Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I min värld är väljarnas fulla stöd det absolut viktigaste.

Jag har haft en mycket intressant debatt på Facebook med egna partikamrater och andra angående vem man politiskt behöver ha stöd av för att bedriva politik och anses göra det som förväntas av en som politiker.

Det mest förvånande är att vissa anför att det är viktigare att ha stöd av de egna partikamraterna än det är att ha ett brett stöd av väljarna vilket är en uppfattning jag aldrig kommer att dela därför att väljarnas stöd alltid väger tyngst.

Det är därför jag som varande politiker är klart emot den uppfattningen – Har man som politiker inget stöd bland väljarna har man inget i politiken att göra.

I debatten på Facebook har det till och med gått så långt att vissa anser att man som politiker inte ska tillåtas torgföra en uppfattning som ligger utanför den egna partilinjen för tillfället – En syn som i allt påvisar att vederbörande inte förstått demokratins spelregler.

Det vi som ägnar oss åt politik måste förstå är att politikerföraktet vuxit sig starkt just därför att vi som ägnar oss åt politk struntat i väljarnas vilja för att istället skaffa stöd bland våra partikamrater.

För min egen del är det väljarna stöd som är det viktigaste – Har jag inget stöd bland väljarna för min ideologiska övertygelse och för mina hjärtefrågor har jag inget i politiken att göra för stunden.

Den stansen har jag tagit sedan länge och för mig gäller att jag givetvis alltid kommer att rösta för den partilinje mitt parti beslutat i de politiska församlingar där jag har rösträtt för partiets räkning – Då därför att det är det som är demokratins ordning och det man som politiskt förtroendevald måste göra.

Med det sagt så kommer jag som person parallellt med detta alltid att driva mina egna personliga hjärtefrågor och göra mitt bästa för att skaffa brett stöd för dessa bland både väljare och partikamrater.

Därtill kommer jag alltid att fråga väljarna vilka frågor de vill att jag som Socialdemokrat ska driva politiskt och så länge väljarnas önskemål stämmer överens med min egen ideologiska grundsyn kommer jag alltid att driva på för att politisk genomföra det majoriteten av väljarna vill se genomfört.

I min värld är det väljarna som bestämmer den politiska agendan – Att så är fallet påvisas enligt mitt sätt att se på saken av det faktum att väljarna i allt höge grad väljer person i första hand och politiskt parti i andra hand.

Att de gör så bottnar i att väljarna av idag ser de personliga vallöften som varande viktigare än de kollektiva vallöften.

Avslutningsvis vill jag anföra att det är precis det jag vill åstadkomma politiskt genom mitt politisks engagemang – Att söka stöd för mina egna hjärtefrågor byggda på solid Socialdemokratisk ideologisk grund.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag

14 kommentarer

  1. Fredrik

    Så partilinjen är alltså viktigare än folkets röst? För, det är precis detta du säger. Du kommer att rösta som ditt parti i de församlingar som du är vald in, vilket inte behöver vara det som folket vill. Ingen, absolut ingen, delar ett partis alla frågor vilket du som politiker måste förstå. Men, du bryr dig bara om röster. Inte folket. Röster som tar dig in i församlingar där du får rösta som ditt parti.

    Med andra ord, du är en vanlig politiker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inget annat val än att rösta som partiet i församlingar där jag är invald – Däremot gör jag allt i min makt för att skapa en annan ordning i frågan och att öppet deklarera att det är så det är andas ärlighet gentemot väljarna.

      Jag kommer att lägga motion efter motion för att få till förändring därtill göra allt för att få stöd för min uppfattning och det kommer jag inte att lägga ner förrän det jag arbetar för blir verklighet. Tycker väljarna att det arbetet är viktigt kommer de i nästa val att se till att rösta bort de politiker som inte stödjer de väljarna vill se genomfört – Det är den utvecklingen vi ser nu – En utveckling där väljarna röstar på person först och på parti därefter.

  2. Michael Rönnlund

    Håller med.

    Ta som exempel en höger sosse som uttrycker man ska i alla lägen hålla sig till partilinjen och kritiserar de tankar en vänster sosse har, den höger sossen som tänker så har problem med sina demokratiska värderingar och bör gå en demokrati kurs,

    Ska demokratin blomstra behövs en aldrig slutande diskussion om vad ett parti står för. Dagens socialdemokrati har gått till höger på den politiska skalan och att detta kritiseras av sossar till vänster är ett tecken på en frisk demokrati.

    Att inte förstå detta är faktiskt skrämmande och hör inte hemma i Sverige. De sossar som har den uppfattningen bör fundera på hur lämpliga de är som företrädare för svensk demokrati.

  3. Jonny Disenfeldt

    Vad spelar det för roll vilken åsikt du har i en enskild fråga om den är tvärtemot partiets oficiella politik ? När ledamöterna samlar sig kring ett förslag och det finns en avvikande röst från Anders Forss så har din röst noll betydelse, du måste lyda partipiskan eller bli utfryst, en politisk vilde.

    Du är uppenbarligen inte en lagspelare som kan samla dig bakom ett politiskt parti så vad gör du i S ?
    Du fortsätter att sprida dina egna åsikter som nästan alltid går stick i stäv med ditt eget parti, de som eventuellt skulle rösta på dig blir ju minst sagt blåsta om de röstar på ett parti som bedriver motsatt poilitik till dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I folkvalda församlingar följer man det beslut majoriteten av partiet fattat precis som jag angett att jag gör. På sidan om det så kan jag fritt driva på för att få partiet att ändra åsikt och den saken jobbar jag på varje dag vad gäller de hjärtefrågor jag brinner för.

  4. Olles brorsa

    Jag vidhåller att du försöker kidnappa det socialdemokratiska partiet för att använda dess ekonomiska och personliga (till stor del andra partimedlemmars oavlönade ideella arbete), organisation, namn och (relativt) goda anseende för att främja dina personliga karriärsyfen . Detta anser jag vara djupt ohederligt och fel mot våra partikamrater i Umeå. Du har tidigare kidnappat Olof Palme, som är avliden och inte kan dementera dina påståenden om vad han stod för.

    Du undanröjt bevis för ditt agerande genom att radera ett inlägg. där du gick till våldsamt angrepp mot en i nedre medelåldern, vars plats på valsedeln du försökte knycka. Ett extremt illegalt agerande mot en partikamrat. Som ny partimedlem med ett förflutet i skatteflyktbranschen har du inte alls den ”livserfarenhet” som en socialdemokrat i din ålder bör ha. Levnadsålder i sig betyder ingenting. Du representerar inte Sveriges äldre.

    Att du får medhåll av debattörer, som i sina tidigare kommentarer har visat att de saknar förtroende för S-politiker som driver socialdemokratisk politik, skänker inte dig trovärdighet som blivande S-politiker. Jimmie Åkesson har förvisso varit duktig på att kopiera delar av socialdemokratisk politik, men han har tydligen varit alltför hederlig för att nästa sig in i det socialdemokratiska partiet, för att försöka förvandla partiet. i hans smak.

    Det mest hederliga du kunde göra är att använda dina undanstoppade pengar efter tidigare yrkesverksamhet (som du måste ha, för man kan inte betala frekventa dyra utlandsresor på en busschaufförslön) till att starta ett eget parti och finansiera utskick till alla hushällen. Där du kan förklara din vurm för halvdiktatorn dr Tun i Malysia och det kinesiska kommunistpartiet och den kinesiska imperialismen i Burma och Asien. En imperialistisk politik, som med utnyttjande av svag lagstiftning kring äganderätten till mark, bedriver folkfördrivning i stor skala från mark, som deras förfäder har brukat under generationer.

    Detta var verkligen inte Olof Palmes politik. Hans internationella engagemang var rena motsatsen till vad har stött och fortfarande stöder. Har du inte också varit inne på att samerna inte ska få fortsätta att bedriva renskötsel på sitt traditionella sätt, utan ska tvingas övergå till något som lämpar sig bättre för nötkreatursskötsel i Skåne? Är det socialdemokratisk markpolitik?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag kidnappar ingen Olles brorsa och jag kommer inte att kosta mitt parti en enda krona det lovar jag.

      • Olles brorsa

        Man kan inte bli uppkryssad från en 73:e-plats till en plats i KF i en kommun av Umeås storlek utan att driva en mycket påkostad personvalsrörelse. I en kommun av Åseles storlek hade det kanske gått. Du har gått med i fel parti för en person med dina maktambitioner. De pengar som en personvalskampanj kostar hade givit bättre utdelning, om du hade använt dem till att starta ett nytt parti. Det finns flera exempel på partier som har tagit mandat i ganska stora kommuner, såsom Stockholmspartiet som var ett lokalt miljöparti, som startade innan Mp på riksplanet fanns. Sp har numera slagits ihop med Mp..

        Det mest anmärkningsvärda exemplet på framgångssaga för ett nytt parti är dock Strängnäspartiet, som grundades av en kommunaltjänsteman, som visste hur den kommunala slipstenen ska dra s. Partiet blev största parti redan i sitt första val.,och erövrade kommunalrådsposten genom att ingå en koalition med S och V. Partiet försvann lika fort som det kom, därför att grundaren hade tröttnat på partipolitiken och efterträdaren visat sig helt oförmögen att ta ett nödvändigt beslut i samband med en olycka, som drabbat en av kommuninvånarna.

        Det klantiga agerandet visar att det är lättare för ett nytt parti med oerfarna personer i ledningen att vinna ett val än att styra en kommun, om man ställs inför oförutsedda problem. Därmed inte sagt att du skulle agera lika klantigt, om du ställdes inför samma problem. Beslutsångest är nog inte ditt största problem.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur det blir med den saken återstår att se Olles brorsa – Min inställning är att det går att uppnå det med oerhört små medel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.