Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Centerpartiet mörkar stenhårt i debatten om ett vinsttak i välfärden.

Det är föga förvånande att Centerpartiet på sin hemsida i starka ordalag kritiserar regeringens förslag på vinsttak inom välfärden och sätet på hur vinsten ska beräknas och därtill beskyller Socialdemokraterna för att föra väljarna bakom ljuset med sitt förslag

Ännu lättare att förstå varför C driver detta stenhårt blir det när man läser den krönika Annie Lööfs personlige ledarskapscoach Malin Dohlwitz-Strindlunjd skrivit i Dagens PS på följande länk:http://www.dagensps.se/ps-exclusive/skribenter/malin-dohlwitz-strindlund/vanstern-ljuger-om-vinster-valfarden/

Orsaken att Centerpartiet driver detta stenhårt beror på att det i egentlig mening är Malin Dohlwitz-Strindlunds snarare än Annie Lööfs idéer och värderingar som styr centerpartiets politik.

I krönikan i Dagens PS beskyller Dohlwitz-Strindlund Socialdemokraterna för att ljuga om vinsterna i välfärden trots att det är hon själv som ljuger därför att hon utelämnar en viktig del av sanningen i sin argumentation mot ett vinsttak på 7% för välfärdsföretag.

Förvisso är det helt korrekt att regeringens förslag handlar om att begränsa vinsten till 7% av det operativa kapitalet i välfärdsföretaget – Dvs. till 7% årlig vinst på det riskkapital/rörelsekapital välfärdsföretagens ägare plöjt ner i investeringar i lokaler, maskiner, fordon och andra investeringar.

Att vinsten ska beräknas utifrån det operativa kapitalet i den typ av tjänsteföretag som privata välfärdsföretag utgör borde för varje tänkande människa vara en självklarhet – Alldeles speciellt så därför att rörelserisken är minimal i välfärdsföretag beroende på sättet på vilket de får sina intäkter betalda.

Det behövs ett förhållandevis litet eget kapital för att starta t.ex. en skola då mycket av investeringarna kan betalas med den skolpeng friskolorna löpande får utbetald för 1 år alternativt 1 termin i förskott för varje elev man har inskriven i sin skola.

Samma sak gäller till stora delar övriga välfärdsföretag vilket gör att intäkterna är kända i förväg och därtill erhållna i förskott – Något som innebär att välfärdsföretag med lätthet kan anpassa sin kostnadsmassa mot redan erhållna intäkter och därför kan minimera det operativa kapitalet till ett absolut minimum.

Den jämförelse mellan vanliga företag och välfärdsföretag som Dohlwitz-Strindlund och Centerpartiet försöker sig på att göra är därför falsk och felaktig och om något ett sätt att mörka varför regeringens förslag är rätt och riktigt vad gäller sättet på vilket vinsttaket ska beräknas.

I vanliga företag behöver man utöver investeringar i lokaler, maskiner och fordon först investera egna pengar i form av rörelsekapital för att täcka upp för de lönekostnader, lönebikostnader och materialkostnader man som företag har innan en vara är såld och betald och en eventuell vinst kan inkasseras.

I vanliga företag måste ägarna således ligga ute med egna pengar under en normal faktureringscykel på minst 30 dagar innan man i slutändan får avkastning på sitt kapital – Den verkligheten gäller inte för välfärdsföretag och det är av den anledningen vinsttaket ska beräknas på det operativa kapitalet.

För mig som har ett förflutet i bankvärlden är det självklart att företag och dess ägare ska tillåtas göra vinster då det är det som är drivfjädern till att starta företag och satsa riskkapital utan att vara säker på att göra vinst eller ens få tillbaka det insatta kapitalet.

Därför har jag inte några som helst problem med att traditionella företag tjänar pengar och gör stora vinster då detta är fullt naturligt i företag som verkar på en starkt konkurrensutsatt marknad utan intäktsgaranti.

På samma sätt som jag inte har några problem med att traditionella företag tjänar pengar på sin verksamhet har jag stora problem med att Centern med flera Allianspartier anser att samma förhållande bör råda för företag verksamma inom välfärden där riskerna är minimala och den egna kapitalinsatsen liten jämfört med i den traditionella företagsvärlden.

Med detta sagt tycker jag att det är hög tid att vi precis som Malin Dohlwitz-Strindlund anför sansar debatten och slutar ljuga.

Det är hög tid att vi talar klarspråk om villkoren för de privata företag som verkar inom välfärdssektorn och det är hög tid att vi berättar för väljarna att dessa företag genom en oerhört liten egen kapitalinsats under lång tid kunnat skära guld med täljkniv på skattebetalarnas bekostnad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

45 kommentarer

  1. Alexander

    ”vi därför sansar debatten och slutar ljuga”

    Fast till och från ljuger ju även du? Titta i blogghistoriken så ser du flera exempel.

  2. Alexander

    Ett evigt klagande på Centerpartiet, men ändå vill Anders att de ska ställa upp och rädda Socialdemokraternas regeringsinnehav.

  3. Bertil

    Anders är nog helt rätt ute när han talar om hur privata företag företag kunnat på skattebetalarnas bekostnad kunnat skära guld med täljkniv.

    1980 jobbade 500 000 svenskar inom statliga företag eller affärsverk i Sverige. Nu är det under 150 000 personer. Affärsverken är i princip utrotade.

    Lägg till alla kommunala bolag, alla landstingsverksamheter, så har hela den svenska ekonomin ställts om med det löjliga ordet ”effektivare” fast alla förstår att det inte finns någon sanning bakom det.

    Det enda som det privata klarat bättre än det offentliga är att focka folk och flytta pengarna till annan verksamhet.

    Privatiseringarna har i Sverige initierats av borgerliga regeringar och kommunstyrelser med stora kliv, men sedan skyddats av rödgröna för att det som sålts är svårt att få osålt.

    Det här betyder varje år miljardförluster för medborgarna

    Det är alltså en kapitalism som lever på det offentliga, som plockar ut allt större bitar av gemensamma verksamheter och
    förmögenheter och sedan driver det med det enda målet att maximera vinsten.

    Det är sällan eller aldrig det diskuteras när en kommun säljer ut och privatiserar sin verksamhet är att kommunen därmed blir fattigare automatiskt.
    Av det blir sammantaget vi alla fattigare.
    Däremot de rikaste blir rikare kan köpa egna lösningar för pengar som skulle tillhört oss alla.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”De flesta välfärdsföretag har ett mycket lågt operativt kapital då de har investerat mycket i flera år för att få igång verksamheten. Det innebär att de flesta välfärdsföretag kommer att gå med minus eller en mycket liten vinst med Reepalus förslag. Det finns då ingen buffert i företagen om något skulle hända vilket innebär att välfärdsföretagen kommer att vara mycket sårbara.”

    En rimlig vinst är av godo, däremot bör man kanske begränsa möjligheterna till utdelning och säkerställa att en större del stannar i denna typ av bolag…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda de innebär är att de kan göra investeringarna med de pengar de får utbetalda i förskott Jonny.

    • Bertil

      Att privatisera kärnverksamheter är inte bara dumt, det är idiotiskt.
      Det kommer kosta skattebetalarna enormt.
      Får privata företag ta över vårt gemensamma och kärnverksamheter i allra högsta grad, så kommer även
      Anställda som ska upphandla vara uppköpta av företagen blir det då fritt ta ut obegränsade vinster.
      Ja då går högerns önskan igenom
      Hela vårt gemensamma utrotas och pengar styr om du får vård, skola.äldreomsorg.
      Vi kommer därmed även se utrotning av sociala skydd. De som därmed kämpar för överlevnad och tvingas till kriminalitet de fängslad i privata företag dessa utnyttjas sedan som gratis arbetskraft.

      Låter det överdrivet??
      Inte alls liknande sker och redan i USA
      Massor har inga sociala skydd,
      Får ingen vård, ingen äldreomsorg
      Ja inte ens bostad.
      Ändå sänker Trump skatten där det mesta går till den en procent rikaste.

      Att USA är på väg mot sin undergång när man behandlar sitt folk som nåt katten burit in är aldrig hållbart.
      Trump kan vara den ledare som faktiskt får mänskligheten inse hur illa det är med Nyliberal politik där enda målet är skattesänkningar och utrotning av Välfärdsstaten.

  5. Joachim

    Att du inte har ett kunde om hur ekonomi fungerar inom företag! Då skulle du veta, att det operativa kapitalet i ett företag som bedriver den sk välfärdsföretagande, sällan eller aldrig har nåt OK med någon storlek. Detta innebär i princip att dessa företag får ett vinst förbud, och blir oerhört sårbara och ett stort antal kommer att går i sank!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet precis hur det fungerar i ekonomiska termer och det är som jag anför – Att välfärdsföretag ska ha rätt till lättare och större vinster än traditionellt drivna företag är fel – Extra fel därför att det offentliga utan problem kan sköta detta i egen regi.

    • Bertil

      Om företag går i sank är väl ingen fara men om företag plundrar vårt gemensamma så hela folket samhället går i sank är betydligt värre.

      Så länge vi kan ha en stark gemensam sektor då får även ett företag med dess ägare socialt skydd i värsta fall enbart genom försörjningstöd.
      Men sänker privata företag vårt gemensamma ja då finansbolag sociala skydd heller.

      Stalltips: riv upp LOV förstatliga mer och driv en hårdare vänsterpolitik.
      Privata företag ska inte Hörja inom kärnverksamheter de ska syssla med annat som bidrar till vårt gemensamma inte plundra vårt gemensamma.

  6. Petter

    Jag vet inte hur du ser ett parti, du hackar på Annie för att det är Dohlwitz-Strindlund som styr C. Det är som du tydligen inte vet ett kollektiv som styr ett parti inte som i din tankevärld en person.
    Förstår att det är så du vill ha det i din fantasivärld med dig i toppen i en diktatur där du enväldigt styr.
    Men det spelar ingen roll vem som kommer med ideer bara väljarna och medlemmar i ett parti demokratiskt kommer fram till hur partiet ska styras och vilken politik som används.Detta är ju bara ytterligare ett knep för dig att samla röster från C. Ena dagen bjuder du C att dansa i regeringen och andra skitsnackar du ner C. Ena dagen försöker du lisma för företagarna andra dagen skitsnackar du dem.Det enda mål med detta är att samla röster i alla läger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är partiledaren och partiledningens idéer baserade på medlemmarnas beslut som styr alla partier Petter – Att partiledarens personlige ledarskapscoach som inte ingår i partiledningen och dennes idéer får härja fritt i den förda politiken är förvånande.

      • Olle

        Du säger: -Att partiledarens personlige ledarskapscoach som inte ingår i partiledningen och dennes idéer får härja fritt i den förda politiken är förvånande.

        Det är ungefär som du själv då ??

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är inte rådgivare åt partiledningen eller åt Löfven – Däremot driver jag frågor och försöker skapa stöd för dem hos väljarna vilket är något helt annat.

  7. Per Kjellén

    jag har läst Malin Dohlwitz-Strindlunds artikel och finner den korrekt i frågan hur de 7,6 procenten skall beräknas.

    På Centerns hemsida hittar jag inget specifikt om detta men tror att Centern har samma uträkning.

    Däremot visar du att du inte har kläm på hur vinsten skall beräknas.

    Det talas om 7,6 procent på arbetande kapital. För privatskolor som hyr lokaler och möbler och annan utrustning kan det arbetande kapitalet bli ganska litet och då blir 7,6 procent också ganska litet.

    Nåväl, är de 7,6 procenten en vinst som skall beskattas eller är det ett fribelopp som undandras beskattning? Hur skall då vinsten, alltså skillnaden mellan kostnader och intäkter beskattas. Enligt vanliga vinstbeskattningsregler eller går hela beloppet som överstiger de 7.6 procenten till staten?

    Den som mörkar och försvårar att fatta systemet är regeringen av det lilla som hittills kommit fram om propositionen.

    Du måste tala om vad det är i Malin Dohlwitz-Strindlunds artikel som är lögn för att vi skall tro på att hennes inlägg inte är sansat. Det räcker inte att bara säga att hon ljuger. Det är ingen argumentation eller debatt.

  8. Per Kjellén

    Nu hittade jag inlägget på Centerpartiets hemsida om Vinster i Välfärden.
    Jag tyckte det var en begriplig redogörelse. Vad är det du anser att Centern mörkar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det de mörkar är att inte berätta att välfärdsföretag inom bland annat skolans sektor får sina intäkter i förskott och att de därför inte behöver satsa eget riskkapital på samma sätt som vanliga reguljära företag.

      Med den sanningen i full dager är det fullt naturligt att vinsttaket ska beräknas på det operativa kapitalet – Detta då företag inom välfärdssektorerna tar en oerhört liten och försumbar affärsrisk.

      • Per Kjellén

        Den som mörkar är den som inte talar om vad vinst efter avdrag för ev. 7,6 procentig marginal skall användas till.

        Att kommunen, när det gäller skolföretag, betalar i förskott är väl lite tvivelaktigt. Hur betalningen skall gå till måste väl vara föremål för avtalet mellan kommun och utförare, eller????

        Kommunerna och annan offentlig verksamhet är kända för att ha svårigheter att betala och att det alltför ofta fördröjs. Men ok låt gå för att kommunerna betalar i förskott (undrar om det kan vara i enlighet med kommunallagen.)

        Enligt vanliga avtalsregler så skulle överskott, vinst, bli företagarens egendom. Reepaluutredningen och regeringens proposition verkar tänka att vinstbeloppet antingen tillfaller det allmänna eller skall investeras enligt kommunens önskan. Blir då den investeringen ett tillägg till det ’operativa’ kapitalet’. Eller vad? Vem mörkar????

        Om investeringarna blir lagda till det operativa kapitalet kommer med åren den 7,6 procenten att kunna bli en skaplig inkomstkälla för entreprenören. Samtidigt som det måste bli en kostnadsdrivande faktor. Den kombinationen ligger långt från ett sunt företagande. Jag förstår inte att en bankman med global erfarenhet som du kan försvara detta förslag/proposition.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur betalningen görs är lika för samma sorts verksamhet i alla kommuner så vitt jag förstått saken och sannolikt reglerat i LOV – Det sagt utan att ha kontrollerat saken till 100%.

  9. Michael Rönnlund

    Centerpartiet sprider medvetet lögner för att få lättlurade med sig i debatten om vinster i välfärden.

    Bra att du förklarar deras manipulation av sanningen.

  10. Brorson

    Att välfärdsföretagen tar en oerhört liten risk, trodde jag också tills jag läste vad det centerpartistiska kommunalrådet i Örebro har gjort. För andra gången dessutom. Ett välfärdsföretag med 80 anställda har sagts upp med fem dagars varsel, vilket innebär att 80 anställda är utan jobb om fem dagar och över 200 gamla är utan hemtjänst om fem dagar. Hur kommunen har löst det, vet jag inte, om man inte har gjort på samma sätt som man löst liknande problem i den kommunala hemtjänsten – lösningar som har fått äldre att anlita privat hemtjänst. De anställda, som har arbetat många år i den kommunala hemtjänsten, känner sig oerhört kränkta. Vårdtagarna har ju valt det privata alternativet, eftersom det har erbjudit samma personal, som vårdtagarna har haft förut.

    Tidigare hade ett privat bolag blivit uppsagt på grund av vanvård av vårdtagarna på ett hem för senila. Problemen kvarstår emellertid efter ett par år av kommunal drift. Det framstår som tämligen klart att man har haft personalproblem som varken det privata bolaget eller kommunen har förmått ta tag i. För att visa handlingskraft har kommunalrådet nu givit sig på ett helt annat bolag och dess anställda. Jaa, nog mörkar Centerpartiet, men inte på det sättet som Anders Forss tror.

    Forss vill ju att alla vårdtagare ska stå under absolut politisk diktatur. Sådana som det centerpartistisk kommunalrådet i Örebro kommer att få härja fullständigt fritt, om Forss får bestämma. De drabbade kommer inte att ha något val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förespråkar ingen politisk diktatur Brorson utan enbart en politik som leder till ett bättre och jämlikare samhälle.

  11. Leif Andersson

    Med samma resonemang är behovsstorleken av skattefinansierade välfärdstjänster väl kända av våra politiker och ändå misslyckas dessa leverera dessa till medborgarna. Borde vi då inte även göra avdrag på dessa politikers arvoden och ersättningar när det är så enkelt och dessa med önskvärd tydlighet saknar den kompetens som kan krävas?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du talar om 2 olika saker och att i förväg veta hur många skolor och vårdboenden vi ska bygga och vart dessa behöver byggas är mer elelr mindre omöjligt så länge LOV är i kraft.

  12. Patrik

    Hej Anders.

    Du kanske ska ta och förklara ur vinstutdelningen ser ut bland offentliga företag. Du kan ju börja med skolan.

    Mvh

    Patrik

  13. Ville-Valle

    …träffade av en slump ett par av dina partifränder på stan och det blev en diskussion om när det riktiga valarbetet börjar inför höstens val. När ska du Anders Forss starta din personvalskampanj…? Även dina partifränder sa sig se fram mot den dagen, dock med ett leende på läpparna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.