Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen hör hemma på misslyckandenas soptipp.

Detta inlägg är en uppföljning till det inlägg jag skrev för ett par dagar sedan där jag beskyllde Alliansen och SD för att vara cyniska och hänsynslösa genom att i riksdagen rösta igenom ett beslut som tvingar riksdagen att uppdra åt regeringen att komma med ett lagförslag som återinför den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Den kritiken står jag självfallet fast vid och i detta inlägg ska jag ytterligare utveckla varför.

Under Alliansens regeringsinnehav infördes både den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och arbetslinjen – Införanden som sammantaget innebar att den psykiska ohälsan bland Sveriges arbetstagare ökade med 70% mellan 2010 och 2015 enligt Arbetsmiljöverket.

Att med den kunskapen komma dragande med samma reform ytterligare en gång är i allra högsta grad cyniskt och hänsynslöst – Alldeles speciellt så när vi nu sakta men säkert börjar komma tillrätta med de skador den bortre tidsgränsen och arbetslinjen orsakat bland Sveriges alla arbetstagare. .

Handlandet visar klart och tydligt att Alliansen och SD likväl som de nyliberala doktrinerna styrs av girighet och egoism med maximering av vinster och förmögenheter hos de redan rika och kraftiga skattesänkningar för samma grupp som yttersta mål.

Att den sortens politik är till ondo för den vanlige arbetaren och tjänstemannen som nu dessutom måste offra sin hälsa för att vara en del av Alliansens och SD:s samhällsbygge råder det ingen tvekan om.

När man ser hur arbetslinjen och den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen slagit på hälsan hos de som har turen att ha ett arbete så är det lätt att inse att det numera är viktigare än någonsin tidigare med starka fackföreningar och en regering som vågar stifta lagar som stoppar de avarter på arbetsmarknaden som skapar psykisk ohälsa.

Varför leder då Alliansens och SD:s politik till detta resultat?

Svaret på den frågan är att lätt att räkna ut – Därför att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen enbart syftar till att sparka på den som redan ligger och därför att arbetslinjen bygger på en formel som är redan från början är omöjlig att lösa.

Arbetslinjens olösbara ekvation ser ut som följer: 

Färre medarbetare + Mer utfört arbete + Mera stress + Högre arbetsbelastning + Högre vinster = Arbetslinjen.

De snabbt ökade sjuktalen för de med psykisk ohälsa som diagnos fick Arbetsmiljöverket att reagera med kraft vilket skapat ett införandet av nya riktlinjer för landets arbetsgivare när det gäller att förebygga och förhindra att psykisk ohälsa skapas som ett resultat av arbetssituationen.

De förändrade riktlinjerna från Arbetsmiljöverket är helt inriktade på arbetsgivarna och påtalar klart och tydligt att det är arbetsgivarna som ensamt är ansvariga för det psykiska välbefinnandet på arbetsplatsen.

Att Arbetsmiljöverket reagerat och förändrat riktlinjerna är självfallet bra och hade jag fått vara med och bestämma hade Arbetsmiljöverket i samband med förändringarna även beordrats skapade ett regelverk som förbjuder både arbetslinjen och den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen av arbetsmiljöskäl.

För egen del lägger jag största skulden på Arbetslinjen som redan vid införandet byggde på en omöjlig ekvation – Därför säger jag följande till Sveriges samlade arbetarkår:

Som arbetstagare – Dvs. både som arbetare och tjänstemän bör vi ta dessa lärdomar till oss och se till att trenden vänds och att den politisk som skapat problemet aldrig får förnyat förtroende.

Bästa sättet att göra det är genom att lägga er framtida röst på det enda partiet som står upp för landets arbetstagare och ett starkt fackligt inflytande över arbetets utformning.

En röst på Socialdemokraterna är en röst för en säker och bra arbetsmiljö där vi som medarbetare tillsammans med facket kan se till att arbetslinjen och den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen förpassas dit de hör hemma – Till de politiska misslyckandenas soptipp.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

20 kommentarer

  1. Bertil

    Nej det är inget misslyckande.
    Det är en väl medveten strategi för att
    Skapa utrymma så mer skattesänkningar kan ges till de som kan med god lön lärt jobb fixa sin egen gräddfil i form av privat sjukförsäkring.

    Reagerar inte arbetstagarna med strejker upprop så kommer terroristerna vinna.

    Detta ord misslyckande har gått inflation i detta när en makt medvetet använder ordet när det är rå och ren uträkning för att berika de som redan har det välordnat.

    Strejker och att ansvariga hängs ut som Oldsberg, Timell o.s.v. Är enda medicinen.
    Dumma politiker som utövar makten fel
    Ska hängas ut. Sparkad tas av fallskärmar o.s.v.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Att använda sig av taktiken att sparka på de som redan ligger är inget annat än ett misslyckande Bertil – Därtill ett gigantiskt sådant.

      • Bertil

        Så kan man uttrycka det.
        När man idag läser om hur svarta pengar
        Härjar i Stockholms bostadsmarknad
        Samtidigt som regeringar slår mot svaga och låter t.o.m. dessa betala högre skatt på lika inkomst då förstår man att det finns inte minsta intresse från högsta politiska företrädare att ge stöd för utsatta utan taktiken är precis tvärtom.

        Tron att politiker handlar om att lösa svåra socialekonomiska problem
        Är överdriven. Alla transfereringar handlar om att utsatta grupper får betala priset.

        Om man då har lite hum om hur enorma belopp som gått från vårt gemensamma till den fria öppna marknaden så är det inte konstigt om alla våra sociala kassor allt mer töms.
        Det handlar om allt från sjukvård äldrevård skolor till sociala försäkringar.

        Plundringen av vårt gemensamma lär fortsätta. Vi har under flera år sett en högkonjuktur. Arbetsgivare skriker efter arbetskraft löner stiger privata förmögenheter ökar enormt
        MEN! Vårt gemensamma har trots detta
        Hamnat i en fallande trend.
        A-kassor, sociala försäkringar, o.s.v.
        Står still a-kassan har inte höjts på decennier . Landstingen förutom Stockholm får bara allt svårare med ekonomin. Löner för de inom det offentliga halkar efter.

        Sen talas det om att vi måste jobba längre för att pensionerna ska hålla måttet. Sjukt i en tid när intelligenta maskiner gör jobben gratis och ingen bryr sig om att se till dessa får en lön så de kan beskattas.

        Allt är så tydligt gemenskapen och allt vad det har i innehåll gäller inte längre.

        Det är egoism individualism som tagit över och då kommer sänkta trösklar innebära att en individuell kapitalist tar hela kakan när sänkta trösklar införs och de som blir utsatta får därmed även ännu sämre socialt skydd.

        Nyliberalismen måste krossas annars fortsätter bara denna negativa trend som
        Pågått i över 40 år.

        Vi behöver en modern Castro som insåg kapitalismens nackdelar han vände på det hela och gav stöd åt fattiga. Sen var motståndet mot honom så kompakt så 600 mordförsök utsattes han för.

        Vilken ledare kommer göra det idag??
        Inte Trump i alla fall.
        Inte Kristersson eller Annie Löf eller Jimmie Åkesson i Sverige heller.
        Knappast Löven heller.
        Det behövs någon med extra stark kaliber för de utsatta.

  2. Bertil

    Ordet arbetslinjen är en sån där ordklyscha för att kunna utplåna A-kassa, sjukförsäkring, försörjningsstöd flytta över pengar till en kassa som var tänkt till EU-avgiften men istället blev en kassako för att kunna köpa egna försäkringslösningar inom privata försäkringsbolag.
    Istället användes pengarna till att driva upp bostadspriser till nivåer som blev absurda i gengäld har man satt unga i skuld. Precis det Göran varnade för att man inte skulle sätta sig i.

    Kapitalisterna egoisterna och Nylibetalisterna de gnuggar händerna när en gigantisk inflation drabbat främst unga men gett kapitalisterna enorma summor till kassavalvet. Varför lyssnade folket inte på Göran P. Utan på ”Pickvisaren” samt Fred Flinta. Där man även drog nytta av en skrattande komplexfylld dam som bytte kläder jämt ända in i Nuon.

    den oärliga retoriken som folk trodde var sanning blev spiken i kistan för Sverige som ett Land där gemenskap och solidaritet tidigare var Nyckeln till vår heder.

  3. Olles brorsa

    Nu är du återigen ute och slår mot klassisk socialdemokratisk politik, som du vill ersätta med allmosor. Till både fattiga och rika,. så att det blir mindre till var och en av de verkligt behövande. Det

    Att sedan högerpopulisten och demagogen Fredrik Reinfeldt har stulit båda begreppen, arbetarpartiet och arbetslinjen, är en helt annan sak än att arbetslinjen i sig skulle vara fel. Du har ingenting att komma med, ingenting att sätta emot den borgerliga versionen av arbetslinjen. Du vet ingenting om bakgrunden till den borgerliga arbetslinjen. Du har uppenbarligen inte ens hört talas om tvångssjukpensioneringarna, hur Arbetsförmedlingen kallade arbetslös och Försäkringskassan till ”trepartssamtal”, som gick ut på att Arbetsförmedlingen överlämnade arbetslösa till Försäkringskassan för att de skulle sjukpensioneras.

    Detta skedde bakom ryggen på den socialdemokratiska regeringen, som inte trodde att det förekom. S-regeringen gjorde samma misstag, som S-politiker ofta gör: De litade mer på sina myndighetschefer än på de direkt berörda partimedlemmarna. Tyvärr sköt alliansregeringen mycket över målet, när den försökte rätta till.

    Det är bra om du blir satt i karantän under nästa mandatperiod med din 73:e plats på valsedeln, tills du lärt dig något om landet, som du ivrig att styra. Jag konstaterar alltså ett borgerligt misslyckade m ed den bortre gränsen, men vilken är DIN lösning på problemet? Du är väl för stursk för att snappa upp något av mina kommentarer i anslutning till ditt förra inlägg i ämnet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har hela bilden klar för mig Olles brorsa och mina förslag vilka jag lagt flera gånger vid det här laget handlar inte om att debattera gamla begrepp utan om att lösa problem.

  4. Bertil

    Om man tänker efter vilket politiker inte verkar göra.

    Det talas om att AI kommer ta över jobben allt mer samtidigt tror man nya jobb kommer.
    Men samtidigt finns en oro för att jobben inte kommer räcka.

    Javisst så kan det bli. Men uppriktigt är vi inte redan inne i den utvecklingen?

    Ser man på de politiska åtgärderna så klarnar en del.
    När Alliansen utförsäkrade 100000 sjuka.
    Okänt antal arbetslösa så sa man sysselsättningen har ökat med 300 000
    Men sen sa man inte mycket mer.

    Man ville ju inte säga att arbetslösheten var kring nära 10% ändå skulle åtgärden att göra utsatta fattigare vara den verkliga mirakelmediciner.

    Nä för att visa fina siffror om sysselsättning så ökade Reinfeldt på invandringen.

    Därmed fick många av dessa jobb när detta ledde till mer konsumtion. Men av de över 600 000 som befolkningen ökade så fick inte ens hälften jobb. Alla var inte invandrare en del var nyfödda svenskar också.

    Vad vill jag ha sagt?
    Jo jobben minskar redan. Men man försöker avhjälpa det med sämre sociala skydd för ”vanligt folk” högre skatt för de som inte jobbar. Lägre låglöner och nu senast är lägre ingångslöner också aktuellt.

    Men smarta lösningar är inte slut där.
    Det mest revolutionerande är ändå att
    Kasta ut folk från våra gemensamma försäkringar. Därmed sjunker arbetslösheten, sjuktalen, man kan därefter utropa Sverige går som tåget.
    Alla har fått mer i plånboken och sparandet ökar och därmed kan vi istället för 30% skatt på aktievinster minska den till 0,375 .

    Man kan ganska lätt räkna ut att satsar man säg 10 miljoner i en börs som allt sedan 2008 gått stadigt uppåt så är 0,375 i skatt på hela summan plus vinsten på aktier rena rama skämtet.

    Men lösningen fanns för att hålla statskassans inkomst i skatter i liv.

    Det finns ju sjuka, arbetslösa man kan både sänka trösklar på låta betala högre skatt och sänka försäkringsnivåerna på
    Ja t.o.m låta utförsäkra folk.

    Det behövs bara en F-läkare som är bra på sortera sjukas pappershandlingar.
    Göra högen där utförsäkring gäller större.
    Samma gäller Atbetslösa.

    Fiffigt va! Sen skrika högt om minsta lilla skatt ska höjas på sparande .

    Hajar ni???
    Nä det tror jag inte. En massa SDare och högersabotöre på Anders blogg är alldeles för ”lengräddade”för att begripa nåt. Eller så är det precis tvärtom. Man förstår mycket väl.

  5. Steffo

    Tyvärr har det blivit lite galet. En del som är sjukskrivna borde inte vara det. De kan ha nedsatt förmåga och i nästa andetag jobbar de lite svart. Deras inkomst blir då högre än om de skulle jobba dessutom bostadsbidrag.
    Varför inte ställa krav på vissa sjukskrivna? Är du duktig snickare varför inte hjälpa slöjdläraren låt säga 2 timmar varannan dag för att inte tappa sugen. Många sjukskrivna går dessutom utan arbete och kan även ha fått psykiska åkommor och kanske ensamstående. Vad har regeringen för planer här?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratar inte om den lilla klick som fuskar Steffo utan om det stora flertal som faktiskt är sjuka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan de säkert men ska de jobba på andra jobb än det de är sjukskrivna från ska de omskolas med full sjukpenning under omskolningstiden och full kompensation för eventuella inkomstminskningar därefter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kommentaren till det är att saker som dessa inte ska förekomma i ett Socialdemokratiskt styrt Sverige – I vart fall inte om jag får vara med och bestämma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.