Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Höjd pensionsålder borde per automatik innebära fler äldre i politiken.

Det har under rätt många år pågått en ordentlig åldersdiskriminering avseende äldre i Sverige – Alldeles speciellt så inom politiken och då inte minst i mitt eget parti där det till och med finns ett kongressbeslut på att minst 25% av de som sätts upp på valbar plats på Socialdemokratiska valsedlar ska vara under 35 år.

Hur detta kunnat ske utan att de som är lite äldre fått vara med och bestämma och framför allt göra sina röster hörda i media och sociala media ska jag låta vara osagt.

För egen del är det självklart att följa kongressbeslutet så länge det gäller situationer där jag ska rösta för partiets räkning i olika politiska församlingar.

Med det sagt så har jag full frihet att söka stöd hos både väljare och partikamrater för en ändring av kongressbeslutet och en ordning som innebär att nomineringsprocesserna vad gäller politiskt förtroendevalda blir helt fria från kvotering av olika slag för att istället bygga på politiskt engagemang och politisk arbetsinsats.

Ovanpå allt detta vill nu regeringen att vi ska höja pensionsåldern och att alla ska jobba längre upp i åren – Den ordningen ska självfallet börja med politiken vilket innebär att fler äldre ska finnas representerade vad gäller politiska förtroendeuppdrag.

Därtill upprepar jag ännu en gång den ståndpunkt och den uppfattning jag framfört åtskilliga gånger vid det här laget – Äldre människor har mer livserfarenhet än de som är yngre och det är livserfarenhet som skapar väl genomtänkta och väl grundade politiska beslut.

Avslutningsvis ska jag framföra ytterligare en ståndpunkt jag anfört länge – Politik får aldrig bli ett karriärval och ett yrke. För att stävja att så blir fallet ska det införas begränsningar som innebär att maxtiden som heltidsarvoderad politiker uppgår till maximalt 3 mandatperioder.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

34 kommentarer

  1. Olles brorsa

    Sverigedemokraterna är att gratulera. Du skriver ju att du ska söka stöd hos både partimedlemmar och väljare för att upphäva socialdemokratiska kongressbeslut. Något undanta kan av praktiska väljare inte göras för SD-väljare…

    Eller syftar du på din förestående personvalskampanj? Hur har du tänkt finansiera den, om du inte har pengar undanstoppade? Om socialdemokratiska partiet tillåter rika partimedlemmar att köpa sig en bättre placering än vad partiet har beslutat i demokratiska ordning, kan till och med jag tänka mig att rösta på vänsterpartiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag avser söka väljarnas stöd för mina hjärtefrågor Olles brorsa – Det tycker jag alla politiker borde göra genom att driva sina hjärtefrågor och därmed attrahera människor att kryssa dem i samband med valet.

      • Olles brorsa

        Du har alltså kidnappat det socialdemokratiska partiet, använda dess resurser som till så stor del bygger på oavlönat ideellt arbete, för att driva DINA hjärtefrågor. Du kommer inte ifrån att i en så stor kommun som Umeå, räcker det inte med att skriva två – tre blogginlägg om dagen för att bli uppkryssad. Det behövs ekonomiska resurser också, för att nu ut med personvalskampanjen. Till det förslår inte en busschaufförslön långt. Du skäms inte för att köpa dig förbi dina partikamrater i Umeå, med pengar som du har tjänat ihop som medhjälpare till skatteflyktingar utomlands.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte kidnappat mitt parti Olles brorsa och så här långt har jag inte fått ett enda öre i ersättning för det arbete jag lagt ned för partiet – Undantaget den ersättning jag fick idag för mitt deltagande i Kyrkofullmäktige som uppgick till 369 kronor före skatt.

          Därtill är det enda man behöver för att få väljarnas stöd effektiva kanaler att nå ut till väljarna av vilka bloggandet är ett.

  2. Bertil

    Politik styrs allt mer företagsmässigt inte minst via kapital och av höger.
    Lobbyister lobbyfirmor är yrkespolitiker
    De försörjer sig genom att driva medlemmars önskemål.

    Politiker som kämpar för en rättvis fördelning är få och de är inte lobbyister
    som har medlemmar som försörjer dem.

    Man kan säga den Nyliberala filisofin med marknadsekonomistyrning nått så långt så den styr även politiken. Folkets röst
    Är idag så urvattnad så kapitalismens
    Önskan alltid tar bit för bit av vår Välfärd.

    Politik är idag en affärsverksamhet.
    Det är därför ” inget konstigt”
    Att man slår mot utsatta utförsäkrar sjuka
    Arbetslösa. Samnigen är att de har inget värde i en marknadsstyrt Nyliberal kapitalpolitik.
    Samhället är idag helt pengaberoende,
    Har du inga pengar av olika anledning så
    Blir du både hemlös och värdelös.
    Den giriga marknaden bryr sig inte.

    Hjälp får du om du kan betala det pris som gäller för att få hjälp för ditt specifika behov.

    Det är så det ser ut och Välfärdsstaten den gnager Kapitalet på var dag och den kommer försvinna. Likaså demokratin
    Juholt förstod detta och har sagt detta och han har helt rätt.

    Politik är inte som Rosevelt ville ha det
    Hjälpa de med polio, jobb för arbetslösa, föra en social välfärdspolitik .

    Det började slås sönder redan på 70-talet
    Ja ännu tidigare där politik blev en företagsidé och av den har vi sett den konsekvens av förfall av det gemensamma som nu blivit som en varböld som växer sig allt större.

    Dock är den politik som förs idag av marknaden och kapitalet ohållbar.
    Människor som inte håller ihop och använder vår planet till rovdrift går under på samma sätt som Påskön gjorde.

    Idag flyr folk från USA på grund av Trump
    Men vad flyr de till. Världen står idag i brand på ett helt nytt och globalt sätt som aldrig varit förut.

    • Krister

      Många av lobbyisterna är gamla S och det finns också V-personer, MP mfl.
      Dom gömmer sig under tankesmedjor dessutom.
      De är på hela politiska skalan.
      OCH journalister.

      • Bertil

        Visst finns lobbyister även inom S
        Men dessa lobbyister har ett betydligt humare tankesätt generellt än höger.

        Inom högern är det en affärsidé som även är accepterad av högerns väljare.

        Demokratin med folkstyre blir mer och mer urvattnad och Sossar har dels politiker som är mer höger än de själva anar. Men jag lägger så klart min röst på ett parti som både tillåter första Maj demonstrationer och lyssnar till folkmassan än ha en nyliberalt styre där kapitalet styr.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst finns det både vänster- och högersossar Bertil – Själv tillhör jag vänstersossarna och det är mer av traditionell socialdemokratisk politik som är målet jag jobbar med att uppnå.

  3. Jonny Disenfeldt

    Ser att du betalat den årliga förnyelseavgiften av jukana.com nu och sidan är åter uppe och gör reklam som vanligt för sin skatteoptimering, (”Tax Optimization”), som sagt, skulle något försvinna av misstag har jag en backup åt dig så det behöver du inte oroa dig för !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den årliga avgiften betalar jag varje år i februari Jonny och varför sidan ligger uppe trots att jag beordrat att den ska ligga nere håller jag som bäst på att undersöka – Jag hade in trång på sidan av de som villa använda servern för spam vilket är åtgärdat och väntar därför på nya lösenord för att kunna gå in och ändra innehållet på sidan som administratör.

  4. Jonny Disenfeldt

    Håller inte med, det finns nog snarare för många äldre.
    Din generella syn på livserfarenhet köper jag inte heller, ålder i sig är inte relevant, inte heller vilka erfarenheter som helst.

    För att vara en bra riksdagsman och representant för väljarna bör man vara väl införstådd med hur t.ex det svenska samhället fungerar och ha god kunskap i de politiska skeendena de senaste årtiondena vilket diskvalificerar en del.

    Ditt eget personliga stöd inom partiet torde vara mycket lågt eftersom du hela tiden för fram politik i strid med partiets linje och därför har placerats på sista och 73:e plats, något som borde agera väckarklocka ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur stort mitt stöd blir vet vi efter valet Jonny.

      Vad gäller livserfarenhet så ger varje lektion man tar i livets skola en lärdom som över tid ger bättre och mer genomtänkta beslut.

  5. Bertil

    Höjd pensionsålder borde väl med automatik innebära att vi går mot mer spadar och mindre grävskopor.
    D.v.s. Mer av arbetslinje och mindre av tekniska hjälpmedel.

    Eller?

    Jag kan ju inte tänka mig vi får mera maskiner som robotar, drönare, förarlösa bilar, AI som sköter svåra jobb där skarp hjärna behövs.

    Kanske vi måste öka arbetstiden till 10 timmar också nu när vägar måste grävas diken i för hand timmer sågas via en där uppe på stocken och en under så plankor kan bildas.

    Är det dit vi är på väg när pensionsåldern måste höjas eller vem tar nyttan av all teknik och framstående uppfinningar.

    Är det sådant vi kalla Nyliberalism, kapitalism och utvecklad egoism.

    Ka inte vet jag, men jag finner knappast behov av att pensionsålder behöver höjas detta när det enbar blir lågavlönade med ”vanliga” jobb som drabbas medan den Nyliberale kapitalismen kan sluta jobba vid 40 och sen enbart ägna sig åt
    Lobbyism för att plundra den slitsamme knegaren på alla deras löner , förmåner, och pensioner .

    Inse så farlig Nyliberalism, rå kapitalism, egoism, är jämfört med Socialism och en stark kollektiv samhörighet där vi alla blir rika i en gemensam sektor.
    Samordningsvinster gemensamt är väl vad vi alla tillsammans borde sträva efter.

    Kort sagt utrota rå kapitalism och väx upp.

  6. Fredrik

    Åter igen rappakalja från din sida Anders. Hög ålder betyder inte alls med säkerhet bra erfarenhet vilket i sin tur inte alls betyder att den med hög ålder fattar bra genomtänkta beslut. Det om något är åldersdiskriminerande. Med den utgångspunkten kan inte en ung människa konkurrera med en äldre människa om samma tjänst/arbete/tillsättning och det strider emot vår lagstiftning att diskriminera utifrån ålder.

    Att ditt eget partis kongress fattat ett beslut om att en viss procent, 25, ska vara under en viss ålder, 35, är bra menar jag då det blir en kontinuerlig påfyllnad av yngre människor i partiet. Och åter igen så har du fel när du påstår att de äldre INTE fått möjlighet att göra sin röst hörd i denna fråga. Enligt före detta kommunalråd i Umeå, Lennart Holmlund, var det en lång debatt både före kongressen som fattade detta beslut och framför allt under den ovan sagda kongress.

    Att du inte gillar beslutet betyder inte att beslutet tillkom på felaktigt sätt där vissa grupper inte fick göra sin röst hörd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Livserfarenhet är just livserfarenhet och av varje daglig lektion i livets skola lär man något som hjälper en att fatta klokare beslut framgent – Den saken går inte att argumentera emot Fredrik – Högre ålder är lika med mer livserfarenhet.

      Den inställning du uppvisar nu hade även jag när jag var betydligt yngre – I dag med mer livserfarenhet under bältet vet jag att jag då hade fel.

      Vad gäller beslutet att 25% ska vara under 35 år får jag leva med det så länge – En sak är dock helt klar och det är att jag kommer att göra mitt bästa för att samla en majoritet bakom att ändra det beslutet.

      • Fredrik

        Åter igen skitsnack. Eller rättare sagt lögn. Det finns inga bevis på att ett långt liv betyder att se beslut denne person fattar är ett bättre beslut än en person med korta livserfarenhet. Visa den forskningen tack.

        Dessutom, jag är snart 50, har jobbat sen jag var 12, och detta ger mig inte bättre förutsättningar att fatta politiska beslut än t ex en som är 35, studerat politisk historia och ekonomi vid universitetet. Ålder är inte per automatik en garant för bra beslut.

        Åter igen, att diskriminera på det sätt du anför är i Sverige olagligt. Ålder ska inte vara ett skäl till varför en person INTE får ett arbete, eller liknande.

        Till sist, du hävdar i ditt inlägg att de äldre INTE fick möjlighet att göra sina röster hörda INNAN beslutet om 25% under 35 år vilket är lögn. Nu i ditt svar till mig så vågar du inte erkänna detta utan hävdar nu att du aktivt ska arbeta för att ändra det beslutet. Alltså, ertappas med en lögn och vågar inte erkänna detta misstag och försöker så deflektera uppmärksamheten på något annat för att komma undan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda som behövs för att inse att varje lektion i livets skola ger en erfarenhet är sunt förnuft Fredrik – Mer än så behöver inte sägas.

          Jag säger att många av våra väljare och äldre medlemmar inte fick göra sina röster hörda i frågan och det står jag för därför att det är så det är om vi pratar med väljare och äldre medlemmar.

  7. Renstimmet

    Precis som tidigare. Huvudet på spiken! Att kvotera in personer slår väldigt fel i samtliga fall man kan komma på.

    Dessutom är det vansinnigt att man kan sitta så länge som idag, särskilt eftersom många blir ”trötta” efter de inledande mandatperioderna och därefter bara håvar in arvodet utan att göra särskilt mycket för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.