Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU:s konkurrensmyndighet jagar IKEA för underlåtenheten att betala skatt i EU.

EU-kommissionen är på jakt efter alla företag som skatteplanerar och precis som jag skrivit om tidigare använder de sig av metoden att döma dem för otillbörligt erhållande av statsbidrag.

Att göra så är en bra början i avvaktan på att det skapas en majoritet i EU-parlamentet för att skriva om skatteavtalen så att skatteplaneringen blir omöjlig att genomföra på samma sätt som idag där nuvarande skrivning i skatteavtalen gör skatteavtalen till skatteplaneringens motor.

EU kommissionen med konkurrenskommissionären i spetsen har förklarat krig mot skatteplanering och de företag som ägnar sig åt det genom så kallade ”skatteupplägg” i framför allt Nederländerna och Luxemburg.

I stället för att åtala företagen för skattesmitning använder man sig av den mycket effektivare vägen som handlar om att bötfälla företagen för erhållande av olagliga statsbidrag.

Sedan tidigare har både Fiat och kaffekedjan Starbucks dömts att betala vardera runt 200 miljoner i böter för detta brott – Därefter McDonalds och det ”skatteupplägg” de har i Luxemburg med dess skattemyndighet.

McDonalds har trots stora vinster sedan 2009 inte betalat någon bolagsskatt alls i Luxemburg. För 2013 var vinsten för McDonalds i Luxemburg 250 miljoner euro emedan skatten var NOLL.

Detta granskades av EU’s konkurrensmyndighet och för McDonalds väntar sannolikt avsevärt högre böter för olagliga stadsbidrag än de 2 som redan dömts.

Nu sker samma sak med svenska IKEA-koncernen där EU-kommissionen hävdar att man på samma sätt som företagen ovan underlåtit att betala hela 10 miljarder i skatt.

Jag har skrivit åtskilliga inlägg i ämnet och förklarat att skatteplaneringen måste stoppas – Detta därför att den är orättvis mot de företag som fullgör sina plikter och betalar skatt – Därtill för medborgarna i EU som får sämre välfärd därför att skatteplanering eroderar EU ländernas skatteintäkter.

Det har aldrig varit avsikten att dubbelbeskattningsavtalen skulle användas för att ”svindla” länder och medborgare på välfärd. Dubbelbeskattningsavtalens tillkomst kan härledas till att man ville skydda från dubbelbeskattning och inget annat.

Därför är det bra att EU’s konkurrensmyndighet i avvaktan på ändrad lagstiftning på området jagar de som skatteplanerar med blåslampa och sätter dit dem för olagliga stadsbidrag.

Att det blir olagligt mottagande av statsbidrag när man undviker att betala skatt genom ett skatteupplägg är rätt självklart. Det är just pengarna som McDonalds och IKEA med flera tjänar på att inte betala skatt som används för att konkurrera ut andra aktörer som betalar skatt från marknaden för att sedan öka sina vinster – Det är därför detta ska beivras och beivras hårt.

I samband med att jag skrivit om skatteplaneringen, dess effekter och att den går att stoppa har jag av många blivit mer eller mindre ”idiotförklarad” och fått veta att EU och dess medlemmar inte har någon avsikt att stoppa skatteplaneringen – Något som dessa nu får äta upp i och med att EU kommissionen och dess konkurrensmyndighet agerar i frågan.

Precis som jag förutspått måste nyliberalismens och företagens och företagsägarnas ohejdade girighet hejdas för att rädda välfärden – Att detta är möjligt är EU’s konkurrensmyndighet och dess konkurrenskommissionär beviset för.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i besluten vi fattar idag”

16 kommentarer

  1. G-A Karlsson

    Driver man företag ska man aldrig ta emot ett enda öre av statsmakten. Jag skulle inte ens göra avdrag.

    Full skatt på rubbet, säger jag. Bort med alla avdrag.

    Gör man på det viset så kommer det samtidigt att framgå mycket tydligt och klart e-x-a-k-t hur hög skatten i själva verket är. Många vet inte det idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det EU:s konkurrens kommission angriper är det faktum att man kan förhandla med de Holländska skattemyndigheterna och få ner skatten på pengar tjänade i andra EU-länder till runt en halv promille – Det anser EU med all rätt vara otillbörligt statsstöd.

  2. Bertil

    Spelar detta så stor roll för den grupp jag tar i försvar d.v.s. De socialt utsatta.
    Får man in dessa skatter ja då sänker man skatter ännu mer och samma grupp som undanhållit skatt får därmed skattesänkningar.

    Så det handlar nog om ett nollsummerspel på lång sikt.

    Den stöld som Alliansen gjorde mot utsatta handlar inte om några 10-tala miljarder utan om 140 miljarder varje år
    Det kalkar jag avancerat skattekrininalitet.
    Betala detta får de utsatta och dit räknas sjuka arbetslösa, lågt avlönade som inte kan köpa egna försäkringslösningar.

    Ikea vet vi är ett företag som drivs globalt
    Detta i början av en egoistisk gubbstrutt som spelat fattighjon genom att visa upp en gammal Volvo och betett sig snålt.
    En bluffare och folk tror på fanskapet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min uppfattning är att skatterna ska in och att de pengarna ska användas för utbyggd välfärd och för skattesänkningar för de med de lägsta inkomsterna Bertil.

  3. Jonny Disenfeldt

    IKEA har väl inte gjort något fel ?

    Det är den holländska staten som gett en konkurrensfördel i form av lägre skattesats till IKEA … det är väl isåfall Holländska staten som ska stämmas och straffas av EU, precis av samma anledning som svenska staten och svenska kommuner borde bötläggas när de ger fördelar för t.ex företag som etablerar sig i form av förmånliga lokalhyror, utbyggnad av infrastruktur för stora bolag etc etc

  4. Krister

    Jag var på Irland och Dublin och hälsade på vänner
    som arbetade på DELL, ett amerikanskt dataföretag.
    Dom översatte manualer till Svenska.
    Fick höra en hel del om varför dom var där och det
    fanns svenskar liksom många andra EU-medborgare.
    Låga löner var en stor orsak + låga företagsskatter…
    Och ändrades detta så minskade närvaron.
    Det var en del år sen nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Irland, Luxembourg och Nederländerna är värst i klassen och konkurrerar med övriga EU genom att erbjuda låga skatter.

    • G-A Karlsson

      Den typen av arbete går inte att utföra i Sverige överhuvudtaget.

      Du nämner manualer. Jag gissar på att det handlar om maskiner eller datautrustning eller nånting liknande – produkter som säljs i massor av länder.

      Storföretag som t.ex. Toyota eller IBM eller Apple eller Microsoft samlar naturligtvis sina dokumentationsavdelningar på ett ställe.

      Eftersom manualerna inom EU ska ut på typ 27 språk samtidigt har de skribenterna på en och samma plats. I detta fall i Dublin. De kan då ha samma anställningsavtal för samtliga skribenter och de slipper ha att göra med 27 (!) skattemyndigheter. Det räcker med en.

      Skulle de ha en person anställd i Sverige, en annan i Norge, en tredje i Rumänien, en fjärde i Portugal, en femte i Italien osv… det blir fullständigt ohanterligt. Hmm, ska vi kontakta 27 olika skatteverk eller ska vi köra ett upplägg där vi kan göra jobbet så ENKELT som möjligt?

      Svårt, hörrudu.

      Så det handlar inte bara om skattekonkurrens utan om att få bort onödigt KRÅNGEL (och i vissa fall slippa ren förföljelse, vissa statsmakter avskyr ju företag och företagare).

        • G-A Karlsson

          Hej Krister,

          Jag vill nog hävda att bolagsskatten INTE är avgörande för var ett bolag förlägger sin verksamhet. Politiska intressen vill förstås gärna köra den vinklingen (det ger dem röster … tror de… ;-).

          Men det finns många andra parametrar och det är helheten som avgör den geografiska placeringen. Bolagsskatten är en del av många. Många länder har hög bolagsskatt, Belgien och Frankrike har väl uppemot 35 procent eller nåt ditåt har jag för mig. Ändå finns det bolag där också.

          Sen har vi en annan infallsvinkel:
          Hos Dell I Dublin hittar du även skribenter från Rumänien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Polen…? De åker till Dublin och tjänar plötsligt lika mycket som en irländare, eller en svensk eller dansk.

          Irland torde gissningsvis ligga nånstans i EU:s mittskikt vad gäller inkomstnivåer och levnadskostnader.

          Alla skribenter har sannolikt irländska avtal – oavsett medborgarskap – vilket innebär att alla tjänar ungefär lika mycket – oavsett var de kommer ifrån. Om de bor i Dublin är levnadskostnaderna också likvärdiga för samtliga.

          Här är icke rumän, holländare, polack eller svensk… spelar ingen roll. De (cirka) 27 språken är jämställda, lönerna är jämställda, levnadskostnaderna är jämställda. Jag ser inte problemet.

          Och just den här typen av skribentjobb går ändå inte att utföra i Stockholm. Alls!
          Var skulle de bo nånstans…? Det finns ju inga bostäder till överkomliga priser i Stockholm… 😉

          Vänligen
          Gerry
          ———————
          (som inte heller bor i Sverige… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.