Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I dag ligger inte makten hos politiska partier utan hos den enskilde väljaren.

Dagens digitaliserade värld har breddat demokratin ”big-time” – Breddat därför att tillkomsten av sociala medier innebär att den politiska debatten inte längre förs i slutna rum av en initierad krets som ibland via debattartiklar i det vi i dag kallar ”gammelmedia” ensidigt och utan moteld basunerar ut sitt budskap.

I dag förs den politiska debatten fullt levande och därtill med stor dynamik på sociala medier.

Den politiker som tror att valrörelsen i kommande val kommer att bedrivas på samma sätt som i tidigare val kommer med all sannolikhet att bli oerhört besviken när rösterna efter valet väl har räknats.

Det tydligaste exemplet på att så är fallet står att finna i USA där Donald Trump är det levande exemplet på hur politik och politiska budskap sänds och konsumeras. Snarlika exempel går att hitta i det franska valet där Emmanuel Macron utan hjälpen av sociala medier aldrig kunnat vinna den jordskredsseger han i slutändan gjorde.

Flytten av den politiska debatten från slutna rum ut på sociala medier innebär att debatten breddats betydligt vilket även skapat ett debattklimat som är på både gott och ont

– Gott därför att sociala medier ökat demokratin och tagit politiken betydligt närmare väljarna på ett sätt som inte var möjligt innan de sociala medierna blev en naturlig del av samhällsbygget.

– Ont därför att sociala medier även medger att internettroll under anonymitet och/eller falsk identitet kan sprida hat, ondska, främlingsfientlighet och ”fake news”.

Det goda överväger dock det onda och sociala medier har skapat en helt annan stuns och dynamik i den politiska debatten vilket gynnar debatten och ger väljarna det väljarna förtjänar – Makt över de politiska partierna och makt att välja den företrädare för ett politiskt parti som de anser bäst driver deras hjärtefrågor.

Med det sagt så är samhällstrenden klar och tydlig – I dag väljer människor inte enbart parti utan både parti och person och då genom att utnyttja möjligheten till personliga kryss och personval.

I vår digitaliserade värld det är i kommentarsfälten på sociala medier såsom Facebook, bloggar och twitter som politiker och väljare möts i intensiv debatt – Det är i den debatten väljaren avgör vem denne ska rösta på i kommande val.

Den politiker som inte förstått det och som inte tar väljarnas kommentarer på allvar och bemödar sig med att besvara de kommentarer människor lagt tid, möda och tankekraft på att författa kommer att förlora sitt folkliga stöd – Frågan är inte om utan snarare när.

Enligt mitt sätt att se på saken finns det ingen anledning att som politiker lägga tid på att skriva ett blogginlägg, en tweet eller ett inlägg på Facebook om man inte avser att besvara alla kommentarer som kommer på grundval av det man skrivit och anfört.

Att inte svara på kommentarer innebär att man som politiker ägnar sig åt att peka med hela armen och föra en politisk monolog snarare än att föra den respektfulla dialog med väljarna som är viktig för att säkerställa att det samhällsbygge man jobbar för har stöd hos folkflertalet.

Min övertygelse är att den politiker som ägnar sig åt ovanstående beteende kommer att bli omkörda av de politiker som gör det och tar sig tid att besvara och debattera väljarnas hjärtefrågor med dem på sociala medier.

Min syn är och har alltid varit att baserat på min ideologiska övertygels stå upp för mina åsikter och förslag, testa av dem på sociala medier omgärdat av intensiv debatt där och annorstädes för att lyssna av de delas av folkflertalet. Därefter att driva de frågor jag lovat att driva hela vägen in i kaklet.

Som politiker företräder man sina väljare och att ta sig tid till att lyssna in vad väljarna faktiskt tycker och tänker är A och O för den som vill verka som politiker.

Den linjen kommer jag att använda mig av i kommande valrörelse och med det sagt så vill jag ta tillfället i akt att tacka alla som läser min blogg.

Tack för er tid och tack för ert engagemang i mig som människa och politiker – Utan ert engagemang skulle min roll som politiker bli tomt och meningslöst.

Därtill vill jag tacka alla ni som förgyller min vardag genom att flitigt kommentera det jag skriver om på min blogg – Ett tack som riktar sig minst lika mycket till den som tycker annorlunda än mig som till de som håller med och ger medhåll.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

8 kommentarer

  1. Eva

    Javisst har du rätt, så är det om vi gillar det eller inte. Jag personlig tycker det är mera spännande och følga med i debatter där politiker debatterar med sina motståndare och sina välgare på bloggar f,eks!
    Keep going!

  2. Michael Rönnlund

    Mycket bra blogg.

    Om alla politiker tog sig tid att prata med sina väljare och motståndare skulle politiker föraktet minska.

    Kan dock förstå att alla inte har tid till det.

    Bra jobbat, fortsätt så om du har tid. Bränn inte ut dig bara.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer inte att bränna ut mig Michael – Så länge man trivs och brinner för det man gör är risken för det minimal.

      Tack för berömmet.

  3. Bertil

    Det värsta är att våra politiker utsätts för en massa.
    man märker det även på Anders blogg hur man focuserar på personen istället för det han skriver om.

    Problemet är väl så illa att politiker kommer aldrig att kunna tillfredställa allas önskan.
    Den makten har de inte.

    Makten hos politiker minskar mer och mer och makten över politiken finns på helt andra
    nivåer. Anders nämner ovan om detta.
    Sen är politiker enbart människor med olika åsikter och värderingar på hur allt ska vara.
    Att enbart två människor har exakt samma åsikter jämt och ständigt är det nog enbart tvillingar som når längst med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.