Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skatteplanering utgör ett direkt hot mot samhällskontraktet.

Paradisläckan har återigen lyft frågan om skatteplanering vilket jag tycker är oerhört bra då förekomsten av skatteplanering bland världens rika blivit till en så stor farsot att den hotar samhällskontraktet i både Sverige och annorstädes.

Att världens rika genom lagliga om än högst omoraliska skatteupplägg ska kunna köpas sig fria från att betala sin del av välfärden och samhällsbygget är fel och en företeelse som måste stoppas snarast möjligt – Att så måste ske tror jag att folkflertalet är rörande överens om.

Att stoppa möjligheten för världens rika att skatteplanera skapar därtill en rättvisare konkurrenssituation för små och medelstora företag som med stoppad möjlighet att skatteplanera kan konkurrera på mer likvärdiga villkor med de stora drakarna.

De som försvarar detta fenomen kommer dragandes med det ena krystade argumentet efter det andra som försvar till varför skatteplanering så som den verkar idag är försvarbart och helt naturligt – Argument som alla är just krystade och därtill helt felaktiga.

Låt mig därför fastslå en sak – För den som skatteplanerar är det egoismen och girigheten som styr.

Oavsett hur låg skatten är kommer den som skatteplanerar att fortsätta att göra så så länge skatter existerar därför att skatt i deras värld är en ovälkommen stöld av pengar de anser tillhör dem och inte samhället i gemen.

Det är just det tankesättet som hotar samhällskontraktet – Hotar därför att den som skatteplanerar för att själv slippa betala sin andel av skatter och avgifter skickar sin del av skattebördan vidare till människor och företag med betydligt lägre betalningsförmåga än den de själva besitter.

De som försvarar skatteplanering som fenomen gör ofta så med argumentet att de är i sin fulla rätt att själva avgöra hur mycket skatt de ska betala – Då därför att de enligt sin egen utsago bidragit med stora skatteintäkter sedan tidigare och därför att det borde finnas en övre gräns för hur mycket skatt man som individ ska betala till vår gemensamma välfärd.

För mig är det glasklart så att det ska finnas en övre gräns för hur mycket skatt man som individ ska betala – Lika glasklart som att den gränsen ska utgöras av de procentsatser som stipuleras i respektive lands skatteskala för olika sorters inkomster.

Har man höga inkomster är det fullt naturligt att skatten i kronor och ören blir större än om man har små inkomster och det är precis så det måste vara i ett demokratiskt samhälle med ett gemensamt välfärdsystem byggt på principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

Ska man vara riktigt hård kan man säga att samhällskontraktet redan är brutet på många vis i och med att den ekonomiska utvecklingen under lång tid slitit isär samhället och ökat skillnaden mellan rik och fattig – En företeelse som gäller i Sverige likväl som i övriga OECD-länder även om Sverige är det OECD-land där skillnaden ökat snabbast.

Skulle vi ovanpå detta lägga alla de tillgångar världens rika skatteplanerat bort och gömt i skatteparadis blir ojämlikheten än större och som jag ser saken är det rätt och riktigt att räkna på det sättet.

Denna trend ska brytas och och som jag sagt tidigare – Därtill under lång tid så är det i grund och botten oerhört lätt att helt stoppa eller i vart fall kraftigt begränsa den lagliga skatteplaneringen.

Mot den bakgrunden är det svårt att förstå varför Sveriges regering och övriga regeringar inom EU och OECD tvekar när det handlar om att skriva om de skatteavtal som finns mellan världens länder – De skatteavtal som är själva motorn i alla skatteupplägg och som styr vart och hur mycket som ska betalas i skatt.

Innan EU:s tillkomst var det oerhört mycket svårare att skatteplanera och därtill fanns i de flesta länder fasta växelkurser och valutakontroll som gjorde all skatteplanering svår.

I och med EU:s bildande och utbredning slopades valutakontrollen samtidigt som pengaflödet tilläts röra sig fritt mellan EU-länderna.

Den ordningen ser jag mer eller mindre som ett rent beställningsjobb från världens rika som i och med den nyordningen och skatteavtalens nuvarande skrivningar fick det ultimata verktyget för att skatteplanera genom att använda sig av mindre nogräknade EU-länders vilja att konkurrera inbördes genom att erbjuda låga skatter.

Att det helt lagligt går att använda sig av gällande skatteavtal och den fria rörligheten i EU för att i länder som Luxembourg, Nederländerna, Irland och Malta byta svensk bolagsskatt på 22% mot en halv promilles skatt i dessa länder är fel och något som måste stoppas.

Lösningen på problemet är enkel – Skriv om skatteavtalen så att även skatteavtalen med andra länder i EU och OECD får samma skrivning som den nya skatteavtal vi har med länder i Asien och Afrika – Skatteavtal som säger att man i Sverige bara kan få nedsättning av skatten med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i ett annat land.

  • Gör vi den förändringen innebär det att man aldrig totalt sett kan betala mindre skatt än den skattesats som gäller i det land man är bosatt i eller det land i vilken vinsten skapats.
  • Gör vi det omöjliggörs skattekonkurrens mellan EU:s länder.
  • Gör vi det stoppas eller begränsas möjligheten att skatteplanera.

Att göra just det har jag kämpat för allt sedan jag lämnade min roll som internationell bankman med skatteplanering som specialitet för att istället koncentrera mig på att använda den specialistkunskap jag har på området för att stoppa skatteplaneringen och därmed bidra till ett mer jämlikt och hållbart samhällsbygge.

Den kampen kommer jag inte att ge upp innan uppdraget är slutfört och möjligheten att skatteplanera på det sätt som nu sker är stängd.

Min politiska mission handlar om många saker – Mest av allt om att se till att hotet mot samhällskontraktet från världens rika upphör så att framtidens samhällsbygge på nytt kan sätta det jämlika samhället högst upp på agendan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

64 kommentarer

  1. Olle

    Det är väldigt många lågavlönade som också ”skatteplanerar” titta bara på alla de som samåker till jobbet men ändå tar upp att de kör egen bil. Detta är samma moraliska förfall som säkert orsakar stora belopp i statens börs. Vi är 5 personer som samåker och det är bara jag som drar av på det jag faktiskt kör de andra gör avdrag fullt ut. Bara i vår bil innebär detta en förlust för staten på ca 100 000 kr/år. Det är inte bara de högavlönade som undanhåller stora belopp från staten. Totalt måste det röra sig om stora belopp . Ser alla ROT avdrag där hantverkare lägger mtrl som arbete, min rörmokare kunde lägga 7000 kronor som arbete som egentligen var mtrl. (detta gick jag inte med på).Då blev han förvånad för det brukar kunderna hans tycka är ok .Så lägg ner snacket om att det bara är topparna som fuskar, detta är genomgående i hela samhällsstegen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fusk förekommer säkert på många håll och i alla samhällsskikt Olle – Att det blivit så ser jag som ett problem då fusk enligt mitt synsätt utgör hot mot solidariteten och mot samhällskontraktet. Att det är så är inget försvar för Östlings utspel och definitivt inte för att fortsatt avstå från att stoppa möjligheten att skatteplanera – Den ska stoppas med alla till buds stående medel för att trygga allas vår gemensamma välfärd.

      Sedan en liten extra tanke – Samåkning är bra Olle då samåkning skonar vår miljö och bäddar för ett bättre klimat.

    • Aksel

      Beträffande Rot råkade jag ut för samma sak hos en, en annan gjorde det korrekt. Den som inte gjorde verkade prickat upp timmar (jag kollade inte så noga) mer än vad de motsvarade samt dessutom handlat en del verktyg som jag troligen fick betala också. Det verkar fuskas för jäkligt med det här. Summan som man får avdraget höjer man bara motsvarande och man tjänar dubbelt. Det är bättre att ingenting få och begära in anbud. Då vet man vad det kostar. Det här är ett ganska dåligt och ihåligt system som gynnar hantverkarna, inte kunden. Dessutom skapar de få jobb.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Mitt enda svar är att regler är till för at följas och att allt fusk ska beivras å det bestämdaste.

  2. Rickard

    Skatteplanering, du tänker som Umeås Socialdemokraters skatteplanering i & med paketering av 1601 lägenheter som säljs i aktiebolag för att slippa skatt på 250 miljoner?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tänk att jag visste att det påståendet skulle komma från flera håll Rickard – Att sälja på det sätt som AB Bostaden nu gör och vid denna tidpunkt innebär 250 miljoner mer att bygga för till gagn för Umeåbornas bästa – Att göra affären nu om man ändå bestämt sig för att sälja är god hushållning med kommuninvånarnas pengar – Att påstå annat låter sig inte göras.

      • Olle

        Så om jag skatteplanerar och skänker pengarna till välgörande ändamål då är det alltså OK ?? Dubbelmoral !!!!

          • Patrik

            Hej Anders.

            Var det inte det du skrev i kommentaren innan att Umeborna skulle få 250 miljoner kronor till godo när politikerna skatteplanerar och ser till att försäljningen av bostaden sker innan årsskiftet.
            Du fick en kommentar om att du accepterar kommentarer som inte passar in kommentarförfattarens världsbild. Även om vi tycker olika ibland(oftast) så är det alltid kul att få lära sig andras synpunkter och ibland ändra sin åsikt. Om man däremot bara omger sig med likasinnade och ja-säjare är risken stor att man fastnar i en destruktiv spiral som leder till katastrof.
            Där ska du ha beröm för att släpper fram alla möjliga åsikter så länge de inte går till personangrepp.

            Mvh

            Patrik

  3. Krister

    En del förespråkar PLATT SKATT men det verkar inte vara så mycket av skatt efter bärkraft. Det MÅSTE vara grunden. Själv har jag tjänat bra men aldrig har jag ens funderat över skattens storlek.

    • Bertil

      svar till Krister.
      Platt skatt finns redan i kommunalskatten. Där betalar vi lika mycket oavsett inkomst på varje hundring.
      Det enda progressiva med skatten är ju de statliga Brytpunkterna vid 38000 kr och vid dryga 50000 kr.
      Vad som borde beskattas hårdare är företagsvinsterna. Den borde ha en form av skatt som liknar löntagarnas. d.v.s. med brytpunkter.

      Den stora faran är samlandet av pengar som sedan används enbart till spekulation
      och sen även placeras i skatteparadis. Skatten på spekulation och samlande utan att jobba är skamligt låg.
      Samlandet av pengar är den största bidragande orsaken till att Välfärden och vårt gemensamma får det allt svårare. Det är även det som bidragit till att Inflationen idag på det nödvändiga är större än det var före år -90 när både A-kassa, sjukförsäkring var betydligt bättre än idag ändå var arbetslösheten låg.
      Det sägs vara låg inflation idag. Men den riktiga inflationen den finns i bostad, mat för främst unga.
      Sammanför detta med dålig A-kassa, sjukförsäkring så faller allt som en korthus för många när en lågkonjuktur kommer.

      Blir det en riktigt djup lågkonjuktur då kan det bli en enorm kris större än på 90-talet.
      Lägg märke även till att handeln förändrats allt mer sker via nätet. AI kommer dessutom allt starkare.

      Vid en lågkonjuktur kommer företag där mycket personal finns drabbas hårdast.
      Därför borde man bygga upp en enorm social ekonomi så när allt detta sker vilket kommer ske
      så blir inte effekterna så hårda.

      Men nu verkar det bara som politiken går ut på att göra rika rikare och fattiga fattigare och sen att
      så många som möjligt ska vara högt belånade så Luftpengar ska kunna spekuleras med.

  4. Jonny Disenfeldt

    Samhällskontraktet är redan brutet av den svenska regeringen sedan 2015, det kontraktet mellan stat och medborgare har S+Mp regeringen rivit. De svenska medborgarna är inte längre prioritet ett.

    Om vi tar fallet Östling betalar han mer än väl sin del av välfärdsbygget…var det 20 miljoner om året de senaste 6-7 åren … jämför det med dig Anders som stack utomlands för att hjälpa skatteflyktingar och nu på ålderns höst kommit tillbaka för att dra nytta av den svenska välfärden …

    Avslöja nu de smutsiga affärer du gjort, deklarera dina utländska tillgångar och fastigheter …

    Slutligen, nej, det finns inga enkla populistiska lösningar som du påstår. Du är en gymnasieekonom och kommer med simpla förenklingar av en extremt komplicerad värld.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När man bor och arbetar utanför Sverige betalar man skatt där man är folkbokförd – Så ser lagen ut Jonny och den bör följas av alla – Ab mig likväl som av Östling och för egen del kan jag meddela att jag gjort precis det – Följt gällande lagar.

      Sedan betalar vi solidariskt skatt efter inkomst och det är inte skatten i kronor och ören som räknas utan att man gör rätt för sig efter gällande skattesatser.

      Att den som tjänar mycket ska betala mycket och att det inte är upp till individen att avgöra hur mycket man ska betala om man samtidigt vill bo kvar i landet är en uppfattning jag delar med folkflertalet.

    • Bertil

      Det märkliga med Jonny är att han öppet stöder Leif Östling.
      Därmed kan man fråga sig tillhör Jonny själv de som smitit från skatt och nyttjat
      kryphålen?

      Läs: http://matteoni.blogspot.se/2017/11/de-stjal-fran-oss-andra.html

      Där kan man läsa Jonnys kort sagt märkliga försvar av Leif Östling.
      Det är en minoritet i Sverige som delar Jonnys uppfattning.

      Att lagen skrivs för kapitalister och de som tar för sig av den samlade kakan på ett hänsynslöst sätt
      även är de som ser till att lagar konstrueras till deras fördel.
      Detta är ett fenomen vi även ser i USA eller framförallt i USA.

      Detta undergräver Demokratin så det Håkan Juholt sagt ”Vi håller på att avveckla demokratin”
      stämmer nog i allra högsta grad.
      Juholt gjorde heller inget fel men blev ändå tvingad till att avgå.
      Men jag tror det var djupare orsak att han tvingades lämna.

      Redan från dag ett var han ett villebråd ja t.o.m från socialdemokratitoppen.
      han sa saker i tal som var alldeles för sanna.
      Vi ser redan i USA att demokratin är väldigt simpel. Det handlar mer om en skendemokrati.
      Där rå kapitalism styr hänsynslöst.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Jag måste fråga om Bertil bara skriver på sin deklaration eller om han gör några av de lagliga avdrag som finns i deklarationen. För om han gör det så är han likadan kålsupare som Leif som också har gjort lagliga avdrag. Egentligen borde ju han be skatteverket om att få ge tillbaka grundavdraget också som han hoppar på Leif.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ditt sätt att resonera haltar högst betänkligt partik och det känner jag på mig att du innerst inne vet.

          Att svenskar som bor i Sverige har laglig rätt att göra vissa avdrag – T.ex ett grundavdrag gäller lika för alla. Att som Leif ha inkomster så att man kan ta ut dessa som arvoden via bolag och köpa dyra skattelösningar och därmed undvika skatt helt och hållet är förunnat ett oerhört litet fåtal.

          Vi ska stoppa möjligheten att som svensk bosatt i Sverige skatteplanera på det sätt som nu sker – Det är lätt att stoppa då allt vi behöver göra är att skriva om skatteavtalen.

          • Patrik

            Hej Anders

            Det du säjer är att vi har ett alldeles för komplicerat skattesystem framtaget av ett gäng klåpare som inte vet vad de gjorde. Så länge skattesystemet har formuleringar som har utrymme för tolkningar så kommer alltid de som har möjlighet att anlita någon eller är kunnig själv hitta kryphål.
            Den springande punkten är om det är lagligt eller inte. Är det lagligt så får du göra dessa avdrag tills det inte är lagligt längre. Sen kan vi diskutera moral men det tycker jag är en annan diskussion. Som test kan du ju svara på när en stöld är en stöld? Vid 10 öre, 1 krona, 10 kronor, 100 kronor osv.
            Jag vet när en stöld blir en stöld och när man läser diskussionerna här så får man fundera om alla vet det.
            Så det är kanske dags att göra om skattesystemet från grunden så vi slipper oklarheter och möjligheten för olika tolkningar?

            Med vänlig hälsning

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är ju precis det jag arbetar för Partik – För en förändring som gör skatteplanering omöjlig att genomföra på samma lätta sätt som idag.

            Läs inlägget så framgår den saken klart och tydligt.

    • Michael Rönnlund

      Leif Östling kommenterade idag på DN att skatteplanering inte ska ses som ett skällsord.

      De med stora ekonomiska resurser som företag och extremt rika anlitar skatteexperter som ser till att den slutliga skatten hamnar på 0% genom aggressiv eller vanlig skatteplanering. Detta kan inte vanliga löntagare med vanliga löner göra pga små inkomster. Facebook har tex betalat 0% i skatt på sin vinst på 100 miljarder.

      Leif Östling gör ingen pudel utan han försvarar att det finns olika skatteregler för olika svenska medborgare. Han tycker det är riktigt att en ekonomisk elit betalar mindre % skatt än andra.

      Politikerna har med hjälp av skattelagstiftningen möjliggjort denna typ av skatteplanering som hotar välfärd och är i högsta grad moraliskt förkastlig. Laglig eller ej är upp till bedömaren anser jag, att inte kunna bli fälld i en domstol pga kryphål i lagen gör inte dessa skattesmitare mindre kriminella.

  5. Gerd

    På samma sätt borde du fördömma vår utrikesminister, Margot Wallström som tyvärr visar upp en otrolig girighet då hon hade uppdrag som miljökommisionär inom EU och senare även uppdrag inom FN. Då var det inte tal om att skatta i Sverige. De fick själva avgöra om de ville skatta i Belgien eller i Sverige. Marit Paulsson valde Sverige medan Margot Wallström valde den betydligt läge skatt som erbjöds EU pamparna. Det finns betydligt mer på hennes meritlista som girigburk. Jag, som gammal socialdemokrat konstaterar detta med stor sorg. Detta är ju väl känt för både allmänheten och i media. Förmodligen poppar det upp nu när hon fått en ”kompis” med liknande tvivelaktiga skattemoral inom näringslivet. De borde bedömas efter samma mall!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Margot med familj var bosatt i Belgien under den tiden och då säger lagen att man ska skatta där så jag ser inget fel i det hon gjorde. Att hon tog familjen med sig var för att kunna tillbringa så mycket tid som möjligt med sin familj och det tycker jag är rätt och riktigt. Så vitt jag vet hade marit vuxna och utflugna barn så hennes situation såg annorlunda ut än Margots.

      • Jonny Disenfeldt

        Hon betalade ingen skatt i Belgien, hon betalade ett par procent i EU-skatt och avstod medvetet från att betala skatt i Sverige vilket var den rekommenderade möjligheten för de svenska funktionärerna … Margot avstod från att göra rätt för sig …

        • Bertil

          Margot har alrig avstått från att göra rätt för sig.
          Hon kommer dessutom från en uppväxtmiljö där man verkligen
          gjorde rätt för sig.
          Det är du Disenfeldt som inte gör rätt för dig. Du försvarar girighet och
          SD.
          Ingen bra kombination

    • Bertil

      Det är så typiskt en högertyp som med lite bak pannbenet försöker försvara Paradishärvan genom att blanda in grejer som inte alls har med det systematiska skattesmitande att göra. Där höga förmögna oftast Herrar tipsar varann om
      ”Lagliga” skattesmitande. Men där de själva måste agera för att kunna maxa skattesmitande.

      Margot betalade helt korrekt skatt till det Land hon flyttade till som EU-kommissionär sen gäller speciella skatteregler för Kommisionärer nåt Margot måste följa som den kommisionär hon var.

      Uppfattat!!

      • Gerd

        Bertil, jag är sedan barnsben socialdemokrat. Det är alldeles tydligt att man inte får kritisera sossepamparna när de uppför sig på samma sätt som de själva kritiserar. Eftersom alla avslöjanden som hittills kommit fram inte är olagliga så har debatten i stället handlat om etik och moral. Sosse sverige har varit mycket hårda i sina omdömmen.
        Margot Wallström valde själv att beskattas inom EU systemet i stället för i Sverige. Till skillnad från Marit Paulsson och även vänsterpartisterna. Pensionen för åren som kommisionär fick hon utbetalt som skattefritt engångsbelopp. Lägenhet via Kommunal utan att stå i bostadskö mm. Arvoden från styrelsearbete i ICA och Postkodlotteriet mm utbetalade till hennes bolag i stället för personen Wallström. I ett bolag kan man ju dra av både det ena och det andra innan man beskattas för vinsten. Man kan anställa familjemedlemmar för att jämna ut den progressiva beskattningen etc. Tyvärr, jag är mycket ledsen att behöva konstatera att hon är till och med girigare än någon annan offentlig person jag känner till. Jag tycker att man ska använda samma ”måttstock” oavsett när man kritiserar sina egna eller motståndarsidan. Först då blir man respekterad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Gerds svar till Bertil med följande tillägg:

          Jag håller helt med om att man måsta använda samma måttstock på alla för att vinna förtroende och respekt.

        • Bertil

          Håller med, Gerd. Det är inget förvånande. Hur man kan undvika skatt är en affärside.
          Däremot ser man aldrig några tips hur du kan få bättre bidrag om du är sjuk eller arbetslös.
          De som är mest utsatta får alltid betala priset sen är folk förvånade om nån flippar ur och
          ställer till med nåt.

          Jag har varit socialdemokrat och är väl det i grunden, men jag tänker nog rösta på
          Vänsterpartiet. Sossarna med Löfven har gått för mycket åt höger. juholt hade bättre tal för utsatta och han hade lite mer försvar till de utsatta att komma med.

          Även sen Anna Hedborg kom med förslag som sedan Alliansen nyttjade så måste man ju helt enkelt lämna Sossarna. Det var ju ren högerpolitik som Anna H stod för. Trots det har jag röstat på sossarna. Men nu får det vara nog.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg. Då ska jag göra allt som står i min makt för att se till att vi tar vår politik till vänster så att du fortsatt kan förbli Socialdemokrat Bertil.

    • Jonny Disenfeldt

      Gerd – Du har helt rätt, det är beklämmande att se den dubbelmoral som ”Bertil” och Anders visar upp i sitt försvar av S-pamparna.

  6. Bertil

    Läser detta.
    citat: ” I slutet av oktober firade friskolejätten Academedias vd Marcus Strömberg 50 år. På en privat fest som hölls på företagets skolkomplex på Södermalm i Stockholm fanns bland andra utbildningsminister Gustav Fridolins statssekreterare Helene Öberg. Även de moderata ledamöterna i utbildningsutskottet Maria Stockhaus och Michael Svensson var på plats.
    Bilderna från festen – där välfärdsdirektörer och beslutsfattare minglar, dricker och dansar – säger mycket om läget i landet.”

    Det säger ganska mycket.

  7. Bertil

    Som sagt Castro och en hel del utrensning behövs den saken är helt klar.

    Bara de som drivit igenom privatisering av Välfärden är själva med leder eller äger
    välfärdsbolag.
    Alla minns väl ex. Filippa Reinfeldts utskänkning av det gemensamma i Stockholm.
    Inte minst serafen.
    I februari 2015 blev hon chef för affärsutveckling hos vårdföretaget Aleris.

    Världens dyraste upphandling, världens dyraste sjukhus, världens dyraste strumpor Filippa Reinfeldt är förmodligen den politiker som kostat svenska skattebetalare allra mest.
    Sen hennes F.d. man är precis lika dan. D.v.s Fredrik Reinfekldt.
    Mannen som såg till att utförsäkra sjuka.
    Så visst fanken behövs utrensning.

  8. Petter

    Jag säger bara en sak ,Margot Wallström
    Utrikesminister Margot Wallström (S) som skattat 0 kronor i Sverige på de 24 miljoner kronor hon tjänat under 10 år .Vari ligger skillnaden mot näringslivstoppen.Trovärdiga regeringsmedlemmar ,nja inte !!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bosättningslandet när inkomsten uppstår som styr vart man ska betala skatt Petter – Under de åren bodde både hon och familjen i Bryssel och då ska skatten betalas där.

      • Jonny Disenfeldt

        Varför försvarar du hennes beteende ?

        Hur mycket betalade hon i skatt i Belgien Anders … ? Svar – NOLL
        Hon avstod från att betala skatt i Sverige vilket var den möjlighet man hade bestämt…

        ”Lönerna från EU är i praktiken nettolöner. Den EU-skatt som tas ut är någon procent, och i jämförelse med svenska skatter är den försumbar.
        Kritiken mot de svenska europaparlamentarikernas nettolöner ledde till att det nu finns ett regelverk för att beskatta deras inkomster.
        Beskattningen är frivillig eftersom systemet hade tvingats att göras om ifall någon hade valt att ta det till domstol.
        Men för att undvika kritik, för att inte skapa ett slags frälse och för att mer ha levnadsförhållanden som liknar de svenska har europarlamentarikerna själva valt att beskattas.

        Margot Wallström har av något skäl aldrig anslutit sig till detta system. Trots att hon också hade kunnat ringa skattemyndigheten och begära att bli beskattad.

        Det är här skon klämmer. Wallström har valt att stå vid sidan av det system som beskattar Europaparlamentarikerna vars arvoden är avsevärt lägre.
        Här finns såväl moraliska som trovärdighetsaspekter.

        http://www.svensktidskrift.se/gastledaremargot-miljonerna-och-moralen/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag försvarar inte henne Jonny – Däremot kan jag försvara att man som en politiker med familj och små barn tar familjen med sig till den ort och det land man jobbar i för att kunna tillbringa så mycket tid som möjligt med sin familj – Att hon gjorde just det försvarar jag både nu och även framgent om någon skulle göra samma sak.

          • gerd

            Anders, Löner och andra förmåner till EU pamparna betalas,av resp.hem land. Du kan alltså inte säga att Wallström ska betala skatt i landet ”där man bor, har sin familj och jobbar”. Att vara förtroendevald i en organisation som EU innebär helt andra regelverk än om du befinner dig i Belgien och arbetar. Det är ingen av dessa som betalar skatt till Belgiska staten. De som liksom Wallström var snikna och egoistiska fick välja att betala skatt till (2%) EU i stället för till hemlandet. Trots att hon tjänade så mycket pengar så hade hon inte råd att betala den svenska skatten. Dessutom så befann hon sig under den här perioden ganska mycket i Sverige och inte betalade hon hemresorna för sig själv och familjen själv heller. FN jobbet, hur mycket skatt på 800.000kr och till vem? 0 i skatt även där. Margot Wallström är ju fostrad inom S tillsammans med Mona Sahlin och jag kan tyvärr inte säga att jag känner mig direkt stolt över deras framfart.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            EU:s regelverk ser ut som det gör och vad gäller skatten på hennes inkomster så hade den hamnat i Belgien därför att hon var skriven därvid den tidpunkten – Det är en människas folkbokföringsland och inte det land lönen utbetalas ifrån som styr vart skatter och avgifter ska betalas,

  9. Bertil

    ”Skatteplanering utgör ett direkt hot mot samhällskontraktet.” skriver Anders Forss som rubrik.

    Man tänker på de politiska partierna som överlag vill sänka trösklar d.v.s sänka ingångslöner.
    Vänsterpartiet är helt emot . Men sossarna de velar som vanligt. Man är emot men inte på allvar.
    Samma med LO man är lite för sänkta trösklar.

    Är möjligen svartjobb det arbetslösa ska syssla med. gå ihop i karteller och kort sagt undvika skatt, visst låter det som en bra kontring mot överhetens spel med skatter.

    Nää! jag anser inte svartjobb är lösningen. Däremot går det ändra anmälningsplikten.
    Ex: att Den som utför jobbet anger den som anlitat.
    Idag är det enbart den som utför jobbet som åker dit. Alltså återigen är lagen skriven för
    de som oftast har det välordnat nyttjar RUT, ROT, sen lite svartjobb av densamma utöver det.

    Men varför inte omvänd anmälan. Då skulle Svartjobb få en annan vinkling.
    Sen vad är svartjobb. Får pappan hjälpa Dottern med huset de renoverar där dottern sen bjuder på mat. En utlandsresa eller pengar. allt utan att pappan behöver skatta.

    Som Anders Skriver , Skatteplanering utgör ett direkt hot mot samhällskontraktet
    är det ekonomiska systemet föråldrat och i förfall. Ja så tror jag.
    Det upplysta Samhället där Nätet och allt blivit fullt av information där pengar flyttas i milisekunder
    från det ena till det andra.

    Det verkar som om allt håller på falla samman och likt kilmatförändringarna så är det fattiga som drabbas medan rikedom gynnas. Eller som man brukar säga har du fått ihop en miljon är det lätt fixa den andra.
    Att rika tagit för sig har man väl hört så länge man levat. Det verkar bara som det blir värre och värre Avslöjas de så är det tyst en stund sen är de igång igen som om inget hänt.

    Hur ser det ut om 50 år till. är jämlikheten bättre. lever alla i en bättre värld, Eller va kommer hända.
    är det systemkollaps vi just nu håller på se hända. Där man tvingas slå mot utsatta för att rädda sitt eget skinn.

    Samma trend gäller klimatet. man kör så länge det ryker i varje land. slutar inte de slutar inte jag tänker alla.

    Atmosfären är ca. 1 mil alltså fruktansvärt tunn med jordmått mätt.
    År det den som en dag kommer utrota människan när människan till slut tar kål på atmosfären.

    Då spelar inga skattesmitande och skattefifflande nån roll. Människan fattar inte ens idag att
    livet är livsfarligt och det slutar illa för oss alla. fast en del samlat miljarder och vill ha nån miljard till
    Så har ingen hittils mig veterligt haft nytta av detta efter döden. Varför denna girighet??
    Det är nåt som övergår mitt förstånd. Samlarnördar skulle man kunna säga.
    Eller??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag gnäller över för att använda mig av ditt uttryck är att vi fram tills nu inte gjort något för att stoppa möjligheten att skatteplanera – Då därför att den i grunden är lätt att stoppa bara viljan finns.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          All skatteplanering ska stoppas så långt det går – Den synen omfattar alla – Även artister.

        • Patrik

          Hej Anders.

          För att inte tala om alla idrottsstjärnor som bor i Monaco för att sen flytta hem när karriären är slut!

          Med vänlig hälsning

          Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Man ska alltid betala skatt i det land man är skriven i när inkomsten uppstår – Så ser lagen ut och den delen av lagstiftningen tycker jag är helt korrekt.

  10. Jonny Disenfeldt

    ”Man ska alltid betala skatt i det land man är skriven i när inkomsten uppstår – Så ser lagen ut och den delen av lagstiftningen tycker jag är helt korrekt.

    Och det är vad Östling gjort …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och jag har aldrig påstått att han gjort något olagligt Jonny – Allt jag anfört är att hans uttalande och den syn han har på att betala skatt är förfärligt och stötande.

  11. Beril

    har kollat lite notiser om Margot, jag har nog varit naiv.
    Margot har sett till att likt leif hålla sig inom Lagen så klart.
    Men det vilar en slags Girighet även i henne.-

    Det kan man utläsa när man läser artiklar om henne.
    Sen hur dessa stämmer är en annan sak.

    Margot blev överskattad när hon avancerade högt i EU och sågs som en
    Statsministerämne. Hur hon skulle blivit som statsminister är svårt säga.
    Men möjligen skulle hon blivit omtyckt i Metoo-tiderna som nu gäller.

    Där kvinnan fått mycket respons.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.