Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Intressant att ledande svenska ekonomer propagerar för en skattehöjning.

Det är rätt intressant att tunga och ledande ekonomer som Lars Calmfors och Hans Flam anser att svenska skatter bör höjas för att vi ska klara av välfärden i framtiden – Uttalanden de gör som ett resultat av att SKL säger att det behövs 20 miljarder mer per år för att vi framgent ska klara en välfärd i nivå med den som finns idag.

Utöver att de propagerar för höjda skatter ondgör sig bägge herrarna över att både regeringen och oppositionen inte tar saken på allvar och därtill utlovar skattesänkningar.

För egen del delar jag herrarnas uppfattning även om jag vill använda en annan väg än att höja skatter för Sveriges löntagare för att klara framtidens välfärd.

Ska välfärden kunna garanteras måste statens intäkter öka – Svårare än så är inte ekvationen.

För egen del vill jag skrota arbetsgivaravgifterna och ersätta denna med en produktionsavgift som utgår oavsett av om varor och tjänster produceras maskinellt eller manuellt – Detta för att säkerställa att landets företag bidrar med lika stor procentuell andel till sjukförsäkring och pensioner som de gjort tidigare.

Därutöver är min åsikt att vägen framåt istället för att höja skatterna är att säkerställa att de som ska betala skatt gör så upp till den nivå de borde.

Med det sagt så ska vi genomföra de förändringar av dagens skatteavtal som jag skrivit om många gånger tidigare – Åtgärder som innebär att skatteplanering blir mer eller mindre omöjlig att genomföra framgent på det sätt som sker idag.

Kan vi få svenska företag som bland annat SCA och Assa Abloy med flera att betala skatt i Sverige istället för att skatteplanera behöver vi inte höja några skatter för att klara framtidens välfärd.

Med ovanstående åtgärder genomförda kan vi både sänka skatterna för de med de lägsta inkomsterna och samtidigt bygga ut välfärden.

Den lösningen tycker jag är bättre än en generell skattehöjning för alla – Vad tycker du?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

51 kommentarer

  1. Alexander

    Höjd skatt för alla som tjänar över medianlönen. Varför ska den rikare hälften med inkomster över 25750 kr/mån lägga på hög?

  2. Bertil

    Det är bedrövligt och rent ut sagt f-bannat. att med högkonjuktur, låg arbetslöshet,
    höga löner för högavlönade och vinster för företagen som är historiska och sist men inte minst hur förmögenheter vuxit sedan inte minst 2008 och ändå så är Välfärden i fallande.
    Vad är därmed arbetslinjen värd. Detta när allt plundras av rika och ger mesta skattesänkningar till de som redan har det gott och som köper sig egna gräddfiler. Försäkringsbolag, banker gör allt för att skydda sina kapitalister.

    Det är kort sagt nästan ingen skatt på Finansiella instrument som stiger ohejdat. i många fall är risktagandet tämligen lågt ja kort sagt obefintligt för de som rullar tummar heldagar.
    Det är egentligen inte på låglöntagarna skatt ska tas. det ska tas där pengarna finns och där pengar arbetar varje dag till allt högre slutsumma. Varför inte ex. göra om ISK och ta högre skatt när slutsumman är vinster men ingen skatt om hela summan ej vuxit. Kapital används idag fel det används för att få bort folk från arbete och investeras i allt mer avancerad teknologi som ingen till slut hart koll på vart det bär hän. Vi behöver återgå mer till analoga maskiner istället för digitala.

    Det är en skam att det blivit så. Vårt gemensamma får inte de resurser som de borde få
    när Sverige aldrig varit rikare. De som betalar hög skatt är de som är sjuka, erhåller sjukersättning a-kassa, ja t.o.m pensionärer än är de som betalar högre skatt på lika inkomst.
    Sen vill Högern och de egoistiska nyliberalerna åter ge fler jobbskatteavdrag som åter medför att sjuka, arbetslösa, pensionärer får betala priset för Välfärden.

    Som jag tjatat om tidigare finansiella instrument har blivit en kassako för lata rika egoister. Det finns ingen arbetslinje för dessa och de gör allt via lobbyister för att slippa jobba. Det enda de gör är
    att de triggar på med lägre låglöner högre arbetstempo högre pensionsålder för de med låga löner och på det att skattesänkningar i kronor går mest till de som har mest.

    Jag fattar inte att inte folket stannar Sverige. Eller att Världen stannar. De råkapitalistiska politiken som härör från Storbritannien och USA är det som förstör vår värld. Den är hänsynslös.

    Död åt nyliberalismen skulle man kunna säga.

  3. Jonny Disenfeldt

    Det är ju pga de ökade kostnaderna relaterad till snabb befolkningstillväxt i form av mycket stor migration till Sverige de senaste åren.

    ”Konstigt”, eller hur… vi har ju så länge hört att denna migration skulle vara lönsam, vore så fallet skulle vi ju istället sänka skatterna rejält …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vanlig ordning försöker du att skylla allt på invandring Jonny – Att göra det är att blunda för verkligheten.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag har ju av dig och regering samt PK-media fått veta i många år att det är en mycket lönsam invandring så jag förväntar mig kraftiga skattesänkningar inte motsatsen.

        Ta Sandvikens kommun –
        Sandvikens kommun skulle tjäna en halv miljard på invandring. Det skrev DN i en artikel 2014.
        Nu visar det sig att nästan hälften av alla utrikesfödda i Sandviken är arbetslösa. Detta enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik.
        Kommunen behöver höja kommunalskatten 6 kronor eller kraftigt dra ner på sitt välfärdsutbud …
        Av guldet blev det sand …
        http://www.arbetarbladet.se/opinion/ledare/i-sandviken-ar-48-8-procent-av-de-utrikes-fodda-arbetslosa

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Har bara en sak att säga – Innan vi gör beräkningen av invandringen så måste det gå många år för att beräkningen ska bli överensstämmande med det verkliga utfallet – det om man överhuvudtaget ska bedöma människor sett ur ett lönsamhetsperspektiv.

          • Anders

            Nä vi kanske inte ska bedöma människor utifrån ett lönsamhetsperspektiv. Men det är lite sent att backa nu när ni alla använt er av lönsamhetsargumentet hittills. Massinvandringen skulle rädda välfärden. Massinvandringen skulle rädda våra pensioner.
            Varje flykting var hur lönsam som helst enligt vänsterns låtsasekonomer. nu när verkligheten talar för sig själv så ser alla att det bara var lögn. Då ska vi plötsligt inte bedöma människor utifrån lönsamhet?
            Hade ni varit ärliga från början hade många av de problem vi nu står inför kunnat lösas eftersom vi i grunden är överens om att massinvandring inte är lönsam men vi står ändå inför problem som måste lösas.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är aldrig för sent att back och välja en annan väg om den är bättre och effektivare Anders.

          • Krister

            Om vi har så lång erfarenhet av invandring, kan inte ett delbokslut göras NU?
            Lönsamt eller ej…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag förstått är de som kom under Balkankriget en plusspost Krister – Även om jag ogillar att prata om människor av kött och blod i ekonomiska termer.

    • Bertil

      Varför ska skatter sänkas. Skatter bör väl vara optimala med hur det övriga Samhället i resurser sker.
      Det är ju skatter som gör oss alla rika medan utrotning av välfärden bidrar till konflikter och förfall.
      Det är ju bara kolla hur länder där varken skatter eller offentliga sektorn har resurser serva näringsliv ser ut.

      Välfärden ska vara i symbios och i ekonomisk balans med den privata marknaden, då funkar allt bäst.

      Skattesänkningar in absurdum bidrar till att infrastrukturen förfaller det i sin tur påverkar att företagen minskar och tillväxten minskar.
      Minskar man dessutom den sociala välfärden ja då ökar kriminalitet våld
      Uppgivenhet o.s.v. Allt detta kostar vårt gemensamma därmed åker kostnader iväg på sådant som sänker företagsviljan.

      Balans i allt är viktigt därmed bör förmögenhetsskatt införas även återta
      Skatt som sänkt Landstingen o.s.v.

      Vårt gemensamma är det viktigaste vi har och tar vi bort det som Nyliberalister vill
      Ja då sänker vi även Sverige. Allt detta sker och vi måste få stopp på det.

      Sen invandring där ska vi hjälpa på plats och förhindra att flyktingströmmar inträffar.

      Tyvärr tror näringslivet att om man ställer fattiga mot fattiga då får man billig arbetskraft. Därav Reinfeldts ord om öppna hjärtan.
      Reinfeldt har inget intresse hjälpa han har intresse av att utnyttja fattiga lågavlönade o.s.v det är även därför höjd pensionsålder föreslås.

      Man kan säga invandring höjd pensionsålder utövas av samma personer och med samma syfte.
      Dessutom vill man av effekten sänka skatter som är likgiltigt för de med minst försörjningsinkomst.

  4. Anders

    Jag är allergisk mot skattehöjningar. Jag menar att man i första hand ska se till att de skattepengar vi får in idag används på rätt sätt. Där finns det mycket att jobba med. Sedan ska vi öka skatteintäkterna genom att få fler att bli skattebetalare. Bolag som verkar här ska skatta här och fler måste ut i arbete.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska inte vara kategoriskt emot skattehöjningar om de sker för att öka jämlikheten – I övrigt är vi överens om att bolag som verkar här ska skatta här..

      • Petter

        Skattar det kinesiska företaget som äger ett företag här i Umeå i Sverige,icke.
        Kommer det kinesiska företaget som vill köpa och bygga hamn här i sverige,knappast.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min uppfattning är att de ska göra det i en framtid – I vart fall för de vinster som uppstår i Sverige.

    • Bertil

      Skatter ska in i samma omfattning som privata förmögenheter ökar.
      Därmed får alla del av våra samlade resurser.

      Skatt borde vara indexreglerat med privategendomen och den samlade produktionen.

      Om man ser på finansiellas uppgång åtminstone sedan 2008 så ligger vårt gemensamma i lä.
      Detta bör snabbt rättas till genom en skattechock på privata förmögenheter.

      Det bästa vore om detta skedde globalt
      Men när eller om så inte sker bör någon sätta bollen i rullning.

      Vad som annars kommer ske och sker är att storföretag tar över AI och modern teknik sätter folk i misär. Kapitalister blir rikare och rikare tills man biter sig själva i svansen.

      De närmaste 80 åren avgör människans existens tror jag.
      Men då är man själv jordgubbe.
      Eller utbränd och bara aska.

  5. Alexander

    Det är inte bara min uppfattning utan alla ledande ekonomer, politiker och bloggare är överens om att invandringen är en stor ekonomisk vinst för samhället.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Under förutsättning att integrationspolitiken fungerar som den ska och de som invandrar får arbete och egen försörjning kommer invandring över tid att bli bra Alexander – Antar att det är det du försöker säga.

      • Nils Lindholm

        Jo det är mycket hoppas o tro.
        Under förutsättning att det lyckas, att dom drar mitt nummer på lotteriet så vinner jag, jo man ska aldrig ge upp.

        Sandviken som gjorde 1/2 miljard på flyktingarna nu är det största underskottet i Gävleborg med 2 – 6Kr i skattehöjning för 5-års perioden (allt lika), men kommunalrådet tror att det inte ska behövas så höga skattehöjningar om dom gör besparingar, besparingar betyder att nån annan bidragstagare får mindre.
        Lägg märke till att 2kr på kommunalskatten är 10%, ALLT ska dras ner 10%, säg att kommunalskatten är 400-miljarder, då är det minst 40-miljarder i värsta fall 120-miljarder eller 30% av kommunalskatten som ska jobbas igen.
        Säg att Landstingen också måste höja skatten 10%, det motsvarar att 10% mer försvinner ur börsen, vilka vill ha motsvarande en lönesänkning på 10% ?.
        Vägunderhållet snöskottningen försämras väl, hemtjänsten avvecklas väl och påtvingas anhöriga, sophämtningen o VA går upp, dom kommuner som fortfarande äger elkablarna höjer kabelavgiften, den kommer man inte från såvida man inte går ’off grid’ , men nu funderar Finansdep. På att ta en ’billigare-bränsle’ -skatt på elbilar, Staten måste ju få in sina slantar, slutar vi upp att supa o röka måste ju dom skatteintäkterna täckas upp.
        Skattehöjningar eller avgiftshöjningar spelar ingen roll, det konkreta är att kommunen Staten stoppar ner fingrarna i andras börsar o norpar åt sig, betyder att nån får det sämre,

        Det Calmfors pratar om är att han ifrågasätter Regeringens skattehöjning på arbetstagare, tobaksskatt o spritskatt är till för att du inte ska ’synda’ med dessa stimulantia, är den sänkta gränsen för Statlig skatt till för att du inte ska arbeta mer, höja lönen , studera och sånt för högre inkomst ?
        Trivs sjuksystrar nu bättre då dom utan att ha fått löneökning helt plötsligt blitt högavlönade o betalar Statlig skatt ?
        Dom får inte längre behålla 70-öre på sista lönekronan, nu bara 50-öre, dom måste alltså nu kräva 40% extra lönelyft på övertid eller inkomstökningar för att motsvara det gamla då dom gjorde övertid, då dom ligger över Statlig skattegräns.

    • Krister

      Jag har träffat Calmfors privat ett par gånger och det är inte min uppfattning
      men du kan ju syssla med ironi.

  6. Alexander

    Till Jonny Disenfeldt

    Invandringen är en gigantisk vinst för Sverige. Hur kan du tvivla på Anders Forss?

  7. Kim

    Jag säger samma sak igen – den dagen politiker börjar förstå sina beslut och därmed kan MINSKA administrationen isf att hela tiden öka den kan vi öka produktiviteten i offentlig sektor. Därmed minskar kostnaderna rejält relaterat det utförda mervärdet för samhället.

    https://www.expressen.se/debatt/hej-da-alskade-elever-det-har-gar-inte-langre/ är en typisk uppfattning som belyser de problem som lärare, poliser, förskollärare, vårdpersonal, tjänstemän osv osv sagt i många år. Ändå ÖKAR bara administrationen och politikerna fattar inte varför det går mer och mer skattepengar. Istället ökar man hela tiden administrationen.
    BEDRÖVLIGT!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Administration ska skötas av administratörer snarare än av specialister såsom lärare och poliser med flera – Görs det får vi mer välfärd för våra skattepengar.

      • Kim

        Så länge man har onödigt mycket administration så kommer det att kosta skattepengar oavsett vem som gör det. I synnerhet då allt mer av den administration som läggs på faktiskt inte kan göras av någon annan.

  8. Alexander

    BNP skjuter i höjden tack vare aktiviteterna i Malmö och diverse förorter. Blir mycket skatt på polisens övertidstimmar. Socialdemokratisk politik ger resultat på alla plan i samhällsbygget.

  9. Per Kjellén

    Nej det går inte med en skattehöjning för att klara kommande välfärd.

    En person som tjänar 29000 får efter skatt och jobbskatteavdrag 22000 i handen. Det är väl inte så farligt, va? Bara 7000 till staten (i skepnad av kommun och region).

    Men arbetsgivaren betalar dessutom runt 9000 på lönen och mervärdesskatten (som till största delen består av lönekostnader) tar 25 procent till kund, det blir runt 9000 kronor. På dina 22000 får du betala runt 20 procent i mvs och punktskatter. 4400 kronor.

    Så du får i handen 22000.-.

    Men farbror staten i olika skepnader får runt 9000 + 7000 + 9000 +4400 alltså 29400.-.

    Jag tror att både Calmfors och Flam skulle varna för skattehöjningar hur än de skulle sättas in.

    Vårt system är drivet till bristningsgränsen. Det kanske redan är så, fast ingen tror det, att parallellekonomin är det som håller Sverige igång.

    Vad händer om Tullverket måste antingen belasta alla paket med mervärdesskatt eller som Trafikverket medvetet avstå ifrån att fullgöra sin skyldighet. Tänk att servera oppositionen en sådan present 8 månader före valet-

      • Per Kjellén

        Du har deklarerat att du vill ha en produktionsskatt. Men jag har aldrig uppfattat hur en sådan skatt skall vara konstruerad. Förmodligen har du gjort det men du kanske vill göra det en gång till. Tack.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte produktionsskatt men väl en produktionsavgift som ersättning till dagens arbetsgivaravgifter – Utformad så att den tas ut i procent av en varas eller tjänsts förädlingsvärde upp till en nivå där produktionsavgoften ger lika mycket procentuellt till statskassan som arbetsgivaravgiften gjorde när de flesta arbeten utfördes manuellt.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Utformad så att den tas ut i procent av en varas eller tjänsts förädlingsvärde”

            Så företaget med lågt förädlingsvärde betalar väldigt lite av kostnaderna för sina egna anställdas avgifter till pension, sjukförsäkring etc , merparten av dess anställdas avgifter betalas alltså istället av ANDRA företag som har höga förädlingsvärden…

            Företaget med få anställda men mycket höga förädlingsvärden blit extremt beskattade och flyr givetvis landet direkt…

            Wow …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inga företag kommer att fly landet Jonny – Det är jag övertygad om och exakt hur vi ska beräkna en produktionsavgift återkommer jag till när vi har räknat ordentligt på effekterna.

  10. Leif Andersson

    Behövs inga skattehöjningar om man skrotar ränteavdragen. Dessa kostar staten minst 35 miljarder per år och fyller ingen annan funktion än att göda bankernas resultaträkningar via bostadsutlåning, fastighetsmäklarnas arvoden och ger konstlat höga bostadspriser som är samhällsskadliga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den synen vet jag att du närt länge Leif och över tid ska de fasas ut vilket jag gett uttryck för tidigare då boendeformerna måste jämställas för att det ska bli rättvist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.