Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En moderatledd regering utgör ett hot mot landets lönearbetare.

I en intervju i Dagens Industri gör moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson det helt klart för alla och envar att moderaterna om alliansen vinner valet kommer att riva upp LAS – Något som i sin tur innebär det största hotet Sveriges samlade arbetarkår upplevt sedan urminnes tider.

LAS finns där för att säkerställa att arbetsgivarna inte fritt kan avskeda utan att följa principen sist in – först ut och den lagen är viktig för alla arbetstagare – Alldeles speciellt så för de som är äldre och inte har samma utbildning som yngre arbetstagare därför att deras arbetsgivare har avstått från att kompetensutveckla dem under anställningens gång.

LAS är en av de största segrar som arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen någonsin vunnit och den reform som i egentlig mening inneburit att landets arbetstagare vågat säga ifrån när landets arbetsgivare försöker gå för långt.

Därtill den reform som inneburit att landets arbetstagare slipper stå utanför fabriksgrunden med mössan i handen utelämnade till arbetsgivarens godtycke.

I grund och botten handlar moderaternas syn på LAS om att man inte tycker att det är ett arbetsgivaransvar att kompetensutveckla sin personal under pågående anställning. Därtill på att moderaterna ser arbetskraft som en utbytbar resurs som måste kunna bytas ut på samma sätt som en maskin eller en robot.

Med all rätt påstår jag därför att moderaterna har ett mycket cyniskt sätt att se på människor och människors värde.

Låt mig därför säga följande till Elisabet Svantesson och övriga moderata företrädare – Alla människor har lika värde och ve er om ni försöker er på att förändra LAS som är en av de lagar som ser till att så fortsatt är fallet.

Jag har inga problem med att köpa moderaternas inställning att kompetens måste ges mer tyngd i ett anställningsförhållande men till skillnad från moderaterna vill jag stärka LAS så att ansvaret för att förse alla anställda med den kompetens de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter vilar på arbetsgivaren.

Avslutningsvis tycker jag att det är bra att moderaterna deklarerar detta i god tid innan valet så att landets arbetstagare kan ta ställning till detta innan de går för att rösta.

Min uppmaning till mina partikamrater och till LO är därför att lyfta detta och göra moderaternas propå om att skrota LAS till en valfråga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

50 kommentarer

  1. Anders

    Ett steg i rätt riktning. Självklart måste väl arbetsgivaren själv få välja vem som han anställer eller avskedar. Passar inte galoscherna får man väl se sig om efter annat arbete. Det är inte rimligt att arbetsgivarna tvingas stå där med lata arbetstagare som bara lyfter lön utan att vilja prestera. (ett resultat av LAS). Man kan ju tycka att det borde ligga i arbetstagarens intresse att själv sörja för att få den kompetensutveckling som arbetet kräver. Den arbetstagare som är flitig och gör sitt jobb behöver väl knappast vara orolig.

    Att arbetskraft ses som en utbytbar resurs är helt naturligt. Så funkar det i naturen och så funkar det givetvis även hos människan. Vi rör oss mot en mer automatiserad arbetsmarknad hur som helst så många anställda kommer att ersättas av robotar och maskiner.
    Att LAS är en omodern lag finns det även många socialdemokrater som tycker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att någon ska kunna lata sig och lyfta lön utan att prestera är inget hållbart argument – Sker det finns regelverk som stipulerar hur det ska lösas och det regelverket favoriserar varken arbetstagare eller arbetsgivare.

  2. Krister

    ”att man inte tycker att det är ett arbetsgivaransvar att kompetensutveckla sin personal under pågående anställning”

    Det tycker företagen givetvis inte.
    Kursgårdar och konferenslokaler är knökfulla.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min erfarenhet är att man avstår från att kompetensutveckla så långt det är möjligt.

      • Krister

        Jag har varit på konferenser i stor mängd.
        Känner till de flesta kursgårdar och konferenslokaler
        i lämpligt avstånd från Stockholm. Kurs och konferensslott
        med digra scheman från 9-22. Inga döda minuter. Själv är
        jag dödstrött på det för det förläggs så ofta att man får vara
        från familjen. Tex tillbringa dagar på Lidingö, Västerhaninge
        eller annat exklusivt ställe när man har 15-45 minuter hem
        med bil.

  3. Bertil

    Med En moderatledd regim så kommer det bli ännu ett steg i förfall som redan förra Alliansregimen genomförde.

    Kommer en djup lågkonjuktur under en ny moderatledd regim då kommer vi se
    Ett Sverige vi aldrig trodde vi skulle få uppleva.

    Tänk er alla unga som börjar bli medelålders som förlorar jobben
    Har skulder på bolån som är helt naturligt idag.
    Det värsta är kommer en arbetslöshetsvåg så kommer många gå i personlig konkurs när de varken har en A-kassa värt namnet och blir de sjuka så finns ingen sjukförsäkring värd namnet.

    Samtidigt kommer detta även innebära att de som får behålla jobben kort sagt kan göra klipp och berika sig ännu mer, mer ju mer du har i lön och o förmögenhet så klart.

    Kvar står vi med ett Sverige där de klassklyftor vi nu sett ökat enormt kommer öka ännu mer.

    Målet för högern är smutskasta kommuner av det privatisera.
    Vidare av det effektivisera segregera och
    Av det skapa ett Sverige med sänkta trösklar ett socialt skydd i A-kassan som är ännu värdelösare .

    Jag bävar och jag är helt säker på att alla dessa mobiltelefonstirrare inte alls fattar vad det innebär med en Moderatatyrd regim.
    Avdrag för främst RUT kommer öka.
    Skatter för höginkomsttagare minska
    Och kommuner plundrad på skattemedel av privata idkare som vknstmaximerar.

    Sverige kommer bli som USA med en
    En befolkning där man struntar i de utsatta. Men tro inte sånt sker utan konsekvenser.

    Jag ber er rösta rött ju rödare ju bättre.

    • Anders

      Som vanligt talar du i nattmössan Bertil.
      De röda har inget annat skapat än byråkrati och elände, långa vårdköer, höga skatter, låg kvalitet i välfärden. Vänsterpolitik fungerar ingenstans! Men det kanske anses jämlikt att skapa ett samhälle där alla har det lika dåligt och ingen har det bra!

      Så länge det finns efterfrågan så kommer det att finnas jobb. Däremot finns det många på vänsterkanten som tycker sig ha rätt till ett arbete där man bara lyfter lön och inte presterar. Eller fuskar till sig bidrag som är så höga att personen skulle förlora på att ta ett jobb och arbeta till sig egna pengar. Det är ju helt bortom all sans och förnuft.

    • Krister

      Mobilstirrare…
      Jag är den enda som inte har Smart-phone
      i mina kretsar. Man är en udda figur. Sitter
      man på en middag eller på ett cafe så är den
      personliga kontakten NOLL. Varför träffas man?
      Min särbo använder den inte när vi träffas.
      Hon stänger av. Den stör bara i ja ni fattar…

  4. Fredrik

    Reformera, betydelse enligt wikipedia,”Det nuvarande reglerna är dåliga vi måste förändra dem, inte som Du tolkar det, riva upp! Det är vl ganska självklart att arbetslivet ser annorlunda ut i dag mot för vad det gjorde när denna lag skrevs. Men att som du gör måla ut alla arbetsgivare som satan själv gör bara dina inlägg mindre och mindre trovärdiga. Visst fattar du att utan människor som vill framåt och vågar satsa sina pengar och tid på någonting finns det bara offentlig verksamhet, och vill du ha det kan du flytta till ett mer kommunistvänligt styre!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetslivet ter sig i vissa stycken helt annorlunda – Det påståendet är helt riktigt men det betyder på inget sätt att LAS och anställningsskyddet behöver rivas upp för att förpassa svenska arbetare till det läge som rådde innan LAS infördes.

      LAS är arbetarrörelsens största landvinning och seger och den ska bestå oförändrad.

      • Fredrik

        Så du menar på fullaste allvar att denna lag är perfekt som den är, jag tror inte ens alla arbetstagare tycker det. Är det t ex rättvist att en person som är driftig, duktig, ställer upp och trivs jättebra på en arbetsplats skall behöva bli uppsagd om det blir arbetsbrist, då det finns anställda som inte gör annat än gnälla på lön, arbetstider, chefer och kollegor, och dessutom inte bidrar till företagets framtid, pga av t ex LAS största hot mot företagsutveckling, turordningsregler? För att inte tala om inlåsningseffekten som gör att ingen vågar byta jobb, utan man arbetar kvar på ett arbete som man varken trivs på eller gör något för att bidra till företaget. Ingen arbetare som jobbat mer än fem år vågar byta jobb! Till och med vissa fackliga representanter har insett hur dålig denna lag är, varför kan inte du?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          LAS som den ser ut idag medger vissa avsteg från turordningsreglerna och det räcker mer än väl för att undvika det du vill anföra i ärendet.

          • Fredrik

            Ditt svar är väl egentligen bara ett bevis på din okunnighet i denna fråga! Är själv arbetsgivare och har upplevt dessa problem många ggr genom åren. Om jag frågar så här, är du villig att betala för mediokert arbete om du anlitar någon privat? Det tror jag definitivt inte, samma sak är det om du är arbetsgivare, då har du ansvar för att som hos oss, att tretton privatpersoner får sin ersättning varje månad, finns det då personer som av olika anledningar väljer att inte göra rätt för sig över tid, då ska man lättare än i dag kunna avsluta en sådan anställning för att kunna satsa på någon som vill arbeta! Men den logiken begär jag inte att du ska förstå från din dator

          • andersforss (inläggsförfattare)

            LAS är till för att skydda både arbetsgivare och arbetstagare och det gör den mycket bra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Därför att de i förväg vet vilket regelverk de ska följa och därför att de i det regelverket finner grunderna för uppsägning om någon missköter sitt arbete.

  5. Jonny Disenfeldt

    Du ljuger som vanligt.

    I texten framgår att M vill reformera dvs förändra LAS i vissa avseenden. En högst naturlig företeelse att man anpassar och förbättrar.

    Hotet mot löntagare kommer från ditt parti S samt i synnerhet från dina egna minst sagt märkliga politiska ideer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att försvaga och urholka LAS kan aldrig vara en förbättring för Sveriges löenarbetare Jonny – Därtill ljuger jag inte överhuvudtaget även om jag har en annan inställning i frågan än du.

    • Bertil

      Disenfeldt !!
      Moderater varken förändrar LAS till det bättre utan de använder ordens positiva egenskaper för att den vägen kort sagt försämra för den som redan tillhör de som har det svårast.
      Ansvar för den ”lilla” människan finns inte i moderat idelogi.

      Jag läste för x antal år sedan en Moderat lunta på 100 talet sidor.
      I en enda rad nämndes ”att visst ska vi ta hand om de utsatta, men det blir ingen gräddfil”
      Det var det enda.
      Det jag läste gjorde mig närmast kallsvettig. Man kan säga man blev röd av förskräckelse över vilken otäck politik
      Moderater egentligen har.

      Målet i Moderat politik leder faktiskt till
      Vår planets undergång. Så enkelt är det,
      Inom Moderaterna finns en attityd som
      Hamnar inom Nazismen. Detta om en ledare får chansen tala så illa om en folkgrupp att man kan genomföra envslutlig lösning.
      Tänk bara så enkelt Moderaterna inom Alliansen kunde sänka A-kassan med över 30%
      När börsen faller 3% på en dag då blir det panik hos kapitalismen men när den stiger 3% upp på en dag och köassklyftorna ökar då finner man inga rubriker.
      Bazism och Moderater har tyvärr alltför många likheter men så har de ju samma blodsband också.

      Rösta rätt rösta rött!!!

  6. Per Kjellén

    Vet du inte, att efter det att LAS infördes så har LO gått med på en del undantag från den?

    Då kan vi gå in på principer. Rättsstaten bygger på att alla är lika inför lagen. Då går det inte att ha gummiparagrafer där någon part har rätten att bedöma tillämpningen. Det kan bara göras i allmän domstol i en rättsstat.

    Den svenska modellen och kollektivavtalen medför möjligheten för LO och fackföreningar att tillämpa egen ’rättsskipning’. Det stämmer heller inte med principen om Rättsstaten.

    Det finns politiska partier i Sverige, fler än Moderaterna, som är tysta i att föra fram förhållanden där LO-kollektivet är betydligt starkare än arbetsgivarna.

    Karl Petter Thorvaldssons upprepad påpekanden att Socialdemokraterna är LO:s politiska gren är belägg för en farlig brist på insikt om demokratins principer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I Sverige har vi en ordning där arbetsmarknadens parter gör upp i frågor som berör avtal och den ordningen ska vi behålla. Därför tycker jag att det är fullt legitimt att fackföreningar och arbetsgivare från gång till annan kan förhandla och om så överenskoms göra avsteg från LAS i enskilda fall.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Lagen är till för att följas men vissa lagar är dispositiva till viss del och bör så vara.

          • Per Kjellén

            Jag utgår ifrån att du inte håller med om att när det gäller LAS så används den lagen till att ha förhandlingar och att den ena parten känner att resultatet måste bli det som den andra parten hävdar. Om enighet inte uppnås skall lagen tillämpas.

            Håller du med om att Socialdemokratiska Arbetarpartiet är LO:s politiska gren?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            SAP är definitivt LO:s politiska gren och bör så vara för att säkerställa att landets arbetstagare har det skydd och de arbetsvillkor de bör ha.

  7. Bertil

    Tycker man kan säga Moderaterna utgör en enorm fara för lågavlönade för sjuka för arbetslösa, men inte bara det pensionärer med låg pension ligger även de risigt till.

    Moderater slår mot svaga grupper berikar rika och jag slutar aldrig förvånas när folk röstar på blåa sidan hur naiva de är.

    Jag skulle hellre rösta på KPML
    Än rösta på på ett Alliansparti.
    De orättvisor och spänningar de skapar i Samhället gynnar inte ens medelklass.

    Införandet av en politik där målet är att en privat företagsmarknaden ska skrämma folk likt kyrkan gjorde tidigare är en förkastlig politik.
    Lika farlig fast värre än Nazismen

    Nyliberalismen den är global Nazismen var i alla fall relativt lokal fast den så klart var grotesk.

    Nä vi bör måla allt i rött och blå färg bör förbjudas. Vi borde t.o.m. Gå med solglasögon med rödfärgat glas.

  8. Leif Andersson

    Trots S-regering får Sveriges löntagare hålla tillgodo med löjligt usla löneökningar med hänsyn till brinnande högkonjunktur och hög inflation. Ungefär 2% i devalveringsvalutan SEK medan tyska löntagare med CDU i regering precis skrivit på ett avtal om 3,5% för året i den betydligt starkare EUR.

    De enda grupper S-regeringen bryr sig om är bostadsägare och bidragsberoende migrantflyktingar. Bostadsägarna för att fiska röster från allianspartierna och migrantflyktingarna för att hålla sig väl med MP och V samt köpa denna gruppens röster. SCB:s undersökning visade med tydlighet att S är förstahandsvalet för utrikesfödda som är bidragstagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.