Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bristen på arbetskraft hotar svenska företags utveckling.

Svenska företag varnar högljutt om att bristen på arbetskraft hotar deras existens och utveckling – Att i det läge avstå från att lösa företagens problem och samtidigt sätta alla som står utanför arbetsmarknaden i arbete vore vansinnigt.

Varningsropen från svenska företag har därtill hörts länge – De ropen ska vi självfallet både hörsamma och tillfredsställa för att trygga företagens framtida utveckling och överlevnad.

Alliansen och Svenskt Näringsliv prat om att det behövs sänkta ingångslöner och sänkta trösklar för att få in de grupper som står långt från arbetsmarknaden in i arbete och egen försörjning är inget annat än kvalificerat skitsnack.

Det behövs inga sänkta löner – Det som behövs är mindre snack och mer verkstad och ett bra samarbete mellan regeringen och Sveriges företag för att tillsammans finna den lösning som löser problemen för både företag och samhälle.

Vi befinner oss därtill mitt i en brinnande högkonjunktur – En högkonjunktur som dessutom kommer att stärkas under det kommande året. Att i det läget avstå från att integrera, utbilda och sätta även de som står längst från arbetsmarknaden i arbete vore vansinne.

Mitt förslag är därför att vi som regering och beslutsfattare med omedelbar verkan sätter oss ner med alla företag som efterfrågar arbetskraft för att tillsammans med dem utforma ett system och ett program för att lösa företagens behov av arbetskraft och samhällets behov av integration för de som står utanför arbetsmarknaden.

Den nöten borde inte vara allt för svår att knäcka och min övertygelse är att landets företag med öppna armar välkomnar varje sådan lösning och därtill är villiga att betala för den så länge lösningen ger dem arbetskraft att anställa.

Att samhälle och företag delar på kostnaderna för att låta de som står utanför arbetsmarknaden utbilda sig på jobbet är en bra väg in i arbete och något vi som samhälle ska vara med och finansiera – Exakt hur detta ska gå till och finansieras får vi återkomma till när vi pratat med företagen i fråga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

88 kommentarer

  1. Gerd

    Är du säker på,att,de som står långt från arbetsmarknaden verkligen vill jobba? Väldigt många som kommer hit till Sverige börjar aldrig att arbeta och lever i stället på skattefria bidrag som är på en nivå som gör att de förlorar på att arbeta. det här är en fråga som fler och fler ställer sig. Med risk för att få rasiststämpeln på sig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rätt utformad integrationspolitik kommer inte att tillåta annat än att man arbetar Gerd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om det är populism att vilja sätta människor i arbete är jag gärna populist Jonny.

      • Olles brorsa

        Till Anders. Integrationspolitiken är problemet. Det är den som skapar arbetslöshet. Syftet med de tillfälliga uppehållstillstånden, som numera (återigen) är regel, är att flyktingen ska återvända hem, när tillståndet har löpt ut. Vi måste äntligen väga nämna elefanten i rummet med dess rätta namn. Att permanent bosatta i Sverige slås ut från arbetsmarknaden i Sverige, för att våra tillfälliga gäster ska ”integreras” i det svenska samhället i stället för att förbereda sig för återvändandet.

        Till Gerd. Ingen förlorar på att arbeta. Men de får kanske inte en tillräckligt stor inkomstförbättring för att vara motiverade att ta ett jobb, som de erbjuds? Ersättningen från a-kassan och sjukförsäkringen ligger långt under de löner, som nyanställda får idag. Den, som har stora utgifter, exempelvis p.g.a. stor familj, kan visserligen få försörjningsstöd från socialtjänsten (s.k. socialbidrag) som är högre än lönen från de jobb, som vederbörande har en chans att få. Men i så fall får vederbörande något som kallas utfyllnad, så att den samlade inkomsten (lön efter skatt + utfyllnad) når upp till samma nivå som försörjningsstödet är på.

        Att ta jobbet, blir i det fallet inledningsvis varken vinst eller förlust. Men i det långa loppet lönar det sig alltid bättre att jobba än att leva på bidrag. Det behövs inga sänkta löner för att motverka all onödig arbetslöshet, Men kanske bättre upplysning om hur bidragssystemen fungerar? Men det finns ett problem med den höga arbetslösheten, som få talar om. Det största problemet är inte den höga andelen arbetslösa, utan att andelen långtidsarbetslösa växer. Jag citerar vad någon har skrivit på en annan blogg:

        ”Du borde kanske fundera på varför så många arbetsgivare klagar på att det är svårare att få tag i arbetskraft nu, än när vi hade full sysselsättning, med högst en handfull sökande till varje jobb. Jo, om man även ser ur den arbetssökandes perspektiv, fanns det inte ursäkt för att neka att ta ett erbjudet jobb. Man kunde inte skylla på att någon annan fick jobbet. Det blev indragen A-kassa direkt.

        Det finns nog de som väntar, med att visa sig riktigt intresserade av att få jobbet, vid mötet med arbetsgivaren, tills ett mer intressant och bättre betalt jobb blir ledigt. Lösningen är givetvis inte den, som allianspartierna föreslår. Men någon form av tvång för både arbetsgivare och arbetssökande behövs, så att inte tiden i arbetslöshet fortsätter att växa.”

        Vissa arbetslösa lurar sig själva, för de tror att ett bättre jobb väntar runt hörnet. I själva verket minskar chansen att få ett bra jobberbjudande för varje månad som går. Och ju mer nyanlända ska integreras, desto längre blir tiden i arbetslöshet för svenska medborgare (för arbetslösa svenskar finns också, trots alla förnekanden) och tidigare hitkomna invandrare med permanenta uppehållstillstånd. I Sverige diskrimineras landets egen permanentboende underklass.

          • Gerd

            Svar till Olles brorsa, Bertil och Anders Fors
            Våra försäkringssystem, A-kassa liksom försäkringskassans ersättningar inkl pension är inte bidrag. Dessa system är försäkringar förbehållna de som kvalificerat sig till att få ersättningarna. (De som gjort inbetalningar/varit medlemmar till/i systemen) Ersättningarna är dessutom skattepliktiga. Storlek på ersättningarna är relaterade till tidigare inkomster för respektive person.
            Utlänningar som kommer till Sverige och söker asyl eller som kvotflyktingar är självklart inte berättigade till utbetalningar från dessa system. Däremot är barnbidrag, föräldrapenning inkl flerbarnstillägg som numera ersätter det s k vårdnadsbidraget generella bidrag och som till och med betalas ut retroaktivt för tid före ankomst till Sverige. Bidragsfloran kan fyllas på med hyra/hyresbidrag och försörjningsstöd. Regeringarna har genom årens lopp avsatt pengar i budgeten för ändamålen. Dessa ersättningar är inte skattepliktiga och uppbyggda utan transparens för myndigheterna som har att sköta utbetalningarna. Samma person kan med lätthet få flera person nr registrerade och på så sätt kvittera ut samma bidrag på alla ”person nr”. Alla gör inte så men det förekommer.
            De största grupperna som står utanför arbetsmarknaden är de som aldrig avslutat grund- eller gymnasieutbildning. De tillhör ofta gäng som lever på att vara kriminella. En annan stor grupp är utländska kvinnor inte arbetar. Detta kan i stor utsträckning härröras till det faktum att de aldrig har arbetat utanför hemmet tidigare. De kommer oftast från länder där kvinnor förtrycks genom att de inte får arbeta för sina män. De får överhuvudtaget inte delta i samhället. Förtrycket fortsätter i Sverige. Det är allmänt känt. Många får inte heller delta i svenskundervisning eller ges möjlighet till kontakter med andra grupper i samhället. De lär sig aldrig eller dålig svenska och deras barn får därför inte heller någon chans i samhället längre fram. Språket är oerhört viktigt och att sakna både svenska språket och hemspråket blir en katastrof som inte går att negligera. De här grupperna anmäler sig inte heller som arbetssökande och hamnar utanför all statistik. Bidragen kommer i alla fall.
            Jag undrar hur Anders ska kunna lösa detta? Hur ska han få dessa grupper att komma ut i arbetslivet. För de flesta så är nog bidragsspåret det enda gångbara.
            Bertil, att arbeta och göra rätt för sig har varit en hederssak för mig och de flesta andra jag känner till. Om alla tänkte som du att vi ska leva på bidrag om vi inte får den lön vi vill ha. Ja då finns det snart inga pengar kvar i statens kassakista. Du ”låter” som en variant av FI-fjollan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har en tro på att vi med rätt integrationspolitik ska få in i stort sett alla i arbete Gerd – Då en integrationspolitik som både uppmuntrar och samtidigt ställer krav.

            När det gäller de som står långt från arbetsmarknaden och deras inskolning och utbildning till de yrken landets företag efterfrågar ska det inte finnas något val – Vill man inte ta chansen ska man rimligen drabbas av konsekvenser i form av att riskera att förlora ersättningen från samhället.

    • Bertil

      Svar till Gerd
      Klart bidragen ska vara så skäliga så det ger ett liv. Arbeta vill alla men inte till sänkta trösklar och slavlöner.

      Det finns enorma mängder pengar i Sverige och bland Svenskar Dick är lika många skuldsatta andra utnyttjade vidare får många inte minst företag stora bidrag

      Men att hacka på utsatta det har blivit ett mantra folk gillar se utsatthet så man får kasta dynga på dem.

      Sedan åtminstone -90 har man väl inte hört annat än att sociala försäkringarna måste sänkas.
      a-kassan sänktes i ett slag med 30% på det har det inte höjts på 13 år.

      Man talar om incitamenten måste öka det ska löna sig jobba.
      Men när har företagen använt kapitalet till att anställa?
      Aldrig!! de använder kapitalet för att få bort folk.

      Det ska inte jobbas om lönen inte är tillräcklig. Detta kan man styra genom att ha goda sociala stöd. Därmed går inte folk ut och tar vilket slavjobb som helst.
      Uppfattat Gerd!

  2. Bertil

    Men herregud. Reinfeldt införde ju en lag där det är fritt hämta arbetskraft från annat Land. När företagen inte behöver dem då ingår de i en grupp arbetslösa som man vill sänka trösklar på.
    Så taktiken är tydlig löner kommer realt bli allt lägre. Detta om inte privata företagandets rofferi och girighet dämpas ordentligt.

    Så visst sänkta trösklar och arbetskraftsbrist är bara skitsnack.
    Det handlar om annat.
    Ja samma som Leif Östling höll på med. Företag vill få mera bidrag och lägre skatter samt arbetskraft som man knappt vill betala för.
    Kapitalismen har sådan makt idag så man behöver bara peka med pekfingret så får man som man vill. Detta gäller så klart stora företag. Det lilla företaget är antingen kriminellt eller så är det för seriöst och då får man det jobbigt.

    Kapitalismen gör som jag sagt använder kapitalet till att slippa anställa folk.
    Ju större kapital och vinster ju färre anställda kommer behövas.

    • Krister

      Bertil: Vi är överens om det du skrev:
      ”Reinfeldt införde ju en lag där det är fritt hämta arbetskraft från annat Land. När företagen inte behöver dem då ingår de i en grupp arbetslösa som man vill sänka trösklar på.”

  3. Jonny Disenfeldt

    Populism igen Anders.

    Det tar lång tid att utbilda och tyvärr, verkligheten knackar på :

    91 procent av inrikes födda elever har gymnasiekompetens efter grundskolan.
    Om man invandrar till Sverige och påbörjar svensk grundskola i högstadiet, är det 30 procent som klarar gymnasiebehörighet.
    Bara 20 procent av de ensamkommande klarar godkänt i grundämnena svenska, engelska och matte.

    Referenser :
    Expertgrupp för studier i offentlig ekonomis senaste rapport om skolresultat och bakgrund (ESO-2017:3) samt Statens offentliga utredningars rapport om nyanlända elever (SOU 2017:54)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget som med nödvändighet säger att man behöver godkänt i dessa ämnen för att kunna tillgodogöra sig en YA -utbildning och lära sig ett jobb Jonny.

      Finns viljan finns vägen om vi är beredda att pröva nya vägar – Därtill kommer den talade svenskan att komma per automatik om man arbetar på en arbetsplats där det talas svenska hela tiden vilket vi ska ta hänsyn till.

      • erot

        Anders du säger alltså att om du hade ett företag så ska du anställa mig som varken kan svenska eller engelska och eller ännu mindre kan räkna! jag är alltså analfabet. vill du anställa mig då? och dessutom betala mig lön?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om jag kan utbilda dig så att du kan utföra det arbete jag vill att du ska kunna utföra ser jag inga problem med att anställa dig – Så länge du har det som krävs för att utföra arbetsuppgifterna är det problem jag ville lösa löst.

      • Krister

        Om man jobbar ensam i ett yrke så lär man sig inte svenska.
        Många av de yrken som efterfrågas är just ensamarbete.
        Chaufför tex.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även det går att komma runt Krister med en utbildning som är konstruerad på rätt sätt – Sedan bör vi fråga oss om det är förmågan att köra eller förmågan att prata svenska som är det viktiga för företaget som vill ha arbetet utfört? Saknar språket vikt kan vi lära ut detta parallellt med anställningen.

          • Olle

            En chaufför har i de flesta fall med kunder att göra,kör du styckegods måste du kunna svenska. Jobbar du inom tung industri med risk för skador är idag kravet svenska. Tex LKAB har krav på godkänd svenska på gymnasienivå på grund av att kunna kommunicera vid olycksfall och risk för olycksfall för att kunna varna.Inom de flesta grenar inom industrin styrs man av rutiner och dokumentation för att säkerställa kvaliten så här krävs också fullständiga svensk kunskaper.Det är idag inte lätt att anställa outbildat folk till industrin krav på ISO 9000 och tex att uppfylla produkter som omfattas av maskindirektivet.Här krävs utbildning för att säkerställa med dokumentation.AFS kräver att vi ska kunna kommunicera med anställda vid maskinarbete.Du får inte ställa en person som du inte kan tex varna för fara i en maskin,detta enligt lagar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min uppfattning är att det går att lära både svenska upp till en acceptabel nivå och det arbete man ska utföra parallellt – Finns viljan finns vägen och at avstå från att försöka vore helt fel.

    • Dagobert

      Helt rätt Jonny vi som har startat livet efter 9 årig grundskola har arbetat
      byggt hus hållit på med olika yrken kört buss maskiner jobbat och byggt
      upp en infrastruktur och nu ser man att det inte finns kompetents att få tag
      på och man ser att höja åldern innan pension verkar vara lösningen för ett
      fungerande samhälle det som händer nu är segrationen ökar för nu efter pension
      så kan man fortsätta att leva ett mycket gott liv bättre än under den tid man var
      aktiv i arbetslivet vi äldre som kan jobba ökar våra besparingar välfärd som inte är till
      gang för de unga som inte kommer in på arbetsmarknaden av vad man hör är det inom
      de flesta yrkeskategorier synd att de styrande inte är ute i verkligheten och lyssnar på folket
      verkar mest vara möten och påfund för att sitta kvar och hitta på konstigheter som inte hör verkligheten
      till i vårt samhälle. Har vi råd?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Att alla ska in i arbete måste vara grundinställningen Dagobert – I vart fall är det min och jag jobbar mycket hellre aktivt på med det än med att sitta i möten.

  4. Steffo

    Såg att Kent Ekeroth blev friad. Då är väl en ursäkt värd sin plats?
    Allt är inte som man tror tills sanningen är bevisad. Varför är alla så rädd för SD? Om deras politik inte tilltalar folket så får dom ju inte ens 4 %. Bättre lägga energin på egna politiken istället för andra.
    Hur löser man bostadsbristen då nyanlända ska ha förtur och mitt framför ögonen på studenter och unga. Även separerade är en grupp som har svårt med bostäder. Sedan har vi en stor del utslagna också. Hur hjälper man alla? Hur motiverar man att nyanlända går före då det är brist på bostäder?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla med behov av en bostad ska ha en bostad Steffo – Den saken har jag stridit för oerhört länge.

      • Steffo

        Vi har inte bostäder åt alla vilka ska prioriteras? Svarar du bars på frågor som passar er? Kent Ekeroth vad säger du kring detta?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag svarar på de frågor som är relevanta och att bostadsbristen ska byggas upp är en av dem.

  5. Fredrik

    Ska regeringen sätta sig ner med företagen en och en eller alla tillsammans? En utbildning till exempelvis industritekniker tar cirka tre år, detsamma gäller civilekonomer eller industridesigner. Eller mer än tre år.

    Till dessa företag som nu ”skriker” efter arbetskraft, varför ska det vara en gräddfil för vissa i den? Alla, oavsett om de har jobb, är studerande eller arbetslösa ska ha samma möjligheter till dessa jobb som företagen ”skriker” efter. Allt annat är att diskriminera och det är olagligt i Sverige.

    Som företagare så betalar du inte för en utbildning om du inte garanterat för nyttja den, det vill säga att du får skriva ett 10-års kontrakt eller liknande som i princip omöjliggör att du kan sluta före den utsatta tiden. Detta går också emot allt vad S står för, nämligen att alla ska ha rätten att själva bestämma var de vill jobba. Hur ska ni få detta att gå ihop?

    Hur lång tid tar mötena med företagen? Ett år? Två? Jag gissar att du vill se ett system som ska fungera på alla företag, för ett system per företag kommer att bli en omöjlighet. Hur ska ni komma överens?

    Men, det som är hycklerin i det hela är att skola, vård och omsorg som till största del drivs av offentlig sektor SKRIKER efter folk, men varken stat, landsting eller kommun är villig att betala för utbildning för att täcka behovet. Så, du lever inte som du lär Anders. Du predikar något som ska gälla enbart för privat marknad, men icke för offentlig sektor. Städa framför egen dörr först.

    Och titta på vilken arbetskraft som efterfrågas. Det finns en anledning till varför de efterfrågas. På samma sätt som att det efterfrågas folk inom vård och omsorg. De arbetslösa vill inte ha dessa jobb. Ville de ha jobben, ja då vore de inte arbetslösa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man kan använda sig av en YA-utbildning som innebär att man klarar av de arbetsuppgifter man ska utföra för att lösa problemen.

      I de flesta yrken behöver man inte den fullvärdiga utbildningen för att klara en specifik uppgift och kan vi förfara på det sätt jag anfört kan vi hjälpa företa samtidigt som vi sätter människor i arbete.

  6. Jonny Disenfeldt

    I en brinnande högkonjunktur ska det finnas färdigutbildad personal, i en djup lågkonjunktur som kommer om ett par år är det rätt tid att satsa extra på utbildning eftersom det då blir stora friställningar av arbetskraft…

    Bland svenskar är det i princip ingen arbetslöshet längre, bland utrikesfödda runt 25% …
    Behovet av personal kommer att reduceras kommande år kraftigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska utbilda i alla konjunkturer och i ett inlägg jag skrivit om YA-utbildningar är mitt förslag att staten ska efterskänka arbetsgivaravgifterna under den tid anställda vidareutbildas för att ha rätt kompetens inför nästa högkonjunktur – Då mot mptprestationen att företagen fortsatt betalar deras lön även under utbildningstiden.

    • Bertil

      Vad vill du Disenfeldt att företag skriker efter arbetskraft eller att arbetslösa skriker efter jobb.

      Det är de två val som Anders efterfrågar.
      Tyvärr så är han mer för att arbetskraft finns än att företag har brist på arbetskraft.

      För egen del är det solklart det är bättre företag skriker efter arbetskraft för skriker företag efter arbetskraft kan företag läggas ner och företagarna istället ta jobb hos de företag som saknar arbetskraft.

      Enkelt eller hur?
      Sen tillväxt vadå? Det når ändå inte de sämst ställda utan tvärtom de får betala
      tillväxten.

      Så vad eller vem är tillväxten bra för??

      Ja det kan även Anders svara på.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Bertils svar till Jonny med följande tillägg: Bertil – Tillväxten tillhör alla och ska fördelas jämlikt.

  7. Bergis

    Företagen måste komma ifrån mentaliteten, ”helst ska sökande vara 20 år gammal med 20 års erfarenhet.” Det är svårt att hitta slavar när arbetslösheten bland infödda sjunker. Det har inte företagen fattat ännu.

      • Krister Andersson

        Tyvärr är det inte så, jag har lång erfarenhet av både truckkörning samt kontorsarbete på ett stort
        lager, Det spelar ingen som helst roll eftersom jag inte är mellan 25-30 år, jag ahr till och med
        fått det tillsagt helt öppet. Jag hade god lust att spöa den ena personalchefen för att visa hur ”svag”
        jag var.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten – Tiden när företag avstår från att anställa på grund av ålder är förbi om de ska överleva Krister.

  8. Bengt Svensson

    Vad är det för typ av arbetskraft som vi saknar?

    Om det är ingenjörer eller liknande så fungerar nog inte dina idéer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det saknas mycket arbetskraft i relativt enkla yrken och för att lösa det problemet fungerar mina idéer fullt ut.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver – ”Det saknas mycket arbetskraft i relativt enkla yrken och för att lösa det problemet fungerar mina idéer fullt ut.”

        Svar nej, som vanligt har du fel Anders.

        VERKLIGHETEN :
        ”Statistiken visar också att arbetsmarknaden i Sverige är mycket splittrad.

        – Man kan tala om en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg till radion.”

        https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xRP8rj/gladjesiffran-rekordlag-arbetsloshet-bland-unga-i-sverige

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte fel Jonny – Följ länken jag angav i inlägget så kommer du att se att jag har rätt.

  9. Peter

    Du glömmer att arbetslösheten är fortfarande hög bland dom som har olika funktionsnedsättningar eller är lågt utbildade exempelvis dom som jobbar inom handels eller Restaurang och att väldigt många jobb idag är tidsbegränsade alltså inte tillsvidare anställningar!

    Ett problem är att företagen inte har tid att ta emot lärlingar och lära upp arbetskraften vilket är synd!
    YA-utbildning på arbetsplatserna kan vara en lösning!

    Men hur är det med dom Svenskar som inte har föräldrar som kan ställa upp och hjälpa till ekonomiskt att ta B-körkort som nästan alla arbetsgivare idag kräver?
    Många unga hamnar tyvär idag i ett moment 22!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just därför jag vill snabbutreda och skrida till verket så snabbt som möjligt Peter.

  10. Jonas E

    Man saknar ju nästan den gamla AMS politiken som faktiskt utbildade de som saknade viss kompetens så att dom sen kunde få jobb också !.
    Sen undrar jag över vad son skett i skolan/Gymnasiet – när jag skulle söka till detta förr så var det lätt att koma in på utbildningar där det var lätt att sen också få ett jobb, och svårt att komma in på utbildningar som det var svårt att få jobb inom sen !.
    Är det avregleringarna som ligger bakom att så många nu faktiskt
    utbildas till arbetslöshet ?.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att AMS och AMU har ett berättigande även i vår tid och då i form av specialinriktade YA-utbildningar har jag skrivit egna inlägg om Jonas. Den idéen är ingen dum idé – Snarare en med framtiden för sig.

  11. Ville-Valle

    …vad rädd och feg du har blivit Anders Forss efter det att du blev tvingad av dina partifränder att ta bort ditt kränkande blogginlägg om S-kvinnor i Umeå. Du som har slagit dig på bröstet om att du låter även dina kritiker komma till tals, vart har den kaxigheten tagit vägen Anders Forss…? Och vem eller vilka inom S-partiet var det som tvingade dig att ta bort det kränkande inlägget om S-kvinnorna i Umeå…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig blivit tvingad till något av mitt parti Ville-Valle och det kommer jag med all säkerhet inte att bli framåt heller.

  12. Lasse

    Nu hänger jag inte med, var det inte Din statsminister i Ditt parti som sa att istort sett alla som kommit till Sverige är högutbildade läkare och ingenjörer? Ni har ju fått påfyllning med nästan 200.000 människor och ni lyckas ju inte ens få de i arbete med sina examen i raketforskning och annat.

    Eller menar du att ni ljög, Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Många av de som kommit kan sättas i arbete med rätt små insatser vilket jag skrivit flera inlägg om tidigare – För andra krävs lite mer men med rätt yrkesintroduktion kan alla som står långt från arbetsmarknaden utbildas så att de kan möta företagens behov av arbetskraft.

  13. Olles brorsa

    Det låter aningen patetiskt att du som regering och beslutsfattare ska sätta dig ner med landet företag. När vi inom S-partiet har tagit beslut, som krävt regeringsingripande för att genomföras, har det förut alltid hetat ”beslutat att uppdra åt våra partikamrater i regering och riksdag att…”. Och detta dessutom i fullt medvetande om att partiet inte kunde ta beslut, som var bindande för dessa partikamrater.

    Och även som så hela socialdemokratiska partiet sätter sig ner med landets alla arbetsgivare, kommer inte mycket att hända. Det parlamentariska läget kräver politiska uppgörelser, mellan regeringen och alliansen, för att något ska bli uträttat. Och även om det parlamentariska läget inte så hade krävt, så hade det väl varit bra att åtminstone försöka lösa frågorna tillsammans med den borgerliga oppositionen? Och vi kan ju börja här på bloggen. Inte för att jag tror att regeringen bryr sig om, vad vi skriver här. Men ändå. Här finns ju dock debattörer som själva är företagare och arbetstivare, och vet vilka svårigheter de har, när de ska anställa.

    Min personliga uppfattning är att svenska arbetsgivare är bortskämda med att samhället ska fixa allting åt dem, och inte minst att tillhandahålla färdigutbildad och ”rätt” arbetskraft. Å andra sidan har Anders rätt i att en anställd många gånger inte behöver all den formella utbildning (t. ex, ”högskolebehörighet”) för att klara ett jobb. Jag tror att många anställare ser detta som en indikation på att den arbetssökande, särskilt om denne är en ung person, har suttit på skolbänken och inte dragit omkring på stan och knarkat.

    En teoretiska högskolebehörighet ger dessutom behörighet till fortsatta studier, och inte behörighet till något visst yrke. Det tar tre månader, att få behörighet att köra buss, men de flesta som gått tre år i gymnasiet har ändå ingen sådan behörighet. En sak som socialdemokratiska debattörer har en tendens att bortse från är att en ”felanställning”, kan stå en arbetsgivare dyrt, särskilt om man har ett mindre företag. För småföretagaren är varje anställning som ett lotteri.

    Det är inte utan orsak som landets företagare och de borgerliga partierna vill försämra anställningsskyddet. Men det är heller inte utan orsak som vi socialdemokrater motsätter oss detta. Det är bedrövligt att det politiska systemet fortfarande inte – efter årtionden av rena gräl – fortfarande inte har kommit på någon lösning, som gör båda sidor, både arbetsgivare och anställda, till vinnare. Jag har dock diskuterat och fört fram förslag i den riktningen långt innan Anders Forss debuterade som en S-medlem, som onödigt ensidigt har drivit bara den ena partens intressen. Detta går ju ut över både arbetsgivarna och de, som aldrig blir anställda.

    Men den stora arbetslöshet, som vi nu har, borde det inte vara någon brist på arbetskraft. Till att börja med måste vi helt avskaffa arbetsgivarnas sjuklöneansvar och återinföra de tre karensdagarna, som togs bort under 1970-talet. . För det andra måste vi avskaffa nuvarande regler för skadestånd vid olagliga avsked. I stället för skadestånd motsvarande lönen under 12 eller 18 månader, oavsett antal anställda i företaget, bör skadeståndet beräknas i procent på den totala lönesumman i företaget. A-kasse-systemet får helt enkelt gå emellan.

    Fredrik har tagit upp en annan viktig fråga. Som företagare betalar du inte för en dyr utbildning, om du inte kan skriva anställningskontrakt på 10 år med den anställde. Men varför inte? Om den anställde byter arbetsgivare efter exempelvis 3 år, kan väl den nya arbetsgivaren betala 70 % av utbildningskostnaden till den förre arbetsgivaren. Vi får väl ”uppdra åt våra partikamrater i regeringen” att komma med förslag till lagstiftning..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro och övertygelse är att alla partier vill hjälpa landets företag att besätta de tjänster de har vakanta – Mot den bakgrunden är jag övertygad om att vi hittar en lösning som kan tillfredsställa alla.

  14. Per Fjellberg

    Anders, du glömmer helt och hållet bort tidsaspekten. Hur lång tid skulle det ta att utbilda de som står längst ifrån arbetsmarknaden idag till de jobb som finns lediga på arbetsmarknaden idag? Kommer efterfrågan att finnas kvar när utbildningen är klar?

    Självklart borde vi göra en inventering av vilka kompetenser det finns bland dem som står långt från arbetsmarknaden och se vilka vi snabbt kan erbjuda ganska korta kompletterande utbildningar som gör att de blir anställningsbara men vi ska inte lura oss själva till att tro att det handlar om många som kan få jobb den vägen.

    Att vi borde göra ovanstående är inget argument för att vi inte ska försöka anpassa utbildningssystemet så att det bättre möter upp arbetsmarknadens behov.

    Att det finns bristyrken borde påverka vår invandringspolitik så att vi prioriterar arbetskraftsinvandring till bristyrkena.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man utbildas på arbetsplatsen och specifikt i det arbete man ska utföra kan utbildningen sannolikt gå rätt fort Per.

  15. Pelle

    Tyvär så byter många bransch när dom ändå märker att företagen inte vill anställa dom på riktigt då företag idag bara tar in personal när det passar dom och anställer folk på timmar i stället för riktiga tillsvidare anställningar!
    Arbetsförmedlingen kan börja med att starta igång riktiga bristyrkesutbildningar i Umeå så att man slipper åka ner till södra Sverige för att utbilda sig!
    Anställningstryggheten idag är riktigt dålig och om företagen inte kan få tag i bra folk med rätt utbildning så får dom väl utbilda folk själva i företaget!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att den insats jag vill göra ska avse riktiga jobb och tillsvidareanställning på heltid framgår av inlägget – Om inte förtydligar jag det nu.

  16. Krister

    ÖVRIGT:
    Försäkringskassan räknar inte med att göra av med de pengar som regeringen har avsatt till den personliga assistansen i år. Det framgår i försäkringskassans senaste prognos. Man räknar med att 2,8 miljarder kronor blir över. Varför sparar man då på assistansservice till utsatta?

  17. Olles brorsa

    Jag tvekade först om jag skulle gå in i den här debatten, eftersom du har tagit på dig rollen som moderat statsminister, när du skriver att ”vi som regering och beslutsfattare med omedelbar verkan sätter oss ner med alla företag som efterfrågar arbetskraft för att tillsammans med dem utforma ett system och ett program för att lösa företagens behov av arbetskraft och samhällets behov av integration för de som står utanför arbetsmarknaden.”

    Du har helt missat att vi socialdemokrater, som inte har varit bankchefer på den internationella arenan, men har facklig erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden, inte alls förstår svenska arbetsgivares problem och kan finna lösningar på dem. . Om du bara visste under hur många förhandlingar, inte minst om olagliga avsked, som jag fått höra arbetsgivarnas syn på saken. Du växlar däremot snabbt mellan ett inskränkt och ensidigt löntagarperspektiv och ett lika inskränkt och ensidigt företagarperspektiv. Det är ju med dem, och inte med ”arbetsmarknadens parter” som du i egenskap av regering ska lösa alla problem.

    Har du inte gått med i fel parti? Jag började ana det, när jag idag läste en artikel om integration av Tomas Tobé, m., ”Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus”. Om man har den inställningen, ser man inte flyktingar som personer som flyr för livet, utan snarare som en arbetskraftreserv, som ska pressa ner löner och anställningsvillkor i Sverige. Antag bara att Bangla Desh hade proklamerat en ”flyktingpaus” medan flyktingarna fortsätter att strömma in från Burma.

    Dina anklagelser mot regeringen och arbetsmarknadsministern är ju en direkt blåkopia av Tobés kritik. Men till skillnad mot Tobé begriper du inte att det behövs lönesänkningar och fler vägar in på arbetsmarknaden för att genomföra den moderata politiken, som tydligen är fortsatt kraftig arbetskraftinvandring , som har maskerats som flyktinginvandring,efter flyktingpausen. Bättre integration med dig själv i rollen som statsminister, har varit ditt mantra, så länge jag har läst din blogg.

    Att borgerligheten har valt det spåret, beror på att den höga arbetslösheten bland invandrare och de höga nettokostnaderna (d.v.s de totala kostnaderna minus de skatter som betalas av invandrare i arbete) för invandringen, sticker i ögonen. Borgerligheten (och du?) tror att de kan lura väljarna, genom att minska arbetslösheten bland invandrare och öka den bland svenskarna. Så griper de halmstrået om utbud och efterfrågan, och hoppas att efterfrågan på arbetskraft ska öka med sänkta löner.

    Jag har däremot fokuserat på arbetsgivares, och särskilt småföretagares tvekan att anställa personer, som inte har ett helt perfekt CV (och även sådana som har ett perfekt CV, för det kan ju vara en skönmålning), deras rädsla för mycket dyra felanställningar. För varje nyanställning är ju som ett lotteri med många nitlotter. Jag har fört fram förslag, som minskar de ekonomiska riskerna för den enskilde arbetsgivaren. Men till skillnad mot de borgerliga förslagen, går mina förslag inte ut på att försämra anställningsskyddet.

    Däremot måste regelverket ändras. Och detta kan kräva att vi slaktar en del socialdemokratiska heliga kor. Men en försämring av anställningsskyddet i ena änden, kan uppvägas av förbättringar i andra änden. Och arbetsförmedlingen måste få en helt annan roll. Arbetsförmedlingen måste bli vad den heter, en förmedling i stället för en övervakningsmyndighet över de arbetslösa

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har på inget sätt tagit på mig rollen som moderat statsminister. Den enda roll jag tagit på mig är att se till att vi inför system som sätter människor i arbete samtidigt som den hjälper landets företag att trygga sina behov av arbetskraft.

    • Olle

      Jodå det gäller nu för AF att samla röster och vända ut och in på kappan för att samla röster i alla läger inför 2018.Därav detta växlande mellan både löntagarsidan och arbetsgivarsidan .För det är långt från 78 plats på listan till att peta HL, men är nog inte denna plats han fikar efter utan SL plats som statsminister vilket det redan verkar som att är

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

        Jag vänder inte kappan efter vinden – Snarare står jag upp för den ideologi jag tror på.

  18. Bertil

    En sak är säker när jobben gör folk arbetslösa så behövs så klart en oerhört mycket starkare A-kassa.
    Vi får hoppas de jobb som försvinner när AI tar över drabbar högutbildade därmed kanske även de inser att kollektiva A-kassor, försäkringar är det som bör gälla.

    En höjd A-kassa, sjukförsäkring med minst 40% är nödvändig samt att den följer pris och löneindex.
    Det slösas för mycket pengar idag i bidrag till fel grupper.
    Som att Madeleine bar en lammdräkt för över 80 000 kr under det Dop nyligen som även det lär ha ”kostat skjortan.” Visar även hur Kungahuset hånar ex. sjuka som är de som får betala priset för dessa bidragssnyltare när de utförsäkras.

    Sen tycker jag Löfven och politiker har annat göra än vara med på såna där överklasstillställningar.
    Även det visar hur t.o.m sossar hånar utförsäkrade arbetslösa och sjuka.

  19. Leif Andersson

    När politikerna gör det mer förmånligt att belåna sig för bostadsspekulation än att låna för att gå en högre utbildning sig bör man inte bli förvånad. Generellt sett är det inte heller många högutbildade inom EU/EES som är intresserade av att flytta hit pga den svaga kronan och akuta bostadsbristen.

    Lågutbildade flyktingmigranter som fått uppehållstillstånd är ingen arbetskraft som har en plats på svensk reguljär osubventionerad arbetsmarknad. Det är en väldigt liten andel av de flyktingmigranter som fått uppehållstillstånd som har en utbildning på tillräcklig nivå för att erhålla en osubventioneraf anställning inom den privata sektorn trots att Löfven påstår att dessa bara är ”några”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt politik kan vi få in även den grupp du skriver om i arbete som efter yrkesintroduktion kan ske utan subventioner.

  20. Olles brorsa

    Jag tar bestämt avstånd från Leifs generaliserande påstående att lågutbildade flyktingmigranter som fått uppehållstillstånd är ingen arbetskraft som har en plats på svensk reguljär osubventionerad arbetsmarknad” , under förutsättning att INGEN i den gruppen kan få jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

    Som exempel springer här en svart kille (Jag vet inte om han är analfabet eller en civilingenjör som inte fått något annat jobb) och delar ut reklam i brevlådorna. Reklamutdelare behöver, till skillnad mot brevbärare, inte kunna läsa adresser på försändelserna. Det finns fler jobb än de flesta debattörer (som själva har en hög utbildning och dåliga kunskaper om vad olika jobb kräver,) tror för personer med låg eller ingen utbildning.

    Problemen är att sådana jobb i växande omfattning söks av personer med hög utbildning, eftersom alltfler har en högre utbildning, vilket har lett till att utbudet av högutbildad arbetskraft överstiger efterfrågan. Detta samtidigt med att vi har haft en stor invandring av lågutbildade.Detta har lett till att obalansen mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft till jobb som kräver låg eller ingen utbildning är ännu större än obalansen mellan utbud och efterfrågan på högutbildad arbetskraft.

    Samtidigt som utbudet av högutbildad arbetskraft generellt är mindre än efterfrågan, råder brist på högutbildad och / eller erfaren arbetskraft med vissa expert- eller specialistkompetenser. Erfarenhet kan man bara få genom att arbeta några år inom yrket, så detta är en sak som arbetsgivarna själva måste lösa. I viss mån måste arbetsgivarna själva stå även för utbildningsbiten vad gäller expert- och specialistkompetens. I viss mån är detta samhällets uppgifter, i synnerhet genom att styra resurser från akademiska utbildningar som inte leder till jobb till utbildningar som gör det.

    Lösningen är givetvis inte, som vissa debattörer tycks tro, att analfabeter mitt i livet ska utbildas hela vägen till professorer. I stället bör de, som redan har ett jobb, genom utbildning och andra åtgärder ta ett steg uppåt på karriärstegen, samtidigt som den lägsta nivån på karriärstegen fylls på med lågutbildade arbetslösa, som kan börja jobba direkt efter en introduktion på några timmar eller en dag.

    Detta är ett förslag, som jag framförde i otaliga blogginlägg innan Anders Forss ens hade kommit tillbaka till Sverige. Som jag kan se, är de förslag som jag själv har fört fram genom åren, lösningen på de problem, som Forss nu framställer som närmast olösliga. Men de förslagen är resultat av ett helt yrkeslivs erfarenhet av svensk arbetsmarknad, och även som ”klient” hos Arbetsförmedlingen (en helt förfärlig upplevelse av ineffektiv och inkompetent byråkrati och förnedring av arbetssökande) i kombination med fackligt och politiskt arbete inom S.

    Jag har haft många möten med arbetsgivare, och anser mig kunna se problemen ur flera olika perspektiv – Arbetsgivarnas, de anställdas och de arbetslösas. Ja. även ur arbetsförmedlarens perspektiv, efter brorsan har jobbat på Arbetsförmedlingen under ett par år. Enligt honom var detta den mest deprimerande anställning han någonsin haft, eftersom hans arbetsuppgifter på AF bara hade till syfte att dölja arbetslöshetens verkliga omfattning – inte att förmedla jobb.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som du säger så finns det många jobb som inte kräver speciellt mycket utbildning för att de ska klaras av. Att industrin är i skriande behov av de som kan utföra dem ger oss en gyllene chans att tillsammans med företagen skapa en modell för att utbilda de som står långt från arbetsmarknaden och sätta dem i arbete.

      • Krister

        Jag anser att det är förenat med en hel del risker
        med lågutbildade och kanske även analfabeter in
        i vår industri. Hur kommer de som redan är där reagera???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror att riskerna går att överkomma och att fördelarna kommer att uppväga nackdelarna med råge.

        • Olles brorsa

          Den låga utbildningen är i sig ingen risk, om den är tillräckligt hög för de aktuella arbetsuppgifterna. Men däremot de eventuella orsakerna, som arbetsgivaren sällan får veta, till den låga utbidlningen, d.v.s. att den arbetssökande kanske har dragit omkring på gatorna hela nätterna när de tidigare kamraterna har sovit eller suttit på skolbänken. Vad arbetsgivarna kan vara rädda för, är bland annat

          1) Att den sökande har fått sparken från ett tidigare jobb p.g.a grov misskötsamhet, men låtsas ha varit arbetslös hela tiden,
          2) Att den sökande är inne i ett pågående missbruk, men lyckas dölja detta under anställningsintervjun.
          3,) Att den sökande är en f.d. missbrukare, som ungås i samma missbrukarkretsar som tidigare, är uppe hela nätterna och är för trött för att komma till jobbet i tid, och…
          4) … dessutom riskerar återfall i missbruk.
          5.) Att den sökande kommer att sjukskriva sig gång på gång utan att vara sjuk.
          6) Att den sökande kommer att sjukskriva sig gång på gång för att han verkligen är sjuk, men inte vågat avslöja sin sjukdom för arbetsgivaren p.g.a. rädsla att inte få jobbet.
          7) Att den sökande inte förstår vikten av arbetsdisciplin. Han har ju i vart fall – oavsett orsak – inte visat prov på studiedisciplin.
          8) Att den sökande saknar kvalifikationer för befordran till mer kvalificerade jobb i företaget, och ett sådant väntas bli ledig inom något år.

          Till detta kommer naturligtvis också rena fördomar hos arbetsgivare. Fördomar har tyvärr ofta någon verklighetsbakgrund, exempelvis att arbetsgivaren har negativa erfarenheter av en viss ålders- eller socialgrupp. Tyvärr handlar det då ofta om unga och lågutbildade.

          Att få sin första anställning i ett bemanningsföretag kan vara en väg in på den övriga arbetsmarknaden. eftersom den enskilde ”arbetsgivaren” är en kund hos bemanningsföretaget, som har flera anställda. Om någon inte håller måttet, kan bemanningsföretaget skicka någon annan. Just denna modell har provats med mycket stor framgång av en socialdemokratiskt styrd kommun, som givetvis fick betala bemanningsföretaget för de merkostnader, som detta medförde.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Arbetsgivare vet mycket sällan allt om den de anställer Olles brorsa.

            Att vi ska sätta de som står långt från arbetsmarknaden och arbetslösa i företag och att vi ska hjälpa företagen att hitta människor att anställa tycker jag är en självklarhet.

      • Olles brorsa

        Jag har inte hört talas om att det skulle finnas särskilda utbildningar för reklamutdelare. Det finns många jobb, som inte kräver någon utbildning alls. Och det finns ännu fler jobb, som inte kräver längre utbildning, än att den kan klaras företagsinternt, exempelvis under tre dagar i början av anställningen. Vi behöver inte skapa någon särskild modell för utbildning av dem som står långt från arbetsmarknaden. Vi måste i stället undanröja de hinder, som finns för anställning av personer. Vilka de hindren är, har jag beskrivit i ovanstående kommentarer.

        En arbetsgivare som anställer en person, vars hela levnadshistoria inte är känd av arbetsgivaren, tar en mycket stor ekonomisk risk. Ju förre anställda, desto större blir det ekonomiska risken. En småföretagare med behov av endast en anställd kan i värsta fall tvingas betala dubbla löner för att få ett jobb gjort: sjuklön till den först anställda plus lön till sjukvikarien.

        Du har inte ens kommenterat mitt förslag att alla ska ta ett steg uppåt på karriärstegen samtidigt med att den lägsta nivån fylls på med arbetslösa. Hur många arbetslösa som kan få jobb på det sättet, bestäms emellertid av hur många icke tillsatta jobb, som finns i toppen, och inte av antalet arbetslösa. Och som jag har skrivit här ovanför, så är utbudet av arbetskraft med ingen eller låg utbildning vida större än antalet jobb dessa kan klara av. Speciellt om vi i utbudet av arbetskraft räknar in både öppet arbetslösa och personer ”i åtgärd”, då syftet med dessa ”åtgärder” ofta är att dölja arbetslöshetens verkliga omfattning.

        Felet till att det har blivit så här är delvis den växande arbetslösheten bland akademiker, som fått till följd att allt fler akademiker jobbar i yrken som inte kräver akademisk utbildning, och dels den helt vansinniga idén att personer som inte har fått permanenta uppehållstillstånd, ska ha förtur framför dem, som har det och har bott länge i Sverige och har väntat flera år på sitt första jobb i Sverige. alt har väntat länge på ett nytt jobb efter att ha blivit uppsagda från det de hade.

        Akademiker inte har en för akademiker-arbetsmarknaden adekvat utbildning utan jobbar som taxichafförer, etc, har dock både studievana och behörighet till nya högskolestudier, och skulle alltså kunna läsa in en adekvat utbildning. Så kan någon med lägre utbildning ta det lediga jobbet som taxichuafför. Men vilken taxiägare vågar anställa en långtidsarbetslös, som inte har haft att passa tider under flera år?

        Pratet om ”integration” och att det nu finns ett gyllene tillfälle att skaffa jobb åt alla arbetslösa är därmed rent struntprat. Den svenska arbetsmarknaden är en av världens mest hårdrationaliserade. Detta innebär både att det har skapats nya högkvalificerade jobb, och att tidigare högkvalificerade jobb har blivit så enkla, så att de kan utföras av nästan vem som helst. Men det vill inte de, som nu har dessa jobb, erkänna. Vi har dels en arbetsmarknadspolitik, vars egentliga syfte är att dölja arbetslöshetens verkliga omfattning, och dels en integrationspolitik vars egentliga syfte är att dölja invandringens verkliga kostnader. Det går inte ihop.

        Asylsökande och personer med tillfälliga uppehållstillstånd behöver inte ha några jobb. Det finns ändå inte tillräckligt med jobb. Tiden i Sverige bör de använda till att förbereda sig för livet i hemlandet, bl.a. genom utbildning och praktik för de jobb som väntar i hemlandet. Vi ser redan ett skriande behov av byggnadsarbetare, maskinförare, byggnadsingenjörer, arkitekter och kulturminnesvårdare i Syrien efter kriget. Självfallet har jag inga invändningar mot att de får praktik på svenska byggarbetsplatser. Men de ska inte ha förtur till ordinarie anställningar.

    • Leif Andersson

      Med mitt inlägg syftar jag på att vederbörande ska kvalificera sig för ett osubventionerat heltidsjobb med en lön som går att leva på utan några bidrag. Har ingen aning vad en reklamutdelare tjänar men eftersom det nästan bara är skolungdomar som har detta som bisyssla har jag svårt och se detta som en heltidstjänst med tillräckligt hög lön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.