Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nya Karolinska är ett lysande exempel på vad som händer när Moderater styr med hjälp av NPM.

NPM eller New Public Management som är det fulla namnet av förkortningen är den farsot som under moderat och borgerlig ledning effektivt monterat ner den svenska välfärden – Något Nya Karolinska i Stockholm tillsammans med moderatledda Stockholms Läns Landsting är klara och lysande exempel på.

Byggandet av Nya Karolinska är ett stort fiasko och ett projekt som inneburit fördyringar för skattebetalarna i megaformat där den förväntade slutnotan på 14,5 miljarder i slutändan landade på över 60 miljarder vilket enligt många experter gör Nya Karolinska till världens dyraste sjukhus.

Därutöver är driften och tillsynen över sjukhuset ett ännu större fiasko där inhyrda konsulter skor sig på skattebetalarns bekostnad därför att fungerande regelverk och rutiner saknas.

Med hjälp av doktrinerna i NPM har det moderatledda SLL allt sedan 2006 gjort Stockholm till ett skyltfönster för moderaternas marknadsliberala välfärdspolitik – Detta genom att för en spottstyver överlåta offentligt ägda vårdcentraler till privata ägare – T.ex Serafen som överläts för knappa 700.000 kronor för att kort efter överlåtandet säljas vidare för 20 miljoner.

Moderat politik innebär således att drygt 19,3 miljoner av skattebetalarnas pengar kunde flyttas till privata fickor istället för att användas till mer och bättre sjukvård vilket i mina ögon är gravt felaktigt och på gränsen till stöld av allmänna medel.

Stockholms Läns Landsting uppvisar därutöver upp stora brister på område efter område – Bland annat vad gäller inköp av förbrukningsvaror där den moderata landstingsledningen stillasittande lät inköpen av stödstrumpor à 6.000 kronor paret fortgå fram till dess journalister uppmärksammar saken.

Den moderata landstingsledningen antog ett anbud för förbrukningsmaterial som skulle kosta landstinget 500 miljoner för en 5-års period vilket var en halv miljard billigare än övriga anbud för 5-års perioden.

Trots den utfästelsen har avtalet under sitt första år kostat skattebetalarna i Stockholm hela 465 miljoner vilket kommer att göra avtalet till en dyr smäll för skattebetalarna i Stockholm.

Därutöver har moderaterna i SLL med hjälp av NPM infört Vårdval Stockholm som innebär att all sjukvård ska konkurrensutsättas så att ännu mer skattepengar kan bli till vinster i fickorna hos privata vårdbolag och riskkapitalbolag.

Något som inneburit att vårdcentraler och boende i välbärgade förorter vunnit samtidigt som vårdcentraler och boende i fattiga förorter förlorat därför att den extra ersättning de hade innan reformen för sin vårdtyngd försvann i samband med reformen.

NPM och Vårdval Stockholm innebär att vårdcentraler i innerstan och i välbärgade förorter ”skurit guld med täljkniv” – Detta samtidigt som vårdcentralen i t.ex. Rinkeby tvingats säga upp hälften av sin personal på grund av de minskade anslag reformen inneburit.

Vårdval Stockholm har således inneburit både större segregation och ökade klyftor och det faktum att det är på det sättet innebär att NPM är en helt misslyckad teori som i bästa fall fungerar enbart på pappret.

De fria marknadskrafterna fungerar alldeles utmärkt på det som av tradition alltid varit den privata marknaden som trots viss marknadsmanipulation i form av oligopol ändock uppvisar ett någorlunda sunt samband mellan tillgång och efterfrågan.

Inom ramen för offentlig sektor finns inte detta samband och det är därför NPM och den fria marknadsekonomin och dess krafter ska hållas utanför offentlig sektor.

NPM är en teori som bara fungerar på pappret och i tankebanorna hos moderata landstingspolitiker – Att offentlig sektor bör förbli offentligt driven utan privata inslag är Stockholms Läns Landsting lett av moderater det bästa exemplet på.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

56 kommentarer

      • Staffan Söderström

        urklipp från Aftonbladet nov 2017:
        Att vårdköerna har ökat i alla landsting sedan 2014 är fakta. Följ statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det som bekymrar mig särskilt är de stora skillnaderna i landet. I M-styrda Halland får nio av tio operation i tid, medan knappt fem av tio får det i S-styrda Västerbotten. Köerna har ökat i båda, men betydligt snabbare i Västerbotten. Snabbast har köerna ökat i Kronobergs län. Det här borde oroa även (S) och (MP), i stället läggs dimridåer genom att kritisera Stockholm som har bland landets bästa tillgänglighet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att köerna ökar beror i grund och botten som den brist på personal som LOV-reformen skapade – Ska vi lösa problemet med köerna på ett hållbart sätt inom sjukvården ska LOV skrotas vad gäller all sjukvård.

    • Kim

      Alexander –
      På vad bottnar sig påståendet?
      Är hänsyn tagen till de olika ekonomiska förutsättningarna? (Viss skillnad på tex S-holm och Norrbotten.)

  1. Olle

    Så kan man ju se det ,tar du också då upp vad tunneln under Hallandsåsen spräckte budgeten. Detta var Regeringen Ingvar Carlsson ,och så här kan vi fortsätta bolla mellan oss. Du börjar nu lägga i en högre växel inför valet och hålla med alla åt alla riktningar.Och mässa dina populistiska uttalanden. Nånstans skrev du att du inte ville ha en skitig valrörelse

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag anfört i inlägget är oerhört relevant Olle och i allra högsta grad att växla upp debatten en aning.

    • Michael Rönnlund

      Olle – på vilket sätt är det populistiskt?

      Anser du att det inte är relevant att syna hur alliansen misslyckats med sin sjukvårdspolitik?

      Du kanske också tycker att alliansens köp av Neon var en lyckad affär?

      Det är bra och viktigt att diskutera och ha åsikter men tyvärr lägger du din egen ribba väldigt lågt då du kallar denna blogg för populistisk.

  2. Alexander

    ”Att offentlig sektor bör förbli offentligt driven utan privata inslag”

    Varför vill Anders att människor inte ska få vård? Varför vill han att folk ska dö i vårdköer?

    Där fick Anders ett exempel på hur han agerar, nämligen halmgubben. Tycker du att debatten blir meningsfull? Om inte, sluta då att hitta och ljuga. Senaste exemplet är att Moderaterna vill höja skatten på arbete.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har varken påstått att människor inte ska få vård eller att människor ska dö i vårdköer – Den politik jag förordar kommer att bygga bort vårdköerna om något och skapa en bättre vård som därtill är mer jämlik.

    • Michael Rönnlund

      Alexander – alla ska få vård efter behov och inte efter plånbok eller position i samhället. Alliansen anser att plånbok och position i samhället ska ge förtur i vårdköer. Man bryter mot hälso- och sjukvårdslagen.

      Hur kommer det sig att alla allianspartier röstade emot regeringens förslag om privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård?

      http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/maj/11/nej-till-regeringens-forslag-om-privata-sjukvardsforsakringar-inom-offentligt-finansierad-vard/

      Privata sjukvårdsförsäkringar har blivit en gräddfil för de som har råd eller fått en sådan av sin arbetsgivare. Privata sjukvårdsförsäkringar ingår nämligen i samma kösystem som den offentliga sjukvårdskön.

      Det främsta argumentet för dubbla köer är att snabbspåret avlastar den offentliga vården. Allt ­enligt logiken att ju fler som privatfinansierar sin sjukvård, desto mer blir över åt det offentliga.

      Kan det verkligen stämma att det offentliga gynnas av detta system? Och varför förs argumentet fram av just dem – till exempel Svenskt Näringsliv – som vill sänka skatten på arbete, ägande och företagande?

      Vi väntar med svaret på den sista frågan. Låt oss först konstatera att det finns många faktorer som gör att privata sjukvårdsförsäkringar inte avlastar den offentliga vården, utan tvärtom urholkar den.

      För det första finns i varje land ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

      På det viset går den med privat sjukvårdsförsäkring före i den offentliga sjukvårdskön. De i den offentliga sjukvårdskön får vänta längre pga att läkare i den privata sektorn som kunde ha förkortat den offentliga sjukvårdskön enbart behandlar de med som har privat sjukvårdsförsäkring.

      Vilket i praktiken betyder att den med sjukförsäkring tar platsen i kön för den som inte har sjukförsäkring. Man kringgår hälso- och sjukvårdslagen.

      Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska prioriteringar i vården bygga på bland annat följande principer:

      Människovärdesprincipen: alla människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.
      Behovs- och solidaritetsprincipen: resurserna bör fördelas efter behov.

      https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

      Varför försvarar alliansen privata sjukvårdsförsäkringar som i praktiken kringgår hälso- och sjukvårdslagen?

      Allianspartierna tycker det är rätt och riktigt att de utan denna privata sjukvårdsförsäkring ska gå och bära på sin smärta längre än de som har en? De ska behöva vänta längre på en operation? Att som allianspartierna gör försvara att vissa med god ekonomi köper sig före i kösystemet är en för mig skrämmande människosyn.

      Du Alexander verkar ha en likvärdig skrämmande människosyn.

  3. Alexander

    Varför vill Anders höja skatten för ett lågavlönat butiksbiträde som inte är med i facket? När de fackanslutna får dra av avgiften så råkar alltså han/hon ut för en skattehöjning. Allt enligt Anders egen logik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då har du nog missförstått saken helt och hållet då jag aldrig uttalat mig i ämnet överhuvudtaget.

      Rekommenderar att du håller dina kommentarer till ämnet i inlägget.

  4. Alexander

    Låt oss alla spela Anders Forss-bingo och se vem som vinner. Följande ska finans med i svaren:

    KÄRLEK(versaler)
    Samhällsbygge
    GIRIGHET(versaler)
    Det man inte förstår får man lämna
    Nyliberalism
    Olof Palme
    Erlander
    SD är i en sjunkande trend
    Vi har ökat från lägstanivån
    När jag får som jag vill

    Vinnaren kvitterar ut gratislektioner från Forss som gäller hur man ska klä sig för att inte bli överfallen, en alternativ lagbok där nödvärn inte finns med, personen Ignarantio Elenchi, full insyn i den oerhört komplexa beräkningen av medianer, och avslutningsvis en handskakning med mannen som är bäst på i princip alla områden. Därmed är du skyddad från att göra fel, du är välsignad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten som inte har med inlägget att göra överhuvudtaget.

        • Kim

          Krister –
          Det blir alltid haltande att isolerande jämföra med andra länder. Man kan jämföra med tex Cuba som är än mer socialistiskt och det funkar förvånansvärt bra med sjukvården. (Man kan dock fråga till vilket pris….)
          Man kan titta på USA, där det ifs funkar ”bra” för de som har råd, men för den stora massan är det bedrövligt. Något att sträva efter? Tydligen då man ser åt vilket håll vissa politiker strävar.

          Hur man än vrider och vänder på det kan man inte komma ifrån att det inte gått så bra för de borgerliga med sjukvården i S-holm TROTS fantastiska möjligheter (i jämförelse med stora delar av landet). Just Karolinska är ju ett sorgebarn man häpnar över…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att det är FK som gör bedömningen och inte partiet – Att FK måste få ett förändrat regelverk och andra bedömningsgrunder har jag anfört många gånger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De får jobba kvar om än med andra arbetsuppgifter som jag förstått saken – Huruvida det är rätt eller fel kan man debattera även om det inte har ett enda dugg att göra med ämnet i inlägget du kommenterat under.

  5. Jonny Disenfeldt

    KI är exempel på dåligt genomförd offentlig upphandling.
    Sverige är ett bra exempel på vad som händer när socialdemokrater styr med hjälp av Mp och V …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När S styr går den svenska ekonomin som tåget och fler kommer i arbete så precis som du säger är Sverige ett bra exempel på hur bra socialdemokratisk politik fungerar.

      • Jonny Disenfeldt

        Michael Rönnlund –
        Ljug inte.
        Jag skrev att KI är exempel på dåligt genomförd offentlig upphandling.. för övrigt var även S inblandade i den soppan som du kanske vet.

        KI blev en dyr affär för stockholmarna, precis som JAS affären, Hallandsåsen och nu senast migranthaveriet som kostar bara staten ca 100 miljarder om året i ett antal år framöver.

  6. Fredrik

    1. Vem fattade besluten att tillsätta en studie om det fanns ett behov av ett nytt Karolinska?
    2. Vem fattade beslutet, efter studien, att det var läge att gå vidare med först arkitekttävling om hur det nya Karolinska skulle se ut?

    Svaret är Socialdemokraterna på båda de frågorna. Dessutom, när S väljer att efter studien om behov av ett nytt Karolinska går vidare med en arkitekttävling visar att bygget hade genomförts oavsett politisk färg. Allt som händer en partifärg målar du som deras fel, vilket är extremt populistiskt eftersom du enbart gör detta mot Alliansen generellt och Moderaterna specifikt. Så, SCB:s nya studie för 2016 visar att klyftorna mellan de 10% rikaste i Sverige och medelinkomsttagare ökar. Så, detta är då Socialdemokraternas fel eftersom de sitter i regeringsställning. Bra, då vet vi. Du har med andra ord fel då du tidigare hävdat att dessa klyftor är Alliansens fel, men nu vet vi sanningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den misskötsel av SLL som skett är helt och fullt ett Moderat ansvar Fredrik – Att påstå annat är att fara med osanning.

      • Fredrik

        Åter igen visar du din feghet genom att inte våga svara på direkt ställda frågor.

        Var är S ansvar i frågan kring Nya Karolinska? Det var S som genomförde studien, det var S som gick vidare med projektet om Nya Karolinska. Var är S ansvar? Var är din kritik mot S? Att fel begås, mindre bra beslut tas betyder inte att det är den sittande ledningens fel. För du tar inte ansvar för det som S-regeringen gör idag eller sen de kom till makten. Allt som är fel i samhället är i alla fall Alliansens/Moderaternas/SD:s/Nyliberalernas fel.

        Detta är populism. Att dessutom ALDRIG erkänna att du har fel är tecken på stora problem. Hur ska någon kunna ta dig på allvar om du aldrig har fel? Ingen, absolut ingen, är felfri. Speciellt inte en politiker. Och du Anders ser dig själv som politiker, så rent statistiskt så kommer du att ha mer fel än t ex mig.

        Klyftorna mellan medelinkomsttagare och den rikaste i Sverige under 2016. Socialdemokraternas fel. Måste vara eftersom du använder den mallen på rätt och fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tittar i kommentarssvar till Jonny med flera så kan du se att jag på inget sätt undandrar S från del av ansvaret runt Nya karolinska – Med det sagt så går det aldrig att komma ifrån att det är Alliansen och Moderaterna i ledningen för SLL som bär det största ansvaret och det är just det jag beskriver i inlägget.

      • Jonny Disenfeldt

        Men du Anders brukar ju alltid svära sittande regering fri från ansvar och skylla på de som styrde innan …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla bär ansvar – Så även denna regering och den som satt innan Alliansen tog över – Det största ansvaret faller dock på Alliansergeringarna och på den moderata ledningen i SLL.

    • Michael Rönnlund

      Fredrik – du verkar precis som Jonny vara ovanligt dåligt insatt. Hur kommer det sig?

      https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/jonnasima/article23471586.ab

      Anders har rätt i sin kritik mot alliansen och hur de har slösat med svenska skattebetalares pengar.

      Precis som när alliansen köpte Neon. Alliansens Neon affär kostade skattebetalarna 89 miljarder kronor. Dyrt med allians politiker Fredrik.

      https://www.aftonbladet.se/ledare/a/lorW3/allt-ar-maud-olofssons-fel

      • Jonny Disenfeldt

        Michael Rönnlund

        Du förstår inte att du gör dig lite löjlig när du refererar till politiska s-märkta ledarskribenter i Aftonbladet ?

        Verkligheten kring t.ex KI är betydligt mer komplex och S är även de DJUPT inblandade i den soppan.
        Ta sedan JAS affären, hallandsåsen, migranthaveriet 2015 som nu kostar ca 100 miljarder per år bara för staten.

  7. Alexander

    Michael Rönnlund

    Ja, jag är en hemsk människa. Det får jag jämt höra från dig och Anders. Det är bara vänstermänniskor som är goda,solidariska osv. Dock verkar ni inte ha några problem med att uppträda hånfullt och arrogant mot alla som har en annan åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.