Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Landsbygdens inflytande över politiken måste stärkas.

Under lång tid och speciellt under innevarande mandatperiod har det pågått en intensiv debatt om styrkeförhållandena mellan stad och landsbygd med tillhörande beskyllningar om att det politiska etablissemanget satsar alla resurser i stadskärnan och mer eller mindre glömmer bort landsbygden. 

Även om jag inte köper den bilden fullt kan jag trots det hålla med om att det till viss del faktiskt är så – Centrala stan prioriteras många gånger på bekostnad av landsbygden.

Den ordningen måste brytas!

En sådan ordning vill i vart fall inte jag som varande Socialdemokrat ställa upp på framledes då jag ser det som absolut nödvändigt för den kommunala demokratin att vi som kommun proportionellt satsar minst lika mycket på den landsbygd som tillhör Umeå kommun som vi gör i de centrala delarna av stan.

För mig innebär det många saker – Bland dem:

  • Att det faktum att landsbygden utgör 30% av Umeås totala storlek befolkningsmässigt även ska avspegla sig i sammansättningen bland de förtroendevalda som sitter i Umeås kommunfullmäktige – Då genom att de politiska partierna med start i mitt eget i samband med nomineringar anammar en ordning för att säkerställa att så blir fallet framgent.
  • Att 30% av investeringsbudgeten öronmärks för investeringar på landsbygden.
  • Att vi på landsbygden liksom i stan bygger trygghetsboenden och äldreboenden som säkerställer att de som blir äldre kan bo kvar i sin by eller sitt samhälle den dag de inte längre orkar bo i sitt nuvarande boende.
  • Att vi säkrar en god tillgång till kollektivtrafik för de som bor på landsbygden genom att bygga strategiska kollektivtrafiknoder i t.ex. Sävar, Hörnefors och Bullmark med flera ställen som i kombination med anropsstyrd kollektivtrafik kan garantera att även den som väljer att bo på landsbygden har likvärdiga möjligheter till kollektivt resande som den som bor i stan.
  • Att de barn som växer upp på landsbygden precis som de som bor i stan ska kunna garanteras tillgång till barnomsorg och skola i sin närmiljö – I vart fall fram tills dess de gått ut mellanstadiet.

Listan skulle kunna göras oerhört lång men jag nöjer mig med dessa punkter så länge då dessa mer än väl visar hur jag sett ur mitt perspektiv som Socialdemokrat ser på demokrati, solidaritet, jämlikhet och alla människors lika värde.

Huruvida min syn delas av kommunledningen och av alla mina partikamrater eller inte ska jag låta vara osagt då den enda jag kan tala för mig är mig själv.

En sak kan jag trots allt lova dyrt och heligt – En röst på mig och den politiska agenda jag står för är en röst på en person som envetet kommer att arbeta för att denna ordning ska genomföras och för att en sådan ordning framgent ska genomsyra alla beslut jag är eller kommer att vara med om att fatta i framtiden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

45 kommentarer

  1. Petter

    Vi på landsbygden är luttrade och har hört detta från samtliga partier särskilt inför valet då kommer politikerna på att 30 % av väljarna finns där . Sen snackas det om de ena åtgärderna efter den andra ,men sen blir det stiltje och inget händer. Så nu börjar det bildas små enfrågespartier med inriktning på landsbygden. Förr förde Centern landsbygdens politik men så är det inte idag men en svängning finns på lokal nivå .Och utan landsbygden får Sverige det besvärligt. Om vi tittar på våra grannländer satsar de stort för att bli ännu mer självförsörjande ,men i Sverige gör politiker och veganrörelsen allt för att slå sönder landsbygden . Lantbruket är enligt MP miljöfarligt. Och enligt naturvårdsverket som lever sitt eget liv gör livet surt för djuruppfödande bönder i söder på grund av för Vargtäta distrikt. Här har regeringen bestämt hur stor stammen ska vara men myndigheten skiter i detta. Man ser mer och mer att myndigheter inte bryr sig om vad som beslutats i riksdagen utan har en egen agenda. Tyvärr följs inte fattade beslut upp av styrande regering utan myndigheterna fortsätter leva sitt eget liv. När beslut fattas måste även ske en uppföljning för att säkerställa att målen upprätthålls. Den ene vet inte vad den andre gör idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med dig – varje regering har en skyldighet att följa upp så att myndigheter och tjänstemän följer och genomför fattade politiska beslut i den anda de är tagna.

  2. Bertil

    Nyliberal politik är inte anpassad för landsbygd. Ja den är inte ens anpassad efter Norrlands
    behov. Nyliberal politik handlar om ekonomi ut i fingerspetsarna.
    Globalisering, effektivisering Individualism, kapitalism är väl ungefär de fyra ledorden.

    Det är rätt lustigt!? Norrland som upptar en yta av ca. 250 000 kvadratkilometer
    hade över 50% som röstade rött. Ändå strs vi i princip av en Nyliberal högerpolitik.

    Stockholms län med en yta av 6500 kvadratkm. Men med en befolkning liknande hela Norrland.
    är det som i stort skapar vårt styre. ja tillsammans med övriga storstäder.

    Därmed inser vi hur dominant storstäder är och hur de tar alla resurser.
    Samtidigt är storstäder effektiva Ett dagis ett äldreboende en skola. kan byggas med gigantiska mått och svälja massor av folk.
    Detta medan landsbygd med gles befolkning tvingas till små enheter utspridda.
    Samma fenomen gäller snöröjning En stad täcker stora mängder innevånare
    där det snabbt plogas upp för flera tusen innevånare medan landsbygd där blir det inneffektivt
    med långa plogsträckor till gles befolkning.
    Kort sagt Glesbygd är enormt mycket dyrare serva per person jämfört med storstad.

    Vi kan jämföra Solna kommun ( 78000 inv. ) och Skellefteå kommun ( 72000 inv.) som har i princip samma invånarantal.
    Men där Solna kommun ( 20 Kvadratkm ) upptar ytan av Skellefteå stad. medan Skellefteå kommun till ytan (7 170 Kvadratkm )

    Att man ser detta i kommunalskatten är inget konstigt. Det är betydligt högre total kommunalskatt i Skellefteå ( 33,95) jämfört med Solna. ( 29.20 ) Det skiljer alltså 4.75 kr.
    Vilket blir 47,50 per tusenlapp 475 på 10 000. och 4750 på 100 000 kr.

    Trots att gamla Olga betalar mer skatt per 100 kr än den i Solna är det inte säkert hon får plogat när hon bor i Glesbygd. Det är kort sagt dyrt bo i glesbygd och värdet på fastigheter är lågt.

    Detta är förmodligen inget som överraskar men siffrorna kan ju vara intressanta

    Faktum är att det skulle bli ännu effektivare om vi alla flyttade till en central punkt vid Ekvatorn
    nyttjade solenergi maximalt. Då skulle ex. ett solenergiverk med solceller endast behöva uppta 50 x50 mil för att täcka all den energi som behövdes till Jordens befolkning.

    Men problemet är hur skulle då råvaror från all världens glesbygd då kunna tillvaratas om alla människor effektivt bodde på en central punkt.

    Så glesbygden har en uppgift som är lika viktig som en stadskärna.
    Men likt man vill sänka trösklar för arbetslösa i en konkurensutsatt arbetsmarknad så vill man sänka
    servicetrösklarna i glesbygd. Ändå är Glesbygdens råvaror grunden till Stadskärnors kontorslandsskap.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett oerhört tänk- och läsvärt inlägg i debatten – Tack för din kloka input Bertil.

    • Jonny Disenfeldt

      Bertil skriver ”Ändå styrs vi i princip av en Nyliberal högerpolitik”

      Vem styr i regering ?
      Vem styr i landstinget ?
      Vem styr i kommunen ?

      Vilket parti vill ”Bertil” ska ta makten istället för S ???

      • Bertil

        Svar till Jonny Disenfeldt.
        som skriver:
        ” Vem styr i regering ?
        Vem styr i landstinget ?
        Vem styr i kommunen ?”

        Ja inte är det de du tror styr.
        När Leif Östling via kapitalismens lagar
        bollar över pengar som borde skattas i Sverige. Ja då styr han regering landsting, kommunen.
        När han sen behöver vård och vården krakelerat på grund av att skatter gått till de företag han ingått i. Ja då tar han själv privat lösning för att komma förbi alla köer.

        Vem styrde när Reinfeldt hade makt och Landstingen finge styrda statsbidrag.
        Inte var det Reinfeldt fast han gillade åtgärden. Nä det var medlemsavgifter till alla de nyliberala lobbyistfirmorna som poppade upp under Alliansens tid .

        Makten sitter i mängden pengar.
        Det finns inga lobbyfirmor för utsatta nån lobbyistfirma som kommer med tips om hur du ska bära dig åt för att få bättre A-kassa som arbetslös, sjukersättning som sjuk o.s.v.

        Rösten för de utsatta finns inte och ingen bryr sig. Det enda som man bryr sig om är hur man ska kunna plundra dessa ännu mer genom att lägga fram en retorik som inte kan betraktas som lögn.

        Vilka håller på med sådant, ja inte är det den lågavlönade Vänsterpartisten eller Den ensamstående FI kvinnan.

        Nä nog fanken är det nån med slipsknut och portfölj som saknar valkar på händerna men som har fradga i käften efter allt skutsnack denne kommit med ofta en herre som samlar pengar och kräver låg skatt på hög avkastning.

        Så Jonny det är inte som du inbillar dig att makten sitter hos Sossarna.
        Vi har haft Nyliberal politik i över 40 år
        Ändå får blåljusen inte pannbenet till att tända ett ljus ens i höstmörkret.

          • Patrik

            Hej Anders.

            Det Bertil pratar om funkade i jägarsamhället då alla behövdes för att försörja sig. I dagens samhälle behövs det någon som ser till att det finns resurser för att arbetarna ska få valkar i händerna.
            Tyvärr så funkar de samhällen där planekonomi råder mycket dåligt. Kina är väl ett bra exempel en regim som har gett upp den rena planekonomin och anammat kapitalismen till den grad att de kan få USA att verka som rena kommunister.
            Venezuelas situation efter att kommunismen fått fria tyglar visar hur bra den egentligen funkar.

            Mvh

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Kina genomför en övergång till blandekonomi på ett kontrollerat och bra sätt – Där är vi helt överens liksom om att Maduros sätt att sköta sitt land leder till total ekonomisk katastrof.

    • Jonny Disenfeldt

      Bertil skriver – ”dyrt bo i glesbygd”

      Det finns vissa ”smärre” skillnader i t.ex boendekostnad mellan att bo i Norrland jämfört med t.ex Solna, Lidingö etc … skall du jämna ut det med ?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Jonnys svar till Bertil med följande tillägg: Bostadens kostnad har alltid varit en fråga för individen och något som styrs av den fria marknadsekonomin som du förespråkar Jonny – Sär är det och så bör det fortsatt vara även om den som har sitt hus på Lidingö sannolikt får ett större bidrag i form av räntesubventioner än den som bor i den norrländska landsbygden.

    • Bertil

      Svar till Larry hur kan du säga så.
      Är det bara ett ogenomtänkt svar
      Eller???

      Grunden till glesbygdens förfall liksom
      Klassklyftor är väl inte Socialismens skuld.
      Har du blivit lite till åren så bör du ha insett att den politiska ändringen skedde
      Synligt under 70- talet redan.

      Men utflyttning från Landsbygd skedde redan under 60-talet. Slutet på bondeeran och övergång till industrialism
      Har sin påverkan, sen på 70-tal då fick Nyliberalismen luft i politiken och bak detta ligger storföretagens inverkan på politiken.
      Nyliberalismen är en skadlig gren i politiken i.o.m. den styrs av ekonomisk makt och därmed skapas med automatik klassklyftor. Detta i sin tur medför att
      Det blir en slags osynlig lag att som Nyliberaler agerar alltid slå mot utsatta.

      Motiveringarna är även likt Hitler kunde manipulera folk lika snillrika men enkla.
      Man måste bara lyssna på argumenten så är de hur lätta som helst avslöja.

      Varför är sänkta trösklar nödvändigt?
      Lyssna noga på argumenten och tänk efter. Kort sagt trams det man kommer med!!

  3. Fredrik

    Så, i denna fråga talar du inte för Socialdemokraterna utan bara för dig själv men i andra frågor är du Socialdemokraternas talesperson? Förstår inte riktigt hur du tänker.

    Sen, du bor på Ersboda visst? Så när du säger ”…vi på landsbygden…” så menar du att Ersboda är landsbygd? Newsflash! För mig, och här pratar jag nog för en solklart majoritet så är Ersboda tätort.

    Men, det som förvånar är inte att Ersboda klassas som landsbygd utan vänsterkantens löften om en kollektivtrafik lik den i stan. År efter år kommer denna refräng tillbaka, likt Gyllene Tiders ”Sommartider” som strömmar ut från radioapparaterna varje sommar, men aldrig så finns en finansieringslösning med i dessa löften.

    För vad kommer det att kosta herr och fru skattebetalare att genomföra en kollektivtrafik på landsbygden som ser ut som den i stan? Och, om inte skattebetalarna ska betala så måste resenärerna betala och hur mycket högre blir då biljettpriserna?

    Du kör buss Anders till yrket och du tror på fullaste allvar att det förslag som du lägger är genomförbart ekonomisk? Och vad kostar idag anropsstyrd kollektivtrafik? Och vad skulle den kosta med ditt förslag? Som ekonom borde man kunna kräva detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag talar alltid om mig som Socialdemokrat och den inställning jag har i olika frågor Fredrik – I bland använder jag ordet vi därför att det ordet bäst beskriver vad Socialdemokratisk ideologi står för.

      I inlägget har jag inte på ett enda ställe beskrivit mig som landsbygdsbo genom att använda ordet vi – Däremot har jag skrivit vad jag tycker att vi som parti bör göra och det är så det ska läsas och tolkas.

      Jag har inte alltid kört buss Fredrik vilket många vet mycket väl vid det här laget och räkna är något jag är rätt duktig på även om jag inte gjort någon exakt beräkning på just detta förslag.

      Min utgångspunkt för förslaget är baserat på solidaritet, jämlikhet och alla människors lika värde och dessa värden gäller de som bor på landsbygden lika mycket som de som bor i stan av den skillnaden att den ideologi jag står upp för inte tillåter en ordning som gör skillnad på människa och människa.

      Att se till att hela kommunen lever och att alla i kommunen har någorlunda lika förutsättningar är viktigt – Extra viktigt därför at skattesatsen är densamma på landsbygden som i stan.

      Vi ska räkna på saken och se hur mycket det skulle kosta och med rätt prioriteringar – Prioriteringar som har sin grund i ideologi snarare än i ekonomiska termer kommer vi att bygga ett bättre Umeå för alla.

      • Fredrik

        ”Att vi på landsbygden liksom i stan bygger trygghetsboenden och äldreboenden som säkerställer att de som blir äldre kan bo kvar i sin by eller sitt samhälle den dag de inte längre orkar bo i sitt nuvarande boende.” är ett direkt citat från inlägget ovan där du använder ordet vi som i detta inlägg betyder du och andra som bor på landsbygden så Anders, du har fel.

        Sen så skriver du att du ska räkna på detta, och då undrar jag när då? Alla löften bör också innehålla kostnaden för dessa löften så att väljarna kan ta ställning till detta FÖRE valet.

        Jag är rätt säker på att du inte riktigt klarar av att leverera det du lovar, en kostnadskalkyl för att utöka den lokala kollektivtrafiken till att inkludera hela kommunen av den enkla anledningen att du inte kommer att kunna leverera allt du vill ”ge” till väljarna. Sen att den stora delen av Umeå kommuns ”landsbygd” finansieras av Landstinget är också borttappat hos dig. Tydligen.

        Till sist, ordet vi betyder du och andra. Det betyder också att om du säger ”vi vill” så betyder det att du pratar för någon annan än bara dig själv. Och de gånger som du berättar vilka dessa är har hittills aldrig hänt utan vi väljare ska bara lita på det du säger. Hur ska vi kunna göra det när du aldrig berättar allt? När du undanhåller information som skulle kunna bevisa det du säger?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med det uttrycket menas att vi – Dvs. Umeå kommun som helhet ska göra detta Fredrik – Lär dig att läsa och tolka saker såsom det är skrivet och försök dig inte på att märka ord utan att förstå sammanhanget.

          Ett löfte är ett löfte Fredrik och det löftet kommer jag att göra mitt yttersta för att leva upp till och då därför att det är viktigt baserat på de skal jag anförde i mitt förra kommentarssvar till dig.

          När tiden är mogen kommer jag självklart att kunna leverera en kostnadskalkyl och därtill tala om hur saken ska finansieras.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”räkna är något jag är rätt duktig på”

        Svar nej, du visste inte vad en median är och du påstod t.ex att ”median kan innebära att många fler värden är mindre än medianen”. Du hittade på ett begrepp av median av viktade medianer som är rent nonsens.Bara för att ta några exempel.

        Du har inte studerat matematisk statistik, linjär algebra, matematisk analys, transformteori, differentialekvationer och integraler så påstå inte att du är duktig på matematik.

        Du är duktig på att sprida populistiska förslag men har aldrig tänkt igenom vad saker och ting kostar, hur svårt det kan vara att genomföra etc. Du är populist ut i fingerspetsarna Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Nu kommer du dragandes med något som inte är sanning – Jag vet mycket väl vad en median är och är det någon som inte förstår sig på medianer så är det du som vägrar att inse att en median blir mer precis och korrekt ju bättre och korrektare det underlag den beräknas på är utformat.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Jag vet mycket väl vad en median är”

            Nja, lite svårt att kombinera med DITT påstående att ”median kan innebära att många fler värden är mindre än medianen” …

            Median är nämligen alltid det mittersta värdet i en serie av värden sorterade i storleksordning, om antalet mätvärden är ojämnt är det EXAKT lika många mätvärden under median som över median, om antalet mätvärden är jämnt antal så finns det ett (1) mer mätvärde över eller under medianvärdet …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inte svårt att förstå det jag anfört – Den enda som ser ut att ha det problemet är du Jonny

        • Bertil

          En sak Jonny är väldigt duktig på att ständigt idka personligt påhopp.
          Att vara duktig är relativt.
          Jag säger som Mats Wilander gällande tennis det handlar inte om att spela bra det handlar om att spela rätt.

          Samma gäller matte. Det handlar inte om att räkna bäst det handlar om att räkna rätt.

          När ex:Almega räknade ut att De med lägst inkomster nyttjade RUT mest är möjligen att vara duktig på att räkna men man räknade inte rätt.

          Ser man på Jonny och hans sätt att både räkna och skriva så är han möjligen duktig på skrävla men han kommer inte med det som är rätt.

  4. Jörgen

    Bra inlägg Anders. Att kommunalskatten måste vara olika I glesbygd och storstad är nog oundvilkligt men det är ett val vi gör som bor I Norrland. Vi får bättre luft och billigare hus men snöröjningen tar lite längre tid och biblioteket har lite färre böcker. Men hur ser du på att den statliga skatten är samma fastän statliga tjänster som polis och rättsväsende är kraftigt eftersatt I inlandskommunerna? Personer med 50000+ Iön i Malå får mycket mindre för sin sista skattekrona än lidingöbon. Hur ska vi få bättre statlig service I glesbygden för skattepengen? Ska man ens behöva betala statlig skatt om man inte får någon statlig välfärd tillbaka?

    pga avstånd och geografisk utbredning är nog oundvikligt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska suga på den karamellen och återkomma men i grunden ser jag statlig skatt som fördelningspolitik och betydligt mindre som det du beskriver.

  5. Olle

    En intressant aspekt som många stadsbor kommer med är att ,landsbygdsborna får skylla sig själv när de bor på vischan.
    Och det stämmer väl till viss del men alla kan inte bo i städerna för vem ska då producera livsmedel, vem ska utvinna våra råvaror .Motorn för överlevnad finns ju faktiskt på landsbygden.Vi överlever inte utan landsbygden ,vi blir inte feta på om alla ska jobba inom service och tjänsteyrken .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min värld är landsbygd och stad lika mycket värda och samma gäller de som bor där – I övrigt håller jag med i det du anför helt och hållet.

  6. Jonny Disenfeldt

    Ouch om moral …

    https://www.arbetaren.se/2017/11/08/asikter-visas-bara-genom-handlingar/

    Tidningen Arbetaren skriver om Fredrik Virtanen, Ehsan Fadakar, Soran Ismail och Oisín Cantwell:
    ”Just dessa fyra män är intressanta i sammanhanget då de till viss del byggt sina karriärer på att de är vänster, feminister och antirasister. De är män som ”minsann tar ansvar” och ”brinner för” dessa frågor. Samtidigt beter de sig som de grövsta sexister; drogar och våldtar kvinnor, tafsar, kommer med obehagliga erbjudanden om kokain och analsex, frågar om man är ”slapp i fittan” efter att ha fött barn och om man ”åker till Afrika och knullar negrer”. De är män som borde veta bättre.”

  7. Olles brorsa

    Regeringen gör nu en storsatsning på gles- och landsbygd. Hela 12 statliga jobb inom Tillväxtverket ska utlokaliseras till Östersund, som är enda kommun i hela Norrlands inland som inte har haft en negativ utveckling. Andra kommuner som ska få statliga utlokaliseringar är Kalmar och Göteborg. Sydöstra Sverige har förvisso kommit lite i bakvattnet och har inte haft en lika stark utveckling som jämförbara regioner, men invånarantalet har dock ökat med med knappt 30 % sedan 1970., d,v,s, lika mycket som Östersund. För att finna verklig glesbygd i den regionen, får man gå till Linneryd och liknande småorter i Smålands inland..Strax efteråt meddelade regeringen att man ska bygga åtta nya förorter till Stockholm med sammanlagt 90.000 invånare. En av dem ska byggas i Lunsen-skogen söder om Uppsala, som torde vara största sammanhängande skogsområde i Stockholms närhet. Ansvarig för planerna i regeringen är bostadsminister Peter Eriksson, mp. Han har verkligen lyckats hitta en glesbefolkad plätt i Sveriges befolkningsmässigt fjärde största kommun, som är Uppsala. Tanken är helt klart att Uppsala och Stockholm ska byggas ihop till en sammanhängande ”bandstad”. Behovet av detta enorma behov av nya bostäder beror på regeringens politik att arbetslösa. i synnerhet flyktingar om har fått uppehållstillstånd ska ”flytta dit jobben finns”. Det är dock inte visat att det finns fler jobb per arbetslös, som de arbetslösa ska flytta till. Utan det handlar helt enkelt om att flytta dem, som fått uppehållstillstånd, till landets största kommuner, när kostnaderna för de ”nyanlända” vältras över från staten till kommunerna.

    Regeringen har alltså valt att INTE öka den kommunala skatteutjämningen så att invånarna i storstadskommunerna får ta över statens kostnader för flyktingarna i de glesbygdskommuner, där asylboendena finns, och där man p.g.a. en hög medelålder hos den infödda befolkningen behöver flyktingarna som arbetskraft, och inte minst som ”entreprenörer” som startar nya företag, om bygden ska ha en framtid.

  8. gerd

    Tack för att du uppmärksammar ”glesbygden” och förutsättningarna för att leva och bo där. Du ska få en valfråga som kan ge dig många röster i nästa val.
    Boende utanför stadskärnan betalar skatt efter samma tabeller som andra. De betalar även bilskatt och bensinskatt som övriga. De nyttjar inte subventionerade kultur och idrottsrelaterade faciliteter i samma utsträckning som stadsborna men är med och bidrar till detta via skattsedeln. De nyttjar inte heller subventionerade allmänna transportmedel eftersom det i de flesta fall saknas sådana. Fiberinstallationen går långsamt. Postutdelningen tveksam på många ställen. All denna orättvisa kan man leva med. Att bo på vischan är i de flesta fall självvalt. Att slippa stressen och att få andas hyfsad luft är också bra och det kostar inget extra.
    Nu till jävulens påfund nr 1. Det stavas Enskild väg. Ett politiskt påfund som i princip aldrig debatterats. En stor del av det svenska vägnätet är s k enskild väg. Fastigheter belägna efter en enskild väg är tvångsanslutna. Medlemmarna betalar både för att bygga dessa vägar, att göra ombyggnad och renovera dessa samt att sköta snöplogning och sandning. Vägarna förvaltas av vägföreningar vars ledamöter inte alltid har medlemmarnas bästa i förgrunden. Runt vägarna finns ofta skogsföretag vars framfart leder till förstörda vägbanor som andra medlemmar får betala för att laga. Dåliga styrelser får ofta fortsätta eftersom ingen vill ställa upp. Lantmäteriet en kommunal/ statlig verksamhet styr det allmänna vägnätet med järnhand. De kan inte ens stava till ordet ”service”. De har sålt ut fastighetsregistret till privata aktörer. Vägföreningarna får betala dyra avgifter för att få tillgång till dessa. Hela denna verksamhet får tankarna att gå till NordKorea. Vad kostar det att vara tvångsansluten till detta som andra boende i centralorterna slipper? Väglängden och andra faktorer avgör ju självfallet detta men numera ligger avgifterna omkring 3.000kr per år. I Sillviken betalade medlemmarna med de högsta avgifterna 22.000kr per år. Du ser rätt Tjugotvåtusenkronor per år. Staten och kommunen ger små bidrag till Enskilda vägar för snöröjningen. För några år sedan drog Umeå kommun in dessa plogningsbidrag. Dålig ekonomi. Nämnden som svarade för dessa åkte hellre utomlands för pengarna. Bidragen återinfördes förra året. Dagligen får vi veta att många boende efter enskilda vägar inte kommer att få vägarna plogade i vinter eftersom Trafikverkets bilar ska göra annat. Många enskilda vägar har anlitat och betalt till Trafikverket för detta eftersom det anses praktiskt och milömässigt bra att plogbilar som är ute och plogar det allmänna vägnätet även mot betalning kan ploga enskilda vägnätet samtidigt.
    Systemet är ruttet, orättvist och rent ut för jävligt. Hela vägnätet, förutom möjligen rent privata infarter ska handhas av kommun och stat. Den som fixar detta får min röst!

  9. Krister

    Jag har en konkret fråga:
    Vad är på listan över sånt som kan prioriteras BORT?
    Vad som skall prioriteras har vi hört.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den listan återkommer jag om det skulle bli aktuellt då jag är ytterst osäker på att en sådan satsning som jag beskriver skulle innebära att vi måsta prioritera bort saker – Skulle det behövas så är en sak helt klar – Vi ska aldrig spara i kärnverksamheter som skola, vård och omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.