står bakom detta, ja då är det än mer anmärkningsvärt. Inte ens din hjälte och stora idol Olof Palme stod bakom detta, han som du påstår genomsyrar allt du gör politiskt. När det dessutom är i princip omöjligt att genomföra, enligt din egen lista, så blir det än mer löjeväckande.

    Punkt 3 går nämligen komma runt tämligen enkelt och är därmed fruktlös som argument. Punkt 3 säger ”Att dessa regler ska omfatta alla politiker som betecknas som heltidspolitiker och inte jobbar jämte sina politiska uppdrag.” Med andra ord, alla heltidspolitiker som OCKSÅ jobbar jämte sina politiska uppdrag ska kunna sitta som heltidsarvoderande politiker så länge de och väljarna vill. Definiera ”jobbar” Anders. För, jag kan vara egen företagare, vilket är ett jobb, där jag har företaget som en hobbyverksamhet och då kan jag sitta som heltidspolitiker för alltid. Även i en hobbyverksamhet kan jag plocka ut en liten lön, betala sociala avgifter och skatt och kalla det för jobb.

    Men framför allt, ditt eget parti har inte denna inställning till heltidsarvoderande politiker – borde du inte börja där innan du försöker vinna folkets gunst med något du inte kan leverera?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag berättar ju i inlägget att jag samlat på mig denna information och denna uppfattning bland vanliga människor genom att prata med dem – Att länka till fysiska samtal med oerhört många individer låter sig inte göras Fredrik.

      Rubriken är satt utifrån flera hundra samtal som jag haft med vanliga människor på olika nivåer i samhället om politik och politiker och utifrån de samtalen så är runriken helt rätt satt.

      Sedan skriver jag om det jag vill utan styrning från mitt parti och det jag skriver om behöver inte alltid vara partiets officiella uppfattning vilket är fullt tillåtet i ett parti som vårt där vi har högt i tak.

      • Fredrik

        Först, i och med att du påstår att det du skriver är en sanning så ska vem som helst komma fram till samma slutsats. Det betyder att vem som helst, ja t ex, kommer att komma fram till samma slutsats som dig MEN eftersom du inte kan berätta vilka som är din referensgrupp så är ditt resultat ingen sanning Anders utan enbart ett påstående från din sida. Då kan du inte använda ord som ”dom” för det ordet är något beständigt/konstant.

        Nummer två, en referensgrupp på några hundra räcker inte Anders. Du behöver några hundra, minst, i varje ålderskategori (18-25, 26-30 osv), samt i varje utbildningsnivå, inkomstnivå, boendeplatser m.m. för att du ska få fram ett gångbart resultat. Det är t ex så SCB arbetar, det sägs att cirka 10% av dem man kontaktat ger tillräckligt bra underlag för ett resultat och ska du ha tusen röster så behöver du prata med 10 000 personer.

        Men, eftersom du inte är intresserad av sanningen utan bara intresserad av det som passar ditt eget syfte så gör du aldrig arbetet klart. Du gör bara biten som passar dig.

        Dessutom, hur ska du komma runt punkt 3? En heltidspolitiker som dessutom har ett eget företag är en politiker som jobbar och därmed kan sitta hur länge som helst på sin folkvalda stol.

        Varför berättar du inte i inlägget hur långt ifrån du är att genomföra detta i verkligheten? Det tror jag de potentiella väljarna är intresserad av att veta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag behöver inga referensgrupper för att fra en slutsats Fredrik då det jag påstår inte är en forskarrapport.

          Det jag anfört är det jag fått mig till livs genom flera hundra samtal med människor i olika positioner i samhället och min slutsats är min slutsats eller hur?

  7. Krister

    Jag håller med dig och det tycks vara jämt över
    dom flesta partier förutom MP och SD (I MP kan
    man bara sitta i 2 mandat perioder och SD har en
    kort historia så man har inte det problemet i Riksdag,
    kommuner och landsting. SD kommer säkert inte bli
    ett undantag. Jag vet personer tex i L, M och S samt
    V tex som suttit oerhört länge.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att vi är överens om något Krister – Att vanliga människor tycker som det jag redovisat i inlägget betyder i min värld att vi bör följa det väljarna tycker är viktigt och rätt.

      • Krister

        Vi är överens om mycket faktiskt. Förutom detta vill jag ju inte heller ha marknadshyror, rut och rot, avdragsgill fackavgift är bra. Det finns mycket vi är överens om. Särskilt det som påverkar låginkomsttagare.Ombildning av HR till BR är USCH.

  8. Olles brorsa

    Och var har du lärt dig intervjuteknik, så att du vet att folk verkligen svarar vad de tycker? Och att de tycker samma sak vid intervjutillfället, som de skulle tycka om de haft tillgång till samma information, som de hade haft om de hade varit politiker? I synnerhet om de varit politiker i ledande ställning om kommunaltråd för ett makthavande parti? Folk tröttnar ganska snart på politiker av din typ, som inte kan skilja mellan vilda önskningar och sådant som är praktiskt möjligt att genomföra.

    Och om något parti vill profilera sig med kompetens och erfarenhet i stället för ökad amatörmåäsighet, ska inte det partiet få göra det? Varför inte överlåta ”väljarnas dom” till väljarna på valdagen?

    Du är totalt okunnig om att även till synes bra förslag kan ha nackdelar, som visar sig så småningom? Varför är Mp det mest korrumperade partiet och varför har V så få före detta politiker som har fått jobb på den vanliga arbetsmarknaden efter några mandatperioder som heltidspolitiker? Mp-politikerna är ytterst noga med att inte stöta sig med framtida arbetsgivare utanför politiken, vid sitt politiska beslutsfattande, vilket man inte kan beskylla V för.

    Vem vill anställa en före detta ”kommunist”?

    Och du lyckades ju inte särskilt bra i tandvårdsdebatten med mig, där du lovade att ett tandläkarbesök inte ska kosta mer än ett vanligt läkarbesök. Vilket skulle dra på samhället skenande tandvårdskostnader till följd av att patienterna skulle befrias från incitament att sköta sin tandhälsa så att det framtida behovet av tandvård hålls inom rimliga gränser. För att kort därefter lova LSS-assistans inte bara till dem som tidigare har haft sådan, utan dessutom till nya grupper.

    Det allra svåraste för en nybliven politiker är att prioritera bland utgifterna och löftena i valrörelsen. Jag kan försäkra dig om att de flesta heltidspolitiker inom S är smärtsamt medvetna om att de, som har de största behoven och de minsta egna ekonomiska resurserna, får betala mest när skattepengarna inte räcker till allt som de velat göra, om de haft obegränsat med pengar.

    Det är alltid de fattigaste och de svårast handikappade som för betala. Det är alltid så, oavsett vilket parti som styr. De är ju ingen röststark väljargrupp. Detta vet våra heltidsanställda s-politiker, och därför försöker de hålla igen så gott de kan på de ofinansierade löftena. Fastän de blir hårt pressade av populister som du.

    Mitt råd är att du står över som vanlig partimedlem under minst en mandatperiod, innan du ens börjar fundera på en politisk karriär. Glöm tankarna på att bli uppkryssad till de politiska köttgrytorna genom personval, tills du har lärt dig. att undvika populismens fällor. Hur ska du för resten få fram pengar till personvalskampanjen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan berätta för dig att jag har tillräckligt med kunskap, intelligens och förmåga för att både kunna föra samtal om politik och därefter sammanställa och dra slutsatser ur de svar jag får.

      Med det sagt så finns min syn redovisas i det som står i inlägget.

  9. Leif Andersson

    Problemet är att ditt eget parti är det som strider hårdast för det nuvarande systemet med ”yrkespolitiker”, famösa ersättningar, broilers samt livstids inkomstgaranti (var högst motvilligt man gick med på att försämra reglerna för invalda efter valet 2014).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst finns det de i vårt parti som strider för det men så vitt jag vet har jag de flesta av mina partimedlemmar med mig i det jag anför Leif.

  10. Per Fjellberg

    Det finns för och nackdelar med dina förslag. En nackdel som jag ser är frågan om vad politikerna ska göra efter sin politiska karriär. I vilka yrken kan man vara borta i 8 år och sedan enkelt hitta ett arbete? Jag kommer bara på ett, lärare. Behovet av att säkra sin försörjning efter åren som politiker menar jag gör att risken för att man tar otillbörlig hänsyn till detta under sin tid som politiker ökar.

    Politikerföraktet finns jag håller med dig om de orsaker du räknar upp med det tillägget att jag anser att mycket av dessa har att göra med hur politiker rekryteras. Det är ungdomsförbunden som är den stora boven i sammanhanget. Det borde inte vara möjligt att gå direkt från ungdomsförbunden till politiken utan att passera ett antal år i samhället utanför politiken, se det som en slags nödvändig praktik. Det borde krävas minst fyra år i arbetslivet.

    En sådan utveckling kan vi väljare enkelt påskynda genom att använda våra möjligheter av personval i mycket större utsträckning. Vi borde verkligen tänka efter om vi tror att rätt personer har placerats överst på valsedeln. Har de andra erfarenheter än politiken, alternativt har de gjort något under sin tid som politiker som är värt att uppmuntra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt mig anbelangar så är man tjänstledig från sitt ordinarie jobb om man hade ett innan man blev politiker på heltid. Svaret är således att man ska återgå till det jobb man hade innan man blev heltidspolitiker.

      Att gå direkt från studier till politik utan att först arbeta är en företeelse jag argumenterat emot sedan dag 1 av mitt bloggande.

  11. Anna

    Den största faran för politiken är att fastna i ideologiska ide’mönster då detta leder till att ideologin till varje pris ska stå fast vid denna och därmed riskera att bli förblindad av omvärldens förändringar. Det som är lämpligt en viss tid är troligtvis olämpligt imorgon.

    Att se politik som en karriärväg är ett sätt att normalisera och undgå stigmatiseringen av en politikers hållning. Politiker är också människor. Det gäller bara att hålla fast vid dem som inte gör avkall på vad som för samhället är mest gynnsamt och inte enbart på det personliga planet. Alla former av arbeten är erfarenheter att bära med sig. Varför skulle det vara negativt för en politisk karriär?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      man ska vara trogen idealen men kan kan vara otrogen vad gäller metoderna för att nå idealen – Så sa Palme och det gäller även i våra dagar Anna.

      • Jonny Disenfeldt

        ”man ska vara trogen idealen men kan kan vara otrogen vad gäller metoderna för att nå idealen ”

        Det Palme sa var alltså att ändamålen helgar medlen … jo det är bekant … många grova brott mot mänskligheten har baserats på det tänkandet…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Palme har så vitt jag vet aldrig förespråkat eller företrätt brott mot mänskligheten Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Palme stödde t.ex den nordvietnamesiska kommunistregimens aggression mot Sydvietnam både politiskt och ekonomiskt. En regim som både då och än idag utför grova brott mot befolkningen.
            Att sydvietnams diktatur och USA även de begick grova brott är INTE en förmildrande omständighet.

            Talman Birgitta Dahl med flera stödde Pol Pot’s mördarregim…

            Snyggt (s)ällskap…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min enda fråga är hur du tycker att din kommentar appellerar till det jag skrivit i inlägget?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.