Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokraterna bör inte sätta sig i en position där vi verkar för begränsningar av strejkrätten

Jag är oerhört tveksam och därtill störd över Ylva Johanssons besked att vi Socialdemokrater bör överväga att införa begränsningar av strejkrätten – Som arbetarparti och som stående på arbetstagarnas sida så bör vi undvika den sortens utspel.

Därtill tycker jag att det är fel att använda sig av den pågående strejken och arbetsgivarsidans motåtgärder i hamnstrejken i Göteborg som argument för att begränsa strejkrätten.

I min värld är saken mycket enkel – Arbetsgivarsidan ska aldrig tillåtas ägna sig åt ”avtalsshopping” dvs. välja att sluta kollektivavtal med det fackförbund som erbjuder arbetsgivarsidan de mest förmånliga villkoren.

När Hamnarbetareförbundet har organiserade medlemmar i Göteborgs hamn som helt lagligt strejkar för sin rätt att sluta ett kollektivavtal med arbetsgivarsidan är den enda lösningen att en socialdemokratisk regering säger till på skarpen och säger åt arbetsgivarsidan att teckna kollektivavtal med Hamnarbetareförbundet.

För mig självklart att vi Socialdemokrater alltid ska driva en politik som tillvaratar arbetstagarnas intresse genom att bara fatta beslut som gynnar folkflertalet och bekämpar nyliberalismens skadeverkningar – Den inställning Ylva Johansson uppvisar i dagsläget verkar i motsatt riktning.

Därför tycker jag att det är helt uteslutet att en Socialdemokratisk regering och en Socialdemokratisk arbetsmarknadsminister ska verka för inskränkningar i strejkrätten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag

42 kommentarer

  1. Bertil

    Problemet idag är att det strejkas åt pipan för lite.
    Folk bryr sig ju inte mer än om sig själva. egoismen , Individualismen har slagit väl igenom
    Arbetsgivaren har all makt idag. Det enda som begränsar arbetsgivarens makt är om tillgången på arbetskraft inom ett specifikt område är så god så arbetsgivaren av den anledningen måste bjuda till.

    Gällande hamnkonflikten så förstår jag inte riktigt problemet.

    Att det sen framkom som Anders skriver att företag genom Ylvas ingripande ska kunna välja kollektivavtal , verkar ju konstigt.

    Nä mer strejker för bättre a-kassa. en sjukförsäkring värd namnet. är vad som helt klart behövs .
    ”Stanna” Sverige en dag om sjukförsäkringen omedelbart inte görs bättre borde villkoret vara.
    samma för A-kassa, detta till att börja med.

    Idag är alla slavar under allt större arbetsgivare som gör allt mer som de vill till allt större vinstmaximering och till allt lägre skatter.

    Upp till kamp….

    • Petter

      Jobbar du Bertil och i så fall med vad??
      Du målar upp en bild av oss företagare som slavdrivare, varför??
      Finns inte en arbetare på mitt företag 10 st metallarbetare som inte har en äldre bil än 3 år, 7 st har skotrar som är yngre än 5 år. 6 st bor i villa . 7 st har fritidshus alla är kollektivarbetare.
      3 st Äger motorcykel. Vad menar du med att arbetare har det dåligt?? Du generaliserar allt vad gäller arbetslivet, och företagandet. Och antagligen skulle du förespråka att rensa ut alla som inte tycker som dig politiskt.

      Och har du inte fattat vad hamnarbetarstrulet gått ut på än med alla uppgifter på nyheterna tror jag du har problem att förstå annat också inom politiken .

      • Bertil

        Småföretagare är hu vanliga knegare det var ju dessa du räknade upp. Men de villkor sim byggs upp i dag är skapade av stora företag ägare med stora kapital.

        Ni småföretagare är ju samma klientel som en vanlig knegare.
        Jag jobbar inte jag är en glad pensionär
        Och ser hur allt förändrats.
        Arbetstagarna idag har inte vettiga sociala skydd a-kassa, sjukförsäkring blir en arbetstagare sjuk så slår det även hårt mot småföretag. Detta genom den förändring sjukförsäkring genomgått
        Där småföretagare liksom arbetstagare är stora förlorare. Medan storföretag är vinnare.
        Arbetstagare vågar inte strejka idag de har ingen makt samma gäller småföretag
        De är lätta offer att köpa upp av större företag. Eller försätta i konkurs. Vissa småföretag gör därmed ett klipp medan andra är förlorare.

        Nää jag kan inte allt inom politik och Anders växlar ämnen hit och dit och kan omöjligt ha kunskap om allt.
        Men är man med lär man sig nåt nytt varje gång.

        Hamnkonfliken är speciell men av det skapa nya regler som gynnar arbetsgivarna tror jag inte på.

        Det är storföretagen som är framtidens fara de tar all makt och sätter därmed även villkoren.

        Därför stoppa strejker är helt galet.

        • Petter

          Vet inte vad du pratar om , vi är ett litet företag ja,,
          Men vad menar du med att ,lätt för stora företag att överta ??
          Vad menar du att vi småföretagare är samma klientel som knegare ,ser du ner på knegare och företagare när du kallar oss för negativa ordet klientel. Jag startade ett företag från noll och expanderar hela tiden ,jag har en vinst på 7,5 miljoner sista räkneskapsåret .Och fortsätter expandera i år med ca 8 personer.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet inte exakt vilket av mina svar du tolkat fel Petter men jag kan på heder och samvete säga att jag inte ogillar företag på något sätt – Däremot tycker jag att det ska vara krav på att teckna kollektivavtal vilket är vad inlägget handlar om i grunden – Och det med det fackförbund som rätteligen hör hemma i den bransch man verkar i och där en s anställda är organiserade.

    • petter

      När nästa ekonomiska kris slår till så kommer Sverige att stöta på stora problem. Ekonomin har länge vuxit genom att hushållen lånat stora summor till låga räntor. Det kan inte fortsätta under en ekonomisk nedgång. Sysselsättningen hålls, redan under dagens högkonjunktur upp av en myriad av dyra subventionerade anställningar.
      Vad ska politiken ta sig till när konjunkturen sviktar? Till detta har Sverige en farlig beroendeställning till ett fåtal storföretag. Storföretagen står för en mycket stor del av Sveriges exportintäkter. Om bara ett, eller ett fåtal, storföretag upplever svårigheter vid nästa ekonomiska nedgång kommer hela landet att känna av effekterna.
      Så hur säkrar vi jobben och välståndet inför nästa ekonomiska nedgång? Svaret måste vara att få fram mera riktiga jobb i riktiga företag. De mindre och växande företagen måste få goda villkor att växa. Det kräver i sin tur förbättringar av företagsklimatet.
      Problemet är bara att medan svenska politiker lägger sin energi på att beskatta och reglera företagen alltmer, så är länderna i vår omgivning fokuserade på att förbättra företagandets villkor. Det visar de offentliga studier av företagandets villkor som Doing Business och OECD publicerar.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Företagsklimatet i Sverige är redan bra Petter – Till och med bäst i hela OECD enligt organisationen själv.

  2. Fredrik

    Politiker ska inte ta ställning i konflikter på arbetsmarknaden Anders. Redan 1938 införde man detta, att du tydligen anser att det är en politikers skyldighet att ”tala till rätta” med sikte på arbetsgivarna visar att du inte alls tänker leva upp till det som politiska ledare som t ex Palme, Persson och Reinfeldt levt upp till.

    I den konflikt som råder i Göteborg idag, varför är det arbetsgivarens ansvar och skyldighet att lösa den? Varför är det inte arbetstagarnas? Din ideologiska övertygelse förblindar dig och du är inte öppen för något annat perspektiv än det som passar dig personligen.

    Med dig Anders i politisk ledning kommer att jaga företag ut ur landet då din syn på företag och företagande är det som gynnar dig, staten och inte det som gynnar företag genom investeringar mm. För företag Anders är du en farlig politiker, ett bevis på det är din övertygelse om att överenskommelser inte behöver hållas eftersom de inte passar dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer inte att jaga ett enda företag ut ur Sverige Fredrik och därtill ska tilläggas att jag aldrig backat från att ta ställning och därtill stå för mitt ställningstagande.

      • Fredrik

        Saltsjöbadsavtalet då Anders? Varför vill du inte leva upp till detta? Palme gjorde det. Fälldin likaså. Persson och Reinfeldt också. Till och med Lars Werner har undvikit att ta ställning i konflikter på arbetsmarknaden. Likväl Boman. Och då pratar vi om ledare från längst ut på vänsterkant till längst ut på högerkant som tydligt markerat att Saltsjöbadsavtalet från 1938 ska hedras.

        Du däremot Anders har inga betänkligheter i att låta Sveriges regering tala arbetsgivaren till rätta i en arbetsmarknadskonflikt. Med andra ord, du förordar en stat som tvingar arbetsgivare till underkastelse. Hur är detta socialdemokratisk politik?

        Hur är ditt påstående socialdemokratisk politik när ingen socialdemokratisk ledare från 1938 och framåt delar ditt påstående? Antingen måste dessa politiker INTE vara socialdemokrater eller så är du INTE socialdemokrat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag verkar bara för en ordning där arbetsgivarsidan inte kan avtalsshoppa på det sätt som nu görs – Det var inte möjligt tidigare när det du anför till hände.

          • Fredrik

            Skitsnack! Du skriver att det är dags för den socialdemokratiska regeringen ryter till på skarpen gentemot arbetsgivarna i en pågående konflikt! Detta är ett brott mot Saltsjöbadsavtalet från 1938, att du inte fattar detta betyder att du inte kan din historia.

            Politiska ledare från höger till vänster har undvikit att ingripa i konflikter på arbetsmarknaden men du väljer att INTE göra detta. Med andra ord vill du inte hedra avtal som slutits med bred politisk majoritet. Att ledare som Boman, Fälldin, Palme, Erlander, Persson och Reinfeldt gjort så visar på heder, men du är ingen hederns man Anders. Du är en populismens man så kommer göra vad som helst för att komma in i en riktig folkvald församling.

            Du är per definition absolut inte socialdemokrat. En socialdemokrat hedrar överenskommelser, speciellt dem som slutits med bred politisk majoritet. Du talar med egen tunga, du har inga som backar upp dina påståenden, varken lokalt, regionalt eller nationellt. Din egen agenda är viktigare än vad som är viktigt för landet, folket och företagen. Allt som går emot din egen övertygelse är per automatik dåligt då detta inte är något som lyfter dig och din profil.

            Det finns en anledning till varför du är placerad på sista plats, du är inte trovärdig som representant för socialdemokratin.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag står för det jag anfört i inlägget Fredrik – Kan man lyssna på arbetsgivarsidan i ett läge kan man ge dem handfasta råd på andra sidan utan att bryta mot några avtal – Något man gör om man avstår från att begränsa strejkrätten.

  3. Bertil

    Ska man se detta som ett experiment. Kan man få fler röster om man frångår fackliga principer.
    Kan man därmed locka till sig väljare som är icke fackligt anslutna.
    Ja man undrar??

    Man kanske ska se det som samma taktik som Reinfeldt körde med nämligen att falskt bli ett arbetarparti. Jag minns hur förbenad jag blev när Moderat reklam smög sig in i min fackliga tidning.
    Kan sossarna smyga in samma form av reklam i en arbetsgivartidning så är det ju skitsmart gjort.
    Ja det vill säga om arbetsgivarna går på det??

    Hur som helst jag håller mig till socialismens röda sida och kommer som allt ser ut nu rösta på Vänsterpartiet. De har en klart bättre social politik.

    Dock hoppas jag ni övriga röstar rött eller åtminstone violett.
    Akta er för att rösta blått. Ni vet vad kall den färgen är.

  4. Per Kjellén

    Eftersom du är norrlänning och Hamnarbetarförbundet startade i Norrland så borde de veta att

    Transport slöt ett avtal med Sveriges Redarförening/Svenskt Näringsliv att stuveribranschen aldrig får sluta avtal med annan motpart än Transportarbetarförbundet. Skulle Arbetsgivarparten bryta detta avtal har Transportarbetarförbundet rätt att strejka i alla svenska hamnar.

    Svenskt Näringsliv håller ingånget avtal. Det är för mig otroligt att Svenskt Näringsliv inte skulle försöka förhandla med Transportarbetarförbundet om en lösning på situationen i Göteborgs Hamn.

    Idag meddelas att Pappersarbetarförbundet är missnöjda med situationen i Göteborgs Hamn. Det skadar arbetsgivarens export/logistik. kanske det kan få Transportarbetarförbundet att bli medgörligare.

    LO tycks inte förstå att syftet med sjötransport är att ge samhället i stort genom exporten och importen bästa möjliga service. Det är inte arbetsgivarpartens syfte att plåga arbetare. För övrigt torde stuveriarbetarna tillhöra de högst betalda inom LO-kollektivet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är det självklart att stödja att hamnarbetarna ska ha ett eget fackförbund Per.

    • Per Kjellén

      I svaret till mig skriver du hamnarbetarna som jag uppfattar syftar både på medlemmar i Transport och Svenska Hamnarbetarförbundet. Vilket fack anser du då skall ha rätt att teckna för alla stuveriarbetare?

      I svaret till Disenfedt skriver du att Hamnarbetarförbundet skall ha eget avtal. Anser du då att både Transport och Hamnarbetarförbundet skall kunna ha egna avtal på samma arbetsplats? Eller att det förbund som har flest medlemmar skall teckna avtalet?

  5. Anders

    Skönt att sossarna bekänner färg och visar att de inte är ett parti som står på arbetarnas sida. Det är i alla fall en åsikt man kan ta ställning för eller emot. (Annars brukar ju sossar bedriva en ”nja-linje” i de flesta frågor.)

    Att aktivt driva frågan om begränsningar av strejkrätten är kanske det tydligaste och mest arbetarfientliga agerande som vi sett av en sosseledd regering.
    Får bara hoppas att de som identifierar sig som arbetarklass väljer att inte rösta på sossarna i kommande val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vi får hoppas på då det inte finns något annat arbetareparti är att väljarna fortsatt röstar på S men då genom att kryssa företrädare för bibehållen strejkrätt utan inskränkningar.

  6. Jonny Disenfeldt

    Reglerna finns ju och de är helt i enlighet med vad fack förhandlat fram.
    Det finns ett befintligt kollektivavtal och till detta kan det andra facket ansluta sig till …
    Detta är det reglemente som arbetsgivare och fack gemensamt bestämt för länge sedan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hamnarbetarförbundet ska som egen fackförening ha ett eget avtal Jonny – Allt annat är uteslutet.

  7. Brorson

    Ingen tvingar dig att överväga någonting. Till det har du inte partiets förtroende. Ändå uttrycker du dig som om du sitter i partiets verkställande utskott. Vad du egentligen vill, framgår av det du skriver. Du vill ge den nya regering, som tillträder efter höstens val – även om det blir en borgerlig regering med SD.stöd – befogenhet att tvinga fackföreningar och arbetsgivare att teckna kollektivavtal. En ordning som man har i vissa länder, där regeringen upphöjer ett avtalsförslag (vanligen arbetsgivarnas) till lag.

    Du har tidigare föreslagit även andra inskränkningar i förhandlingsrätten, vilka alla har gemensamt att LO-anslutna arbetare får sämre löneutveckling än TCO- och Saco-anslutna tjänstemän. Vad säger att de statsbyråkrater, som enligt dina hugskott ska sätta löner på hela arbetsmarknaden, inte skulle gynna sina egna sina egna fackförbundskompisar inom akademikerorganisationerna?

    Är detta vad du har kommit fram till med din överreklamerade ”livserfarenhet”? Ska du också ge arbetsgivarna rätt att starta egna ”fackföreningar”? Ja, det kommer att bli följden, om splittrarorganisationer , som inte stöds av den övriga fackföreningsrörelsen, ges rätt att tilltvinga sig egna kollektivavtal.

    Socialdemokraterna bör göra upp med Moderaterna om strejkrätten. Inga andra partier ska vara med vid de förhandlingarna. Om M vill ha stöd av övriga allianspartier, får de hålla separata överläggningar inom alliansen om den saken. S behöver däremot ingen uppbackning från några andra partier. Om S inte klarar av att komma fram till en uppgörelse, som är bra för Sveriges arbetare och övriga löntagare, tillsammans med M, bör S kasta in handduken före valet, d.v.s. avstå från att ställa upp i valet.

    Detsamma bör M göra, om inte M klarar av att komma fram till en uppgörelse som är bra för Sveriges företag, tillsammans med S. För vad vi än tycker om varandra så är S och M inte bara de två största partierna utan även de två mest seriösa partierna. Varken S eller M vill ha kaos och anarki på arbetsmarknaden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag gör är att verka för en ordning där löner och villkor blir mer jämlika Brorson.

      • Brorson

        Du kan inte göra någonting alls. Försök inse det. Du tror att du är ett universalgeni, som kan gå från bransch till bransch och ”chefa”, så blir alla problem omedelbart lösta, som andra har försökt lösa under åratal. Du har ju själv skrivit att du har givit dig in i politiken föra söka nya utmaningar, efter att ha nått dina mål med allting annat som du har gjort. Men inom politiken har du konkurrenter, som kan det politiska spelet och är utrustade med både sunt förnuft och erfarenhet. De finns inom vårt eget parti, men även inom andra partier. Politiken är nog den mest konkurrensutsatta av alla branscher.

        Vilken säljare som helst vill väl lova allt åt alla utan att höja priserna (d.v.s. skatter och avgifter), men inget företag (d.v.s. parti) har i längden råd med en sådan ”stjärnsäljare”. Du borde läsa vad vår partivän i Umeå, Andreas Lundgren, s-ordförande i Individ- och familjenämnden, har skrivit på sin VK-blogg. Inlägget är formellt riktat mot VK:s chefredaktör, men i praktiken mot dig:

        ”Egentligen behöver det inte vara så komplicerat.. En enkel fråga med uppföljning räcker bra för att påbörja saneringen nästa gång någon politiker hör av sig med sina fantastiska planer. En undran som ställs alldeles för sällan. Och den frågan är – Vad väljer ni bort?” Andreas förstår problemet för stora partier med regeringsmakten inom räckhåll, vilket stämmer bra på både S och M) att vinner man valet, så kommer räkenskapens dag, då löftena antingen ska infrias eller svikas.

        Det, som Andreas har skrivit i föregående styke, är också läsvärt: ”Valet är fritt, vill vi ha politikerna som kastar paj så vi får sitta där med popcorn och titta på, eller vill vi ha ett politiskt samtal som betyder något? Då behöver media förstå att man inte enbart är förmedlare av referaten från fotbollsmatchen i arenan utan den som genom sitt uppträdande också upprätthåller reglerna på planen.”

        Det är just vad det handlar om även i hamnkonflikten, att upprätthålla reglerna på planen. Medan du har seglat världen runt och hjälpt skattskyldiga att bryta mot varenda regel, som man oupptäckt att ostraffat kan bryta mot, har jag suttit i diskussioner hemma i Sverige med min svåger, som är aktiv kommunist och aktiv i just Hamnarbetarförbundet, om regler på den svenska arbetsmarknaden.

        Man har svårt att tro att det fortfarande finns arbetare som är kommunister. Men de finns fastän de är en utdöende art. Numera är det SD som drar de stora växlarna inom arbetarklassen på missnöjeskampanjerna mot socialdemokratin. SD kan ju, precis som Anders Forss, lova allt åt alla och skylla på andra när löftena inte kan infrias.

        SD kan ju skylla på alliansen, på att man inte fick något i gengäld för att de stödde alliansen. Och Forss kan skylla på att han har försökt, men inte lyckats, få den socialdemokratiska partiledningen (lokalt i Umeå och på riksplanet) att ändra sig. Ditt val Anders Forss, är att ställa in dig i ledet och göra som andra sossar – gå den långa vägen till maktens köttgrytor och riskera att bli bortsållad på vägen – eller bilda ett eget parti.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min uppfattning är att jag kan göra oerhört mycket för att få både väljare och mina partikamrater med mig Brorson.

  8. Bergis

    Rösta på socialdemokraterna och begränsa strejkrätten. Vad kan du Anders göra åt det då partiledningen redan har bestämt sig? Väljarna vill ha svar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag kan göra är att arbeta för att partiledningen ska ändra sig därför att de saknar partimedlemmarnas stöd för det de vill genomföra.

  9. Leif Andersson

    Det vore bättre om man lagstiftar om att religiösa undantag inte gäller anställningar i Sverige. Nu senast idag om en kvinna som vänt sig till DO och stämt SAS för att hon inte fick det aktuella jobbet pga att hon hellre var arbetslös om hon inte kunde bära slöja under arbetstid. Som tur var i det här fallet så avslogs detta helt befängda stämning men vi har många liknande fall där arbetsgivare tvingats betala ut stora skadeståndsbelopp vilket verkar ha satts i system av vissa muslimska individer. S är väldigt egendomliga på det här området eftersom man har en retorik att alla flyktingmigranter i arbetsför ålder ska arbeta men man ser inte samtidigt till och lagstifta om att religiösa undantag inte accepteras vilket är rimligt eftersom religion är en privatsak och inte gäller under arbetstid. Det rimliga är att man inför en sådan lag och om någon anför religiösa skäl för att neka och ta en anställning blir vederbörande av med alla bidrag under en längre tidsperiod t.ex. ett års tid.

  10. Per Kjellén

    Hamnarbetarförbundet visar en mentalitet, som förföljt stuveriverksamheten genom tiderna.

    Göteborgs Hamn är något helt annat än för femtio år sedan. Varför? Jo genom förändring av transporttekniken. För femtio år sedan var containertrafiken omtvistad och motarbetad. För ungefär femtio år sedan, tidigare också, ökade exporten av monterade personbilar. Skandiahamnen bygges av en hamndirektör som såg framtiden. Men många såg hamnen som ett hot, särskilt hamnarbetarna.
    Resultatet: Hamnen tappade initiativ i containerfarten och färdiga bilar försvann till Wallhamn.

    APMT har stuveriverksamhet på många platser i världen och är särskilt kunniga när det gäller containertrafik. Container transporterna har radikalt minskat kostnaderna och vi har mycket att tacka för alla billiga varor från Asien. Många tillverkare i Sverige har blivit utkonkurrerade därför att deras kostnader varit högre än i Asien. Individer har tillfälligt lidit av detta. Efter en tid har de allra flesta fått nya jobb och i allmänhet till högre löner. Samma sak gäller stuveriarbete. Det har förekommit en hel del rationaliseringar – färre arbetare mer maskiner men aldrig har jag hört att de friställda fått sämre jobb. Anpassningen till utvecklingen har gynnat Sverige.

    Konflikten i Göteborgs Hamn är en doft utav den forna tiden. Hamnarbetarna har redan förlorat och APMT vinner. Varför? Jo därför att APMT arbetar i det främsta ledet för att sänka kostnader (som också betyder fler arbetstillfällen i Asien och förbättrade levnadsvillkor) och Hamnarbetarförbundet för att försvara tidigare privilegier.

    Svara nu inte: ’Det är vd du tycker Per’ . Kom igen och förklara vilken inställning du har till hur en arbetares levnadsvillkor förbättras? Är det att bevara och kämpa för det gamla eller säga ja till förnyelse?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min inställning i frågan har jag presenterat i inlägget per och min inställning är att de ska teckna kollektivavtal med hamnarbetareförbudet även om de har ett med Transport för de som är organiserade där.

  11. Thomas Åkerblad

    Verkar inte som s-ledningen lyssnar på dig. I en debattartikel i Dagens Industri öppnar Ann-Sofie Hermansson, ordförande (S), Göteborgs kommunstyrelse och Ulrica Messing, styrelseordförande, Göteborgs Hamn AB upp för ändrad lagstiftning:

    ”…För det andra behöver konflikten i containerterminalen redas ut.
    Det är det enda sättet att långsiktigt säkra förtroendet för verksamheten. Det måste omgående skapas en situation där fredsplikt gäller för alla involverade aktörer. Det kan göras genom förhandlingar eller genom den lagstiftning som på arbetsmarknadsministerns initiativ nu utreds. Risken för nya konflikter skapar osäkerhet och ministern har all anledning att förkorta utredningstiden med minst ett par månader. Ingen har råd med att detta dras i långbänk.”

    https://www.di.se/debatt/hermansson-och-messing-hamnkonflikten-maste-stoppas-omgaende/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att jag har en annan åsikt än dem är känt Thomas och jag tror att jag har rätt många med mig i mitt sätt att se på saken.

  12. Fredrik

    ”Jag står för det jag anfört i inlägget Fredrik – Kan man lyssna på arbetsgivarsidan i ett läge kan man ge dem handfasta råd på andra sidan utan att bryta mot några avtal – Något man gör om man avstår från att begränsa strejkrätten.” är ett direkt citat av ett svar från dig till mig.

    Men, åter igen försöker du med taktiken att svara på något jag inte efterfrågat. Den taktiken är lönlös att fortsätta med Anders för alla ser igenom den. Att prata med arbetsgivarsidan såsom Svenskt Näringsliv är helt i sin ordning, men det du påtalar i ditt inlägg här ovan är en tillrättavisning från regeringen under en pågående konflikt på arbetsmarknaden. Det är detta som är att bryta mot Saltsjöbadsavtalet.

    Hade du accepterat om enskilda företag såsom Volvo, Electrolux och ABB hade gått ut med en tillrättavisning av facket i denna konflikt? Så klart inte, du hade skrikigt ses hes med socialistisk skrämselpropaganda som att staten är den enda alternativet till ett rättvist liv och samhälle.

    Du glömmer bort att facket är inte detsamma som staten, eller regeringen eller ens socialdemokraterna. Facket är medlemmarna, och alla medlemmar är inte socialdemokrater, moderater eller liberaler. Facket ska inte förhandla politiskt, de ska förhandla ekonomisk och juridiskt för sina medlemmar. Bara sina medlemmar. Transport eller Hamnarbetarförbundet förhandlar inte för sjuksköterskor eller lärare. Men när du skriver ditt inlägg så sätter du facket och dagens regering i samma rum, något som är totalt fel.

    Vill din egen partiledare göra det du vill?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.