Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag vill rikta ett stort tack till Raja Thorén för det samhällsengagemang han uppvisar.

Jag är oerhört glad över beskedet häromdagen om att Raja Thorén och Thoréngruppen kommit överens med kommunen om att bygga 3 nya idrottshallar – 2 fotbollshallar och en innebandy/multisporthall istället för en enda fotbollshall som jag förstått var den ursprungliga planen.

Att en fotbollshall i form av ett tält som rymmer en fullstor fotbollsplan placeras på nuvarande Fridhemsgymnasiet (under namnändring till Maja Beskow skolan) och att övriga två byggs på Noliaområdet som redan innehåller mycket idrottsinfrastruktur är perfekt och ett stort lyft för Umeå.

Tillkomsten av dessa nya hallar innebär många fördelar för Umeå och dess invånare – Alldeles speciellt så för de barn och vuxna som är involverade i idrotter som kräver inomhushallar.

Fotbollen är en stor vinnare som med 2 hallar, ett riksidrottsgymnasium i fotboll och en universitetsutbildning med inriktning fotboll med de nya hallarna får möjlighet att behålla de lokala talangerna i Umeå samtidigt som möjligheten at behålla de som kommer hit för att studera och träna parallellt ökar mångfalt.

Tillkomsten av dessa 2 hallar har alla förutsättningar för att säkerställa att Umeå inom en inte allt för avlägsen framtid har minst 1 herrlag och minst 1 damlag i Allsvenskan.

Även innebandyn tjänar på detta då tillkomsten av ytterligare en innebandyhall ökar möjligheten att utveckla sporten än mer i den stad som sedan länge kallas innebandyns huvudstad.

Största vinnaren enligt mitt sätt att se på saken blir Umeås barn & ungdomsidrott som i och med tillkomsten av dessa nya hallar får ta del av den möjlighet till träningstid på attraktiva tider som frigörs när fotbollsträningarna för de som är äldre flyttas till de nya hallarna.

Med det sagt så vill jag rikta ett stort tack till ett antal personer som varit drivande till att detta äntligen händer. Sägas ska att jag säkert i hastigheten glömmer några personer och om så är fallet så vill jag ta tillfället i akt att rikta ett kollektivt tack även till dessa.

Till att börja med vill jag rikta ett stort tack och ett stort grattis till Fritidsnämndens ordförande Ari Lejnonen (S) och dess vice ordförande Lennart Johansson (M) som envetet under många år kämpat för att detta skulle bli verklighet.

Sedan vill jag rikta ett stort tack till vårt kommunalråd Hans Lindberg (S) för väl genomförda förhandlingar som ger oss 3 hallar istället för endast 1.

Sist men inte minst vill jag rikta ett oerhört stort TACK till Raja Thorén som trots en lång och segdragen process visat stort tålamod med trögheten i den kommunala beslutsapparaten.

Om alla företagare hade lika stort samhällsengagemang som det Raja Thorén visat upp skulle samhällsbygget se betydligt bättre och jämlikare ut.

Raja Thorén har under lång tid trots kostnader valt att driva flera idrottsföreningar med hjälp av egna pengar till Umeåbornas fromma.

Att nu toppa detta genom att satsa 120 miljoner eller mer på att bygga 3 nya idrottshallar som kommunen får fullt ansvar för att driva och fördela tider i påvisar ett stort samhällsengagemang och ett stort hjärta för den egna kommunens och dess medborgares väl och ve.

Tack Raja Thorén!

Vore fler företagsledare lika osjälviska som dig när det handlar om att ge tillbaka till det samhälle som gör det möjligt för dig att driva företag och tjäna pengar skulle Sverige vara himmelriket på jorden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag

 

 

54 kommentarer

 1. Fredrik

  Men du vill ju förbjuda Raja Thorén att tjäna pengar på det han idag tjänar pengar på. Är det hyckleri från din sida Anders att hylla någon som du i grunden inte vill ska få existera i den offentliga sektorn?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag hyllar Raja Thorén för hans samhällsengagemang och jag är helt säker på att Raja som den affärsman han är hade tjänat pengar oavsett den företeelse jag kritiserar och att han trots det skulle ha gjort precis samma sam som han gör nu.

   • Fredrik

    Det är många av dina inlägg som fyllt sina syften, men du har inte tagit bort dem. Den enda anledningen till att du tagit bort det senaste är att du blivit tillsagd att göra det. Med andra ord, man kan inte göra påhopp på det sätt som du gör utan att det får konsekvenser.

    Det finns hundratals företagare som varje år gör samhällsnytta genom att sponsra idrotten, företagare som verkar på den privata marknaden som du accepterar. Att du ena stunden kräver att alla företag inom vård, SKOLA och omsorg ska bort och inte finnas i det svenska samhället för att i nästa stund hylla företagare som just finns i denna sektor är inget annat än hyckleri.

    Att du dessutom inte besitter kunskaper goda nog inom idrott är ditt inlägg ytterligare bevis på. Enligt dig så kommer Umeå inom en inte allt för avlägsen framtid stoltsera med minst 1 herrlag och 1 damlag i Allsvenskan. Säg mig, hur?

    Vilka lokala talanger har lämnat Umeå pga att det inte funnits bra möjligheter att träna?

    För den som inte är insatt i idrott förstår inte vilka mekanismer som styr och hur detta i sin tur speglar de val som utövare gör. Det är dessutom inget du på något sätt kan läsa dig till, det är något du måste jobba dig till. I idrotten. Och där är dina kunskaper extremt bristfälliga. Fotboll är inget som blir bra med en hall, fotboll är kultur och det tar mer tid än du kan tro att odla.

    Till sist, Raja är en fantastisk företagare men det tar ändå inte ifrån det faktum att han tjänat sin förmögenhet på det du förkastar. Så, alla dem som spenderar pengar på det gemensamma samhället kan med andra ord tjäna dessa pengar på vilket sätt de vill. Det är det som är kontentan. För, om du får bestämma Anders så sinar Rajas kassa rejält och då blir det inga fler investeringar i Umeå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har ett förflutet som idrottsman Fredrik därtill på rätt hög nivå upp till junioråldern och en sak vet jag med bestämdhet – Rätt förutsättningar för träning och matchande/tävlande höjer nivån och attraherar fler utövare.

     Tittar vi på fotbollen på seniornivå är det stor skillnad mellan att kunna träna på samma typ av plan som man sedan ska spela matcher på och en mindre hall utan rätt takhöjd för att kunna spela fotboll fullt ut.

     Om Umeå kan erbjuda förstklassiga träningsanläggningar så är min övertygelse att flertalanger väljer att söka sig hit och att fler väljer att stanna efter det att studierna är avklarade.

     Umeå har redan i dag en god fotbollskultur med 2 föreningar både på dam och herrsidan som har potential att utvecklas till spel i högsta serien – Att den potentialen kommer att öka med dessa hallar byggda tror jag är en uppfattning som delas av många.

     • Fredrik

      Först, det är nästan 40 år sedan du var aktiv idrottsutövare. Det har hänt massor sedan dess. Till exempel är de två herrlag i Västerbotten som har närmast till Allsvenskan en bra bit att gå. De är inte topplag i division 1, och då kommer Superettan därefter. På damsidan är inte UIK ett topplag i Allettan, inte i år och inte ifjol vilket leder till en gissning att inte heller nästa år.

      Men om nu en fotbollshall inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att ge minst ett lag i allsvenskan och damallsvenskan så undrar jag varför det inte är så i Luleå? I 31 år har Luleå haft fullstor fotbollshall utan att ta sig längre än division 1 (på herrsidan). 31 år. Luleå måste vara extremt kass på idrott, speciellt fotboll.

      Men du svarar inte på min fråga. Vilka talanger har lämnat Umeå på grund av bristfälliga träningsmöjligheter?

      Missförstå mig inte Anders, jag gillar idrott. Inte all idrott, men nästan. Och jag har sedan jag var 11 år gammal haft medlemskap i en förening med både fotboll och ishockey på absoluta högsta nivå i Sverige och jag reser till huvudstaden för att se dem spela ofta. Riktigt ofta. Och jag vet hur lång tid det tar att bygga långsiktigt. Även om du har alla möjligheter i världen. Det är detta du inte förstår för du har ingen insyn i svensk idrott idag. Du har varit borta för länge och tappat kontakten med den. Bara att inse, du upplever inte ett lag i herrallsvenskan från Umeå de närmaste 15-20 åren. Tyvärr.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte påstått att lag kommer att avancera på kort sikt utan snarare på att de med rätt förutsättningar kommer att komma dit i sinom tid – En tidsrymd jag bedömer till ca 3-5 år efter hallarnas färdigställande.

      Vi har många fotbollstalanger som valt att lämna Umeå för spel i andra klubbar och för den del i högre serier – Med bättre träningsmöjligheter och lag i högsta serien kommer förutsättningarna för att behålla dessa att öka mångfalt samtidigt som Umeå kan attrahera andra talanger at flytta hit för att få bättre träningsförutsättningar.

      Att påstå att jag inte har insyn i idrotten och i idrottsrörelsen är ett helt igenom felaktigt påstående Fredrik.

      Min tro är att vi kan ha ett lag i herrallsvenskan inom 5 år – Min tro är att det laget kommer att heta Thoréngruppen då jag noterat att Raja Thorén är en man som har struktur och klara mål för det han ger sig in i.

     • Erik

      Anders, det behövs pengar för att överhuvudtaget nå fotbollens finrum. Studera de senaste tillskotten i det svenska finrummet – Östersund och Sirius (Uppsala). De gemensamma nämnaren är pengar. Och pengarna till dessa lag har kommit från fotbollsintresserade kapitalister. Och kommer ni att förbjuda vinster i Rajas koncern då blir det skralt med den varan som behövs för att nå dessa finrum.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är övertygad om att duktiga entreprenörer som Raja alltid hittar sätt att tjäna pengar Erik – Det är just den egenskapen som gör dem till entreprenörer.

   • Jonny Disenfeldt

    Fredrik undrar ”Varför har du tagit bort inlägget där du gick attack mot S-kvinnorna i Umeå?”
    Du svarar ”Inlägget har fyllt sitt syfte Fredrik.”

    Och vilket syfte var det Anders…?

   • Caanita

    Det verkar vara en efterhandskonstruktion ”att inlägget har fyllt sitt syfte”. Dina inlägg som fortfarande finns kvar, har alltså inte gjort det???
    Hur står det till med kvinnosynen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det står jätterbra till med min kvinnosyn Caanita – Jag gör ingen skillnad på män och kvinnor – Det bör man inte göra som människa och definitivt inte om man som jag är pappa till 4 döttrar.

 2. Ville-Valle

  …vad säger du Anders Forss om den här texten/insändaren i Folkbladet…? Och du, på vilken plats på S-valsedlarna hamnade du…? Ska du starta din personvalskampanj nu för enligt artiklar i VK och Folkbladet lär du inte bli kommunstyrelsens ordförande efter valet…

  Höga politikerarvoden riskerar skapa förtroendeklyfta
  Debattartiklar.
  (2017-11-21) Som förtroendevalda vilar ett tungt ansvar på oss. Vi förväntas representera människor med olika viljor, intressen och förutsättningar. Det som i den allmänna debatten ofta kallas för politikerförakt har ofta sitt ursprung i våra brister på detta område.

  Västerbottens-Kuriren
  Publicerad igår kl. 22:16
  61
  Spara
  Många medborgare reagerar på de höga arvoden som heltidspolitiker får. Med en ökad inkomst följer ofta en ny livsstil där man blir van vid mer pengar i plånboken. För att kunna upprätthålla denna livsstil blir man sedan beroende av politiken.
  Många heltidspolitiker har i dag inkomster som de flesta i Sverige bara kan drömma om. Kommun- och landstingsråd kan hos oss i dag tjäna upp mot 70 000 kr i månaden. Det går att jämföra med att medianlönen i riket var 22 500 kr i månaden 2016 (SCB).
  När förtroendevalda inte kan förstå förutsättningarna för människor som lever under andra omständigheter och villkor än för politiker så förlorar många människor sin tilltro till oss och vår förmåga att hantera deras problem. Vi representerar samtliga invånare i Sverige, och när våra villkor skiljer sig väldigt mycket från de villkor som de allra flesta lever under är det stor risk att vi inte längre kan företräda alla. Höga arvoden riskerar att skapa en förtroendeklyfta mellan de förtroendevalda och stora delar av befolkningen.
  I Vänsterpartiet ska den som representerar partiet drivas av viljan att förändra samhället och genomföra den politik som vi går till val på, inte att få en hög inkomst för egen del.
  Därför motsätter vi oss de arvodeshöjningar som görs i samband med bildandet av den nya regionen, Region Västerbotten. Att det nya regionrådet ska tjäna 140 procent av ett heltidsarvode (cirka 784 000 kr), alltså mer än en miljon kronor per år är inte rimligt. Ingen förtroendevald ska kunna tjäna mer än 100 procent av ett heltidsarvode, vilket är fallet med många förtroendevalda även i dag. Vi kommer därför att yrka på en återremiss för att utreda möjligheten att justera och sänka arvodena.
  Det ska vara tryggt för en väljare att rösta på Vänsterpartiet och veta att det är en röst på någon som jobbar för att förbättra samhället, inte för att sko sig själv. Sänkta arvoden är något vi arbetar för i riksdagen liksom på lokal nivå. Vårt politiska engagemang handlar om att minska klyftorna i samhället och förvalta det förtroende vi fått på allra bästa sätt.
  LiseLotte Olsson
  landstingsråd för Västerpartiet

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig aspirerat på att bli kommunstyrelsens ordförande Ville-Valle och jag delar din åsikt om att politikerarvodena är alldeles för höga.

   Det ämnet har jag haft uppe ett antal gånger på min blogg och vad gäller den frågan har jag inte ändrat uppfattning utifrån det jag skrivit i dessa bloggar.

 3. Bertil

  Jag börjar bli lite irriterad över hur kommuner bygger halkar för idrott.
  De flesta är till nytta dock.

  Men när man bygger arenor eller tvingas bygga fotbollsarenor med kapacitet för Allsvenska och det ställs krav på
  Att det måste uppfylla normer för elitspel
  Ja då blir man lite fundersam

  Än värre blir det när man ser hockeyarenor och där man nu vill segregera enorm mellan SHL och Allsvenskan
  Klubbar i SHL är tänk få ett stöd från hockeyförbundet på 45 miljoner medan Allsvenska lag bara får 2,3
  Då faller syftet med byggandet av hallar

  Tar man då vidare hur det ser ut i NHL
  Där löner till spelarna är på allt från 5 miljoner till 80 100 miljoner per år
  Sen att Svenska klubbar ska nytta offentligt uppbyggda halka ge löner till spelarna som överskridet en sjuksköterskas eller vårdanställd med råge. På det en högerfalang inom politiken som dessutom vill sänka trösklar.
  Detta medan tränare och spelare i vårt
  Gemensammas hallar plockar ut miljonlöner.
  På detta är spelarna sjuka mest jämt och överutnyttjar vår sjukvård.

  Så det har spårat ur även inom idrotten och hallbyggandet.

  Kort sagt skatt används fel inte bara genom mest bidrag till servilaste utan även till idrottsbyggande som gynnar
  Vårt gemensamma fullt ut.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I detta fall är min åsikt att det Raja Thorén bygger fullt ut kommer till nytta för det gemensamma och gynnar alla i kommunen.

   De pengar kommunen skulle tvingas avsätta för att bygga dessa kan nu användas i kärnverksamheterna.

  • Fredrik

   Bertil, det blir pinsamt uppenbart att du för det mesta inte har en aning om vad du pratar om utan att du bildar dig en uppfattning av det du läst på SVT Text-TV.

   Svenska idrottsutövare, speciellt dem på hög internationell nivå bidrar betydligt mycket mer till samhällsbygget än vad många förstår. Storheter såsom Stenmark och Borg på 1970- och 1980-talet till Zlatan idag har bidragit till att unga börjat med idrott, en idrott som faktiskt är bra för människan. Motion och rörelse minskar i samhället, under den tid som du varit vuxen Bertil så har människan minskat sitt rörelseschema betydligt och varför?

   Det samhälle du lett har minskat människans rörelse och motion och gjort fler människor överviktig. Bravo Bertil!

   Det är dessutom totalt fel att dessa idrottsutövare utnyttjar den svenska vården när de blir sjuka eller skadade. De BETALAR för den. Precis som du Bertil så betalar dessa människor skatt, mer skatt i kronor och ören än vad du gör (gissningsvis) så varför skulle de inte få tillgång till vården som du får? Men, nu fungerar det inte så. De köper specialistvård. Av en privat aktör. Oftast. Och detta belastar inte din vård, eller min. Så, innan du försöker prata om något du inte vet – läs på.

 4. Mikael

  Var går gränsen för vilka pengar en kommun vill ta emot? Thoréngruppens vinster kommer av att man under lång tid tjänat bra på att ge ungdomar en dålig utbildning som varit för billig. De pengar som nu går till hallar i Umeå skulle ha gått till lärare och bibliotek runt om i landet för att ge eleverna på dessa friskolor en anständig skolgång. Det är förvånande att en kommun överhuvudtaget vill ta emot dem, och framförallt en kommun som styra av ett parti som socialdemokraterna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så länge man inte står bland de som är garanterade plats i fullmäktige om vi gör ett val med samma utfall som tidigare spelar det mindre roll vart på listan man står Jonny. Den positionen ger mig en bra plattform att jobba från.

 5. Jonny Disenfeldt

  Uppdatering vad gäller opinion : DN/IPSOS NOVEMBER, Resultat i procent
  Moderaterna 21 (-1)
  Liberalerna 5 (-1)
  Centerpartiet 11 (+1)
  Kristdemokraterna 3 (0)
  Sverigedemokraterna 16 (+1)
  Socialdemokraterna 28 (-2)
  Vänsterpartiet 8 (+1)
  Miljöpartiet 5 (+1)

  -2 för S … ajdå, trenden…

 6. Jan

  Inser du hyckleriet i att hylla samma välfärdskapitalister som du tidigare tagit heder och ära av? Förmodligen inte…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tycker inte det är hyckleri Jan – Att hylla de som hyllas bör för den samhällsnytta de gör tycker jag tillhör vanligt hyfs.

 7. Fredrik

  Åter igen så misslyckas du kapitalt med det mest elementärare. Nämligen att svara på en direkt fråga. Så, jag försöker igen:

  Vilka talanger har lämnat Umeå på grund av bristfälliga träningsmöjligheter? Här är jag ute efter namn från din sida.

  I vilken förening på hög elitnivå har du insyn?

  Varför kommer Umeå att lyckas på fem år när Luleå inte lyckats på 31 år?

  Tre direkta och enkla frågor, det tar cirka tre minuter att besvara dessa frågor. Om du vågar.

  Sedan har dessa frågor inget direkt att göra med att det faktiskt är storsint och bra att Raja Thorén visa samhällsengagemang genom att satsa egna pengar i idrottsanläggningar som kommer alla Umeåbor till gagn.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ska titta igenom namnlistan när jag har mer tid över Fredrik så ska du få ett par namn och jag både har och har haft insyn i hur elitföreningar drivs – Bland annat SAIK.

   Min tro är at Umeå kommer att lyckas och en av anledningarna till det är riksidrottsgymnasiet fotboll samt Universitetets koppling till fotbollen. Sedan får vi inte glömma att UIK spelade i damallsvenskan under många år och att även Umeå Södra som numera är Thorén återfanns där under en ettårig sejour när bland många min äldsta dotter spelade i den klubben.

   • Fredrik

    Ser ingen Anders Forss i SAIK:s styrelse eller ledning, så det är möjligen ett önsketänkande från din sida. Umeå Södra spelade i Allsvenskan 2008, nästan tio år sedan. Ja fakta är att nästa säsong så är det tio år sedan. Och TTG spelar idag i? Division 1, måste alltså först vinna den och kliva upp i Allettan innan de kan vinna där och gå upp i Damallsvenskan. Det är en lång väg, betydligt längre än fem år.

    Att UIK spelade i Damallsvenskan under många år berodde inte på träningsmöjligheterna utan på den fantastiska talang som fanns i laget på spelarsidan och ledarsidan.

    Men, allt det arbete som du gör i SAIK måste ju ha gett dig den enkla kunskapen om att det billigaste alternativet är egna talanger, lokala talanger, och att dem utifrån kostar mer. Men talanger kommer inte på grund av en fotbollshall.

    Sen, vilka studenter som studerat i Umeå under tre år har sedan återvänt någon annanstans för att bli en ”stjärna”? Du menar att kopplingen mellan fotboll och universitetet är något som lockar till Umeå, men sanningen är att universitetet i Umeå är inte ensamt universitet i Sverige som har liknande program/möjligheter för idrottsutövare. Precis som gymnasieskolor runt om i landet ”tävlar” om elever så tävlar universitet om studenter. Har gjorts i över tio års tid. Minst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag sitter inte i styrelsen där Fredrik och har aldrig gjort – I vart fall inte i moderklubben men det betyder inte att jag saknar insyn vilket är vad jag påstår att jag har.

     Jag är inte säker på att det behöver ta mer än 5 år att avancera Fredrik – Att det går är Östersund ett bra exempel på.

     Visst finns andra universitet som erbjuder det Umeå erbjuder men det förtar inte att Umeå som alternativ blir bättre när fotbollshallarna tillkommer.

     • Fredrik

      Du sitter inte i styrelse eller ledning för SAIK men har insyn? Den styrelse som ger insyn i sin verksamhet på SHL-nivå till en utomstående beter sig extremt korkat. Jag har svårt att tro att styrelsen och ledningen för SAIK är det, men om du påstår det så okej.

      Jag tror dock att du precis som ungefär halva Västerbotten känner någon som känner någon som känner någon som är aktiv i SAIK. Det betyder inte insyn Anders, för i sådana fall har jag insyn i den svenska regeringen.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker alltid gå till extrema nivåer i din kritik Fredrik – Sunt förnuft och insyn på den nivå jag har räcker fullt ut för att både veta hur det fungerar och hur man tänker när man bygger långsiktiga strukturer.

      Den insikten och den förmågan har jag dessutom odlat professionellt i min tidigare yrkeskarriär där jag som chef och ansvarig varit med och byggt strukturer som ska verka på oerhört lång sikt – Därtill skapat och beslutat om hur en långsiktigt framgångsrik organisation ska byggas.

      Jag tycker det vore på sin plats att vi debatterar det som verkligen betyder något – Raja Thoréns samhällsengagemang och stora hjärta för Umeå och dess invånares väl och ve.

   • Fredrik

    Och, RIG Fotboll finns inte i Umeå. Det är ett felaktigt påstående. NIU Fotboll finns i Umeå, men NIU Fotboll finns på många platser i Sverige. Platser där det finns universitet, t ex Göteborg, Linköping och Stockholm.

    Det finns bara två RIG i Umeå och det är Friidrott och Innebandy. Och även om vi gärna ser fler innebandyhallar i stan så är vi i Umeå redan bäst på innebandy, åtminstone på damsidan. Och åtminstone IKSU. Och tänka sig, med väldigt liten hjälp av kommunen i förhållande till den ekonomiska hjälp kommunen gett t ex fotbollen och inga spelarlöner har IKSU blivit bäst i världen. Hur är det möjligt? Jo genom att i IKSU så ställer alla upp på varandra. Från toppen och neråt. Du känner dig delaktig från den yngsta spelaren (13 år) till äldsta fansen (ett gäng äldre herrar i 75-80-årsåldern). Men tänk vad bra IKSU hade kunnat vara om kommunen gett samma ekonomiska förutsättningar som fotbollen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har oerhört svårt att förstå varför du är motståndare till att det byggs fotbollshallar i Umeå Fredrik?

     • Fredrik

      Vem har sagt att jag är emot att det byggs fotbollshallar? Det är jag är emot när du för fram osanning. Som t ex att RIG Fotboll finns i Umeå. Det är en lögn. Och när du konfronteras med detta så avviker du från att erkänna och istället komma med en ny lögn, den att jag är emot att det byggs fotbollshallar. Allt för att försöka komma undan att erkänna ditt tillkortakommande.

      Jag är inte ensam att påtala det hyckleri det är att ena stunden aktivt uttala motstånd mot allt som heter privat marknad i offentlig sektor för att i nästa stund hylla en person som gjort sig en förmögenhet just i det du vill förbjuda.

      Att jag tycker det är hyckleri är inte detsamma som att jag inte tycker att Raja gör något bra. Det är inte detsamma som att jag inte vill att det byggs fotbollshallar. Tvärtom faktiskt. Men det jag är emot är den enorma skit du slänger dig med när du hävdar din storhet inom det ena området efter det andra, UTAN några som helst bevis på detta. För dig är ditt ord detsamma som Guds lag. För oss dödliga betyder ditt ord ingenting. Att din dotter spelat fotboll i Umeå Södra gör dig inte till en expert på fotboll. För, en expert borde veta att RIG Fotboll inte finns i Umeå.

      Det finns en anledning Anders varför du är på plats #73 på Socialdemokraternas lista inför valet 2018. Den prestigeförlust du ser framför dig genom att erkänna misstag blir bara större och större och till slut kommer ingen att tro eller lita på dig. Det blir till slut bara din agenda som gäller.

      Alla de människor som varje dag aktivt jobbar med elitidrott, oavsett idrott, vet att det är svårare att bygga elit i norr än i söder. Bara en så enkel sak som resor. IKSU elits resor är hela Jönköping IK:s budget. En fotbollshall minskar inte resorna.

      Att Östersund lyckats handlar till stora delar av den enormt stora summan pengar EN person satsat i klubben. I klubben. Löner. Tränare. Spelare. Var är de pengarna i Umeå?

      Talangerna som lämnat Umeå? Studenterna som lämnat Umeå och blivit stjärnor någon annanstans? RIG Fotboll i Umeå?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ljuger inte Fredrik och det kan mycket väl vara så att jag förstått fel när jag fått uppfattningen att det är RIG fotboll som finns på Dragonskolan – Om det är RIG eller en annan intagningsmodell för fotbollen som gäller spelar ingen större roll i sammanhanget – Det viktiga är att det finns en specialinriktning mot fotboll och att den får bättre förutsättningar när fotbollshallarna är klara.

      Jag hade därtill inte skrivit något om det i mitt grundinlägg så varför den saken upprör dig vet bara du.

      Sedan har jag aldrig utgett mig för att vara expert i fotboll men väl en som är hyfsat insatt med 5 barn som spelat eller fortfarande spelar fotboll. Sunt förnuft och vad rejäla träningsmöjligheter betyder för att fotbollen och dess utövare ska utvecklas räcker gott och väl i detta sammanhang.

      Att du har en annan syn på Raja Thorén än den jag har och att jag tycker att det han visat genom att göra denna satsning är samhällsengagemang och stort hjärta är något helt annat Fredrik.

      Vad gäller min position på listan så har min inställning alltid varit att det är väljarna som i valet avgör om de har förtroende för mig eller inte och den inställningen har jag inte ändrat sedan jag framförde den i samband med att jag gav mig in i politiken.

      Påståendet att jag skulle anse att mitt ord är detsamma som Guds lag är så nära gränsen för ett rent personangrepp och förtal man kan komma Fredrik – Jag har aldrig haft den inställningen och kommer aldrig heller att ha den. Däremot så driver jag mina hjärtefrågor med envishet för att försöka bygga ett majoritetsstöd för dem och det kommer jag att fortsätta att göra även om de finns de som har en annan uppfattning än den jag har.

      Demokratins spelregler handlar om att det är majoriteten som bestämmer vilket i vissa avseenden kan vara lite trubbigt – Trots allt är det så det är när vi som mänsklighet inte har hittat någon bättre modell så det är det sättet både du och jag får förhålla oss till.

 8. Jan

  Samhällsnytta? Förstår du inte att det är skattebetalarnas egna pengar som den här skojaren tillskansat sig via besparingar i verksamheten och övervinster som nu går in i de här hallarna? Du är en hycklare. Bevisligen. Det finns ingen som helst anledning att tillmäta dig någon trovärdighet överhuvudtaget. Bara för att din dotter deltar i Thoréngruppens verksamhet så ändrar du uppfattning. Så nu är du välfärdskapitalist helt plötsligt? Snacka om skojare…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/thorengruppen-vaxer-gor-rekordvinster

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har ingen dotter som deltar i Thoréngruppens verksamheter Jan. I övrigt se mitt förra svar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att som företagare ge tillbaka till samhället som gör det möjligt att tjäna pengar ser jag som en god samhällsinsats Jan.

   Jag är helt klart motståndare till alla former av penningtvätt – Sådan verksamhet är olaglig.

 9. Jonny Disenfeldt

  Anders skriver ovan ”Demokratins spelregler handlar om att det är majoriteten som bestämmer vilket i vissa avseenden kan vara lite trubbigt”

  Hmmm… Anders gillar inte demokratins spelregler, det vet vi sedan länge, han hyllar ju modellen med en halvdiktatorisk typ som bestämmer och pekar med hela handen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har alltid hyllat demokratin Jonny och det kommer jag alltid att göra – Tun. Mahathir som du refererar till valdes om och om igen i fria demokratiska val – Att kalla honom diktator är därför en lögn.

   • Jonny Disenfeldt

    Jag kallade honom halvdiktator, en typisk korrupt bananrepubliksledare som förkovrade sig själv, jämför med Mugabe, även han har väl blivit vald han med om och om igen etc …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Han är även efter sin avgång som premiärminister högt aktad i sitt hemland av dess befolkning och lever och bor där i högönsklig välmåga – Skulle han ha varit det du vill anföra hade så inte varit fallet.

     • Jonny Disenfeldt

      Om Tun Mahathir skrived du ”högt aktad i sitt hemland av dess befolkning” … det råder visst delade meningar om det bland befolkningen …

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Där som överallt annars så finns det säkert både de som gillar honom och de som inte gör det – En sak är dock glasklar – Majoriteten gillar honom och han är högt aktad i sitt hemland där han just nu i hårda ordalag kritiserar ledningen för sitt gamla parti som i allt beter sig korrupt.

 10. Fredrik

  Ok. Först, du tog upp att det finns ett riksidrottsgymnasium Fotboll i Umeå – inte jag – och detta är felaktigt/lögn. Och när du konfronteras med detta så väljer du först att komma med ytterligare en lögn, att jag skulle vara emot byggandet av fotbollshallar. Det står på Dragonskolans hemsida vilka som är RIG och vilka som är NIU. Det borde du ha kollat upp första gången jag poängterar att RIG Fotboll inte finns i Umeå istället för att komma med en lögn.

  Sen, min inställning till Raja Thorén är den att han gör mycket bra för idrotten i Umeå och hans vilja att göra mer är fantastiskt att läsa om och titta på. Jag tycker han är en fantastisk företagare och han är storsint och då menar jag inte bara genom sina investeringar utan som person. Allt detta har jag skrivit i mina inlägg här på din blogg. Att du sedan påstår att jag har en annan syn på Raja Thorén än dig är nog mycket riktig då du i grunden inte gillar dem som tjänar pengar i offentlig sektor. Så, där är vi nog olika Anders.

  3-5 år i idrottens värld är kort sikt Anders. Lång sikt är minst en generationsväxling, det vill säga att medelåldern i ett a-lag fotboll idag i Umeå är spelare födda 1992 och på lång sikt så kommer medelåldern vara dem födda 2002. Alla vet detta. Nåja, alla dem som sysslar med elitidrott vet detta. När du sedan tar Östersund som exempel på att det går att komma till Allsvenskan i denna debatt, så undrar jag om du verkligen hänger med. Har Östersund en fullstor fotbollsplan inomhus? Om inte, hur är det möjligt att Östersund lyckas ta sig till Allsvenskan utan det? Och inte Umeå?

  Till sist, det har gått några dagar nu Anders. Vilka är de lokala talangerna som lämnat Umeå på grund av bristfälliga träningsmöjligheter?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla kan vi göra fel och när du påpekade skillnaden så sa jag inte emot Fredrik.

   Att jag förväxlade saken förändrar inte resten av det jag skrivit eller anfört – Min uppfattning är att bygget av dessa fotbollshallar kommer att gynna Umeå och över tid se till att vi får upp både ett herrlag och ett damlag i högsta serien.

   Min tro är att 5 år är tillräckligt med tid för att få upp lag i högsta serien – Sannolikt är damerna närmare än herrarna och hur lång tid det tar från det at hallarna är färdigbyggda får framtiden utvisa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.