Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I frågan om föräldraförsäkringen håller jag med Allianspartierna.

I dag ska jag röra om lite i grytan vad gäller föräldraförsäkringen genom att trots att jag är Socialdemokrat säga att jag i denna fråga till fullo delar Allianspartiernas uppfattning i frågan.

Trots att jag vet att den Socialdemokraterna centralt valt att jobba för en helt jämställd föräldraförsäkring så är jag motståndare till alla sådana åtgärder.

Tack och lov tillhör jag ett demokratiskt parti som tillåter att vi som medlemmar har olika åsikter och att vi står upp för det vi tror på.

Till att börja med vill jag med risk för att bli rejält påhoppad påstå att föräldraförsäkringen redan idag är helt jämställd som den är i och med att föräldrarna fritt kan bestämma vilken av föräldrarna som ska stanna hemma med barnet och hur länge.

Kanske är det till och med så att den är mer jämställd för kvinnor än för män då pappadagarna är låsta till just pappan och inte möjliga att överlåta till mamman?

Ni som läser min blogg vet att jag gillar att skriva om hur jag vill återreglera och reglera det ena området efter det andra för att få ordning på torpet.

Föräldraförsäkringen tillhör inte de områden jag vill reglera genom tvång och den enda reglering jag vill se vad gäller föräldraförsäkringen är den om att en månad ska vara vikt för respektive förälder.

Jag tycker och tror att föräldrarna själva är mogna nog att komma överens om och tillsammans bestämma vem som ska vara hemma med barnet och hur länge. Hur det ser ut och vem som stannar hemma varierar från familj till familj och bör så förbli.

Att lagstifta om ett tvång för föräldrarna att dela ledigheten leder inte till mer jämställdhet. I stället tror jag att effekten av en sådan lagstiftning blir att barnet får mindre tid med sina föräldrar dem första tiden i livet i och med att många kommer att välja bort att vara ledig för att ta hand om barnet.

Jag tror dessutom att minskningen i hemmatid kan ske för kvinnor likväl som för män.

Den generation för vilken det var naturligt att det var mamman som skulle stanna hemma med barnet är sedan länge allt för gamla för att överhuvudtaget få barn.

Vad gäller den yngre generationen ser jag inte att dagens unga kvinnor fogar sig och stannar hemma bara för att mannen tycker så.

I vart fall kan jag inte se några sådana tendenser bland mina 4 döttrar eller hos andra kvinnor i min bekantskapskrets. Jämställdhet mellan kvinnor och män existerar redan enligt mitt förmenande och därför behövs ingen lagstiftning för att införa något som redan existerar.

Därtill tycker jag att det är oerhört integritetskränkande och ett gravt omyndigförklarande av alla föräldrar att politiken ska bestämma vem av föräldrarna som ska vara hemma med barnet och hur länge.

Därför är min ståndpunkt att fördelningen av föräldradagarna som omfattas i föräldraförsäkringen ska lämnas åt föräldrarna att bestämma.

Det enda undantaget från det synsättet ska vara de 14 första dagarna efter ett barns födsel där bägge föräldrarna ska beredas tid att vara hemma tillsammans med barnet samt den månad som är öronmärkt för respektive förälder.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

32 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även om artikeln har 10 år på nacken så ligger et säkert en hel del i det den anför – Därvidlag har vi samsyn Krister.

      • Olles brorsa

        Den här gången har jag inga invändningar mot det som Anders Forss har skrivit Jag minns mycket väl hur snacket gick för tio år sedan. Det var mycket starka krav från framförallt kvinnliga LO-medlemmar att mamman ensam ska bestämma fördelningen Gustav Fridolin ska inte bestämma. Hörde honom debattera mot Jan Björklund- Den lille viktigpettern anser sig veta bättre än landets kvinnor. Det måste vara politikernas uppgift att anpassa regelverket till verkligheten i stället för att – som Fridolin vill – försöka anpassa verkligheten efter regelverken. Jag menar då att den förälder som tar hand om barnen inte ska förlora pensionspoäng o. dyl. Går det inte att föra över från den förälder som jobbar?

        Det är ju dessutom väldigt nattståndna argument, när vi har en kraftig ökning av andelen kvinnor i högavlönade traditionella mansyrken, såsom domare, åklagare och advokater. Och andel familjer. där kvinnan har den högsta inkomsten stadigt ökar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bra att vi är överens i denna fråga Olles brorsa – Därtill tror jag att en klar majoritet av alla svenskar delar din och min uppfattning i frågan.

      • Krister

        Ja, 10 år men fortfarande aktuell.
        Bra! Vi är överens om en del trots allt.
        Jag frågade faktiskt LO om varför
        detta inte finns med i deras politik
        eller i S men jag fick veta av Karl-Petters
        närmaste man att det inte var aktuellt.
        Kanske slutsatserna blev nedröstade vid
        LO kongress eller S dito? Jag tror detta
        skulle vara svårsmält för tex kvinnorna i
        rörelsen (S-kvinnor mfl).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte det är svårsmält alls Krister och jag tror att jag har en majoritet av både väljare och partikamrater med mig i detta.

          • Krister

            Det svårsmälta skulle vara att LO och S
            skulle tycka att kvinnorna vara problemet…
            Och inte papporna.
            Det var det jag menade.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det påståendet har jag inga problem att hålla med om – Nu tror och hoppas jag att det inte är så.

  1. Bertil

    Att öka på med fler föräldradagar åt mannen när det av naturen är kvinnan som ska ta hand om barnet den första tiden verkar onaturligt. Visst mannen ska ha sin del och sitt ansvar och sin tid med barnet: men nog är det
    Men varför slösa pengar på sånt. När man i Sverige numera håller smygvägen på ta bort en gemensam sjukförsäkring.

    Varför driva sjukförsäkring mot privatisering när man kan göra samma sak med barnaskötandet.
    Varför ska staten dels ösa en massa pengar i barnafödande när man samtidigt har en lag där man fritt kan ta in arbetskraft från utland. Eller där invandring har blivit den nya trenden.

    Varför är inte barnbidrag behovbsprövat??
    Nu är det väl så att barnbidrag är det mest rättvisa bidrag som finns
    Alla får det och alla får lika mycket.
    varför kan inte pensioner, sjukförsäkring, fallskärmsavtal vara konstruerade så.

    Är allt annat orättvist så då ska även barnbidraget göras orättvist.
    ja varför inte föräldrapenning likaså.

    Behöver alla barnaföderskor få föräldrapenning. Behöver rikknösar få dessa bidrag. ??
    Behövde P-G Gyllenhammar få barnbidrag. fick han föräldrapenning o.s.v
    när han blev pappa på äldre dar.

  2. Jonny Disenfeldt

    Håller med dig Anders, detta är bra familjepolitik, det är däremot inte socialdemokratisk politik, det är allianspolitik…

    Konstigt nog har du tidigare sagt att det inte finns något bra med alliansens politik … du hade alltså fel även där…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig fel Jonny – Jag tycker det jag tycker i olika frågor och i denna råkar Alliansens tyckande sammanfalla med mitt eget.

      • Krister

        Jag har ofta fel.
        Att det inte är halt så jag håller på att falla,
        att jag tror mig hinna med bussen men missar den
        att boken som jag vill låna på bibblan finns inne men den är utlånad,
        osv osv osv.
        ”Jag har aldrig fel Jonny”
        Tror inte det gagnar dig politiskt att säga så.
        Du har många goda tankar också men ibland
        fel fakta som underlag. Det har vi alla!????

  3. Ville-Valle

    …oj då, är Anders Forss på väg att gå över till moderaterna nu efter den förnedrande sista platsen på socialdemokraternas fullmäktigelista i Umeå…? Han är i gott sällskap för det var precis det som en ”V-politiker” gjorde för några år sedan, dock med en mellanlandning hos socialdemokraterna innan han gick till S. Men för all del Anders Forss, vi säger LYCKA TILL …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer aldrig att byta parti Ville-Valle och jag känner mig på inget sätt förnedrad av mitt parti. Däremot har jag ibland en annan uppfattning än partiledningen i olika frågor vilket jag ger uttryck för i denna fråga.

  4. LeBe

    Vadå, mest rättvist är väl att båda föräldrarna får lika många månader och vill man inte ta ut dom så OK fine men då fryser dom inne.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det mest rättvisa är att föräldrarna själva fritt får bestämma vem som ska vara hemma LeBe – Mest rättvist mot barnet som på detta sätt har hemmavarande förälder så länge som möjligt i livet.

  5. Alexander

    Har hållt mig borta från att skriva här men gör ett undantag.

    ”Jag har aldrig fel Jonny”

    Kommentarer överflödiga….

  6. Alexander

    Anders

    En enkel fråga, är ”jag har aldrig fel” din uppriktiga åsikt? Står du för att du alltid har rätt? Eller är det som vanligt så att du anser att det rycks ur sitt sammanhang?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag står för att den åsikt och det förslag jag lägger är rätt – I vart fall fram tills den som har avvikande uppfattning kan lägga fram ett förslag som snabbare och bättre uppnår det jag vill uppnå med förslaget.

  7. Leif Andersson

    Det är den här typen av irrelevanta frågor som politikerna tar upp till debatt när de inte orkar ta tag i de viktiga såsom migrationspolitiken, den kollapsade sjukvården, de usla skolresultaten, laglösheten som breder ut sig pga polisens undermåliga ledning och otillräckliga resurser etc.

  8. Sven Lindberg

    Jag hoppas verkligen att ledningen i Stockholm får upp ögona för dig, du har så mycket att bidra med ideologiskt.

    Jag hoppas att du även jobbar på det nationella planet, du behövs i riskdagen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack Sven och jag kan försäkra dig att de är väl medvetna om min existens och att komma till riksdagen är något jag hoppas göra över tid.

  9. Petter

    Mycket med text men detta säger en hel del

    Nu är jag så less på alla bajsnödiga åsiktsmaskiner som spyr galla på de 23% män som inte tar ut sina föräldrardagar medan barnen är små. Så. Jag måste häva ur mig jag med.
    Tack vare er, kan jag inte längre vara hemma med mina barn för min man inte får ge sina dagar till mig. Tack vare er måste mina barn lämnas på dagis på heltid med långa dagar där jag bara nästan hinner hem och natta dem. Och nej, det är inte för att vi ska ha råd att resa till Thailand varje år som min man inte kan ta de dagarna. Det är inte för att vi vill byta bil varje år och det är definitivt inte för att min man inte älskar eller inte vill vara med sina barn!

    Det är för att han är lantbrukare. Hans jobb finns inte kvar om han tar ledigt ett år. Eller 6 månader. Han kan inte anställa någon som gör hans 200% för en struntsumma pengar som inte är i närheten av den månadslön ni besitter kära åsiktsmaskin.
    Men visst, vi skulle överleva på den ersättning han skulle få från FK och min lön. Men inte hans företag. Men för dig förstår jag att det spelar ingen roll om en familjegård i tredje generation går i stöpet. Du vill ju bara att allt ska vara jämställt.

    Och vad vet du om dessa värdelösa kräk till karlar som inte älskar sina barn? Kanske är någon mer lantbrukare? Kanske han kommer hem och äter lunch med sina barn varje dag och to.m mellanmål. Kanske han tar med barnen på en sväng i traktorn och låter dom vara med på gården och fixa? Ja, du vet, medan ditt barn sitter på dagistoan och ropar fäääärdig i fem minuter innan fröken hör och ropar ” kommer snart, ska bara byta på Cajsa och Holger först! Kanske han tom går på babysim mitt i veckan för att han är flexibel och kan styra sitt eget jobb.
    Ja, eller så kanske han inte ens jobbar heltid och har mer tid än du tror för sina barn? Eller jobbar obekväma tider så han är hemma oftare än du kära jämställda åsiktsmaskin.

    Kan inte du bara hålla dina åsikter för dig själv, styra över din egen man!? Tack vare er så får man idag inte bestämma över sin egen familj, fritid eller värderingar. Nej det tycker inte du verkar jämställt. Och kanske finns det några män och kvinnor där som faktiskt inte vill vara med sina barn, vilket är fruktansvärt sorgligt. Men. Det är inte ditt jobb att tvinga dem. Kan du inte bara acceptera att alla är olika, man ska få bestämma över sitt eget liv, ha egna värderingar. Nu pratar jag såklart inte om när barn far illa, då ska man ju få annan hjälp.

    Kanske behöver du vidga dina vyer, lära känna lite nytt folk, lära dig att du kanske bara vet bäst vad som är bäst för just din familj. Förmodligen är det så, att du inte vet ett skit om hur andra vill leva sina liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.